Multiseat LTSP

Ξεκίνησε από alkisg, 12 Ιουν 2021, 09:07:24 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Το multiseat LTSP έχει δοκιμαστεί για αρκετά χρόνια σε γραφεία και άλλα επαγγελματικά περιβάλλοντα, οπότε θεωρώ ότι είναι σταθερότατο ώστε να το προτείνουμε και για σχολεία.
Multiseat σημαίνει ένα κουτί Η/Υ, με 2 κάρτες γραφικών, 2 οθόνες, 2 πληκτρολόγια και 2 ποντίκια, ώστε να προσφέρει 2 θέσεις εργασίας.
Έτσι χρειαζόμαστε τις μισές πρίζες δικτύου, και μερικές λιγότερες ρεύματος.

Οι δύο θέσεις εργασίας, κανονικά κοστίζουν (εννοείται ότι οι τιμές εξαρτώνται από το τι αγοράζουμε):
2*(250 για κουτί, 50 για δίσκο, 100 για περιφερειακά) = 800 €.

Στο multiseat LTSP, κοστίζουν:
250 για κουτί, 20 για λίγο παραπάνω RAM, 20 για πρόσθετη κάρτα γραφικών, 2*100 για περιφερειακά = 490 €.

Δηλαδή το multiseat LTSP έχει παρόμοιο κόστος αλλά εξαιρετικά καλύτερες επιδόσεις και σταθερότητα από εργαστήριο με Raspberry Pi (και προωθούμε ελληνική λύση αντί για εγγλέζικη).

Επίσης, αν οι υπολογιστές παλιώσουν, αφαιρούμε την επιπλέον κάρτα και τους γυρνάμε σε single seat, επεκτείνοντας τον χρόνο ζωής τους.

Το multiseat δουλεύει και με απλό Linux χωρίς LTSP.
Αν εγκατασταθούν Windows, υποθέτω ότι θα δουλέψει η μία μόνο θέση, δεν το έχω δοκιμάσει (ενώ στα Raspberries δεν θα δουλέψουν καθόλου τα Windows).

Αν κάποιο σχολείο θέλει να δοκιμάσει εργαστήριο multiseat, προσφέροντας 12 θέσεις εργασίας με 6 μόνο κουτιά Η/Υ, είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω στην εγκατάσταση και τη συντήρηση. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, είναι μόνο μία γραμμή στο ltsp.conf (INCLUDE=multiseat).
Οι θύρες USB μοιράζονται αυτόματα "οι μονές στην αριστερή θέση, οι ζυγές στη δεξιά", οπότε παίρνει η κάθε θέση εργασίας τις μισές στο μπροστινό μέρος του κουτιού και τις μισές από πίσω.
Προσοχή απαιτείται δεύτερη κάρτα γραφικών, δεν μας κάνει η δεύτερη έξοδος μίας μόνο κάρτας γραφικών.

gidarakos

Άλκη η κάρτα γραφικών είδα ότι είναι Northern Islands series η οποία δεν υποστηρίζει GCN2 (τις είχες αναφέρει ως καλύτερη επιλογή, αλλά είναι ακριβές).

1) Υπάρχουν συγκεκριμένα brand/series που μας κάνουν ή καλύτερα να την αναφέρουμε εδώ πριν την αγορά;
2) Για υπολογιστή; π.χ. 4000+ passmark και να υποστηρίζει virtualization (vt-x) για το virtualbox και κρυπτογράφηση (aes) για το sshfs

alkisg

Για το (1) θα έλεγα να το πάμε ανάποδα, π.χ. να βρει κάποιος 6 κάρτες από το ebay (ή refurbished) και ας δούμε τότε αν κάνουν.
Ναι για την ώρα καλύτερα να πάμε σε παλιότερες ati με τον radeon οδηγό για οικονομία, ή σε πολύ συγκεκριμένες παλιότερες nvidia με τον nouveau οδηγό, όπως τα είπαμε στο προηγούμενο θέμα.

Και για υπολογιστή yup, όπως τα λες. Αλλά και παλιότεροι refurbished i3 χωρίς aes θα κάνουν, αφού πλέον γυρίσαμε σε nfs αντί του sshfs.

markakis

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» όπως έλεγαν οι πρόγονοι...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Ως λύση προσφέρεται για σταδιακή αντικατάσταση εργαστηρίου, εφόσον υπάρχει οικονομική στενότητα, αρχικά με 6 κεντρικές μονάδες και άλλες 6 στο μέλλον όταν βρεθούν χρήματα.

Μέσα από τον επόπτη, το PC εμφανίζεται ως 2 σταθμοί εργασίας υποθέτω. Υπάρχουν περιορισμοί; Φαντάζομαι θα μπορεί να γίνει αποσύνδεση/σύνδεση αλλά σε επανεκκίνηση και τερματισμό θα πρέπει να υπάρχει ειδική αντιμετώπιση. Σωστά;

alkisg

Η επανεκκίνηση και ο τερματισμός ενεργούν μόνο αν η δεύτερη θέση εργασίας δεν έχει συνδεθεί.
Αν είναι συνδεδεμένη, τότε κάνουν σκέτη αποσύνδεση.
Εννοώ όταν τα δίνει ο ίδιος ο χρήστης· ενώ από τον Επόπτη ενεργούν άμεσα.

Στον Επόπτη εμφανίζεται ένα PC πριν το login, και δύο PC όταν κάνουν και οι δύο login.
Σε μερικές περιπτώσεις το multiseat χρησιμοποιείται από επιλογή και όχι από οικονομική στενότητα. Το έχω δει και σε call center με περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας.

Αντίθετα στη Βραζιλία για λόγους οικονομίας το έχουν κάνει να παίζει και με μία κάρτα γραφικών, με πολλαπλές εξόδους, αλλά χρειάζεται ειδικά patches σε xorg κλπ και κάνει την εγκατάσταση πιο δύσκολη.

vovos

Πολύ καλή επιλογή! Λιγότερα μηχανήματα για συντήρηση, λιγότερα χρήματα, λιγότερο ρεύμα, περισσότερος ελεύθερος χώρος. Θα το έχω στο μυαλό μου και πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσω σύντομα.

gidarakos

#6
Έγιναν δοκιμές σε τρία (3) διαφορετικά SFF με τα εξής αποτελέσματα:
α) Dell OptiPlex 390 --> Bad (Όχι υποστήριξη από BIOS)
β) HP Compaq dc7900 --> Bad (Όχι υποστήριξη από BIOS)
γ) Lenovo ThinkCentre M91p --> OK

Σε όλες τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν οι εξής video cards Low Profile (LP/SFF):
i) VGA REF RADEON X600 128MB PCIE DVI LP
ii) ATI 4550 512MB PCI-E Low Profile (Ο αντάπτορας που τη συνοδεύει είναι λειτουργικός)

1) Καταρχάς πριν προμηθευτούμε - αν δεν έχουμε - έξτρα κάρτες γραφικών θα πρέπει να δούμε αν στο BIOS υπάρχουν σχετικές επιλογές για multiseat όπως: Active Video, Multi-Monitor Support, Internal Graphics Device (IGD), PCI Graphics Device (PCI), PCI -e Graphics Device (PEG). Δείτε επισυναπτόμενη φώτο.
2) Αφού τοποθετηθεί η κάρτα γραφικών και αφού γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις στο BIOS (βήμα 1), ΧΩΡΙΣ να έχουμε τοποθετήσει έξτρα οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι, εκκινούμε τον client.
3) Από τον LTSP server: Επόπτη --> Δεξί κλικ στον client -> Εκτέλεση -> Άνοιγμα κονσόλας -> Διαχειριστή, τοπικά και τρέχουμε την εντολή: lspci -nn -k | grep -A 2 VGA
4) Αν το αποτέλεσμα του βήματος 3 είναι το ακόλουθο, η έξτρα κάρτα γραφικών π.χ. Radeon HD 4550 έχει αναγνωριστεί:
Κώδικας: bash
# lspci -nn -k | grep -A 2 VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] (rev 09)
        DeviceName:  Onboard IGD
        Subsystem: Lenovo 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [17aa:3070]
--
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV710 [Radeon HD 4550] [1002:9540]
        Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV710 [Radeon HD 4550] [1002:0104]
        Kernel driver in use: radeon

5) Αν όμως το αποτέλεσμα του βήματος 3 είναι το ακόλουθο, τότε η έξτρα κάρτα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ (δε συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα):
Κώδικας: bash
# lspci -nn -k | grep -A 2 VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] (rev 09)
        DeviceName:  Onboard IGD
        Subsystem: Lenovo 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [17aa:3070]

6) Αν έχει αναγνωριστεί (βήμα 4) τότε στο ltsp.conf προσθέτουμε την ακόλουθη οδηγία:
[clients]
MULTISEAT=1

στη συνέχεια: Διαχείρηση ΣΕΠΕΗΥ --> Εξυπηρετητής --> Εντολές LTSP --> ltsp initrd
και επανεκκίνηση του client. Πριν την επανεκκίνηση μπορούμε να προσθέσουμε ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ.
7) Αν έχουν πάει όλα καλά, θα δούμε δυο ξεχωριστές login screen.
08) Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε USB πληκτρολόγιο/ποντίκι. Επειδή γίνεται αυτόματος διαχωρισμός μονές/ζυγές θέσεις (USB) για κάθε θέση εργασίας, θα πρέπει ενώ είναι σε λειτουργία οι δύο θέσεις εργασίας να δοκιμάσετε τις USB μέχρι να δείτε ότι το κάθε πληκτρολόγιο/ποντίκι έχει διαχωριστεί για κάθε θέση εργασίας.
9) Σε περίπτωση που είχαμε ενεργοποιήσει να γίνεται AUTOLOGIN θα πρέπει στο ltsp.conf κάτω από την αντίστοιχη MAC address να προσθέσουμε την ακόλουθη οδηγία έτσι ώστε να ισχύει και για τις δύο - πλέον - θέσεις εργασίας:
[ma:ca:dd:re:ss:03]
HOSTNAME=pc03
POST_INIT_LIGHTDM_CONF="printf '[Seat:seat0]\nautologin-user=guest03\n\n[Seat:seat-1]\nautologin-user=guest10\n' >> /etc/lightdm/lightdm.conf"

Το προηγούμενο παράδειγμα αφορά το client με hostname=pc03 στο οποίο θα κάνει autologin o χρήστης guest03 και ο χρήστης guest10.
Πάντα μετά από αλλαγές στο ltsp.conf: ltsp initrd

Σημείωση: Οι δοκιμές έγιναν με την καθοδήγηση του Άλκη και με χρήση του LTSP proposed PPA.