Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ

Ξεκίνησε από alkisg, 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg


Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ Διόφαντος. Ζητείται νέος φορέας να υιοθετήσει το έργο!

Εδώ και 15+ χρόνια, η ολοκληρωμένη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts χρησιμοποιήθηκε από 1000+ σχολεία για τη λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής με λογισμικά ανοικτού κώδικα. Εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και στους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα έκανε την εγκατάσταση και συντήρηση των ΣΕΠΕΗΥ πανεύκολη και τη χρήση τους απολαυστική.

Δυστυχώς ένας πρόσφατος νόμος απαγόρευσε στο ΙΤΥΕ Διόφαντος την τηλεεργασία, και έτσι τα δύο μέλη της Υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ που είχαν απομείνει να αναπτύσσουν και να υποστηρίζουν τη λύση δεν μπορούν πλέον να συνάψουν σύμβαση απογευματινής εξωδιδακτικής απασχόλησης (είναι καθηγητές ΠΕ86 σε άλλη πόλη από την έδρα του ΙΤΥΕ).

Ένα από αυτά τα μέλη ήμουν κι εγώ. Ολόκληρο το 2023 συνέχισα να υποστηρίζω αμισθί αυτά τα 1000+ σχολεία με την ελπίδα ότι το ΙΤΥΕ θα έβρισκε τρόπο να διατηρήσει την ομάδα, αλλά η τελική απάντηση ήταν αρνητική. Ήρθε πλέον η ώρα να κατεβάσουμε τα μολύβια... Η τεχνική στήριξη των σχολείων πρέπει να γίνεται από επίσημους φορείς, δεν είναι ευθύνη κάποιων καλοθελητών.
(προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το θέμα για μένα δεν είναι οικονομικό, η "απογευματινή εξωδιδακτική απασχόληση" αμείβεται 10 φορές λιγότερο από π.χ. τα ιδιαίτερα - "ψυχικό" κάνω για το καλό των σχολείων αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται σε επίσημο πλαίσιο)
Όμως παράλληλα είμαι Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Ιωαννίνων, και από αυτή τη θέση θα συνεχίσω να αναπτύσσω και να υποστηρίζω τη λύση αλλά μόνο για τα σχολεία του νομού.

Τι θα γίνει όμως με την υποστήριξη των υπόλοιπων 1000+ σχολείων; Ελπίζουμε να βρεθεί φορέας να υιοθετήσει το έργο, αφού τα οφέλη του είναι πολύ σημαντικά και το κόστος του απειροελάχιστο. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου, είμαι ο κύριος προγραμματιστής των LTSP/Epoptes/sch-scripts και τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι εδώ. Όμως, αφιερώνω όλον μου τον χρόνο σε τεχνικά ζητήματα και έτσι δεν ευκαιρώ να ασχοληθώ με τα "γραφειοκρατικά" του έργου, αυτά θα πρέπει να τα αναλάβει ο φορέας.

Συγνώμη για τα άσχημα νέα! Καλή χρονιά σε όλους!

pgrontas

#1
Αλκη ευχαριστούμε πολύ για την τόση δουλειά τόσα χρόνια και λυπάμαι πολύ για αυτή την εξέλιξη.
Είμαι σίγουρος ότι η αμοιβή που έχεις λάβει είναι ελάχιστη σε σχέση με τον κόπο σου.

Μου κάνει τρομερή εντύπωση που σήμερα που δαπανώνται τόσα χρήματα για πανάκριβους διαδραστικούς (με ίσως αμφίβολη σχέση παιδαγωγικής χρησιμότητας / κόστους) δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση (με κονδύλι που ασφαλώς είναι σχετικά αμελητέο) για το θέμα αυτό.
Ειδικά μάλιστα όταν έχουμε υπουργό πληροφορικό και πρόεδρο του ΙΕΠ πληροφορικό.

Επίσης, αλλά αυτό είναι ίσως άσχετο, μου κάνουν τρομερά αρνητική εντύπωση οι περίεργες αλλαγές σε νόμους (όχι μόνο σε αυτόν που ανέφερες αλλά και σε άλλους) που έχουν σκοπό να στερήσουν από δημοσίους υπαλλήλους νόμιμη και φορολογούμενη ιδιωτική δραστηριότητα.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

Kermit, ο Βάτραχος

Καλημέρα και καλή χρονιά!

Αν ήταν να του δίναμε δημοσιότητα του θέματος, με ποιον τρόπο θα έπρεπε να το κάνουμε;

Και προσωπικά σ' ευχαριστώ για όλη την δουλειά και την βοήθεια που έχεις παράσχει όλα αυτά τα χρόνια!

vovos

Τραγικό!!! :o
Δεν υπάρχει καμία λογική να μην δίνεται μια μόνιμη λύση σε αυτό το χρόνιο και σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει πέρα από τον Άλκη και χιλιάδες Σχολεία ανά την Ελλάδα (το 1000+ νομίζω είναι πολύ συντηρητική εκτίμηση). Άλκη σε ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά εύχομαι να βρεθεί λύση.

mandarinos

Γειά σας, και καλή χρονιά!

Θα πω το εξής: αυτό δεν είναι το μοναδικό δείγμα σουρρεαλισμού, που έδειξε το κράτος μας. Συνεπώς, προσωπικά εδώ και χρόνια ακολουθώ τον δρόμο της αυτενέργειας. Θέλω κάτι γιά το εργαστήριο; αίτημα στον διευθυντή και αγορά. Θέλω να δω πώς δουλεύει μιά εφαρμογή επάνω στο Linux; εγκατάσταση και πειραματισμός. (Και εκτεταμένο διάβασμα στα ιντερνέτια.) Δεν θα περιμένω πότε θα ευδοκήσουν οι διάφορες επιτροπές κλπ, ούτε να "περάσω σεμινάρια", γιά να πάρω "πιστοποίηση".

Προσωπικά, θα συνεχίσω να στηρίζω με "τέρμα γκάζια" το σχήμα LTSP / sch scripts / Epoptes, και να το διαφημίζω. (*) Το θέμα γιά μένα δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση (αν και είμαι φανατικός υπέρμαχος του να πληρώνεται καλά η καλή δουλειά), αλλά να μην βγεί νόμος να το απαγορεύει, ώστε να γυρίσει αναγκαστικά όλη η εκπαίδευση σε προϊόντα του εμπορίου, και δη μονοπωλιακά και μονοπωλιακής νοοτροπίας.
(Πχ θα γίνει, λέει, το Office 365 Διαδικτυακό και συνδρομητικό. Μπα; Δεν τό 'ξερα ότι γιά να γράψω ένα κείμενο πρέπει οπωσδήποτε να συνδέομαι με cloud καί να πληρώνω ..."προστασία"!  :) )

Αν δεν αναλάβουμε δράση μόνοι μας (γιά ο,τιδήποτε), μην περιμένετε προκοπές!

(*) Αλλοιώς, κι επειδή ο Πληροφορικός είναι de facto (και) το παιδί γιά τα θελήματα, αντιπαθώ τρομερά την ιδέα να κάθομαι να συντηρώ καμιά 40αριά++ σκληρούς δίσκους του σχολείου μου, "- Έλα, δεν τυπώνει!", "- Έλα, μου έβγαλε άλλα στην οθόνη!", "- Έλα, ζητάει ενεργοποίηση!", κλπ.
Μπορώ, βέβαια, και να μην το κάνω, αλλά σε καλούς συναδέλφους δεν γίνεται να αρνηθείς!

alkisg

Καλησπέρα συνάδελφοι,

@Kermit, ο Βάτραχος, νομίζω έχει νόημα να το ανακοινώσουμε όπου μπορούμε, π.χ. σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και να καλέσουμε όσους επηρεάζονται από την έλλειψη υποστήριξης, να καταθέσουν το σχόλιό τους στο παρόν θέμα.
Αν και υπάρχουν στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας των αποθετηρίων που αποδεικνύουν την μεγάλη δημοτικότητα της λύσης, μερικές φορές οι ιθύνοντες συγκινούνται περισσότερο από σχόλια παρά από νούμερα.
Φυσικά αν κάποιος έχει απευθείας πρόσβαση σε στελέχη του Υπουργείου, του ΙΤΥΕ, του ΙΕΠ ή άλλων φορέων, σίγουρα αξίζει να τους τονίσει πόσο σημαντική θεωρεί τη συνέχιση αυτής της λύσης.

@mandarinos, η αυτενέργεια είναι μια ενεργή προσέγγιση του θέματος, αλλά αν σταματήσει η ανάπτυξη των LTSP/Epoptes/sch-scripts, θα είναι αδύνατο μετά για τον μέσο καθηγητή να τα εγκαταστήσει στο εργαστήριό του, οι παλιές εκδόσεις τους δεν θα δουλεύουν. Φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρξει έκδοση 24.01 αυτών των λογισμικών. Το Ubuntu 24.04 θα έχει το παλιό LTSP 23.01, τον παλιό Epoptes 23.01, και καθόλου sch-scripts.
Επίσης, η ομάδα της Τεχνικής Στήριξης έλυνε εκατοντάδες προβλήματα του Linux και γενικότερα των open source λογισμικών κάθε χρόνο, χωρίς αυτήν ακόμα και τοπικές εγκαταστάσεις Ubuntu θα γίνουν δυσκολότερες.

Δυστυχώς σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο να δοθεί κεντρικά μια λύση, δεν αρκούν μεμονωμένες προσπάθειες...

dpa2006

Καλησπέρα σε όλους, είναι πολύ λυπηρό να απαξιώνεται ένας θεσμός σαν κι αυτόν,εξαιρετικά δυσάρεστη η εξέλιξη αυτή.  :(
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

jim_katsar

#7
Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους
Η τελευταία ανακοίνωση του Άλκη είναι ότι πιο λυπηρό έχω διαβάσει σε αυτό τον χώρο :( :( :( . Μόλις την διάβασα ένιωσα πραγματικά ένα άδειασμα γιατί πολύ απλά: δεν μπορώ να κάνω μάθημα γιατί δεν έχω κάποιον να μου φτιάξει τον server.
Προσωπικά ευχαριστώ τον Άλκη για την πάρα πολύ σημαντική υποστήριξή του και ελπίζω ότι θα βρεθεί κάποια λύση στο θέμα γιατί απλά δεν γίνεται να μην βρεθεί λύση!
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το σκεπτικό του @pgrontas. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα για φρου φρου και αρώματα και για βασικά θέματα να μην δίνονται τα στοιχειώδη. Υποτίθεται ότι ο Υπουργός Παιδείας είναι και του χώρου μας.
Διαισθάνομαι το δίκιο του Άλκη! Όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει ψυχή και αίμα. Είναι απλά κοροϊδία από μεριάς των υπευθύνων.
Πρέπει με κάποιο τρόπο το θέμα να φτάσει στα αυτιά τους με ηχηρό τρόπο.

Apos

Υιοθετώντας την λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts στα σχολεία μου ένιωσα για πρώτη φορά ότι το εργαστήριο είναι ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης και όχι άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να λύνω κάθε τρεις και λίγο για να καταφέρνω να κάνω κάποιες φορές μάθημα της προκοπής. Εγκατάσταση απλή, καθόλου χρονοβόρα συντήρηση, προσθήκη εξοπλισμού και λογισμικού πανεύκολη, διαχείριση και έλεγχος τάξης εξαιρετικός. Τα σαράβαλα που είχαμε για πέταμα έγιναν πλήρως λειτουργικές νέες θέσεις εργασίας και σταμάτησα να ζητιανεύω για κάνα νέο μηχάνημα και να γκρινιάζω για τον άπειρο χρόνο που θυσιάζω μπαλώνοντας σαβούρες που σε μια βδομάδα θα βγάλουν κι άλλο πρόβλημα.
Ελπίζω να βρεθεί ένας φορέας να βγει μπροστά και να δώσει στέγη στην ομάδα γιατί δεν έχετε ιδέα εκεί στο υπουργείο πόσα πεθαμένα εργαστήρια έχουν αναστηθεί και τι κονδύλι θα χρειαστεί κάθε χρόνο για στοιχειωδώς λειτουργικά εργαστήρια άμα το πακέτο αυτό εγκαταλειφθεί. Το νου σας.

Υ.Γ: Δεν είναι τα λεφτά για τη λύση το πρόβλημα. Αστείο ποσό είναι και η εναλλακτική είναι άπειρες φορές χειρότερη. Το βασικό είναι να υπάρχει επίσημη αναγνωρισμένη υποστήριξη και ανάπτυξη της λύσης κι όχι "μου το είπε ο Άλκης από το ίντερνετ που ξέρει από αυτά". Φροντίστε το.

mandarinos

Να προτείνω κάτι, ίσως χαζό;

Το πρόβλημα ίσως μπορεί να επιλυθεί με "διεθνοποίησή" του. Δηλαδή, δεν υπάρχουν σχολεία σε άλλες χώρες, που βρήκαν τη λύση LTSP / (school scripts / ) Epoptes χρήσιμη; Μπορεί πχ να ανατεθεί η υποστήριξη της "τριπλέτας" σε μιά ομάδα προγραμματιστών από οποιαδήποτε χώρα, και η χρηματοδότηση από τίποτε ΕΣΠΑ, ξέρω 'γώ.

Στο κάτω-κάτω, μιά επικοινωνία με την ίδια την Canonical μπορεί να έδινε λύση - να ενσωματώσει το πακέτο σε κάθε έκδοση του Ubuntu.

(Και, κατ' ακολουθίαν, να το πάρουν όλα τα παράγωγα του Ubuntu: Kubuntu, Lubuntu, Mint...)

alkisg

Τα λογισμικά αυτά είναι ήδη διεθνή και ενσωματωμένα στο Debian/Ubuntu, τα ανεβάζαμε εκεί κάθε χρόνο.
Όταν ένας developer σταματήσει να αναπτύσσει και να ανεβάζει τα πακέτα του στο Debian, αυτόματα αφαιρούνται και από το Ubuntu. Η Canonical ασχολείται μόνο με λίγα δικά της πακέτα, δεν εμπλέκεται στα δεκάδες χιλιάδες υπόλοιπα της κοινότητας.

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τα LTSP/Epoptes, μερικές έχουν και ομάδες σαν την Τεχνική Στήριξη που τα προσαρμόζουν και τα υποστηρίζουν. Όμως δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, αν δεις τα commits των τελευταίων χρόνων για LTSP και Epoptes είναι κυρίως δικά μου.

Το πιο βασικό όμως δεν είναι η ανάπτυξη αλλά η υποστήριξη. Αν σε ένα σχολείο δεν μπουτάρουν οι clients ή δεν ανοίγει ο Google Chrome ή δεν γράφει Ελληνικά, ποιος θα τους βοηθήσει; Χωρίς Τεχνική Στήριξη δεν νομίζω ότι μπορεί να ευδοκιμήσει το Linux στα σχολεία.

Το ΙΤΥΕ στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό το πρόγραμμα το χρηματοδοτούσε από ΕΣΠΑ, απλά πρέπει να βρεθεί ένας ενδιαφερόμενος φορέας να το τρέξει.

mandarinos

Μάλιστα. Μόλις τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω πλήρως τον παραλογισμό της κατάστασης.

Ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα μιάς τόσο σημαντικής δουλειάς (όπως η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων παλιότερα), με αντάλλαγμα μιά κάποια χρηματοδότηση (και νοοτροπία: μη μας σκοτίζετε, τρέξτε εσείς, αφού σας πληρώνουμε), σε στύλ "δίνω υπεργολαβία έξω". (Γειά σου, ρέ Γκρήκ ΝΑΣΑ! ;D )
Αλλά στελέχωση (όχι με υπαλλήλους του "υπεργολάβου", αλλά) με μόνιμους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου, που τρέχουν γιά όλους. Και, ξαφνικά, σταματάει η υποστήριξη / άδεια από το υπουργείο στους μόνιμους εκπαιδευτικούς του.

Δηλαδή, ήτανε στραβό το κλήμα, τό 'φαγε κι ο γάϊδαρος.

Θά 'λεγα ότι πρέπει να στηθεί εξ αρχής ένα κέντρο υποστήριξης σε σωστές βάσεις. Ως μόνιμη υπηρεσία του υπουργείου, όχι ως συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. (Κι εννοείται, με το κάτι παραπάνω στη μισθοδοσία, σε ανθρώπους που κάθονται και πλακώνονται στον προγραμματισμό.)
Αλλά, εννοείται πως πρέπει να υπάρχει και μακροχρόνια στόχευση. Θέλουμε Linux, ελεύθερο λογισμικό, οικονομία στα έξοδα, προοπτικές γι' ανάπτυξη σοβαρού εγχώριου ελεύθερου λογισμικού; Ή θέλουμε ό,τι νά 'ναι, και κάθε φορά να πληρώνουμε (μ' αυτά που δεν μας περισσεύουν) την κάθε Μάϊκροσοφτ με αμφίβολα αποτελέσματα;
Δυστυχώς, φαίνεται πως γιά τα πρόσφατα γκουβέρνα "Πληροφορική" σημαίνει μονάχα οι διάφορες "Παλλαντίν" και τα διάφορα "κέντρα δεδομένων στην Αττική με υπερυπολογιστές, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας". Κι ότι θα φορτώσουμε όλες τις ανάγκες όχι σε (εξειδικευμένο) προσωπικό, όχι στον κόκκορα, όχι στον αυτόματο πιλότο, αλλά -τελικώς- σε μιά κάποια Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα μας έρθει και φτηνότερα, και της οποίας η εικόνα τυγχάνει τελείως νεφελώδης γιά τον μέσο πολιτικό. (Κάτι σαν μαγικό ραβδί που το βάζουμε στην πρίζα, δηλαδή.)
Κι επίσης δυστυχώς, οι κατεπείγουσες προτεραιότητες του γκουβέρνου (αλλά κι άλλων μέσα στη Βουλή) είναι το ποιός θα μπορεί να υιοθ... Άσε, μην ανοίξω το στόμα μου.

Ας ελπίσουμε κάποιοι αρμόδιοι διευθύνοντες να συνετιστούν και να σοβαρευτούν.

Kermit, ο Βάτραχος

Έχω 335 μαθήτριες και μαθητές σε συνολικά τρία δημοτικά σχολεία της επαρχίας για ένα μονόωρο μάθημα.

Κάθε λεπτό που δεν ασχολούμαι με την συντήρηση του εργαστηρίου, είναι χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στην οργάνωση του μαθήματός μου και σε συζητήσεις με τα παιδιά για να επιλύσουμε απορίες ή/και να αντιμετωπίσουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές μέσω συζητήσεων.

Η λύση του LTSP με έχει απαλλάξει από την συντήρηση πολλαπλών μηχανημάτων ξεχωριστά (είτε είναι βασισμένα σε linux, είτε σε windows) και έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση και στην διαχείριση της τάξης.

Ο Άλκης με έχει βοηθήσει προσωπικά σε πολλά τεχνικά θέματα του εργαστηρίου τόσο μέσω του φόρουμ αυτού όσο και άμεσα εξ αποστάσεως. Χωρίς την συμβολή του, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τόσα χρόνια το μάθημα που έκανα, όπως το ήθελα και τον ευχαριστώ και πάλι σε αυτό το σημείο γι' αυτό!

Για μένα προσωπικά θα μειωθεί η ποιότητα του μαθήματός μου, εφόσον όντως δεν βρεθεί νέος φορέας που θα συνεχίσει  την ομάδα υποστήριξης του LTSP και θα είναι δείγμα της απαξίωσης (ή τουλάχιστον αδιαφορίας) της ηγεσίας του υπουργείου για το έργο μου.

Σκοπεύω να στείλω τα ανώτερα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του χώρου παραπέμποντας στο νήμα αυτό, ελπίζοντας πως θα έχουν απήχηση. Δεν ξέρω ποιοι άλλοι φορείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

gidarakos

Συνάδελφοι με αφορμή το Πρόβλημα με Chrome browser ήθελα να θίξω ορισμένα θέματα.
Το σημαντικό αυτήν την περίοδο είναι να υποστηρίξουμε τη συνέχεια του Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts γράφοντας σχετικά στο εδώ topic.

Όπως αφιερώνουμε χρόνο να ζητήσουμε υποστήριξη ή από την άλλη μεριά, να δώσουμε υποστήριξη σε κάποιον συνάδελφο, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε και λίγο χρόνο ώστε να "καταθέσουμε" εδώ την άποψή μας! Ακόμα και ένα like στο σχετικό post είναι η ελάχιστη αντίδραση!

Ακόμα πιο σημαντικό να σκεφτούμε ενδεχόμενες λύσεις π.χ. πανεπιστήμια, ιδρύματα, με τα οποία θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία οι ίδιοι ή μέσω τρίτων, ώστε να βοηθήσουμε να υιοθετηθεί το έργο!

Από την καινούργια σχολική χρονιά - έχουμε και την έλευση του 24.04 - χωρίς κεντρική υποστήριξη, το πρόβλημα μας δε θα είναι η λειτουργία κάποιου λογισμικού αλλά η λειτουργικότητα όλου του εργαστηρίου!

falexakos

Χωρίς υποστήριξη ας ξεχάσουμε εντελώς και για πάντα τα εργαστήρια Ubuntu LTSP. Μιλάμε δηλ. για εκατοντάδες εργαστήρια Πληροφορικής στα σχολεία της χώρας που απλώς θα πάψουν να υφίστανται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

imihal

Είναι κρίμα, μια προσπάθεια που οργανώθηκε από ελληνικά χέρια και μας πρόσφερε τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια να σταματά για ποσά ασήμαντα σε σχέση με όλα αυτά που δίνονται για συστήματα π.χ. διαδραστικά κ.α. στο χώρο της εκπαίδευσης.
Δεν είναι δυνατό όμως να συνεχίσουν τέτοιες προσπάθειες στηριζόμενοι στο φιλότιμο κάποιων ανθρώπων. Η εργασία πρέπει να αμείβεται.
Άραγε, έχουν κάποιοι σκεφτεί σε μια εποχή που αναμένονται να εφαρμοστούν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών πως θα υποστηριχτούμε στη δουλειά μας.  Οι πιο πολλοί συνεχίζουμε να δουλεύουμε στα περισσότερα σχολεία με μηχανήματα δεκαετίας. Η λύση LTSP, μας επέτρεπε να δουλεύουμε αξιοπρεπώς ακόμα και με αυτά τα παλιά μηχανήματα.  Θα ξαναγυρίσουμε στα windows 7,10 με μηχανήματα που θα θέλουν 15 λεπτά να ξεκινήσουν.
Ευχαριστούμε τον Άλκη, αλλά και όλους τους συναδέλφους που μέσω του φόρουμ μας βοήθησαν με τις προτάσεις και τις λύσεις τους όλα αυτά τα χρόνια.
Κρίμα!!!

gerana

Σήμερα έστειλα email στον ΠΛΗΝΕΤ και στους Διευθυντές των ΕΠΑΛ/ΙΕΚ που εξηπηρετεί το δίκτυο LTSP του σχολείου. 
Αυτό είναι ένα απόσπασμα.
" Στο σχολείο μου χρησιμοποιούμε LTSP από το 2014. Ξεκινώντας με 1 εργαστήριο το 2014 φθάσαμε το 2020 να έχουμε σε όλα τα εργαστήρια (πληροφορικής και μη), περίπου 50 θέσεις εργασίας και 180 μοναδικούς χρήστες ανά έτος. Το δίκτυο LTSP εξυπηρετεί το Ημερήσιο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ. Επενδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια χρήματα (όλο το εσωτερικό δίκτυο του σχολείου είναι οπτικό στα 10GB), χρόνος από μέρους μου (εκτός φυσικά ωραρίου) και φυσικά υποστήριξη από την Τεχνικής Στήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων.
Καθώς η Τεχνική Στήριξη Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων έπαψε να λειτουργεί, αδυνατώ να συντηρήσω το παρών δίκτυο, με αποτέλεσμα και τα τρία σχολεία να αρχίσουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την χρήση του.
Για την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ, ώστε να δρομολογηθεί λύση άμεσα."
Έχετε καμιά άλλη ιδέα για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε ή καλύτερα να δρομολογήσουμε μια λύση; 

mandarinos

Άλλη μία λύση είναι ν' αναλάβει ένα τμήμα Πληροφορικής σε κάποιο πανεπιστήμιο, να γίνει πανελλήνιο "κέντρο" του LTSP. (Ανάπτυξη, συντήρηση, λύσεις / helpdesk.) Κάποια πανεπιστήμια (και το ΕΜΠ) έχουν ήδη εδώ και χρόνια αναλάβει το mirroring πακέτων, που είναι -γνώμη μου- σαφώς δυσκολώτερη δουλειά, διότι κάποιος πρέπει να προσέχει τον server (και το system security) καθημερινώς. Το LTSP πιστεύω πως είναι πιό εύκολο καθήκον.

Θα μου πείς, κι εκεί προβλήματα, υποχρηματοδότηση, κλπ. Έ, κάποιος πρέπει να βρεθεί τελικά, κάποια λύση πρέπει να βρεθεί!

alkisg

#18
Το Υπουργείο σε πάρα πολλές περιπτώσεις δίνει αμοιβές ή επιδόματα σε εκπαιδευτικούς που κάνουν κάτι παραπάνω από τα καθήκοντά τους.
Σε επιτροπές πανελλαδικών, σε εξεταστές γλωσσομάθειας, επιτηρητές, επιμορφωτές, για υπερωρίες κλπ.

Το ιδανικό θα ήταν το Υπουργείο να δημιουργήσει μια ομάδα ανάπτυξης/υποστήριξης λογισμικού για την εκπαίδευση, και να δέχεται σε αυτήν (και) υπαλλήλους με κάποιο καθεστώς επιπρόσθετης απασχόλησης.

Έτσι π.χ. ο ΥΠΛΗΝΕΤ Ιωαννίνων (εγώ) που αναπτύσσει τα LTSP/Epoptes/sch-scripts/Διερμηνευτής θα μπορεί να απασχοληθεί εκεί,
ο Θεοδώρου που κάνει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο,
οι εξαιρετικοί συνάδελφοι από το ΠΛΗΝΕΤ Κρήτης που κάνανε helpdesk system,
αρκετοί εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να συντηρούν τα παρατημένα εκπαιδευτικά λογισμικά του ΙΕΠ και του Φωτόδεντρου ή ακόμα και να συνεισφέρουν διδακτικό υλικό,
κλπ κλπ, υπάρχουν πολλοί άξιοι συνάδελφοι που αφιερώνουν χρόνο πέρα από τα καθήκοντά τους για να προσφέρουν σε πιο global επίπεδο στην υπηρεσία τους.
Σε αυτούς το Υπουργείο θα έπρεπε να δίνει ένα "κερασάκι" αναγνώρισης, δηλαδή μια επίσημη θέση σε κάποια τέτοια ομάδα και ένα μικρό επίδομα, ή έστω μια μείωση ωραρίου όπως δίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Το Υπουργείο δοκίμασε στο παρελθόν να κάνει ομάδα υποστήριξης Linux, αλλά δυστυχώς τα καλά αυτά παιδιά δεν είχαν σχέση με σχολεία, ούτε τα "πονούσαν" ούτε η ενασχόλησή τους ξεκίνησε από τις ανάγκες των σχολείων. Και το εγχείρημα απέτυχε.
Αντίστοιχα, εγώ δεν θέλω να φύγω από το ΠΛΗΝΕΤ και να πιάσω μια άλλη δουλειά σε Πανεπιστήμιο, μετά θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι για τα σχολεία ενώ τώρα τα πονάω.

Δηλαδή θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα η μερική απασχόληση ταιριάζει καλύτερα από την πλήρη απασχόληση.

(Btw η "ανάπτυξη/υποστήριξη LTSP/Epoptes" είναι ιδιαίτερα δυσκολότερη από το "repository mirroring" και χρειάζεται εκατονταπλάσιο χρόνο. Γι' αυτό πολλά Πανεπιστήμια (και η Τεχνική Στήριξη) έχουν ένα σωρό servers και repositories αλλά ελάχιστα ανεβάζουν δικά τους λογισμικά στο Debian)

Σακαλής Αναστάσιος

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να σταματήσει τόσο άδοξα αυτή η προσπάθεια η οποία έλυσε τα χέρια σε εκατοντάδες σχολεία και έχει πραγματικά αναστήσει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό εξοικονομώντας ταυτόχρονα εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος!

Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει αλλά σίγουρα το Υπουργείο πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα και βρεθεί άμεσα μία λύση. Είναι αδιανόητο να δίνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής και λοιπό εξοπλισμό (ο οποίος, για να μην παρεξηγηθώ, είναι πολύ χρήσιμος) και να μην μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση για την υποστήριξη του LTSP Project το οποίο χρόνια τώρα διατηρεί λειτουργικά τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων!
There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who dont.

Katsadouros_Dhm

Καλησπέρα σε όλους.
Είχα απενεργοποιήσει το λογαριασμό μου, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις τον ενεργοποίησα πάλι.

Η πρώτη εγκατάσταση των UBUNTU στο εργαστήριο του σχολείου έγινε το - μακρινό- 2011 με την έκδοση 10.04 και από τότε έγιναν όλες οι αναβαθμίσεις  με όποιες εκδόσεις ακολουθούσαν, με την τελική κατάληξη της έκδοσης 22.04, η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά.
Περιττό να πω ότι το εργαστήριο κυριολεκτικά αναστήθηκε και εκατοντάδες μαθητές γνώρισαν και εκτίμησαν τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού.
Η καθημερινή διαχείριση και εποπτεία του εργαστηρίου έγινε παιχνίδι.
Δεκάδες προβλήματα που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίστηκαν και διορθώθηκαν χάρη στην υποστήριξη αυτού του φόρουμ.
Το εργαστήριο λειτουργούσε-στην κυριολεξία-με εγγύηση καλής λειτουργίας μέσα από την υποστήριξή σας, που πάντα ήταν άμεση και ακριβής.
Ελπίζω να βρεθεί λύση και να συνεχίσει η άριστη δουλειά που γίνεται.
Το email μου είναι στη διάθεση των διαχειριστών αν θέλουν να καταθέσω οπουδήποτε την καλή μου μαρτυρία για το τεράστιο έργο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο δεν πρέπει να λήξει σε καμία περίπτωση με αυτόν τον τρόπο.

d_oikon

Πραγματικά πολύ λυπηρή η είδηση αυτή! :'(
Αν ήξεραν στο υπουργείο πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει γλιτώσει το κράτος όλα αυτά τα χρόνια υιοθετώντας αυτό το σύστημα χιλιάδες σχολεία, τότε θα έπρατταν διαφορετικά! Αλλά είμαι σίγουρος δεν ξέρουν.
Επίσης, αν ήξεραν τι λύσεις δίνει αυτό το σύστημα στους διαχειριστές των εργαστηρίων πληροφορικής και πόσο ομοιόμορφα λειτουργεί το εργαστήριο, τότε επίσης θα έπρατταν διαφορετικά. Αλλά είμαι σίγουρος δεν ξέρουν!
Επίσης, αν ήξεραν ότι με το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργεί ένα εργαστήριο με παλιά μηχανήματα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει το σχολείο χιλιάδες ευρώ για καινούργια, τότε θα έπρατταν διαφορετικά. Αλλά είμαι σίγουρος δεν ξέρουν!
Επίσης, αν ήξεραν το σύστημα αυτό πόσες εργατοώρες γλιτώνει από τον διαχειριστή του εργαστηρίου πληροφορικής στο "βάλε-βγάλε μηχανήματα, στήσε νέα προγράμματα κλπ", τότε θα έπρατταν διαφορετικά. Αλλά είμαι σίγουρος ούτε αυτό το ξέρουν.
....Ε, ας τα μάθουν λοιπόν αυτά!!!
Κρίμα, κρίμα, κρίμα!!!
Σε λίγο καιρό, χωρίς την υποστήριξη, αυτά τα χιλιάδες σχολεία ΔΕΝ θα μπορούν να λειτουργήσουν το εργαστήριο τους!!!

...παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξος ότι όταν τους εξηγήσουν κάποιοι τι ήταν αυτό το project που πλέον δεν μπορεί να υποστηριχτεί...θα πράξουν διαφορετικά!!!....

markakis

Είμαι ακόμα μουδιασμένος από το αρχικό post του Άλκη.

Χρησιμοποιώ την λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το 2008 έχοντας στήσει 9 σχολικά εργαστήρια (σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Μπόρεσα να έχω ένα αξιοπρεπές εργαστήριο Πληροφορικής ακόμα και στις περιπτώσεις που ο εξοπλισμός ήταν πεπαλαιωμένος. Και αυτό δαπανώντας σημαντικά λιγότερες ανθρωποώρες για το στήσιμο, διαχείριση, επίλυση προβλημάτων από κάθε άλλη λύση που θα μπορούσα να έχω. Οι (μερικές χιλιάδες) μαθητές μου αυτά τα χρόνια έκαναν το μάθημά τους χρησιμοποιώντας, σχεδόν αποκλειστικά, λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ υψηλής ποιότητας χωρίς να χρειάζεται οι σχολικές μονάδες να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ. Με τη υιοθέτηση της λύσης από 1000+ σχολεία, όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα γνώρισαν το Λ.Σ. Linux και τα λογισμικά ΕΛ/ΛΑΚ που το συνοδεύουν αποδεικνύοντας τους έμπρακτα την αξία που έχουν.

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να σταματήσω να χρησιμοποιώ οποιαδήποτε άλλη λύση, για τις ανάγκες των μαθημάτων μου, πόσο μάλλον να επιστρέψω σε ένα εργαστήριο με Windows, χωρίς τα οφέλη την πλήρως λειτουργικής λύσης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts.

Νομίζω όλη η ουσία του ζητήματος συμπυκνώνεται στις παρακάτω φράσεις:

Παράθεση από: alkisg στις 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜΕξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και στους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα έκανε την εγκατάσταση και συντήρηση των ΣΕΠΕΗΥ πανεύκολη και τη χρήση τους απολαυστική.

Παράθεση από: Kermit, ο Βάτραχος στις 12 Ιαν 2024, 07:00:37 ΜΜΚάθε λεπτό που δεν ασχολούμαι με την συντήρηση του εργαστηρίου, είναι χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στην οργάνωση του μαθήματός μου και σε συζητήσεις με τα παιδιά για να επιλύσουμε απορίες ή/και να αντιμετωπίσουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές μέσω συζητήσεων.

Πραγματικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Και μάλιστα για ένα τόσο ανόητο λόγο.

Όπως και να 'χει, Άλκη είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχεις κάνει για εμάς και τους μαθητές μας

drpavlos

Τι να πω!!!
Ειλικρινά δεν έχω λόγια.
Δουλεύω στα δημοτικά της Δ' Αθήνας χρόνια. Έχω στήσει τον Επόπτη ήδη σε δύο σχολεία. Συνειδητοποίησα το πρόβλημα σήμερα μόλις, που προσπάθησα να τον στήσω και στο σχολείο που ήρθα. Προφανώς, για άλλη μια φορά, ο εθελοντισμός, η συναδελφικότητα και η προσφορά δεν εκτιμήθηκε.
Εκείνο που δεν κατάλαβα και που δεν θα καταλάβω είναι γιατί το Υπουργείο πετάει τα χρήμα στα windows και δεν πάει στη δωρεάν λύση που προσφέρεται. Είναι προφανής φυσικά η απάντηση, ωστόσο δύσκολα γίνεται digest.
Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την βοήθειά σου, όλα αυτά τα χρόνια, κι ελπίζω να δοθεί σύντομα μία λύση. 

Με εκτίμηση 
Παύλος Κ. Δράκος

mandarinos

Κάτι ακόμη:

Αν κατάλαβα καλά, προσανατολίζουν πλήρως την εκπαίδευση σε χρήση (αυτονόμων) διαδραστικών πινάκων, και δίνουν άμεση προτεραιότητα σ' αυτό. Ναι, σύμφωνοι, πλήν όμως αυτή η λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εργαστήρια Πληροφορικής - τα οποία μένουν ως έχουν.
(Τί, δηλαδή; στο εργαστήριο θα έχει ο κάθε μαθητής από έναν διαδραστικό, ή το μάθημα θα γίνεται μόνο με παρουσίαση από τον διδάσκοντα; )

Το κακό είναι πως μάλλον δεν έχουν καταλάβει αυτή τη διαφορά, οπότε τα εργαστήρια Πληροφορικής φαίνεται πως περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Κακώς, βέβαια.

mkassapakis

Μόλις διάβασα την είδηση στο site της Τεχνικής Στήριξης και έμεινα "κάγκελο"!
Χρησιμοποιώ το Ubuntu LTSP εδώ και 15 χρόνια και είναι με διαφορά το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί στην εκπαιδευτική μου πορεία.
Έχω στήσει από το μηδέν και με ελάχιστα χρήματα, είτε χρησιμοποιώντας παλιούς Η/Υ είτε αγοράζοντας φθηνούς refurbished, πολλά εργαστήρια σε σχολεία, εργαστήρια που δεν θα λειτουργούσαν αν δεν είχαμε αυτή τη λύση. Έχω γλυτώσει άπειρες ώρες συντήρησης, αναστάτωσης κ.ο.κ. μέσω των sch scripts, έχω ξεχάσει τι θα πει ιός (!) και antivirus και τόσα άλλα που πραγματικά δεν μπορώ να απαριθμήσω. Τόσοι και τόσοι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια έχουν γνωρίσει την εναλλακτική του ελεύθερου λογισμικού και αρκετοί τη χρησιμοποιούν πλέον και στους προσωπικούς τους υπολογιστές.
Απίστευτα συγκινητική η αμέριστη συμπαράσταση και άψογη υποστήριξη από τον @alkisg τόσα χρόνια, δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές του και την αμεσότητα στην επίλυση προβλημάτων κατά καιρούς.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μου δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι θα χρειαστεί να κάνω μάθημα σε εργαστήριο με Windows(!!!!!), τα οποία έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ και προσωπικά επίσης αρκετά χρόνια.
Πρέπει με κάθε τρόπο να βρεθεί μια λύση στην υποστήριξη του Ubuntu LTSP γιατί απλά 100άδες εργαστήρια θα βρεθούν ξαφνικά στο κενό. Δεν έχω προσωπικά τις γνώσεις, την εμπειρία ή τις "διασυνδέσεις" να βοηθήσω σε κάτι, αλλά θα συνεχίσω να παρακολουθώ τις εξελίξεις από εδώ και θα συνεισφέρω όπου μπορώ. Σίγουρα θα διαδώσω όσο μπορώ το μήνυμα αυτό ελπίζοντας να βρεθεί λύση στο θέμα.
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

Sectorovic

Η λύση του LTSP με την ΑΨΟΓΗ τεχνική υποστήριξη έχει εξοικονομήσει αρκετά χρήματα σε σχέση με την υλοποιήση οποιασδήποτε άλλης λύσης. Αρα γιατί καταργείται η υποστήριξη με αποτέλεσμα οχι μόνο χειρότερα εργαστήρια πληροφορικής αλλα και ακριβότερες λύσεις ;;;
( η ερώτηση ειναι ρητορικη μιας και ο καθένας μπορει να καταλάβει τι γίνεται ) 

vgt

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε τη λύση του LTSP μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. Τόσα χρόνια εργαζόμαστε απροβλημάτιστα σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες του ελληνικού σχολείου. Είμαι εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο και το LTSP  μου έχει λύσει τα χέρια. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι τη στιγμή που δαπανώνται τεράστια ποσά στην προμήθεια διαδραστικών και ρομποτικών συστημάτων, είναι αστείο να μην μπορούν να βρεθούν τα ελάχιστα που απαιτούνται για την συνέχιση της υποστήριξης. Ελπίζω να βρεθεί κάποια λύση.

jdeer

Δεν χρειάζεται ν' απορεί κανείς γιατί αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά. Σε θέσεις κλειδιά υπάρχουν πάντα κρετίνοι κομματόσκυλα που κοιτάνε μόνο τη μίζα και τη ρεμούλα. Από το Ubuntu/LTSP δεν υπάρχει μίζα. Από Microsoft και από διαδραστικούς κλπ όλο και κάτι υπάρχει. Εν πάση περιπτώσει κάτι μπορεί να γίνει στο τέλος αν και με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα. Προσωπικά θα επικοινωνήσω με τον νέο σύμβουλο/συντονιστή ΠΕ86 που είναι στην Καβάλα να δω πώς μπορεί κι αυτός να πιέσει για εξεύρεση λύσης.

thegoul

Δυστυχώς το ελεύθερο λογισμικό δεν προτιμάτε από το υπουργείο. Θέλει να πληρώνει εκατομμύρια για το αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Άλκη που ήταν πάντα παρών και έλυνε άμεσα τα προβλήματα. Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ το LTSP από το 2012 σε δύο εργαστήρια. Δεν θέλω καν να σκεφτώ την πιθανότητα να αρχίσω να χρησιμοποιώ τα Windows. Στους προσωπικούς μου  υπολογιστές έχω μόνο Linux Mint από το 2004. Ελπίζω και εύχομαι να βρεθεί μια λύση.

gregflo

Παράθεση από: drpavlos στις 22 Ιαν 2024, 09:39:03 ΠΜΤι να πω!!!
Ειλικρινά δεν έχω λόγια.
Δουλεύω στα δημοτικά της Δ' Αθήνας χρόνια. Έχω στήσει τον Επόπτη ήδη σε δύο σχολεία. Συνειδητοποίησα το πρόβλημα σήμερα μόλις, που προσπάθησα να τον στήσω και στο σχολείο που ήρθα. Προφανώς, για άλλη μια φορά, ο εθελοντισμός, η συναδελφικότητα και η προσφορά δεν εκτιμήθηκε.
Εκείνο που δεν κατάλαβα και που δεν θα καταλάβω είναι γιατί το Υπουργείο πετάει τα χρήμα στα windows και δεν πάει στη δωρεάν λύση που προσφέρεται. Είναι προφανής φυσικά η απάντηση, ωστόσο δύσκολα γίνεται digest.
Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την βοήθειά σου, όλα αυτά τα χρόνια, κι ελπίζω να δοθεί σύντομα μία λύση.

Με εκτίμηση
Παύλος Κ. Δράκος
γιατί είναι ΑΣΧΕΤΟΙ!!!!

elf

Από ό,τι κατάλαβα, το θέμα είναι μόνο γραφειοκρατικό, δηλαδή η τηλε-εργασία καταργείται και δε λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα όπως συνήθως.
Δεν μπορεί να γίνει μια ρύθμιση στη σύμβαση να μην είναι ανά ώρα εργασίας αλλά ανά εργαστήριο που υποστηρίζεται; θα έχουν υπάρξει στο δημόσιο και συμβάσεις που δεν είναι με ωρομίσθιο. Εκτός και αν προβάλλουν το θέμα της τηλε-εργασίας για άλλους λόγους...
100 άνθρωποι εδώ μέσα λέμε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη για τη δουλειά μας και ακόμα περισσότεροι που δεν έχουν εκφραστεί.

alkisg

Αν κατάλαβα καλά υπήρχε ένα workaround, να ανατεθεί το έργο σε κάποιο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο να "προσλάβει" τους καθηγητές - αυτό τότε θα ήταν για συγκεκριμένο έργο και δεν θα θεωρούνταν τηλεεργασία.
Νομίζω αυτή η λύση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή απαιτούσε διόρθωση του τεχνικού δελτίου και ξανά από την αρχή εγκρίσεις από το Υπουργείο κλπ.
Ίσως αν φανεί η αναγκαιότητα του έργου, να μπουν στον επιπλέον κόπο και να το κάνουν είτε άμεσα είτε σε κάποια μελλοντική προκήρυξη.

Δυστυχώς στα γραφειοκρατικά είμαι κουμπούρας οπότε μπορεί να μην τα μεταφέρω σωστά.

mkassapakis

Καλημέρα, ποιός είναι ο υπεύθυνος φορέας/ομάδα/άτομο στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε για το θέμα αυτό;
Εννοώ να στείλουμε ο καθένας μας e-mail στον αρμόδιο εκφράζοντας την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μία λύση.
Έχουμε κάποιο συγκεκριμένο mail σε κάποιο γραφείο του υπουργείου; στην Τεχνική Στήριξη; ή κάπου αλλου;
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

alkisg

@mkassapakis προσωπικά δεν γνωρίζω ποιο τμήμα του Υπουργείου είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία των ΣΕΠΕΗΥ. Ελπίζω ότι αν μαζευτούν εδώ αρκετά καλά σχόλια, θα φιλοτιμηθεί κάποιος στην κατάλληλη θέση να σπρώξει το θέμα...

@d_oikon μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Αν κάνετε τα updates, ρισκάρετε να πάθετε κάτι σαν αυτό του Google Chrome, που από τον Οκτώβρη και μετά σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανοίγει. Για τέτοια προβλήματα συνήθως στέλνω νέα έκδοση sch-scripts που εφαρμόζει workarounds.
Αν δεν κάνετε τα updates, είστε απροστάτευτοι σε θέματα ασφαλείας, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόσφατο CVE και να σας στοχεύσει.

Αν το Υπουργείο θέλει (και) Linux στα σχολεία, πρέπει επειγόντως να φροντίσει για ομάδα υποστήριξης, πριν τα σχολεία αναγκαστούν να γυρίσουν στα Windows...

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 26 Ιαν 2024, 08:28:15 ΠΜd_oikon μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Αν κάνετε τα updates, ρισκάρετε να πάθετε κάτι σαν αυτό του Google Chrome, που από τον Οκτώβρη και μετά σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανοίγει. Για τέτοια προβλήματα συνήθως στέλνω νέα έκδοση sch-scripts που εφαρμόζει workarounds.
Αν δεν κάνετε τα updates, είστε απροστάτευτοι σε θέματα ασφαλείας, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόσφατο CVE και να σας στοχεύσει.
ok @alkisg. Δεν θα κάνω τα updates κι ο Θεός βοηθός.
Όπως φαίνεται λοιπόν, η μή συνέχιση της τεχνικής στήριξης εγκυμονεί και κινδύνους ασφαλείας για τα εργαστήρια. Αφού δεν θα υπάρχουν νέα updates από την τεχνική στήριξη!
Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν το υποργείο!

Νομίζω Άλκη ότι θα αργήσουμε να  γυρίσουμε στα windows γιατί ξέρουμε το τι σημαίνει αυτό (πολλές εργατοώρες για την συντήρησή του, παλαιοί υπολογιστές που θα "σέρνονται" με windows κλπ, έχουν αναφερθεί παραπάνω τα οφέλη με το σύστημα linux). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούμε τα εργαστήρια με linux...όσο πάει....με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα!



pfan

Δεκαπέντε χρόνια τώρα χρησιμοποιώ την ολοκληρωμένη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts είτε στα σχολεία που δίδασκα είτε όταν ήμουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ και κάναμε σε δεκάδες σχολεία εγκαταστάσεις. Μια λύση που έδωσε στα σχολικά εργαστήρια ζωή με ελάχιστους πόρους (οικονομικούς, εργατοώρες κλπ). Ακόμη και σήμερα συνέδεσα τους διαδραστικούς πίνακες που ήρθαν στο σχολείο στον server και ο κάθε καθηγητής έχει το δικό του εξατομικευμένο περιβάλλον σε όποια αίθουσα βρεθεί και έχουμε και την δυνατότητα να ελέγχουμε όλους τους διαδραστικούς ταυτόχρονα.
Το υπουργείο για άλλη μια φορά σταμάτησε την χρηματοδότηση για την υποστήριξη ενός τέτοιου έργου που βασίζετε σε λογισμικά ανοικτού κώδικα, που εξοικονομεί χρήματα, που δίνει στους υπεύθυνους εργαστηρίων εργαλεία για ουσιαστική παιδαγωγική αξιοποίηση του εργαστηρίου. Γιατί άραγε το υπουργείο γυρνάει την πλάτη του σε τέτοιες λύσεις;
Ας κινητοποιηθούμε για κάτι που κάνει την εκπαίδευση καλύτερη...
Μια πρώτη κίνηση είναι ο καθένας από εμάς ας σηκώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα. Ελπίζω και ενώσεις των εκπαιδευτικών Πληροφορικής να κινητοποιηθούν.
Πάντα υπάρχει ελπίδα...
Πύρζα Φανή
Καθηγήτρια Πληροφορικής

anagsteki

Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι;
Ίσως να στείλουμε ομαδικά κάποιο e-mail όπως έγραψε και o mkassapakis
για να ζητήσουμε τη συνέχιση της στήριξης.
Μας γλίτωσε τόσα χρόνια από άσκοπο κόπο, άγχος, εργατοώρες, χρήματα και βελτίωσε σημαντικότατα την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του μαθήματός μας.

Επ' ευκαιρία πολλά ευχαριστώ και από μένα  στον ΑΛΚΗ για την ακούραστη προθυμία και βοήθειά του.

ckaltsidis

Δυστυχώς τα "χτυπήματα" συνεχίζονται στο μάθημα της πληροφορικής  και τους συναδέλφους. Μετά την ουσιαστική κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ήρθε και αυτό. Έχουν καταφέρει να απομακρύνουν άτομα που έχουν δώσει την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια. Μετά την κατάρρευση της τεχνικής στήριξης των σχολείων έρχεται και αυτό ως επιστέγασμα. Κρίμα... πολύ κρίμα...
Υ.Γ. Δεν έδωσαν σημασία στα 1000+ σχόλια της διαβούλευσης όταν καταργούσαν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, υπάρχει περίπτωση να ακούσουν τώρα;


apapakL

#39
Πολύ κρίμα....

Χρησιμοποιώ το LTSP από το 2007. Τότε την εγκατάσταση την έκανα χειροκίνητα και όταν αποφάσισα να περιγράψω σε κάποια ανάρτηση την λύση έπεσα πάνω στον alkisg, ο οποίος εκείνη την εποχή ¨έπαιζε" και αυτός με το LTSP. Μάλιστα μου είχε εκμυστηρευτεί την πρόθεση του να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα sch-scripts. Από τότε, η λύση έχει τελειοποιηθεί και πλέον η εγκατάσταση είναι παιχνιδάκι. Πολλά χρήματα έχουν εξοικονομηθεί, χιλιάδες εργατοώρες συντήρησης και επίλυσης προβλημάτων των εργαστηρίων έχουν εξοικονομηθεί. Μακάρι να βρεθεί μια λύση.

Προσωπικά έστειλα ένα email με πληροφορίες για το γεγονός στο ellak gr, καθώς μια από τις δράσεις του είναι και η διάχυση του ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση.

Κάτι άλλο που θα κάνω είναι να αναρτήσω κάποιες πληροφορίες σχετικές μαζί με το url του παρόντος νήματος στον τοίχο μου στο facebook.

Δημήτρης Γκίνης

Θα πρότεινα στους (πρώην μιας και δεν είμαι πια εκπαιδευτικός) συναδέλφους υπευθύνους ΠΛΗΝΕΤ και μη, να ενοχλήσουν τους οικείους διευθυντές εκπαίδευσης καταθέτοντας γραπτά ή και προφορικά υπομνήματα, εξηγώντας τους τα οφέλη από τη υιοθέτηση της λύσης Ltsp/sch-scripts στα σχολικά εργαστήρια καθώς και τις συνέπειες από την την διακοπή της υποστήριξης τους.

Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους συναδέλφους που έχουν εμπλακεί στην υποστήριξη της δράσης όλα αυτά τα χρόνια μιας και δεν τους αναφέρω και αυτούς ονομαστικά, θα ήθελα όμως να σταθώ στην περίπτωση του Άλκη, ως παράδειγμα του πώς η δουλειά και η προσφορά ενός ανθρώπου που έχει γνώσεις, διάθεση, πείσμα και υπομονή (εφόδια όχι ανεξάντλητα ρε γαμώτο) μπορεί να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα τόσων συναδέλφων και μαθητών.

Αδελφέ, εγώ και οι πρώην μαθητές μου σε ευχαριστούμε.

happiness

Το μόνο που πράγμα που με είχε ΣΩΣΕΙ ως μη έχουσα οργανική, που κάθε χρόνο περιφερόμουν σε 2-3 καινούρια σχολεία με τυχαίες και χαοτικά διαφορετικές συνθήκες εργαστηρίων, κυρίως δημοτικών κιόλας, που ο εξοπλισμός τους ήταν συνήθως ο χείριστος. Είχα ξηλωθεί να αγοράσω πανάκριβο λάπτοπ για να το υποστηρίζει, αλλά είχα στήσει πάνω του (με την βοήθεια του Άλκη) ltsp. Έτσι είχα πάντα μαζί μου όλη την δουλειά μου, τους λογαριασμούς των μαθητών μου, πλήρη έλεγχο την ώρα του μαθήματος, γλίτωσα την επίπονη διαδικασία "στησίματος" των εργαστηρίων κάθε χρονιά, και κυρίως, είχα την ασφάλεια ότι όπου και να πάω το εργαστήριο θα "παίζει". Το υπουργείο ποτέ δεν υποστήριξε αυτή την λύση που θα μπορούσε να παρέχει εύκολη, ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ και ΠΑΡΕΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΙΜΗ εγκατάσταση σε ΟΛΑ τα εργαστήρια, με ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος για το κράτος (αλλά μεγάλο κόστος για τους κρατικοδίαιτους ιδιώτες). Τόσο καιρό υπήρχε γιατί το "σπρώχνανε" 2-3 άτομα που είχαν την "μούρλια". Αναμενόμενο πλήρως το ότι θα το αφήναν να πεθάνει αργά ή γρήγορα. Ευχαριστώ την ομάδα υποστήριξης του ltsp για όσο κράτησε.

fkoutsakas

Το 2005, στο πλαίσιο προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, επισκέφθηκα τα εργαστήρια πληροφορικής 2-3 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μίας επαρχιακής πόλη της Αγγλίας (Hull).
Από άποψη επιδόσεων οι υπολογιστές τους ήταν λίγο καλύτεροι από αυτούς που είχαμε τότε στα εργαστήρια πληροφορικής του ΕΠΑΛ Κατερίνης...
Με εντυπωσίασε όμως το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου είχαν προσωπικούς λογαριασμούς στο δίκτυο του σχολείου, στους οποίους συνδέονταν (όνομα χρήστη / κωδικός πρόσβασης) από οποιονδήποτε υπολογιστή του τοπικού δικτύου (roaming profiles) και είχαν πρόσβαση στα προσωπικά τους αρχεία, στις ρυθμίσεις τους, στα προγράμματα τους, με πολλαπλά παιδαγωγικά/εκπαιδευτικά οφέλη...
"Αυτό θα προσπαθήσω να το κάνω και στα δικά μας εργαστήρια", είπα φεύγοντας...
Εκείνη την εποχή η μόνη επιλογή που είχαμε ήταν λύσεις που πρόσφερε η Microsoft, αλλά το κόστος ήταν απαγορευτικό και η τεχνολογνωσία ελάχιστη και δυσεύρετη...
Μέχρι που το 2010-11 ανακαλύψαμε τη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts  https://el.ltsp.org/ για σχολικά εργαστήρια πληροφορικής. Ελεύθερη, ανοιχτή, δωρεά, ιδιαίτερα εύχρηστη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των εργαστηρίων πληροφορικής, με ενσωματωμένο πλήθος εκπαιδευτικού λογισμικού και το κυριότερο με ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ!!!
Το 2012 οργανώσαμε στο ΕΠΑΛ Πολυγύρου, μαζί με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χαλκιδικής, σχετική ημερίδα και επίδειξη εγκατάστασης από την ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts (περισσότερα εδώ https://okiriostonipologiston.blogspot.com/2012/12/ubuntu-ltsp.html ) κατά τη διάρκεια της οποίας στήσαμε Ubuntu LTSP σε δύο από τα τρια εργαστήρια πληροφορικής.
Από τότε σε όποιο σχολειό έχω εργαστεί η πρώτη δουλειά που κάνω είναι να στήσω Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts  https://el.ltsp.org/ για σχολικά εργαστήρια, τόσο για τα απίστευτα εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει όσο και για την τεράστια διαχειριστική του ευκολία (για του υπεύθυνο του εργαστηρίου).
Αυτά τα 12 χρόνια έχω απευθυνθεί εκατοντάδες φορές στην τεχνική υποστήριξη του Ubuntu LTSP για σχολικά εργαστήρια και η ανταπόκριση ήταν ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ, αποτελεσματικότατα και ευγενέστατη :-)
Να αναφέρω για παράδειγμα ότι το προ-προηγούμενο Καλοκαίρι όταν δεν κατέστη δυνατή η προσθήκη από απόσταση των νέων Raspberry Pis 400 στο δίκτυο του LTSP (μετά από 3-4 ώρες υποστήριξης με κέφι, ψιλή κουβεντούλα, χιούμορ και χαμόγελο) έστειλα ένα στα Γιάννενα, ο Άλκης το σενιάρισε και το έστειλε πίσω έτοιμο :-)
Όμως...
όπως έγραψε και η Fany Pyrza...
Το υπουργείο για άλλη μια φορά σταμάτησε τη χρηματοδότηση για την υποστήριξη ενός τέτοιου έργου που βασίζεται σε λογισμικά ανοικτού κώδικα, που εξοικονομεί χρήματα, που δίνει στους υπεύθυνους εργαστηρίων εργαλεία για ουσιαστική παιδαγωγική αξιοποίηση του εργαστηρίου. Γιατί άραγε το υπουργείο γυρνάει την πλάτη του σε τέτοιες λύσεις;
Ας ενώσουμε φωνές διαμαρτυρίας εδώ https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=9460.0
Ας κινητοποιηθούμε για κάτι που κάνει την εκπαίδευση καλύτερη...
Μια πρώτη κίνηση είναι ο καθένας από εμάς ας σηκώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα.

Σε δεύτερο χρόνο Άλκη μήπως θα πρέπει να συνταχθεί από εσάς ένα ενιαίο κείμενο το οποίο να περιγράφει συνοπτικά το πρόβλημα (με τη χρηση της σωστής ωρολογίας) καθώς και την/τις προτεινόμενη/ες λύση/εις και να το κοινοποιήσουμε/προωθήσουμε μαζικά;

φιλικά
Φίλιππος Κ.

ale3andro

Καλησπέρα και από εμένα,
πραγματικά πολύ άσχημα τα νέα σχετικά με το τέλος υποστήριξης.
Αν και δεν χρησιμοποιώ LTSP και sch-scripts, το epoptes είναι το δεξί μου χέρι στα σχολεία που διδάσκω.
Παρακολουθώ πλέον αυτό το thread ώστε να ενώσω τη φωνή μου στις κινήσεις που θα γίνουν.

ΥΓ. Ίσως θα μπορούσε να γίνει μια κρούση στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα υποστήριξης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου για τα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία

apapakL

Παράθεση από: ale3andro στις 28 Ιαν 2024, 08:36:37 ΜΜΊσως θα μπορούσε να γίνει μια κρούση στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα υποστήριξης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου για τα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία
Έχω ήδη στείλει ένα email:

Παράθεση από: apapakL στις 27 Ιαν 2024, 07:36:56 ΜΜΠροσωπικά έστειλα ένα email με πληροφορίες για το γεγονός στο ellak gr, καθώς μια από τις δράσεις του είναι και η διάχυση του ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση.
Ίσως να είναι καλή ιδέα να το κάνουν και άλλοι. Στο info @ ellak . gr

mandarinos

Ακόμη κάτι, που δεν το βλέπουν, ή δεν θέλουν να το δούν:

Το μέλλον είναι Linux.

Δηλαδή, πρέπει να περιμένουμε ακόμη πεντέξη χρόνια, μέχρι να το πάρουν χαμπάρι οι "αρμόδιοι" (αναγκαζόμενοι από την πραγματικότητα);

gregflo

Παράθεση από: Kermit, ο Βάτραχος στις 12 Ιαν 2024, 07:00:37 ΜΜΚάθε λεπτό που δεν ασχολούμαι με την συντήρηση του εργαστηρίου, είναι χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στην οργάνωση του μαθήματός μου και σε συζητήσεις με τα παιδιά για να επιλύσουμε απορίες ή/και να αντιμετωπίσουμε μη επιθυμητές συμπεριφορές μέσω συζητήσεων.

Η λύση του LTSP με έχει απαλλάξει από την συντήρηση πολλαπλών μηχανημάτων ξεχωριστά (είτε είναι βασισμένα σε linux, είτε σε windows) και έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση και στην διαχείριση της τάξης.

Ο Άλκης με έχει βοηθήσει προσωπικά σε πολλά τεχνικά θέματα του εργαστηρίου τόσο μέσω του φόρουμ αυτού όσο και άμεσα εξ αποστάσεως. Χωρίς την συμβολή του, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τόσα χρόνια το μάθημα που έκανα, όπως το ήθελα και τον ευχαριστώ και πάλι σε αυτό το σημείο γι' αυτό!

Για μένα προσωπικά θα μειωθεί η ποιότητα του μαθήματός μου, εφόσον όντως δεν βρεθεί νέος φορέας που θα συνεχίσει  την ομάδα υποστήριξης του LTSP και θα είναι δείγμα της απαξίωσης (ή τουλάχιστον αδιαφορίας) της ηγεσίας του υπουργείου για το έργο μου.
κύριοι αρμόδιοι δώστε λύση ΤΩΡΑ!!

mariannapap

Παράθεση από: falexakos στις 17 Ιαν 2024, 10:06:34 ΠΜΧωρίς υποστήριξη ας ξεχάσουμε εντελώς και για πάντα τα εργαστήρια Ubuntu LTSP. Μιλάμε δηλ. για εκατοντάδες εργαστήρια Πληροφορικής στα σχολεία της χώρας που απλώς θα πάψουν να υφίστανται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Πολύ λυπηρό πραγματικά για όλους εμάς που το χρησιμοποιούμε καθημερινά στην δουλειά μας. Ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς όλους όσους τόσα χρόνια κόπιασαν για αυτά τα εργαστήρια και έκαναν την δουλειά  μας λίγο καλύτερη και ευκολότερη.
Παπαδοπούλου Μ. (5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας)

zaspan

Ο κατήφορος του ελληνικού δημόσιου σχολείου δεν έχει τέλος!
Το 2012 ήταν η πρώτη φόρα που εγκατέστησα το Ubuntu σε σχολείο. Από τότε, καθώς δεν έχουν συσταθεί οι απαραίτητες οργανικές θέσεις για τον κλάδο μας για την πρωτοβάθμια, υποχρεώνομαι να αλλάζω σχολεία κάθε χρόνο. Στα σχολεία που πήγα υπήρχαν υπολογιστές που δε δούλευαν ή δεν είχαν τα ίδια προγράμματα. Με τη λύση αυτή που προτείνει ο Άλκης, καθώς μας ενημέρωσε και η σύμβουλος πως είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα εργαστήρια των σχολείων μας λύθηκαν τα χέρια.
Αν κάποιος θέλει να το υλοποιήσει θα χρειαστεί περίπου ένα τριωρο (και πολύ λέω) για να κάνει την αρχική εγκατάσταση και από εκεί και πέρα το πράγμα πάει μόνο του.
Σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισα (από μικρά και ακόμα πιο μικρά) ο Άλκης και όλη η ομάδα ήταν εκεί για να βοηθήσουν.
Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να σταματήσει η υποστήριξη.

vovos

Από τα πρώτα βήματα μου στην εκπαίδευση έψαχνα ένα τρόπο να ελέγχω κεντρικά τους υπολογιστές του εργαστηρίου. Με απίστευτο κόπο είχα στήσει το 2006 στο Γυμνάσιο που υπηρετούσα τότε roaming profiles με windows 2003 server. Μάλιστα είχαν έρθει και τα παιδιά του ΚΕΠΛΗΝΕΤ για να τους δείξω πως το έκανα και τελικά κατέληξα να τους δώσω ένα image του σκληρού μου, τόσο μπερδεμένη δουλειά ήταν...
Και μετά ήρθε το LTSP!!! Έκανα την πρώτη εγκατάσταση ακολουθώντας τις απλές οδηγίες της Τεχνικής Στήριξης και θυμάμαι να σκέφτομαι "δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν, είναι τόσο εύκολο"!!! Δεν κοίταξα ποτέ ξανά πίσω!
Updates στο λειτουργικό και σε όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα απλά και εύκολα και ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ REBOOTS!!!
Καμία σκοτούρα για ιούς από φλασάκια και από μολυσμένες ιστοσελίδες.
Δωρεάν, ελεύθερο, ανοικτό και ποιοτικό λογισμικό!
Αρχαία μηχανήματα λειτουργούν με ταχύτητα αξιοθαύμαστη. Οι πιο εύποροι από τους μαθητές μου πολλές φορές έχει τύχει να μου γκρινιάζουν ότι το gaming Super PC που αγόρασαν πριν λίγο καιρό έχει αρχίσει και "σέρνεται" και τα Windows "κολλάνε" και με ρωτούν πως μπορούν να περάσουν Linux για να ησυχάσουν...
Κάναμε Ευρωπαϊκά προγράμματα στα Σχολεία μου και το μόνο για το οποίο είχαμε να περηφανευτούμε από άποψη εξοπλισμού ήταν τα εργαστήρια πληροφορικής παρά το γεγονός ότι έτρεχαν σε μηχανήματα 10ετίας+. Οι Ευρωπαίοι αγόραζαν κάθε 3 χρόνια νέα μηχανήματα και δεν είχαν καν κεντρική διαχείριση των υπολογιστών του Σχολείου τους!
Η Τεχνική Στήριξη και ο Άλκης δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω! Άμεσες λύσεις, εξαιρετικό documentation, on-line απομακρυσμένη βοήθεια, όσα και να γράψω λίγα είναι!
Το Linux το τρέχουν όλες οι σοβαρές μεγάλες εταιρίες, είναι το μέλλον λόγω ασφάλειας, αξιοπιστίας, απόδοσης, μέχρι και η Microsoft άρχισε να το "αγκαλιάζει" τα τελευταία χρόνια εκεί που το πολεμούσε μανιασμένα ως ανταγωνιστή. Εμείς χάρη στο LTSP έχουμε την δυνατότητα να το αξιοποιούμε στα Σχολεία μας προσφέροντας industrial grade εργαστήρια πληροφορικής.
Ο λαός λέει "ό,τι πληρώσεις παίρνεις" όμως όποιος έχει λίγο μυαλό καταλαβαίνει πως αυτό ισχύει για τους άσχετους οι οποίοι δίνουν ένα σκασμό χρήματα ελπίζοντας να πάρουν κάτι καλύτερο. Το Linux και το LTSP είναι για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και τα Σχολεία μας δωρεάν και στο Ελληνικό κράτος κοστίζει ψίχουλα το να στηρίζει οικονομικά την Τεχνική Στήριξη για το συγκεκριμένο έργο. Ελπίζω η κατάσταση που βιώνουμε να πέσει στην αντίληψη τελικά και κάποιων σχετικών, διότι φαίνεται πως μέχρι τώρα μόνο άσχετοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι δεν τρέχουνε να δώσουνε άμεσα λύση στο πρόβλημα;;;

sakis_ser

Άλκη σε ευχαριστούμε ξανά και ξανά για ό,τι προσφέρεις σε όλους τους συναδέλφους. Και όσες φορές και να σε ευχαριστούμε, άλλες τόσες είναι απαραίτητες. Προσωπικά, ενημερώθηκα για το εν λόγω θέμα σήμερα μόλις μέσω matrix. Κι εγώ ανήκω στην μερίδα των δεινοσαύρων που από το 2006 χρησιμοποιώ LTSP σε όσα σχολεία υπήρχε ή μπόρεσα να το στήσω. Κ μάλιστα ήμουν από αυτούς που επέμεναν πολύ για να στηθεί εργαστήριο με LTSP vs Windows κ τα σχετικά.

Συνάδελφοι, το πώς διεκδικούμε λύσεις σε προβλήματα που μας δημιουργούν τρίτοι, εν προκειμένω ο νομοθέτης-υπουργείο, είναι μεγάλο θέμα και δεν το θίγουμε εδώ κ πολλά χρόνια... Για τον ίδιο λόγο που πέρασε ανερυθρίαστα και ανέμελα η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και καταντήσαμε να παρακαλάμε δ/ντες για να αγοράσουμε ένα PC, ενώ μπορούσαμε να επιδιορθώσουμε τα υπάρχοντα με ελάχιστο κόστος, μπορεί να περάσει κ το τρέχον ζήτημα.

Η δική μου εμπειρία με έχει διδάξει ότι τα φόρουμ κ τα ΜΚΔ μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στο θέμα της οργάνωσης των εμπλεκόμενων. Γι' αυτό άλλωστε κ τα χρησιμοποιούμε ;) . Η παραγωγή πολιτικών κι έπειτα νομικών αποτελεσμάτων είναι άλλη ιστορία όμως... Όση έκταση κ να δίνουμε στο θέμα (να δίνουμε καθημερινά και να επιμένουμε όπως κ να 'χει), δεν προκαλεί ιδρώτα τα ώτα των υπευθύνων. Είτε γιατί δεν γνωρίζουν το θέμα, είτε γιατί δεν σκέφτηκαν, είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει, είτε γιατί έχουν οικονομικό κίνητρο, είτε γιατί έχουν κολλημένα μυαλά, είτε γιατί πρέπει να ακολουθήσουν οδηγίες-εντολές άλλων. Το να το ευχόμαστε εδώ δεν το κάνει πραγματικότητα. Η λύση θεωρώ πως βρίσκεται στην μαζικότητα διεκδίκησης μέσω συλλόγων, σωματείων και επίσημων φορέων. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνόμαστε και αν εν τέλει δεν θέλουν να ασχοληθούν, τη λύση θα τη διεκδικήσουμε όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά... όλοι μαζί. Στη δική μου εργασιακή πορεία αυτό που γράφω λειτούργησε. Την ώρα που δεξιά κ αριστερά μας λέγανε «μην ασχολείστε, δεν θα πετύχετε τίποτα, το θέμα είναι πολιτικό εμείς γνωρίζουμε - εσείς είστε άσχετοι», μια χούφτα ανθρώπων ασχοληθήκαμε, διεκδικήσαμε κ τελικά... πέρασε το δικό μας. Όσο παράλογο κ εάν ακούγεται, προκαλέσαμε ψήφιση νόμου.

Υπερθεματίζοντας ό,τι προτείνουν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, θεωρώ πως η απεύθυνση πρέπει να ξεκινήσει με:
* τις ομοσπονδίες εκπαίδευσης (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), 
* τους συμβούλους εκπαίδευσης
* τα γραφεία Δ/σεων Α'βάθμιας κ Β'βάθμιας στο υπουργείο (λογικά υπάρχουν κι άλλοι μέσα στο οργανόγραμμα που θα έχει νόημα να απευθυνθεί κάποιος για το εν λόγω θέμα)
* τους πανελλήνιους συλλόγους πληροφορικής  (πλέον είναι πολλοί κ δεν τους παρακολουθώ)
* έπειτα εκπαιδευτικά ΜΜΕ

Και για να δημιουργήσουμε κι ένα επιπλέον έρισμα ας φτιάξουμε ένα κείμενο-αίτημα με μερικές εκατοντάδες κατ' ελάχιστον υπογραφές από κάτω ώστε να γίνει ένα ξεκίνημα. Για ό,τι γράφω χρειάζεται ενασχόληση, διάθεση, ελεύθερος χρόνος, συντονισμός και πολύ πολύ-πολύ-πολύ τρέξιμο. Το «στηρίζω ένα αίτημα» από το «διεκδικώ ενεργά» είναι πολύ διαφορετικά πράγματα και συνηθέστερα επιλέγουμε το 1ο για να ασχοληθούμε λιγότερο, είτε απλά επειδή δεν γνωρίζουμε (επιτρεπτό κ αυτό).

Δεν τα γράφω αυτά για να διαφημίσω κανέναν πολιτικό φορέα ή παράταξη. Δεν συντάσσομαι και δεν με ενδιαφέρει κανένας τους. Έτυχε όμως να βιώσω από πρώτο χέρι τη δύναμη του μαζικού αγώνα. Και τι μαζικού; Μιλάμε για μια χούφτα ανθρώπων που πήραμε το θέμα επ' ώμου, αφιερώσαμε μήνες από τη ζωή μας για να τρέχουμε δεξιά κ αριστερά ώστε να βρούμε τα πατήματα μας και να καταλάβουμε τι μας γίνεται κ καμιά εκατοστή από πίσω που στηρίζανε απλά με τις υπογραφές τους κ τελικά -ξαναλέω-: πετύχαμε αυτό που διεκδικήσαμε.

Εννοείται πως ό,τι γράφω δεν είναι δογματικό. Οποιοσδήποτε προτείνει κάτι που να έχει νόημα, πολύ ευχαρίστως να το ακολουθήσουμε. Απλά θα είναι κρίμα να καθίσουμε πάλι με σταυρωμένα τα χέρια.

ktsiaras

Γεια σε όλους,

Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που για πάνω από 10 χρόνια χρησιμοποιώ στα σχολεία που εργάζομαι το Ubuntu/LTSP/.
Είναι όντως απογοητευτική η σκέψη πως στην πρώτη "αναποδιά" που θα μου τύχει, δε θα μπορώ να μπω στο IRC και να
ζητήσω βοήθεια! Κυριολεκτικά θα σηκώσω τα χέρια ψηλά!

Άλκη ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά σου για τη συντήρηση αυτής της λύσης και πόσο
πολλοί στηρίζονται σε σένα και άλλους αφανείς...

Προσωπικά είμαι διατεθειμένος, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η δουλειά μου, να συνεισφέρω οικονομικά
(π.χ με μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή) σε όποιον θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συνεχίσει τη δουλειά αυτή. Η δουλειά αυτή 
δε μπορεί να γίνεται "τσάμπα"! 

Καταλαβαίνω πως καλό θα ήταν να υπάρχει επίσημη υποστήριξη αλλά ας μη γελιόμαστε Άλκη,
όλο αυτό το εγχείρημα είναι πρωτοβουλία λίγων και καλών! Που έχουν ονοματεπώνυμο... Και διόρθωσέ με αν έχω λάθος, αλλά
δεν είχατε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλη και σοβαρή "επίσημη" υποστήριξη!

Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα χρήματα που έχω (κι είμαι βέβαιος πως το έχουν κάνει κι άλλοι πολλοί ανάμεσά μας) ξοδέψει όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία για να "συμπληρώσω" εξοπλισμό που λείπει, ή να καλύψω κενά, για να κάνω τη δουλειά μου. Δεν περιμένω από κανένα επίσημο φορέα
βοήθεια για τη λειτουργία του εργαστηρίου! Όλα αυτά τα χρόνια είμαι μόνος... Εκτός βέβαια από την κοινότητα αυτή!

Καλή συνέχεια!

demetrio21r

Χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια στα σχολεία που εργάζομαι το Ubuntu/LTSP/ θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Άλκη για την βοήθεια του όποτε χρειάστηκε και ελπίζω να βρεθεί σύντομα μια λύση.

khatziar

Η πολιτική τους δεν είναι τυχαία γιαυτό και η δική μας ένωση κ αντίδραση είναι αναγκαία.
Ακόμη μια εγκληματική κ ντροπιαστική απόφαση της διοίκησης. Αντί να ενισχύσει το πρότζεκτ και να το επεκτείνει σε όλα τα σχολεία το κλείνει. 
Από την άλλη αγοράζει ηυ, διαδραστικους κ άδειες windows κ anti-virus. 
Στην κ.μακεδονια έχουν φέρει καινούργια μηχανάκια dell vostro με 4 gb ram και 90% χρηση μνημης με το endpoint και ό,τι άλλο βαλανε. Παιδευόμαστε να τα κάνουν να δουλέψουν, μόνοι μας κ μεταξύ μας. Από πάνω καμμια οδηγία ή σχέδιο.
 Κι εκεί που αποφασίζουμε με τους συναδέλφους να εγκαταστησουμε το ltsp ήρθε η είδηση της διακοπής υποστήριξης. Εμείς θα συνεχίσουμε...
Άλκη ένα τεράστιο μπράβο και ευχαριστώ για τον κόπο σου μαζί με την ομάδα σας όλα αυτά τα χρόνια. 

d_oikon

Παράθεση από: ktsiaras στις 01 Φεβ 2024, 10:19:56 ΠΜΓεια σε όλους,

Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που για πάνω από 10 χρόνια χρησιμοποιώ στα σχολεία που εργάζομαι το Ubuntu/LTSP/.
Είναι όντως απογοητευτική η σκέψη πως στην πρώτη "αναποδιά" που θα μου τύχει, δε θα μπορώ να μπω στο IRC και να
ζητήσω βοήθεια! Κυριολεκτικά θα σηκώσω τα χέρια ψηλά!

Άλκη ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά σου για τη συντήρηση αυτής της λύσης και πόσο
πολλοί στηρίζονται σε σένα και άλλους αφανείς...

Προσωπικά είμαι διατεθειμένος, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η δουλειά μου, να συνεισφέρω οικονομικά
(π.χ με μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή) σε όποιον θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συνεχίσει τη δουλειά αυτή. Η δουλειά αυτή
δε μπορεί να γίνεται "τσάμπα"!

Καταλαβαίνω πως καλό θα ήταν να υπάρχει επίσημη υποστήριξη αλλά ας μη γελιόμαστε Άλκη,
όλο αυτό το εγχείρημα είναι πρωτοβουλία λίγων και καλών! Που έχουν ονοματεπώνυμο... Και διόρθωσέ με αν έχω λάθος, αλλά
δεν είχατε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλη και σοβαρή "επίσημη" υποστήριξη!

Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα χρήματα που έχω (κι είμαι βέβαιος πως το έχουν κάνει κι άλλοι πολλοί ανάμεσά μας) ξοδέψει όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία για να "συμπληρώσω" εξοπλισμό που λείπει, ή να καλύψω κενά, για να κάνω τη δουλειά μου. Δεν περιμένω από κανένα επίσημο φορέα
βοήθεια για τη λειτουργία του εργαστηρίου! Όλα αυτά τα χρόνια είμαι μόνος... Εκτός βέβαια από την κοινότητα αυτή!

Καλή συνέχεια!

Θα συμφωνήσω σε όλα @ktsiaras ακόμα και σε αυτό: "...προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η δουλειά μου, να συνεισφέρω οικονομικά
(π.χ με μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή) σε όποιον θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συνεχίσει τη δουλειά αυτή...".




mkassapakis

Παράθεση από: ktsiaras στις 01 Φεβ 2024, 10:19:56 ΠΜΓεια σε όλους,

Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που για πάνω από 10 χρόνια χρησιμοποιώ στα σχολεία που εργάζομαι το Ubuntu/LTSP/.
Είναι όντως απογοητευτική η σκέψη πως στην πρώτη "αναποδιά" που θα μου τύχει, δε θα μπορώ να μπω στο IRC και να
ζητήσω βοήθεια! Κυριολεκτικά θα σηκώσω τα χέρια ψηλά!

Άλκη ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά σου για τη συντήρηση αυτής της λύσης και πόσο
πολλοί στηρίζονται σε σένα και άλλους αφανείς...

Προσωπικά είμαι διατεθειμένος, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η δουλειά μου, να συνεισφέρω οικονομικά
(π.χ με μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή) σε όποιον θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συνεχίσει τη δουλειά αυτή. Η δουλειά αυτή
δε μπορεί να γίνεται "τσάμπα"!

Καταλαβαίνω πως καλό θα ήταν να υπάρχει επίσημη υποστήριξη αλλά ας μη γελιόμαστε Άλκη,
όλο αυτό το εγχείρημα είναι πρωτοβουλία λίγων και καλών! Που έχουν ονοματεπώνυμο... Και διόρθωσέ με αν έχω λάθος, αλλά
δεν είχατε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλη και σοβαρή "επίσημη" υποστήριξη!

Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα χρήματα που έχω (κι είμαι βέβαιος πως το έχουν κάνει κι άλλοι πολλοί ανάμεσά μας) ξοδέψει όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία για να "συμπληρώσω" εξοπλισμό που λείπει, ή να καλύψω κενά, για να κάνω τη δουλειά μου. Δεν περιμένω από κανένα επίσημο φορέα
βοήθεια για τη λειτουργία του εργαστηρίου! Όλα αυτά τα χρόνια είμαι μόνος... Εκτός βέβαια από την κοινότητα αυτή!

Καλή συνέχεια!
Την αγωνία αυτή για τη συνέχεια τη συμμεριζόμαστε όλοι αλλά -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- θεωρώ λάθος να συζητάμε για τέτοιες χρηματοδοτικές λύσεις.
Πρωταρχικός μας στόχος θα πρέπει να είναι αφενός η επίσημη συνέχιση της τεχνικής στήριξης και ακόμη περισσότερο η ενδυνάμωση/εμπέδωση της αντίληψης, σε όλους τους υπεύθυνους και σε όλα τα επίπεδα, ότι η λύση Ubuntu LTSP είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε στα εργαστήρια Πληροφορικής. Έχουμε τα επιχειρήματα να το προωθήσουμε, έχουμε την εμπειρία τόσο χρόνων και κυρίως έχουμε την απόδειξη ότι είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά (μιας και όλα πλέον τα μετράμε σε χρήμα!).
Ας επικεντρωθούμε σε αυτό, προσπαθώντας να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε λύση το συντομότερο.
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

ilias_s

Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβάινει. Ένα ακόμα βήμα πίσω στα ελληνικά σχολεία.

astakos1010

Είναι πλέον φανερό και στους πλέον αδαείς και καλοπροαίρετους ότι η πολιτική γραμμή είναι ο περιορισμός των open-source λύσεων και η πρόσδεση στο άρμα της Microsoft. Άλλωστε αυτές ήταν οι υποσχέσεις στην τελευταία όταν δια βαΐων και κλάδων υποσχέθηκε επένδυση cloud-center στη βόρεια Ελλάδα. Όλα συνδέονται το ένα με το άλλο, με πιο πρόσφατο το 41 τακατό! Και κάποιοι μιλάνε για τον "πληροφορικάριο" τον Πιερρακάκη που "ξέρει" και θα μας υποστηρίξει....ο ύπνος τρέφει....Δεν έχω καμία ελπίδα, λυπάμαι συνάδελφοι αλλά πρόκειται περί ειλημμένης απόφασης. Η "αριστεία" σε όλο της το μεγαλείο.....τουρισμός, οικοδομή, πλατφόρμες και άγιος ο θεός.

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: pfan στις 27 Ιαν 2024, 11:37:58 ΠΜΔεκαπέντε χρόνια τώρα χρησιμοποιώ την ολοκληρωμένη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts είτε στα σχολεία που δίδασκα είτε όταν ήμουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ και κάναμε σε δεκάδες σχολεία εγκαταστάσεις. Μια λύση που έδωσε στα σχολικά εργαστήρια ζωή με ελάχιστους πόρους (οικονομικούς, εργατοώρες κλπ). Ακόμη και σήμερα συνέδεσα τους διαδραστικούς πίνακες που ήρθαν στο σχολείο στον server και ο κάθε καθηγητής έχει το δικό του εξατομικευμένο περιβάλλον σε όποια αίθουσα βρεθεί και έχουμε και την δυνατότητα να ελέγχουμε όλους τους διαδραστικούς ταυτόχρονα.
Το υπουργείο για άλλη μια φορά σταμάτησε την χρηματοδότηση για την υποστήριξη ενός τέτοιου έργου που βασίζετε σε λογισμικά ανοικτού κώδικα, που εξοικονομεί χρήματα, που δίνει στους υπεύθυνους εργαστηρίων εργαλεία για ουσιαστική παιδαγωγική αξιοποίηση του εργαστηρίου. Γιατί άραγε το υπουργείο γυρνάει την πλάτη του σε τέτοιες λύσεις;
Ας κινητοποιηθούμε για κάτι που κάνει την εκπαίδευση καλύτερη...
Μια πρώτη κίνηση είναι ο καθένας από εμάς ας σηκώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα. Ελπίζω και ενώσεις των εκπαιδευτικών Πληροφορικής να κινητοποιηθούν.
Πάντα υπάρχει ελπίδα...
Ευχαριστώ την συναδέλφισσα για τις κινήσεις που έκανε (προφανώς) για να δημοσιευθεί το θέμα:
Τα Λογισμικά Ανοικτού Κώδικα "Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts" σταματούν να υποστηρίζονται από το υπουργείο Παιδείας

LampriniK

#59
Χαίρετε

Συνάδελφοι!
Μολις διαβασα την ειδηση για το τελος της υποστήριξης και εχω παθει σοκ!
Το θεωρώ αδιανοητο και επιτέλους εκει στο Υπουργειο πρεπει να ακουνε οσους διδάσκουμε στα σχολεία τοσα χρόνια! Η λύση που μας προσέφερε ο Άλκης με το Ubuntu-Ltsp είναι ιδανική για το σχολικο εργαστήριο Πληροφορικής και δωρεάν!
Όσα "Ευχαριστώ" και να πούμε δε θα είναι αρκετά!
Ας οργανωθούμε όλοι και να συνταξουμε ένα ενυπόγραφο  αίτημα στο οποίο θα κάνουμε γνωστή την αντίδραση μας και την απαίτηση το έργο να συνεχιστεί γιατί μας ειναι απαραίτητο για το μάθημα!!!


ddimakis

Καλημέρα σε όλους.
Για μένα είναι αδιανόητο να σταματήσει το πακέτο Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts.
Πέρα από το γεγονός ότι σε ένα σχολείο μου απλά δεν θα υπάρχει εργαστήριο πλέον με τον πιο καινούργιο υπολογιστή να είναι 20ετίας, ακομα και αν όλα τα εργαστήρια ήταν ολοκαίνουργια πάλι αυτό το πακέτο θα διάλεγα.
Είναι απλά καλύτερο, τόσο από πλευράς διδακτικής εμπειρίας όσο και από διαχειριστικής ευκολίας.
Δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να λείψει για να καταλάβουν πόσο χρήσιμο είναι

lycourgus

Έμαθα την άσχημη εξέλιξη πολύ καθυστερημένα...
Ίσως επειδή ο Άλκης και τα υπόλοιπα παιδιά έχουν κάνει μία καταπληκτική δουλειά στήνοντας ένα project το οποίο μας έχει λύσει τα χέρια να μην τρέχουμε κάθε λίγο και λιγάκι με χαζοπροβλήματα στα εργαστήριά μας.

Χρησιμοποιώ το LTSP εδώ και περίπου 15 χρόνια σε 3 διαφορετικά σχολεία της Τήνου. Όλα αυτά τα χρόνια, απλοποίησε σε μέγιστο βαθμό τη διαχείριση των εργαστηρίων, μας έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευόμαστε εύκολα παλιό hardware (μέχρι το 2018 δουλεύαμε με Pentium 4@2GB RAM) κρατώντας τα σχολικά εργαστήρια λειτουργικά σε εποχές όπου οι σχολικές επιτροπές δεν είχαν χρήματα ούτε για θέρμανση - πόσο μάλλον για καινούργιους υπολογιστές. Αλλά ακόμα και μετά το 2018, με την προμήθεια των καινούργιων εργαστηρίων με τους Pentium G4600 @ 4GB RAM, το LTSP ήταν αυτό που έκανε τους νέους υπολογιστές λειτουργικούς στην πράξη (καθώς τα Windows 10 με 4GB RAM σύντομα έγιναν ανέκδοτο).

Είναι απαράδεκτη η διακοπή ενός project το οποίο τόσα χρόνια αποδείχθηκε λειτουργικότατο, απλοποίησε τη διαχείριση των σχολικών εργαστηρίων, συνέβαλε τα μέγιστα στη λειτουργία και την αποδοτικότητα των σχολικών εργαστηρίων και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στα λειτουργικά συστήματα και τα δίκτυα (ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ).

Είναι ντροπή να γίνεται επίκληση θεμάτων "φορέων υλοποίησης" για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει απίστευτο χρόνο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην υποστήριξη σχολείων Πανελλαδικά, καθώς τις λίγες φορές που τους χρειαστήκαμε ήταν πάντα έτοιμοι να μας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα ή λάθος μας.

Τέλος, είναι τουλάχιστον ύποπτη η στάση της δήθεν τεχνοκρατικής ηγεσίας του υπουργείου απέναντι σε ένα project που με ελάχιστο κόστος βοήθησε τόσο τα εγχώρια σχολεία αλλά και χρησιμοποιήθηκε από πολλά άλλα σχολεία ανά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή που η ίδια ηγεσία μιλάει για δήθεν εξωστρέφεια, brain gain και διάφορα άλλα ρητορικά καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Ή ενώ την ίδια στιγμή προμηθεύεται εξοπλισμούς "με το κιλό" - και σε πολλές περιπτώσεις με εξωφρενικά κόστη σε σχέση με τις τιμές στην αγορά - χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη/σενάριο/ανάλυση για την αξιοποίησή τους στη μαθησιακή διαδικασία, (βλ. πάλι καθρεφτάκια για ιθαγενείς στα δελτία των 20:00 και τα social media).

Ίσως πρέπει να σκεφτούμε περισσότερους τρόπους για την δημοσιοποίηση και την κλιμάκωση των αντιδράσεών μας.
Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πρόταση/ενέργεια.

υγ: Έχει ενημερωθεί η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος;

tina

Καλησπέρα, από τη στιγμή που διάβασα τα νέα που ανακοίνωσε ο Άλκης, προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό: ένας θεσμός που λειτουργεί σωστά, προσφέρει άπειρες λύσεις τόσα χρόνια στα εργαστήρια, εξοικονομεί χρήματα, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εξοπλισμού και στο πιο απομακρυσμένο δημοτικό σχολείο δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να αξιοποιούν τις εφαρμογές του διαδικτύου και τόσα άλλα προγράμματα, αντί να υποστηρίζεται και να ενισχύεται, να καθαιρείται χωρίς καμία λογική; χωρίς κανένα διάλογο; χωρίς καμία αιτιολογία;
 
Αν δεν ρωτήσουν εμάς που εργαζόμαστε στα σχολεία τόσα χρόνια, να τους πούμε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του εργαστηρίου και πόσες φορές επικοινωνούμε με τον Άλκη για να ξεπεράσουμε θέματα, τότε ποιον θα ρωτήσουν;

Δεν υπάρχει κανείς να μας υποστηρίξει να λύσουμε προβλήματα με τα Ubuntu/LTSP και αυτό είναι αξεπέραστο πρόβλημα. 
Χρειαζόμαστε αυτή την υποστήριξη στα εργαστήρια Πληροφορικής. Δεν είμαστε τεχνικοί, δεν γνωρίζουμε πολλά τεχνικά θέματα και φυσικά το σχολείο δεν μπορεί να πληρώνει κάθε τρεις και λίγο τεχνικό για το εργαστήριο Πληροφορικής.

 Απλά θα μείνουμε πάλι χωρίς υπολογιστές, όπως είχε γίνει παλιότερα και δουλεύαμε με τον windows server 2000 μέχρι το 2013 και οι μαθητές γελούσαν με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσαμε. 

Κρίμα και χαρήκαμε που θα έχουμε υπουργό παιδείας συνάδελφο Πληροφορικό και νομίζαμε πως θα αναβαθμιστεί ο κλάδος. 

Στους δρόμους πρέπει να είμαστε συνέχεια και να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα!

Έλεος με αυτή τη χώρα! 






maggilia

Καλησπέρα, είναι στα αλήθεια λυπηρό να μην εκτιμάται η συνεισφορά του Άλκη στην λειτουργία των σχολείων μας. 
Δεν φτάνει που προσπαθούμε με αρχαία μηχανήματα να λειτουργήσουμε γιατί δεν επενδύουν σε σχολικό εξοπλισμό
θα μας στερήσουν και τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούμε ως  Ubuntu LTSP γιατί χωρίς τεχνική υποστήριξη δεν γίνεται!!!
 


giannisdag

Το να συντηρείς ένα πρόγραμμα σε αυτό το επίπεδο δεν είναι απλό και θα πρέπει να πληρώνεται, ειδικά όταν δεν γίνεται στον "αέρα" άλλα καλύπτει πραγματικές ανάγκες. Παρεμπιπτόντως έριξα μία ματιά στους προγραμματιστές, πέραν του Άλκη μετά το 2017 δεν φαίνεται να εργάζεται κάποιος άλλος πάνω σε αυτό. Δυστυχώς δεν γνωρίζω να προσφέρω μία λύση, νομίζω ότι καταλαβαίνω πως πονάνε αυτοί που το υλοποίησαν και ίσως κάποιοι να βασίζονται στο φιλότιμο, άλλα δεν ξέρω αν έχει νόημα τελικά όλο αυτό. Ή θα πρέπει τέτοιες ενέργειες να στηρίζονται ή όχι. Τώρα καμιά απεργία για αυτό το θέμα θα μπορούσε να γίνει; οεοοο? Ή κάποιου είδους λευκή απεργία από τους πληροφορικούς μέσω της ΠΕΚΑΠ;

aspd

#67
Δημοσίευσα στο facebook.
Θα το βάλω και στη σελίδα του σχολείου μου.
Υπάρχει κάπου αλλού κάτι να κοινοποιήσουμε ή κάτι άλλο να κάνουμε;





aspd

@alkisg, μήπως θα μπορούσες να γράψεις μία σελίδα όπου να περιγράφεις πώς γινόταν η υποστήριξη όταν όλα ήταν καλά, τι άλλαξε τώρα και δεν υπάρχει υποστήριξη από το ΙΤΥΕ, τι στάση έχει το ΙΤΥΕ σε όλα αυτά και τι θα προτείνουμε.
Επίσης ένα copy paste τα οφελη του ltsp όλα αυτά τα χρόνια.

Αν θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο σε όσους γνωρίζω δεν είμαι σιγουρη αν μπορώ να απαντήσω σε όλα τα παραπάνω.
Επίσης να έχουμε όλοι ένα κοινό κείμενο.

Είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή το πρόβλημα να είναι η τηλεεργασία;





Yannis Siahos

Παράθεση από: aspd στις 14 Φεβ 2024, 03:37:57 ΜΜ@alkisg, μήπως θα μπορούσες να γράψεις μία σελίδα όπου να περιγράφεις πώς γινόταν η υποστήριξη όταν όλα ήταν καλά, τι άλλαξε τώρα και δεν υπάρχει υποστήριξη από το ΙΤΥΕ, τι στάση έχει το ΙΤΥΕ σε όλα αυτά και τι θα προτείνουμε.
Επίσης ένα copy paste τα οφελη του ltsp όλα αυτά τα χρόνια.

Αν θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο σε όσους γνωρίζω δεν είμαι σιγουρη αν μπορώ να απαντήσω σε όλα τα παραπάνω.
Επίσης να έχουμε όλοι ένα κοινό κείμενο.

Είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή το πρόβλημα να είναι η τηλεεργασία;




Για το έργο της Τεχνικής Στήριξης (αλλά και πιο ειδικά για τη δράση ΕΛ/ΛΑΚ) θα σε παραπέμψω στους ακόλουθους συνδέσμους:


alkisg

@giannisdag το Υπουργείο δεν σταμάτησε σε καμία στιγμή να στηρίζει αυτό το έργο. Ζήτησε και πέρυσι από το ΙΤΥΕ να το τρέξει, αλλά το ΙΤΥΕ δήλωσε αδυναμία λόγω του νέου νόμου για την τηλεεργασία.
Οπότε ένας τρόπος να επιλυθεί είναι να διερευνηθεί αν όντως ερμηνεύτηκε σωστά ο περιορισμός και τι εναλλακτικές υπάρχουν.

@aspd εγώ δεν θέλω να εμπλακώ ιδιαίτερα στο να πειστεί το Υπουργείο να βρει τρόπο να συνεχιστεί το έργο. Θα παρανοήσει κανείς ότι το κάνω για προσωπικό όφελος και μετά θα χάσω κάθε επιθυμία να συμμετάσχω... δες τους συνδέσμους που ανάρτησε ο Γιάννης, είναι ιδιαίτερα ενημερωτικοί.

Σχετικά με το πώς δούλευαν τα πράγματα παλιότερα, υπήρχαν στιγμές όπου η ομάδα είχε 10 άτομα, τώρα έχει μόνο 3. Αλλά ακόμα και ένας μόνο προγραμματιστής να υπάρχει είναι πολύ καλύτερα από όλα τα χιλιάδες λογισμικά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Φωτόδεντρου, που δεν έχουν κανέναν προγραμματιστή να τα συντηρεί... Δυστυχώς συχνά τα ανώτερα κλιμάκια ασχολούνται με την καινοτομία και ξεχνάνε τα βασικότερα, την συντήρηση και την υποστήριξη.

hnikolop

Καλημέρα σε όλους,
    χρησιμοποιώ LTSP στα δύο Δημοτικά που υπηρετώ (Δημοτικό Αμαρύνθου και Δημοτικό Γυμνού Ευβοίας) τα τελευταία χρόνια. Με την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και του Δήμου Ερέτριας για την αγορά φτηνών refurbished υπολογιστών τα δύο εργαστήρια λειτουργούν άψογα.
  Αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ο Άλκης και το LTSP και για αυτό στην κυριολεξία του είμαι ευγνώμων.
  Δυστυχώς, στην Ελλάδα είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στις κότες. Είναι απαράδεκτο ( και ηλίθιο) να διακοπεί η ανάπτυξη και η συντήρηση ενός τέτοιου project.
  Ελπίζω να βρεθεί κάποια φόρμουλα συνέχισης του. Αν δεν βρεθεί, είμαι διατεθειμένος να πληρώσω συνδρομή για τα νέα scripts  και την υποστήριξη τους.
 Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ τον Άλκη για τον κόπο του, το έργο του, την  υποστήριξη στην κοινότητα και την προθυμία του.

Χάρης Νικολόπουλος

hnikolop

Σε συνέχεια των προηγούμενων. Επειδή το σύστημα το ενδιαφέρει μόνο η εικόνα, μήπως θα βοηθούσε η δημοσιοποιήση   του ζητήματος στον Τύπο και την Τηλεόραση;
 Χάρης Νικολόπουλος

giannisdag

Με αφορμή την πρόταση του Χάρη περί συνδρομής για υποστήριξη θα ήθελα να προεκτείνω την σκέψη του και να προτείνω μία εν δυνάμει λύση.
Καταρχάς να αναφέρω ότι κανονικά θα πρέπει το υπουργείο να φροντίσει για την χρηματοδότηση του έργου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς για αυτό πληρώνουμε φόρους σαν πολίτες. Και εφόσον δεν λυθεί μέσω της κρατικής χρηματοδότησης να δούμε τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε.
Η εναλλακτική λύση που προτείνω είναι να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία τύπου patreon.com, opencollective.com κ.ά. ή να αναπτύξουμε οι ίδιοι αντίστοιχα εργαλεία που σκοπό έχουν την δυνατότητα στην χρηματοδότηση έργων με διαφάνεια. Επιπλέον να πειραματιστούμε με εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας για να εξυπηρετήσουμε ανάλογους σκοπούς. Δηλαδή να διαθέτουμε εργαλεία μέσω των οποίων να συζητάμε προτάσεις ανάπτυξης έργων, να ψηφίζουμε ποια προτιμάμε και να κατανέμουμε τους πόρους αντίστοιχα. Εφόσον αυτό το μοντέλο λειτουργίας λειτουργήσει πετυχημένα με τις ανάλογες προσαρμογές να το προτείνουμε και προς το υπουργείο σε αντικατάσταση του τρέχοντος μοντέλου. Ως τρέχον μοντέλο εννοώ την επιλογή για χρηματοδότηση των έργων από μία ομάδα του υπουργείου χωρίς να ρωτώνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα έπρεπε και να αξιολογούν το έργο. Επίσης δεν είναι διαφανές που ακριβώς ξοδεύονται τα χρήματα.
Αυτό φυσικά ισχύει σε όλες τις λειτουργίες του κράτους και θα μπορούσε να επεκταθεί στην πορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας είναι νομίζω το https://diavgeia.gov.gr.
Πολλοί θα πείτε ότι εντάξει τι λες τώρα, αυτά δεν γίνονται. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει από κάπου να αρχίσουμε και βήμα βήμα θα προχωρήσουμε. Εγώ έχω κάνει σχετική έρευνα ήδη υπάρχοντων εργαλείων άλλα υπάρχει μεγάλος όγκος που μπορεί να μελετηθεί. Θεωρώ ότι η περίπτωση της χρηματοδότησης του epoptes μπορεί να αποτελέσει μία καλή αφορμή για την μελέτη και εφαρμογή της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Για το θεωρητικό πλαίσιο μπορείτε να μελετήσετε καταρχάς τον Κ.Κοντογεώργη, https://cosmosysteme.com/ να αναζητήσετε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με άμεση δημοκρατία, (Direct Democracy) κ.α.
Δεν θέλω να γράψω παραπάνω για να μην βγω εκτός θέματος, γιατί το θέμα είναι συγκεκριμένο για το τέλος υποστήριξης ubuntu ltsp. Αν υπάρχει ενδιαφέρον προτείνω αρχικά να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό θέμα για το συγκεκριμένο.

alkisg

@giannisdag από την εμπειρία μου στο open source να αναφέρω ότι η ιδέα σου, αν και πολύ ωραία, δεν νομίζω να παίξει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Δωρεές σε open source κάνουν ελάχιστοι άνθρωποι, της τάξης του 1 ανά 1000. Έτσι projects που αναφέρονται σε μερικές χιλιάδες χρήστες μπορούν να μαζέψουν κάτω από 100 ευρώ ετησίως. Και στην ειδική περίπτωση του LTSP, όπου ο στόχος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, ακόμα λιγότερα!

(αν κάποιος προγραμματιστής έχει στόχο να βγάλει χρήματα, τον συμβουλεύω να ασχοληθεί με γιατρούς ή τράπεζες και όχι με σχολεία! ;D )

Έτσι οι μόνοι τρόποι να επιβιώσουν projects τέτοιου μεγέθους είναι:

  • Να τα χρηματοδοτεί κάποια εταιρία ή οργανισμός που τα χρησιμοποιεί, π.χ. κάποιο Υπουργείο. Είτε ως χρήμα είτε ως ώρες "αναθέτω σε αυτούς τους υπαλλήλους μου να αναπτύσσουν και να συντηρούν αυτό το project".
  • Να γίνουν εμπορικά, είτε πλήρως, είτε μερικώς. Π.χ. μπορεί να διαθέτουν μια δωρεάν έκδοση και μία ξεχωριστή, επαυξημένη εμπορική έκδοση. Ή να διαθέτουν δωρεάν το λογισμικό και να πουλάνε την υποστήριξη.
    (Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω μια παρανόηση που κυκλοφορεί: επιτρέπεται η πώληση open source λογισμικών. Ο περιορισμός π.χ. της GPLv3 είναι ότι θα πρέπει ο κώδικας να είναι διαθέσιμος στους πελάτες του λογισμικού)
  • Ή να αναπτύσσονται από χομπίστες οι οποίοι έχουν κάποια άλλη κύρια δουλειά και πηγή εισοδήματος. Αυτό είναι συχνό σε πολύ μικρά projects περιορισμένης διάρκειας και σπάνιο σε μεσαία και μεγάλα projects.
    (Να ξεκαθαρίσω κι άλλη μια παρανόηση: οι περισσότεροι προγραμματιστές long term open source projects το έχουν ως κύρια δουλειά τους και είναι πολύ καλά αμειβόμενοι)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από το "1" θα μπορούσε να γίνει και το "2", π.χ. όπως είπατε παραπάνω, όποιο σχολείο θέλει υποστήριξη σε Linux να δίνει κάποιο ποσό. Είτε τα χρήματα τα δίνει κεντρικά το Υπουργείο είτε τοπικά η Σχολική Επιτροπή, έρχονται τελικά από την ίδια τσέπη, το κράτος και τους φορολογούμενους (και σε σχέση με άλλες λύσεις, γίνεται σημαντική εξοικονόμηση).
Όμως η λύση "1" δίνει επίσημη χροιά και είναι πιο εύκολη στους προγραμματιστές αφού δεν χρειάζεται να ανοίγουν βιβλία, να κάνουν πωλήσεις, να πληρώνουν λογιστές κλπ, άρα να χρεώνουν και παραπάνω.

giannisdag

Εννοείται ότι το 1 είναι η ιδανική περίπτωση και μάλλον δεν θα συζητούσαμε τώρα αν εξακολουθούσε να ισχύει το 1. Παρόλα αυτά να τονίσω ότι αυτό το προτείνω και σαν εναλλακτική λύση για όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση άλλα και ως αλλαγή παραδείγματος για το πως θα μπορούσε διαφορετικά να λειτουργήσει το υπουργείο και το κράτος. Γιατί αν το σκεφτούμε και στην περίπτωση 1 το κράτος πάλι συλλέγει τα χρήματα από τους πολίτες προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες χρήσιμες σε αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες άμεσα τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν άλλα μέσω μίας αντιπροσωπευτικής εκλεγμένης ομάδας που κάποιες φορές (θα είμαι ευγενικός εδώ) δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.
Στο προκείμενο όμως αυτό που σκεφτόμουν είναι η λύση να είναι σε μορφή χρηματικής δωρεάς, όπου π.χ. ο προγραμματιστής θα ορίσει ένα ποσό που απαιτείται κατ' εκτίμηση βάση εργατοωρών προκειμένου να ολοκληρώσει μία νέα έκδοση (με βελτιώσεις, διορθώσεις κ.λ.π.) και από εκεί και πέρα θα δίνονται χρήματα μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό. Στο ενδιάμεσο θα μπορεί σταδιακά ο προγραμματιστής να προχωρά στην ολοκλήρωση του έργου και να εκταμιεύει μέρος του ποσού. Έχω την εντύπωση ότι έτσι λειτουργούν σε γενικές γραμμές ούτως ή άλλως αυτές οι πλατφόρμες. Τα χρήματα δεν είναι απαραίτητο να τα διαθέσουν όλα οι ίδιοι οι χρήστες της εφαρμογής, μπορεί να γίνει χορηγία και από τρίτους, πως γίνονται χορηγίες σε ΜΚΟ κ.λ.π., υπάρχουν άνθρωποι με πολλά χρήματα που δεν έχουν πρόβλημα να δαπανήσουν μικροποσά για αυτούς για ένα καλό σκοπό.
Το θέμα φυσικά είναι αν φορολογικά θα γίνει αποδεκτό ως φιλανθρωπικό έργο ή θα θεωρηθεί παρεχόμενη υπηρεσία. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει το ενδεχόμενο εφόσον το ποσό είναι μέχρι 10000 ευρώ να δικαιούται ο προγραμματιστής να εκδώσει Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.). σχετ. ΠΠΥ. Βέβαια σε θέματα φορολογίας θα πρέπει κάποιος να συμβουλευτεί λογιστή ή να ρωτήσει και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (π.χ. εφορία) τι ισχύει για αυτή την περίπτωση.

markakis

Έχω τη γνώμη ότι πρέπει με κάθε τρόπο να εξαντλήσουμε την 1η περίπτωση. Είναι εκατοντάδες τα σχολεία τα σχολεία που χρησιμοποιούν την λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts και πρέπει να στηριχτεί κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας. Χρειάζεται να ταρακουνηθούν οι ανευθυνο-υπεύθυνοι και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Για την ώρα επίσημα θέση έχουν πάρει οι:

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση, απ' όσο ξέρω, από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΕΚΑΠ, ΕΕΛΛΑΚ αλλά ούτε και από τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής (!!!).

Θα είναι πολύ δυσάρεστο να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός της 1ης που περιγράφει Άλκης. Βέβαια αν υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς υποστήριξη/ανάπτυξη (έστω για τις νεότερες εκδόσεις του Linux), τότε απομένει η 2η λύση, όπου οι μεν συντελεστές του έργου θα πρέπει να βρουν τη νόμιμη μορφή φορέα (Ε.Π.Ε;) και όλοι εμείς να απευθυνθούμε στον/τους διευθυντή/ές του/των σχολείου/ων που χρησιμοποιεί/ουν τη λύση, ώστε να πληρώσουν για ετήσιο συμβόλαιο συντήρησης. Πραγματικά δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε αυτό.

jim_katsar

#77
Προσωπικά μόλις το Σάββατο που μας πέρασε (17/2/2024) ενημέρωσα τον Σύμβουλο Πληροφορικής (Σερρών, Ξάνθης και Ροδόπης) κο Τριανταφύλλου. Από την απάντηση που μου έδωσε κατάλαβα ότι δεν γνώριζε το θέμα. Είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί από την θέση που έχει και επίσης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους Συμβούλους Πληροφορικής (σε απάντηση του @markakis για τους συμβούλους).
Υπάρχει και η ΟΚΠΕ που αφορά όλες τις ειδικότητες στην πρωτοβάθμια. Θα προσπαθήσω να τους προσεγγίσω μέσω του τοπικού ΣΥΚΠΕ Σερρών.
Αυτά.
Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε κάτι, κυρίως να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα γιατί αν μείνουμε να κουβεντιάζουμε μεταξύ μας σε αυτό το forum λύση δεν θα βρεθεί.

khatziar

#78
Πριν περίπου 1 μήνα κ κατι  ανάφερα σε συμβουλο πληροφορικής το θεμα και η απάντηση ήταν ότι τώρα είναι δοσμενοι 100% στην αξιολόγηση συναδέλφων.
Όπως επίσης και μια Πέμπτη μεσημέρι πριν πάλι κανένα μηνα σε διαδικτυακό σεμινάριο όπου σε μισή ώρα καλυψανε την ύλη 4 μαθηματων του Επαλ ανάμεσα στα οποία κ τα Δίκτυα! για οση ώρα ήμουν μέσα κουβέντα δεν είπαν για το θέμα.
Έχουν δουλειες, με λεπτομέρειες θα ασχολούνται?

astakos1010

Παράθεση από: khatziar στις 25 Φεβ 2024, 12:37:22 ΠΜΠριν περίπου 1 μήνα κ κατι  ανάφερα σε συμβουλο πληροφορικής το θεμα και η απάντηση ήταν ότι τώρα είναι δοσμενοι 100% στην αξιολόγηση συναδέλφων.
Όπως επίσης και μια Πέμπτη μεσημέρι πριν πάλι κανένα μηνα σε διαδικτυακό σεμινάριο όπου σε μισή ώρα καλυψανε την ύλη 4 μαθηματων του Επαλ ανάμεσα στα οποία κ τα Δίκτυα! για οση ώρα ήμουν μέσα κουβέντα δεν είπαν για το θέμα.
Έχουν δουλειες, με λεπτομέρειες θα ασχολούνται?
Ακριβώς αυτό! Οι άνθρωποι "βελτιώνουν" την πληροφορική στην εκπαίδευση με......ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Επιθεωρητές της συμφοράς δηλαδή και η ουσία που λέγεται Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts πάει περίπατο. Αυτή είναι η Ελλάδα v2.0 των α(χ)ρίστων! Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς συνάδελφοι κάνουμε απεργία-αποχή, κάνουμε στάσεις εργασίας, προβάλουμε την ουσία που είναι και τα Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts εις βάρος του καραγκιόζ μπερντέ που αφιερώνουν τη ζωή τους οι "σύμβουλοι"; Εμείς τι κάνουμε; ΓΙα να έχουν δουλίτσα οι σύμβουλοι Πληροφορικής (που υπάρχουν απειροελάχιστοι νεοδιόριστοι) σημαίνει ότι μάλλον υπάρχουν αρκετοί εθελόδουλοι που δε τους καίγεται καρφί...παρά μόνο η πάρτη τους! Λυπάμαι ειλικρινά.

falexakos

Οι Πληροφορικοί σε κάθε Νομό, ας προσπαθήσουμε (έστω) να εκμαιεύσουμε σχετικά ψηφίσματα απ' τις ντόπιες ΕΛΜΕ/Συλλόγους Δασκάλων ! Μην ξεχνάμε δηλ. και τους συνδικαλιστικούς μας φορείς. Εάν μαζευτούν αρκετά ψηφίσματα, θα αναγκαστούν οι δυο (2) Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ & ΔΟΕ) να προβληματιστούν σχετικά (αν μη τι άλλο). Στις τόσες *σφαλιάρες* που δέχεται ο κλάδος -τόσο των ΠΕ86, όσο και συλλήβδην των Εκπαιδευτικών- ας έχουμε στον νου ότι κάθε αντίδραση μετράει! ;)
Λέω εγώ τώρα...

ΥΓ Και να μην περιμένουμε πολλά από Συμβούλους Πληροφορικής (πολλώ δε μάλλον άλλης ειδικότητας) που έχουν 15+ χρόνια να μπουν σε τάξη ή εργαστήριο!

kbaziot

Καλημέρα.
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
Πολύ κρίμα για τον τερματισμό της υποστήριξης!

aspd

Καλημέρα. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να είχαμε και ένα συγκεντρωτικό κείμενο pdf, που να εξηγεί την κατάσταση και να μπορούμε να το  στείλουμε επισυναπτόμενο  σε συμβούλους κτλ 


ktsiaras

Γεια σε όλους!
Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποιες «δράσεις» που έγιναν σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ ΠΕ Αχαΐας, τον Κώστα τον Τσούβαλη. Συντάξαμε ένα ενημερωτικό κείμενο το οποίο έστειλε ο Κώστας στους υπόλοιπους υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ ΠΕ μέσω email. Το ίδιο κείμενο θα σταλεί και στους συναδέλφους ΠΕ86 της ΠΕ Αχαΐας με σύνδεσμο που θα παραπέμπει στο «Στέκι» για περαιτέρω ενημέρωση και κατάθεση απόψεων. Στείλαμε το κείμενο που δημοσίευσε η ΕΠΕ σε έναν φίλο και συνάδελφο ΠΕ86 που σχετίζεται με την ΠΕΚΑΠ, ο οποίος μας είπε πως το προώθησε σε κάποιους από το ΔΣ. Ο Κώστας επίσης, σε ένα έντυπο καταγραφής εξοπλισμού των εργαστηρίων ΤΠΕ, που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία της ΠΕ, πρόσθεσε ένα πεδίο που θα δείξει ποιοι και πόσοι ακριβώς δουλεύουν με LTSP/Ubuntu στην περιοχή.  Από μεριάς μου έχω ήδη στείλει το ίδιο κείμενο στην πρόεδρο του τοπικού συνδικαλιστικού οργάνου μας η οποία σκοπεύει να βγάλει σχετική ανακοίνωση και ίσως καταφέρει να το προωθήσει «παραπέρα».
Δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν όλα αυτά, αλλά παραμένω ανήσυχος. Τι θα γίνει μόλις «σκάσει» το επόμενο πρόβλημα στα εργαστήριά μου; Έχω στήσει το μάθημά μου πάνω στο συγκεκριμένο setup και δεν είμαι έτοιμος να το αλλάξω αυτό, ούτε και το επιθυμώ!
Μήπως θα πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα στις δράσεις και αντιδράσεις μας; Μία πιο συγκεκριμένη στόχευση, π.χ το ΙΤΥΕ απευθείας; Υπάρχει κάποιο plan b; Μέχρι πότε θα αναμένουμε, τι και από ποιον; Οι μέρες περνούν και φοβάμαι πως η όποια δυναμική υπάρχει στις αντιδράσεις μας, θα ξεφουσκώσει...
Άλκη, Γιάννη και οι υπόλοιποι πιο «παλιοί» της παρέας, έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που πρωτο-ανακοινώθηκε το τέλος της υποστήριξης. Στο μεταξύ έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, έχει πάρει κάποια δημοσιότητα το θέμα και έπεται και συνέχεια βεβαίως. Από πλευράς σας τι βλέπετε; Υπάρχει ελπίδα; Τι πιστεύετε;
 
ΥΓ: Συμφωνώ 100% πως οι σύμβουλοι είναι πολύ μακριά μας. Δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που φτιάξαμε με τον Κώστα εδώ, για να το δείτε. Ευπρόσδεκτες όποιες παρατηρήσεις έχετε...

akirikos

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα υποβαθμιστεί το μάθημα από την έλλειψη υποστήριξης στο ένα από τα λίγα project που ήταν πραγματικά χρήσιμο για την καθημερινότητα του εργαστηρίου πληροφορικής. Ας ελπίσουμε να το δει κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια και να φροντίσει για τη συνέχισή του.

Αυτό που μάλλον δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι κόβοντας τα LTSP ουσιαστικά θα εκτοξευθεί το κόστος συντήρησης των εργαστηρίων πληροφορικής.

gregflo

Παράθεση από: akirikos στις 07 Μαρ 2024, 10:12:53 ΠΜΔεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα υποβαθμιστεί το μάθημα από την έλλειψη υποστήριξης στο ένα από τα λίγα project που ήταν πραγματικά χρήσιμο για την καθημερινότητα του εργαστηρίου πληροφορικής. Ας ελπίσουμε να το δει κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια και να φροντίσει για τη συνέχισή του.

Γνωρίζουμε αν το θέμα έχει φτάσει σε κάποιο αρμόδιο που να μπορεί και να θέλει να δώσει λύση;;

exanemou

χρησιμοποιώ τη λύση UBUNTU/LTSP από το 2011 και πραγματικά μου έχει λυσει τα χέρια από πλευράς διαχείρισης-συντήρησης του εργαστηρίου έτσι ωστε να καταναλώνω τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για προβλήματα που προκύπτουν και έχουν σχέση με το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη από τον Αλκη που τώρα αυτό καθίσταται αδύνατο.
Αν είναι δυνατόν καλό θα ήταν να είχαμε στη διάθεση μας κάποια στατιστικά στοιχεία πχ αριθμός σχολείων που χρησιμοποιούν το LTSP, αριθμός ωφελούμενων μαθητών , εκπαιδευτικών, κλπ  και με αυτά τα στοιχεία να απευθυνθούμε στα μέλη του ΔΣ έτσι ώστε να ζητήσουμε να βγεί ψήφισμα .  Ποιοί όμως θα είναι αποδέκτες του ψηφίσματος;

d_oikon

#87
Καλησπέρα σε όλους.

Σχετικά με προαναφερθέντα σχόλια για κάποιο κείμενο που μπορούμε να στείλουμε σε ενδιαφερόμενους φορείς ή/και κλάδους (πχ δημοσιογράφους), το οποίο να αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει, συνέταξα ένα κείμενο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία που έδωσε ο Άλκης @alkisg και λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να το διαβάσετε, να σχολιάσετε, ή/και να προτείνετε αλλαγές. Το κείμενο θα το βρείτε εδώ.

Ενημέρωση 21/03/2024: Έχω κάνει διορθώσεις/προσθήκες σύμφωνα με τα σχόλια που έγιναν.





aspd


d_oikon

Παράθεση από: aspd στις 12 Μαρ 2024, 12:48:36 ΜΜΈκανα κάποια σχόλια στο κείμενο....

Σ' ευχαριστώ. Έκανα κάποιες διορθώσεις/προσθήκες σύμφωνα με σχόλια που έγιναν.

stefanosski

Ελπίζω να διορθωθεί η κατάσταση και να επανέλθει σύντομα η υποστήριξη Ubuntu.

d_oikon

Παράθεση από: d_oikon στις 12 Μαρ 2024, 10:42:37 ΠΜΚαλησπέρα σε όλους.

Σχετικά με προαναφερθέντα σχόλια για κάποιο κείμενο που μπορούμε να στείλουμε σε ενδιαφερόμενους φορείς ή/και κλάδους (πχ δημοσιογράφους), το οποίο να αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει, συνέταξα ένα κείμενο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία που έδωσε ο Άλκης @alkisg και λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να το διαβάσετε, να σχολιάσετε, ή/και να προτείνετε αλλαγές. Το κείμενο θα το βρείτε εδώ.

Ενημέρωση 21/03/2024: Έχω κάνει διορθώσεις/προσθήκες σύμφωνα με τα σχόλια που έγιναν.





Στο κείμενο έχουν γίνει βελτιώσεις/διορθώσεις σύμφωνα με προτάσεις που έγιναν.
Μπορεί όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει και να το στείλει σε όποιον νομίζει ότι θα ευαισθητοποιηθεί και θα αναδείξει το θέμα μας.
Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή διορθώσεις/βελτιώσεις είναι ακόμα ευπρόσδεκτες.
Καλημέρα σε όλους!

artemis

Χρησιμοποιώ το σύστημα αυτό περίπου 15 χρόνια. Όπως καταλαβαίνω είναι κλασική περίπτωση γραφειοκρατικής αδιαφορίας από την κεντρική διοίκηση, ακόμα κι αν αυτή τελικά κερδίζει από τα εκατοντάδες εργαστήρια που θα έπρεπε να διατηρεί σε καλή κατάσταση.
Τέλος πάντων, πιστεύω ότι αυτό που θα τους πίεζε είναι οι δημοσιεύσεις στον τύπο, ακόμα και τοπικό, γιατί μόνο έτσι στριμώχνονται.

vasiliki

Άλκη σε ευχαριστώ για την υποστήριξη στο έργο μου στα σχολεία, όλα αυτά τα χρόνια!
Ήσουν πάντα εκεί, όποτε σε χρειαζόμουν στο εργαστήριο, ακούραστος, ευγενικός, άμεσος και αποτελεσματικός.
Για μένα είσαι αναντικατάστατος σε αυτό που κάνεις στα σχολεία.
Πραγματικά λυπάμαι για την εξέλιξη. :-[
Γιατί όταν υπάρχει κάτι καλό σε αυτό το κράτος δεν το εκτιμούμε, δεν μπορώ να το καταλάβω!


markakis

Σήμερα έκανε μια συνάδελφος μια ανάρτηση στην ομάδα ΠΕ86 στο Facebook, για προβλήματα στο LTSP που τα αποδίδει στον τερματισμό υποστήριξης. Δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τα προβλήματα αυτά και δεν ξέρω αν όντως οφείλονται σε αυτό. Με αφορμή αυτή την ανάρτηση και επειδή μέχρι τώρα κάνω κανονικά update στο 22.04, στα 2 σχολεία που έχω εργαστήριο LTSP, δεν έχω εντοπίσει κάτι που δεν δουλεύει σε σχέση με πριν.

Έχετε εικόνα για regression στην έκδοση 22.04 που έχουν εντοπιστεί μετά από update; Άλκη, έχεις εσύ;

Kermit, ο Βάτραχος

Μέχρι τις 26/4 δεν είχα παρατηρήσει κάτι που να μην λειτουργεί.

theofilipp

Καλημέρα
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Πραγματικά πολύτιμη η βοήθεια!
Έχουμε εργαστήριο με UBUNTU 22.04 σε Γυμνάσιο. Είναι εγκατεστημένο το LibreOffice. Παρουσιάζεται το εξής πρόβλημα στο server: Όταν ανοίγω ένα αρχείο του Microsoft Office με πετάει έξω στην αρχική οθόνη και πρέπει να βάλω κωδικό για να ξαναμπώ. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;

falexakos

ΠαράθεσηΠαρουσιάζεται το εξής πρόβλημα στο server

Δηλαδή στους clients λειτουργεί Ok το Libreoffice;

Μήπως σου κάνει logout κάθε φορά που πας να ανοίξεις μια οποιαδήποτε παραθυρική εφαρμογή; Δοκίμασε να επανεγκαταστήσεις τον Window Manager (lightdm) και δες (π.χ. με το gparted) μήπως έχει γεμίσει όλο το Ubuntu partition στον server και δεν υπάρχει χώρος για swap in/out των εφαρμογών. Επίσης, εγώ θα δοκίμαζα να βάλω κάποια πιο "φτωχή" ανάλυση στην οθόνη μου.
 

gerana

Παράθεση από: alkisg στις 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜΤέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ Διόφαντος. Ζητείται νέος φορέας να υιοθετήσει το έργο!

Εδώ και 15+ χρόνια, η ολοκληρωμένη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts χρησιμοποιήθηκε από 1000+ σχολεία για τη λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής με λογισμικά ανοικτού κώδικα. Εξοικονόμησε εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και στους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα έκανε την εγκατάσταση και συντήρηση των ΣΕΠΕΗΥ πανεύκολη και τη χρήση τους απολαυστική.

Δυστυχώς ένας πρόσφατος νόμος απαγόρευσε στο ΙΤΥΕ Διόφαντος την τηλεεργασία, και έτσι τα δύο μέλη της Υπηρεσίας Τεχνικής Στήριξης ΣΕΠΕΗΥ που είχαν απομείνει να αναπτύσσουν και να υποστηρίζουν τη λύση δεν μπορούν πλέον να συνάψουν σύμβαση απογευματινής εξωδιδακτικής απασχόλησης (είναι καθηγητές ΠΕ86 σε άλλη πόλη από την έδρα του ΙΤΥΕ).

Ένα από αυτά τα μέλη ήμουν κι εγώ. Ολόκληρο το 2023 συνέχισα να υποστηρίζω αμισθί αυτά τα 1000+ σχολεία με την ελπίδα ότι το ΙΤΥΕ θα έβρισκε τρόπο να διατηρήσει την ομάδα, αλλά η τελική απάντηση ήταν αρνητική. Ήρθε πλέον η ώρα να κατεβάσουμε τα μολύβια... Η τεχνική στήριξη των σχολείων πρέπει να γίνεται από επίσημους φορείς, δεν είναι ευθύνη κάποιων καλοθελητών.
(προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το θέμα για μένα δεν είναι οικονομικό, η "απογευματινή εξωδιδακτική απασχόληση" αμείβεται 10 φορές λιγότερο από π.χ. τα ιδιαίτερα - "ψυχικό" κάνω για το καλό των σχολείων αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται σε επίσημο πλαίσιο)
Όμως παράλληλα είμαι Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Ιωαννίνων, και από αυτή τη θέση θα συνεχίσω να αναπτύσσω και να υποστηρίζω τη λύση αλλά μόνο για τα σχολεία του νομού.

Τι θα γίνει όμως με την υποστήριξη των υπόλοιπων 1000+ σχολείων; Ελπίζουμε να βρεθεί φορέας να υιοθετήσει το έργο, αφού τα οφέλη του είναι πολύ σημαντικά και το κόστος του απειροελάχιστο. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου, είμαι ο κύριος προγραμματιστής των LTSP/Epoptes/sch-scripts και τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι εδώ. Όμως, αφιερώνω όλον μου τον χρόνο σε τεχνικά ζητήματα και έτσι δεν ευκαιρώ να ασχοληθώ με τα "γραφειοκρατικά" του έργου, αυτά θα πρέπει να τα αναλάβει ο φορέας.

Συγνώμη για τα άσχημα νέα! Καλή χρονιά σε όλους!

Υπάρχει κάποιο νέο από το Υπουργείο για την υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ Διόφαντος ?

ktsiaras

Καλημέρα!

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! (λέμε ακόμα... ;) )

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να στέλνουμε κανένα email στο ΙΤΥΕ, ως πληροφορικοί που χρησιμοποιούν το LTSP στα
εργαστηριά τους και να αρχίσουμε να τους ρωτάμε τι θα γίνει με την τρέχουσα έκδοση, αν θα υπάρξουν updates κ.α.; Εφόσον
έχουν αναλάβει τη συντήρηση του έργου, δε θα πρέπει να πιεστούν και λίγο να κάνουν κάτι γι' αυτό;

Άλκη, εσύ στα σχολεία αρμοδιότητάς σου θα στείλεις νέα έκδοση φέτος;


alkisg

Καλημέρα παιδιά!

Δεν έχω απολύτως κανένα νέο από το ΙΤΥΕ και το Υπουργείο. Υποθέτω ότι δεν ασχολούνται πια.
Συμφωνώ με τον Κώστα, ίσως είναι καλή ιδέα όσοι χρησιμοποιούν LTSP να ζητήσουν απευθείας υποστήριξη από ΙΤΥΕ / Υπουργείο, ώστε να δουν ότι υπάρχει ακόμα ζήτηση.

Προβλήματα υπάρχουν διάφορα, από προφανή π.χ. "στο νέο Ubuntu 24.04 δεν γίνεται καν εγκατάσταση sch-scripts / Epoptes / LTSP" μέχρι λιγότερο προφανή π.χ. "ο Google Chrome δεν ανοίγει καθόλου ή/και κάνει το εργαστήριο να σέρνεται, ακόμα και σε παλιές εγκαταστάσεις".

Ναι όσο είμαι ΥΠΛΗΝΕΤ στα Ιωάννινα, και όσο τα σχολεία του Νομού θέλουν τη λύση (τώρα χρησιμοποιείται στο 90+% των εργαστηρίων), θα συνεχίζω να αναπτύσσω και να διαθέτω νέες εκδόσεις τοπικά. Σε λίγες μέρες θα κάνουμε αναβαθμίσεις ή νέες εγκαταστάσεις σε 24.04, προμηθευτήκαμε και SSD δίσκους για τους servers.

Για κεντρική υποστήριξη open source στα σχολεία, θα πρέπει να αποφανθεί έμπρακτα το Υπουργείο, δεν μπορεί να γίνεται ευκαιριακά σαν χόμπι, πρέπει να υπάρχει σχετική ομάδα υποστήριξης.
Είτε αυτό, είτε να πληρώνει τοπικά η κάθε σχολική επιτροπή όπως κάνει με τη συντήρηση εργαστηρίων με Windows, αλλά αυτή η λύση έχει επιπρόσθετο overhead για όλους...

jim_katsar

Καλησπέρα στην ομάδα!
Εγώ προσωπικά μόλις πριν λίγο έστειλα email άμεσα στο ΙΤΥΕ να μου απαντήσουν τι σκοπό έχουν με το έργο της Τεχνικής Στήριξης LTSP. Αν έχουν σκοπό να βρουν λύση κ.τ.λ. Αν δεν λάβω απάντηση θα ξαναστείλω. Θα προσπαθήσω μέσα στην εβδομάδα να τους βρω και τηλεφωνικά να εκφράσω το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Πιστεύω όπως είπε και ο ktsiaras  και συμφώνησε και ο alkisg να στείλουμε όλοι και να τους ενοχλήσουμε στο ΙΤΥΕ μήπως και κάποιος αρχίσει να ενδιαφερθεί. Αλλά χρειάζεται κινητικότητα.  Αν όντως είμαστε τόσοι πολλοί τελικά...
Αυτά από εμένα προς στιγμήν
Καλή συνέχεια

Kermit, ο Βάτραχος

Σε ποια διεύθυνση έστειλες το μήνυμά σου;

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!

jim_katsar

Καλημέρα Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: Kermit, ο Βάτραχος στις 01 Σεπ 2024, 09:07:01 ΜΜΣε ποια διεύθυνση έστειλες το μήνυμά σου;
Από την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ της κεντρικής σελίδας του ΙΤΥΕ (ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ) βρήκα το mail: info.cti@cti.gr
Προφανώς πρέπει να είναι κάποιο κεντρικό mail.
Στο θέμα ανέφερα:
ΠαράθεσηΑίτημα για Τεχνική Στήριξη LTSP/Ubuntu
Υπάρχει και ένα τηλέφωνο:  2610960300 στο οποίο θα τους ενοχλήσω αν δεν υπάρξει μετά από 2-3 προσπάθειες ανταπόκριση.
Αυτά!
Καλή συνέχεια παιδιά κ καλή σχολική χρονιά σε όλους μας!


d_oikon

Παράθεση από: jim_katsar στις 01 Σεπ 2024, 06:48:42 ΜΜΚαλησπέρα στην ομάδα!
Εγώ προσωπικά μόλις πριν λίγο έστειλα email άμεσα στο ΙΤΥΕ να μου απαντήσουν τι σκοπό έχουν με το έργο της Τεχνικής Στήριξης LTSP. Αν έχουν σκοπό να βρουν λύση κ.τ.λ. Αν δεν λάβω απάντηση θα ξαναστείλω. Θα προσπαθήσω μέσα στην εβδομάδα να τους βρω και τηλεφωνικά να εκφράσω το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Πιστεύω όπως είπε και ο ktsiaras  και συμφώνησε και ο alkisg να στείλουμε όλοι και να τους ενοχλήσουμε στο ΙΤΥΕ μήπως και κάποιος αρχίσει να ενδιαφερθεί. Αλλά χρειάζεται κινητικότητα.  Αν όντως είμαστε τόσοι πολλοί τελικά...
Αυτά από εμένα προς στιγμήν
Καλή συνέχεια
Πολύ καλά έκανες. Θα στείλω κι εγώ στο ΙΤΥΕ.
Επίσης, από την Άνοιξη είχα γράψει εδώ για την σύνταξη ενός κειμένου σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο προορίζεται στο να το χρησιμοποιήσει όποιος θέλει και να το στείλει σε όποιον φορέα/οργανισμό/media πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει να λυθεί το θέμα. Μετά από προτάσεις/διορθώσεις από όσους το διάβασαν από εδώ μέσα έχει καταλήξει σε αυτό.
Εγώ αφού στείλω email στο ΙΤΥΕ, σκέφτομαι να στείλω το κείμενο στους καθ΄ ύλην αρμόδιους (υπουργείο) και αν δεν υπάρξει απάντηση να το στείλω σε μία λίστα με 40-50 media που έχω βρει για να λάβουν γνώση το τι συμβαίνει!
Συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί (και το μέγεθος του προβλήματος) και να κατανοήσουν την τεράστια δουλειά/προσπάθεια που έκανε η μέχρι πρότινος τεχνική στήριξη με τον alkisg.

evry

Ενημερωτικά για να ξέρετε, το καλοκαίρι όλοι οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Πληροφορικής στείλαμε επιστολή στον υπουργό παιδείας, και στο ΙΕΠ με κάποιες προτάσεις για τα μαθήματα πληροφορικής στην εκπαίδευση.
Εκτός από την πρόταση για 2ωρο μάθημα πληροφορικής σε δημοτικό και γυμνάσιο το οποίο τεκμηριώνουμε με επιστημονικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα αναφέρουμε και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα εργαστήρια πληροφορικής και τη συνέχιση της υποστήριξης για το LTSP.
Η επιστολή δεν έχει δημοσιοποιηθεί, τη στείλαμε υπηρεσιακά.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

d_oikon

#106
Παράθεση από: evry στις 02 Σεπ 2024, 08:51:32 ΜΜΕνημερωτικά για να ξέρετε, το καλοκαίρι όλοι οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Πληροφορικής στείλαμε επιστολή στον υπουργό παιδείας, και στο ΙΕΠ με κάποιες προτάσεις για τα μαθήματα πληροφορικής στην εκπαίδευση.
Εκτός από την πρόταση για 2ωρο μάθημα πληροφορικής σε δημοτικό και γυμνάσιο το οποίο τεκμηριώνουμε με επιστημονικά και παιδαγωγικά επιχειρήματα αναφέρουμε και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα εργαστήρια πληροφορικής και τη συνέχιση της υποστήριξης για το LTSP.
Η επιστολή δεν έχει δημοσιοποιηθεί, τη στείλαμε υπηρεσιακά.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Μακάρι να έχει θετικό αποτέλεσμα η κίνησή σας.

Νομίζω όμως ότι θα ήταν καλό να επικοινωνήσουμε κι εμείς οι καθηγητές πληροφορικής για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος.
Εγώ μόλις έστειλα email στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.

Ενημέρωση: Έστειλα email και στο γραφείο του υπουργού παιδείας.

Kermit, ο Βάτραχος

Έστειλα κι εγώ.

Και τους ανέφερα επίσης πως οι άδειες και μόνο (RDS CAL) για κάτι ισοδύναμο (δεν το έχω δοκιμάσει) με Remote Desktop Services και Windows Server 2022 για τα 30 μηχανήματα που έχω σε τρία σχολεία έχουν κόστος περίπου 1800€ και τους ρωτάω από ποιο κονδύλι θα βγουν τα χρήματα αυτά.

mandarinos

Είναι που με τα μνημόνια δεν επιτρέπονται οι περιττές σπατάλες, και όλες οι δαπάνες ελέγχονται πρίν εγκριθούν! Ωραία δουλειά!... Να δώκουμε κι άλλα λεφτά στον Μπίλλη, γιά να επιδιώκει μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού! ;D

(Βάλε αυτό που έγραψες γιά -αν δεν σφάλλω- περίπου 5,000 σχολεία ανά την επικράτεια! Αλλά ο μισθός μας παραμένει σταθερός, διότι "δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα". Σωστά; )

xdv

Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε.

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: Kermit, ο Βάτραχος στις 03 Σεπ 2024, 11:23:14 ΠΜΈστειλα κι εγώ.

Και τους ανέφερα επίσης πως οι άδειες και μόνο (RDS CAL) για κάτι ισοδύναμο (δεν το έχω δοκιμάσει) με Remote Desktop Services και Windows Server 2022 για τα 30 μηχανήματα που έχω σε τρία σχολεία έχουν κόστος περίπου 1800€ και τους ρωτάω από ποιο κονδύλι θα βγουν τα χρήματα αυτά.
Μου έστειλαν απάντηση σήμερα από τον Διόφαντο:
Παράθεση
Αγαπητέ κύριε,
 
Θα θέλαμε καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για την επικοινωνία μαζί μας, αντιλαμβανόμενοι το ενδιαφέρον και την ανησυχία
σας ως προς το θέμα που επισημαίνετε.
 
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως είναι πρόθεση του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» η συνέχεια της υποστήριξης της αρχιτεκτονικής
Ubuntu/LTSP στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής, αναγνωρίζοντας την αξία της συγκεκριμένης τεχνολογικής λύσης, στο
πλαίσιο της αναβάθμισης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής.
 
Για το σκοπό αυτό το Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού, το οποίο,
με βάση τους κανόνες υλοποίησης των αντίστοιχων έργων, θα απασχολείται στις εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και
θα μπορεί να υποστηρίξει τεχνικά την εν λόγω αρχιτεκτονική.
 
Ευχαριστούμε θερμά για την κατανόηση.
 
Εκ μέρους του Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»




markakis

#111
Παράθεση από: Kermit, ο Βάτραχος στις 06 Σεπ 2024, 06:35:45 ΜΜΓια το σκοπό αυτό το Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού, το οποίο, με βάση τους κανόνες υλοποίησης των αντίστοιχων έργων, θα απασχολείται στις εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και θα μπορεί να υποστηρίξει τεχνικά την εν λόγω αρχιτεκτονική.

Αυτό με τις "εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»" δεν μου αρέσει καθόλου στην απάντηση.

Αν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει υποστήριξη της λύσης LTSP, χωρίς τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα έχουν αφιερώσει χιλιάδες ανθρωποώρες στην ανάπτυξη και υποστήριξη της λύσης, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα συζητάμε.

Μόλις έστειλα και εγώ e-mail στο  Ι.Τ.Υ.Ε με κοινοποίηση στη γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας

jim_katsar

Την ίδια ακριβώς απάντηση με τον Kermit, ο Βάτραχος έλαβα και εγώ σήμερα από το ΙΤΥΕ από την κα Gourdoupi Lena 
Δεν μπορώ να μην απαντήσω πίσω σε αυτή την 'πολιτικάντικη' απάντηση η οποία στην πραγματικότητα επί της ουσίας δεν λέει απολύτως τίποτα. Μία υπόσχεση χωρίς καμία δέσμευση, απλά για να αισθανθούμε ωραία. Μία τελείως επικοινωνιακή απάντηση.
Αισθάνομαι περισσότερο απογοητευμένος από πριν :'( :'( :'(

d_oikon

Παράθεση από: jim_katsar στις 06 Σεπ 2024, 10:10:25 ΜΜΤην ίδια ακριβώς απάντηση με τον Kermit, ο Βάτραχος έλαβα και εγώ σήμερα από το ΙΤΥΕ από την κα Gourdoupi Lena
Ακριβώς την ίδια απάντηση έλαβα κι εγώ!!
Σα να σου λέει "εξ αποστάσεως δεν μπορεί να δουλεύει η ομάδα της τεχνικής στήριξης. Μόνο στην έδρα του ΙΤΥΕ".....
Πώς γίνεται να έχεις έτοιμη την ομάδα Τεχνικής Στήριξης, ή οποία είναι και η δημιουργός και να μην υπάρχει τρόπος να την κρατήσεις;

chronis

Καλησπέρα σας, εργάζομαι στην πρωτοβάθμια και φέτος πήρα μετάθεση για την Γ' Αθήνας (τοποθετήθηκα σε 3 σχολεία). Η κατάσταση που βρήκα στα εργαστήρια ήταν απογοητευτική και με εξόργισε. Παντού windows σπασμένα και μάλιστα διαφερετικές εκδόσεις και διαφορετικό λογισμικό στους υπολογιστές. Ακόμα και σε υπολογιστές που ήρθαν τα τελευταία χρόνια με dual boot με ubuntu είχε αφαιρεθεί! Απορώ πως είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να μην υποστηρίζουμε τέτοιες λύσεις με τα πλεονεκτήματα που έχουν και τι μάθημα έκαναν σε τέτοια εργαστήρια. 
Τι θέλω να πω τελικά. Ότι δε φταίει μόνο το υπουργείο που έγινε διακοπή της τεχνικής υποστήριξης αλλά και οι εκπαιδευτικοί που δεν το χρησιμοποιούν ειδικά σε εργαστήρια που φαντάζει ως ιδανική λύση. 
Δε ξέρω αν θα βρεθεί λύση, αλλά θα πρέπει εμείς να αντιδράσουμε πιο δυναμικά. Τα μέιλ είναι μία καλή αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες ενέργειες και να γίνει σαφές ότι η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τόσες εργατοώρες και έχουν την τεχνογνωσία, μαζί με όποιες άλλες προσθήκες ανθρώπινου δυναμικού.

d_oikon

Παράθεση από: d_oikon στις 07 Σεπ 2024, 02:40:58 ΜΜΑκριβώς την ίδια απάντηση έλαβα κι εγώ!!
Τους έστειλα απάντηση. Δεν μπορούσα να μην!

"Αγαπητοί κ.κ.

Πρωτίστως σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Επιπλέον, είναι θετικό το ότι είστε προσανατολισμένοι στην συνέχεια της υποστήριξης της αρχιτεκτονικής Ubuntu/LTSP. Είναι πασιφανές και όσοι χρησιμοποιούμε την αρχιτεκτονική αυτή το αναφέρουμε, ότι είναι η τέλεια λύση ώστε να πραγματοποιείται το μάθημά μας απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα, για τους λόγους που ανέφερα στο προηγούμενο μου email.

Παρόλα αυτά, από την απάντησή σας, αντιλαμβάνομαι ότι δεν προσανατολίζεστε στην συνέχεια της τεχνικής στήριξης όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά με το να βρεθεί προσωπικό το οποίο θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ». Αυτό σημαίνει και με δεδομένο ότι τα άτομα της μέχρι πρότινος τεχνικής στήριξης βρίσκονται σε άλλο νομό από τις εγκαταστάσεις του Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τον σχεδιασμό.

Ως χρήστης της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής για δέκα χρόνια, σε όποιο σχολείο υπηρέτησα, οφείλω να επισημάνω ότι η μέχρι πρότινος ομάδα της τεχνικής στήριξης αποτελούσε την ραχοκοκαλιά του επιτυχημένου οικοδομήματος. Ήταν η ομάδα που ανέπτυξε την αρχιτεκτονική κι έχει αφιερώσει, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες ώρες σε τεχνική απομακρυσμένη υποστήριξη σε ό,τι μπορούσε να παρουσιαστεί, σε οποιοδήποτε σχολείο. Δεν υπήρξε ποτέ, καμία περίπτωση, που δεν ασχολήθηκαν με κάποιο πρόβλημα και να δώσουν λύση, είτε μέσω του κεντρικού Forum της τεχνικής στήριξης, είτε και στοχευμένα σε κάποιο σχολείο συνδεόμενοι remotely στο server (και για τις δύο περιπτώσεις έχω προσωπική εμπειρία και ειδικά στη δεύτερη, η ανταπόκριση ήταν πάντοτε άμεση και πάντα με επιτυχία, χωρίς να υπάρξει προσωπική γνωριμία μαζί τους).

Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να φανταστώ για ποιον λόγο να μην συνεχιστεί η μέχρι πρότινος τεχνική στήριξη με τους ανθρώπους που πρωτίστως αγαπάνε αυτό που κάνουν (και αυτό φαίνεται) και έχουν την εμπειρία, μετά από χιλιάδες ώρες τεχνικής στήριξης, ώστε να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε κυριολεκτικά ζήτημα. Για ποιο λόγο να ξεκινήσει μία νέα ομάδα τεχνικής στήριξης, ξεκινώντας από το μηδέν, χρειάζοντας σίγουρα πολλές εκατοντάδες ώρες προσαρμογής και χωρίς να ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα!
Θεωρώ ότι, οποιοδήποτε ζήτημα γραφειοκρατικό (απαγόρευση τηλεεργασίας στο Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» κλπ) σίγουρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις ανάλογες κινήσεις, εφόσον φυσικά ο φορέας το επιθυμεί!

Ελπίζω κι εύχομαι να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να διατηρηθεί η μέχρι πρότινος ομάδα τεχνικής στήριξης. Όχι γιατί γνωρίζω προσωπικά τους ανθρώπους, αλλά γιατί τόσα χρόνια είδα τι σημαίνει απόλυτα αποτελεσματική και με σεβασμό προς εμάς Τεχνική Στήριξη!

Σας ευχαριστώ.
---
Με εκτίμηση,
Οικονόμου Δημήτρης - ΠΕ86
"

jim_katsar

Καλησπέρα ομάδα, καλησπέρα Δημήτρη (συνονόματε)
Η δική μου απάντηση ήταν αρκετά σκληρή, δεν μπόρεσα να κρατηθώ.
Επί της ουσίας τα ίδια απαντήσαμε αλλά δυστυχώς με πιο σκληρή γλώσσα εγώ.
Ανέφερα (και θα το κάνω) ότι τον επόμενο μήνα θα τους ξανά ενοχλήσω να μου πουν αν έχουν κάποια εξέλιξη στο θέμα.

Είναι δυνατόν να βρεθεί ομάδα που να υποστηρίξει το LTSP σύστημα χωρίς να το γνωρίζει;;; Ποιος θα τους εκπαιδεύσει;;; Μήπως αυτός που το δημιούργησε;;; Κάθε φορά που θα συναντούν ένα καινούριο πρόβλημα που θα απευθύνονται;;; Δηλαδή κυνηγάμε την ουρά μας....;;;
Αν δεν αλλάξει το καθεστώς του έργου σε τηλε-εργασία δυστυχώς δεν θα βρεθεί λύση. Κατά τα άλλα Ελλάδα 2.0...

markakis

Η φασόν απάντηση που λαμβάνουμε θεωρώ ότι αποτελεί εμπαιγμό καθώς εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» δεν έχει βρει λύση και υποστήριξη δεν υπάρχει.

Δικαίως αγανακτούμε. Και εγώ δεν κρατήθηκα και απάντησα στο μήνυμά τους, πάντα με κοινοποίηση στην γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας. Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά το Υπουργείο είναι εκείνο που πρέπει να βρει λύση και όχι κατ' ανάγκη το Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

stamstat

προσυπογράφω όλα όσα επισήμανε παραπάνω ο συνάδερφος κύριος Οικονόμου Δημήτρης στο email του προς το Ι.Τ.Υ.Ε «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

Είμαι και εγώ χρήστης της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής τα τελευταία 12 χρόνια.
Δεν μπορώ να με φανταστώ στο εργαστήριο χωρίς LTSP.
Είναι τουλάχιστον εγκληματικό να μην συνεχίσει το έργο της αυτή η απόλυτα αποτελεσματική ομάδα.
Πάντα τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ από καρδιάς για την δουλεία τους και εύχομαι να δοθεί λύση το συντομότερο.

Σταμάτης Στατέλλης - ΠΕ86