Επισκέψεις...

Ξεκίνησε από alkisg, 05 Δεκ 2007, 10:03:10 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Πολύ σε σχέση με αυτό που περίμενα,
λίγο σε σχέση με το πόσο θα ήταν καλό να είναι. :)

(καλό με βάση το τι δυνατότητες / ευκολίες προσφέρει στους καθηγητές και στους μαθητές, το πόσα χρήματα γλυτώνει από τις τσέπες των φορολογούμενων και πολλά άλλα πρακτικά ζητήματα, όχι ιδεολογικά...)

poursali

από πότε μετράει αυτή η στατιστική;
επίσης ξέρουμε πόσο είναι στο "γενικό πληθυσμό" το ποσοστό χρήσης linux?
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

Το συγκεκριμένο screenshot αφορά τον τελευταίο μήνα, από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου.

Για το γενικό πληθυσμό υπάρχουν διάφορες στατιστικές, π.χ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

iliasthes

Συγχαρητήρια πρώτα από όλα στον Άλκη για τη φιλοξενία του και σε όλους όσους έχουν συμβάλλει με το υλικό τους, τις γνώμες και συμβουλές τους, τις ερωτήσεις τους, ώστε το στέκι να γίνει πολύτιμος βοηθός όλων των καθηγητών πληροφορικής. Μικρό το ποσοστό για Linux, κατά τη γνώμη μου.

poursali

μόνο και μόνο επειδή ένα σημαντικό κομμάτι του φόρουμ αφορά το ltsp ίσως κάποιος να το θεωρήσει μικρό το ποσοστό.
αλλά σε γενικές γραμμές αν αυτό το ποσοστό χρησιμοποιεί λινουξ στην καθημερινότητά του είναι πάρα πολύ σημαντικό.
βέβαια προφανώς τα νούμερο είναι επηρεασμένα (biased) από χρήστες που μπαίνουν πιο πολύ από άλλους στο στέκι.
πχ εγώ μπαίνω αποκλειστικά το τελευταίο δίμηνο από λινουξ και symbian. οπότε αν μπαίνω 15-20 φορές τη μέρα αυξάνεται το αντίστοιχο ποσοστό δυσανάλογα σε σχέση με το πραγματικό ποσοστό χρήσης.

νομίζω μια ψηφοφορία με το νέο έτος δώσει πιο καλά αποτελέσματα (πιστεύω ότι μέχρι τότε όλο και θα τσιμπήσει το ποσοστό των λινουξάδων διότι πλέον η εγκατάσταση και χρήση των sch-scripts είναι πραγματικά παιχνιδάκι και το κέρδος δυσανάλογα μεγάλο)
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

Παράθεση από: poursali στις 21 Οκτ 2010, 08:18:35 ΜΜ
βέβαια προφανώς τα νούμερο είναι επηρεασμένα (biased) από χρήστες που μπαίνουν πιο πολύ από άλλους στο στέκι.
πχ εγώ μπαίνω αποκλειστικά το τελευταίο δίμηνο από λινουξ και symbian. οπότε αν μπαίνω 15-20 φορές τη μέρα αυξάνεται το αντίστοιχο ποσοστό δυσανάλογα σε σχέση με το πραγματικό ποσοστό χρήσης.
Το νούμερο δεν είναι επηρεασμένο από τη συχνότητα που επισκέπτεται κάποιος το στέκι ή από το πόσες σελίδες βλέπει, η συγκεκριμένη μετρική αφορά μοναδικούς επισκέπτες και όχι page hits.

Σε page hits τον τελευταίο μήνα οι επισκέπτες που χρησιμοποιούν Linux έπιασαν 9,46% - η μικρή αύξηση σε σχέση με τον μετρητή των μοναδικών επισκεπτών σημαίνει ότι βλέπανε λίγες σελίδες παραπάνω από ότι οι χρήστες Windows, προφανώς λόγω της κατηγορίας "Linux" που είπες. Γι' αυτό και δεν ανέβασα εικόνα από τα page hits αλλά από τους μοναδικούς επισκέπτες.

denix

Πολύ ενδιαφέρον θέμα ανοίξαμε εδώ!
Προσωπικά, παρακολουθώ τακτικά τα εξής:

1. http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp και
2. http://gs.statcounter.com/

Θεωρώ ότι το 1. "τσιμπάει" λιγάκι προς τα πάνω τα στατιστικά του ΕΛΛΑΚ. Πάντως, όπως και να' χει το πράγμα, η ουσία είναι στη μεταβολή (Δχ το λέγαμε στη σχολή...) όπου το Linux παρουσιάζει σταθερά αυξητική πορεία. Ίσως μικρή, αλλά αυξητική.

Το 7,94% Linux κατά τη γνώμη μου είναι καλό ποσοστό διείσδυσης του Linux. Ακόμα και για το χώρο των πληροφορικών. Είναι περίπου οκταπλάσιο με αυτό του γενικού πληθυσμού (statcounter - operating system: Greece). Θεωρώ δε ότι το νούμερο στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους εξής λόγους:

1. Σχολείο: Η χρήση των ακατονόμαστων είναι υποχρεωτική, ελέω ΕΠΑΦΟΥ (e-school κλπ.). Όταν είμαι σε αυτόν τον υπολογιστή, δεν θα ψάξω να βρω άλλον με Linux για να μπω στο Στέκι!...

2. Σπίτι: Παρομοίως, στα multiboot συστήματα, δεν επανεκκινώ μόνο και μόνο για να μπω στο Στέκι...

(Παρεμπιπτόντως, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία με multiboot συστήματα, μόλις πριν ένα μήνα έκανα το "τεράστιο" βήμα και πέρασα στο νέο μου 100% Linux σύστημα - single boot!!)

Η αγορά είναι "γερά δεμένη" (ακόμη...) με το άρμα της ΜΣ. Το διαπιστώνει κανείς στην προσπάθειά του να βρει υπολογιστή που δεν έχει προ-εγκατεστημένα παράθυρα OEM. Και τα τοπικά μικρομάγαζα (ως επί το πλείστον) αρνούνται πεισματικά να κοιτάξουν μπροστά. Κάθε αλλαγή βλέπετε είναι δύσκολη. Δεν ξεβολεύεται, έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη κάποιος. Χώρια που τα πιτσιρίκια μόλις βρεθούν στο μαγαζί μπροστά στον υποψήφιο νέο υπολογιστή τους η πρώτη και τελευταία ερώτηση που κάνουν είναι: "Παιχνίδια παίζει;..."* Και συντελείται κατ' αυτόν τον τρόπο το "βάπτισμά" τους στο συναρπαστικό νέο κόσμο των warez, cracks, keygens κλπ. κλπ.** που αποφέρει πραγματικά τεράστια κέρδη στις εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας (Symantec, McAfee κλπ.). Και το δέσιμο στο "άρμα" καλά κρατεί...

Ο κόσμος (και μιλάω για Ελλάδα) είναι έτοιμος για τη μεγάλη αλλαγή. Δεν ξέρει σε βάθος τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος του, αλλά "διαισθάνεται" την απάτη. Η μεγάλη επανάσταση θα έρθει μόλις μάθει την αλήθεια. Την αλήθεια που επιμελώς το σύστημα αποκρύπτει. Την αλήθεια που, εάν φανερωθεί, θα γίνει ο καταλύτης της πτώσης αυτού του σαθρού συστήματος. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πραγματικά τεράστια. Γι' αυτό το σύστημα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την αλήθεια κλειδωμένη στο σκοτεινότερο μπουντρούμι του πύργου των εξελίξεων.

Ο κόσμος λοιπόν είναι πια ώριμος. Άρχισε να καταλαβαίνει το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του. Και, συν τω χρόνω, θα καταλαβαίνει περισσότερα. Γι' αυτό αρνείται πλέον να καταπίνει αμάσητη την έτοιμη τροφή που του προσφέρουν. Μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία, χτυπάει το φίδι στο κεφάλι, και μεταπηδάει στο αντίπερα στρατόπεδο. Δε με πιστεύετε;;; Ρίξτε μια ματιά στο statcounter > browsers > Greece. Και ιδού η πραγματικότητα!! Σε σύνολο υπολογιστών 99% χωρίς Linux, τα μερίδια των browsers είναι (Σεπ 2010): Firefox 45,11%, IE 37,39%, Chrome 12,58%!! Απίθανο (υπέροχο!!) δεν είναι;!;! Δηλαδή, σχεδόν στο σύνολο των υπολογιστών που έρχονται με προεγκατεστημένο τον ΙΕ, το (45,11+12,58=) 57,69, δηλαδή σχεδόν 6 στους 10, αποχαιρετούν το "σύστημα" και "πάνε αλλού"!! Το πιο αισιόδοξο μήνυμα δε είναι, η σταθερά αυξητική τάση της παραπάνω μετάβασης!!

Η μετάβαση αυτή είναι πλήρως συνειδητή! Κι αυτό ίσως είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα. Επειδή μπορεί να το κάνει, το κάνει. Έτσι απλά. Ένα κλικ για κατέβασμα και ένα διπλό για εγκατάσταση. Κι αυτό ήταν. Επέλεξε! Ελευθερώθηκε!!

Τα πράγματα όμως δεν είναι το ίδιο απλά και για το λειτουργικό. Σκεφτείτε μόνο το επίπεδο ψηφιακού αναλφαβητισμού στο γενικό πληθυσμό για να καταλάβετε την πραγματική αλήθεια που φανερώνουν  τα παραπάνω νούμερα.

Διανύουμε την περίοδο όπου σπάνε τα δεσμά του φόβου και της σκλαβιάς. Το φως της αλήθειας αρχίζει να φωτίζει τη νύχτα του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Της σκλαβιάς του συστήματος. Η αλήθεια μεταδίδεται από στόμα σε στόμα. Από υπολογιστή σε υπολογιστή. Το κύμα όσο πάει θα μεγαλώνει. Ώσπου στο τέλος, ο άνεμος της λευτεριάς να φέρει το μήνυμα σε όλους.

Και ο καιρός είναι κοντά. Πολύ κοντά. Ο ρόλος των πληροφορικών είναι καταλυτικός σε αυτό το επίπεδο. Είναι οι φορείς της νέας γνώσης. Οι φορείς της αλήθειας. Η νέα γενιά θα πάρει το μήνυμα και θα ανοίξει τα φτερά της***. Αυτό θα είναι το "σημείο χωρίς επιστροφή".

Άλκη, θα περάσουν πολλά χρόνια, και μετά θα καταλάβεις πραγματικά την έκταση της συμβολής σου και τη σημασία της...
Να 'σαι πάντα καλά.

- - -
* Με την ευκαιρία: http://www.penguspy.com/ και http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Linux_games
** Για να μην αναφερθώ στον "εξάδελφο" γείτονα κόσμο, που εντέχνως μυείται ο "άτυχος" επισκέπτης,  με το γνωστό παλ χρωματάκι του οποίου ο τζίρος αγγίζει αμύθητα ποσά μαύρου και μη χρήματος σε παγκόσμια κλίμακα...
*** Πολύ θα 'θελα να δω το "Linux 50%" sto statcounter!!!

iliasthes

Έχεις δίκιο κι εγώ στη δουλειά, αναγκαστικά windows χρησιμοποιώ. Είναι ένα μειονέκτημα το γεγονός οτι υπάρχουν εφαρμογές απαραίτητες για τη λειτουργία του σχολείου ή άλλων υπηρεσιών που σε αναγκάζουν να χρησιμοποιείς windows.

Καρκαμάνης Γεώργιος

Συγχαρητήρια σε αυτόν που είχε την ιδέα της δημιουργίας του "Στέκι του Πληροφορικού", (πιστώυω πως είναι ο Αλκης ) που ένωσε κατα κάποιον τρόπο όλους τους καθηγητές πληροφορικής και όχι μόνο.

Μακάρι να συνεχιστεί με το ίδιο τρόπο λειτουργίας και ίδιο ρυθμό αύξησης της επισκεψημότητας, και σε αυτό πρέπει να βάλουμε όλοι το χεράκι μας.

Καλη συνέχεια στέκι!!!!!!!!!!!!!!!!

alkisg

Παράθεση από: Νίκος Αδαμόπουλος στις 23 Απρ 2010, 11:40:44 ΜΜ
Αφού λοιπόν δεν υπήρχε άλλη πρόβλεψη, άρα κέρδισα το στοίχημα!
Πάμε ξανά για το 4ο εκατομμύριο: 26 Δεκεμβρίου 2010.

Πέφτεις σταθερά ενάμιση μήνα αργότερα στις προβλέψεις σου...   ;)
Αλλά και πάλι νίκησες αφού δεν στοιχημάτησε άλλος!  8)

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 22 Οκτ 2010, 10:30:19 ΠΜ
Συγχαρητήρια σε αυτόν που είχε την ιδέα της δημιουργίας του "Στέκι του Πληροφορικού", (πιστώυω πως είναι ο Αλκης ) που ένωσε κατα κάποιον τρόπο όλους τους καθηγητές πληροφορικής και όχι μόνο.

Αρχικά το φόρουμ είχε δημιουργηθεί για την υποστήριξη του Διερμηνευτή, αλλά μέσα σε λίγες βδομάδες άλλαξε στόχο και έγινε φόρουμ γενικού σκοπού, αφού θεωρήσαμε ότι έλειπε ένας κατάλληλος χώρος συζητήσεων για τους καθηγητές Πληροφορικής.

Να 'μαστε καλά να το συνεχίσουμε.

poursali

ωραία μου αρέσουν τα στοιχήματα...

25 Μαρτίου 2011 για τα 4 εκατ.
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

Νίκος Αδαμόπουλος

Ωραία!

5ο εκατομμύριο: 1η Μαΐου 2011

alkisg

22 Μαΐου 2011.

@poursali: έχεις ήδη χάσει αφού πάμε για το 5ο όχι για το 4ο  ::)

poursali

ωχ! τι έπαθα ρε πάλι... μας έχουν ζαλίσει παιδιά.. μας ψεκάζουν....
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

denix

Παράθεση από: poursali στις 11 Νοε 2010, 09:29:00 ΜΜ
ωχ! τι έπαθα ρε πάλι... μας έχουν ζαλίσει παιδιά.. μας ψεκάζουν....
Αυτό εννοείς;
http://www.youtube.com/watch?v=gw-8hGmQpNA