Γενικά > Επιστημονικά Θέματα

Η σημασία της πληροφορίας σ' ένα ολογραφικό Σύμπαν

(1/3) > >>

Diotima:
Ένα καταπληκτικό άρθρο που περιγράφει μια νέα θεωρία της Θεωρητικής Φυσικής που λέγεται "ολογραφική αρχή", η οποία απασχολεί ολοένα και περισσότερους φυσικούς.

Μεταφρασμένο στα Ελληνικά το βρήκα εδώ:
http://www.physics4u.gr/articles/2003/infoinuni1.html
και εδώ:
https://physics4u.wordpress.com/2011/03/13/%CE%AF-%CE%AF-%CE%AD-gamm/
ενώ το πρωτότυπο εδώ:
http://www.scientificamerican.com/article/information-in-the-holographic-univ/

Παραθέτω ένα απόσπασμα από την αρχή του άρθρου:

"Όταν ρωτήσουμε κάποιον, από τι είναι κατασκευασμένος ο κόσμος; η πιο συνηθισμένη απάντηση που θα πάρουμε είναι: από ύλη και ενέργεια.

Για όποιον όμως έχει μια σχετική παιδεία στη μηχανική, τη βιολογία και τη φυσική,
η πληροφορία είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό συστατικό του κόσμου.
Το ρομπότ στο εργοστάσιο αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και πλαστικό αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως χωρίς τις λεπτομερείς οδηγίες που θα του λένε ποιο μέρος πρέπει να κολλήσει και σε ποιο σημείο ακριβώς.
Το ριβόσωμα μέσα σ΄ ένα κύτταρο του σώματός μας, είναι εφοδιασμένο με συνδυασμούς αμινοξέων και τροφοδοτείται με ενέργεια που ελευθερώνεται κατά τη μετατροπή του ΑΤΡ σε ADP, αλλά δεν μπορεί να συνθέσει πρωτεΐνες χωρίς την πληροφορία που μεταφέρει το DNA.
Ομοίως, ένας αιώνας φυσικής μας δίδαξε ότι η πληροφορία είναι ένα βασικό συστατικό των φυσικών συστημάτων και διαδικασιών.
Πράγματι, η τρέχουσα τάση που εγκαινιάστηκε από τον John A. Wheeler του πανεπιστημίου  Princeton, είναι να θεωρούμε τον κόσμο ως αποτελούμενο από πληροφορία, με την ενέργεια και την ύλη ως πρόσθετα συστατικά του."

και ένα απόσπασμα από το τέλος του άρθρου: Αυγή μιας επανάστασης
....
"Η ολογραφία μπορεί να είναι ο οδηγός μας προς μια καλύτερη θεωρία. Πως θα μοιάζει η θεμελιώδης θεωρία; Η αλυσίδα των επιχειρημάτων που περιλαμβάνει και την ολογραφία σημαίνει για μερικούς, όπως κύρια για τον Lee Smolin του Ινστιτούτου Perimeter για την θεωρητική φυσική στο Waterloo του Καναδά, ότι μια τέτοια τελική θεωρία δεν πρέπει να καταπιάνεται με πεδία, ούτε καν με χωροχρόνο, αλλά μάλλον με ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φυσικών διαδικασιών.
Αν είναι έτσι, το όραμα της πληροφορίας σαν το συστατικό του κόσμου, θα έχει βρει ένα αντάξιο περίβλημα."

Η επιστήμη που μελετά την πληροφορία είναι η θεμελιώδης και βασική επιστήμη της Πληροφορικής.
Άραγε τι θα έχουν να πουν όσοι την πολεμούν, τη χλευάζουν και την υποτιμούν ως μη βασική επιστήμη, όταν θα γίνει παντού γνωστό ότι είναι η επιστήμη που έχει σαν αντικείμενο ένα βασικό συστατικό του κόσμου;

dimitrios67:
Ευχαριστουμε πολύ την Διοτίμα....
Για καθε εναν που ενδιαφερεται για "παρόμοιες" απόψεις
προτείνω το βιβλίο "Η Υπόθεση των Λογικών Κβάντων", εδώ...
http://www.armosbooks.gr/product_info.php/products_id/124896?sid=603f109cefe71b844afced96631a5d8e

Diotima:
Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη...
Η κεντρική ιδέα της πληροφορίας ως συστατικό του κόσμου υπάρχει στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια, μετά από μελέτη ενός φιλοσοφικού συστήματος που θαύμασα για τον  ορθολογισμό του ως σύστημα περιγραφής του κόσμου, παρ' όλο που δεν ανήκει στο χώρο των θετικών επιστημών.
Δεν ήξερα ότι έχει διατυπωθεί και ως επιστημονική θεωρία πλέον.
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ιδέα και σίγουρα θα διαβάσω, όποτε βρω χρόνο, το βιβλίο που προτείνεις, σε ευχαριστώ. Ιδιαίτερη προσωπικότητα ο συγγραφέας, διάβασα το βιογραφικό του και μου έκανε εντύπωση ο συνδυασμός σπουδών που έχει κάνει.

gpapargi:
Δε μου φαίνονται καθόλου παρόμοιες οι σκέψεις που περιγράφονται στα 2 προηγούμενα μηνύματα. Η σχέση της πληροφορίας με τη φυσική είναι δεδομένη και την ξέρουν από παλιά οι φυσικοί. Πχ μπορούμε να δούμε τους ορισμούς της πληροφορίας και της εντροπίας μέσω της πιθανότητας. Με απλά λόγια όσο μικρότερη πιθανότητα έχει ένα σύμβολο να εμφανιστεί τόσο μεγαλύτερη πληροφορία περιέχει. Και στην εντροπία (θερμοδυναμική) η μεγάλη αταξία (μεγάλη πιθανότητα) σημαίνει μεγάλη εντροπία.
Επίσης στην αρχή της απροσδιοριστίας θα βρεις κοινά μεταξύ  θεωρίας πληροφορίας και στη φυσικής. Το εύρος ενός σήματος στο πεδίο των συχνοτήτων και στο πεδίο του χρόνου σχετίζονται με μια αρχή απροσδιοριστίας (μικρή διάρκεια στο χρόνο σημαίνει μεγάλη στις συχνότητες) ανάλογη με αυτή της κβαντικής μηχανικής για θέση και ταχύτητα. Και η ανάλυση Fourier που αναφέρεται στη θεωρία σημάτων, είναι βασικό εργαλείο για τη λύση μερικών διαφορικών εξισώσεων (όπως η κυματική εξίσωση).
Οι φυσικοί γνωρίζουν αρκετά καλά αυτή τη σχέση μεταξύ πληροφορίας και φύσης.( Άλλο αν τα τμήματα φυσικής προτίμησαν χημεία σαν εξεταζόμενο μάθημα λόγω των σχολικών αναθέσεων).
Αυτός που έχει γράψει το βιβλίο (στο δεύτερο μήνυμα) από ότι κατάλαβα προσπαθεί να συμβιβάσει θεολογία και επιστήμη (ότι νόημα κι αν έχει αυτό). Προσωπικές απόψεις θα διαβάσεις όχι επιστημονικές θεωρίες.  Είναι άλλα πράγματα. Το πρώτο άρθρο το θυμάμαι από τότε που ήμουν μανιώδης συλλέκτης του scientific America. Τα άρθρα του SI τα γράφουν σοβαροί επιστήμονες και δεν αποτελούν προσωπικές ή φιλοσοφικές τους απόψεις. Συνήθως διαλέγουν έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο πάνω σε κάποιο θέμα για να γράψει ένα σχετικό άρθρο. Ο Bekenstein έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με μαύρες τρύπες και θερμοδυναμική.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο (το καλύτερο κατά τη γνώμη μου στο είδος του) είναι το “Black holes and time warps. Einstein outrageous legacy”. Είναι ένα ιστορικό βιβλίο που περιγράφει την εξέλιξη των απόψεων για τις μαύρες τρύπες και περιγράφει και την συνεισφορά του Bekenstein μέχρι εκείνη την εποχή. Είναι γραμμένο από τον  Kip Thorne μαθητή του John Archibald Wheeller που αναφέρεται στο άρθρο.

googlebro:
Ορισμός Εντροπίας: Είναι το μέτρο της αβεβαιότητας που έχει ένα σύστημα για την πηγή. Όσο μεγαλύτερη εντροπία έχει μια πηγή: τόσο περισσότερη πληροφορία φέρει (και τόσο περισσότερα bits χρειάζονται για την κωδικοποίησή της).
Για το quote τώρα:
Μάλλον εννοείς ότι πρέπει τα σύμβολα να είναι ισοπίθανα? δλδ αν έχουμε πηγή η οποία παράγει Ν σύμβολα, η Εντροπία (H(x)) της πηγής μεγιστοποιείται όταν η πιθανότητα εμφάνισης κάθε συμβόλου είναι 1/N ...Σωστά? Αυτό είναι το σωστό πάντως.
Επομένως, η μεγιστοποίηση της επιτυγχάνεται όταν μεγιστοποιείται η αβεβαιότητα για τα σύμβολα που θα παράγει.


--- Παράθεση από: gpapargi στις 11 Φεβ 2016, 02:01:59 μμ ---Δε μου φαίνονται καθόλου παρόμοιες οι σκέψεις που περιγράφονται στα 2 προηγούμενα μηνύματα. Η σχέση της πληροφορίας με τη φυσική είναι δεδομένη και την ξέρουν από παλιά οι φυσικοί. Πχ μπορούμε να δούμε τους ορισμούς της πληροφορίας και της εντροπίας μέσω της πιθανότητας. Με απλά λόγια όσο μικρότερη πιθανότητα έχει ένα σύμβολο να εμφανιστεί τόσο μεγαλύτερη πληροφορία περιέχει. Και στην εντροπία (θερμοδυναμική) η μεγάλη αταξία (μεγάλη πιθανότητα) σημαίνει μεγάλη εντροπία.
Επίσης στην αρχή της απροσδιοριστίας θα βρεις κοινά μεταξύ  θεωρίας πληροφορίας και στη φυσικής. .....

--- Τέλος παράθεσης ---
Η σημασία της πληροφορίας --> Φρυκτωρίες ( http://kotsanas.com/exh.php?exhibit=1201001 ) Το μήνυμα της άλλωσης της Τροίας μεταδώθηκε μέσα σε μια νύχτα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κωδικοποιήσει το αλφάβητο με δυαδικό σύστημα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση