Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Τεχνική υποστήριξη => Linux => Μήνυμα ξεκίνησε από: παρις στις 18 Απρ 2022, 10:12:55 ΜΜ

Τίτλος: Ltsp παντου;
Αποστολή από: παρις στις 18 Απρ 2022, 10:12:55 ΜΜ
Εχω το Ubuntu server και σκέφτομαι να βάλω LTSP 20.04 64bit και εκτός εργαστηρίου, για να απαλαγούμε από αγορά SSD και φτηνών αδειών.
Το έχει δοκιμάσει κανείς; Θα πρέπει να αφήνω και το υπολογιστή ανοιχτό συνέχεια με ups;
Ποιος το δοκίμασε στην πράξη;

core 2 duo μηχανήματα έχουμε με 2gb ram θα τα πάμε όλα στα 4gb πρώτα
Τίτλος: Απ: Ltsp παντου;
Αποστολή από: alkisg στις 19 Απρ 2022, 07:22:08 ΠΜ
Ναι, υπάρχουν σχολεία που έχουν LTSP παντού. Οι απαιτήσεις εξαρτώνται πάρα πολύ από τη χρήση που θα γίνει. Αλλιώς είναι να δουλεύουν 15 αίθουσες ταυτόχρονα, και αλλιώς μόνο μία από αυτές.
Σαν πολύ χοντρικές οδηγίες, προτείνεται να υπάρχει μια κάρτα gigabit στον server ανά 15 ταυτόχρονα ενεργούς clients, με την αντίστοιχη καλωδίωση, π.χ. μια κάρτα να συνδέεται στο switch του εργαστηρίου, άλλη κάρτα να συνδέεται στο switch των αιθουσών, ή να έχει εφαρμοστεί bonding (https://ts.sch.gr/docs/linux/guides/bonding/) κλπ.

Ας πούμε επίσης ότι στο περίπου ένας HDD επαρκεί σαν ταχύτητα για καμιά 10ριά clients, ενώ ένας SSD για καμιά 30ριά clients.

Εννοείται ότι μεγάλα σχολεία μπορούν έχουν και 2 και 3 LTSP servers εάν αυτό σας διευκολύνει. Π.χ. άλλος server για το εργαστήριο και άλλος για το γραφείο καθηγητών, την γραμματεία και τον διευθυντή.

Η ύπαρξη UPS δεν έχει σχέση με το LTSP, ούτε το αν θα το έχεις συνέχεια ανοιχτό. Φυσικά αν είναι κλειστό δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν LTSP clients. Και συνήθως, πολύπριζο με προστασία υπέρτασης είναι αρκετό...