Αποστολέας Θέμα: Σπάσιμο τμήματος  (Αναγνώστηκε 9974 φορές)

apapag

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 29
Σπάσιμο τμήματος
« στις: 31 Μαΐ 2006, 02:39:00 πμ »
Ξέρει κανείς το νόμο βάσει του οποίου αν ένα τμήμα στο Γυμνάσιο υπερβαίνει κάποιο αριθμό μαθητών, τότε το τμήμα σπάει στα δύο;

Ευχαριστώ
Νάσια Παπαγιάννη
Ηλ/γος Μηχ/κος και Μηχ/κος Υπολογιστών

evry

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 3615
 • to Iterate is human to Recurse divine
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #1 στις: 31 Μαΐ 2006, 11:51:32 πμ »

   Από ότι ξέρω ο νόμος λέει για 35 μαθητές. Όμως γενικά εάν υπάρχουν καθηγητές και τους "συμφέρει" (ωράριο κλπ) μπορούν να το σπάσουν πάνω από τους 30. Είναι θέμα του Διευθυντή εκπαίδευσης αν θα το εγκρίνει αν θυμάμαι καλά.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

apapag

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 29
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #2 στις: 01 Ιουν 2006, 08:18:23 μμ »
Μήπως έχεις πρόχειρο το νόμο/ΠΔ ότι είναι τέλος πάντων που λέει αυτό το όριο; 30, 35 όποιο είναι....

ευχαριστώ
Νάσια Παπαγιάννη
Ηλ/γος Μηχ/κος και Μηχ/κος Υπολογιστών

flou

 • Οπαδός
 • **
 • Μηνύματα: 12
 • Γράψτε το προσωπικό σας σλόγκαν!
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #3 στις: 14 Σεπ 2006, 02:41:09 μμ »
Εννοείς το σπάσιμο στα γενικης παιδεία??

ΦΕΚ 984Β/2006
Αριθ. 68419/Γ2 (4) Αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και στα Ενιαία Λύκεια.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:
........
4. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Ενιαίων Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους τριάντα (30). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από τριάντα (30) διαιρούνται σε τμήματα. Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2006-2007. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2006
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Στην πληροφορική σπάει ανάλογα το πλήθος των ΗΥ στο εργαστήριο αν θυμάμαι καλά.
Εμεί ςτο σπάμε σε 2 τμήματα οπου γίνεται συνδιδασκαλία με σεπ ή τεχνολογία.

Ηλίας Πούλης
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής

flou

 • Οπαδός
 • **
 • Μηνύματα: 12
 • Γράψτε το προσωπικό σας σλόγκαν!
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #4 στις: 14 Σεπ 2006, 02:46:51 μμ »
Στην Πληροφορική ισχύουν τα εξής
http://www.ypepth.gr/docs/didask_plirof_gym.doc
Εγγραφο Γ2/1904/31-3-97
...............
Για τη διδασκαλία του μαθήματος "Πληροφορική" Γ΄ Γυμνασίου θα ακολουθηθεί η εξής πρακτική:
i. Όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος υπερβαίνει τους είκοσι και το εργαστήριο Πληροφορικής διαθέτει επτά τερματικά το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες μαθητών.


Ηλίας Πούλης
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής

Λευτέρης Δουκέρης

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2013
 • *
 • Μηνύματα: 185
 • ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ
  • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #5 στις: 10 Νοε 2008, 10:56:11 μμ »
Προϋποθέσεις δημιουργίας Εργαστηρίων Πληροφορικής στα Γυμνάσια (22-10-1998)
Έγγραφο Γ2/5644/22-10-1998
Σας γνωρίζουμε ότι τα Γυμνάσια τα οποία αποκτούν για πρώτη φορά εργαστήριο Πληροφορικής με πρωτοβουλία τοπικών παραγόντων π.χ. ΟΤΑ, Σύλλογος γονέων κ.τ.λ., πρέπει να ακολουθούν πιστά τις προδιαγραφές του ΥΠΕΠΘ, που ισχύουν για την δημιουργία σχολικού εργαστηρίου Πληροφορικής.
Συνημμένα υποβάλλουμε παράρτημα με τις προδιαγραφές του χώρου του εργαστηριακού εξοπλισμού Πληροφορικής. Επίσης τονίζουμε ότι ο απαιτούμενος αριθμός σταθμών εργασίας για τα Γυμνάσια είναι επτά (7) περίπου και πρέπει να αντιστοιχούν δύο έως τρεις μαθητές το πολύ ανά σταθμό εργασίας. Ο αριθμός των σταθμών εργασίας μπορεί να μειωθεί μόνο στην περίπτωση σχολείων με αριθμό μαθητών ανά τμήμα μικρότερο των είκοσι (20).
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την Γ2/1904/31-3-97 απόφαση για το μάθημα της πληροφορικής στο Γυμνάσιο, μόνο όταν ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα υπερβαίνει τους είκοσι (20) το τμήμα χωρίζεται σε δύο (2) ομάδες.

Διδασκαλία του Μαθήματος "Πληροφορική-Τεχνολογία" (31-3-1997)Έγγραφο: Γ2/1904/31-3-1997
1)   Το μάθημα «Πληροφορική - Τεχνολογία» που διδάσκεται στην Α' και Β' τάξη Γυμνασίου, κατατάσσεται στη Β' ομάδα (και οι δύο κλάδοι).
    Όταν για οποιοδήποτε λόγο διδάσκεται μόνο ο ένας κλάδος, για την εξαγωγή του αποτελέσματος της ετησίας προόδου υπολογίζεται ο διδασκόμενος κλάδος αυτοτελώς ως μάθημα της Β' ομάδας.
Για τους παραπεμπόμενους μαθητές λόγω ελλιπούς φοίτησης ισχύει το άρθρο 1 του Π.Δ. 157/86 (ΦΕΚ 60 τ.Α').
Οι μαθητές που απερρίφθησαν στο μάθημα αυτό και παραπέμφθηκαν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου θα εξετασθούν προφορικά σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.5 του Π.Δ. 182/84 (ΦΕΚ 60 τ.Α').
2)   Για τη διδασκαλία και των δύο κλάδων του μαθήματος "Πληροφορική-Τεχνολογία" Α' και Β' Γυμνασίου θα ακολουθηθεί η εξής πρακτική:
    i.   Το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες μαθητών όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος υπερβαίνει τους είκοσι και το εργαστήριο Πληροφορικής διαθέτει επτά τερματικά. Την πρώτη διδακτική ώρα της εβδομάδας η πρώτη ομάδα θα διδάσκεται Πληροφορική στο εργαστήριο Πληροφορικής και η δεύτερη ομάδα θα διδάσκεται Τεχνολογία στο εργαστήριο Τεχνολογίας ή στην αίθουσα του τμήματος, εφόσον δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας. Τη δεύτερη διδακτική ώρα της εβδομάδας θα διδάσκεται Πληροφορική στο εργαστήριο Πληροφορικής η δεύτερη ομάδα και η πρώτη ομάδα θα διδάσκεται Τεχνολογία σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ή στην αίθουσα του τμήματος εφόσον δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας.
    ii.   Όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος δεν υπερβαίνει τους είκοσι, το τμήμα δεν χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η Πληροφορική διδάσκεται στο εργαστήριο Πληροφορικής και η Τεχνολογία διδάσκεται στο εργαστήριο Τεχνολογίας ή στην αίθουσα του τμήματος εφόσον δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας.
    iii.   Λόγος μη κάλυψης του ενός από τους δύο κλάδους (Πληροφορικής -Τεχνολογίας) είναι η μη ύπαρξη μονίμων ή αναπληρωτών-ωρομισθίων καθηγητών για τον αντίστοιχο κλάδο. Επομένως κάθε κλάδος διδάσκεται υποχρεωτικά, εκτός εάν δεν υπάρχει το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό και αφού έχει εξαντληθεί όλη η επετηρίδα των αναπληρωτών-ωρομισθίων καθηγητών αυτού του κλάδου.
Όταν δεν καλύπτεται διδακτικά ο ένας από τους δύο κλάδους (Πληροφορική - Τεχνολογία) το μάθημα της Πληροφορικής ή Τεχνολογίας διδάσκεται σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο μάθημα. Την πρώτη διδακτική ώρα η πρώτη ομάδα διδάσκεται Πληροφορική ή Τεχνολογία στο εργαστήριο και η δεύτερη διδάσκεται το επιλεγμένο μάθημα στην αίθουσα του τμήματος. Τη δεύτερη διδακτική ώρα η διδασκαλία γίνεται αντίστροφα.
3)   Για τη διδασκαλία του μαθήματος "Πληροφορική" Γ' Γυμνασίου θα ακολουθηθεί η εξής πρακτική:
    i.   Όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος υπερβαίνει τους είκοσι και το εργαστήριο Πληροφορικής διαθέτει επτά τερματικά το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες μαθητών.
Το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο μάθημα και κατά προτεραιότητα με το Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Την πρώτη διδακτική ώρα της εβδομάδας η πρώτη ομάδα διδάσκεται Πληροφορική στο εργαστήριο Πληροφορικής και η δεύτερη ομάδα διδάσκεται το επιλεγμένο μάθημα στην αίθουσα του τμήματος. Τη δεύτερη διδακτική ώρα η διδασκαλία γίνεται αντίστροφα.
    ii.   Όταν ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα δεν υπερβαίνει τους είκοσι, το τμήμα δεν χωρίζεται σε δύο ομάδες και η διδασκαλία γίνεται κανονικά στο εργαστήριο Πληροφορικής.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ  ΚΕΡΑΤΕΑ
http://glavrio.blogspot.com"Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του και όταν , πια του διευκολύνει το πέρασμα , αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί , ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει τις δικές του γέφυρ

Καρκαμάνης Γεώργιος

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2010
 • *
 • Μηνύματα: 1156
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #6 στις: 29 Νοε 2008, 12:37:53 πμ »
Αναφέρω ότι αν σε ένα τμήμα υπάρχουν 31 μαθητές, τότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να σπάσει σε δύο τμήματα, με άδεια του Νομάρχη ή περιφερειάρχη λόγω σοβαρών προβλημάτων πχ έλλειψη αιθουσών

nouvakis

 • Νέος
 • *
 • Μηνύματα: 2
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #7 στις: 09 Σεπ 2012, 03:29:34 μμ »
104013/Γ2/12-09-2011

1)   Το μάθημα «Πληροφορική – Τεχνολογία» που διδάσκεται στην Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου κατατάσσεται στη Β΄ ομάδα (και οι δύο κλάδοι).
Για τη διδασκαλία και των δύο κλαδών του μαθήματος «Πληροφορική – Τεχνολογία» Α΄ και Β΄ Γυμνασίου θα ισχύσουν τα εξής:
i)    Όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος δεν υπερβαίνει τους εικοσιένα (21) , το τμήμα δεν χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η Πληροφορική διδάσκεται στο εργαστήριο Πληροφορικής και η Τεχνολογία διδάσκεται στο εργαστήριο Τεχνολογίας ή στην αίθουσα του τμήματος, εφόσον δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας.
ii)    Το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες μαθητών όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος υπερβαίνει τους εικοσιένα (21). Την πρώτη διδακτική ώρα της εβδομάδας η πρώτη ομάδα θα διδάσκεται Πληροφορική στο εργαστήριο Πληροφορικής και η δεύτερη ομάδα θα διδάσκεται Τεχνολογία στο εργαστήριο Τεχνολογίας ή στην αίθουσα του τμήματος, εφόσον δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας. Τη δεύτερη διδακτική ώρα της εβδομάδας θα διδάσκεται Πληροφορική στο εργαστήριο Πληροφορικής η δεύτερη ομάδα και η πρώτη ομάδα θα διδάσκεται Τεχνολογία στο εργαστήριο Τεχνολογίας ή στην αίθουσα του τμήματος, εφόσον δεν υπάρχει εργαστήριο Τεχνολογίας.
2)   Για τη διδασκαλία του μαθήματος «Πληροφορική» στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου θα ισχύσουν τα εξής:
i)    Όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος δεν υπερβαίνει τους εικοσιένα (21), το τμήμα δεν χωρίζεται σε δύο ομάδες και η διδασκαλία γίνεται κανονικά στο εργαστήριο Πληροφορικής.
ii)    Το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες μαθητών όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος υπερβαίνει τους εικοσιένα (21). Το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο μάθημα. Την πρώτη διδακτική ώρα της εβδομάδας η πρώτη ομάδα διδάσκεται Πληροφορική στο εργαστήριο Πληροφορικής και η δεύτερη ομάδα διδάσκεται το επιλεγμένο μάθημα στην αίθουσα του τμήματος. Τη δεύτερη διδακτική ώρα η διδασκαλία γίνεται αντίστροφα.

Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2011-12

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Γιώργος Παπαδόπουλος

 • Οπαδός
 • **
 • Μηνύματα: 19
Απ: Σπάσιμο τμήματος
« Απάντηση #8 στις: 11 Σεπ 2012, 11:41:55 μμ »
Ναι, αυτή είναι η πιο πρόσφατη εγκύκλιος και η οποία είναι σε ισχύ.