Δεν έβαλε κανείς όλους τους μαθητές στο ίδιο τσουβάλι, αλλά και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μάλλον θέλουμε δυο τσουβάλια γιατί εσύ έχεις βάλει σε ένα άλλο τους καθηγητές

. Σίγουρα αυτά που λες για τη δημοσιουπαλληλική νοοτροπία ισχύουν για ένα μεγάλο μέρος των καθηγητών. Κανείς δεν αντιλέγει. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να βοηθήσουν τα παιδιά, όμως αυτό δεν είναι εύκολο. Και δεν είναι εύκολο για τον εξής απλό λόγο:
Τα παιδιά, και μιλάω για το 90% δεν αγαπάει τη γνώση, τη μισεί, και έχω πλήρης συναίσθηση αυτού που λέω. Είναι πολύ λίγοι οι μαθητές που διαβάζουν κάποιο μάθημα επειδή πραγματικά τους αρέσει και όχι για το βαθμό ή επειδή τους αναγκάζουν. Δε μπορείς φυσικά να κατηγορήσεις τα παιδιά . Όταν ζουν σε ένα αναχρονιστικό σύστημα που το μόνο που σου μαθαίνει καλά είναι να παπαγαλίζεις και όχι να αναπτύσσεις κριτική σκέψη είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Δηλαδή βάλε μου εσύ το 20 να μπω εγώ στο πανεπιστήμιο και μετά να χωθώ στο δημόσιο για να κάνω αυτό που κάνεις εσύ τώρα άσχετα αν σήμερα το κριτικάρω.
Κανένας δεν είπε ότι εσύ δεν αξίζεις το 19 ή το 20. Αυτό που είπα (εγώ τουλάχιστον) είναι πως δε μπορεί κάποιος να γράφει 14-15 και να βλέπεις ότι εκεί κινείται αντικειμενικά και να ζητάει να πάρει 19-20. Έτσι αδικείς αυτούς που πραγματικά αξίζουν 19 ή 20.
Τώρα αυτό που λες για την πιθανότητα να γράψει ο μαθητής παραπάνω από όσο έχει. Αυτή υπάρχει πάντα και θα υπάρχει όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με μηχανές. Ο καθηγητής όμως δεν πρέπει να σκέφτεται έτσι. Δηλαδή πόσο τον κόβω να γράφει, αλλά τι έχει γράψει σε μένα, τι λέει μέσα στην τάξη, αν συμμετέχει, προσπαθεί κλπ. Το μόνο που λέμε είναι κάθε μαθητής να παίρνει έναν αντικειμενικό βαθμό με βάση την απόδοσή του και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι πιο δίκαιο έτσι?
Σωστά και αυτά που λες για την αξιολόγηση από την πλευρά σου, σκέψου όμως κάτι: Πως θα γίνει αυτή η αξιολόγηση και ποιος θα την κάνει; Η αξιολόγηση στην Ελλάδα είναι μια πολύ επικίνδυνη ιστορία. Κάθε άτομο με εξουσία θα προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί. Για αυτό είπα για τους βαθμούς γιατί αυτοί είναι αντικειμενικά κριτήρια και καλό θα ήταν η αξιολόγηση να ξεκινήσει από κάποια ποσοτικά κριτήρια. Για παράδειγμα αν για δυο συνεχόμενες χρονιές παρατηρηθεί ότι κάποιος καθηγητής βάζει 4-5 μονάδες πάνω από το κανονικό στους περισσότερους μαθητές, δεν θα πρέπει αυτός να έρθει προ των ευθυνών του;