Ρυθμίσεις DNS...

Ξεκίνησε από stam12, 26 Μαΐου 2021, 09:55:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

stam12

Παραθέτω παρακάτω τις ρυθμίσεις DNS για το LTSP του σχολείου, καθώς και το "status information" του "router", μαζί με μια μέτρηση ταχύτητας σύνδεσης (speedtest). Επειδή το LTSP δίκτυο δυσλειτουργεί τον τελευταίο καιρό, παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις στο άνοιγμα σελίδων και μερικοί clients δυσλειτουργούν, μήπως δεν έχω τις σωστές ρυθμίσεις σύνδεσης στο δίκτυο; Δεδομένου ότι και η ταχύτητα σύνδεσης στο "speedtest" φαίνεται χαμηλότερη από την αναμενόμενη. 
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

alkisg

Κάποιες ιδέες:

  • Το speedtest.gr βγάζει μηδέν upload, δοκίμασε καλύτερα με το speedtest.net.
  • Όταν γίνεται Internet speed test, καλύτερα οι υπολογιστές με Windows να είναι κλειστοί για να μην κατεβάζουν updates και βγαίνει λάθος συμπέρασμα.
  • Ο router έχει λάθος ημερομηνία, 1970, που σημαίνει ότι πιθανώς να έχει προβλήματα με firmware updates ή αυτόματο management.
  • Επίσης έχει πάνω από ένα μήνα uptime· οι σπιτίσιοι routers δεν είναι και τόσο προκοπή, καλύτερα να τους γίνεται εβδομαδιαίο ή μηνιαίο reset (απλό reset, όχι factory reset).
  • Μερικές φορές οι DNS servers του sch.gr έχουν θέμα. Δοκίμασε με `host www.in.gr` ή άλλα domains, διαφορετικό κάθε φορά, και δες αν απαντάει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ή όχι (οπότε υπάρχει πρόβλημα).
  • Το πιο σημαντικό όμως είναι να ανοίξεις τον Επόπτη και όλους τους clients και να κάνεις μέτρηση ταχύτητας δικτύου. Το ιδανικό είναι αν τους επιλέγεις π.χ. ανά 5 και κάνεις μέτρηση ταχύτητας δικτύου, να πιάνει από 200 Mbps κάθε client.

stam12

1. Τo τελικά εντάξει με το "speedtest", ανέβηκε στα 35-40 Μbps (download) και στα 4,5 - 5 (upload). 
2. Για την ημερομηνία του "router" μου είχαν αναφέρει από την ΤΥ του ΠΣΔ πως δεν πειράζει.
3. Η απάντηση απ' το in.gr έρχεται σε 78 περίπου ms.
4. Τέλος μια εικόνα από τη μέτρηση ταχύτητας δικτύου με 4 clients επισυνάπτω παρακάτω.

Ανάμεσα στο "server" και τους "clients" παρεμβάλεται εκτός απ' το "switch" κι ένα απλό "hub" 8 θέσεων (nonmanagment). Δε ξέρω αν επηρεάζει αυτό. Πάντως οι clients, κολλάνε συχνά, μερικοί δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία τερματισμού τους (κολλάει σ' ένα σημείο) κλπ
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

alkisg

Η συγκεκριμένη μέτρηση ταχύτητας δικτύου είναι απαράδεκτη και πιθανώς πηγή όλων των προβλημάτων που αναφέρεις.
Η σύνδεση server <=> switch πρέπει οπωσδήποτε να είναι gigabit, ενώ στην περίπτωσή σου είναι 100 Mbps.
Επίσης καλό είναι οι clients να είναι στο ίδιο switch με τον server.
Τέλος, στην ιδανική περίπτωση θέλουμε και οι clients να είναι gigabit.

Ανέβασε λίγο τα ακριβή μοντέλα των switch/hub που έχεις, δες αν είναι gigabit ή όχι, αν μπορείς να συνδέσεις όλο το εργαστήριο στο ίδιο switch, και τέλος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο δικτύου στον server, να δεις από τις πληροφορίες σύνδεσης την ταχύτητα με την οποία συνδέεται στο switch.

stam12

Άλλαξα τη συνδεσμολογία και ο "Server" είναι τώρα κατ' ευθείαν πάνω στο switch το ο οποίο είναι το
"TP-LINK TL-SG2216 WEB 16-port Gigabit Smart Switch". Η ταχύτητα του δικτύου την οποία επισυνάπτω, μάλλον δεν άλλαξε αισθητά.

Από τις πληροφορίες σύνδεσης δικτύου (2ο επισυναπτόμενο) φαίνεται ότι η ταχύτητα σύνδεσης του "Server" είναι στα 100 Mbps.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

alkisg

Αν η κάρτα του server σου είναι όντως e1000e και δεν πρόκειται για εικονική μηχανή π.χ. VirtualBox, τότε φαίνεται να φταίει η καλωδίωση.
Αν κάπου έχεις καλώδιο UTP με 4 κλωνάρια αντί για 8, πέτα το γιατί είναι 100Mbps.
Δοκίμασε και άλλη μπρίζα δικτύου μήπως φταίει αυτή και έχει πρόβλημα σε κάποιο από τα 8 pins.
Τέλος, δοκίμασε να συνδέσεις τον server απευθείας στο switch χωρίς καλωδίωση τοίχου.

Να κοιτάς το connection information κάθε φορά. Όταν δείξει 1000 Mbps, το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Υ.Γ. συνάδελφε αν ξαναέρθεις από το IRC, γράφε "alkisg" για να κάνει ήχο και να καταλάβω ότι κάποιος μιλάει.
Επίσης όσο νωρίτερα προς το πρωί, τόσο πιο πιθανό να μην έχω φύγει για επιτόπιες σε σχολεία...

mandarinos

#6
Καλημέρα!

Καλύτερα να το κάνεις με 2 κάρτες δικτύου. (Βλέπω πως έχεις μόνο μία, σε σύνδεση dhcp.) Κόστος 10 ευρώ περίπου η δεύτερη κάρτα (Gigabit, εννοείται), συν το καλώδιο δικτύου όσο βγεί.

Δες επισυναπτόμενες εικόνες (από εγχειρίδιο δικό μου υπό συγγραφή). Κατά σειρά: συνδεσμολογία, ρύθμιση ipv4 "εξωτερικής" κάρτας, ρύθμιση ipv4 "εσωτερικής" κάρτας.

Δεν ξέρω αν είσαι εξοικειωμένος με τις ρυθμίσεις αυτές, καθώς και με τις σημερινές τροποποιήσεις τους (πχ την κλασική "μάσκα" 255.255.255.0 τη μετατρέπει αυτόματα στον αριθμό 24). Αλλά -αν δεν θες πονοκέφαλο- μπαίνεις στη διαχείριση ΣΕΠΕΥΗ, δίνεις εντολή (από το μενού) να ρυθμίσει τις κάρτες δικτύου, και όλα οκ. Την εξωτερική χειροκίνητα, την εσωτερική κατά LTSP.


mandarinos

Και η ταχύτητα δικτύου με ένα τερματικό ανοιχτό αυτή τη στιγμή.

Σημειώστε ότι τα τερματικά συνδέονται με καλωδίωση τοίχου εδώ και χρόνια, άρα τα καλώδια είναι cat5. (Πιστοποιημένα για 250 Mbps.) Παρ' όλ' αυτά, το Gbps το πιάνουν κανονικά, όπως βλέπετε.

alkisg

Παράθεση από: mandarinos στις 28 Μαΐου 2021, 09:40:41 ΠΜ
Καλύτερα να το κάνεις με 2 κάρτες δικτύου.

Καλημέρα mandarinos, αν και υποστηρίζουμε την λύση με 2 κάρτες δικτύου, ΔΕΝ την προτείνουμε παρά μόνο αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Η λύση με 1 κάρτα δικτύου έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στην καλωδίωση, οι clients μπορούν να έχουν Internet ακόμα και όταν μπουτάρουν Windows και ο LTSP server είναι κλειστός, κλπ.
Αν κάποιος έχει 2 κάρτες, καλύτερα να τις βάλει σε bonding για να έχει ταχύτητα 2 Gbps, παρά σε "εσωτερικό υποδίκτυο LTSP".

Παράθεση από: https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/sch-scripts/Ρύθμιση_σύνδεσης_δικτύου
LTSP (προϋποθέτει 2 κάρτες δικτύου)
Παλιά οι τυπικές εγκαταστάσεις LTSP χρειαζόταν ξεχωριστό switch για τους LTSP client και 2 κάρτες δικτύου στον server, η μία να βλέπει προς το Internet και η άλλη εσωτερικά τους clients. Εάν έχετε τέτοιου είδους εγκατάσταση που δεν προτείνεται πια λόγω πολυπλοκότητας, τότε διαλέξτε αυτήν την επιλογή αλλά μόνο για την δεύτερη κάρτα.

mandarinos

Λέω να βάλω τρίτη κάρτα δικτύου στον σερβεράκο του 2ου εργαστηρίου, ως δεύτερη εσωτερική σε bonding! lol!!! Θα ενημερώσω για τ' αποτελέσματα. (Αυτός ο 2ος server έχει καναδυό ελεύθερα PCI slots ακόμη. Ο καινούργιος του 1ου εργαστηρίου, όχι. Τέλος πάντων, έχει ελεύθερα PCI-e x 16, αλλά δεν θέλω να τα χαραμίσω για κάρτα δικτύου. Μπορεί αργότερα να χρειαστούν σε σοβαρώτερη συσκευή.)

Κάθε λύση έχει τα συν και τα πλην της. Εμένα πχ δεν μου αρέσει που η εξωτερική κάρτα δικτύου "μαζεύει" όσους εκτυπωτές βρεί επάνω στο δίκτυο - κι έχουμε αρκετούς στα γραφεία του συλλόγου! Τρέμω στην ιδέα ότι κάποιος πιτσιρικάς θ' αρχίσει -γιά την πλάκα του- να στέλνει εκτυπώσεις κάτω, χωρίς να τον πάρω χαμπάρι!  ;D  Οπότε, καλύτερα απομόνωση των μηχανημάτων του εργαστηρίου.

Φυσικά, οκ, άλλος συνάδελφος μπορεί να θεωρήσει ότι καλύτερη είναι η μία και μοναδική κάρτα δικτύου.

alkisg

Παράθεση από: mandarinos στις 28 Μαΐου 2021, 10:19:22 ΠΜ
Εμένα πχ δεν μου αρέσει που η εξωτερική κάρτα δικτύου "μαζεύει" όσους εκτυπωτές βρεί επάνω στο δίκτυο - κι έχουμε αρκετούς στα γραφεία του συλλόγου! Τρέμω στην ιδέα ότι κάποιος πιτσιρικάς θ' αρχίσει -γιά την πλάκα του- να στέλνει εκτυπώσεις κάτω, χωρίς να τον πάρω χαμπάρι!

Οι δικτυακοί εκτυπωτές από προεπιλογής δεν κοινοποιούνται στους LTSP clients. Δηλαδή θα μπορεί να εκτυπώνει ο καθηγητής που κάθεται στον server αλλά όχι ο μαθητής που κάθεται στον client.
Και φυσικά μπορείς και στον ίδιο τον server να επιλέξεις αν θα βλέπει δικτυακούς εκτυπωτές και ποιους.

stam12

Παράθεση από: alkisg στις 27 Μαΐου 2021, 01:33:30 ΜΜ
Αν η κάρτα του server σου είναι όντως e1000e και δεν πρόκειται για εικονική μηχανή π.χ. VirtualBox, τότε φαίνεται να φταίει η καλωδίωση.
Αν κάπου έχεις καλώδιο UTP με 4 κλωνάρια αντί για 8, πέτα το γιατί είναι 100Mbps.
Δοκίμασε και άλλη μπρίζα δικτύου μήπως φταίει αυτή και έχει πρόβλημα σε κάποιο από τα 8 pins.
Τέλος, δοκίμασε να συνδέσεις τον server απευθείας στο switch χωρίς καλωδίωση τοίχου.

Να κοιτάς το connection information κάθε φορά. Όταν δείξει 1000 Mbps, το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
...

Τελικά σύνδεσα τον "server" κατ' ευθείαν στον κεντρικό "switch" και συντόνισε στα 1000 Μbps. Αλλά η ταχύτητα του δικτύου παραμένει ίδια (επισυναπτόμενη εικόνα).

Σημείωση: όλοι οι clients συνδέονται κι αυτοί κατ' ευθείαν στο "switch", μέσα από τη δομημένη καλωδίωση του εργαστηρίου.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

alkisg

Καταρχάς όπως είδαμε μέσω απομακρυσμένης βοήθειας, υπάρχει κάπου σοβαρό πρόβλημα με την καλωδίωση και όλοι οι clients συνδέονται στο κεντρικό switch με ταχύτητα 100 Mbps, ενώ και το switch και οι clients είναι gigabit.
Μπορεί να είναι θέμα στην καλωδίωση του εργαστηρίου, π.χ. τα καλώδιά της να έχουν 4 κλωνάρια αντί για 8. Είναι σημαντικό να έρθει ο ΥΠΛΗΝΕΤ ή ηλεκτρολόγος και να το επιλύσουν.

Αλλά όμως εφόσον συνέδεσες τον server απευθείας στο switch, θα έπρεπε να έχει ταχύτητα gigabit, ενώ από τη μέτρηση ταχύτητας δικτύου φαίνεται ότι είναι ακόμα στα 100 Mbps.
Θα έλεγα να κάνεις ένα reboot και να ξαναδοκιμάσεις, μήπως τυχόν κάτι δεν ρυθμίστηκε σωστά με το flow control. Και να ελέγξεις αν μετά το reboot συντονίζει ακόμα στα 1000 ή αν κάτι κουνήθηκε και είναι στα 100.

Αν δεν βγάλεις άκρη, πες σε ΥΠΛΗΝΕΤ και ηλεκτρολόγο. Αλλιώς, ανέβασε καμιά φωτογραφία από τα 2 switch, από τις άκρες των διαφόρων καλωδίων και αν είναι δυνατόν και από την πίσω πλευρά του patch panel, και από τη σύνδεση του server με το switch, μήπως από τις φωτογραφίες δούμε πού είναι το πρόβλημα. Και αν θες ξαναέλα από το IRC για να δούμε μαζί τις μετρήσεις.

ilias_s

Παράθεση από: alkisg στις 28 Μαΐου 2021, 08:19:24 ΜΜ
... π.χ. τα καλώδιά της να έχουν 4 κλωνάρια αντί για 8 ...

Με ένα cable tester δε θα φαινόταν αυτό πιο εύκολα και πιο γρήγορα?

alkisg

Βέβαια! Οι ΥΠΛΗΝΕΤ λογικά έχουν, τα σχολεία συνήθως όχι...
Επίσης θα φαινόταν με το μάτι, κοιτώντας στο patch panel ή ανοίγοντας μια πρίζα.