sch-scripts: τι άλλο χρειάζεται;

Ξεκίνησε από alkisg, 01 Δεκ 2009, 05:17:21 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Από την επερχόμενη έκδοση 10.04 του Ubuntu, τα sch-scripts θα είναι πολύ πιο «μεγάλα» και θα στοχεύουν να αυτοματοποιήσουν πολλά περισσότερα πράγματα.
Στο παρόν θέμα μπορείτε να προτείνετε ό,τι χρειάζεστε, ώστε όσοι κάνετε εγκατάσταση εργαστηρίου με Ubuntu 10.04 τον επόμενο Σεπτέμβρη να τα έχετε έτοιμα.

Background:

  • Ο server του εργαστηρίου θα υποστηρίζει ταυτόχρονα και LTSP και αυτόνομους Ubuntu clients και (λίγο) Windows clients. Αυτό έχει διάφορα οφέλη, π.χ. αν σε "μη LTSP" εργαστήριο σκάσει ένας δίσκος ή αν έρθει ένας μαθητής με το netbook του θα μπορούμε απλά να τον μπουτάρουμε από τον server και οι μαθητές να δουλέψουν κανονικά. Ή, να έχουμε μεικτό εργαστήριο με 4 καινούργια και 4 παλιά PC, κτλ κτλ.
  • Ο διαχειριστής, δηλαδή ο υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ, έχει πλήρη έλεγχο πάνω σε όλα τα PC. Δηλαδή μπορεί από το server να συνδεθεί στους clients σε όποιον λογαριασμό θέλει και να τρέξει ό,τι θέλει.
  • Ο καθηγητής, π.χ. ένας δεύτερος Πληροφορικός ή ακόμα κι ένας Μαθηματικός που δουλεύει με τα μαθητικά netbooks εκτός εργαστηρίου, έχει έλεγχο μόνο στους λογαριασμούς των μαθητών που είναι συνδεδεμένοι εκείνη τη στιγμή, μέσω του iTalc και μερικών βοηθητικών προγραμμάτων (script προβολής βίντεο κτλ). Δηλαδή δεν έχει δικαίωμα sudo στους clients.
  • Τα sch-scripts πλέον χωρίζονται στα πακέτα sch-server και sch-client, και εγκαθίστανται αντίστοιχα στο server ή στους clients.
  • Με ☑ σημειώνονται όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί, με ☐ όσα πρόκειται να γίνουν, και με ☒ αυτά που δεν θα υλοποιηθούν εκτός αν κάποιος άλλος προσφερθεί να γράψει τον σχετικό κώδικα. Με { } σημειώνεται το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείται για να εκτελεστεί η συγκεκριμένη εργασία.

Ενέργειες πακέτου sch-server κατά την εγκατάσταση:
☑ Εγκατάσταση και ρύθμιση LTSP.
☑ Εγκατάσταση και ρύθμιση apache, squid, openssh-server, samba, ...
☑ «Δημοσίευση» του server στο τοπικό δίκτυο μέσω avahi.

Ενέργειες πακέτου sch-client κατά την εγκατάσταση:
☑ Αυτόματος εντοπισμός του server και αντιγραφή των ρυθμίσεων για τους clients.
☑ Αντιγραφή κλειδιών ssh για απομακρυσμένη διαχείριση από το server.
☑ Αντιγραφή κλειδιών του iTalc από το server.
☑ Αντιγραφή ρυθμίσεων firefox (user.js) από το server.
☑ Αυτόματη ρύθμιση proxy server μέσω wpad.

Ενέργειες διαχειριστή:
☑ Μαζική δημιουργία λογαριασμών μαθητών, ανά τάξη και ανά υπολογιστή {sch-scripts}.
☐ Μαζικός καθαρισμός λογαριασμών μαθητών, για την αρχή κάθε χρονιάς {sch-scripts}.
☐ Backup δεδομένων μαθητών {sch-scripts}.
☐ Backup και διαγραφή ανενεργών λογαριασμών μαθητών {sch-scripts}.
☐ Δημιουργία και αποστολή ή εκτύπωση τυχαίων κωδικών πρόσβασης {sch-scripts}.
☐ Αντιγραφή αρχείων σε όλους τους υπολογιστές ή σε όλους τους μαθητές {nautilus script, scp}.
☐ Εκτέλεση εντολών για όλους τους υπολογιστές ή για όλους τους μαθητές {ssh}.
☐ Ενημέρωση υπολογιστών {sch-scripts, clusterssh}.
☐ Επιβολή μερικών προεπιλεγμένων ρυθμίσεων του gnome: Εικονίδιο γλώσσας... (ποιες άλλες?)
☐ Επιβολή μερικών υποχρεωτικών ρυθμίσεων του gnome: Ταπετσαρία, panels... (ποιες άλλες?)

Ενέργειες καθηγητή:
☐ Αυτόματη εισαγωγή των clients στο iTalc.
☑ Απομακρυσμένο άνοιγμα και κλείσιμο υπολογιστών {patched iTalc}.
☐ Αποστολή αρχείων/φακέλων σε όλους τους συνδεδεμένους μαθητές {nautilus script, apache}.
☐ Αναπαραγωγή βίντεο σε όλους τους συνδεδεμένους μαθητές {nautilus script, vlc}.
☐ Αυτόματη ρύθμιση λογαριασμών pidgin / empathy κτλ είτε για τα "γειτονικά άτομα" είτε για το im.sch.gr.

Ενέργειες μαθητή:
☑ Εισαγωγή στοιχείων {my-userinfo}.
☒ Επιστροφή (αντιγραφή) ασκήσεων στον καθηγητή;
☒ Αίτηση βοήθειας; {iTalc}


Προτείνετε ελεύθερα ό,τι άλλο χρειάζεστε! :)

da_perama

Όλα αυτά είναι για μένα τουλάχιστον υπέρ αρκετά, μέχρι τώρα δουλεύω με το 1/3 όλων αυτών και είμαι ικανοποιημένος. Είμαι ακόμα στο 8.04 και περιμένω το 10.04 για να αλλάξω το εργαστήριο, οπότε ότι υπάρχει έτοιμο κατά τα τέλη Μαίου 2010 θα το εγκαταστήσω.
Μήπως ανάμεσα στα άλλα να φτιάξεις και έναν οδηγό εκμάθησης για scripts ( με παραπομπές σε έτοιμη βιβλιογραφία ) για να μπορέσουν κι άλλοι να βοηθήσουν. Προσπάθησα να ξεκινήσω αλλά βρήκα χαοτική την σχετική βιβλιογραφία και έμεινα στη μέση.

alkisg

Παράθεση από: da_perama στις 03 Δεκ 2009, 09:34:59 ΠΜ
Μήπως ανάμεσα στα άλλα να φτιάξεις και έναν οδηγό εκμάθησης για scripts ( με παραπομπές σε έτοιμη βιβλιογραφία ) για να μπορέσουν κι άλλοι να βοηθήσουν. Προσπάθησα να ξεκινήσω αλλά βρήκα χαοτική την σχετική βιβλιογραφία και έμεινα στη μέση.
Δυστυχώς ένας καλός οδηγός εκμάθησης για scripts με παραδείγματα κτλ θα έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο, σε βάρος της ανάπτυξης των scripts. Από την άλλη, τα sch-scripts που υπάρχουν στον οδηγό εγκατάστασης Ubuntu 9.04 / LTSP είναι πολύ καλά σχολιασμένα εντός του εγχειριδίου (του .pdf), οπότε ίσως είναι μια καλή αρχή.

Νομίζω όμως ότι η καλύτερη βοήθεια θα ήταν η συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τα παρακάτω:

  • Testing. Αν και πολλοί χρησιμοποιούν τα scripts, δεν υπάρχει αρκετή ανατροφοδότηση (ελπίζω αυτό να σημαίνει ότι όλα πάνε καλά ;)).
    Π.χ. η ανάπτυξη ενός script μπορεί να παίρνει 1 ώρα, και το testing 3 ώρες. Θα βοηθούσε πάρα πολύ η συμμετοχή των συναδέλφων σ' αυτό το σημείο, ειδικά αν κάποιοι είναι σε θέση να δοκιμάσουν scripts πριν ακόμα αυτά πακεταριστούν.
  • Ιδέες για νέες λειτουργίες που χρειάζεστε.
  • Υλοποίηση με απλές εντολές των λειτουργιών. Δεν χρειάζεται να τις ενσωματώσετε σε sch-scripts, κάντε ένα feature request στο launchpad και απλά πείτε τις εντολές κονσόλας που χρειάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο. Π.χ. με ποια ακριβώς εντολή rsync είναι καλύτερο να γίνει το backup; Αυτό μπορεί να χρειαστεί καμιά ώρα για να βρεθεί, οπότε επίσης γλυτώνει πολύτιμο χρόνο.
Για παράδειγμα, ετοιμάζω διορθωμένες εκδόσεις σε 3 πακέτα (gnome-session, LTSP και iTalc) ώστε στην ερχόμενη έκδοση 10.04 του Ubuntu να δουλεύει σωστά το reboot / shutdown από παντού (π.χ. τώρα δεν δουλεύει το reboot μέσα από τους LTSP clients, πρέπει να κάνουν logoff πρώτα και μετά reboot). Προσφέρεται κανείς για testing?
Αν θέλει κανείς να βοηθήσει και με live επικοινωνία, μπορεί να με βρει είτε στο http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-gr είτε στο alkisg στο jabber τελεία org (προσθήκη επαφής XMPP στο pidgin).

markakis

Παράθεση από: alkisg στις 03 Δεκ 2009, 10:27:54 ΠΜ
Για παράδειγμα, ετοιμάζω διορθωμένες εκδόσεις σε 3 πακέτα (gnome-session, LTSP και iTalc) ώστε στην ερχόμενη έκδοση 10.04 του Ubuntu να δουλεύει σωστά το reboot / shutdown από παντού (π.χ. τώρα δεν δουλεύει το reboot μέσα από τους LTSP clients, πρέπει να κάνουν logoff πρώτα και μετά reboot). Προσφέρεται κανείς για testing?

Ναι, εγώ. Έχω αφιερώσει ένα partition στο laptop για τέτοιες ακριβώς δοκιμές.

mkassapakis

Και εγώ νομίζω ότι είναι αρκετά όσα προτείνονται.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, εκτός ίσως από το να επαναφέρονται οι λογαριασμοί των χρηστών στην αρχική - καθαρή τους κατάσταση όταν π.χ. τελειώσει η χρονιά.
Οι λογαριασμοί που έχω δημιουργήσει είναι του στυλ Α1-1, Α1-2 κ.τ.λ., Α2-1, Α2-2 κ.ο.κ.
Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται εύκολα με κάποια εντολή, ώστε τη νέα χρονιά οι λογαριασμοί να είναι έτοιμοι για τους επόμενους μαθητές.

Το θέμα πάντως με το LTSP γίνεται όλο και καλύτερο παιδιά. Μπράβο!
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

alkisg

Προστέθηκε η δυνατότητα να αντιγράφουν αυτόματα οι clients τις ρυθμίσεις firefox του server, καθώς και ο καθαρισμός των λογαριασμών των μαθητών για την αρχή της χρονιάς που ζήτησε ο mkassapakis.

Ευχαριστίες στον markakis για το testing, όποιος άλλος είναι σε θέση να δοκιμάσει τα πακέτα (είναι σε επίπεδο alpha ακόμα, ούτε καν beta) ας επικοινωνήσει μαζί μου.

apanagio

Γεια σας,
στο sch-server θα πρότεινα και dansguardian που είναι για web-filtering και συνεργάζεται πολύ καλά με το squid.

Για την επιστροφή ασκήσεων στον καθηγητή θα πρότεινα για αρχή ένα φάκελο στον υπολογιστή του καθηγητή, στον οποίο οι μαθητές θα είχαν write-only πρόσβαση μέσω samba ή ssh και φυσικά προσφέρομαι να το υλοποιήσω.

Επίσης δεν ξέρω αν είναι πολύ μεγάλο έργο (πάντως σίγουρα δεν είναι για αυτό το θέμα του forum) αλλά θα μπορούσαμε ίσως σε μεταγενέστερη φάση να υλοποιήσουμε roaming profiles

alkisg

apanagio, ωραίος. Μπορείς να μας βρεις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το dansguardian; Το ιδανικό θα ήταν να τα γράφουμε όλα αυτά στο wiki, αλλά αν είναι κάτι μικρό ας είναι κι εδώ. Και στη συνέχεια το βάζω στα "Recommends" ώστε να εγκαθίσταται αυτόματα, και κανονίζω ώστε να γίνονται αυτόματα οι ρυθμίσεις κατά την εγκατάσταση.

Νομίζω ότι η samba θα είναι αρκετά βολική, ώστε κάποια στιγμή μελλοντικά να το επεκτείνουμε και για σταθμούς εργασίας Windows. Το Ubuntu έχει το καλό ότι μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα μέτρα μας και να το αναδιανείμουμε, έτσι πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα Live DVD με έναν τρία-σε-ένα server για όλα τα εργαστήρια, που να σηκώνει και Windows και LTSP και Ubuntu clients. Αφού η samba μπορεί να παίξει και τον domain controller, και να κάνει και user authentication κτλ, πιστεύω θα βολέψει πολύ καλύτερα ακόμα και στην περίπτωση εργαστηρίων με μόνο Windows clients!

Θα βοηθούσε λοιπόν πολύ αν κάποιος έριχνε ένα καλό διάβασμα στο εγχειρίδιο της samba κι αν έκανε και τις σχετικές δοκιμές, ώστε να μας πει πώς μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.

Για roaming profiles ναι, θα είναι πολύ καλό αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, αν και λίγο δύσκολο να γίνει από ομάδα καθηγητών...

stamstat

καλημέρα σε όλους

στο συγκεκριμένο θέμα διάβασα μεταξύ των άλλων :

............
Ενέργειες διαχειριστή:
☑ Μαζική δημιουργία λογαριασμών μαθητών, ανά τάξη και ανά υπολογιστή {sch-scripts}.
☐ Μαζικός καθαρισμός λογαριασμών μαθητών, για την αρχή κάθε χρονιάς {sch-scripts}.
☐ Backup δεδομένων μαθητών {sch-scripts}.
☐ Backup και διαγραφή ανενεργών λογαριασμών μαθητών {sch-scripts}
..............

θέλω να ρωτήσω εάν τελικά υλοποιήθηκαν αυτά τα scripts για την εκτέλεση αυτών των ενεργειών και εάν όχι με ποιο τρόπο θα μπορούσα να κάνω backup των δεδομένων των μαθητών καθώς και καθαρισμό των αρχείων τους με τη λήξη της χρονιάς (εννοείται μαζικά)

ευχαριστώ

Υ.Γ. έχω μάθει πάρα πολλά απ' αυτά που γράφονται στο forum τα οποία με βοήθησαν να εγκαταστήσω το Ubuntu σε 4 μέχρι τώρα σχολικά εργαστήρια (το τελευταία 2 χρόνια) και να λύσω τυχόν προβλήματα που αντιμετώπιζα. ευχαριστώ, καλή δύναμη

alkisg

Καλησπέρα,

όχι οι 3 τελευταίες ενέργειες που αναφέρονται εκεί δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.
Για χειρωνακτικό καθαρισμό δες: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5269.msg55026#msg55026
Για backup, μπορείς να κάνεις απλά copy όλον τον φάκελο /home... (ή οι ίδιοι οι μαθητές να χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο deja-dup, αν είναι Γυμνάσιο/Λύκειο και θέλουμε να τους μιλήσουμε και για backup...)

Με το backup δεν έχουμε πολυασχοληθεί γιατί περιμένουμε το νέο σύστημα αρχείων btrfs που θα υποστηρίζει raid και snapshots, οπότε τα backups θα γίνονται αυτόματα, δεν θα χρειάζεται παρέμβαση χρήστη...