Αποστολέας Θέμα: Πολύ μεγάλη καθυστέρηση κατά το login των clients σε Windows 2012 Domain  (Αναγνώστηκε 557 φορές)

falexakos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 110
Σ'ένα από τα σχολεία που υπηρετώ, αντικαταστάθηκε ο ISDN router (Cisco 876) μ'έναν PSTN Speedport μιας και αλλάχτηκε το κύκλωμα της γραμμής από ISDN σε συμβατική PSTN. Πλέον, όλα τα μηχανήματα παίρνουν τοπικές IPs της μορφής 192.168.1.x αντί για τις 10.180.22.x που είχανε ως τώρα με τον Cisco. Στο εργαστήριο Πληροφορικής χρησιμοποιούμε Windows Server 2012 (domain 'SCHOOL') με roaming profiles στους clients. Για κάποιον λόγο, το αρχικό login κάθε client (απλός χρήστης της μορφής SCHOOL\studentXX) απαιτεί τουλάχιστον 10' για να ολοκληρωθεί! (Παραδόξως, ο SCHOOL\Administrator μπαίνει κανονικά, πολύ σύντομα).
Στους clients, βάλαμε πρωτεύοντα DNS τη νέα (static) IP του Server: 192.168.1.10.
Καλού κακού, έβαλα σε κάποιους clients στο αρχείο LMHOSTS τη γραμμή: "sserver 192.168.1.10" όπου 'sserver' είναι το όνομα του Server. Η εντολή
Κώδικας: [Επιλογή]
ping sserver αλλά και
Κώδικας: [Επιλογή]
ping 192.168.1.10 σε οποιονδήποτε client λειτουργεί κανονικά. Και πάλι η καθυστέρηση κατά το login είναι απαράδεκτη (>5') . Πριν δούλευαν όλα μια χαρά (επί Cisco και -σχεδόν- Class A LAN addresses).
Υπάρχει περίπτωση να φταίει ο νέος router που δεν είναι της ποιότητας του Cisco 876; Στο σχολείο υπάρχουν περίπου 20 Η/Υ (μαζί με smartphones εκπαιδευτικών, laptops κλπ.) που συνδέονται στο διαδίκτυο. Στο εργαστήριο λειτουργούν 11 clients. Ένας π.χ. MicroTik θα έλυνε το πρόβλημα; Φταίει κάτι άλλο; Κάποια ρύθμιση στον Server ή στα Workstations;

Ευχαριστώ πολύ,
Φώτης

Δημήτρης Γκίνης

 • ΠΛΗΝΕΤ
 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2010
 • *
 • Μηνύματα: 562
Φώτη χωρίς να ξέρω και πολλά από domain των windows, γιατί δεν δοκιμάζεις να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του modem/router του ΟΤΕ ώστε να δίνει ips της μορφής 10.180.22.xxx μπας και δεις βελτίωση;
Αν μάλιστα το είχες κάνει από την αρχή δεν θα χρειαζόταν καμία άλλη αλλαγή.
Εκτός φυσικά αν έχεις ήδη βρει λύση.

falexakos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 110
Το έχω σκεφτεί, αλλά για να πω την αλήθεια, έχω δυο αναστολές:

α) Παλιότερα που ήμουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καρδίτσας, τα παιδιά απ' το ΠΣΔ μου είχαν πει ότι αυτοί οι "απλοί" routers (Speedport κ.τ.ό.) δεν δουλεύουν καλά με τέτοιο δίκτυο (ένα μικρό δηλ. κομματάκι ένος Class A δικτύου, ας πούμε 10.180.22.x ) όπως οι πιο ακριβοί Cisco και:

β) Τώρα σκέφτομαι πως πέρα απ' τον κόπο να σετάρω έτσι τον νέο router και να αναιρέσω όοολα όσα έχω ήδη κάνει (π.χ. να βάλω IP 10.180.22.10 στον server, να ξαναστήσω τους δικτυακούς εκτυπωτές κλπ.), αν έχω ξανά το ίδιο πρόβλημα (πιθανότατο) θα έχω κάνει μια τρύπα στο νερό!    ??? :-[
Ευχαριστώ πάντως για τη συμβουλή. Με βλέπω να το αποπειρώμαι τελικά. :-\

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 5831
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
α) Παλιότερα που ήμουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Καρδίτσας, τα παιδιά απ' το ΠΣΔ μου είχαν πει ότι αυτοί οι "απλοί" routers (Speedport κ.τ.ό.) δεν δουλεύουν καλά με τέτοιο δίκτυο (ένα μικρό δηλ. κομματάκι ένος Class A δικτύου, ας πούμε 10.180.22.x ) όπως οι πιο ακριβοί Cisco και:

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία διαφορά στους απλούς routers όσον αφορά το 10.x/24 και το 192.x/24.
Και τα δύο αυτά υποδίκτυα έχουν το ίδιο μέγεθος, /24, και χρειάζονται την ίδια CPU.

Εννοείται ότι η CPU κάποιου φρέσκου Mikrotik θα είναι γρηγορότερη από ένα Speedport και άρα καταλληλότερο για σχολείο· αναφέρομαι μόνο στη σύγκριση 10.x vs 192.x.

Γενικά συμφωνώ με τον Δημήτρη, τα Windows Server θέλουν και DNS server οπότε σε κάθε αλλαγή subnet θέλουν αναρρύθμιση του DNS, και άρα είναι πιο εύκολο να ρυθμίσει κάποιος έναν router παρά τα Windows.
Ευτυχώς που στις νέες προμήθειες εργαστηρίων τα εγκαταλείψανε τελείως και στέλνουν servers αποκλειστικά με Ubuntu χωρίς καθόλου Windows.