Γενικό Λύκειο > Δομές δεδομένων

Δυναμική δομή δεδομένων

(1/7) > >>

xara_pap:
Καλησπέρα κι απο μένα.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν κάποια δυναμική δομή δεδομένων μίας και το βιβλίο δεν αναφέρει κάτι.
Ευχαριστώ

odysseas:

--- Παράθεση από: xara_pap στις 07 Μαρ 2011, 02:51:39 πμ ---Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν κάποια δυναμική δομή δεδομένων μίας και το βιβλίο δεν αναφέρει κάτι.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αναφέρει τη στοίβα και την ουρά, οι οποίες είναι δυναμικές.

P.Tsiotakis:
Οι δυναμικές δομές δεδομένων στο σχολικό βιβλίο, αναφέρονται στην παράγραφο 3.9

Νίκος Αδαμόπουλος:

--- Παράθεση από: odysseas στις 07 Μαρ 2011, 09:56:12 πμ ---Αναφέρει τη στοίβα και την ουρά, οι οποίες είναι δυναμικές.

--- Τέλος παράθεσης ---

Από τη στιγμή που η στοίβα και η ουρά στην προσέγγιση του σχολικού βιβλίου υλοποιούνται με μονοδιάστατους πίνακες, τότε είναι στατικές δομές! Είναι καθαρά θέμα υλοποίησης... και όχι του τι πιστεύει ή θυμάται ο καθένας μας!

evry:
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα λίγα που μάθαμε στο πανεπιστήμιο επειδή το βιβλίο αφήνει κάπου να εννοηθεί πως η στοίβα και η ουρά είναι στατικές δομές. Αν το αναφέρει αυτό τότε το βιβλίο είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί.
Όταν μιλάμε για Στοίβα και Ουρά μιλάμε για Αφηρημένους Τύπους Δεδομένων. Δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει πως υλοποιούνται από πίσω. Εμείς απλά χρησιμοποιούμε την διεπαφή Ώθηση/Απώθηση. Δεν γνωρίζουμε αν από πίσω υπάρχει πίνακας ή λίστα.
Από τη στιγμή που έχουμε μια δομή στην οποία αφαιρούμε/προσθέτουμε κόμβους τότε προφανώς μιλάμε για δυναμική δομή.
(Εφόσον ο ορισμός της δυναμικής δομής είναι η δομή στην οποία μπορούμε να προσθέτουμε και να αφαιρούμε αντικείμενα)

Αν πάλι παρουσιάζουμε στα παιδιά έναν πίνακα και τους λέμε ότι αυτό είναι στοίβα φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση του μαθητή "Γιατί τότε να μην χρησιμοποιώ κατευθείαν τον πίνακα όπως θέλω εγώ, η ώθηση και η απώθηση με μπερδεύουν". Εκεί φυσικά απαντάμε "εε ξέρεις η υλοποίηση είναι εκτός ύλης, αυτά είναι μόνο στη θεωρία", δηλαδή με λίγα λόγια η υλοποίηση της θεωρίας είναι εκτός ύλης αλλά η θεωρία της υλοποίησης είναι εντός!!!.

Τέλος πάντων πρέπει να δούμε ανεξάρτητα τη διεπαφή του ΑΤΔ από την υλοποίησή του, αλλιώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για στοίβες και ουρές.

Από διδακτικής πλευράς τώρα η απορία μου είναι : Πως είναι δυνατόν να εξηγείς σε έναν μαθητή τι είναι στοίβα και τι είναι ουρά με παραδείγματα από την πραγματική ζωή όπου έχουμε μετακίνηση αντικειμένων, δηλαδή εισαγωγή/διαγραφή κόμβων και μετά να του λες ότι είναι στατικές δομές.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση