Αποστολέας Θέμα: Η παιδεία πληροφορικής για τα παιδιά μας Του Διομηδη Σπινελλη  (Αναγνώστηκε 2118 φορές)

dpa2006

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 830
Αντιγράφω από εδώ:

Η παιδεία πληροφορικής για τα παιδιά μας  Του Διομηδη Σπινελλη*
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, τα παιδιά μας θα ταλαιπωρούνται ατέλειωτες ώρες για να μάθουν πώς απέδιδαν οι Αλεξανδρινοί τη γλώσσα του Ερατοσθένη, αλλά δυστυχώς ούτε που θα ακούσουν το πώς αυτός σκεφτόταν. Αυτό είναι τραγικό, διότι ο Ερατοσθένης (όπως και ο Ευκλείδης) βρήκαν πώς μπορούμε να λύνουμε ασύλληπτα δύσκολα προβλήματα αλγοριθμικά, δηλαδή ακολουθώντας μια σειρά από απλά συγκεκριμένα βήματα. Σ’ αυτόν τον υπολογιστικό τρόπο σκέψης βασίζεται η λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και φυσικά όλων των τεχνολογικών υποδομών της κοινωνίας μας: από τα κινητά τηλέφωνα και τα βιομηχανικά ρομπότ, μέχρι το Διαδίκτυο και τα μεταφορικά μέσα. Η επιστήμη που καλύπτει αυτές τις καταπληκτικές τεχνολογίες είναι η πληροφορική· η διδασκαλία της θα πρέπει να αποτελεί κύριο μάθημα στα σχολεία.
 Σήμερα, μαζί με τα μαθηματικά, η πληροφορική αποτελεί τη βάση για τις άλλες επιστήμες, την τεχνολογία και την οικονομία. Χρησιμοποιείται στη βιολογία, στη φυσική, στη χημεία, στα μαθηματικά, στη γλωσσολογία, στην ψυχολογία, στα οικονομικά και στη στατιστική. Μας επιτρέπει να λύνουμε γιγάντια προβλήματα, να σχεδιάζουμε σύνθετα συστήματα και να αντιληφθούμε τη δύναμη και τα όρια των υπολογιστών και του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η πληροφορική, με τις πρακτικές της εφαρμογές, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα επιτρέποντας στους μαθητές να κατασκευάζουν χρήσιμα συστήματα. Αναπτύσσει τόσο τη λογική τους (πώς δουλεύει αυτό;) όσο και την αισθητική τους (αυτό είναι όμορφα σχεδιασμένο!) παράλληλα με την κρίση και την εφευρετικότητα.
 Εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε τις δεξιότητες που σχετίζονται με τις εφαρμογές της πληροφορικής (πώς γράφω ένα κείμενο σε υπολογιστή, πώς αναζητώ κάτι στο Διαδίκτυο) από την επιστήμη της πληροφορικής που εξετάζει το γύρω μας φυσικό και τεχνητό κόσμο. Είναι απαραίτητο να διδάσκουμε και τα δύο σε όλους τους μαθητές μας. Οι απόφοιτοι του σχολείου πρέπει να είναι ψηφιακά εγγράμματοι στις δεξιότητες της πληροφορικής για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη σημερινή κοινωνία. Επιπλέον, όμως, πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με την επιστήμη της πληροφορικής για να μη γίνουν παθητικοί καταναλωτές των προϊόντων της, αλλά παραγωγικοί εργαζόμενοι, καινοτόμοι επιχειρηματίες και σκεπτόμενοι πολίτες.
 Πώς πρέπει να διδάσκεται η πληροφορική στο σχολείο; Εδώ δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό· ευτυχώς έχει γίνει σοβαρή δουλειά σε άλλες χώρες σχετικά με την απαραίτητη ύλη (βλ. π.χ. http://bit.ly/lLUAnn). Πρέπει καταρχήν να διδάσκονται οι βασικές αρχές της πληροφορικής.
 Ακόμα σημαντικότερο είναι οι μαθητές, ειδικά στις τάξεις του Λυκείου, να διδάσκονται τον λεγόμενο υπολογιστικό τρόπο σκέψης που πηγάζει από την πληροφορική. Σύμφωνα με αυτόν, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε στοιχεία υπολογισμών στον κόσμο που μας περιβάλλει και να εφαρμόζουμε εργαλεία και τεχνικές της πληροφορικής, προκειμένου να καταλάβουμε και να αναλύσουμε φυσικά και τεχνητά δημιουργήματα: από το πώς φυτρώνουν τα φύλλα σε ένα κλαδί μέχρι τον λογαριασμό του τηλεφώνου μας. Ενα σημαντικό στοιχείο του υπολογιστικού τρόπου σκέψης είναι η αφαίρεση, να μπορούν δηλαδή τα παιδιά μας να σχηματίσουν ένα μοντέλο για κάτι που παρατηρούν, να το αναλύσουν στα τμήματα που το απαρτίζουν και να το γενικεύσουν σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό τον τρόπο σκέψης μπορούν μαθητές να μάθουν άμεσα να τον εφαρμόζουν στον προγραμματισμό υπολογιστών. Ετσι ενθαρρύνεται η λογική σκέψη, η ακρίβεια και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αυτόνομης εκμάθησης. Αυτές οι λεγόμενες νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου είναι απολύτως απαραίτητες σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.
 Τέλος, θα πρέπει οι μαθητές μας να διδάσκονται τις κύριες γνώσεις που σχετίζονται με την επιστήμη της πληροφορικής, δηλαδή βασικούς αλγορίθμους, γλώσσες προγραμματισμού, τρόπους παράστασης δεδομένων, πώς δουλεύουν οι υπολογιστές και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους για να συνθέσουν το Διαδίκτυο.
 Κοιτάζοντας γύρω μας, εύκολα θα δούμε ότι η πληροφορική είναι σήμερα το κύριο συστατικό της καινοτομίας. Είναι το κλειδί για την κοινωνία της πληροφορίας, αυτή που θα μας φέρει την οικονομική ανάπτυξη που θέλουμε να έχουμε. Χωρίς τη διδασκαλία της πληροφορικής στα σχολεία, βλάπτουμε σοβαρά, εκπαιδευτικά και οικονομικά, τη νέα γενιά, το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε παράδειγμα από χώρες, όπως τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, που πρωτοπορούν στη διδασκαλία της πληροφορικής στα σχολεία τους και, όχι τυχαία, ηγούνται και στους αντίστοιχους τεχνολογικούς τομείς και να εντάξουμε με θάρρος τη διδασκαλία της ως κύριο μάθημα σε όλες τις τάξεις των σχολείων μας.
 * Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

ftsak

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 69
Αν και πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι χαμένο
νομίζω ότι το άρθρο του Σπινέλλη είναι ότι καλύτερο έχω δει ως τώρα. Το θεωρώ εξαιρετικό.
Θα πρέπει να γίνει η σημαία μας.
Τι καλύτερο από ένα άρθρο που έγραψε ένας πανεπιστημιακός που είναι όχι μόνο αναγνωρίσιμος αλλά και αποδεκτός από όλους.

Σπύρος Δουκάκης

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 831
 • Έτερος εξ ετέρου σοφός, το τε πάλαι το τε νυν
  • http://sdoukakis.wordpress.com/
Η παρακάτω πρόταση τα λέει ΟΛΑ.

Αντιγράφω από εδώ:

Πώς πρέπει να διδάσκεται η πληροφορική στο σχολείο; Εδώ δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό· ευτυχώς έχει γίνει σοβαρή δουλειά σε άλλες χώρες σχετικά με την απαραίτητη ύλη (βλ. π.χ. http://bit.ly/lLUAnn).

 * Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν ανατρέξετε στο link, θα διαβάσετε

Computer Science: A Curriculum for Schools

Για να φτιάξουν το πρόγραμμα σπουδών συνεργάστηκε μία ομάδα ανθρώπων, η οποία περιελάμβανε:
Μέλος από την BCS
Μέλος από την Microsoft
Μέλος από την Google
Μέλος από την Intellect

τα οποία δώσανε το ok για να εγκριθεί το πρόγραμμα σπουδών από τους BCS, Microsoft, Google, Intellect

Πάμε ξανά το Computer Science: A Curriculum for Schools έχει εγκριθεί από τους BCS, Microsoft, Google and Intellect

Να πως βγαίνουν τα προγράμματα σπουδών!
Εμείς ζούμε ακόμα στην εποχή των ομάδων, των ατόμων και των προσωπικών αντιλήψεων και σχέσεων...

Για την ιστορία...
 • BCS, British Computer Society
 • Intellect, Intellect is the trade association for the UK’s technology sector, representing over 850 member companies from major multinationals to small technology businesses.
 • Microsoft
 • Google

Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

P.Tsiotakis

 • Ομάδα Νέου Λυκείου
 • *
 • Μηνύματα: 3320
  • P.Tsiotakis
Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο

odysseas

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2011
 • *
 • Μηνύματα: 842
Χε, ένα μεγάλο μέρος του κειμένου του είναι μετάφραση από το link που παραθέτει (το πρόγραμμα του Computing at School). Αλλά πράγματι, είναι τόσο καλογραμμένο που δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό.  ;)gkatsion

 • Κατσιώνης Γιώργος - Καθηγητής ΠΕ19
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 149
 • Είμαστε επιστήμη και όχι δεξιότητα!
Πολύ καλό!
ΈΞΟΔΟΣ_ΑΠΟ_ΛΥΚΕΙΟ <-- ΑΕΙ + PHD + ΑΣΕΠ

Rathaniel

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 77
 • Έπρεπε να είχα γίνει Χημικός......
Χαίρομαι πάρα πολύ για τον καθηγητή μου σε τρία μαθήματα στο Πολυτεχνείο Σάμου που τοποθετήθηκε έτσι.

Από τους ελάχιστους ανθρώπους της 3οβάθμιας που αξίζανε στο Παν,Αιγαίου. Το μάθημα του ήταν μια όαση
και ας ήταν και το πιο δύσκολο (προγραμμάτισμός και ΑΡχιτεχτονικές).

Γνωρίζετε φυσικά όλοι ότι ήταν ΠΑΣΟΚ και τέλεσε και Γεν.γραμματέας Οικονομικών. Παρ'όλαυτά, και επειδή βασικά
μάλωσε με το συνάφι των Εφοριακών για την "φοροκάρτα", πιστέυω ότι έφυγε σιωπηλά και διατηρεί την δική του
αυτόφωτη προσωπικότητα.

Α ρε καθηγητή, καλά τα είπες πάλι.......
Χρηστίδης Αλέξανδρος,
Μηχανικός Επ/κών και Πλη/κών Συστημάτων,
Msc Στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής