Γυμνάσιο > Γενικά

Εργαστήριο με rpi ή arduino

(1/5) > >>

evry:
Μια και μιλάτε για εργαστήριο, το να στήσεις ένα εργαστήριο με raspberry pi 4 8 GB Ram αξίζει τον κόπο?
Αν πας σε αυτό με τα 4GB μπορείς να βρεις όλο το σετ με 100€. Αν υποθέσουμε ότι έχεις οθόνες δεν είναι καλή επιλογή? Το έχεις δοκιμάσει κανείς?

alkisg:
Τα Rapsberry Pi 4 είναι σαφώς ταχύτερα από τα προηγούμενα. Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για Python και για ελαφρύ web surfing, αλλά όχι για Διερμηνευτή/Γλωσσομάθεια/pseudoglossa.gr γιατί δεν υποστηρίζουν ούτε .exe ούτε adobe flash (χωρίς κωλοτούμπες), ούτε για Alice αφού δεν υποστηρίζουν ακόμα σωστά OpenGL, κλπ.

Με τα ίδια λεφτά όμως, θα μπορούσε κάποιος να πάρει ένα Windows-based tv-box ή mini-pc, και να έχει 10πλάσια ταχύτητα ΚΑΙ συμβατότητα με τα πάντα:
https://www.gearbest.com/tv-box-c_11262/?attr=2081-1279

Το 10πλάσια ταχύτητα δεν είναι να το πάρουμε αψήφιστα, έχει τεράστια διαφορά...

ilias_s:

--- Παράθεση από: evry στις 29 Ιουν 2020, 10:46:18 μμ ---Μια και μιλάτε για εργαστήριο, το να στήσεις ένα εργαστήριο με raspberry pi 4 8 GB Ram αξίζει τον κόπο?
Αν πας σε αυτό με τα 4GB μπορείς να βρεις όλο το σετ με 100€. Αν υποθέσουμε ότι έχεις οθόνες δεν είναι καλή επιλογή? Το έχεις δοκιμάσει κανείς?

--- Τέλος παράθεσης ---

Εμένα μ'αρέσουν πολύ τα raspberries! Σπίτι έχω ένα Pi 4 με 4GB και έχει βγάλει τα λεφτά του με το παραπάνω, πριν είχα ένα 3Β, έχω και 2 Zeros..!

Στο εργαστήριο όμως, με το υπάρχον ΠΣ και κάνοντας την κλασσική χρήση, δε νομίζω ότι έχουν να προσφέρουν το "κάτι παραπάνω". Αν υπάρχουν οθόνες, με τα 100€ θα έπαιρνα π.χ αυτό και ένα σετ πληκτρολόγιο/ποντίκι του 10άρικου! Στις γνωστές συνθήκες υποχρηματοδότησης του "μέσου ελληνικού σχολείου" καλύτερα αυτά τα χρήματα να πάνε σε τέτοια μηχανήματα γενικής χρήσης παρά σε pi's 4.

Με λίγα λόγια, στην εκπ/ση, εκτός και αν ενδιαφέρει ο προγραμματισμός και το GPIO του pi (ή κάποια άλλα συγκεκριμένα και μάλλον λίγο πιο ψαγμένα projects) δε βλέπω τι παραπάνω θα πρόσφερε...

evry:
Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν και σε κάποιο Project ρομποτικής, για αυτό ρωτάω. Δηλαδή να έχουν δυο ρόλους, αν χρειαστεί desktop αλλά και 4-5 οχήματα που θα τρέχουν κώδικα Python.


--- Παράθεση από: ilias_s στις 01 Ιουλ 2020, 01:19:18 μμ ---Με λίγα λόγια, στην εκπ/ση, εκτός και αν ενδιαφέρει ο προγραμματισμός και το GPIO του pi (ή κάποια άλλα συγκεκριμένα και μάλλον λίγο πιο ψαγμένα projects) δε βλέπω τι παραπάνω θα πρόσφερε...

--- Τέλος παράθεσης ---

ilias_s:
Ναι, έτσι αλλάζει το πράγμα! Το να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα projects έχει άλλη (μεγάλη) αξία.

Όμως, κατά την άποψή μου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα project που έχεις κατά νου! Εκτός και αν το αναφέρεις απλά ως παράδειγμα, δεν ξέρω αν σε συμφέρει πραγματικά να κάνεις project με ρομπότ-οχήματα συγκεκριμένα με Pi 4 καθώς θα σου θέσουν επιπλέον περιορισμούς (π.χ μέγεθος-ισχύς μπαταρίας καθώς μόνο το Pi 4 απαιτεί 5.1V/3A για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα). Έχεις σκεφτεί λύσεις για αυτά τα πρακτικά προβλήματα;

Π.χ για robot-οχήματα προσωπικά θα με βόλευαν περισσότερο τα Pi 0 για πρακτικούς & οικονομικούς λόγους (ή arduino... αλλά δεν υποστηρίζει python έτσι απλά). Για κάτι άλλο, στατικό ίσως, τα Pi 4 θα έδιναν ρέστα!


--- Παράθεση από: evry στις 01 Ιουλ 2020, 03:40:39 μμ ---Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν και σε κάποιο Project ρομποτικής, για αυτό ρωτάω. Δηλαδή να έχουν δυο ρόλους, αν χρειαστεί desktop αλλά και 4-5 οχήματα που θα τρέχουν κώδικα Python.

--- Τέλος παράθεσης ---

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση