Ειδοποιήσεις "alarm clock" προς τα τερματικά μέσω "Επόπτη", ή αλλοιώς - εφικτές;

Ξεκίνησε από mandarinos, 07 Οκτ 2021, 12:58:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Το πρόβλημα (το δικό μου!  :) ) είναι το εξής:

Τώρα, με τον "ιό", το σχολείο έχει χωριστεί σε δύο μισά, με ξεχωριστές ώρες διαλειμμάτων. Ο δέ αυτόματος ρυθμιστής (ρελέ) του κουδουνιού έχει απενεργοποιηθεί.
Επειδή όλα τα νιάτα έχουν την κακή (διάβαζε: καρατεμπέλικη) τάση να με ρωτάνε συνεχώς πότε έχουν διάλειμμα και πότε αλλάζουν αίθουσα, έχω αναρτήσει ένα έντυπο πινακάκι... που δεν το διαβάζει κανείς!  :)

Ερωτήματα δύο:
- Προφανώς μπορώ να περάσω τις ώρες διαλειμμάτων σε μιά εφαρμογή, και να τους τις δείχνω στα τερματικά τους με τον "Επόπτη". Αλλά, ξέρει κανείς καμιά εφαρμογή της προκοπής γιά τέτοια δουλειά; (Το Gnome Clocks χτυπάει γιά ένα λεπτό, κάθε φορά που έχει ειδοποίηση. Εγώ δεν θέλω να χτυπάει, θέλω απλά ένα γραπτό αναδυόμενο μήνυμα. Και θέλω -προφανώς- πολλαπλά "alarms".)
- Υπάρχει περίπτωση να ενσωματωθούν οι ειδοποιήσεις αυτού του είδους σε κάποια μελλοντική έκδοση του "Επόπτη"; (Διότι δεν μας βλέπω να ξεμπλέκουμε εύκολα με ιούς και μάσκες...)

Ευχαριστώ!

alkisg

Τι ειδοποιήσεις θες, σε διάλογο (π.χ. `/usr/share/epoptes-client/message.py Μήνυμα`) ή σε φυσαλίδα (π.χ. `notify-send Μήνυμα`);

Δεν νομίζω ότι έχει κάποια σχέση με τον Επόπτη αυτή η λειτουργία αφού είναι σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, δεν χρειάζεται να στέλνεται από κάπου κεντρικά.

Μπορεί εύκολα να γραφεί ένα script (είτε σε shell είτε σε python) που να εκκινείται κατά το login των χρηστών (από /etc/xdg/autostart) και να χρησιμοποιεί τις εντολές at ή sleep, message.py και notify-send για να εμφανίζει ειδοποιήσεις ανάλογα με τις ομάδες που ανήκει ο χρήστης, για παράδειγμα "τώρα είναι Δευτέρα 10:34 και ο χρήστης ανήκει στην ομάδα α1, άρα το επόμενο διάλειμμά του είναι στις ΧΧ".

mandarinos

Θέλω ένα απλό αναδυόμενο ορθογώνιο παράθυρο κειμένου κάτω δεξιά (με ελαχιστοποίηση και σβήσιμο - μεγιστοποίηση απενεργοποιημένη), που θα ενεργοποιείται σε κάθε τερματικό πέντε λεπτά πρίν το διάλειμμα / την αλλαγή αίθουσας. Μήνυμα: ημέρα εβδομάδας, ημερομηνία, τμήμα του μαθητή που συνδέθηκε στο τερματικό, ώρα διαλείμματος.

Εντάξει, ο προγραμματισμός του έχει μιά απλούστατη λογική: ουσιαστικά πρόκειται γιά ένα function call γιά τα groups του Λίνουξ, να δεί ποιός συνδέθηκε από ποιό τμήμα (κάπως σαν: if υπάρχει / και-τί-υπάρχει στη λίστα ομάδων [a1, a2,...c5] endif, δηλαδή άμα δεί σκέτο administrator / teacher group να μην το νοιάζει, εφ΄όσον απλά θα πρόκειται γιά μένα κι όχι γιά μαθητή), και μετά να κοιτάζει το ρολόϊ του υπολογιστή και να βγάζει το μήνυμα, αν η ώρα ταιριάζει μ' ένα πινακάκι σ' ένα αρχείο. Το αρχείο, βέβαια, θα προκύπτει από κάποιο "learn mode" (είσοδο τιμών μία φορά στην αρχή της χρονιάς).
(Μπορώ και να ενσωματώσω τον πίνακα μέσα στο πρόγραμμα, όμως εάν ζητήσουν το πρόγραμμα κι άλλα σχολεία, που αρχίζουν πχ στις 8:00' αντί γιά τις 8:15', τότε πρέπει να κάθομαι ν' αλλάζω αρκετές γραμμές κώδικα.)

Θα δω πρώτα τί δυνατότητες μηνυμάτων δίνει ο Επόπτης. Κι αν δεν με ικανοποιούν, θα το παλαίψω σε Python / Tk.