Thin clients για Linux και Windows εφαρμογές

Ξεκίνησε από alkisg, 18 Μαΐου 2008, 08:55:53 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Καλή η τεχνολογία thin clients, μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε την επεξεργαστική ισχύ του server ώστε να παίζει καλά το εργαστήριό μας κι ας είναι αρχαίο, και να συντηρούμε μόνο το server, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τις ώρες που τρώμε για τεχνική υποστήριξη.
Αλλά αν χρειαστούμε εφαρμογές Windows τι γίνεται;

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε μια Server έκδοση Windows σε εικονική μηχανή (VirtualBox / VmWare / Virtual PC) εντός του Linux server μας, και όταν χρειαζόμαστε Windows εφαρμογές, οι thin clients να κάνουν remote desktop στην εικονική μηχανή. Έτσι ενώ το λειτουργικό τους θα είναι φυσικά Linux, θα τρέχουν και εφαρμογές Windows.

Το remote desktop μπορεί να γίνεται τελείως αυτοματοποιημένα, είτε μέσω μενού του thin client (Εφαρμογές > Προγράμματα > Microsoft Word), είτε με εντολή του καθηγητή (εκτέλεσε το Word σε όλους τους thin clients), είτε σαν διαφορετικό Linux display (το Unix υποστηρίζει πολλαπλές οθόνες) στην οποία θα μεταφέρονται οι μαθητές π.χ. με Alt+Ctrl+F2.

Στον Windows server δε χρειάζεται να δηλώνουμε ξεχωριστούς χρήστες, χρησιμοποιώντας το http://www.pgina.org οι χρήστες του Linux θεωρούνται αυτόματα ότι έχουν λογαριασμό και στα Windows.

Στη συνημμένη εικόνα επιδεικνύεται το παραπάνω στήσιμο, αλλά επειδή δεν είχα πρόχειρο δεύτερο PC, έβαλα μια επιπλέον εικονική μηχανή  να παίξει το ρόλο του thin client.


  • Ο Linux server είναι όλη η οθόνη, τρέχει Ubuntu Hardy 8.04.
  • Ο Windows 2008 server με ελληνικό interface είναι το αριστερό μεγάλο παράθυρο.
  • Ο thin client είναι το δεξί παράθυρο, έχει φορτώσει το Ubuntu μέσω δικτύου από τον Linux server, και ενώ βρίσκεται ακόμα στην login screen έχει συνδεθεί και με τον Windows server και έχει ανοίξει το Microsoft Word.

poursali

καλά μην ρωτήσεις που το ξέθαψα το θέμα... ;-)
ας το προσπεράσουμε και να ρωτήσω το εξής:
μετά από 2,5 χρονιά ποια είναι η state of the art εκδοχή για το παραπάνω εγχείρημα;
μπορεί το ίδιο να γίνει και με win2003server που έχουν τα περισσότερα εργαστήρια;

με μία απλή έκδοση των winxp τι μπορούμε να πετύχουμε;
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

Υπάρχουν μπόλικες εκδοχές, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καμία επειδή δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες χρήσης ώστε να εφαρμοστούν γενικά σε πολλά εργαστήρια, ούτε επιτρέπεται να γίνει αναδιανομή της λύσης.

Για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει, μπορεί:

  • Να μπουτάρει thin clients με SCREEN_07=rdesktop που θα συνδέονται σε Windows Server, είτε εικονικό σε Virtualbox είτε πραγματικό. Αυτό είναι περίπου ισοδύναμο με το να είχαμε στήσει Windows 98 σε όλους τους clients και να τρέχαμε remote desktop στον server, αλλά με το LTSP γίνεται πολύ πιο απλό. Είναι το πιο κοινό setup στο LTSP όταν ο χρήστης θέλει Windows.
  • Να στήσει πολλά εικονικά XP στο server (το cloning είναι πανεύκολο στις εικονικές μηχανές) και ο κάθε thin/fat client να συνδέεται στο δικό του, είτε με remote desktop είτε σηκώνοντας τον Virtualbox client.
  • Να στήσει το Virtualbox εντός του εικονικού δίσκου και εκεί να σηκώσει XP μέσα από το Ubuntu session των fat clients. Αυτό θέλει πολλή RAM στους fat clients αλλά χρειάζεται μόνο ένα XP image.

Αν το υπουργείο είχε κάνει συμφωνία με τη Microsoft και τις υπόλοιπες εταιρίες και μας εξασφάλιζε τα δικαιώματα αναδιανομής, θα μπορούσαμε την πρώτη λύση να την έχουμε σαν ...πακέτο στο αποθετήριο, apt-get install gym-win2008server και έτοιμο!  :D
Αλλά δυστυχώς λόγω marketing δεν βλέπω ποτέ να επιτρέπεται έτοιμη λύση με Windows, γι' αυτό και δεν ασχολούμαι...