Τελευταία μηνύματα

#91
Δομές δεδομένων / Απ: Δένδρο: Μια ακμή δεν σημαί...
Τελευταίο μήνυμα από akalest0s - 27 Φεβ 2024, 11:54:43 ΜΜ
Παράθεση από: petrosp13 στις 25 Φεβ 2024, 11:49:28 ΜΜΚαι η πλάκα είναι ότι για 20 χρόνια φωνάζουμε για το κακογραμμένο βασικό βιβλίο και τελικά και το καινούριο έχει αρκετά προβληματικά σημεία...
Το "αρκετά" είναι ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που μπορώ να φανταστώ!

@gpapargi
Το πρόβλημα που (με τραβηγμένο -αλλά όχι λανθασμένο- τρόπο) θίγει ο ApoAntonis, είναι ότι η διατύπωση του (2) αφήνει περιθώριο για πολλαπλούς γονείς p οι οποίοι έχουν μοναδική ακμή προς τον κόμβο c. Προφανώς δεν θέλαν να πουν αυτό, αλλά.. τους ξέφυγε. Ευτυχώς δεν εξετάζεται σε πανελλήνιες το μάθημα. Φαντάζεσαι;
#92
Μετά το Λύκειο / Απ: Επιλογή τμήματος
Τελευταίο μήνυμα από pgrontas - 27 Φεβ 2024, 09:22:08 ΜΜ
Παράθεση από: Αχιλλέας στις 27 Φεβ 2024, 02:27:20 ΜΜΟκευ ,θα μπορούσες να πεις δυο λόγια παραπάνω για αυτό ;Επειδή δεν έχω ιδέα ως ένας απλός μαθητής ,έχει επαγγελματική αποκατάσταση;;και ποιο τμήμα προσφέρει κατάλληλες σπουδές;
Αυτό που εννοώ είναι ότι μην εξειδικευτείς μόνο σε οτιδήποτε σου φαίνεται ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας (πχ. την τάδε hot γλώσσα προγραμματισμού). Να εμβαθύνεις στη μαθηματική θεωρία πίσω από αυτό (πχ. στη θεωρία τύπων) γιατί αυτό έχει διαχρονική ισχύ και οδηγεί και σε καινούρια πράγματα που όταν γίνουν εσύ θα είσαι μπροστά.

Αυτό προσφέρεται παραδοσιακά στο ΕΚΠΑ και στο Επιστήμης Υπολογιστών στην Κρήτη. Όμως, και εδώ θα διαφωνήσω λίγο με το Γιώργο, και στα τμήματα μηχανικών υπάρχει και υπήρχε αρκετή θεωρία. Στο ΕΜΠ πχ. δημιουργήθηκε από τις πρώτες και υπάρχει ακόμα μια από τις καλύτερες ομάδες θεωρητικής πληροφορικής. Το ίδιο και στην Πάτρα. Ακόμα και το ΟΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει.

Το σχολιό μου λοιπόν δεν αφορούσε συγκεκριμένο τμήμα, αλλά το attitude που θα πρέπει να έχεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.


#93
Μετά το Λύκειο / Απ: Επιλογή τμήματος
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - 27 Φεβ 2024, 03:34:29 ΜΜ
Νομίζω μια καλή πρώτη σκέψη είναι να ξεκαθαρίσεις αν θέλεις τμήμα μηχανικών ή όχι. Δες πχ τον οδηγό σπουδών του τμήματος μηχανικών  ΗΥ και πληροφορικής Πάτρας. Σε σχέση με ένα τμήμα πανεπιστημιακό, θα έχει πιο πολύ κυκλώματα, εργαστήριο, ηλεκτρονική κλπ. 
Υπάρχουν τα πανεπιστημιακά τμήματα computer science στα οποία νομίζω ξεχωρίζουν το ΕΚΠΑ στην Αθήνα και το cSD της Κρήτης. 
Υπάρχουν και τμήματα πληροφορικής που δίνουν έμφαση στον προγραμματισμό, δηλαδή θα μάθεις γλώσσες και είναι πιο εφαρμοσμένα, πχ ΟΠΑ και ΠΑΠΕΙ. 
Δεν είναι απόλυτοι οι διαχωρισμοί. Πρέπει να δεις πιο πολύ τι σε ενδιαφέρει.   
Θα σου έλεγα να δεις ενδεικτικά οδηγούς σπουδών για τους μηχανικούς ΗΥ και Πληροφορικής Πάτρας, για το τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών Αθήνας, για το επιστήμης υπολογιστών Κρήτης και για τα τμήματα πληροφορικής σε ΟΠΑ και ΠΑΠΕΙ. Δες τα μαθήματα που έχουν. Δες τι σε ενδιαφέρει. Από εκεί θα ξεκινήσεις. 

Επίσης σημασία έχει και που μένεις. Θέλεις κοντά; Θέλεις μακριά; Πας επαρχία;
#94
Linux / Απ: Τέλος υποστήριξης Ubuntu/L...
Τελευταίο μήνυμα από falexakos - 27 Φεβ 2024, 02:47:56 ΜΜ
Οι Πληροφορικοί σε κάθε Νομό, ας προσπαθήσουμε (έστω) να εκμαιεύσουμε σχετικά ψηφίσματα απ' τις ντόπιες ΕΛΜΕ/Συλλόγους Δασκάλων ! Μην ξεχνάμε δηλ. και τους συνδικαλιστικούς μας φορείς. Εάν μαζευτούν αρκετά ψηφίσματα, θα αναγκαστούν οι δυο (2) Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ & ΔΟΕ) να προβληματιστούν σχετικά (αν μη τι άλλο). Στις τόσες *σφαλιάρες* που δέχεται ο κλάδος -τόσο των ΠΕ86, όσο και συλλήβδην των Εκπαιδευτικών- ας έχουμε στον νου ότι κάθε αντίδραση μετράει! ;)
Λέω εγώ τώρα...

ΥΓ Και να μην περιμένουμε πολλά από Συμβούλους Πληροφορικής (πολλώ δε μάλλον άλλης ειδικότητας) που έχουν 15+ χρόνια να μπουν σε τάξη ή εργαστήριο!
#95
Μετά το Λύκειο / Απ: Επιλογή τμήματος
Τελευταίο μήνυμα από Αχιλλέας - 27 Φεβ 2024, 02:27:20 ΜΜ
Παράθεση από: pgrontas στις 16 Φεβ 2024, 10:22:33 ΜΜΓια τα τμήματα έχουν γραφτεί πολλά στο στέκι κατά καιρούς. Κάνε μια αναζήτηση και θα τα βρεις.
Για το πρώτο ερώτημα έχω να σου πω: Να ασχοληθείς με το science του computer science. Δηλαδη να δώσεις έμφαση στη θεωρία και να μην αρκεστείς στον προγραμματισμό και σε ότι φαίνεται εύκολο και πιασαρικο. Η θεωρία είναι που θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσεις τις σπουδές σου και να ασχοληθείς με πράγματα τα οποία θα έχουν σημασία σε 40 χρόνια.

Οκευ ,θα μπορούσες να πεις δυο λόγια παραπάνω για αυτό ;Επειδή δεν έχω ιδέα ως ένας απλός μαθητής ,έχει επαγγελματική αποκατάσταση;;και ποιο τμήμα προσφέρει κατάλληλες σπουδές;
#96
Μετά το Λύκειο / Απ: Επιλογή τμήματος
Τελευταίο μήνυμα από Αχιλλέας - 27 Φεβ 2024, 02:26:11 ΜΜ
Παράθεση από: Angelo στις 23 Φεβ 2024, 05:01:38 ΜΜΕδώ είναι το thread όταν ήμουν κι εγώ στην ίδια θέση μαζί σου, διάβασέ το: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8918.0.

Επέλεξα ΕΚΠΑ, και είναι απ' τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου μέχρι στιγμής.
Ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν ξέρω αν θα ήθελα κάποιο τμήμα πληροφορικής,κλείνω πιο πολύ σε μηχανικών , εξάλλου για αυτό είμαι και στο 2ο πεδιο,σε ευχαριστώ για την απάντηση σου 
#97
Δομές δεδομένων / Απ: Δένδρο: Μια ακμή δεν σημαί...
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - 26 Φεβ 2024, 02:01:19 ΜΜ
Με αφορμή τη συζήτηση έκανα μια προσπάθεια να αποδείξω ότι οι υποθέσεις (2) και (3) είναι ισοδύναμες. Τις αναφέρω αρχικά από το βιβλίο:

Υπόθεση (2):

«Για κάθε κόμβο c, εκτός από τη ρίζα, υπάρχει μόνο μια ακμή που καταλήγει στον κόμβο αυτόν ξεκινώντας από κάποιον άλλον κόμβο p. Ο κόμβος p ονομάζεται γονέας του c και ο κόμβος c παιδί του p.»
Θα τη λέω και υπόθεση «μοναδικού γονέα».

Υπόθεση (3)

Για κάθε κόμβο υπάρχει μία μοναδική διαδρομή, δηλαδή, μια ακολουθία διαδοχικών ακμών, που ξεκινάει από τη ρίζα και τερματίζει σε αυτόν τον κόμβο

Θα τη λέω και «υπόθεση μοναδικής διαδρομής από τη ρίζα».

Η σκέψη μου είναι η εξής:

(2)==>(3)

Κάθε κόμβος c έχει μοναδικό γονέα p. Ανεβαίνουμε ένα επίπεδο παραπάνω δηλαδή εφαρμόζουμε αυτή την υπόθεση θέτοντας για παιδί c τον γονέα p. Αυτός έχει επίσης ένα δικό του μοναδικό γονέα, έστω p2. Αν εφαρμόσουμε διαδοχικά αυτή τη διαδικασία κάθε φορά θέτοντας ως  παιδί το γονέα του προηγούμενου επιπέδου φτάνουμε αναπόφευκτα στη ρίζα. Η διαδρομή είναι μοναδική γιατί κάθε φορά ο γονιός ήταν μοναδικός λόγω της (2). Αν διασχίσουμε αυτή τη διαδρομή ανάποδα δηλαδή από τη ρίζα προς το αρχικό c, προκύπτει η (3).
 
Αντίστροφα (3)==>(2)

Έστω ότι υπάρχει κόμβος c με δύο γονείς τους p1 και p2. Από την (3) υπάρχει μοναδική διαδρομή από τον p1 προς τη ρίζα και επίσης μοναδική διαδρομή από τον p2 προς τη ρίζα. Άρα έχουμε δύο διαδρομές από το c προς τη ρίζα (μία μέσω του p1 και μια μέσω του p2. Διαγράφοντάς τις ανάποδα έχουμε δύο διαδρομές από τη ρίζα προς το c. Άτοπο από (3) που απαιτεί να έχουμε μοναδική διαδρομή και για τον c. Άρα δεν υπάρχει κόμβος με δύο γονείς. Άρα ισχύει η (2).
 
Ελπίζω να μη μου ξέφυγε κάτι.
#98
Παράθεση από: gpapargi στις 26 Φεβ 2024, 10:59:42 ΠΜΑπό τον τρόπο που είναι γραμμένη η υλοποίηση σε στοίβα και ουρά, φάνηκε ότι προκειται για δουλειά στο γόνατο.
Και πέρα απο το επιστημονικό κομμάτι του θέματος,  υπάρχει και το πρακτικό, δηλαδή τι να πούμε στους μαθητές οι οποίοι βλέπουν πχ στην ουρά "πίσω =Ν" να συνεπάγεται " γεμάτη ουρά " δίχως να είναι απαραίτητα, τα στοιχεία σε μια απώθηση να αναφέρεται πως δεν διαγράφονται, αλλά τα διαγραφεί στις ασκήσεις, αλλά τελικά να τα ζητάει με τα στοιχεία στις πανελλήνιες και πολλά άλλα...δυστυχώς η ερώτηση " και αν μπει πανελλήνιες  πως να το χειριστώ " σε εμένα υπάρχει συχνά, και αντε να απαντήσεις.. 
#99
Δομές δεδομένων / Απ: Δένδρο: Μια ακμή δεν σημαί...
Τελευταίο μήνυμα από gpapargi - 26 Φεβ 2024, 10:59:42 ΠΜ
Παράθεση από: petrosp13 στις 25 Φεβ 2024, 11:49:28 ΜΜΚαι η πλάκα είναι ότι για 20 χρόνια φωνάζουμε για το κακογραμμένο βασικό βιβλίο και τελικά και το καινούριο έχει αρκετά προβληματικά σημεία...
Από τον τρόπο που είναι γραμμένη η υλοποίηση σε στοίβα και ουρά, φάνηκε ότι προκειται για δουλειά στο γόνατο.
#100
Δομές δεδομένων / Απ: Δένδρο: Μια ακμή δεν σημαί...
Τελευταίο μήνυμα από petrosp13 - 25 Φεβ 2024, 11:49:28 ΜΜ
Παράθεση από: pgrontas στις 25 Φεβ 2024, 10:41:02 ΜΜγια κάτι τόσο άθλια γραμμένο.

Και η πλάκα είναι ότι για 20 χρόνια φωνάζουμε για το κακογραμμένο βασικό βιβλίο και τελικά και το καινούριο έχει αρκετά προβληματικά σημεία...