Αποστολέας Θέμα: Δραστηριότητα 7 βρείτε τα έγκυρα ζεύγη υπερκλάση - υποκλάση  (Αναγνώστηκε 1265 φορές)

ΣΧΟΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 170
Έγκυρα ζεύγη υπερκλάσης - υποκλάσης είναι αυτά για τα οποία ισχύει ο κανόνας «είναι ένα» (is_a), δηλαδή, μια κλάση Α μπορεί να είναι έγκυρη υποκλάση της Β αν έχει νόημα να πούμε «ένα Α είναι ένα (είδος) B». Σημειώνεται ότι ο κανόνας εφαρμόζεται μεταξύ κλάσεων για να διαπιστωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει σχέση υπερκλάσης-υποκλάσης και όχι μεταξύ κλάσης και αντικειμένου της. Το ζεύγος «Νόμισμα - Ευρώ» δεν αποτελεί έγκυρο ζεύγος, διότι το «Ευρώ» είναι αντικείμενο της κλάσης «Νόμισμα». Το ζεύγος «Τράπεζα - Λογαριασμός» δεν αποτελεί έγκυρο ζεύγος, διότι ένας «Λογαριασμός» δεν είναι μια «Τράπεζα», αλλά ένας λογαριασμός διατίθεται από μια τράπεζα. Το ζεύγος «Οργανωτική Μονάδα - Τμήμα» είναι έγκυρο, διότι ένα «Τμήμα» είναι μια «Οργανωτική Μονάδα.
Μπορεί κάποιος να δώσει παραπάνω διευκρινήσεις γιατί  δεν αποτελούν έγκυρα  ζεύγη τα  Νόμισμα - Ευρώ ;; δηλαδή αν κατάλαβα λογαριασμός μπορεί  να είναι ένας λογαριασμός στο gmail ή ένας λογαριασμός κινητού τηλεφώνου ή ο λογαριασμός από ένα super market δεν είναι αναγκαίο να είναι από μία τράπεζα σωστά;;
Καθηγητής πληροφορικής ΠΕ20

George Eco

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 401
Μπορεί κάποιος να δώσει παραπάνω διευκρινήσεις γιατί  δεν αποτελούν έγκυρα  ζεύγη τα  Νόμισμα - Ευρώ ;;


" Το ζεύγος «Νόμισμα - Ευρώ» δεν αποτελεί έγκυρο ζεύγος, διότι το «Ευρώ» είναι αντικείμενο της κλάσης «Νόμισμα»"

Ε τώρα τι να πω; Πως έχεις άδικο; Δεν έχεις.
Όταν λέει Ευρώ μάλλον εννοεί το 1 Ευρώ ως νόμισμα...
Αν το δεις από άλλη οπτική μπορείς να το βγάλεις έγκυρο ζευγάρι, ως subclass της ΝΟΜΙΣΜΑ, αλλά μετά θα πρέπει να πεις τα αντικείμενα μονόευρο, πενηνητάλεπτο, πεντάευρο κλπ, που μάλλον δε τα θεώρησαν πολύ δόκιμα, δε τους άρεσαν κι είπαν "Ξέρεις κάτι; Το μονόευρο θα το πούμε ΕΥΡΩ κι οι Καθηγητές θα καταλάβουν".

Φαντάζομαι κάτι τέτοιο συμβάινει εδώ. Η σημασία του Ευρώ είναι το 1 Ευρώ το νόμισμα.