ΓΡΑΨΕ

Ξεκίνησε από George Eco, 21 Δεκ 2021, 01:41:33 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

George Eco

Έστω δύο προγραμματα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΑ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: α
ΑΡΧΗ
  ΔΙΑΒΑΣΕ α
  ΓΡΑΨΕ Α_Μ(α) 
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΒ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: α, ω
ΑΡΧΗ
  ΔΙΑΒΑΣΕ α
  ω <- Α_Μ(α)
  ΓΡΑΨΕ ω
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ



Ειλικρινά υπάρχει το εξής debate:
Δε πρέπει να λέμε ΓΡΑΨΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ() γιατί η συνάρτηση στον ορισμό της στη ΓΛΩΣΣΑ συντάσσεται σε εντολή εκχώρησης τιμής σε μεταβλητή.

Ξέρω, το "safe" είναι με μεταβλητή, αλλά δεν είναι εντελώς μάταιος ένας τέτοιος περιορισμός;

Δηλαδή γιατί να μη μπορώ να πω:
ΓΡΑΨΕ Α_Μ(χ^2+2*2022)


Με την ευκαιρία ακούω πως συνάδελφοι λένε πως πρέπει οπωσδήποτε να έχεις... :

ΔΙΑΒΑΣΕ χ
Α[ι] <-- χ

.... κι όχι....
ΔΙΑΒΑΣΕ Α[ι]


Γιατί;
Θέλω γνώμες.  :D

Laertis

Η συνάρτηση στη ΓΛΩΣΣΑ μπορεί να χρησιμποιηθεί σε οποιαδήποτε έκφραση κι όχι αποκλειστικά σε εντολή εκχώρησης:

Μεταβλητή <-- έκφραση
        ή
Γράψε έκφραση
κλπ...

Για το 2ο προφανώς κάποιοι μας κάνουν πλάκα... Δηλαδή το διδακτικό εγχειρίδιο που χρησιμοποιεί παντού το Διάβασε Α[ι] είναι λάθος; Αρχίζουμε να έχουμε και αρνητές ΓΛΩΣΣΑΣ σιγά σιγά  :laugh:
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

George Eco

Παράθεση από: Laertis στις 21 Δεκ 2021, 03:54:00 ΜΜ
Δηλαδή το διδακτικό εγχειρίδιο που χρησιμοποιεί παντού το Διάβασε Α[ι] είναι λάθος; Αρχίζουμε να έχουμε και αρνητές ΓΛΩΣΣΑΣ σιγά σιγά  :laugh:

Έλα μου ντε!!!  :laugh:
Ειλικρινά απόρώ.  :)

Καρκαμάνης Γεώργιος

Εϊναι όπως τα λέει ο Laertis (Γιώργος )

George Eco

#4
Κε Καρκαμάνη, Κε Γιώργο, να ρωτήσω κάτι ακόμα που πραγματεύομαι αυτό το καιρό; Σε λίγο θα χάσω τα λογικά μου.
Οκ με τη ΔΙΑΒΑΣΕ, υπάρχουν στο βιβλίο παραδείγματα που έχουν ΔΙΑΒΑΣΕ κι αντι μεταβλητής, το στοιχείο του πίνακα κατ' ευθείαν.
Οπότε το θεωρώ κι εγώ παράξενο, να είμαστε ΤΟΣΟ πια τυπολατρικοί με τη ΔΙΑΒΑΣΕ στο βιβλίο, αλλά ο θεωρητικός ορισμός της όντως μιλά μόνο για μεταβλητές.

ΘΕΜΑ 1ο:
Πάνω λοιπόν στην ίδια τυπολατρεία, η ΓΡΑΨΕ δε μπορεί να περιέχει έκφραση στη ΓΛΩΣΣΑ, αλλά μόνο μεταβλητές, σταθερές και κείμενο.
Κι εδώ αντιτίθεμαι στη τυπολατρεία λέγοντας πως μια έκφραση τελικά δε καταλήγει σε τιμή που είναι σταθερά;
Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να λέμε ας πούμε
ΓΡΑΨΕ χ + ψ
και πρέπει να προηγηθεί μια εντολή
ω <- χ + ψ
ΓΡΑΨΕ ω
γεγονός που ειλικρινά σπαταλά μνήμη και φαιά ουσία (σημαντικότερο) ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ.
Το κακό όμως εδώ είναι πως γενικά το βιβλίο δεν έχει πουθενά μια ΓΡΑΨΕ που να έχει στη σύνταξή της μια έκφραση, όπως λέει ο κος Γιώργος.

Τελικά τι ισχύει για τη ΓΡΑΨΕ στα πλαίσια του μαθήματος; Αποφεύγουμε εκφράσεις;



Θεμα Β: Το "καλό" το αφήνω για το τέλος, για να χάσουμε μαζί όλοι μας τα λογικά μας!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΑΑ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
  ΑΚΕΡΑΙΕΣ: ι, κ
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Π[100,2]
  ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Π[100,2]
ΑΡΧΗ
και τα λοιπά...

Λοιπόν! Έχω τη προσοχή σας; Γίνεται ένας πίνακας να είναι ΔΥΟ τύπων ταυτόχρονα;
Δε κάνω πλάκα... ειπώθηκε πως στη πρώτη στήλη μπαίνει όνομα, στη δεύτερη βαθμολογία (πραγματικός). Οπότε τον δηλώνω στο τμήμα δηλώσεων και στους δύο τύπους και καθάρισα.
Δηλαδή και να θέλω να πω μια δικαιολογία για το συνάδελφο, δε μαζεύεται εύκολα αυτό.


Να βοηθήσω λίγο... Σελ 156 ΟΡΙΣΜΟΣ:
" Πίνακας είναι ένα σύνολο αντικειμένων ιδίου τύπου..."
ΕΝΙΚΟΣ: τύπου, όχι τύπων.

Το έχετε ξανακούσει αυτό; Μπορεί εγώ να έχω χάσει επεισόδια, θέλω ειλικρινά τη βοήθειά σας, γιατί δε ξέρω ειλικρινά τι άλλο θα ακούσω φέτος...

Μπορώ να δηλώσω πίνακα σε ΔΥΟ τύπους ταυτόχρονα;;;;   Αυτό πρώτη φορά το ακούω κι αν μη τι άλλο είναι και συντακτικό λάθος. Λέω τώρα...

Laertis

#5
Αγαπητέ συνάδελφε και συνονόματε George Eco,

1) Με το κος Γιώργος προφανώς αναφέρεσαι σε μένα, αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργο γιατί μου θυμίζει κάτι απο περιπτερά ή ταβερνιάρη  ;D . Απο δω και πέρα Γιώργος ή Λαέρτης για να ξεχωρίζουμε μιας και οι Γιώργηδες είμαστε πολλοί αλλά και πολύ καλοί at the same time  :laugh:

2) Για το ΘΕΜΑ 1ο: Την ώρα που η κουβέντα, εδώ και καιρό είναι η αλήθεια,  έχει πάει στο επόμενο βήμα του μαθήματος και την αδήρητη ανάγκη να αφήσουμε πίσω τη ΓΛΩΣΣΑ και την αλγοριθμική ψευδογλώσσα, οι ζηλωτές του εγχειρίδιου του 1999 αυξάνονται και πληθύνονται όπως και οι μουτζαχεντίν μελετητές και ιεροί τζιχαντιστές δάσκαλοι του κορανιού.
Το "κοράνι" (Βιβλίο Μαθητή) λοιπόν, γράφει στη σελίδα 133 τη γενική σύνταξη της ΓΡΑΨΕ, Γράψε λίστα-στοιχείων , και συνεχίζει, Η λίστα των στοιχείων μπορεί να περιέχει σταθερές τιμές και ονόματα μεταβλητών.
Εδώ λοιπόν έχουμε το θέμα θεολογικής ερμηνείας .... τι είναι αυτό που μπορεί να περιέχει σταθερές τιμές και ονόματα μεταβλητών (και πιθανόν τελεστές) ; Μήπως μιά έκφραση ?
Και για να τεκμηριώσουμε και με στοιχεία πάμε στο Τετράδιο Μαθητή στη σελίδα 73 στο λυμένο Παράδειγμα 2 όπου έχουμε και ένα πολύ σημαντικό δειγμα της χρήσης της ΓΡΑΨΕ:

ΓΡΑΨΕ 'Αξία νερού:', Αξία
ΓΡΑΨΕ 'άλλα:', Αποχέτευση+ Άλλα, 'ΦΠΑ:', Αξία_ΦΠΑ


Η 2η ΓΡΑΨΕ δλδ χρησιμοποιεί ως όρισμα τις σταθερές 'άλλα:', & 'ΦΠΑ:', την έκφραση Αποχέτευση+ Άλλα και τη μεταβλητή Αξία_ΦΠΑ, όλα αυτά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Λέτε να πρόκειται για ακόμη ένα λάθος του εγχειριδίου; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.

3) Για το ΘΕΜΑ Β: Η άποψη αυτή, που πρώτη φορά ακούω στα 22 χρόνια που διδάσκω το μάθημα, με ξεπερνά πλήρως. Η λογική που αναφέρεις είναι εξωφρενική γιατί για να προσδιορίσω τι τύπος είμαι, πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Στα κιλά μπορεί να μοιάζω αλλά στα υπόλοιπα αποτελούμε δύο εντελώς διαφορετικούς τύπους ο ελέφαντας κι εγώ  >:D Αυτοί που με έχουν γνωρίσει προσωπικά μπορούν να επιβεβαιώσουν  :laugh:

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

Λαμπράκης Μανώλης

Καλησπέρα σε όλους

η αλήθεια είναι πως πολλά τέτοια θέματα μας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και, όντως θα συμφωνήσω με τον Γιώργο, το να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας δεν είναι εύκολη δουλειά στην πράξη ... θα είχε ενδιαφέρον να συγκεντρώσουμε διάφορα τέτοια παράδοξα να τα έχουμε στο μέλλον για συζήτηση .. δεν τελειώνουν πάντως για κάποιο λόγο ... το τελευταίο που άκουσα εγώ από μαθητές (ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΘΩ ΕΓΩ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ  :laugh: :angel: >:D ), είναι πως τους είπε συνάδελφος πως αν σε ένα διάγραμμα ροής, πχ σε ένα ΟΣΟ που γυρίζει το βέλος προς τα πίσω, το βέλος αυτό δεν είναι "τετραγωνισμένο" ας πούμε έτσι που το κάνουν αυτόματα τα προγράμματα και είναι πιο "κυρτό/ημικυκλικό", θα χάσουν μονάδες .. ξαναλέω ελπίζω να μη γίνομαι περίγελος τώρα, αλλά το παραθέτω  μιας που συζητάμε :laugh: >:D :angel:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ

#7
Αγαπητέ Γιώργο που άνοιξες το θέμα αλλά και υπόλοιποι συνάδελφοι που συμμετέχετε στη συζήτηση, ειναι απίστευτο το τι έχουμε ακούσει μεσα στα χρόνια να λέγεται στο μάθημα. Κι εγώ έχω αντιμετωπίσει παρόμοια πράγματα και κάποια απο αυτα που αναφέρατε. Ωστόσο τα περισσότερα απαντώνται μεσα στα βιβλία - όχι όλα όμως.
Πχ καθηγητής στο σχολειο πριν κάποια χρόνια, έκοβε στα παιδιά αν διάβαζαν πίνακα με
ΔΙΑΒΑΣΕ χ[ι]
και όχι με
ΔΙΑΒΑΣΕ τιμή
χ[ι]<-τιμή.
είχα μέσω των παιδιών επικοινωνήσει μαζί του γιατί ήταν καινούριος και τον ειχα ενημερώσει πως κάνει λάθος γιατι ειναι και τα δυο σωστα αν και κατα τη γνώμη μου δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιεί το δεύτερο τρόπο. Το βιβλιο μάλιστα το απαντά αυτό αφου έτσι λύνει τις ασκήσεις δηλ απευθείας διαβασε χ[ι], οπότε δεν θεωρω πως υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε, από την άλλη όμως καλά κάνουμε διότι αν αυτός διορθώνει τι γίνεται?

πριν λίγες ημέρες ας πούμε τεθηκε σε άσκηση στο σχολείο το εξής
ΟΝ1<-'ΧΡΗΣΤΟΣ'
ΟΝ2<-'ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ'
ΟΝ<-ΟΝ1+ΟΝ2
ΓΡΑΨΕ ΟΝ
και να δωσουν τι εμφανίζεται.

Νομίζω ότι παρά το γεγονός πως αυτό η γλωσσομάθεια το πραγματοποιεί (η γλώσσα νομιζω όχι - αν κάνω λάθος Αλκη διόρθωσέ με), δεν ειναι κάτι που ασχολείται το βιβλιο (δλδ η συνένωση αλφαριθμητικών). είπα λοιπόν στα παιδιά ότι κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να παίζει κατι τέτοιο αφού δεν αναφέρεται στα σχολικά βιβλία (κοράνιο όπως αναφέρει ωραία ο Laertis). Ωστόσο τους εξήγησα τον τρόπο που γίνεται γιατί είναι κάτι απλό και μπορούμε να το δούμε.

Οσον αφορά τα ορίσματα της ΓΡΑΨΕ, απαντήθηκε απο τον Laertis. Κι εγώ λέω στα παιδιά πως αν το δουν σε ασκηση πχ
ΓΡΑΨΕ α+β
δεν ειναι λάθος, αλλα καλυτέρα να χρησιμοποιούν μια μεταβλητή
γ<-α+β
Γράψε γ
που μπορεί και να τη χρειαστούν. Ωστόσο απαγορεύεται το
Γραψε γ<-α+β
γιατί ή  εντολή εξόδου θα γράψεις ή εκχώρηση. εκτός βέβαια αν ειναι
Γράψε 'γ<-α+β' οπου μπορείς σε εισαγωγικά να γράψεις ότι θες. αυτά τους τα λέω απο τα πρώτα μαθήματα.

Για τον πίνακα, ειχε μπει το 2012 πίνακας με 2 στηλες, η πρωτη ονόματα πελατών, η δεύτερη η πόλη τους, ιδίου τύπου όμως...
Εγώ τους κάνω άσκηση με βαθμους πχ 100 μαθητών σε 12 μαθηματα, πραγματικές και τοποθετούν το μέσο ορο που τον υπολογιζουν, στη 13η στηλη δλδ π[ι,13]<-sum/12, και μετα δουλευουν σε αυτη. όμως ειναι του ίδιου τυπου όπως ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ. AYTO ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ.

Όσον αφορα τα διαγράμματα, ρε Μανώλη τι άλλο θα ακούσουμε;
Αν και τα ειπαμε, θυμήθηκα λοιπόν ότι είχα ένα μαθητή πριν χρόνια, τρελό μυαλό, απίστευτες λύσεις, θεωρια μηδέν, γράμματα ΑΘΛΙΑ. Έγραψε στα θέματα του 2017 με το βολευ ... στρογγυλό 18 και λεω στρογγυλό διότι δεν έγραψε μόνο τις 10 μονάδες θεωρίας για τη δομή δεδομένων και τα χαρακτηριστικά μιας γλώσσας... Όταν τελειώσαμε, το βιβλίο του ήταν άθικτο. (παω στοίχημα οτι ο διορθωτής θα είπε "το καημενο το παιδί, ξέχασε τη θεωρια..."
Ο τύπος λοιπόν μου  έκανε διαγράμματα ροης χωρίς γωνίες, με τρεμάμενες γραμμές αλλά ήταν σωστά και αν δεν τον χώραγε έκανε κατι τρελά. τι θα του έλεγα; ότι ήταν λάθος; το μόνο που του έλεγα ηταν να προσέχει τα γράμματα του.

Τέλος πάντων, νομίζω οτι έχουν απαντηθεί αυτα όλα, που από τη μια δεν χρειάζεται να τίθενται, ωστόσο καλώς συζητώνται ώστε καινουριοι συναδελφοι αν βλεπουν εδώ, να μπορούν να παίρνουν απαντήσεις. (οπως έχουμε πάρει και εμείς τοσα χρόνια.)
καλή συνέχεια σε όλους.


George Eco

Γιώργο, θαύμαζα πάντοτε το χιούμορ σου!!!  :laugh:


Παράθεση από: Λαμπράκης Μανώλης στις 05 Φεβ 2022, 05:31:37 ΜΜ
...τους είπε συνάδελφος πως αν σε ένα διάγραμμα ροής, πχ σε ένα ΟΣΟ που γυρίζει το βέλος προς τα πίσω, το βέλος αυτό δεν είναι "τετραγωνισμένο" ας πούμε έτσι που το κάνουν αυτόματα τα προγράμματα και είναι πιο "κυρτό/ημικυκλικό", θα χάσουν μονάδες ...

Τετράγωνη λογική. Τόσο τετράγωνη που ακούγεται σα κότα που θέλει να γεννήσει τετράγωνο αυγό. Ειλικρινά, είμαστε με τα καλά μας; Μανώλη δε το έχω ακούσει αυτό Άρα τα βέλη φαντάζομαι θα πρέπει να είναι και πολύ μυτερά ε; Μη τυχόν κάνουν καμπύλες, θα χαθούν μονάδες. Δηλαδή από τις 10 μονάδες, μία είναι η εξής: Δεν είδα καμπυλότητα στα βέλη. Τι ακριβώς εξετάζει αυτό; ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ Ή ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ;  :D



Παράθεση από: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ στις 05 Φεβ 2022, 09:14:11 ΜΜ
.... οπότε δεν θεωρω πως υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε, από την άλλη όμως καλά κάνουμε διότι αν αυτός διορθώνει τι γίνεται?

ΑΚΡΙΒΩΣ ο λόγος που ασχολούμαι και γινόμουν κι ενίοτε γραφικός. Είναι πολλοί!!!! Δεν είναι ένας.



ΟΝ1<-'ΧΡΗΣΤΟΣ'
ΟΝ2<-'ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ'
ΟΝ<-ΟΝ1+ΟΝ2
ΓΡΑΨΕ ΟΝ
και να δωσουν τι εμφανίζεται.

Σφλαμα θα εμφανίσει.
Υπάρχει η
ΓΡΑΨΕ ΟΝ1,ΟΝ2
που είναι εντός ύλης
ενώ ο τελεστής + δε κάνει concatenation στη ΓΛΩΣΣΑ...

SPY

Καλημέρα συνάδελφοι,

Εγώ το πιο τρελό που άκουσα ήταν το εξής: Στην εντολή ΓΙΑ στους αλγορίθμους γράφουμε με_βήμα (με κάτω παύλα) ενώ στα προγράμματα γράφουμε ΜΕ ΒΗΜΑ (χωρίς κάτω παύλα).

Είπα στα παιδιά αποκλείεται. Μετά κοίταξα το βιβλίο μαθητή και είδα ότι είχαν δίκιο. Δείτε σελίδες 47 και 150

Λαμπράκης Μανώλης

Αυτό όντως ισχύει, αλλά και πάλι δε νομίζω να ασχοληθεί κάποιος με αυτό, να κόψει δηλαδή μονάδες, ούτε καν θα το έβλεπα εγώ προσωπικά .. μπορεί να υπάρχει κάτι στις οδηγίες διδασκαλίας, όπως τα μονά/διπλά εισαγωγικά που χρησιμοποιούμε και τα δύο για να μμην υπάρχει (ανούσιο) μπέρδεμα

petrosp13

Γι'αυτό και ορίστηκε εδώ και κάποια χρόνια ότι η παραγωγή κώδικα θα αφορά πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ
Εγώ προσωπικά δεν διδάσκω καθόλου κώδικα σε μορφή αλγορίθμου
Δεν βρίσκω τον λόγο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

SPY

Παράθεση από: Λαμπράκης Μανώλης στις 08 Φεβ 2022, 12:53:51 ΜΜ
Αυτό όντως ισχύει, αλλά και πάλι δε νομίζω να ασχοληθεί κάποιος με αυτό, να κόψει δηλαδή μονάδες, ούτε καν θα το έβλεπα εγώ προσωπικά .. μπορεί να υπάρχει κάτι στις οδηγίες διδασκαλίας, όπως τα μονά/διπλά εισαγωγικά που χρησιμοποιούμε και τα δύο για να μμην υπάρχει (ανούσιο) μπέρδεμα
Εννοείται Μανώλη.
Πρέπει όλοι μας και κυρίως οι θεματοδότες να ασχολούμαστε με την ουσία του μαθήματος και όχι με τρίχες.
Να θυμίσω και δυο πολύ άκυρα (κατ' εμέ) Σ-Λ:
1.Οι εκφράσεις διαμορφώνονται από τους τελεστέους και τους τελεστές.
2. Σκοπός της ταξινόμησης είναι να διευκολυνθεί στη συνέχεια η αναζήτηση των στοιχείων του ταξινομημένου πίνακα.



George Eco

Παράθεση από: SPY στις 08 Φεβ 2022, 11:43:28 ΠΜ
Καλημέρα συνάδελφοι,

Εγώ το πιο τρελό που άκουσα ήταν το εξής: Στην εντολή ΓΙΑ στους αλγορίθμους γράφουμε με_βήμα (με κάτω παύλα) ενώ στα προγράμματα γράφουμε ΜΕ ΒΗΜΑ (χωρίς κάτω παύλα).

Είπα στα παιδιά αποκλείεται. Μετά κοίταξα το βιβλίο μαθητή και είδα ότι είχαν δίκιο. Δείτε σελίδες 47 και 150

Νομίζω, αν θυμάμαι καλά, έχει βγει ΦΕΚ που λέει πως και τα δύο είναι αποδεκτά. ΜΕ ΒΗΜΑ και ΜΕ_ΒΗΜΑ είναι και τα δύο οκ. Για συνοχή ξεκάθαρα όμως, εγώ διδάσκω μόνο το ΜΕ_ΒΗΜΑ κι αν ερωτηθώ, ξέρω τι να πω.

gpapargi

Παράθεση από: George Eco στις 05 Φεβ 2022, 12:18:04 ΠΜ
Θεμα Β: Το "καλό" το αφήνω για το τέλος, για να χάσουμε μαζί όλοι μας τα λογικά μας!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΑΑ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
  ΑΚΕΡΑΙΕΣ: ι, κ
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Π[100,2]
  ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Π[100,2]
ΑΡΧΗ
και τα λοιπά...

Λοιπόν! Έχω τη προσοχή σας; Γίνεται ένας πίνακας να είναι ΔΥΟ τύπων ταυτόχρονα;
Δε κάνω πλάκα... ειπώθηκε πως στη πρώτη στήλη μπαίνει όνομα, στη δεύτερη βαθμολογία (πραγματικός). Οπότε τον δηλώνω στο τμήμα δηλώσεων και στους δύο τύπους και καθάρισα.
Δηλαδή και να θέλω να πω μια δικαιολογία για το συνάδελφο, δε μαζεύεται εύκολα αυτό.


Να βοηθήσω λίγο... Σελ 156 ΟΡΙΣΜΟΣ:
" Πίνακας είναι ένα σύνολο αντικειμένων ιδίου τύπου..."
ΕΝΙΚΟΣ: τύπου, όχι τύπων.

Το έχετε ξανακούσει αυτό; Μπορεί εγώ να έχω χάσει επεισόδια, θέλω ειλικρινά τη βοήθειά σας, γιατί δε ξέρω ειλικρινά τι άλλο θα ακούσω φέτος...

Μπορώ να δηλώσω πίνακα σε ΔΥΟ τύπους ταυτόχρονα;;;;   Αυτό πρώτη φορά το ακούω κι αν μη τι άλλο είναι και συντακτικό λάθος. Λέω τώρα...

Είναι σα να ρωτάς αν μπορεί μια μεταβλητή να είναι 2 τύπων ταυτόχρονα. Μπορεί μια μεταβλητή να είναι ταυτόχρονα ακέραια και πρσγματική;  Μπορεί μια μεταβλητή να είναι ταυτόχρονα ακέραια και χαρακτήρας; Αν πχ έχει την τιμή 1 και είναι ακέραια τότε αποθηκεύεται ο αριθμός 1. Αν είναι χαρακτήρας και είναι 1 τότε αποθηκεύεται κάποιος κωδικός πχ ο αριθμός 49 στο δυαδικό (αν μιλάμε  για ASCII). Οι μεταβλητές δε δηλώνονται για πλάκα. Δηλώνονται για να ξέρουμε πως θα τις ερμηνεύσουμε αλλά και για τον καθορισμό του αποθηκευτικού χώρου που θα δεσμεύσουν. Διαφορετικά θα δηλώναμε τις μεταβλητές να είναι όλων των τύπων και δε θα είχαμε κανένα περιορισμό. Πρακτικά θα ήταν σαν να καταργούσαμε τη δήλωση. Οι πίνακες είναι πολλές μεταβλητές σε διαδοχικές θέσεις μνήμης. Ίδιοι περιορισμοί ισχύουν κι εκεί. Άσε που θα υπήρχε πρόβλημα για να βρεις το α[ι]. Το ι δεν είναι πόσα bytes παρακάτω θα πας. Συνυπολογίζεται και πόσο bytes δεσμεύει ο τύπος δεδομένων του πίνακα για να βρεις πόσο κάτω θα πας στη μνήμη. Στους δισδιάστατους ακόμα χειρότερα. Ούτε σε ποια γραμμή είναι το στοιχείο δε μπορείς να βρεις.