Αποστολέας Θέμα: Multiseat LTSP  (Αναγνώστηκε 18 φορές)

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5919
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Multiseat LTSP
« στις: Σήμερα στις 09:07:24 πμ »
Το multiseat LTSP έχει δοκιμαστεί για αρκετά χρόνια σε γραφεία και άλλα επαγγελματικά περιβάλλοντα, οπότε θεωρώ ότι είναι σταθερότατο ώστε να το προτείνουμε και για σχολεία.
Multiseat σημαίνει ένα κουτί Η/Υ, με 2 κάρτες γραφικών, 2 οθόνες, 2 πληκτρολόγια και 2 ποντίκια, ώστε να προσφέρει 2 θέσεις εργασίας.
Έτσι χρειαζόμαστε τις μισές πρίζες δικτύου, και μερικές λιγότερες ρεύματος.

Οι δύο θέσεις εργασίας, κανονικά κοστίζουν (εννοείται ότι οι τιμές εξαρτώνται από το τι αγοράζουμε):
2*(250 για κουτί, 50 για δίσκο, 100 για περιφερειακά) = 800 €.

Στο multiseat LTSP, κοστίζουν:
250 για κουτί, 20 για λίγο παραπάνω RAM, 20 για πρόσθετη κάρτα γραφικών, 2*100 για περιφερειακά = 490 €.

Δηλαδή το multiseat LTSP έχει παρόμοιο κόστος αλλά εξαιρετικά καλύτερες επιδόσεις και σταθερότητα από εργαστήριο με Raspberry Pi (και προωθούμε ελληνική λύση αντί για εγγλέζικη).

Επίσης, αν οι υπολογιστές παλιώσουν, αφαιρούμε την επιπλέον κάρτα και τους γυρνάμε σε single seat, επεκτείνοντας τον χρόνο ζωής τους.

Το multiseat δουλεύει και με απλό Linux χωρίς LTSP.
Αν εγκατασταθούν Windows, υποθέτω ότι θα δουλέψει η μία μόνο θέση, δεν το έχω δοκιμάσει (ενώ στα Raspberries δεν θα δουλέψουν καθόλου τα Windows).

Αν κάποιο σχολείο θέλει να δοκιμάσει εργαστήριο multiseat, προσφέροντας 12 θέσεις εργασίας με 6 μόνο κουτιά Η/Υ, είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω στην εγκατάσταση και τη συντήρηση. Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, είναι μόνο μία γραμμή στο ltsp.conf (INCLUDE=multiseat).
Οι θύρες USB μοιράζονται αυτόματα "οι μονές στην αριστερή θέση, οι ζυγές στη δεξιά", οπότε παίρνει η κάθε θέση εργασίας τις μισές στο μπροστινό μέρος του κουτιού και τις μισές από πίσω.
Προσοχή απαιτείται δεύτερη κάρτα γραφικών, δεν μας κάνει η δεύτερη έξοδος μίας μόνο κάρτας γραφικών.