Μάθημα Β Λυκείου

Ξεκίνησε από P.Tsiotakis, 14 Ιαν 2018, 06:31:38 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

P.Tsiotakis

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.

Ήθελα εδώ και μέρες να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία για το μάθημα Επιστήμη Υπολογιστών στη Β λυκείου, ώστε να αποτυπωθεί στη βάση γνώσης του φόρουμ...
μετά από αρκετά χρόνια διδασκαλίας του, παρατηρώ ότι διδάσκοντας με ηρεμία και χωρίς πίεση απλά παραδείγματα με τη χρήση του διερμηνευτή φτάνω κάθε χρονιά σε μεγαλύτερο σημείο βάθους από αυτό που έχω σχεδιάσει.

Πλέον παρουσιάζω τους τελεστές div, mod χωρίς απορίες. Οι μαθητές κατέληξαν μόνοι τους και ζήτησαν να μάθουν τον τρόπο διατύπωσης σύνθετων εκφράσεων με λογικούς τελεστές, χρησιμοποίησαν μόνοι τους εμφωλευμένες δομές επιλογής, χωρίς καν να έχω αναφέρει (σε επεκτάσεις ασκήσεων και σε ασκήσεις του βιβλίου μαθητή όπως αυτή με την ψηφοφορία στη συνέλευση) κ.ο.κ.

Είμαι σίγουρος ότι αν παρουσίαζα την πολλαπλή επιλογή δε θα είχα πρόβλημα να την παρουσιάσω.

Σε 1 μάθημα έδειξα τη δομή Για, τον τρόπο εμφάνισης τιμών με μοτίβο και το άθροισμα σειράς και επανέλαβαν το μοτίβο σε άλλα αθροίσματα. Φυσικά, θα επιμείνω όσο μπορέσω στην έννοια του αθροιστή κ.λπ.

Με απλά λόγια ενώ τα πρώτα χρόνια λειτουργούσα μάλλον συμπεριφοριστικά και παρουσίαζα μοτίβα, πλέον παρατηρώ ότι διδάσκω δομημένο προγραμματισμό και επίλυση προβλήματος στη Β λυκείου γενικής παιδείας.
Φυσικά, υπάρχουν οι αδιάφοροι, φυσικά παλεύω να διατηρήσω την προσοχή και το ενδιαφέρον τους, αυτά είναι σταθερές του συστήματος (σε όλες τις χρονιές και όλα τα μαθήματα) και συνεπώς δεν συνεκτιμώνται.

Έχω καταλήξει να πιστεύω ότι δεν άλλαξαν τόσο οι μαθητές (το επίπεδο τους) καθώς δεν έχει ριζωθεί ακόμη η διδασκαλία του προγραμματισμού στις προηγούμενες βαθμίδες, αλλά περισσότερο άλλαξα εγώ.

Με εκτίμηση,

stam12

Σίγουρα παίζει ρόλο και η δική μας εξέλιξη και βελτίωση του τρόπου προσέγγισης στη διδασκαλία του μαθήματος. Δεν παύει βέβαια η 1 ώρα την εβδομάδα να αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στο πλασάρισμα της διδακτέας ύλης από εμάς και την πρόσληψη και εμπέδωσή της από την πλευρά των μαθητών.  Φέτος βέβαια η ύλη, ήτανε σίγουρα περισσότερο εξορθολογισμένη από άλλες χρονιές.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

stam12

Μου έκανε εντύπωση η εικόνα που έδωσε το αυτοματοποιημένο σύστημα ασκήσεων: algo.pk, το οποίο χρησιμοποίησα τώρα τελευταία για τις επαναλήψεις. Όταν είδα τις επιδόσεις των ομάδων συνοπτικά (συνημμένο αρχείο), όπως τις δίνει το σύστημα, παρατήρησα κάποια πράγματα που θα ήταν δύσκολο να τα συμπεράνω διαφορετικά. Για παράδειγμα είδα πως η 6η ομάδα μαθητών (όπως και η 5η), λειτούργησε πιο προσεκτικά και μεθοδικά και ενώ δεν έβγαλε τις περισσότερες ασκήσεις, εντούτοις τις έκανε σωστά. Ενώ άλλες ομάδες που έβγαλαν περισσότερες ασκήσεις (όπως η 2 και η 4) τις αντιμετώπισαν πιο επιπόλαια κι έκαναν περισσότερα λάθη. Αυτή η εικόνα μου έδωσε μια επιπλέον όψη της επίδοσης των μαθητών στο μάθημα που δε θα την είχα διαφορετικά.

Με την ευκαιρία βέβαια αυτή θα ήθελα να εκφράσω κι απ' αυτό το βήμα την ευγνωμοσύνη μου και να εξαίρω τις προσπάθειες των συντελεστών της εφαρμογής. Τέτοιες προσπάθειες σίγουρα επιδρούν θετικά και υποβοηθούν το έργο της εκπαίδευσης στην πολύπαθη διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής. 
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

Η δική μου εμπειρία λέει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μάθημα Ε.Α.Ε.Η.Υ. είναι το ότι είναι μονόωρο. Ό,τι είναι μονόωρο κατατάσεται εξ' ορισμού στα "έλα μώρε τώρα" μαθήματα.

Ποιά είναι τα μονόωρα μαθήματα στα ΓΕΛ? Project(B'), Φυσική Αγωγή(Β'), ΕΑΕΗΥ(Β'), Λογοτεχνία(Γ')... Μόνο που ενώ τα τρία είναι μαθήματα που δε θα δώσει κανείς εξετάσεις και δεν παρουσιάζουν δυσκολίες η ΕΑΕΗΥ είναι και σαφώς δυσκολότερη αλλά αποτελεί και τη βάση της ΑΕΠΠ (είναι ουσιαστικά τα 3 πρώτα κεφάλαια της ΑΕΠΠ).

Επίσης, το γεγονός πως είναι μονόωρο μάθημα το κάνει πιο δύσκολο να διδαχθεί αποτελεσματικά στο εργαστήριο και πολύ εύκολο να χαθούν ώρες. Πέρυσι κατάφερα να κάνω σε ένα τμήμα 18 ώρες και στο άλλο 20 όλη τη χρονιά (μαζί με την ώρα του διαγωνίσματος) και φέτος έκανα 26 και 27 αντίστοιχα. Τι άλλαξε φέτος σχετικά με πέρυσι? Φέτος το μάθημα ήταν την 2η ώρα και πέρυσι την 5η και την 6η αντίστοιχα...


jimthegreat13

να γινει ο αλγοριθμος που θα διαβαζει 3 αριθμους κ θα εμφανιζει υον μεγαλυτερο ν γινετε ελεγχος ετσι ωστε οι αριθμοι ν ειναι θετικοι? και κατι αλλο πως κανω ελεγχο για ακεραιο αρθμο απο 0 εως 24 ευχαριστω πολυ οποιον βοηθησει

gpapargi

Παράθεση από: jimthegreat13 στις 14 Μαΐου 2018, 07:54:05 ΜΜ
να γινει ο αλγοριθμος που θα διαβαζει 3 αριθμους κ θα εμφανιζει υον μεγαλυτερο ν γινετε ελεγχος ετσι ωστε οι αριθμοι ν ειναι θετικοι? και κατι αλλο πως κανω ελεγχο για ακεραιο αρθμο απο 0 εως 24 ευχαριστω πολυ οποιον βοηθησει
Οι συνάδελφοι συζητούν παραπάνω άλλο ζήτημα, οπότε κανονικά θα πρέπει να ανοίξεις νέο θέμα. Ωστόσο είναι δύσκολο να πάρεις απάντηση σε αυτά που ζητάς γιατί δεν απαντάμε homework μαθητών. Πάλεψέ το λίγο και εδώ είμαστε για να δούμε κάποια λύση σου. Μια έτοιμη απάντηση δε σου κάνει καλό και ουσιαστικά σε καταστρέφει. 
Γιώργος Παπαργύρης

stam12

Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο ρόλος μας για μερικούς μαθητές μέσα στην τάξη και τι κάνουν αυτοί οι μαθητές όλο το χρόνο μέσα στην τάξη;! Το παρακάτω είναι απάντηση στην ερώτηση "τι είναι αλγόριθμος"...
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

andreas_p

Γιατί να μας απασχολήσουν μία έως το πολύ πέντε περιπτώσεις ;; Και μάλιστα με απαντήσεις σε γλώσσα ΜΗ ελληνική ;;;

P.Tsiotakis

Καλησπερα,
Θυμάμαι στις οδηγίες εξέτασεις, ότι δεν περιλαμβάνονται οι ερωτήσεις ανάπτυξης, έχει αλλάξει κάτι;

stam12

#9
Μόνο αυτόν τον ορισμό τους ζήτησα να μάθουν! Πάλι εμείς είμαστε "offside";

Στις οδηγίες* πάντως δεν αναφέρεται ρητά κάπου ότι δεν επιτρέπονται οι ερωτήσεις ανάπτυξης.
*http://pe19.gr/%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85/
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

P.Tsiotakis

Ο συγκεκριμένος/η μαθητής/τρια δεν γνωρίζει ούτε το χρώμα του εξώφυλλου του σχολικού βιβλίου. Πιθανώς, η έλλειψη κατανόησης της έννοιας του αλγορίθμου, δεν είναι το κύριο πρόβλημά του/της.

Δεν σφυρίζω φάουλ!!
Απλά, η περιγραφή των οδηγιών εξέτασης δεν είναι ανοικτή και οι οδηγίες που είχαμε από πέρσι για το μάθημα από τον ΣΣ, ήταν στο πλαίσιο ότι δεν εξετάζουμε ορισμούς.

ilias_s

#11
Ειδικά στο 2ο θέμα οι οδηγίες αναφέρουν:

"... Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους."

Δυστυχώς πολλές φορές στην πράξη, αναγκαζόμαστε να ζητάμε ορισμούς γιατί ξέρουμε πως αν δε το κάνουμε ορισμένοι δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα να γράψουν το παραμικρό. Άσχετα με το τι λένε οι οδηγίες και ο κάθε ΣΣ στην θεωρία... Στην πράξη και κατ' ιδίαν όλοι σου λένε να βοηθήσεις όσο μπορείς να μη μένουν στο λύκειο!

Για το συγκεκρίμενο παράδειγμα του μαθητή που έδωσε ο συνάδελφος... Πόσους τέτοιους βλέπουμε κάθε χρονιά? Σε περιοχές με συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά τέτοιου είδους γραπτά είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

stam12

#12
Απλά μου έκανε εντύπωση η ασχετοσύνη μερικών παιδιών. Λες και βρίσκονται σε άλλους κόσμους, δικούς τους! Όλο το χρόνο μιλάμε για αλγόριθμους στο μάθημα και κάνουν σα να μην έχουν ξανασυναντήσει την έννοια. Τέλος πάντων, υπήρξαν σίγουρα και οι περιπτώσεις των άριστων μαθητών.

Ανάγκη πάντως, ν' αναβαθμιστεί το μάθημα και γενικότερα η Πληροφορική στο σχολείο, γιατί είναι άδικο για τα παιδιά που έχουν δυνατότητες να αριστεύσουν και οι περιορισμοί του μαθήματος τα δυσκολεύουν. Αλλά και για εμάς είναι άδικο, γιατί έτσι όπως πάμε θα γίνουμε "φιλόλογοι" απ' τις επιτηρήσεις στα φιλολογικά. Ο αλγόριθμος όμως τότε,  θα παγιωθεί ως "ιός" κι η ασχετοσύνη στην Πληροφορική θα πάρει διαστάσεις επιδημίας, αν δεν το 'χει ήδη κάνει.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

#13
Όπως έγραψα και πιο πάνω, ένα 1ώρο μάθημα είναι από μόνο του ένας καλός λόγος να μη δώσει σημασία ένας μαθητής.

Κατά τα άλλα, το ότι το μάθημα διδάσκεται σε μαθητές της Β' λυκείου εκ των οποιων αρκετοί δεν ενδιαφέρονται καν για τις θετικές επιστήμες (γιατί επέλεξαν τη θεωρητική) είναι λάθος από πολλές απόψεις.

stam12

#14
Παραθέτω παρακάτω ένα διάγραμμα με την επίδοση 21 μαθητών ενός τμήματος της Β' στις πρόσφατες γραπτές εξετάσεις του μαθήματος. Στο διάγραμμα αυτό φαίνονται τα εξής:

  • 13 στους 21 μαθητές (62%), είχαν επίδοση: "λίαν ανεπαρκή εως στοιχειώδη" ( Βαθμ. 1-9, Μ.Ο. 5.5 )
  • 6 στους 21 μαθητές (29%), είχαν επίδοση: "στοιχειώδη εως μέτρια" ( Βαθμ. 9-14, Μ.Ο. 11.7 )
  • και μόνο 2 στους 21 μαθητές (9%), είχαν επίδοση: "καλή εως πολύ καλή" ( Βαθμ. 14-18, Μ.Ο. 16.8 )
  • κανείς δεν αρίστευσε (0%)
Παρόμοια ήταν και η επίδοση σε άλλα τμήματα. Θεωρώ ως κακή την παραπάνω επίδοση, επιφυλάσσομαι βέβαια να παραθέσω δείγματα των θεμάτων πάνω στα οποία εξετάστηκαν. Οι λόγοι γι' αυτή την κακή επίδοση, πέραν του ότι εγώ θα μπορούσα να είμαι ένας "κακός" καθηγητής που δε ξέρει να κάνει το μάθημά του καλά, είναι πολλοί πιστεύω και μπορούν να συζητηθούν.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

#15
Σε σύνολο 35 μαθητών της Β τάξης πήρα φέτος 7 γραπτά από 10 και πάνω. Μ.Ο τάξης 5,9. Τα περισσότερα γραπτά είναι κάτω του 5.

Κάποιος θα σκεφτεί πως τους έβαλα πολύ δύσκολα θέματα ή πως δεν έκανα μάθημα και παίζαμε ... "κρεμάλα" όλη τη χρονιά! Παρόλαυτά φέτος έσπασα ρεκόρ αριθμού μαθημάτων (26 και 27 αντίστοιχα στα δύο τμήματα) ενώ πέρυσι έκανα 18 και 19 αντίστοιχα.

Το 2016-17 με τα ίδια θέματα είχα Μ.Ο γραπτών της τάξης 8,8 (αν και με λιγότερα μαθήματα). Το 2015-16 ο αντίστοιχος Μ.Ο ήταν 11 και το 2014-15 ο Μ.Ο ήταν 8.5.

... έχω μιλήσει και με άλλους συναδέλφους. Σε σχολεία της περιοχής με παρόμοια χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα είναι μέσες άκρες τα ίδια.

stam12

Άρα είναι γενικότερο το πρόβλημα και θα πρέπει να το εκλάβουν ως "καμπανάκι" οι σχολικοί σύμβουλοι. Να ζητήσουν ν' αναβαθμιστεί το μάθημα και να γίνει δίωρο, άμεσα.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

dimitrios67

Θα μπορουσες να ανεβασεις τα θεματα που εβαλες,
για να κανουμε  μια συγκριση με τα θεματα που εχουμε βαλει αλλοι συναδελφοι;
Πιστευω οτι θα μπορεσουμε να βγαλουμε "ασφαλεστερα" συμπερασματα,
οταν δουμε σε ποια θεματα δεν "απεδωσαν" οι μαθητές μας!

ilias_s

Δεν πιστεύω πως μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα απλά κοιτάζοντας τα θέματα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με αυτό είναι να αποκλείσουμε την περίπτωση της "υπερβολής" εκ μέρους του εκπαιδευτικού. Σε 3-4 μέρες που θα έχω μεγαλύτερη άνεση χρόνου θα ανεβάσω τα θέματα των τελευταίων 2 ή και 3 ετών.

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και πτυχές του προβλήματος ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως έγραψα και πιο πάνω. Ο αριθμός ωρών είναι αντικειμενικά ένα πρόβλημα που έχει ίσως μόνο το δικό μας μάθημα! Αλλά και μία παρέμβαση να γίνει εκεί, το πρόβλημα δεν θα λυθεί (απλά θα υπάρξει βελτίωση). Για να καταλάβεις γιατί παρατηρούνται αυτοί οι βαθμοί πρέπει να μελετήσεις πάρα πολλές παραμέτρους (π.χ οικογενειακό περιβάλλον, στάση απέναντι στο σχολείο, τοπική οικονομία κτλ).

stam12

#19
Ανεβάζω ενδεικτικά κάποια από τα θέματα ...

  • Στο , αν και τους προειδοποίησα ότι θα βάλω κάτι σχετικό, έγινε σφαγή και ακόμα και οι καλοί μαθητές δε μπορούσαν να ξεχωρίσουν μεταξύ τους τα λογικά διαγράμματα των δομών επανάληψης.
  • Στο , αν και τον ίδιο αλγόριθμο τον είχαν εξεταστεί σε γραπτή δοκιμασία του Β' τετραμήνου με μορφή μπερδεμένης σειράς εντολών, εντούτοις έγινε και πάλι σφαγή και οι περισσότεροι έβαζαν άλλα αντ' άλλων στα κενά.
  • Στο , ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα κι έπιαναν αρκετές μονάδες απ' αυτό, αλλά στο 3Β έγινε και πάλι κόλαση. (εκτός εξαιρέσεων πάντα)
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

Αυτά πάντως δεν τα λες δύσκολα θέματα και δεν μπορεί να ευθύνονται για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών.

Θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη μας πως τουλάχιστον ένα μέρος των μαθητών που καλούνται να απαντήσουν σε αυτά τα θέματα, του χρόνου θα είναι στη Θετική και στην Οικονομία-Πληροφορική και με ένα 2ωρο ή 4ωρο "φρεσκάρισμα" (σύμφωνα με τις οδηγίες) θα πρέπει να μπαίνουν στην ύλη της Γ' τάξης. Αυτό είναι ανέφικτο για ένα μαθητή που δεν μπορεί να απαντήσει στο Β ή δεν μπορεί να λύσει άσκηση όπως η 3Β.

stam12

#21
Υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα παρανόησης για το μάθημα, μεταξύ των εκπαιδευτικών του σχολείου. Επειδή είναι μάθημα πληροφορικής και μονόωρο, το θεωρούν "εύκολο" (κάτι σαν παιχνίδι, δε ξέρω). Έτσι στο σχολείο μου φέτος, το έβαλαν να εξεταστεί δεύτερο, μαζί με τη Γεωμετρία! Και ενώ το μάθημα δεν είναι εύκολο, γιατί είναι μαθηματικής φύσεως (η αλγοριθμική είναι κλάδος των μαθηματικών), το περιφρονούν και το αντιμετωπίζουν ως δευτερεύον. Έτσι φέρνουν και τους μαθητές σε ακόμη δυσκολότερη θέση απ' ό,τι ήδη είναι, γιατί παρά τον περιορισμένο χρόνο διδασκαλίας που έχουν στη διάθεσή τους λόγω του μονόωρου, τους περιορίζουν ακόμα και στις εξετάσεις βάζοντάς το δεύτερο. Υπάρχει λοιπόν σίγουρα ζήτημα παρανόησης.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

pvs

Το μάθημα έτσι όπως γίνεται ουσιαστικά κάνει ένα γενικό πέρασμα στην ύλη χωρίς εμβάνθυση και τίποτα παραπάνω. Λυπάμαι αλλά έτσι είναι. Για να αποκτήσει την πρέπουσα σημασία έπρεπε κατά τη γνώμη μου να φτάνει μέχρι τη δομή επιλογής και να γίνεται σαφές ότι η ύλη στη Γ θα ξεκινάει από τη δομή επανάληψης και όλα τα προηγούμενα θα θεωρούνται δεδομένα.
Επίσης, κάθε χρόνο όπως πολλοί συνάδελφοι ξεκινάμε προετοιμασία, ειλικρινά σας αναφέρω, έχοντας μαθητές από 5-6 διαφορετικά λύκεια (επαρχία δουλεύω), κάθε λύκειο έχει κάνει διαφορετική ύλη. Άλλοι έχουν κάνει μέχρι τη δομή ακολουθίας, άλλοι μόνο μέχρι τη δομή επιλογής, άλλοι επανάληψη (για, όσο) και άλλοι έχουν κάνει μέχρι και δισδιάστατους πίνακες. Μόνο υποπρογράμματα δεν μου έχει τύχει μέχρι στιγμής. Συγγνώμη αλλά αυτό δεν είναι μάθημα.

andreas_p

Με μία ώρα την εβδομάδα καλύπτεις ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ δομή επιλογής  + το πολύ την  Για ή Όσο με γνωστό και ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! ! Για να καταφέρεις να τους βάλεις στο ... κλίμα του μαθήματος  !!!

bagelis

Έχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων που στο σχολιασμό των θεμάτων των Λατινικών ζητάνε το μάθημα να γίνει δίωρο στη Β΄ Λυκείου...

ntzios kostas

Φίλε Stam πιστεύω ότι τα θέματα σου είναι πολύ δύσκολα για αυτό το μάθημα.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

stam12

Ναι, για τα δεδομένα του μαθήματος αποδεικνύεται τελικά πως είναι δύσκολα. Αλλά μη ξεχνάμε πως βασικός στόχος του μαθήματος είναι να μάθουν τα παιδιά να φτιάχνουν αλγόριθμους, χρησιμοποιώντας τις τρεις αλγοριθμικές δομές: ακολουθία, επιλογή και επανάληψη. Η δε θεωρία μάθησης που εφαρμόζεται στο μάθημα είναι ο εποικοδομητισμός. Άρα πέρα από το "τι είναι αλγόριθμος" θα πρέπει να μπουν και κάποια τέτοια θέματα.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ntzios kostas

Δεν διαφωνώ. Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει εφόσον έχουμε κάνει και εμείς αντίστοιχο μάθημα. Προσωπικά με μια ώρα σε τέτοιο επίπεδο δε φτάνω με τίποτα.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

stam12

Το 2Β για παράδειγμα (με τα κενά), το κάναμε ως άσκηση, (όπως και τον αντίστοιχο αλγόριθμο που μετράει θετικούς κι αρνητικούς) κι η αλήθεια είναι πως ήταν απ' τις "δυσκολότερες" ασκήσεις που προφτάσαμε να κάνουμε! Αλλά αφού διδάχτηκε έστω σαν άσκηση κι αφού ήτανε θέμα (έστω δύσκολο) σε γραπτιή δοκιμασία του Β' τετραμήνου, θεώρησα πως μπορούσε να μπει και στις εξετάσεις! Αλλιώς, τι θα ρωτάγαμε; Τι κάνει "νιάου νιάου στα κεραμίδια"; Είπαμε, αν δε μπορούμε να φτάσουμε ούτε σ' αυτό το επίπεδο, τότε δεν έχει νόημα το στήσιμο του μαθήματος! Αποτυγχάνει στους βασικούς του στόχους.
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

#29
Να ξεκαθαρίσουμε, πρώτα απ' όλα, κάτι σχετικά με την Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (εφεξής ΕΑΕΗΥ).

Είναι εμφανές πως το μάθημα προέκυψε από τα 2 και κάτι πρώτα κεφάλαία της ΑΕΠΠ, που μαζί με λίγες προσθήκες θεωρίας, δημιούργησαν το βιβλίο του μαθήματος που διδάσκουμε. Οι ώρες προφανώς υπολογίστηκαν βάση τις ώρες που χρειαζόταν κάποιος να διδάξει τα 2 αυτά κεφάλαια της ΑΕΠΠ στα πλαίσια του 2ωρου μαθήματος. Έτσι πήραν ένα κομμάτι της ύλης ενός 2ωρου μαθήματος της Τεχνολογικής της Γ' τάξης ΓΕΛ, που έβγαινε σε 20-25 ώρες περίπου, και κάνοντας το 1ώρο, το "άπλωσαν" στη Β' τάξη ως μάθημα Γενικής Παιδείας. Το μόνο πρόβλημα με αυτό είναι πως κανείς δεν έλαβε υπόψη το ποιότικο χαρακτηριστικό της συχνότητας των μαθημάτων και την εξ' ορισμού υποβάθμιση οποιουδήποτε μαθήματος διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα.

Και τώρα ερχόμαστε στη σημερινή πραγματικότητα...

Θα διαφωνήσω μαζί σου ntzios kostas σχετικά με τη δυσκολία των θεμάτων γιατί, σύμφωνα με τον στόχο του μαθήματος τον οποίο έχει θέσει το ίδιο το υπουργείο και όχι εμείς, οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να λύσουν τέτοιες ασκήσεις τελειώνοντας τη Β΄τάξη. Θεωρητικά τουλάχιστον, ο μαθητής μετά την ΕΑΕΗΥ της Β' λυκείου και μετά από μία ανασκόπηση 2 ή 4 ωρών, στην αρχή της Γ' τάξης, μπαίνει κανονικά στην ύλη του (πανελλαδικά εξεταζόμενου) μαθήματος της ΑΕΠΠ!!!

ntzios kostas

Ηλία το υπουργείο έχει βάλει κάποιους στόχους. Αυτό που λέω είναι ότι εγώ δεν μπορώ να τους υλοποιήσω με μία ώρα την βδομάδα και 30 παιδιά διάφορων προσανατολισμών. Και όταν λέω δεν μπορώ εννοώ να τελειώσω αυτές τις εννοιες που λέει το υπουργείο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειάζεται στη Γ λυκείου πάνω από 2 μέ 4 ώρες να αναφερθώ πάλι σε αυτές. Δεν σημαίνει όμως επειδή δεν μπορώ εγώ ότι δεν γίνεται κιόλας.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

ilias_s

Κώστα νομίζω πως λέμε το ίδιο πράγμα. Τα θέματα, σε σύγκριση με αυτό που θέτει ως στόχο το υπουργείο, δεν είναι δύσκολα ΑΛΛΑ οι στόχοι του υπουργείου δεν μπορούν να επιτευχθούν σε αυτό το χρόνο που μας δίνει (πρακτικά λιγότερες από 28 ώρες). Οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι μόνο για μία μερίδα μαθητών. Έτσι δικαιολογούνται και οι λίγοι μεν, υπαρκτοί δε, βαθμοί 15 και άνω.

Φυσικά, αν θέσουμε αυτό τον προβληματισμό σε οποιονδήποτε ΣΣ, η συνηθισμένη απάντηση είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση (και χρόνο) όπου απαιτείται. Όμως, έχω την αίσθηση πως το πρόβλημα δεν είναι απλά ο περιορισμένος χρόνος ή ο όγκος της ύλης. Για εμένα το σημαντικότερο πρόβλημα με όλα τα 1ωρα μαθήματα είναι το μεγάλο κενό ανάμεσα στα μαθήματα. Ποιο είναι το ποσοστό αφομοίωση της ύλης όταν ανάμεσα σε δύο 45λεπτα μεσολαβούν 7 ημέρες;

Αν τώρα λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία του μαθητή που θεωρεί πως ό,τι είναι 1ώρο μάθημα είναι και της πλάκας (ειδικά αν είναι γενικής παιδείας)... εύκολα εξηγούνται πολλά!

stam12

Παράθεση από: ilias_s στις 21 Ιουν 2018, 05:28:29 ΜΜ
... Ποιο είναι το ποσοστό αφομοίωση της ύλης όταν ανάμεσα σε δύο 45λεπτα μεσολαβούν 7 ημέρες; ...
... και να 'τανε μόνο 7 οι ημέρες, μερικές φορές μεσολαβούν 2-3 βδομάδες, ως και μήνας!
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

#33
Ορίστε και τα θέματα που βάζω τα δύο τελευταία χρόνια. Τα προπέρσινα δεν τα βρήκα (όχι πως έψαξα και πολύ) αλλά πάνω κάτω στις ίδιες γραμμές κινούνταν.

Φέτος έκανα τα περισσότερα μαθήματα από κάθε άλλη χρονιά, έχασα 1 ή 2 μαθήματα το πολύ. Παρόλαυτά, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά... Ελάχιστοι "ακούμπησαν" τις ασκήσεις.

stam12

Ωραία θέματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αλλά όπως είπαμε για να λύσουν τις ασκήσεις θα έπρεπε να είχαν χρόνο στο μάθημα για να λύσουν αρκετές παρόμοιες ασκήσεις. Το Β2 είναι ωραίο θεματάκι και στο Θέμα Α, απ' ότι βλέπω τους δόθηκε η δυνατότητα να μαζέψουν ως και 25 μονάδες, μόνο από τη Σωστό-Λάθος!
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

ilias_s

Οι 25 μονάδες από θέματα κλειστού τύπου είναι "οδηγίες του υπουργείου" :

ΠαράθεσηΤο πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (πολλαπλής επιλογής, Σωστού Λάθους, αντιστοίχισης) με τις οποίες ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση των βασικών εννοιών και των σπουδαιότερων συμπερασμάτων της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

Προσωπικά, επειδή δε μ'αρέσει η λογική με 5 ερωτήσεις Σ/Λ να πιάνεις το 1/4 της βαθμολογίας βάζω ερωτήσεις που απαιτούν μία μικρή έστω τριβή με το αντικείμενο ή έστω πολλαπλή επιλογή. Αν δε μπορείς να απαντήσεις σε αυτές σημαίνει πως δεν έχεις πάρει μυρωδιά.

dion

 Ανακοινώθηκε το νέο ωρολογιο πρόγραμμα εσπερινου ΓΕΛ Β ταξης. Το μάθημα Επιστήμη Η/Υ "εξαφανίστηκε"!
https://www.schooltime.gr/2018/08/23/to-orologio-programma-natimaton-b-esperinou-likeiou/

ilias_s

Παράθεση από: dion στις 23 Αυγ 2018, 04:35:07 ΜΜ
Ανακοινώθηκε το νέο ωρολογιο πρόγραμμα εσπερινου ΓΕΛ Β ταξης. Το μάθημα Επιστήμη Η/Υ "εξαφανίστηκε"!
https://www.schooltime.gr/2018/08/23/to-orologio-programma-natimaton-b-esperinou-likeiou/

Ναι, το είδα. Εφόσον μειώθηκαν οι τάξεις του εσπερινού, που κάνει λιγότερες ώρες (25) από τα ημερήσια (35), κάτι έπρεπε να "φύγει". Και όταν φεύγουν ώρες από 2ωρα μαθήματα ή εξαφανίζονται εντελώς μαντέψτε τι γίνονται τα μονόωρα..! Κατά την άποψή μου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν σωστό ή λογικό σαν κίνηση.

Να μαντέψω πως θα αλλάξει και η ύλη της ΑΕΠΠ ώστε να περιλαμβάνει και τα πρώτα κεφάλαια που στα ημερήσια διδάσκονται στην Επιστήμη Η/Υ της Β'???


tsabatman

Με το νέο σύστημα, οι μαθητές της Β λυκείου θα έχουν την ίδια ύλη με πέρσι προφανώς ; Γνωρίζει κανείς;

ilias_s

Έστειλαν οδηγίες...

Για όλα τα δικά μας μαθήματα στα ημερήσια ΓΕΛ, ισχύει ό,τι ισχύει και πέρυσι (το 2017-18)