Συμβατότητα μητρικών με ubuntu

Ξεκίνησε από elf, 29 Ιαν 2014, 08:48:14 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

elf

καλησπέρα,

θα αναβαθμίσουμε μερικούς fat,  δηλαδή θα αγοράσουμε μόνο:
μητρική  (ενσωματωμένη κάρτα δικτύου, γραφικών και ήχου)
επεξεργαστή
μνήμη
υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω κατά την αγορά σε σχέση με το ltsp;
Συγκεκριμένα, κοιτάω για
asus ASUS H61M-K
INTEL PENTIUM DUAL CORE G2030

yiannis

Τρία χρόνια που χρησιμοποιώ τη λύση αυτή, μόνο με κάποιες onboard κάρτες γραφικών είχα πρόβλημα. Θα έλεγα λοιπόν να δεις ποια ακριβώς κάρτα γραφικών είναι ενσωματωμένη στη μητρική και να δεις εκεί θέματα συμβατότητας ;)

alkisg

Μερικές γενικές παρατηρήσεις για νέες αγορές:

  • Όπου μπορούμε προτιμάμε Intel, υποστηρίζει πολύ το Linux. Και ιδιαίτερα σε κάρτες γραφικών και σε κάρτες δικτύου, επειδή έχει ανοικτούς οδηγούς με πολύ καλή ποιότητα. Οι core i3, i5, i7 κλπ που μπαίνουν στη μητρική που ανέφερες έχουν ενσωματωμένα γραφικά Intel και πάνε μια χαρά.
  • Μεταξύ καρτών γραφικών nvidia και ati... Αν μπορούμε να βάλουμε τους εμπορικούς οδηγούς, προτιμάμε nvidia. Τους εμπορικούς οδηγούς μπορούμε να τους βάλουμε (α) σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις, σπίτια κλπ, ή (β) σε εργαστήρια LTSP όπου όλο το εργαστήριο, και ο server, έχει nvidia. Αν δεν ισχύουν αυτοί οι περιορισμοί (π.χ. έχουμε 2 clients με ati και 3 με nvidia και 2 με sis κλπ), τότε προτιμάμε ati που έχει καλύτερο ανοικτό οδηγό. Όταν τελικά χρησιμοποιούμε ανοικτό οδηγό με nvidia ή ati, αυτός συνήθως δουλεύει καλούτσικα όταν το υλικό δεν είναι εντελώς μα εντελώς καινούργιο, αλλά έχει τουλάχιστον κανά 6μηνο ή χρόνο που να έχει βγει στην αγορά.
  • Αποφεύγουμε κάρτες δικτύου Atheros, ειδικά σε δίκτυα μεικτής ταχύτητας gigabit/100 mbps, έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Και φυσικά το καλύτερο είναι να πάμε στο μαγαζί και να τους ζητήσουμε να μας αφήσουν να μπουτάρουμε το υλικό με usb stick ή live cd, ώστε να δούμε ότι όλα παίζουν καλά. Ειδικά αν αγοράζουμε laptop, ώστε να ελέγξουμε τα Fn κουμπιά της φωτεινότητας και του ήχου, την ασύρματη κάρτα δικτύου να μη χρειάζεται εμπορικούς οδηγούς (οι οποίοι θέλουν ξεχωριστή εγκατάσταση όπως στα windows, και δεν μας αρέσει, προτιμάμε να παίζουν όλα με τη μία ώστε να μπορούμε να τα δουλεύουμε και με live cd, με ltsp) κλπ.

Αλλά εκτός των κουκκίδων που έγραψα παραπάνω ^, για τα συνηθισμένα desktop συστήματα που παίρνουμε στα σχολεία, δεν έχω επισημάνει κάποιο άλλο θέμα...

batos

Πρόσφατα δοκιμασμένα
ASUS Η81M-K με G3220 (LGA1150) [σαν σταθμός]
GIGABYTE H61M-S2PV με G2030 (LGA1155) [σαν σταθμός και σαν server 12.04 LTSP]

batos

H ASUS H81M-K με G3220 έχει μικροπροβλήματα σαν SERVER στην standard εγκατάσταση 12.04 LTSP.

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=5699.0