Αποστολέας Θέμα: Πιστοποίηση Μαθητών σε Ικανότητες ΤΠΕ  (Αναγνώστηκε 2132 φορές)

dski

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 205
Πιστοποίηση Μαθητών σε Ικανότητες ΤΠΕ
« στις: 15 Ιουλ 2014, 07:53:04 μμ »
Τσεκάροντας τα e-mail του σχολείου έπεσα πάνω σε αυτό:

=====================================

Θέμα: Πιστοποίηση Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ

Το έργο για την «Πιστοποίηση Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων πιστοποίησης σε ικανότητες ΤΠΕ που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Πληροφορίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους και υποστηρικτικό υλικό προετοιμασίας διατίθενται από το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο portal του έργου http://com2cert.cti.gr/

=====================================

Από μια σύντομη περιήγηση στο site (όπου το υλικό εξετάσεων, τα παραδείγματα κτλ παρέχονται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες) βρήκα στις Γενικές Πληροφορίες (στο μενού "Συχνές Ερωτήσεις") ότι:

Κάθε μαθητής που τελείωσε την Γ' Γυμνασίου το σχολικό έτος 2013-2014 θα μπορεί να υποβάλει αίτηση μέσω του πληροφοριακού συστήματος του έργου για συμμετοχή του στις εξετάσεις πιστοποίησης.

και:

Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2014 με έναρξη αρχές Νοεμβρίου, σε διαδοχικές ημερομηνίες που ποικίλλουν ανά Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ) και θα οριστικοποιηθούν παράλληλα με τις αναλυτικές λίστες των συμμετεχόντων μαθητών  σε καθένα από αυτά.

Το πρόγραμμα εξετάσεων στα ΚΕΠΙΣ-ΤΠΕ θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθεί εδώ: http://com2cert.cti.gr/anakoinoseis.html.

Γνωρίζει κανείς κάτι για αυτό; Διαισθάνομαι ότι πάλι μας έχουν στην απέξω ενώ ανοίγεται νέο πεδίο δόξης για φροντιστήρια, σχολές πληροφορικής κτλ. Ή ίσως, πάλι, έχω γίνει πολύ καχύποπτος...
 

aspd

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 466
Απ: Πιστοποίηση Μαθητών σε Ικανότητες ΤΠΕ
« Απάντηση #1 στις: 13 Αυγ 2014, 09:35:47 πμ »
Στον ιστότοπο του έργου διάβασα τα ακόλουθα:

“Η διαδικασία πιστοποίησης δεν εστιάζει  στον έλεγχο του εάν ο μαθητής είναι καλός ή όχι στο μάθημα της Πληροφορικής του σχολείου. Ο βασικός της στόχος είναι να διαπιστώσει εάν ο σημερινός μαθητής που ζει στην εποχή της Τεχνολογίας και των Επικοινωνιών είναι σε θέση να αξιοποιεί δημιουργικά τις ΤΠΕ στη σχολική και μη καθημερινότητά του ....

Το παρόν έργο είναι έργο αξιολόγησης και πιστοποίησης ικανοτήτων ΤΠΕ. Δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απόκτηση αυτών των ικανοτήτων. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός πρότυπου συστήματος πιστοποίησης ικανοτήτων, που είναι σε θέση πραγματικά να αξιολογεί τους μαθητές ως προς τις ικανότητες αξιοποίησης ΤΠΕ με βάση διεθνή πρότυπα – χωρίς να προσαρμόζει τις δοκιμασίες που υποβάλει τους μαθητές στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί τις απέκτησαν.”


Aσχολήθηκα με λεπτομέρεια με τις δοκιμασίες που προτείνονται για προετοιμασία και διαπίστωσα ότι κάποιες (5 στις 22) ερωτήσεις στις δοκιμασίες δεν μπορούν να γίνουν τελείως σωστά σε  ubuntu  και libreoffice. Απαιτούν windows και  microsoft office (2007 και μετά).

Άραγε η διαδικασία της Πιστοποίησης θα επηρεάσει το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο; (λένε όχι, αλλά στην πράξη γίνεται αυτό;)

Επίσης τι γίνεται με τα εργαστήρια που έχουμε μόνο ubuntu; (το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου καλύπτεται πλήρως με ελεύθερο λογισμικό).
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Αυγ 2014, 09:46:25 πμ από aspd »