Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ

Ξεκίνησε από alkisg, 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

giannisdag

Εννοείται ότι το 1 είναι η ιδανική περίπτωση και μάλλον δεν θα συζητούσαμε τώρα αν εξακολουθούσε να ισχύει το 1. Παρόλα αυτά να τονίσω ότι αυτό το προτείνω και σαν εναλλακτική λύση για όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση άλλα και ως αλλαγή παραδείγματος για το πως θα μπορούσε διαφορετικά να λειτουργήσει το υπουργείο και το κράτος. Γιατί αν το σκεφτούμε και στην περίπτωση 1 το κράτος πάλι συλλέγει τα χρήματα από τους πολίτες προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες χρήσιμες σε αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες άμεσα τις υπηρεσίες που θα προσφερθούν άλλα μέσω μίας αντιπροσωπευτικής εκλεγμένης ομάδας που κάποιες φορές (θα είμαι ευγενικός εδώ) δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.
Στο προκείμενο όμως αυτό που σκεφτόμουν είναι η λύση να είναι σε μορφή χρηματικής δωρεάς, όπου π.χ. ο προγραμματιστής θα ορίσει ένα ποσό που απαιτείται κατ' εκτίμηση βάση εργατοωρών προκειμένου να ολοκληρώσει μία νέα έκδοση (με βελτιώσεις, διορθώσεις κ.λ.π.) και από εκεί και πέρα θα δίνονται χρήματα μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό. Στο ενδιάμεσο θα μπορεί σταδιακά ο προγραμματιστής να προχωρά στην ολοκλήρωση του έργου και να εκταμιεύει μέρος του ποσού. Έχω την εντύπωση ότι έτσι λειτουργούν σε γενικές γραμμές ούτως ή άλλως αυτές οι πλατφόρμες. Τα χρήματα δεν είναι απαραίτητο να τα διαθέσουν όλα οι ίδιοι οι χρήστες της εφαρμογής, μπορεί να γίνει χορηγία και από τρίτους, πως γίνονται χορηγίες σε ΜΚΟ κ.λ.π., υπάρχουν άνθρωποι με πολλά χρήματα που δεν έχουν πρόβλημα να δαπανήσουν μικροποσά για αυτούς για ένα καλό σκοπό.
Το θέμα φυσικά είναι αν φορολογικά θα γίνει αποδεκτό ως φιλανθρωπικό έργο ή θα θεωρηθεί παρεχόμενη υπηρεσία. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει το ενδεχόμενο εφόσον το ποσό είναι μέχρι 10000 ευρώ να δικαιούται ο προγραμματιστής να εκδώσει Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.). σχετ. ΠΠΥ. Βέβαια σε θέματα φορολογίας θα πρέπει κάποιος να συμβουλευτεί λογιστή ή να ρωτήσει και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (π.χ. εφορία) τι ισχύει για αυτή την περίπτωση.

markakis

Έχω τη γνώμη ότι πρέπει με κάθε τρόπο να εξαντλήσουμε την 1η περίπτωση. Είναι εκατοντάδες τα σχολεία τα σχολεία που χρησιμοποιούν την λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts και πρέπει να στηριχτεί κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας. Χρειάζεται να ταρακουνηθούν οι ανευθυνο-υπεύθυνοι και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα. Για την ώρα επίσημα θέση έχουν πάρει οι:

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση, απ' όσο ξέρω, από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΕΚΑΠ, ΕΕΛΛΑΚ αλλά ούτε και από τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής (!!!).

Θα είναι πολύ δυσάρεστο να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός της 1ης που περιγράφει Άλκης. Βέβαια αν υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς υποστήριξη/ανάπτυξη (έστω για τις νεότερες εκδόσεις του Linux), τότε απομένει η 2η λύση, όπου οι μεν συντελεστές του έργου θα πρέπει να βρουν τη νόμιμη μορφή φορέα (Ε.Π.Ε;) και όλοι εμείς να απευθυνθούμε στον/τους διευθυντή/ές του/των σχολείου/ων που χρησιμοποιεί/ουν τη λύση, ώστε να πληρώσουν για ετήσιο συμβόλαιο συντήρησης. Πραγματικά δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε αυτό.

jim_katsar

#77
Προσωπικά μόλις το Σάββατο που μας πέρασε (17/2/2024) ενημέρωσα τον Σύμβουλο Πληροφορικής (Σερρών, Ξάνθης και Ροδόπης) κο Τριανταφύλλου. Από την απάντηση που μου έδωσε κατάλαβα ότι δεν γνώριζε το θέμα. Είπε ότι θα κάνει ότι μπορεί από την θέση που έχει και επίσης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους Συμβούλους Πληροφορικής (σε απάντηση του @markakis για τους συμβούλους).
Υπάρχει και η ΟΚΠΕ που αφορά όλες τις ειδικότητες στην πρωτοβάθμια. Θα προσπαθήσω να τους προσεγγίσω μέσω του τοπικού ΣΥΚΠΕ Σερρών.
Αυτά.
Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε κάτι, κυρίως να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα γιατί αν μείνουμε να κουβεντιάζουμε μεταξύ μας σε αυτό το forum λύση δεν θα βρεθεί.

khatziar

#78
Πριν περίπου 1 μήνα κ κατι  ανάφερα σε συμβουλο πληροφορικής το θεμα και η απάντηση ήταν ότι τώρα είναι δοσμενοι 100% στην αξιολόγηση συναδέλφων.
Όπως επίσης και μια Πέμπτη μεσημέρι πριν πάλι κανένα μηνα σε διαδικτυακό σεμινάριο όπου σε μισή ώρα καλυψανε την ύλη 4 μαθηματων του Επαλ ανάμεσα στα οποία κ τα Δίκτυα! για οση ώρα ήμουν μέσα κουβέντα δεν είπαν για το θέμα.
Έχουν δουλειες, με λεπτομέρειες θα ασχολούνται?

astakos1010

Παράθεση από: khatziar στις 25 Φεβ 2024, 12:37:22 ΠΜΠριν περίπου 1 μήνα κ κατι  ανάφερα σε συμβουλο πληροφορικής το θεμα και η απάντηση ήταν ότι τώρα είναι δοσμενοι 100% στην αξιολόγηση συναδέλφων.
Όπως επίσης και μια Πέμπτη μεσημέρι πριν πάλι κανένα μηνα σε διαδικτυακό σεμινάριο όπου σε μισή ώρα καλυψανε την ύλη 4 μαθηματων του Επαλ ανάμεσα στα οποία κ τα Δίκτυα! για οση ώρα ήμουν μέσα κουβέντα δεν είπαν για το θέμα.
Έχουν δουλειες, με λεπτομέρειες θα ασχολούνται?
Ακριβώς αυτό! Οι άνθρωποι "βελτιώνουν" την πληροφορική στην εκπαίδευση με......ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Επιθεωρητές της συμφοράς δηλαδή και η ουσία που λέγεται Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts πάει περίπατο. Αυτή είναι η Ελλάδα v2.0 των α(χ)ρίστων! Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς συνάδελφοι κάνουμε απεργία-αποχή, κάνουμε στάσεις εργασίας, προβάλουμε την ουσία που είναι και τα Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts εις βάρος του καραγκιόζ μπερντέ που αφιερώνουν τη ζωή τους οι "σύμβουλοι"; Εμείς τι κάνουμε; ΓΙα να έχουν δουλίτσα οι σύμβουλοι Πληροφορικής (που υπάρχουν απειροελάχιστοι νεοδιόριστοι) σημαίνει ότι μάλλον υπάρχουν αρκετοί εθελόδουλοι που δε τους καίγεται καρφί...παρά μόνο η πάρτη τους! Λυπάμαι ειλικρινά.

falexakos

Οι Πληροφορικοί σε κάθε Νομό, ας προσπαθήσουμε (έστω) να εκμαιεύσουμε σχετικά ψηφίσματα απ' τις ντόπιες ΕΛΜΕ/Συλλόγους Δασκάλων ! Μην ξεχνάμε δηλ. και τους συνδικαλιστικούς μας φορείς. Εάν μαζευτούν αρκετά ψηφίσματα, θα αναγκαστούν οι δυο (2) Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ & ΔΟΕ) να προβληματιστούν σχετικά (αν μη τι άλλο). Στις τόσες *σφαλιάρες* που δέχεται ο κλάδος -τόσο των ΠΕ86, όσο και συλλήβδην των Εκπαιδευτικών- ας έχουμε στον νου ότι κάθε αντίδραση μετράει! ;)
Λέω εγώ τώρα...

ΥΓ Και να μην περιμένουμε πολλά από Συμβούλους Πληροφορικής (πολλώ δε μάλλον άλλης ειδικότητας) που έχουν 15+ χρόνια να μπουν σε τάξη ή εργαστήριο!

kbaziot

Καλημέρα.
Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
Πολύ κρίμα για τον τερματισμό της υποστήριξης!

aspd

Καλημέρα. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να είχαμε και ένα συγκεντρωτικό κείμενο pdf, που να εξηγεί την κατάσταση και να μπορούμε να το  στείλουμε επισυναπτόμενο  σε συμβούλους κτλ 


ktsiaras

Γεια σε όλους!
Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποιες «δράσεις» που έγιναν σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ ΠΕ Αχαΐας, τον Κώστα τον Τσούβαλη. Συντάξαμε ένα ενημερωτικό κείμενο το οποίο έστειλε ο Κώστας στους υπόλοιπους υπεύθυνους ΠΛΗΝΕΤ ΠΕ μέσω email. Το ίδιο κείμενο θα σταλεί και στους συναδέλφους ΠΕ86 της ΠΕ Αχαΐας με σύνδεσμο που θα παραπέμπει στο «Στέκι» για περαιτέρω ενημέρωση και κατάθεση απόψεων. Στείλαμε το κείμενο που δημοσίευσε η ΕΠΕ σε έναν φίλο και συνάδελφο ΠΕ86 που σχετίζεται με την ΠΕΚΑΠ, ο οποίος μας είπε πως το προώθησε σε κάποιους από το ΔΣ. Ο Κώστας επίσης, σε ένα έντυπο καταγραφής εξοπλισμού των εργαστηρίων ΤΠΕ, που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία της ΠΕ, πρόσθεσε ένα πεδίο που θα δείξει ποιοι και πόσοι ακριβώς δουλεύουν με LTSP/Ubuntu στην περιοχή.  Από μεριάς μου έχω ήδη στείλει το ίδιο κείμενο στην πρόεδρο του τοπικού συνδικαλιστικού οργάνου μας η οποία σκοπεύει να βγάλει σχετική ανακοίνωση και ίσως καταφέρει να το προωθήσει «παραπέρα».
Δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν όλα αυτά, αλλά παραμένω ανήσυχος. Τι θα γίνει μόλις «σκάσει» το επόμενο πρόβλημα στα εργαστήριά μου; Έχω στήσει το μάθημά μου πάνω στο συγκεκριμένο setup και δεν είμαι έτοιμος να το αλλάξω αυτό, ούτε και το επιθυμώ!
Μήπως θα πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα στις δράσεις και αντιδράσεις μας; Μία πιο συγκεκριμένη στόχευση, π.χ το ΙΤΥΕ απευθείας; Υπάρχει κάποιο plan b; Μέχρι πότε θα αναμένουμε, τι και από ποιον; Οι μέρες περνούν και φοβάμαι πως η όποια δυναμική υπάρχει στις αντιδράσεις μας, θα ξεφουσκώσει...
Άλκη, Γιάννη και οι υπόλοιποι πιο «παλιοί» της παρέας, έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που πρωτο-ανακοινώθηκε το τέλος της υποστήριξης. Στο μεταξύ έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, έχει πάρει κάποια δημοσιότητα το θέμα και έπεται και συνέχεια βεβαίως. Από πλευράς σας τι βλέπετε; Υπάρχει ελπίδα; Τι πιστεύετε;
 
ΥΓ: Συμφωνώ 100% πως οι σύμβουλοι είναι πολύ μακριά μας. Δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που φτιάξαμε με τον Κώστα εδώ, για να το δείτε. Ευπρόσδεκτες όποιες παρατηρήσεις έχετε...

akirikos

Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα υποβαθμιστεί το μάθημα από την έλλειψη υποστήριξης στο ένα από τα λίγα project που ήταν πραγματικά χρήσιμο για την καθημερινότητα του εργαστηρίου πληροφορικής. Ας ελπίσουμε να το δει κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια και να φροντίσει για τη συνέχισή του.

Αυτό που μάλλον δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι κόβοντας τα LTSP ουσιαστικά θα εκτοξευθεί το κόστος συντήρησης των εργαστηρίων πληροφορικής.

gregflo

Παράθεση από: akirikos στις 07 Μαρ 2024, 10:12:53 ΠΜΔεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα υποβαθμιστεί το μάθημα από την έλλειψη υποστήριξης στο ένα από τα λίγα project που ήταν πραγματικά χρήσιμο για την καθημερινότητα του εργαστηρίου πληροφορικής. Ας ελπίσουμε να το δει κάποιος από τα ανώτερα κλιμάκια και να φροντίσει για τη συνέχισή του.

Γνωρίζουμε αν το θέμα έχει φτάσει σε κάποιο αρμόδιο που να μπορεί και να θέλει να δώσει λύση;;

exanemou

χρησιμοποιώ τη λύση UBUNTU/LTSP από το 2011 και πραγματικά μου έχει λυσει τα χέρια από πλευράς διαχείρισης-συντήρησης του εργαστηρίου έτσι ωστε να καταναλώνω τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για προβλήματα που προκύπτουν και έχουν σχέση με το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη από τον Αλκη που τώρα αυτό καθίσταται αδύνατο.
Αν είναι δυνατόν καλό θα ήταν να είχαμε στη διάθεση μας κάποια στατιστικά στοιχεία πχ αριθμός σχολείων που χρησιμοποιούν το LTSP, αριθμός ωφελούμενων μαθητών , εκπαιδευτικών, κλπ  και με αυτά τα στοιχεία να απευθυνθούμε στα μέλη του ΔΣ έτσι ώστε να ζητήσουμε να βγεί ψήφισμα .  Ποιοί όμως θα είναι αποδέκτες του ψηφίσματος;

d_oikon

#87
Καλησπέρα σε όλους.

Σχετικά με προαναφερθέντα σχόλια για κάποιο κείμενο που μπορούμε να στείλουμε σε ενδιαφερόμενους φορείς ή/και κλάδους (πχ δημοσιογράφους), το οποίο να αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει, συνέταξα ένα κείμενο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία που έδωσε ο Άλκης @alkisg και λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.

Μπορείτε να το διαβάσετε, να σχολιάσετε, ή/και να προτείνετε αλλαγές. Το κείμενο θα το βρείτε εδώ.

Ενημέρωση 21/03/2024: Έχω κάνει διορθώσεις/προσθήκες σύμφωνα με τα σχόλια που έγιναν.





aspd


d_oikon

Παράθεση από: aspd στις 12 Μαρ 2024, 12:48:36 ΜΜΈκανα κάποια σχόλια στο κείμενο....

Σ' ευχαριστώ. Έκανα κάποιες διορθώσεις/προσθήκες σύμφωνα με σχόλια που έγιναν.