Πολύ συναίσθημα αλλα λίγη πληροφορία.
Δεν είναι συναίσθημα αυτά που λέω, επιστήμη είναι.
Το Milgram test είναι ένα φημισμένο (και απαγορευμένο σε πολλές χώρες γιατί φανερώνει αλήθειες) επιστημονικό ψυχολογικό πείραμα που αποδεικνύει ξεκάθαρα τον στραβό δρόμο που έχει πάρει το "εκπαιδευτικό" μας σύστημα. Εξηγεί γιατί η πλειοψηφία του κόσμου, αλλά και μερικοί από εμάς τους εκπαιδευτικούς, είναι έτσι που είναι. Πολλοί θεωρούν ότι ο ναζισμός είναι παιδί του κοινοβουλευτισμού, και πράγματι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ξεχνούν ότι ο ναζισμός είναι ταυτόχρονα και παιδί μιας μορφής δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος που πρωτοδημιουργήθηκε στην γερμανία τον 19ο αιώνα, ενός εκπαιδευτικού συστήματος που διατηρήται σήμερα σχεδόν αναλλοίωτο και φέρει μέσα του χαρακτηριστικά και πρακτικές που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν μια κοινωνία στον ναζισμό. Μιλάμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της υποταγής και άκριτης πίστης στις εντολές του "ειδικού" ή του ανωτέρου, στάση που δεν περιορίζεται μόνο σε καιρό πολέμου (όπως είναι το λογικό να συμβαίνει) αλλά επεκτείνεται και σε καιρό ειρήνης.
Ειδικά δε το πείραμα Milgram με παρουσία ηθοποιού που αρνήται να εκτελέσει τις παράλογες διαταγές, αποδεικνύει κάτι περισσότερο ανησυχητικό. Ότι όσο και αν κάποιοι επιχειρηματολογούν με λόγια λογικά και όσο και αν μαλιάζει η γλώσσα τους, η πιθανότητα οι διαβρωμένοι-υποταγμένοι να αλλάξουν στάση στην πράξη, σε μια κρίσιμη στιγμή, είναι ελάχιστη. Κάποιοι από εμάς, πολλοί από εμάς τους "εκπαιδευτικούς" θα συνεχίσουμε να παίζουμε τον ρόλο μας ως βασανιστές νέων ψυχών, γιατί έτσι έχουμε εκπαιδευτεί από πολύ μικρά παιδιά. Δύστυχώς οι μεγάλοι άνθρωποι (ακόμα και αν είναι εκπαιδευτικοί) είναι πράγματι καμένα χαρτιά, η παγιωμένη κοσμοθεωρία τους, το "κόλλημά" τους στο να υπακούουν άκριτα σε εντολές, δεν έχει καμιά διαφορά (από ψυχολογικής πάντα άποψης) από το κόλλημα που έχει οποιοσδήποτε φανατικός ή ταλιμπάν.
Όσοι παραμένουν υγιείς (δηλαδή το 35%) θα πρέπει να δώσουν όλο το βάρος τους σε μια εκπαίδευση της κριτικής σκέψης (σε αντιδιαστολή με την εκπαίδευση της υποταγής) των νέων ανθρώπων, και να προστατεύσουν όσο μπορούν την νέα γενιά ενάντια σε αυτό που τους προκαλεί το 65% των "βασανιστών". Γιατί όσοι είναι διαβρωμένοι-υποταγμένοι και εκπαιδευμένοι ως "βασανιστές", τείνουν να εκπαιδεύουν και να διαμορφώνουν τους νέους στα δικά τους πρότυπα ώστε να τους μοιάσουν. Ώστε να υπακούουν τυφλά και άκριτα σε παράλογες ή άδικες προτροπές "ειδικών", να εκτελούν αγγόγυστα οτιδήποτε άχρηστα ή επίπονα "γυμνάσια" και "ασκήσεις" εμπνευστούν οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι των "βασανιστών", και να εκτελούν ακόμα και αν κάτι είναι καταστροφικό και έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και βασανιστήρια. Δεδομένου δε του (επιστημονικά αποδεδειγμένου) ταλιμπανισμού των "βασανιστών" και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν, μόνο όσοι παραμένουν ψυχολογικά υγιείς αποτελούν την ελπίδα ώστε να αλλάξει κάποια στιγμή το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και η νέα γενιά να καταλήξει κάποια στιγμή στο μέλλον να μην δίνει τέτοια τεράστια ποσοστά αποτυχίας στο Milgram test.
Το Milgram test είναι γενικά γνωστό στους μεγαλυτέρους και βεβαίως είναι μη επαναλήψιμο σε όσους έτυχε να το γνωρίζουν ή έχουν ήδη εξεταστεί σε αυτό. Αρκετοί που καταφέρνουν να το περνούν με επιτυχία, το κάνουν όχι γιατί πράγματι δεν έχουν την ψυχολογία του "βασανιστή", αλλά γιατί απλούστατα το έχουν διαβάσει-δει κάπου και ξέρουν ποιός είναι ο σωστός τρόπος να αντιδρούν. Από την άλλη όμως αυτό είναι επιφανειακό, ένας εκπαιδευμένος ως "βασανιστής" δυσκολεύεται να διακρίνει την ψυχολογική αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο Milgram τεστ και στην καθημερινή ζωή. Μια τέτοια αναλογία υπάρχει και στην πρόσφατα εφευρεθείσα δοκιμασία-βασανισμό των τριετών πανελληνίων εξετάσεων, στις οποίες θα υποβάλλονται οι μαθητές μας, και τις οποίες διατάσσομαστε να εκτελέσουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Η κατάσταση αυτή που βιώνουμε σήμερα, η στάση της υπακοής ή της μη υπακοής στην παράλογη εκπαιδευτική μεταρύθμιση που ψηφίστηκε αυτό το καλοκαίρι από ελάχιστους βουλευτές, χαρακτηρίζει και φανερώνει την πραγματική ψυχολογία όσων θέλουν να ονομάζονται εκπαιδευτικοί και διαμορφωτές της νέας γενιάς.
Απο που συνάγεται ότι η επιλογή θεμάτων γίνεται απο χρήστη;
Έχει ήδη απαντηθεί αυτό που ρωτάς. Μιλάμε για το ενδεχόμενο η επιλογή των θεμάτων να μην είναι τυχαία, αλλά να γίνεται από τον διαχειριστή-χρήστη του συστήματος στο υπουργείο. Το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό μιας και δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου που να βεβαιώνει κάθε σχολείο ξεχωριστά ότι τα θέματα (τόσο στο ίδιο το σχολείο όσο και στα υπόλοιπα σχολεία) πράγματι δίνονται με τυχαίο τρόπο. Όλα εξαρτώνται δηλαδή από την αξιοπιστία του διαχειριστή του συστήματος στο υπουργείο, και όλοι γνωρίζουμε τι άνθρωποι καταλήγουν (κατά καιρούς) να χειρίζονται αυτά τα συστήματα.
Παραθέτω ξανά όσα ειπώθηκαν λίγα μηνύματα παραπάνω, για να τα διαβάσεις.
Και για να το κάνω φραγκοδίφραγκα, η κλήρωση στην τράπεζα θεμάτων είναι διαβλητή όσο δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο.
http://books.google.gr/books?id=fgF0WOB_P-4C&pg=PA184&lpg=PA184&dq=random+coin+flip+without+trusted+party#v=onepage&
http://www.cs.bgu.ac.il/~beimel/Papers/BOO-CF.pdf
κλπ κλπ
Και αντίστροφα, εφόσον η τεχνολογία της πληροφορικής επιτρέπει αξιόπιστη κλήρωση, όσο στο υπουργείο δεν εφαρμόζουν κάτι τέτοιο, αλλά επιμένουν σε διαβλητές κληρώσεις που εξαρτώνται από το πως θα ξυπνήσει ο κομπιουτεράς που χειρίζεται το σύστημα, τόσο είναι σαφές γιατί την θέλουν την τράπεζα θεμάτων και πια συμφέροντα εξυπηρετεί!!!
Όπως γίνονται όλα στο ellada, είναι πολύ πιθανό όσοι τα σκάσουν χοντρά να έχουν τα "κατάλληλα" θέματα για τα μαθητούδια τους. Μιλάω για τα ιδιωτικά συμφέροντα βέβαια, που ιδιαίτερα αυτό τον καιρό λυμαίνονται το υπουργείο.
Πρέπει λοιπόν ως ειδικοί στο θέμα, να απέχουμε από αυτό το έκτρωμα, και να θέσουμε ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ στο υπουργείο να εφαρμόσει αξιόπιστη κλήρωση στην τράπεζα θεμάτων.
Και ΑΦΟΥ το κάνει αυτό, μετά συνεχίζουμε να συζητάμε το φιλοσοφικό ερώτημα, αν δηλαδή είναι σωστό μαθητές να συγκρίνονται μεταξύ τους, εξεταζόμενοι σε διαφορετικά θέματα!
Καταλαβαίνεις ανθρωπέ μου τι σου λέω;
Η πληροφορική επιστήμη είναι σε θέση αυτή την στιγμή να κάνει αξιόπιστη κλήρωση, χωρίς να εξαρτάται το αποτέλεσμά της από το πόσο θα λαδωθεί ο χειριστής του συστήματος.
Όταν το υπουργείο δεν προχωράει σε μια τέτοια λύση, παρόλο που η τεχνολογία δίνει αυτή την δυνατότητα, αλλά επιμένει να θέτει τον χειριστή ενός υπολογιστικού συστήματος ως τον υπέρτατο κριτή για το τι θέμα θα πάει και σε ποιό σχολείο, αυτό από μόνο του είναι ύποπτο!
Η λογική είναι αντίστροφη λοιπόν. Δεν έχουμε απόδειξη ότι κλέβουν. Αλλά εφόσον μπορούν να ασφαλίσουν το σύστημα και να το κάνουν αξιόπιστο, και παρόλαυτα δεν το κάνουν, τότε τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;
Η "κλήρωση" της τράπεζας θεμάτων του υπουργείου μόνο ...ξεδιάντροπη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ούτε καν προσχήματα αξιοπιστίας δεν κρατάει το υπουργείο, ώστε να εκτελέσει μια κλήρωση όπως αυτή που γίνεται στα αθώα σεμινάρια του moodle.
http://e-learning.ilei.sch.gr/aitisi/2014/index.php?nomosid=20Η παραπάνω κλήρωση των σεμιναρίων του moodle παραμένει βέβαια διαβλητή από κάποιον που είναι σε θέση να ελέγχει το σύστημα της κλήρωσης του λαχείου KINO, όμως απέχει αιώνες αξιοπιστίας σε σχέση με το ρεζιλίκι της κλήρωσης της τράπεζας θεμάτων του υπουργείου. Τεχνολογικά μιλώντας, μόνο με την χρήση της κρυπτογραφίας μπορούμε να έχουμε πραγματικά αξιόπιστη κλήρωση.
Την αλήθεια την γνωρίζουμε λοιπόν, τουλάχιστον εμείς οι εκπαιδευτικοί της πληροφορικής.
Και το ερώτημα είναι, πόσοι από εμάς θα υποταχθούμε στην αδικία και τον παραλογισμό;
Εδώ είναι το δικό μας milgram τεστ....