Να φορμάρουμε σε 20.04 ;

Ξεκίνησε από elf, 31 Αυγ 2020, 08:32:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

elf

Είχα σκοπό να φορμάρω φέτος το server, δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό το 20 στην έκδοση με προβληματίζει... ;D
Πέρα από τον αριθμό, είναι οκ ή να παραμείνω καλύτερα στο 18;
Ευχαριστώ!


alkisg

Το Ubuntu 20.04 είναι πολύ παρόμοιο με το 18.04, τρώει λίγο περισσότερη RAM (ειδικά αν γίνει μετάβαση από 32bit σε 64bit) χωρίς να είναι πιο βαρύ στη CPU.
Το νέο LTSP 20.06 πάει μια χαρά και ίσως να είναι και πιο σταθερό, αλλά δεν υποστηρίζει thin clients. Όποιος έχει περίεργα πράγματα στο lts.conf θα χρειαστεί και λίγη προσοχή/βοήθεια στη μετατροπή τους στο νέο ltsp.conf, αλλά το documentation είναι αρκετά καλό.

Θα έλεγα ότι όσοι έχουν νέους υπολογιστές, dual+ core με 2+ GB RAM, και δεν έχουν τίποτα εξηζητημένα lts.conf, μπορούν άφοβα να βάλουν το 20.04. Από την Άνοιξη το χρησιμοποιούμε σε πάνω από 10 σχολεία στα Γιάννενα, δηλαδή έχει δοκιμαστεί και στην πράξη.

Επίσης μπορείτε κατά την εγκατάσταση να μετακινήσετε την παλιά σε υποφάκελο /srv/bionic-mate, ώστε αν για κάποιο λόγο χρειαστείτε να επιστρέψετε στην 18.04, να γίνεται με μια εντολή mv...

gregflo

Όσοι έχουν και 32 bit fat clients και thin clients, ποια έκδοση ubuntu πρέπει να βάλουν την 18.04  32bit ή την 18.04  64bit;

alkisg

Το 18.04 32bit. Είναι η περίπτωση 3 στο https://ts.sch.gr/wiki/Linux/sch-scripts/Εγκατάσταση:

Παράθεση από: ts.sch.gr/wiki/Linux/sch-scripts/Εγκατάσταση
3. Ubuntu 18.04 με τα παλιά sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν (και) thin clients

Για να εγκαταστήσετε τα παλιά sch-scripts/LTSP (περίπτωση "3"), χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή. Στη συνέχεια μην χρησιμοποιείτε τον παρόντα οδηγό που είναι για το νέο LTSP, αλλά τον παλιό οδηγό σε μορφή pdf:

Κώδικας: Bash
sh -c 'wget ts.sch.gr/repo/sch-scripts -O /tmp/i && sh /tmp/i sch_scripts old'

gregflo

Ενώ αν έχω 32 bit fat clients χωρίς να έχω thin clients, βάζω πάλι το ubuntu 18.04 32bit , αλλά με τα νέα scripts/LTSP. Σωστά;


gregflo

Το πρόβλημα είναι όταν  οι μισοί clients είναι fat 32bit και οι άλλοι μισοί είναι AMD RYZEN 3 (βλέπε ΕΣΠΑ...) που για να μπουτάρουν θέλουν 64bit έκδοση ubuntu στο server...

alkisg

Οι Ryzen μπουτάρουν με 18.04/32bit χρησιμοποιώντας nomodeset.

Ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εγκατάστασης 20.04/64bit στον server, και 18.04/32bit σε εικονική μηχανή (περίπτωση 1), το νέο LTSP υποστηρίζει να επιλέγουν αυτόματα οι clients το σωστό image ανάλογα αν είναι 32 ή 64bit. Έτσι χρειάζεται να συντηρούμε 2 λειτουργικά, αλλά πάλι καλύτερα από το να συντηρούμε 13 μηχανήματα...

jim_katsar

Υποψήφιος server i3 με 4GB Ram και
12 clients εκ των οποίων:
10: Intel® Pentium® Processor E5700  3.00 GHz με 2GB Ram,
1: Intel® Pentium® Processor E5200 2.50 GHz με 2GB Ram 
1: Intel® Celeron® Processor 430  1.80 GHz με μόνο 1GB Ram
Τι προτιμούμε να βάλουμε 18,04 ή 20,04; Όλοι οι clients 64bit
Στον τελευταίο μηχανάκι με το 1Gb Ram δεν ξέρω αν μπορώ να την αυξήσουμε, δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να ανοίγω κουτιά. Ήδη τους έχω βάλει  στη διαδικασία να αντικαταστήσουμε σε Gigabit το Switch και τα οικονομικά αποθέματα είναι μικρά (έτσι μου είπαν).
Πρώτη φορά σε αυτό το σχολείο φέτος.

aspd

Διαβάζω τα παραπάνω και προσπαθώ να δω αν αξίζει άμεσα να στήσω τα ubuntu 20 σε εργαστήρια με fat clients, 32bit, (τα περισσότερα μηχανήματα έχουν 2 gb ram. 2-3  νομίζω ότι έχουν 1.5). Τα εργαστήρια δουλεύουν χωρίς προβλήματα (ελπίζω).

Η μόνη φράση για να πάρω απόφαση είναι: "Το νέο LTSP 20.06 πάει μια χαρά και ίσως να είναι και πιο σταθερό", αλλά αναρωτιέμαι  αν βάζοντας λίγο πιο ισχυρό ΛΣ, σε μηχανήματα που έχουν μια σχετική παλαιότητα, χάνουμε τελικά σε απόδοση, χωρίς να κερδίσουμε κάτι ιδιαίτερο!

Θα το δοκιμάσω στο σπίτι, αλλά για το εργαστήριο μάλλον θα περιμένω λίγο εκτός αν η παραπάνω φράση ενισχυθεί λίγο παραπάνω!!!!

Καλή σχολική χρονιά!!!!!


alkisg

Θα προσπαθήσω να το σχολιάσω λίγο περισσότερο.

Καταρχάς αν κάποιος έχει έστω και έναν thin client, μένει σε 18.04 με τα παλιά sch-scripts, τέλος αν.

Αν κάποιος έχει έστω και έναν 32bit, αλλά κανέναν thin, πάει σε 18.04 με τα νέα sch-scripts (περίπτωση aspd?).

Και κανονικά όποιος έχει όλα 64bit θα πάει σε 20.04 και νέα sch-scripts. Εδώ όμως χρειάζεται εμφωλευμένη αν.

Ας θεωρήσουμε την περίπτωση του jim_katsar. Εφόσον έχει client με 1 GB RAM, αν βάλει 64bit, δεν θα ανοίγει καλά καλά ο firefox. Το 20.04 ή 18.04 δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά, αλλά το 64bit τρώει περισσότερη RAM από το 32bit. Άρα για clients με 1 GB RAM το 64bit δεν το συζητάμε.

Για clients με 2 GB RAM, στο 32 bit κάποιος θα μπορούσε να έχει ανοιχτές 3 καρτέλες στον firefox συν το libreoffice, ενώ στο 64 bit μόνο 1 καρτέλα firefox συν το libreoffice (εννοείται τα παραδείγματα είναι εντελώς στο περίπου). Άρα εκεί όντως υπάρχει ένα μεταίχμιο, που το σκεφτόμαστε αν πρέπει να βάλουμε 64bit ή όχι.

Αλλά το 18.04 μέχρι πόσο να το κρατήσουμε; Τους παρόντες υπολογιστές του εργαστηρίου πόσα χρόνια έχουμε σκοπό να τους κρατήσουμε;

Αν έχουμε σκοπό να τους κρατήσουμε π.χ. 3- χρόνια, μένουμε με το 18.04.

Αν έχουμε σκοπό να τους κρατήσουμε π.χ. 4+ χρόνια, το καλύτερο θα είναι να βάλουμε σε όλους 3-4 GB RAM και να δουλεύουμε άνετα, και να βάλουμε άμεσα το 20.04 και είτε να το κρατήσουμε 4 χρόνια είτε να το αντικαταστήσουμε με το 22.04 που θα έχει παρόμοιες απαιτήσεις. Σύμφωνοι η αγορά RAM είναι ένα έξοδο, αλλά με την αλλαγή σε 64bit που έκαναν όλα τα λειτουργικά και τα προγράμματα πλέον είναι αναγκαία. Π.χ. google-chrome, skype, viber, ubuntu κλπ δεν βγαίνουν πια σε 32 bit. Και θα είναι φτηνότερο να γίνει τώρα, παρά μετά από 2-3 χρόνια όπου η DDR2 RAM θα είναι πιο ακριβή λόγω σπανιότητας.

Τώρα σχετικά με τα προγράμματα... το νέο ltsp έχει κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα, ας πούμε ότι δεν μετράει στη "ζυγαριά". Ο firefox θα είναι η τελευταία έκδοση και στο 18.04/32bit και στο 20.04/64bit, οπότε πάλι δεν μετράει. Το libreoffice και τα υπόλοιπα θα είναι πιο καινούργια στο 20.04, αλλά δεν κάνουν και τρομακτική διαφορά ώστε να αποφασίσει κάποιος μόνο με βάση αυτά.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο και να μην τα μπέρδεψα χειρότερα! :)

aspd

Καταρχήν ευχαριστούμε για όλα!!!! Η απάντηση είναι πολύ κατατοπιστική.

Στη δική μου περίπτωση, που έχω 32 bit (...ούτε ένα με 64!!!) βάζω απλά τα νέα  sch-scripts.

Αλλά το 18.04 μέχρι πόσο να το κρατήσουμε; Τους παρόντες υπολογιστές του εργαστηρίου πόσα χρόνια έχουμε σκοπό να τους κρατήσουμε;
   
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για αλλαγή  στο δικό μου σχολείο τα επόμενα ... τι να πω ... 5+ χρόνια!!!

Πες ότι βάζω μνήμες,  τα 32 bits δεν μπορώ να τα κάνω 64!  Οπότε νιώθω σα να κρατάω τα 18.04 και να περιμένω ότι κάποια στιγμή δε θα δουλεύουν, σαν τα παλιά xp που κάποια στιγμή σταμάτησαν να έχουν λόγο ύπαρξης.


ddimakis

Καλημέρα,
σε περίπτωση που σε ένα εργαστήριο υπάρχουν κάποια παλιά μηχανήματα, 64 bit αλλά με 1gb ram, αν προσθέσω άλλο ένα gb, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά σε 20.04; Θα μπορούν π.χ. να ανοίξουν firefox; Ή χρειάζονται π.χ. 4 gb;
Γιατί έχω ένα εργαστήριο όπου θα φύγει και ο τελευταίος 32bit υπολογιστής και σκέφτομαι μήπως κάνω αναβάθμιση

alkisg

20.04/64 bit/2 GB RAM πηγαίνει σαφώς καλύτερα από 18.04/32 bit/1 GB RAM.

Τα 2 GB RAM είναι αρκετά για σερφάρισμα οπουδήποτε, είτε youtube είτε gmail είτε scratch3 είτε webex, αλλά για ένα πράγμα τη φορά.
Αν κάποιος θέλει 3-4 καρτέλες στον firefox και ταυτόχρονα να έχει ανοιχτές κι άλλες βαριές εφαρμογές όπως libreoffice ή gimp, τότε χρειάζεται παραπάνω.

jim_katsar

Επιβεβαιώνω στην πράξη τα λεγόμενα του Άλκη.
Έχω εργαστήριο με Server UbuntuMate 20.04 και τερματικά με 2GB Ram. Την πρώτη φορά που ανοίξαμε ταυτόχρονα LibreOfficeWriter + Firefox στην κυριολεξία κράσαραν τα μηχανήματα. Δεν έχω δοκιμάσει να ανοίξω μόνο Firefox και η αλήθεια είναι ότι το έχω ένα άγχος πως θα πάει. Γιατί θα χρειαστώ κάποια στιγμή και browser (σε Δημοτικό). Μόνο του το LibreOffice όπως και άλλες εφαρμογές λειτουργούν απροβλημάτιστα.
Υπάρχει κάποιος πιο ελαφρύς browser αν θελήσουμε να δουλέψουμε ταυτόχρονα με LibreOffice;