Άγγελε αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι αυτό που γράφει το βιβλίο δεν είναι κάποιος αυστηρός ορισμός της εξόδου. Και γενικά η παράγραφος των κριτηρίων είναι προβληματική και δεν μπορούμε να θεμελιώσουμε σοβαρές και συνεπείς απόψεις πάνω σε αυτή. Να μια σελίδα που αναφέρει το input/output.
http://en.wikipedia.org/wiki/Input/outputΕπίσης να πω πως υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει καθόλου output (με την έννοια μηνύματος). Πχ υπάρχουν scripts που απλά ξεκινούν εφαρμογές που αποτελούνται από πολλά προγράμματα και μετά τερματίζουν. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο αλγόριθμος για να είναι χρήσιμος πρέπει να έχει κάποια αποτελέσματα που να είναι ορατά στο περιβάλλον του (όπως τα start up scripts). Αλλιώς πεθαίνοντας παίρνει και τα μυστικά του στον τάφο. Πρέπει κάτι από το περιβάλλον να επηρεαστεί από την εκτέλεση του αλγορίθμου.
[...] μιας και δεν βρέθηκε κάποιο επιχείρημα [...] να το αντικρούσει.
Το επιχείρημα που ζητάς είναι το εξής:
Όταν κάνεις μετατροπή από ψευδογλώσσα σε διάγραμμα ροής δεν αλλάζει αλγόριθμος (που είναι οι ενέργειες που εκτελούνται) αλλά μόνο η μορφή αναπαράστασης (από κωδικοποίηση σε διαγραμματική τεχνική).
ʼρα πρέπει και στις 2 μορφές αναπαράστασης να αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες που αποτελούν τον αλγόριθμο. Μέρος αυτών των ενεργειών είναι και τα μηνύματα προς το χρήστη.
Τέλος θέλω να πω
ξέχνα την κατά γράμμα ερμηνεία του βιβλίου και ακολούθα μόνο τη λογική. Έτσι θα έχεις το σεβασμό των καλών μαθητών και θα τους πείσεις και ότι το μάθημα είναι επιστήμη. Τα παιδιά καταλαβαίνουν όταν αυτά που τους λέμε δε δένουν μεταξύ τους και αυτό στρέφεται κατά της φήμης του μαθήματος (που το θεωρούν σαν την ΑΟΔΕ) και κατά του κύρους του καθηγητή
κι ας μη μας το λένε κατάμουτρα.