Γενικός σχολιασμός

Ξεκίνησε από Νίκος Αδαμόπουλος, 06 Ιουν 2014, 08:45:17 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Νίκος Αδαμόπουλος

Εδώ γίνεται γενικός σχολιασμός για τα θέματα

Λαμπράκης Μανώλης

Καλημέρα σε όλους και - επίσημα πλέον - καλή επιτυχία στα καμάρια μας ... για να δούμε τι θα πέσει φέτος...να ρωτήσω με το που βγουν τα θέματα μπορούμε να προτέινουμε λύσεις έτσι ??  υποθέτω όλοι μας (εγω τουλάχιστον θέλω) χρειαζόμαστε ένα τσεκάρισμα ...καλημέρα και καλή επιτυχία σε όλους μας

marvic

Καλημέρα και καλή επιτυχία! Τα θέματα θα αναρτυθούν εδώ με το που βγουν?

Σάκης Δημόπουλος

Καλή επιτυχία στους μαθητές μας και σε εμάς!

petrosp13

Πολλές εύκολες μονάδες και αντίστοιχα πολλές δύσκολες μονάδες
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

P.Tsiotakis


petrosp13

Και διαβάζω ότι τα θέματα Χημείας είναι από εύκολα έως μέτρια   ;D
Μπορεί να μας πει και την άποψη του ο εκλεκτός συνάδελφος ftsak
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

soc_h

Καλό μεσημέρι. Υπερβολικά εύκολα;
Σωκράτης

Avengeil

#8
Θα πρόσθετα και αρκετές κουλές μονάδες. (Α4 α π.χ.)
   
Για το Β1 : στέκει αν πούμε θ <= 30 (στο (1))?


Edit: απαντήθηκε

vistrian

Παράθεση από: soc_h στις 06 Ιουν 2014, 01:04:42 ΜΜ
Καλό μεσημέρι. Υπερβολικά εύκολα;
Δε νομίζω. Είχε περίπου 22 μονάδες που έπρεπε τα παιδιά να προσέξουν πάρα πολύ για να μην τις χάσουν(Γνώμη μου) ;)
VR in Computing

petrosp13

Λόγω Α1-2(2), Α4(12), Β1(10), Γ4(6) και Δ4(9) ρισκάρω να πω ότι θα έχουμε πολύ λιγότερους βαθμούς 90+ φέτος
Συνωστισμό ανάμεσα σε 60-85
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

EleniK

Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

EleniK

Τώρα που προσπαθούμε να διατηρήσουμε το μάθημα στις Πανελλαδικές, βάζουμε τέτοια θέματα! Μετά ποιος θα θέλει να μείνει ο προγραμματισμός; Χειρότερα αποτελέσματα από τα Μαθηματικά κατεύθυνσης θα έχουμε νομίζω. Έτσι δεν θα θέλουν να μας ξαναδουν.
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

terzantonis

Παράθεση από: Παναγιώτης Τσιωτάκης στις 06 Ιουν 2014, 12:46:22 ΜΜ
Καθόλου κεφάλαιο 10;;;

Έλα ντε....

Θεωρώ ότι μπορούσαν να βάλουν πολύ πιο ενδιαφέροντα θέματα με πιο σωστή κατανομή μονάδων  (Α4. 6 μον;;; και Θ3,Θ4 καθόλου 10;; )

Κάτι φταίει γι' αυτό και μάλλον είναι το γεγονός ότι είναι η προτελευταία χρονιά του μαθήματος.

Άρης Κεσογλίδης

Τα ίδια χάλια με το 2010.......ούτε 10ο κεφάλαιο, και πάλι θα έχουν να λένε ότι το 3ο θέμα δεν λύνεται με πίνακες......
Ναι, μπορεί να είναι κλασσική άσκηση για δομή επανάληψης, αλλά ΔΕΝ πρέπει να κοπεί μονάδα αν κάποιος την λύσει με πίνακα!
Άρης Κεσογλίδης
Μαθηματικός
Μεταπτυχιακό στη "Θεωρητική Πληροφορική και Θεωρία Συστημάτων και Ελέγχου"

dimitra

μια γρήγορη αποτίμηση των θεμάτων, αν θεωρήσουμε ως βάση ότι σκοπός του μαθήματος (βλ πρόλογο σχολικού βιβλίου) είναι οι μαθητές να αναπτύξουν αναλυτική και συνθετική σκέψη, να αποκτήσουν ικανότητες μεθοδολογικού χαρακτήρα και να μπορούν να επιλύουν απλά σχετικά προβλήματα (και ότι δεν έχει νόημα να πιάσουμε τους αδιάβαστους, βάζοντας ανόητες παγίδες):

ΘΕΜΑ 1ο
-- Α1: το 1ο και το 2ο άστοχα. Το 1ο ήσσονος σημασίας και το 2ο επιδέχεται παρερμηνείας
-- Α2: δεν θεωρώ ότι χρειάζεται κάποιος να ξέρει τη διαφορά μεταξύ δ και ε
-- Α3: καλό
-- Α4: δεν μου άρεσε το α (και πολλές οι 6 μονάδες), τα υπόλοιπα καλά
-- Α5: ωραίο

ΘΕΜΑ 2ο
-- Β1: μου άρεσε. Δεν το βρήκα ιδιαίτερα δύσκολο, θεωρώ ότι θα δυσκόλεψε αυτούς που έχουν μάθει τη φυσαλίδα παπαγαλία
-- Β2: οκ εύκολο, αλλά θεωρώ πολύ καλύτερο ένα θέμα με πίνακα τιμών, γιατί εκεί δείχνει ότι ένας μαθητής έχει καταλάβει πώς λειτουργεί ένας αλγόριθμος. Ενώ η μετατροπή δ/τος ροής σε κώδικα είναι (για κάποιους) 2-3 κολπάκια

ΘΕΜΑ 3ο
Ωραίο θέμα. Γ2 και Γ4 δύσκολα (αλλά θεωρώ ότι ένας διαβασμένος μαθητής μπορεί να τα φτάσει σε καλό σημείο)
Επίσης, να παρατηρήσω ότι τα υποπρογράμματα άφαντα (ναι τις είδα τις 2 ολόκληρες μονάδες στα Σ-Λ). Μήπως να έβγαιναν από την ύλη να ξεμπερδεύουμε; ή να αφαιρεθεί το κομμάτι που λέει πόσο σημαντικός είναι ο τμηματικός προγραμματισμός (ειρωνία, για όποιον δεν το κατάλαβε).

ΘΕΜΑ 4ο
Μου άρεσε. Το Δ3 είχε τις δυσκολίες του, αλλά οκ. Το Δ4 πιο απαιτητικό. Ως προς το 2ο σκέλος του όμως, αν έχω καταλάβει σωστά, πρέπει να βρούμε πόσες φορές εμφανίζεται το μέγιστο μεταξύ 4 αριθμών (έχω καταλάβει κάτι λάθος;;). Αυτό δεν μου άρεσε ως προς τη φύση του. τι εννοώ.. Οι 4 αυτοί αριθμοί αντιπροσωπεύουν τις επισκέψεις σε έναν ιστότοπο σε 4 βδομάδες. τι νόημα έχει να ρωτήσει κάποιος σε ποιες βδομάδες είχε την μέγιστη τιμή (άσε που μου φαίνεται σχεδόν απίστευτο να υπάρχει ίδιος αριθμός επισκέψεων); υποτίθεται ότι τα προβλήματα που τίθενται είναι πραγματικά προβλήματα. τεσπα, ψιλά γράμματα

Γενικά τα βρήκα σχετικά δύσκολα και επίσης τουλάχιστον 10 μονάδες τις θεωρώ "κακές" μονάδες (δεν εξετάζουν σωστά την αντίληψη του μαθητή για το μάθημα). Θεωρώ ότι πάνω από 90 δεν θα υπάρχουν πολλά γραπτά...

αυτά. άντε καλά αποτελέσματα στα παιδιά μας!!!!!  :)

Ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο.

SuperTz

Προσωπική άποψη: Από τα χειρότερα θέματα στο μάθημα. Εξέταζε μικρό μέρος της ύλης, (ουσιαστικά κεφάλαια 7 - 10 δύο μονάδες γιατί οι κανόνες για τους εμφωλευμένους βρόχους είναι μεν στο 8 αλλά δεν αφορά μόνο τα προγράμματα), κακές επιλογές στα σωστά - λάθη, ένα Β1 που πιστεύω ότι δεν πετυχαίνει το σκοπό του και ανούσια ερωτήματα στα Γ και Δ

petrosp13

Από ποιούς αποτελείται η επιτροπή των θεμάτων φέτος;
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

sstauross

Άνοιξα αυτό το θέμα για να πεί κάθε ένας την αποψή του για τα φετινά θέματα, τόσο από τη πλευρά των μαθητών όσο των καθηγητών.
Εγώ προσωπικά τα βρήκα τσιμπημένα τα φετινά θέματα και ιδιαίτερα το Α4 α) της θεωρίας το Γ4 και το Δ4 τα οποία συνολικά παίρνουν 21 μόρια...

Εσείς τι λέτε πως τα βρήκατε?

pthomop

Θεωρώ απαράδεκτο το α4 α) της θεωρίας. Λιγοι το είχαν προσέξει. Δεν μπορείς σε ένα μάθημα που είναι υπό διωγμό να βάζεις 3 κρυμμένες γραμμές θεωρίας με βαθμόλογηση 6 μόρια. Η ΑΕΠΠ δεν είναι ΑΟΔΕ που η παπαγαλία είναι απαραίτητο προσόν για τον μαθητή.
Ηθελα να'ξερα ποιοι έβαλαν τα θέματα, περυσι και φέτος έδωσαν 12 μόρια στην θεωρία. Χάθηκαν οι ασκησούλες που τα παιδιά με ελάχιστη σκέψη να μπορούν να βγάζουν συμπεράσματα της λειτουργίας αλγορίθμων;

Εξέτασα 8 παιδιά στους Φ.Α. σημερα. Ο μεγαλύτερος βαθμός που μπήκε ήταν το 47. Κάποιοι απο αυτούς είχαν συμπληρώσει με επιτυχία τα κενά στο Α5 και Β1. Τα άλλα θέματα τους φάνηκαν δύσκολα. Του χρόνου θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν θα έχουμε παιδιά στην Τεχνολογική Β. Θα έχουμε μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και οι εχθρικές ειδικότητες θα το εκμεταλλευτούν.

Απο οτι έλεγαν οι συνάδελφοι στο εξεταστικό , φουσκώνουν η Θετική και Τεχνολογική Α . Τελικά οι Φυσικοχημικοί και Βιολογοι πέτυχαν τον στόχο τους. Μέσα στην τελευταία τριετία έχουν καταφέρει μεθοδικά να στρέψουν με την προπαγάνδα τους πολλά παιδιά στις δικές τους κατευθύνσεις .
Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω το αίσθημα της κατάθλιψης που με κυρίευσε. Οι συνάδελφοι τρομαγμένοι, απογοητευμένοι με χαμηλό ηθικό. Κανείς δεν ξέρει που θα είναι του χρόνου και αν θα χάσει την οργανική του με τα τερτίπια του Αρβανιτόπουλου. Ενιωσα σαν να ήμουν σε κηδεία. Ας ελπίσουμε οτι του χόνου θα είναι πιο ευχάριστη η κατάσταση για εμας.

che

Συνάδελφε θεωρω οτι καταστροφολογεις λιγο. Αν εχεις παρατηρήσει στροφή των μαθητών προς την θετική μαλλον πλανάσαι. Εγω ξερω οτι οι θετικές φυτοζωουν. Πληροφοριακά και η χημεία φέτος ήταν δύσκολη.

notaki

Καλησπέρα συνέδελφοι,

Αρχικά θεωρώ ότι τα θέματα δεν κάλυψαν όλη την ύλη.Δεν μπορεί τα υποπρογραμματα να μην υπαρχουν πουθενα παρα σε 1 σωστο λαθος.Συνεπώς, ευνοηθηκαν οι μαθητές που δεν ειχαν ιδεα τι θα πει ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

Δεύτερον, στα θέμα Γ, Α1 υπήρχαν ασάφειες. Όσον αφορα τον αλγόριθμο, φανηκε σα να βρήκαν την ασκηση ετοιμη απο βοηθημα και να την πεταξαν στις πανελληνιες.

Τριτον και τελευταιο οι εκφωνήσεις στους αλγορίθμους Γ και Δ ηταν ελλειπέστατες! Τα προηγούμενα χρόνια οι εκφωνήσεις τουλάχιστον ήταν σε καλύτερη μοίρα.

Παρόλα αυτά, ωραία η συμπληρωση των κενών και παγίδα για τους αδιαβαστους το διαγραμμα ροης.

Ανδρέας Φαρμακόρης

Θεωρώ τα φετινά θέματα τα δυσκολότερα που έχουν βάλει ποτε.  Φοβάμαι πως το ποστοστό των μαθητών κάτω από τη βάση θα ξεπεράσει το 60% και τα άριστα γραπτά θα τα ψάχνουμε με το τουφέκι.  Εύχομαι να διαψευστώ.  Επίσης θεωρ΄΄ω πως στην ουσία δεν υπήρχε διαβάθμιση στο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.
Καθηγητης Πληροφορικής ΠΕ19
Λυκειο Αμπελακίων Σαλαμίνας

Πένυ

Μπήκα να δω τον σχολιασμό γιατί βλέπω διάφορα φροντιστήρια να ανακοινώνουν ότι τα θέματα ήταν εύκολα και ευκολότερα από πέρυσι και αναρωτιέμαι αν μπήκε κάποιος απ' αυτούς στη διαδικασία να τα λύσει.
Σαφώς και πιστεύω ότι ήταν δυσκολότερα από κάθε άλλη χρονιά και πείτε ότι αυτό το περιμέναμε καθότι θέλουν να σουτάρουν το μάθημα.
Και το Α1 είχε δυσκολίες με τα Σ,Λ και το Α4 για το οποίο θα έπρεπε να είχε παπαγαλίσει το βιβλίο
Το Β1 υπάρχει στο τετράδιο του μαθητή, όμως στην ύλη τους έχουν τον αλγόριθμο της φυσαλίδας και όχι την ταξινόμηση με επιλογή. Όποιος μαθητής δεν το είχε δει στο τετράδιο του μαθητή, πολύ δύσκολα το σκεφτότανε.
Το Β2 είχε την παγίδα με την συνθήκη που έπρεπε να αντιστραφεί και πολλοί μαθητές θεώρησαν ότι είναι η Μέχρις_ότου που είναι λάθος.
Στο θέμα Γ πάρα πολλοί μαθητές βάλανε το ερώτημα Γ2 μέσα στην επανάληψη λόγω της σειράς των ερωτημάτων και το ερώτημα Γ4 ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο εφόσον δεν είχαν πίνακες. Απαράδεκτο ερώτημα για μαθητές.
Το μόνο θέμα που θεωρώ normal είναι το Θέμα Δ.

Γενικότερα, θεωρώ ότι ο προγραμματισμός είναι ένα μάθημα που θα' πρεπε να του δίνουν οι μαθητές περισσότερη σημασία εδώ και χρόνια αλλά να μπαίνουν τέτοια θέματα με σκοπό να απομακρύνουν μαθητές από το μάθημα είναι παλιά και γελοία τακτική του υπουργείου για να διώχνουν κόσμο και είναι ντροπή τους.

petrosp13

4-6 μονάδες εύκολες στο Α1
3-4 μονάδες εύκολες στο Α2
4-5 μονάδες εύκολες στο Α3
Τουλάχιστον 2-3 μονάδες στο Α4
Τουλάχιστον 3-4 μονάδες στο Α5
Τουλάχιστον 6-7 εύκολες μονάδες στο Β2
Τουλάχιστον 5 μονάδες εύκολες στο Γ
Τουλάχιστον 5 μονάδες εύκολες στο Δ

Μιλάμε για 32-39 πολύ εύκολες μονάδες για οποιονδήποτε
Δεν νομίζω ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών κάτω από την βάση, αντίθετα θεωρώ ότι τα θέματα ήταν αισθητά ευκολότερα από τα περσινά που ήταν τα δυσκολότερα. Ειδικά το πρώτο θέμα ήταν πολύ εύκολο φέτος, αν εξαιρέσουμε τους εμφωλευμένους βρόγχους και κανά 2 ΣΛ
Λογικά, θα υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση στους βαθμούς 60-85 και λιγότερα άριστα γραπτά
Θα μπορούσαν και πάλι να αποφευχθούν 2-3 απροσεξίες

Ό,τι θέματα και να έπεφταν φέτος, θα υπήρχαν παράπονα

Δύσκολα θέματα --> διώχνουμε τους μαθητές και καλώς θα μας καταργήσουν
Εύκολα θέματα --> επιβεβαιώνουμε τις ανοησίες των "αντίπαλων" κλάδων περί εύκολου μαθήματος που το επιλέγουν όλοι για την ευκολία του και καλώς καταργείται


Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΔΙΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΕΠΠ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Β1. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "Θ<-...." ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ "Κ+1". ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ "Κ" ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΣΒΗΣΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ "Κ+1" ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ 2 ΦΟΡΕΣ ( Π(1)>Π(Θ) ) ΑΛΛΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ( Π(2)>Π(2) ). ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Πένυ

#26
ς

manu

Γειά σας . Εδώσα σήμερα και εγώ αεππ και εχω μία απορία.Θα ήθελα να μου απαντήσει ένας έμπειρος καθηγητής γτ ακούω πολλά και δεν ξέρω τελικά τι να πιστέψω. Στο θέμα Γ το έλυσα με πίνακες.Ο καθηγητής μου μου είπε ότι θα μου το πάρουν σωστό γτ έχει σωστό αποτέλεσμα.Άλλος καθηγητής μου είπε ότι θα μου το κόψουν ολόκληρο Ή θα μου κόψουν παραπάνω από τις μισές.Τελικά τι συμβαίνει σε μία τέτοια λύση? :-\ >:(

hsamara

Τα σημερινά θέματα απαιτούσαν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και παρότι στην αρχή φαινόταν εύκολα τελικά είναι τσιμπημένα, από τα δύσκολα των τελευταίων ετών και πιστεύω ότι τα παιδιά θα χάνουν εύκολα μονάδες. H δυσκολία τους οφείλεται και σε κάποιες ασάφειες.
Συγκεκριμένα θα χάσουν από τα εξής:
Α1-5) H λέξη "τουλάχιστον" θα κάνει κάποιους μαθητές να επιλέξουν το Λ αντί του Σ. Κατανοώ ότι η επιτροπή έπρεπε να προστατευτεί από τα αρνητικά σχόλια αν δεν έβαζε τη λέξη αυτή. Γιατί τότε οι μαθητές μπορεί να έλεγαν: μα γιατί; δεν απαγορεύται να υπάρχει και δεύτερη εκχώρηση στο όνομα της συνάρτησης. Πραφανώς. Όμως στο σχ. βιβλίο (σελ. 213), θα διαβάσουμε: Στις εντολές του σώματος της συνάρητησης πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει μία εντολή εκχώρησης τιμής στο όνομα της συνάρτησης, στο προηγούμενο παράδειγμα...Άρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιοι να το θεώρησαν αυτό παγίδα και να το απάντησαν Λάθος επειδή δεν ταιριάζει με τη διατύπωση του βιβλίου. Προφανώς το "τουλάχιστον" εμπεριέχει και την περίπτωση της μίας εντολής εκχώρησης αλλά φοβάμαι ότι δεν θα το είδαν έτσι τα παιδιά.
Β2) Ας αποφασίσουμε πώς θέλουμε να απαντούν σε τέτοια διαγράμματα ροής σχετικά με επαναληπτικές δομές τα παιδιά και πώς θα αξιολογούμε τις απαντήσεις τους. Σε παλαιότερο θέμα Πανελληνίων τα παιδιά έπρεπε να "δουν" ότι μια επαναληπτική δομή που συνεχίζει με τιμή Ψευδής και τερματίζει με το Αληθής είναι καμουφλαρισμένη Αρχή_Επανάληψης. Γιατί σ' αυτό το παράδειγμα να θεωρήσουν ότι ζητάμε την αντιστροφή της συνθήκης (i<=200) έτσι ώστε να υλοποιήσουμε τον αλγόριθμο με Όσο ή με Για. Ας υπήρχε τέλος πάντων μια διευκρίνιση που να έκανε σαφές ότι επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στον αλγόριθμο που δείχνει το δ.γ. προκειμένου να αποτυπωθεί ένας αλγόριθμος που κάνει την ίδια δουλειά μ' αυτήν που επιτελεί ο συγκεκριμένος αλγόριθμος. Διαφορετικά ο μαθητής μπερδεύεται ως προς το τι του επιτρέπεται και τι όχι. Μπορεί να ξέρει να υλοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον αλγόριθμο σε ψευδογλώσσα αλλά απλά να μην του είναι σαφές τι θα θεωρηθεί επιτρεπτή λύση.
Γ4) Κάποιοι μαθητές ίσως μπερδεύτηκαν με το Αλλιώς_αν στο τμήμα Γ κατά την εύρεση του συνολικού αριθμού τεμαχίων με τη μέγιστη τιμή τεμαχίου. Aυτό ήταν το τσιμπημένο σημείο αυτής της άσκησης. Τον αριθμό των δόσεων νομίζω θα τον έβγαλαν.
       Αν τιμή=max τότε
              max<--τιμή
              Πληmax<-AρΤεμ
       αλλιώς_αν τιμή=max τότε
              Πληmax<-Πληmax+AρΤεμ
       Τέλος_αν
Δ4) Κι αυτό το τμήμα ήταν δύσκολο και απαιτούσε καλή κατανόηση του μαθήματος. Όχι τόσο η αναζήτηση αλλά η δημιουργία των μονοδιάστατων πινάκων Για j από 1 μέχρι 7
                                       Σ[1], Σ[2], Σ[3], Σ[4]  (Σ[1]<Σ[1]+ΑΕ[θ,j], Σ[2]<--Σ[2]+ΑΕ[θ,j+7], κ.ο.κ.).
Φυσικά υπήρχαν κι άλλοι τρόποι για να υπολογιστούν οι τιμές των πινάκων.

Επίσης, πιο περιορισμένα τα φετινά θέματα από άποψη της έκτασης της ύλης στα οποία εξετάζονταν οι μαθητές και  εστίαση κυρίως σε κλασικές μεθόδους προγραμματισμού που αποφεύγουν τη διάσπαση των προγραμμάτων σε επιμέρους τμήματα (χρήση υποπρογραμμάτων).

Τέλος, είναι από τις λίγες φορές που η bubbble sort απέχει εντελώς από τις ασκήσεις και γίνεται αναφορά στην ταξινόμηση μόνο στο μέρος της θεωρίας.

     

hsamara

Αν το έλυσες με πίνακες το πιθανότερο είναι ότι δυστυχώς θα χάσεις τις μισές μονάδες...  :(

ΑΓΓΕΛΟΣ

Πένυ το λάθος που κάνεις είναι πως αρχικά με το κ+1 δεν κάνει σύγκριση με τον εαυτό του και ξεκινά απο το 2. συμφωνω πως μετα θα ξεκινά απο το παρακάτω αλλα το μέγιστο στην πρωτη θεση θα εχει παρει ηδη τη μεγιστη τιμη του οποτε δεν χρειαζεται να το συγκρινει.

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: petrosp13 στις 06 Ιουν 2014, 02:47:16 ΜΜ
Από ποιούς αποτελείται η επιτροπή των θεμάτων φέτος;

Αυτό φαντάζομαι είναι ρητορικό ερώτημα!

iliasmentz

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΗΛΙΑΣ ΕΔΙΝΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΚΑΙ Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ. Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Α. ΤΟ 2ο ΝΑΙ ΜΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Η ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΣΤΟΧΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΟΡΘΩΤΕΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

hsamara

Όπως λέει και το βιβλίο, σκοπός της ταξινόμησης ενός πίνακα είναι να διευκολύνεται η αναζήτηση και ανάκτηση των περιοχομένων του. Δεν έχεις άδικο σ' αυτό που γράφεις. Όμως δεν έλεγε το ζήτημα αυτό "Αποκλειστικός σκοπός..." άρα δεν νομίζω ότι μπορούσε να θεωρηθεί λάθος έτσι όπως δόθηκε. Δεν ήρθε κάποια διαφοροποίηση για το πως θα βαθμολογηθεί. 

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: iliasmentz στις 06 Ιουν 2014, 06:00:53 ΜΜ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΗΛΙΑΣ ΕΔΙΝΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ Γ ΚΑΙ Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΛΗ. Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Α. ΤΟ 2ο ΝΑΙ ΜΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Η ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΣΤΟΧΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΟΡΘΩΤΕΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Για τον δικαιολογημένο  προβληματισμό σου σχετικά με το Σ/Λ Δες στο https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5793.

Πάντως αν το δούμε αντικειμενικά, τα θέματα σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται εύκολα!

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: ΑΓΓΕΛΟΣ στις 06 Ιουν 2014, 05:15:01 ΜΜ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΔΙΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΕΠΠ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Β1. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "Θ<-...." ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ "Κ+1". ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ "Κ" ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΣΒΗΣΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ "Κ+1" ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ 2 ΦΟΡΕΣ ( Π(1)>Π(Θ) ) ΑΛΛΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ( Π(2)>Π(2) ). ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Σωστό είναι. Όπως ειπώθηκε κι αλλού, ό,τι κι αν έβαζες από Κ έως 30 σωστό είναι...

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: hsamara στις 06 Ιουν 2014, 06:12:23 ΜΜ
Όπως λέει και το βιβλίο, σκοπός της ταξινόμησης ενός πίνακα είναι να διευκολύνεται η αναζήτηση και ανάκτηση των περιοχομένων του. Δεν έχεις άδικο σ' αυτό που γράφεις. Όμως δεν έλεγε το ζήτημα αυτό "Αποκλειστικός σκοπός..." άρα δεν νομίζω ότι μπορούσε να θεωρηθεί λάθος έτσι όπως δόθηκε.

Το επιχείρημά σου θεωρώ ότι δημιουργεί περισσότερα ζητήματα παρά εξηγεί. Έτσι όπως δίνεται απομονωμένη η πρόταση στο μυαλό έρχεται το "αποκλειστικά".

Απλά οι θεματοδότες πήραν μια πρόταση του βιβλίου, η οποία μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του κειμένου που βρισκόταν δεν δημιουργούσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και ανησυχία, την ξεκόλλησαν και την έβαλαν σαν Σ/Λ. Μόνο που μόνη της η πρόταση απλώς αποτελεί απαράδεκτη επιλογή για Σ/Λ. Το ίδιο συμβαίνει και με το 1ο Σ/Λ...

Με μαθητή που μου είπε αναλυτικά τις λύσεις του σε όλα τα θέματα... το μόνο που χάνει είναι το 2ο Σ/Λ, ενώ για το 1ο μου είπε ότι απλά το ρισκάρισε! Πολύ ωραία...!

Μην ξεχνάμε ότι μόνο αυτά δύο Σ/Λ πιάνουν 4/100 μονάδες!!! Κάποιος μαθητής μπορεί μόνο από κάτι τέτοιο να χάσει τη σχολή της προτίμησής του...

evry

Μια γενική άποψη:

Μερικές ιδέες που υπάρχουν στα θέματα είναι καλές.... αλλά υπάρχουν τα εξής προβλήματα:

1) απίστευτα πολύ θεωρία και λίγο άκυρη, τραγικά ΣΛ
2) κακή εκφώνηση στο Γ
3) παγίδα στο διάγραμμα ροής στο Β, έτσι δεν εξετάζεις  κατανόηση αλλά κόβεις τους βιαστικούς και τους αγχωμένους.
4) Υπερβολικό το Δ4. Και σειριακή και μέσα σε επανάληψη και περίερση σάρωση δυο διαστάσεων? Σαν να έχουν βάλει 2 ερωτήματα σε ένα. Γιατί? μήπως δεν επιτρέπετε πλέον να έχουμ 5 ερωτήματα αλλά θέλουν 4 για να παιρνιούνται πιο γρήγορα οι βαθμοί? Είναι 9 μονάδες και η κατανομή εκεί είναι ένα θέμα

Συνολικό σχόλιο: Πολλοί μαθητές νομίζουν ότι έχουν γράψει αλλά έχουν κάνει λάθη που δεν τα έχουν πάρει χαμπάρι, π.χ. στο Γ όλοι έχουν χρησιμοποιήσεις μετρητές και όχι αθροιστές. Τα θέματα είναι μάλλον τα πιο δύσκολα που έχουν μπει ως τώρα σε ημερήσια λύκεια. Πάνω από 90 κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράψεις. Θα συσσωρευτούν οι μέτριοι με τους καλούς στο 15-17.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

vistrian

Παράθεση από: petrosp13 στις 06 Ιουν 2014, 02:47:16 ΜΜ
Από ποιούς αποτελείται η επιτροπή των θεμάτων φέτος;
Πέτρο ο πρόεδρος της επιτροπής είναι ο ftsak :D. Για να χαλαρώσουμε και λίγο μετά από 10 μήνες προετοιμασία
VR in Computing

Peandbal

Τα θέματα μου φάνηκαν αρκετά καλά με διαβαθισμένη δυσκολία. Εύκολα θα γράψουν οι μαθητές μέχρι το 12-13, από εκεί και πάνω θα πρέπει να είναι γνώστες του μαθήματος και της αλγοριθμικής σκέψης.  Το μόνο αρνητικό που έχουν είναι η ανυπαρξία των υποπρογραμμάτων. Στο σχολείο διδάσκουμε τα υποπρογράμματα και τα θεωρούμε ως ένα βασικό κεφάλαιο της ύλης, θαέπρεπε να έμπαινε και κάποιο ερώτημα τεστάρωντας την γνώση των μαθητών στον τμηματικό προγραμματισμό.

Laertis

Η δική μου άποψη για τα θέματα είναι ότι δεν ήταν εύκολα, και σε καμία περίπτωση ευκολότερα απο πέρυσι όπως υποστηρίζουν μερικοί.

Α Θέμα : Θεωρία τύπου ΑΟΔΕ δεν αναδεικνύει το μάθημα. Λυπάμαι που οι θεματοδότες διάλεξαν να κοπιάρουν αυτούσιες (και ανούσιες) γραμμές του βιβλίου και να τα βάλουν ως ερωτήσεις. Μαθητές που τους εμφωλευμένους βρόγχους τους παίζουν στα δάκτυλα, αμφιβάλλω αν θα έβρισκαν χωρίς παπαγαλία τους 3 "κανόνες" του βιβλίου.

Β Θέμα : Β1. Αρκετά καλό, αλλά η συμπλήρωση κενού ευννοεί το copy-paste και απο άσχετους.
              Β2. Παγίδα, αλλά μέσα απο το εγχειρίδιο (τετράδιομαθητή) !!!

Θέμα Γ : Εξαιρετικά δυσνόητη η εκφώνηση για τους μαθητές. Το Γ2 & και Γ4 καθιστούν τη μισή
άσκηση δύσκολη για τους περισσότερους μαθητές.

Θέμα Δ : Το μόνο θέμα που μου άρεσε αλλά περιείχε πολλές επεξεργασίες χωρίς αντίκρυσμα στη βαθμονόμηση των επιμέρους θεμάτων. Φοβάμαι ότι το Δ3 & Δ4 με 6 και 9 μονάδες αντίστοιχα θα ανοίξει την ψαλίδα των αναβαθμολογήσεων.

Βλέπω ως ταβάνι το 16 στο μέσο όρο των καλών μαθητών.
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

itt

Παράθεση από: Άρης Κ. στις 06 Ιουν 2014, 02:32:45 ΜΜ
Τα ίδια χάλια με το 2010.......ούτε 10ο κεφάλαιο, και πάλι θα έχουν να λένε ότι το 3ο θέμα δεν λύνεται με πίνακες......
Ναι, μπορεί να είναι κλασσική άσκηση για δομή επανάληψης, αλλά ΔΕΝ πρέπει να κοπεί μονάδα αν κάποιος την λύσει με πίνακα!

Βασικά έτσι όπως είναι η εκφώνηση υποθέτω πώς θα έπρεπε όντως να κοπεί.

itt

Αν και βέβαια το όλο θέμα είναι απόδειξη ηλιθιότητας αυτών που ήταν στην επιτροπή.

bagelis

λίθοι καί πλίνθοι καί ξύλα καί κέραμος ἀτάκτως ἐρριμμένα

Α] Τα φετινά θέματα ήταν τα δυσκολότερα από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που γενικότερα τα θέματα των εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα δεν θεωρούνται δύσκολα, ή τουλάχιστον όχι τα δυσκολότερα. Γιατί;

Β] Κοιτώντας διαφόρες ιστοσελίδες φροντιστηρίων και γενικότερου ενημερωτικού περιεχομένου τα θέματα "χαρακτηρίζονται εύκολα, ευκολότερα από πέρισυ". Γιατί;

Κάτι μου λέει ότι έχουμε πεθάνει και οι μόνοι που δεν το ξέρουν είμαστε εμείς...

Πάμε τώρα στα άλλα θέματα να τσακωθούμε για τα ηλίθια Σ, Λ, για το αν μπορώ να λύσω το διάγραμμα με ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ, πάμε να συζητήσουμε για το αν το θέμα 3 αντέχει να λυθεί με πίνακα και αν όχι πόσο να κόψουμε και αν στο θέμα 4 καταλληλότερη λύση είναι πίνακας δύο διαστάσεων ή τριών ή τεσσάρων με μία μαύρη τρύπα...

petrosp13

Παράθεση από: Laertis στις 06 Ιουν 2014, 08:00:50 ΜΜ
σε καμία περίπτωση ευκολότερα απο πέρυσι όπως υποστηρίζουν μερικοί.

Όταν το περσινό 1ο θέμα είχε αραιό πίνακα, διαγώνιο χωρίς δομή επιλογής και 3 ερωτήσεις ανάπτυξης από εντελώς διαφορετικά σημεία του βιβλίου,
ενώ φέτος να γράψουν τελεστές και συνθήκες, να αποτιμήσουν μια λογική συνθήκη, να βρουν το άθροισμα περιττών αριθμών και 3 ερωτήσεις ανάπτυξης από το ίδιο σημείο ακριβώς,

Όταν το περσινό Β2 είχε την περίπτωση ταξινόμησης πίνακα με ΑΛΗΘΗΣ και ΨΕΥΔΗΣ ενώ το φετινό Β1 αντιγράφεται τόσο εύκολα

Όταν το περσινό 3ο θέμα είχε ουσιαστικά ταξινόμηση στηλών σε δισδιάστατο
και το περσινό 4ο θέμα είχε συνδυασμό δομής επανάληψης, πίνακα με συχνότητες και υποπρόγραμμα

Θα με συγχωρέσετε αλλά δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης με τα φετινά θέματα που είχαν αρκετές έως πολλές μονάδες-δώρο σε κάθε θέμα
:) :)
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

evry

Ο καθένας κάνει τις εκτιμήσεις του για το αν είναι εύκολα ή δύσκολα. Το θέμα ειναι ότι τα περσινά ήταν πολλά και στριφνά, ενώ τα φετινά Γ4, Δ4 ήταν δύσκολα σε αντίθεση με τα περσινά.
Τα Α και Β ίσως να ήταν πιο εύκολα, αλλά για τα Γ, Δ νομίζω δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, και ένα άλλο θέμα είναι ότι α δύσκολα ερωτήματα πιάνουν και πολλές μονάδες (6 και 9)

Η συζήτηση αυτή όμως δεν έχει νόημα, όταν βγουν τα στατιστικά θα φανεί αν ήταν πιο δύσκολα ή στα ίδια.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

petrosp13

Εξαρτάται και για ποιον μαθητή μιλάμε, τον καλό ή τον αδύνατο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

nikolasmer

Παράθεση από: evry στις 06 Ιουν 2014, 06:52:24 ΜΜ
Μια γενική άποψη:

Μερικές ιδέες που υπάρχουν στα θέματα είναι καλές.... αλλά υπάρχουν τα εξής προβλήματα:

1) απίστευτα πολύ θεωρία και λίγο άκυρη, τραγικά ΣΛ
2) κακή εκφώνηση στο Γ
3) παγίδα στο διάγραμμα ροής στο Β, έτσι δεν εξετάζεις  κατανόηση αλλά κόβεις τους βιαστικούς και τους αγχωμένους.
4) Υπερβολικό το Δ4. Και σειριακή και μέσα σε επανάληψη και περίερση σάρωση δυο διαστάσεων? Σαν να έχουν βάλει 2 ερωτήματα σε ένα. Γιατί? μήπως δεν επιτρέπετε πλέον να έχουμ 5 ερωτήματα αλλά θέλουν 4 για να παιρνιούνται πιο γρήγορα οι βαθμοί? Είναι 9 μονάδες και η κατανομή εκεί είναι ένα θέμα

Συνολικό σχόλιο: Πολλοί μαθητές νομίζουν ότι έχουν γράψει αλλά έχουν κάνει λάθη που δεν τα έχουν πάρει χαμπάρι, π.χ. στο Γ όλοι έχουν χρησιμοποιήσεις μετρητές και όχι αθροιστές. Τα θέματα είναι μάλλον τα πιο δύσκολα που έχουν μπει ως τώρα σε ημερήσια λύκεια. Πάνω από 90 κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράψεις. Θα συσσωρευτούν οι μέτριοι με τους καλούς στο 15-17.

+1
Μερεντίτης Νικόλαος
Πληροφορικός

P.Tsiotakis

Υπάρχουν 2 παράλληλες συζητήσεις για σχολιασμό, μπορούν να ενωθούν;;; ή να έρθουν εδω τα μηνυματα απο το https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5797.0;topicseen
που αφορουν σχολιασμο;;

noname

Παράθεση από: Laertis στις 06 Ιουν 2014, 08:00:50 ΜΜ
Η δική μου άποψη για τα θέματα είναι ότι δεν ήταν εύκολα, και σε καμία περίπτωση ευκολότερα απο πέρυσι όπως υποστηρίζουν μερικοί.

Α Θέμα : Θεωρία τύπου ΑΟΔΕ δεν αναδεικνύει το μάθημα. Λυπάμαι που οι θεματοδότες διάλεξαν να κοπιάρουν αυτούσιες (και ανούσιες) γραμμές του βιβλίου και να τα βάλουν ως ερωτήσεις. Μαθητές που τους εμφωλευμένους βρόγχους τους παίζουν στα δάκτυλα, αμφιβάλλω αν θα έβρισκαν χωρίς παπαγαλία τους 3 "κανόνες" του βιβλίου.

Β Θέμα : Β1. Αρκετά καλό, αλλά η συμπλήρωση κενού ευννοεί το copy-paste και απο άσχετους.
              Β2. Παγίδα, αλλά μέσα απο το εγχειρίδιο (τετράδιομαθητή) !!!

Θέμα Γ : Εξαιρετικά δυσνόητη η εκφώνηση για τους μαθητές. Το Γ2 & και Γ4 καθιστούν τη μισή
άσκηση δύσκολη για τους περισσότερους μαθητές.

Θέμα Δ : Το μόνο θέμα που μου άρεσε αλλά περιείχε πολλές επεξεργασίες χωρίς αντίκρυσμα στη βαθμονόμηση των επιμέρους θεμάτων. Φοβάμαι ότι το Δ3 & Δ4 με 6 και 9 μονάδες αντίστοιχα θα ανοίξει την ψαλίδα των αναβαθμολογήσεων.

Βλέπω ως ταβάνι το 16 στο μέσο όρο των καλών μαθητών.

+1

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: Παναγιώτης Τσιωτάκης στις 06 Ιουν 2014, 10:08:26 ΜΜ
Υπάρχουν 2 παράλληλες συζητήσεις για σχολιασμό, μπορούν να ενωθούν;;; ή να έρθουν εδω τα μηνυματα απο το https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5797.0;topicseen
που αφορουν σχολιασμο;;

Μεταφέρθηκαν εδώ τα σχετικά μηνύματα. Νωρίτερα είχε γίνει συγχώνευση και σε άλλο παράλληλο θέμα.

vistrian

Ερώτηση:
Έχουν περάσει σχεδόν 10 ώρες από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα θέματα και δεν έχω δει δυστυχώς πουθενά κάποια ανακοίνωση- σχολιασμό για τα θέματα από την ΠΕΚΑΠ όταν όλες οι άλλες ενώσεις πχ Μαθηματική Εταιρία, Ένωση Φιλολόγων βγάζουν αντίστοιχες ανακοινώσεις. Ούτε αυτό πλέον δεν μπορούν να κάνουν; Μια απλή ανακοίνωση - σχολιασμό για τα θέματα ρε παιδιά, έτσι για το γαμώτο. :-X
VR in Computing

petrosp13

3ήμερο έρχεται ρε συ
Περίεργοι είστε μερικοί και κακοπροαίρετοι με την ένωση σας
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

vistrian

Παράθεση από: vistrian στις 06 Ιουν 2014, 10:58:58 ΜΜ
Ερώτηση:
Έχουν περάσει σχεδόν 10 ώρες από την ώρα που ανακοινώθηκαν τα θέματα και δεν έχω δει δυστυχώς πουθενά κάποια ανακοίνωση- σχολιασμό για τα θέματα από την ΠΕΚΑΠ όταν όλες οι άλλες ενώσεις πχ Μαθηματική Εταιρία, Ένωση Φιλολόγων βγάζουν αντίστοιχες ανακοινώσεις. Ούτε αυτό πλέον δεν μπορούν να κάνουν; Μια απλή ανακοίνωση - σχολιασμό για τα θέματα ρε παιδιά, έτσι για το γαμώτο. :-X

http://www.eex.gr/Lists/List6/ItemView.aspx?ID=2502

Η ΕΕΧ με ανακούφιση βλέπει το παρόν εξεταστικό σύστημα να βαίνει προς το τέλος του,  οφείλοντας για άλλη μια φορά να στηλιτεύσει, το ότι δίνει τη δυνατότητα να διεκδικούν μαθητές από διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίοι εξετάζονται σε διαφορετικά θέματα διαφορετικής  δυσκολίας τις ίδιες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών.
VR in Computing

batos

Κάθε χρόνο, βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια.
Έχουμε ένα βιβλίο,
- με ύλη θεωρίας σκορπισμένη άτσαλα, σ' όλα τα κεφάλαια, κρυμμένη σε περιθώρια (με μικρότερα γράμματα) και σε κίτρινα πλαίσια (που μοιάζουν άσχετα),
- με διατυπώσεις που δεν είναι οι καλύτερες,
- με αρκετά κενά στην συνέχεια της παρουσίασης της ύλης,
- με ένα Κεφάλαιο 6, που δεν ξέρω τι να πω στα παιδιά να προσέξουν-εκτός από την ενότητα που έπεσε τελικά (και που χαίρομαι που δεν δίνω εγώ εξετάσεις),
κτλ

Και με αυτό το βιβλίο, έρχεται η επιτροπή και βάζει ερωτήσεις θεωρίας, όπως το Α1.2 , Α2.δ και το Α4.α (ή ακόμα και τα Α4.β,γ,δ) !
Τόσο έλλειψη φαντασίας; Τόσο έλλειψη ευρηματικότητας;
Πόσοι από όσους διδάσκουν το μάθημα, μπορούσαν με σιγουριά να απαντήσουν τα "περίεργα" θέματα θεωρίας, χωρίς να κρυφοκοιτάξουν μετά, για να δουν "πως το γράφει το βιβλίο";

Μετά έχουμε ασκήσεις που τις χαρακτηρίζουμε εύκολες ή δύσκολες.
Αν το μάθημα αυτό (με αυτό το βιβλίο) διδασκόταν για 1η φορά εφέτος, θα είχαν προετοιμαστεί μαθητές για τέτοια θέματα (Γ4);
Που στο βιβλίο, παρουσιάζει αντίστοιχα προβλήματα;
Μπορεί ένας μαθητής μόνος του (ή ακόμα και απόφοιτος), χωρίς φροντιστήριο, που θα διαβάσει αυτό το διδακτικό σχολικό πακέτο,
να δώσει με επιτυχία εξετάσεις (όσο και να μελετήσει);

Τέλος, είναι προβλήματα αυτά; Για ποιο λόγο να υπολογίζεις το σύνολο από τα τεμάχια με την μέγιστη τιμή (Γ4);
Φαίνεται τόσο άσχετο, που σχεδόν νομίζεις ότι κάτι άλλο ζητείται που σου διαφεύγει.
Δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι πιο καλύτερο; Όλο το βράδυ έχουν στην διάθεσή τους.

Είναι διατυπώσεις αυτές (Δ3); Δεν μπορούσαν να προσθέσουν "... 500 επισκέψεις ανά ημέρα";

Τέλος, μετά το θόρυβο το 2010(; με το θέμα με την χρήση ή όχι πινάκων, είναι απαράδεκτο στο θέμα Γ να ζητείται αλγόριθμος. Έπρεπε να είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ σε ΓΛΩΣΣΑ.
Η επανάληψη του προβλήματος, δείχνει ή αδιαφορία της επιτροπής ή άγνοια (και τα δύο είναι απαράδεκτα).

Μιλάμε για Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου.
Πόσο βαθμολογείτε την επιτροπή;
Ας ανοίξουν οι διαχειριστές ένα topic, να βαθμολογήσουμε την επιτροπή (στην σαφήνεια, στη διατύπωση, στην κλιμάκωση δυσκολίας, στο εύρος της ύλης, στην ευρηματικότητα, στην σχέση με τους στόχους του μαθήματος, κ.α.).

Τα θέματα δεν είναι χειρότερα άλλων ετών. Απλώς, δεν είναι όπως θα έπρεπε. Κάνουμε ότι μπορούμε να σπρώξουμε τους μαθητές μακρυά ......

noname

Θεωρώ ότι τα φετινά θέματα ήταν τα πιο δύσκολα που έχουν ζητηθεί και εξηγούμαι.

Είχε πολύ θεωρία με αρκετές μονάδες κρυμμένες στο βιβλίο που ακόμα και καλά διαβασμένοι μαθητές στη θεωρία θα τις χάσουν. (Α2δε, Α4α)

Το θέμα Β ήταν περισσότερο απαιτητικό για μαθητές που προηγούμενες χρονιές έπαιρναν άνετα το 20 με έναν πίνακα τιμών και ένα διάγραμμα ροής.

Τα Γ2 και Γ4 ήταν ένα κλικ (αν όχι δύο) παραπάνω από θέματα προηγούμενων ετών. Το Γ2 ήταν στην ουσία μια άσκηση μέσα σε άσκηση. Μπέρδεψε αρκετά μαθητές του 60-80. Το Γ4 ήταν ωραίο θέμα που είχαμε ζητήσει πρόπερσι και στο στέκι. Στο στέκι το ζητήσαμε πιο εύκολα. Με συμπλήρωση κενών. :-) Δηλαδή οι 12 μονάδες του θέματος Γ ήταν αρκετά δύσκολες.

Το Δ3 που ήθελε δύο λογικές μεταβλητές ή δύο μετρητές, το είχαμε ζητήσει και αυτό στο στέκι με τους λαμπτήρες και τις στοές. Ωραίο θέμα αλλά όχι εύκολο.  Το Δ4 ήταν δύο ερωτήματα μαζί. Ήθελε σειριακή αναζήτηση μέσα σε έλεγχο εγκυρότητας. Ήθελε μερικά αθροίσματα και το μέγιστο από αυτά και τις ισοβαθμίες αυτών με το μέγιστο. Εύκολο δεν το λες. Δηλαδή οι 15 μονάδες του Δ ήταν για λίγους μαθητές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι μαθητές που άλλες χρονιές θα έγραφαν 60-80. Τώρα θα έχουν πέσει 10-15 μονάδες κάτω.
Άλλο πρόβλημα είναι οι άριστοι μαθητές που με την άστοχη θεωρία θα χάσουν σίγουρα 2-3 μονάδες χωρίς λόγο. Δύσκολα θα δούμε καθαρό 100.


Rathaniel

Βρε παλληκάρια της επιτροπής απαντήστε μας:

    Γ Ι Α Τ Ι    ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ;;;;

(Ίσως ακόμα έχω νεύρα με τα θέματα)
Χρηστίδης Αλέξανδρος,
Μηχανικός Επ/κών και Πλη/κών Συστημάτων,
Msc Στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής

Νίκος Αδαμόπουλος

Τα σχόλια και οι απαντήσεις στα θέματα «Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» από τους καθηγητές Πληροφορικής

από την ΠΕΚΑΠ

http://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/ta-sxolia-kai-oi-apanthseis-sta-uemata-anaptyjh-efarmogvn-se-programmatistiko-periballon-apo-toys-kauhghtes-plhroforikhs


petrosp13

Ο λόγος που οι μαθητές θα μισήσουν το μάθημα δεν είναι τα εύκολα ή τα δύσκολα θέματα αλλά το ότι δεν υπάρχει ένα εγχειρίδιο στο οποίο να μπορούμε να βασιστούμε όλοι και να έχουμε μια κοινή γραμμή
Θα διαφωνούμε για τα διαγράμματα, για την προτεραιότητα του ΚΑΙ-Η, για τις ασκήσεις Όσο-Πίνακες και άλλα δεκάδες τέτοια ζητήματα

Κι αν το ΑΟΔΕ έχει τέτοιο πρόβλημα με ένα κάκιστο εγχειρίδιο, αυτό καλύπτεται από την φωτογραφική εξέταση που ζητάται από τους μαθητές
Αντίθετα, η εξέταση του ΑΕΠΠ κάθε χρόνο κάνει ρόμπα την επιτροπή, τον κλάδο των Πληροφορικών και όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτό το μάθημα
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

petrosp13

Κι επίσης, είναι πολύ κακό που οι μαθητές γνωρίζουν ότι το μάθημα οδεύει προς το υποτιθέμενο τέλος του
Όποιος μαθητής αποτυγχάνει λόγω δικής του κακής επίδοσης, κακής προετοιμασίας και γενικά έλλειψης ταλέντου, βγάζει μια κακία προς τα έξω ότι καλώς το μάθημα καταργείται...
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

elenitaaaaa

#60
Για να μην πουμε γιατις απαραδεκτες εκφωνησεις! που σε κανουν να αναρωτιέσαι: Θέλει ΑΥΤΟ ή ΕΚΕΙΝΟ;

petrosp13

Έχει κάποιος άποψη για τα θέματα Φυσικής σήμερα;
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

noname


Obelix

Προσωπικά δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι τα θέματα ήταν δυσκολότερα από τα περσινά.Το γιατί το εξήγησε παραπάνω ο petrosp13 με σαφήνεια.
Όταν τα έλυσα, πίστευα ότι οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα από αυτά που μου εξήγησαν από κοντά.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα απαιτητικότερα θέματα, όταν δεν εξετάζονται τα υποπρογράμματα.

Σχετικά με τη διαφαινόμενη αφαίρεση του μαθήματος από τις πανελλαδικές, η άποψη των μαθητών μόνο ικανοποίηση και ταυτόχρονα λύπη μου δίνει. Το 95% απορεί με την απόφαση και διαφωνεί κάθετα. Είτε πρόκειται για μαθητές με άσχημες επιδόσεις είτε με καλές....

demy pap

Συμφωνώ με τον Obelix για τη δυσκολία των θεμάτων. Πιστεύω πως κάποια ήταν "κακά" (κακώς διατυπωμένα, κακώς τεθειμένα, κακώς...) Πιστεύω ακόμη, πως ΠΡΕΠΕΙ να διαμαρτυρόμαστε όταν η επιτροπή ΕΠΙΜΕΝΕΙ σε κακές εκφωνήσεις (όπως του τρίτου θέματος, που, πολύ απλά, θα μπορούσε να ζητείται να γραφεί σε ΓΛΩΣΣΑ - όπως πολλές φορές σημειώθηκε κι εδώ, αλλά και το 2010), γιατί σε τελική ανάλυση ΕΚΘΕΤΕΙ κι εμάς. Το είπε ήδη κάποιος μαθητής (πολύ σωστά) εδώ στο φόρουμ, ότι κάποιοι από μας είναι που στελεχώνουν την επιτροπή (και κάθε επιτροπή, ένωση, ομοσπονδία ή δεν ξέρω κι εγώ πως αλλιώς μπορεί να λέγεται) που κάνει τέτοια "χοντρά" λάθη (ή που δίνει λύσεις του τύπου "ΟΧΙ(έκφραση)"-βλ. θέμα Β2, λύσεις ΠΕΚΑΠ).

evry

Επειδή από ότι φαίνεται σε λίγες μέρες θα φθίνει το θέμα μια και η βαθμολόγηση ξεκίνησε, είπα να επαναφέρω ένα πρόσφατο μήνυμά μου στο οποίο προσπαθώ να σκιαγραφήσω τα κίνητρα πολλών συναδέλφων οι οποίοι εμφανίζονται στο στέκι συνήθως τέτοια εποχή, δεν διαβάζουν αυτά που γράφει ο συνομιλητής τους αλλά προσπαθούν με νύχια και με δόντια να περάσουν τη δική τους άποψη, η οποία συνήθως παραπέμπει στο να μην κοπούν μόρια από κάποια θέμα.

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5793.msg65491#msg65491

Μακάρι όλοι να επεδείκνυαν τον ίδιο ζήλο όταν πέφτουν λάθος θέματα στα εσπερινά και στις επαναληπτικές.
Σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη όμως όλα γίνονται βάσει κινήτρων, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι απαραίτητα μεμπτό

Καλή διόρθωση σε όλους και ένα ήρεμο καλοκαίρι
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

petrosp13

Παράθεση από: evry στις 11 Ιουν 2014, 09:04:34 ΠΜ
Επειδή από ότι φαίνεται σε λίγες μέρες θα φθίνει το θέμα μια και η βαθμολόγηση ξεκίνησε, είπα να επαναφέρω ένα πρόσφατο μήνυμά μου στο οποίο προσπαθώ να σκιαγραφήσω τα κίνητρα πολλών συναδέλφων οι οποίοι εμφανίζονται στο στέκι συνήθως τέτοια εποχή, δεν διαβάζουν αυτά που γράφει ο συνομιλητής τους αλλά προσπαθούν με νύχια και με δόντια να περάσουν τη δική τους άποψη, η οποία συνήθως παραπέμπει στο να μην κοπούν μόρια από κάποια θέμα.

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5793.msg65491#msg65491

Μακάρι όλοι να επεδείκνυαν τον ίδιο ζήλο όταν πέφτουν λάθος θέματα στα εσπερινά και στις επαναληπτικές.
Σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη όμως όλα γίνονται βάσει κινήτρων, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι απαραίτητα μεμπτό

Καλή διόρθωση σε όλους και ένα ήρεμο καλοκαίρι

Θα προσέθετα εγώ ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότερο εδώ σε γόνιμο διάλογο ώστε να έχουμε κοινές γραμμές στην διδασκαλία και την διόρθωση πριν τις εξετάσεις
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

Σάκης Δημόπουλος

 Θέμα Α : Οι ερωτήσεις Σ Λ ήταν άστοχες κατά γενική ομολογία. Η Θεωρία έπιανε πολλές μονάδες εξετάζοντας μόνο δύο σημεία του βιβλίου. Θα πρέπε να χε μεγαλύτερο άπλωμα μέσα στην ύλη.
               Τα υπόλοιπα θέματα ήταν αρκετά εύστοχα και διαβαθμισμένα.

Θέμα Β : Ένα αρκετά πετυχημένο θέμα με ένα εύκολο και ένα μέτριας δυσκολίας ερώτημα.

θέμα Γ: Ένα αρκετά εύστοχο θέμα σαφώς διατυπωμένο, κλιμακούμενης δυσκολίας

ΘΕΜΑ Δ: Είχε κάποιες μικρές αδυναμίες στη διατύπωση , αλλά ορθή διαβάθμιση

Λαμπράκης Μανώλης

Καλησπέρα σε όλους...να ρωτήσω, βγαίνουν κάπου οι "επίσημες" σωστές λύσεις των θεμάτων ??

evry

Οι επίσημες λύσεις δεν βγαίνουν δήμοσια.
Τις έχουν μόνο τα βαθμολογικά, οπότε τις βλέπουν μόνο όσοι εμπλέκονται στη βαθμολόγηση
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dpa2006

Σε αντίθεση με του Κυπρίους που αναρτούν Θέματα και Απαντήσεις:
http://www.moec.gov.cy/ypexams/panexams/themata_exams2014.html
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

Καρκαμάνης Γεώργιος

Πραγματικά δεν γνώριζα ότι δημοσιοποιούνται οι λύσεις στην Κύπρο. Συγχαρητήρια.

Άραγε πως θα υποδεχόμασταν μια αντίστοιχη κίνηση από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας;

NiColas1957

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις 18 Ιουν 2014, 11:20:12 ΠΜ
Πραγματικά δεν γνώριζα ότι δημοσιοποιούνται οι λύσεις στην Κύπρο. Συγχαρητήρια.

Άραγε πως θα υποδεχόμασταν μια αντίστοιχη κίνηση από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας;


Αλήθεια, ξέρει κάποιος τι προγραμματίζουν οι Κύπριοι για το μέλλον του μαθήματος της Πληροφορικής ?
Κάποιο link να πάμε να διαβάσουμε ?

meteo_xampos

3 ώρες για όλα αυτά τα θέματα;;; (άσχετο...)

petrosp13

Το πρώτο και το δεύτερο θέμα είχε από λίγο έως ελάχιστο γράψιμο
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

dpa2006

Εντύπωση μου προκαλεί και το γεγονός της παροχής τυπολογίου για (σχεδόν) όλα τα μαθήματα...
Εδώ δεν μπορούμε να διανοηθούμε κάτι τέτοιο.
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

petrosp13

Δεν ξέρω αν έχουν βγει επίσημα στατιστικά ακόμα, αλλά βλέπω μεγάλη πανωλεθρία στους βαθμούς
Ελάχιστα γραπτά πάνω από 90 και τα περισσότερα μέχρι το 92-93
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

petrosp13

Επίσης, πρώτη φορά βλέπω ότι οι περισσότεροι μαθητές έχουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων από τον βαθμό τους στον προγραμματισμό!!
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

Laertis

..... Είδες Πέτρο που δεν ήταν ευκολότερα για τα παιδιά τελικά ;
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

petrosp13

Μην το λες
Βλέπω συνωστισμό στο 12-18 μεγαλύτερη από πέρσι
Πάνω από 18 είναι το θέμα

Επίσης, τα αυξημένα μόρια οφείλονται στα άλλα μαθήματα
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

petrosp13

Αυτό που θα πρέπει να απαιτήσουμε πέρα από το να μπούμε στις Πανελλαδικές είναι να είμαστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μάθημα βαρύτητας σε κάποιες σχολές. Κατάντησε κουραστικό να είμαστε το τελευταίο μάθημα σε ενδιαφέρον από τα παιδιά γιατί Μαθηματικά και Φυσική είναι βαρύτητας και το ΑΟΔΕ γελοίο.
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

noname

Από τα λίγα που είδα και άκουσα σε σχέση με τους βαθμούς και τα αποτελέσματα, τελικά τα φετινά θέματα ήταν τα πιο απαιτητικά που έχουν ζητηθεί. Τα στατιστικά βγαίνουν σε καναδυό μέρες;

freedomst

Για τα γενικά στατιστικά δεν ξέρω, αλλά στο σχολείο μου το 70% έγραψε κάτω από τη βάση, το 10% 17 - 18 και οι υπόλοιποι 10 - 16.

Υ.Γ.1 Πάνω από 18 κανένας...
Υ.Γ.2 Μακράν οι χειρότεροι βαθμοί όλων των ετών...
Σταματοπούλου Ελευθερία
ΠΕ19 - ΓΕΛ Κρύας Βρύσης

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού"

Obelix

Αρκετά χαμηλές βαθμολογίες, ελάχιστες επιδόσεις πάνω από 90....

NiColas1957

Σε ολόκληρο νομό (Λευκάδα) μόνο 2 μαθητές με βαθμό μεγαλύτερο του 18 !
Εύκολα εύκολα .... Ναι αμέ!   
>:(  FUBAR !!!!!!!


marvic

Όπως και να έχει και για οποιαδήποτε σκοπιμότητα μπορεί να έγινε φέτος όλο αυτό το θέμα είναι πως για άλλη μία φορά την πλήρωσαν τα παιδιά.. Και σε δεύτερη μοίρα εμείς..
Θα ήθελα όμως να κάνω μία ερώτηση..
Με την αναβαθμολόγηση τί γίνεται?
Περίπτωση μαθητή του 18 με 19 έγραψε 13.. Κακή στιγμή? Λάθη άγχους?
Να ελπίζει σε κάτι?
Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει γιατί δεν το γνωρίζω..

bagelis

Παράθεση από: marvic στις 02 Ιουλ 2014, 12:23:19 ΠΜ
Όπως και να έχει και για οποιαδήποτε σκοπιμότητα μπορεί να έγινε φέτος όλο αυτό το θέμα είναι πως για άλλη μία φορά την πλήρωσαν τα παιδιά.. Και σε δεύτερη μοίρα εμείς..
Θα ήθελα όμως να κάνω μία ερώτηση..
Με την αναβαθμολόγηση τί γίνεται?
Περίπτωση μαθητή του 18 με 19 έγραψε 13.. Κακή στιγμή? Λάθη άγχους?
Να ελπίζει σε κάτι?
Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει γιατί δεν το γνωρίζω..

Δεν υπάρχει τίποτα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, με αίτησή του στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, να δει το γραπτό του κάποια στιγμή τον Οκτώβριο αν θυμάμαι καλά. Αλλά περίπτωση αναβαθμολόγησης δεν προβλέπεται με κανένα τρόπο.

evry

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Αλλά όσον αφορά το αν έγινε λάθος ή όχι, από τη στιγμή που και οι 2 βαθμολογητές είναι πολύ κοντά, είναι πολύ δύσκολο να έκαναν λάθος και οι δυο. Και μάλιστα να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά. Μόνο αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των βαθμολογητών ίσως να έχει το παιδί δίκιο. Αλλιώς έγραψε κάτι το οποίο νόμιζε ότι είναι σωστό ή ξέχασε κάτι. Με τόσο άγχος είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Παράθεση από: marvic στις 02 Ιουλ 2014, 12:23:19 ΠΜ
Θα ήθελα όμως να κάνω μία ερώτηση..
Με την αναβαθμολόγηση τί γίνεται?
Περίπτωση μαθητή του 18 με 19 έγραψε 13.. Κακή στιγμή? Λάθη άγχους?
Να ελπίζει σε κάτι?
Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει γιατί δεν το γνωρίζω..
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dg69

Υπάρχει και άλλος τρόπος... Αλλά θέλει ψάξιμο ... σε σχέση με το τι αίτηση πρέπει να γίνει..
Λοιπόν κάνοντας αυτή την αίτηση, καλείται ο επόπτης του συγκεκριμένου μαθήματος στο συγκεκριμένο βαθμολογικό που βαθμολογήθηκε το γραπτό, να δει το γραπτό. Αν κρίνει ότι η βαθμολόγηση του γραπτού είναι λάθος, τότε ενημερώνει τον πρόεδρο του βαθμολογικού και καλούνται οι 2 βαθμολογητές που βαθμολόγησαν το γραπτό να το ξαναβαθμολογήσουν.

evry

Δεν την ξέρω αυτή τη διαδικασία, αν θες δώσε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά από αυτά που ξέρω
ως συντονιστής/επόπτης που ήμουν είναι πως κάτι τέτοιο ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
Από τη στιγμή που έχουν κλειδώσει οι βαθμολογίες στο σύστημα και έχουν κοπεί τα αποκόμματα οι βαθμολογίες δεν αλλάζουν με τίποτα.
Επίσης ο επόπτης δεν μπορεί (επίσημα) να παρέμβει και να υποδείξει στους βαθμολογητές πως θα βαθμολογήσουν, είναι παράνομο.

Παράθεση από: dg69 στις 02 Ιουλ 2014, 11:22:17 ΠΜ
Υπάρχει και άλλος τρόπος... Αλλά θέλει ψάξιμο ... σε σχέση με το τι αίτηση πρέπει να γίνει..
Λοιπόν κάνοντας αυτή την αίτηση, καλείται ο επόπτης του συγκεκριμένου μαθήματος στο συγκεκριμένο βαθμολογικό που βαθμολογήθηκε το γραπτό, να δει το γραπτό. Αν κρίνει ότι η βαθμολόγηση του γραπτού είναι λάθος, τότε ενημερώνει τον πρόεδρο του βαθμολογικού και καλούνται οι 2 βαθμολογητές που βαθμολόγησαν το γραπτό να το ξαναβαθμολογήσουν.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dg69

Εχει γίνει σε βαθμολογικό πέρυσι. Ενας γονιός έκανε αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας ότι η βαθμολογία ήταν λάθος. Στη διαδικασία αυτή που περιέγραψα έχει άμεση σχέση το Υπουργείο.  Δεν γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες

evry

Κοίτα αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχει λάθος στο πέρασμα, δηλαδή άλλο έχει περαστεί στο καρτελάκι και άλλο στην ηλεκτρονική κατάσταση. Όλα τα άλλα λάθη τα πιάνουν στο πέρασμα.
Λάθος που αφορά τη διαδικασία της βαθμολόγησης δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει.
Τα μόνα λάθη είναι στο πέρασμα που δεν τους ξέφυγαν στην αντιπαραβολή στο βαθμολογικό.
Ο βαθμολογητής τελειώνει μόλις παραδώσει το πακέτο του και τέρμα.

Παράθεση από: dg69 στις 02 Ιουλ 2014, 12:14:21 ΜΜ
Εχει γίνει σε βαθμολογικό πέρυσι. Ενας γονιός έκανε αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας ότι η βαθμολογία ήταν λάθος. Στη διαδικασία αυτή που περιέγραψα έχει άμεση σχέση το Υπουργείο.  Δεν γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

kpde

Στο σχολείο μου οι ΜΟ στα μαθήματα κατεύθυνσης είναι:

ΜαθΚ:   08.8
ΦυσΚ:   06.4
ΑΟΔΕ:   16.0
ΑΕΠΠ:   11.0


Και η κατανομή των βαθμών στο μάθημά μας (σε σύνολο 76 μαθητών) είναι :

00.0-04.9      13
05.0-09.9      15
10.0-14.9      27
15.0-17.9      14
18.0-20.0      7

Κανονική μου φαίνεται η "καμπάνα" έστω και αν οι αριστούχοι είναι λίγοι.

Μια τέτοια καμπάνα δεν είναι το "ζητούμενο" σε μια τέτοια εξέταση;


petrosp13

Παράθεση από: kpde στις 02 Ιουλ 2014, 01:26:57 ΜΜ
Στο σχολείο μου οι ΜΟ στα μαθήματα κατεύθυνσης είναι:

ΜαθΚ:   08.8
ΦυσΚ:   06.4
ΑΟΔΕ:   16.0
ΑΕΠΠ:   11.0

Παράθεση από: petrosp13 στις 01 Ιουλ 2014, 03:27:08 ΜΜ
Αυτό που θα πρέπει να απαιτήσουμε πέρα από το να μπούμε στις Πανελλαδικές είναι να είμαστε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μάθημα βαρύτητας σε κάποιες σχολές. Κατάντησε κουραστικό να είμαστε το τελευταίο μάθημα σε ενδιαφέρον από τα παιδιά γιατί Μαθηματικά και Φυσική είναι βαρύτητας και το ΑΟΔΕ γελοίο.
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

dg69

Επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες που είχαμε για το πως γράψανε οι μαθητές στη ΑΕΠΠ:
8,36% από 13,14% (το 2013) από 18 και πάνω. Θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε πόσοι έγραψαν από 19 και πάνω. Υποθέτω λίγοι. 

petrosp13

27% αριστούχοι στην Χημεία στα υποτιθέμενα δύσκολα θέματα!!!
Καταλαβαίνετε ότι τώρα θα γυρίσει το τροπάριο. Από εκεί που έλεγαν ότι όλοι θα επιλέγουν Πληροφορική γιατί είναι πιο εύκολο, τώρα θα λένε ότι καλώς καταργείται ένα τόσο δύσκολο μάθημα...
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

dpa2006

Από τα στατιστικά που δημοσίευσαν πριν λίγες ημέρες αν δεν κάνω λάθος διπλασιάστηκε (περίπου) το ποσοστό των αριστούχων (18-20) στη Φυσική Κατεύθυνσης.
Δεν μπορώ να θυμηθώ χρονιά με τόσο μεγάλα ποσοστά αριστούχων.

https://www.dropbox.com/sh/4bbsi9rx7ad7wvc/AACyjOAG3rMIbeRGDYiphN0sa
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science