Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa

Ξεκίνησε από mandarinos, 13 Μαΐου 2021, 01:17:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Καλημέρα mandarinos,

- Εισαγωγή από τη δική του φόρμα => Γιατί; Μια χαρά δουλεύουν τα sch-scripts και σε Kubuntu και σε Linux Mint
- Συνθηματικό => Μπορείς να θέσεις ό,τι συνθηματικό θες από τα sch-scripts. Επίσης, οι χρήστες ΔΕΝ πρέπει να έχουν κενά συνθηματικά ώστε να δουλεύει το SSH authentication. Το LTSP μπορεί να ρυθμίσει autologin ή click to login ακόμα και αν ο χρήστης έχει κανονικό συνθηματικό, χωρίς να χρειάζεται να το πληκτρολογήσει.
- Εισαγωγή από .csv => Θα πρέπει να δουλεύει σε οποιοαδήποτε διανομή, όπως και η εισαγωγή από passwd.
- Google Earth στον server => δοκίμασε με `LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 google-earth`.
- Κάρτες γραφικών => για απλή χρήση οι περισσότερες είναι ΟΚ. Για αγορά νέων καρτών, αποφεύγουμε τις Nvidia γιατί δεν προσφέρουν open source driver και ο κλειστός τους έχει διάφορα θέματα με multiuser ή/και παλιότερα συστήματα.

Γενικά όπου δυσκολεύεσαι αν θες έρχεσαι από το IRC για απομακρυσμένη βοήθεια.

mandarinos

Οκ, τότε: Αγνοούμε τελείως τις φόρμες εισαγωγής των GUI's και δουλεύουμε αποκλειστικά τη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ, αφού οι χρήστες έτσι κι αλλοιώς εισάγονται - άσχετο αν φαίνονται στις φόρμες.

Τώρα, θα μου πεις γιατί τις δούλεψα; επειδή πάω πάντα συντηρητικά, αλλά ο κυριώτερος λόγος δεν είναι τεχνικής φύσεως· είναι ότι μπορείς να βάλεις avatar στον κάθε χρήστη, πράγμα που οι μαθητές το γουστάρουν! (Να ζητήσω σε επόμενη version των scripts να μπαίνουν και avatars; Σαν το ανέκδοτο με τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων, που κάποιος πήγε μετά στον Χριστό και ζητούσε και κερασάκι γλυκό!  ;D  ;D )

Γιά την κάρτα οθόνης, θα δοκιμάσω τη ρύθμιση και θ' ανακοινώσω το αποτέλεσμα εδώ. (Αν και μάλλον δεν προλαβαίνω σήμερα.)

alkisg

Σε ποια φόρμα λες ότι δεν φαίνονται;
Με το που φτιάχνονται χρήστες μέσα από τα sch-scripts, εμφανίζονται άμεσα στους διαλόγους διαχείρισης χρηστών του πίνακα ελέγχου· μόλις έλεγξα σε Ubuntu MATE 20.04 και Kubuntu 21.04.

Κάθε χρήστης μπορεί να θέσει το avatar του από το σχετικό μενού του περιβάλλοντος εργασίας που χρησιμοποιεί, για παράδειγμα στο MATE είναι στο Σύστημα → Προτιμήσεις → Προσωπικά → Προσωπικά (ή σε κονσόλα mate-about-me). Αν κάποιο desktop environment δεν διαθέτει τέτοια επιλογή τότε μπορεί να εγκατασταθεί αντίστοιχο πρόγραμμα από άλλο desktop environment. Τα sch-scripts εκτελούνται μόνο με δικαιώματα sudo οπότε δεν έχει νόημα να διαχειρίζονται avatars χρηστών που δεν έχουν sudo (υποθέτουμε ότι δεν θέλουμε να ενοχλούμε τον administrator για κάθε αλλαγή avatar).

mandarinos

Επισυνάπτω. Η πρώτη του Mint, η δεύτερη του Kubuntu. Στη δεύτερη, μάλιστα, δεν παρουσιάζει κάν τους χρήστες αλφαβητικά!

Ναι μεν, όταν αρχίζεις να εισάγεις χρήστες στη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ, γεμίζουν κι αυτές παράλληλα, αλλά η πρώτη φόρμα εμφανίζει κάπου 63-64 χρήστες και σταματάει (παρά το ότι οι χρήστες υπάρχουν στο σύστημα), η δεύτερη κάπου 55.

alkisg

Αυτό είναι bug της βιβλιοθήκης accountsservice, το έχω αναφέρει εδώ.

Ένα workaround είναι το να δημιουργηθούν αρχεία /var/lib/AccountsService/users/userX (που είναι αυτό που γίνεται όταν προσθέτεις χρήστη μέσω αυτών των φορμών).
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να το κάνουν αυτό και τα sch-scripts. Για να έχει βάλει το όριο των 50 το accountsservice, πιθανώς να έχει προβλήματα επιδόσεων για μεγαλύτερες λίστες.

Πάντως όποιος θέλει μπορεί εύκολα να δημιουργήσει τέτοια αρχεία με ένα μικρό shell for loop.

Για το "η λίστα δεν παρουσιάζεται αλφαβητικά", χρειάζεται να κάνεις ένα bug report στο KDE. Το σχολιάζουν εδώ, αλλά αν δεν φωνάξει κανένας χρήστης, θα νομίσουν ότι δεν το χρειάζεται κανείς και δεν θα το υλοποιήσουν.

mandarinos

Καλημέρα!

Το Google Earth Pro όντως δουλεύει μιά χαρά με την παράμετρο που μου υπέδειξες. Μόνο που τα "συμφραζόμενα" είναι τα εξής:

- Δίνω σε τερματικό την εντολή: LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 /opt/google/earth/pro/googleearth
- Το Google Earth ξεκινάει... και σταματάει είτε όταν πατήσω το x πάνω δεξιά στο παράθυρο, είτε όταν κλείσω το παράθυρο τερματικού. (Αλλά στη δεύτερη περίπτωση, με ρωτάει πρώτα αν θέλω να τερματίσω τη διεργασία που εκτελείται.)

Όταν έβαλα τον καθορισμό παραμέτρου μέσα στο ίδιο το αρχείο googleearth (αυτό που φαίνεται τέρμα δεξιά στην εντολή), δεν δούλευε. Να συμπεράνω ότι πρέπει να κάνω το ίδιο κάθε φορά; υπάρχει, μήπως, κάποιος τρόπος γιά μόνιμο καθορισμό;

mandarinos

Επίσης: ψάχνοντας για λύσεις στους drivers οθόνης, έκανα κάτι όχι και τόσο έξυπνο· εγκατέστησα το πακέτο Vulkan. (Η ιστοσελίδα τους, εδώ: https://www.vulkan.org/ )

Όμως, ναί μεν είναι η μετεξέλιξη του πακέτου Mesa / OpenGL (και λοιπά ωραία λόγια), αλλά λίγο μετά ανακάλυψα πως προορίζεται για πρόσφατες κάρτες οθόνης! Και ο σκοπός, προφανής: να τσιμπήσουν και για το Linux την αγορά υπερ-παιχνιδιών "ρεαλιστικής οπτικής πραγματικότητας" (ή, όπως αλλοιώς τα ονομάζουν... αυτά, με τα φοβερά γραφικά, που είναι σα να είσαι παρών - άσχετος από παιχνίδια, γάρ!  :) ), που τώρα σχεδόν τη μονοπωλούν τα Ms-Windows και οι παιχνιδομηχανές.

Αλλά, το Google Earth δεν δούλεψε στη σακαράκα με τους drivers του Vulkan - όπως ήταν ο πρωταρχικός σκοπός.

Αυτά τα γράφω, γιά να μην κάνει τζάμπα κόπο κάποιος άλλος συνάδελφος.

alkisg

Στον server, δώσε: hostname
Θα σου εμφανίσει το όνομα του server, για παράδειγμα: srv-12lyk-ioann
Μετά άνοιξε το /opt/google/earth/pro/google-earth-pro και στην προτελευταία γραμμή του βάλε:

test "$(hostname)" = "srv-12lyk-ioann" && export LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1

Έτσι το software GL mode θα ενεργοποιείται μόνο στον server που έχει το πρόβλημα.