Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικό Λύκειο => Γ΄ Λυκείου => Θεωρία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Γιώργος στις 20 Σεπ 2004, 11:53:49 ΜΜ

Τίτλος: Ορισμός πληροφορίας και επεξεργασίας δεδομένων
Αποστολή από: Γιώργος στις 20 Σεπ 2004, 11:53:49 ΜΜ
Καλησπέρα

Στη σελίδα 8 του σχολικού βιβλίου υπάρχει ο ορισμός της πληροφορίας και της επεξεργασίας δεδομένων.

Συγκεκριμένα

Πληροφορία είναι οποιδήποτε γνωσιακό στοιχείο προέρχεται από επεξεργασία δεδομένων.

Επεξεργασία δεδομένων είναι η διαδικασία κατα την οποία ένας μηχανισμός δέχεται δεδομένα τα επεξεργάζεται σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο τρόπο και αποδίδει πληροφορίες.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Στον ορισμό της πληροφορίας χρησιμοποιεί τον όρο "επεξεργασία δεδομένων" χωρίς να τον έχει ορίσει ακόμα. Τον ορίζει παρακάτω και μάλιστα στον ορισμό χρησιμοποιεί τον όρο "πληροφορία".
Αυτό είναι ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

Ευχαριστώ

Γιώργος
Τίτλος: Re: Ορισμός πληροφορίας και επεξεργασίας δεδομένων
Αποστολή από: P.Tsiotakis στις 21 Σεπ 2004, 10:35:50 ΜΜ

Το βιβλίο μας είναι καλό είναι σοφό έχει τις χάρες όλες  :o

Προσωπικά δεν πιστεύω οτι είναι τόσο σημαντικό ζήτημα, τα παιδιά μαθαίνουν τις 5 λέξεις του κάθε ορισμού. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε πια?

Με εκτίμηση,
Τίτλος: Re: Ορισμός πληροφορίας και επεξεργασίας δεδομένων
Αποστολή από: xaidi στις 22 Σεπ 2004, 02:53:24 ΜΜ
συμφωνώ και εγώ με τον Παναγιώτη και
μπορώ να προσθέσω ότι είναι καλό που αναφέρει τον όρο "πληροφορία" για την απόδοση της "επεξεργασίας δεδομένων" ώστε να μπορεί ο μαθητής να συνδέσει στο μυαλό του τους ορισμούς  που είναι και τόσο σημαντικοί για τα παρακάτω.
τώρα αν έπρεπε να είναι γραμμένοι με άλλη σειρά, ε, να με συγχωρείς :) αλλά αυτό νομίζω δεν είναι τόσο σημαντικό σε σχέση με άλλα προβλήματα που ίσως προκύπτουν. ???
Τίτλος: Re: Ορισμός πληροφορίας και επεξεργασίας δεδομένων
Αποστολή από: Paros στις 22 Σεπ 2004, 09:59:53 ΜΜ
Σας ευχαριστώ και τους 2. Από ότι κατάλαβα ο Παναγιώτης λέει ότι δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα και λέμε στα παιδιά να γραψουν τον ορισμό όπως είναι και να αφήσουν τα πολλά πολλά. Αυτο κάνω και εγώ. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.
Εσύ Χάιντι λες κάτι άλλο. Λες ότι είναι λάθος η σειρά αλλά δεν είναι έτσι. Η μια έννοια χρησιμοποιεί την άλλη στον ορισμό της. Όποια κι αν ορίσεις πρώτη υπάρχει πρόβλημα αφού έχουμε κυκλικό ορισμό.
Όσο για το αν ο ορισμός είναι σωστός, αυτό είναι άλλο θέμα. Μια που το έθιξες θα πω τη γνώμη μου. Υπάρχει ένας χώρος που λέγεται θεωρία πληροφορίας. Εκεί ορίζεται η πληροφορία ενός συμβόλου σαν ο αρνητικός λογάριθμος με βάση 2 της πιθανότητας εμφάνισης του συμβόλου. Είναι μετρήσιμο μέγεθος και μετριέται σε bits. Προσωπικά πιστεύω ότι το βιβλίο έκανε αλλίωση του όρου.
Βέβαια θα πει κανείς τι να πούμε στα παιδάκια.
Το να δίνεις ορισμούς και να μην εξηγείς κάτι με απλά δικά σου λόγια σημαίνει ότι προσπαθείς να είσαι αυστηρός (με τη μαθηματική έννοια). Αν είσαι αυστηρός δεν μπορείς να κάνεις τόσο χτυπητά λάθη όπως είναι η αλλιώση όρων και ο κυκλικός ορισμός. Τα παιδιά κάποια στιγμή θα μπουν στο πανεπιστήμιο και θα μάθουν. Και τότε θα απογοητευτούν με τη δευτεροβάθμια.

Σας ευχαριστώ και τους 2.

Φιλικά

Γιώργος
Τίτλος: Re: Ορισμός πληροφορίας και επεξεργασίας δεδομένων
Αποστολή από: Σπύρος Δουκάκης στις 08 Οκτ 2004, 06:42:17 ΜΜ
Δίνω τους τρεις ορισμούς όπως θα διορθωθούν κάποια στιγμή, λόγω ενός ακόμα λάθους του σχολικού βιβλίου.

Δεδομένο: είναι μία παράσταση γεγονότων, εννοιών ή εντολών σε τυποποιημένη μορφή που είναι κατάλληλη για επικοινωνία, ερμηνεία ή επεξεργασία από τον άνθρωπο ή από αυτόματα μέσα (ΕΛΟΤ).

Επεξεργασία Δεδομένων: είναι η συστηματική εκτέλεση πράξεων σε δεδομένα (ΕΛΟΤ).

Πληροφορία: είναι γνώση, η οποία αφορά πράγματα όπως πράξεις, έννοιες, αντικείμενα, γεγονότα, ιδέες και διεργασίες, που μέσα σε συγκεκριμένο κείμενο έχουν μια ιδιαίτερη σημασία.

Από το βιβλίο Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον από τις Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών.

http://users.ntua.gr/sdoukakis