Νέο σύστημα εξετάσεων. Και με την ΑΕΠΠ, τι;

Ξεκίνησε από nikosx, 02 Ιουν 2009, 11:30:38 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

nikosx

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ


Καλημέρα σε όλους,
και εγώ δεν κατάλαβα αρχικά από που προκύπτει το συμπέρασμα ότι το έτος που ακολουθεί είναι και το τελευταίο έτος που ισχύει το σύστημα κατευθύνσεων αλλά και για ποιο λόγο είναι σίγουρος ο αποκλεισμός της ΑΕΠΠ απο ένα νέο σύστημα πρόσβασης.
Νίκος Ξένος
Καθηγητής Πληροφορικής
nxenos@sch.gr

pthomop

Παράθεση από: Τσιωτάκης Παναγιώτης στις 02 Ιουν 2009, 11:23:16 ΠΜ
Γιώργο, συγχαρητήρια για το βιβλίο και καλή επιτυχία. Είναι καλό για το μάθημα να βρίσκονται σε κυκλοφορία βιβλία με    διαφορετική φιλοσοφία και δομή.




Παναγιώτη (αν θυμάμαι καλά αυτό είναι το όνομα) βασισμένη σε ποια πληροφόρηση θεωρήσατε όλοι το μάθημα θα καταργηθεί;
Όποιο σύστημα και αν τελικά προτείνει η επιτροπή Μπαμπινιώτη, καλό ή κακό, θα εφαρμοστεί απο τον υπουργό Άρη Σπηλιοτώπουλο σε 3 χρόνιες. Και αυτό ΑΝ προλάβει να το εφαρμόσει ο ίδιος. Διαφορετικά δε δεσμεύεται υπουργός του ίδιου ή άλλου κόμματος να το εφαρμόσει όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει γίνει.
Σε αυτό το πλαίσιο δε βλέπω να αλλάζει η δομή των κατευθύνσεων εύκολα.



Παναγιώτη εδω στην Γ' Αθήνας γινόμαστε αποδέκτες πολλών παραπόνων για το μάθημα, οχι μόνο από τους μαθητές αλλά και απο καθηγητές άλλων ειδικοτήτων σχετικάμε την δυσκολία του μαθήματος αλλά και την χρησιμότητα του. Βλέπετε το μάθημα μας δεν σηκώνει παπαγαλία και χαλάει την πιάτσα. Ξέχωρα από αυτο ο συντονιστής μας στο Β.Κ. μας τόνισε την απαισιοδοξία του για το αν θα συνεχίσει να διδάσκεται από τις πληροφορίες που έχει. Επίσης από φιλο που έχω στο Π.Ι. μου επισήμανε ότι οι 3 κλασσικές ειδικότητες σφάζονται στην κυριολεξία για να αποκτήσουν επιρροή και να μην χάσουν την πρωτοκαθεδρία στο σύστημα Μπαμπινιώτη. Δυστυχώς η δικά μας παρουσία είναι ανύπαρκτη και προσωπικά αμφιβάλλω εαν η ειδικότητα μας θα συνεχίσει να υπάρχει στο νεο Λύκειο. Χαριτολογώντας κάνουμε πλάκα μεταξύ μας μαντεύοντας σε ποιο δημοτικό της περιοχής θα απορροφηθούμε. όταν θα έχω πιο επίσημα νεα θα σας τα μεταφέρω.

P.Tsiotakis

Πολύ λογικά αυτά που γράφεις Παναγιώτη,

είναι αναμενόμενο μιας και είμαστε στην Ελλαδίτσα, οι διάφοροι κλάδοι να βλέπουν την εκπαίδευση ως το πως θα αποκτήσουν περισσότερες ώρες.
Το θέμα είναι πως και εμείς ο τρίτος πιο πολυάριθμος κλάδος θα πούμε τις θέσεις μας. Μάλλον η ΠΕΚΑΠ είναι ο πιο ορθός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ.

Laertis

Παράθεση από: Τσιωτάκης Παναγιώτης στις 02 Ιουν 2009, 06:37:27 ΜΜ
Πολύ λογικά αυτά που γράφεις Παναγιώτη,

είναι αναμενόμενο μιας και είμαστε στην Ελλαδίτσα, οι διάφοροι κλάδοι να βλέπουν την εκπαίδευση ως το πως θα αποκτήσουν περισσότερες ώρες.
Το θέμα είναι πως και εμείς ο τρίτος πιο πολυάριθμος κλάδος θα πούμε τις θέσεις μας. Μάλλον η ΠΕΚΑΠ είναι ο πιο ορθός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ.

Δυστυχώς όμως δεν έχουμε πρόσβαση και επιρροή, ως κλάδος, στα κέντρα αποφάσεων και των επιτροπών του ΠΙ, οπότε μάλλον οι θέσεις μας που θα πει η ΠΕΚΑΠ θα είναι κατόπιν εορτής και δε θα συγκινήσουν κανέναν άλλον πλην ημών.
Είναι πλέον σίγουρο ότι το νέο σύστημα Μπαμπινιώτη θα έχει μόνο τα βασικά μαθήματα κοινά για όλους (Φιλολογικά, Μαθηματικά, Φυσική κ.α) ως κορμό σε κάθε τάξη και όλα τα υπόλοιπα θα επιλέγονται.
Αισιόδοξο σενάριο
Εμείς θα παραμείνουμε ως επιλογή με τη διαφορά ότι και η ΑΕΠΠ θα γίνει επιλεγόμενο με κάποια ίσως βαρύτητα για σχολές Πληροφορικής ....
Απαισιόδοξο σενάριο
Η Πληροφορική θα λειτουργεί μόνο υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μαθήματα οπότε ετοιμαστείτε να αναλάβετε το ρόλο του τεχνικού βοηθού στα Λύκεια .....
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

P.Tsiotakis

Ξέρεις Γιώργο, πιθανώς μας αξίζει αυτό

Πρόσφατα σε χώρο με πολλούς συναδέλφους του κλάδου μας (ιδιαίτερα σπάνιο να υπάρχουν 15-20 πληροφορικοί σε ένα χώρο) και ενώ γκρίνιαζα για τις αναθέσεις στα ΕΠΑΛ, εισέπραξα και δυσφορία για αυτό.

ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ τι συμβαίνει στο διπλανό σχολείο, αρκεί να μην καει η γούνα μας.




Προσωπικά έχω αποδεχτεί το σενάριο συνδιδασκαλίας, αν και διαφωνώ, θεωρώντας οτι πιθανώς θα αυξήσει τις ώρες μας. Αν υπάρχει και ένα μάθημα πληροφορικής ανα τάξη θα είναι πολύ όμορφα.
Όλα αυτά σε συνδυσμό με την παραμονή ενός πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος για τις σχολές πληροφορικής.

ΝΑΙ, μιλώ για αυτές τις εξετάσεις που σύμφωνα με την επιτροπή Μπαμπινιώτη θα γίνονται 4 φορές το χρόνο και υποτίθεται οτι εξαλείψει τα φροντιστήρια και δε θα τα τετραπλασσιάσει



Επειδή όμως είμαστε στην Ελλαδάρα, το νέο αυτό σύστημα ΔΕ βλέπω να εφαρμόζεται, γιατί ο νέος υπουργός θα φτιάξει μια δική του επιτροπή σοφών.

ΥΓ: με βλέπω να φτιάχνω κείμενο για το blog του ΥΠΕΠΘ

Laertis

Και προφανώς θα αρχίσουν νωρίς και οι εκπτώσεις όπως συνέβει με το νόμο Αρσένη.
Όπως συμβαίνει ήδη με το νόμο για το κάπνισμα ο οποίος για αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή στην Ελλάδα τον πάει ......
Ήδη η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση έγινε μόνο και μόνο με τις εξαγγελίες. Ποιός πολίτης αυτής της χώρας θα κάτσει να ασχοληθεί σοβαρά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ποιές τελικά θα γίνουν απο όσα λέγονται .......
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

ntzios kostas

Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

P.Tsiotakis


Καρκαμάνης Γεώργιος

ΠαράθεσηΑισιόδοξο σενάριο
Εμείς θα παραμείνουμε ως επιλογή με τη διαφορά ότι και η ΑΕΠΠ θα γίνει επιλεγόμενο με κάποια ίσως βαρύτητα για σχολές Πληροφορικής ....
Απαισιόδοξο σενάριο
Η Πληροφορική θα λειτουργεί μόνο υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μαθήματα οπότε ετοιμαστείτε να αναλάβετε το ρόλο του τεχνικού βοηθού στα Λύκεια .....

Και ένα μικτό σύστημα με τα παραπάνω ίσως είναι το τρίο σενάριο.Θα σας εξηγήσω το γιατί:
Σύντομα θα χρησιμοποιούνται υπολογιστές από τα παιδιά της Α Γυμνασίου και μελλοντικά θα χρησιμοποιηθού από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου. Οι συνάδερφοι άλλων ειδικοτήτων δειλά-δειλά  θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τους υπολογιστές στην διδασκαλία των μαθημάτων τους και θα ξεκινήσουν να κάνουν χρήση τα διάφορα ωραία λογισμικά που τους ετοίμασε του ΥΠΕΠΘ. Τότε θα αρχίσουν να φωνάζουν εμάς ως τεχνική υποστήριξη στην διδασκαλία των μαθημάτων.

Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος σχολών στο μηχανογραφικό που κινούνται γύρω από την πληροφορική. Όπως και το ΑΟΘ είναι μάθημα επιλογής και βαρύτητας για τις οικονομικές σχολές, έτσι και η ΑΕΠΠ μπορεί να γίνει ένα μάθημα βαρύτητας για αυτές τις σχολές αρκεί να πιστέψουν όλοι πως είναι χρήσιμη για τις τριτοβάθμιες σχολές τις πληροφορικής. Το να γίνει ένα μάθημα επιλογής και βαρύτητας δεν πιστεύω πως θα ενοχλεί τις υπόλοιπες ειδικότητες

Γιάννης Αναγνωστάκης

Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορούμε να αντιδράσουμε? Ακούω προτάσεις..

Laertis

Παράθεση από: ntzios kostas στις 02 Ιουν 2009, 11:06:01 ΜΜ
Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;;;;
Δυστυχώς Κώστα δε βλέπω να μπορούμε να κάνουμε τίποτα σημαντικό γιατί δε ξέρω κανένα Πληροφορικό που να έχει ενεργή συμμετοχή και βαρύνουσα άποψη στο ΠΙ και στην επιτροπή του Μπαμπινιώτη για να υποστηρίξει τον κλάδο μας. Το μόνο που θα γίνει είναι να βγουν ανακοινώσεις απο τις 3-4 διαφορετικές ενώσεις που υπάρχουν ...

Παράθεση από: janag79 στις 03 Ιουν 2009, 01:27:41 ΠΜ
Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορούμε να αντιδράσουμε? Ακούω προτάσεις..

Πως αντιδράσαμε με τις αναθέσεις στα ΕΠΑΛ ; Με ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες αφού όμως έγιναν οι αναθέσεις .... Το πρόβλημα για μένα είναι να προλάβουμε τις εξελίξεις κι όχι να τρέχουμε να τις αλλάξουμε. Αν οι ενώσεις μας (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ κ.α) μπορούν να επιρεάσουν το ΠΙ και την επιτροπή κατά τη δημιουργία των προτάσεων για τις αλλαγές στο Λύκειο, τότε αυτός είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης.
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

gpapargi

Για μένα η κίνηση κλειδί είναι να μπούνε στο παιχνίδι οι ακαδημαικοί των σχολών πληροφορικής. Όταν οι μαθητές έχουν αυτές τις σχολές πρώτες στις προτιμήσεις τους μπορούν και τα πανεπιστήμια να "πατήσουν πόδι" και να πούνε κάτι σαν "αφού όλοι θέλουν να έρθουν σε εμάς ... εμείς θέλουμε τους φοιτητές μας να έχουν αυτό το προφίλ". Και να γίνει λόγος για υποχρεωτικά ΑΕΠΠ για είσοδο σε τέτοια σχολή κλπ.

Ας προστατέψουν οι ακαδημαικοί τους αποφοίτους των σχολών τους. Δε θα κάνουν κάτι άδικο. Απλά δε θα επιτρέψουν στις ισχυρές συντεχνίες να καπελώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα... όπως γίνεται μονίμως στο Ελλαδιστάν.

evry

Νομίζω ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το εξεταστικό. Αν το μάθημα αυτό μείνει ως έχει μπορεί ανά πάσα στιγμή να φύγει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος στο γυμνάσιο καταρχήν, και να μπει το μάθημα σαν υποχρεωτικό στο Λύκειο στη Β Λυκείου. Να φύγει δηλαδή η Τεχνολογία Επικοινωνιών και να μπει στη θέση της η Ανάπτυξη Εφαρμογών. Στη Γ λυκείου δεν θα διδάσκεται η ανάπτυξη αλλά ένα πιο προχωρημένο μάθημα που θα είναι συνέχεια της Β.
   Το μάθημα επιλογής θα μείνει ως έχει, δηλαδή επιλογής απλά θα μετράει και ο βαθμός. Αυτό εμάς μας βολεύει γιατί όλοι οι μαθητές σαν επιλογή θα επιλέγουν σίγουρα πληροφορική. Μη σας πω ότι και αυτό θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό δεδομένου ότι όλα τα μαθήματα που θέλουν να τα κάνουν με μορφή δραστηριοτήτων θα θέλουν νέες τεχνολογίες, άρα η πληροφορική θα πρέπει να είναι εκεί προαπαιτούμενη.
   Είναι όμως τα παραπάνω εφικτά? Εγώ πιστεύω ότι είναι και θα εξηγήσω γιατί.
   Μην κοροιδευόμαστε, κανείς από όσους είναι σε υψηλές θέσεις δε θέλει το καλό της παιδείας και δεν έχει στο μυαλό του το μέλλον των παιδιών. Γιατί αν το είχε πολύ απλά δεν θα ήταν εκεί. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει σε όλα τα παιδιά, την πληροφορική παιδεία, είτε πρόκειται για απλή χρήση υπολογιστή ή λογισμικών που θα τα χρειαστούν αργότερα, είτε πρόκειται για αυτό που λέμε επίλυση προβλημάτων Το τελευταίο περνάει από την αλγοριθμική. Το πρώτο λοιπόν είναι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το δεύτερο είναι ότι θα αναγκαστούμε να παίξουμε με τους κανόνες του συστήματος του Ελλαδιστάν για να το πετύχουμε.
   Από εκεί και πέρα τώρα, αφού οι "σοφοί" καταλήξουν σε ένα πλαίσιο και το παρουσιάσουν στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διάφοροι συνδικαλιστές-εκπρόσωποι ειδικοτήτων να πιέζουν για να μπει και το μάθημά τους στα υποχρεωτικά. Για παράδειγμα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πιέσεις για μαθήματα όπως κοινωνιολογία, ψυχολογία, αγωγή του πολίτη, αρχές οικονομίας, ΑΟΔΕ κλπ. Το ερώτημά μου είναι: Όλες αυτές οι ειδικότητες είναι περισσότεροι από εμάς? Μπορούν να ασκήσουν ισχυρότερες πιέσεις από εμάς? Έχουν άτομα σε θέσεις που μπορούν να ασκήσουν πιέσεις? Βάζω αυτά τα μαθήματα απεναντί μας διότι τα μαθηματικά η φυσική η χημεία η βιολογία και τα νέα ελληνικά είναι μαθήματα που είναι βασικά και θα υπάρχουν στον κορμό που σκεφτονται. Ο στόχος είναι να βάλουν και την πληροφορική εκεί.
    Για αυτά όλα σίγουρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Αλλά πρώτα από όλους θα πρέπει οι σχολικοί σύμβουλοι πληροφορικής να βομβαρδίζουν με υπομνήματα αυτή την επιτροπή των σοφών και να ετοιμάσουν μια δυνατή πρόταση. Επίσης αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και πάρεδρος πληροφορικής στο ΠΙ. Ειδικά αυτή η θέση έχει μεγάλη ευθύνη.
   Το να μπουν στο παιχνίδι οι ακαδημαϊκοί των σχολών πληροφορικής δε λέει τίποτα. Τι θα καταφέρουν? να δίνει και πληροφορική όποιος θέλει να μπει στις σχολές τους? και τι έγινε? Το σημαντικό ζήτημα είναι να μπει η πληροφορική στην ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης μαζί με τη γλώσσα, τα μαθηματικά και τη φυσική. Τώρα είναι η ευκαιρία να το πετύχουμε. Σίγουρα η κοινή γνώμη και οι μαθητές είναι υπέρ αυτής της άποψης. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν οι ενώσεις όπως η ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ και η ΕΠΥ. Ειδικά η τελευταία που λόγω παλαιότητας σίγουρα έχει άτομα σε "υψηλές" θέσεις δεν έχω δει να έχει κάνει κάτι για αυτό. Μάλιστα από ότι θυμάμαι είχαν βάλει και τις φωτογραφίες τους σε κάποιο από τα εξώφυλλα του περιοδικού που στέλνουν.Ωστόσο κάποια σοβαρή κίνηση για την εκπαίδευση δεν έχω δει.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pthomop

Το παρακάτω σχόλιο είχα κάνει στο meafora του ΥΠΕΠΘ. Βεβαίως δεν καλύπτω όλα τα προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας αλλα νομίζω οτι θα πρέπει όλοι μας να τονίσουμε την παρουσία μας σε αυτό το Blog,αν και φτιάχτηκε  καθαρα για προσωπική προβολή του υπουργου.

http://www.meafora.gr/?m=200904&paged=16

gpapargi

Ευριπίδη καλά τα λες... απλά αυτοί που αναφέρεις δε μου έχουν γεμίσει το μάτι. Έλεγα μήπως οι ακαδημαικοί κάνουν κάποιου είδους παρέμβαση από "πάνω".
Θελω να πω πως σε επίπεδο δευτεροβάθμιας είμαστε πιο αδύναμοι. Νομίζω πως σε επίπεδο τριτοβάθμιας είμαστε πιο ισχυροί λόγω μεγαλύτερης προτίμησης προς τις σχολές μας. Και εννοείται πως αν ανακατευτούν οι ακαδημαικοί θα θέσουν θέματα αλγοριθμικής σε μικρότερες τάξεις. Όντως το θέμα είναι να μπει η πληροφορική στη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης όπως λες.

Πάντως το ένα δεν αναιρεί το άλλο και μια συντονισμένη δράση θα ήταν το καλύτερο.

Eri

Μα πραγματικά είναι δυνατόν από μάθημα κατευθυνσης να 'κοπεί' το ΑΕΠΠ;;;

Μα είναι παντελώς άσχετοι οι κυρίοι στο Π.Ι. ;; Γιατι δε ρωτούν τους πρωτοετείς φοιτητές των περισσότερων (ακόμη και καθαρά θετικών π.χ. χημικούς) σχολών να δούνε τι τραβάνε για να περάσουν τα μαθήματα του προγραμματισμού όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει ΑΕΠΠ;; Απόρω συνάδελφοι πραγματικά γιατί ήμουν βέβαια πως ένα από τα μαθήματα που έπρεπε να είναι ΠΡΩΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ακόμη και στη θετική κατεύθυνση, η ΑΕΠΠ, συζητούν να το 'κόψουν'!!

Ας είναι καλα τα Αρχαία, τα Λατινικά και η αγαπημένη των παιδιών ΑΟΔΕ!!

nikosx

Πραγματικά τουλάχιστον από το μαθηματικό και το φυσικό, δε μιλάμε βέβαια για πληροφορικούς και μηχανικούς, έρχονται παλιοί μαθητές και μου τονίζουν πόσο πολύ τους βοήθησε η ΑΕΠΠ στο πανεπιστήμιο.
Και θυμάμαι όταν ήμουν 1ο έτος πόσο είχαμε όλοι δυσκολευτεί σε μαθήματα προγραμματισμού (αν και είχα ασχοληθεί με turbo pascal από μόνος μου) αφού στην 1η δέσμη όπως ξέρουμε όλοι είχαμε μαθηματικά, φυσική, χημεία και έκθεση. Αντε πάλι πίσω.
Νίκος Ξένος
Καθηγητής Πληροφορικής
nxenos@sch.gr

sstergou

Η αλγοριθμική πέρα από όλα τα σωστά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι μάθημα χρήσιμο μόνο σε μελλοντικούς φοιτητές πληροφορικής ή άλλων θετικών σχολών.

Αναπτύσσει νέες ικανότητες και οδηγεί σε έναν τρόπο σκέψης και ενέργειας περισσότερο οργανωμένο και αποτελεσματικό πράγμα που αμφιβάλλω αν άλλα μαθήματα "κορμού" μπορούν να πετύχουν. Αν υποθέσουμε πως η γλώσσα, τα μαθηματικά και η φυσική αναπτύσσουν άλλες παρόμοιες, ισάξιες, ίσως και πιο σημαντικές ικανότητες δεν νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κάποιος για τα μαθήματα της χημείας και της βιολογίας. Μαθήματα που πέρα από το ίδιο το αντικείμενο δεν μπορούν κατά τη γνώμη μου να προσφέρουν όσα η αλγοριθμική.

Για αυτό και πιστεύω πως η θέση του μαθήματός μας είναι μαζί με τα μαθήματα γενικής παιδείας για τον λόγο του ότι αναπτύσσει γενικές ικανότητες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του αντικειμένου.

Βέβαια αυτό δεν το έχουμε καταλάβει ούτε εμείς. Από την στιγμή που ο όροι "πληροφορική" και "χρήση υπολογιστή" έχουν καταντήσει συνώνυμοι (σε μεγάλο βαθμό με τις ευλογίες του κλάδου μας) πως είναι δυνατόν να πειστούν αυτοί που σχεδιάζουν το νέο σύστημα για την αξία της πληροφορικής ως αυτόνομο αντικείμενο;

nikosx

συμφωνώ απόλυτα, κυρίως με το τελευταίο
Νίκος Ξένος
Καθηγητής Πληροφορικής
nxenos@sch.gr

evry

Όπως είναι copy-paste στην επιτροπή των "σοφών" για να δουν τα χάλια τους
Αντιγράφω από το δημοσίευμα των Νέων που μπορείτε να βρείτε εδώ


Την Παρασκευή 22 Μαΐου, αφού πρώτα έδωσαν το μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», έκαψαν, στο δρόμο έξω από το σχολείο, μαζί με άλλους συμμαθητές τους το βιβλίο του συγκεκριμένου μαθήματος. Ο διευθυντής του σχολείου με έναν κουβά γεμάτο νερό έσβησε τη φωτιά... Ηταν και ο μόνος που αντέδρασε... Οι συμμαθητές τους παρακολουθούσαν το θέαμα...

«Δεν επιλέξαμε τυχαία να κάψουμε το συγκεκριμένο βιβλίο. Είναι κακογραμμένο και βασίζεται στην παπαγαλία, στην πραγματικότητα δεν μάθαμε τίποτα από αυτό. Το ευχαριστηθήκαμε που το κάψαμε, γιατί εκφράζει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μας αναγκάζει να γινόμαστε παπαγαλάκια» λέει στην «Ε» ο Γιάννης Φαφαλιός, που θέλει να σπουδάσει Πληροφορική.

What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dpa2006

προσωπικα δεν θεωρω καλη κινηση την εν λογω αλλαγη. ???
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

Γιάννης Αναγνωστάκης

Βλέπω συνέχεια απόψεις με τις οποίς συμφωνώ. Αλλά δεν βλέπω καμία συγκεκριμένη πρόταση δράσης. Να απευθυνθούμε στις ενώσεις μας?

P.Tsiotakis

Στις ενώσεις, στις οποίες δεν είμαστε μέλη;

Πόσοι εδώ είμαστε μέλη της ΠΕΚΑΠ?

Εγώ θα γραφτώ το καλοκαίρι

_sleeper

το σκεφτόμουν τις προάλλες. η ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. είναι τεταρτοκοσμική, μια κατηγορία από μόνη της.

βλέποντας το handicap που είχα όταν μπήκα στη σχολή -λόγω θεωρητικής κατεύθυνσης- σε σχέση με τα παιδιά της τεχνολογικής, κατάλαβα την αξία του αεππ. τώρα που πλέον το διδάσκω, ΞΕΡΩ πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, όχι μόνο σ'αυτά που στοχεύουν στα τμήματα πληροφορικής, αλλά γενικώς πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου σκέψης, πέρα από το "έστω οτι ισχύει", "θεωρώ οτι", κτλ των μαθηματικών.

κρίμα για τα παιδιά.
what better place than here, what better time than now!

gpapargi

Παράθεση από: _sleeper στις 05 Ιουν 2009, 12:36:41 ΜΜ
το σκεφτόμουν τις προάλλες. η ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. είναι τεταρτοκοσμική, μια κατηγορία από μόνη της.

βλέποντας το handicap που είχα όταν μπήκα στη σχολή -λόγω θεωρητικής κατεύθυνσης- σε σχέση με τα παιδιά της τεχνολογικής, κατάλαβα την αξία του αεππ. τώρα που πλέον το διδάσκω, ΞΕΡΩ πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, όχι μόνο σ'αυτά που στοχεύουν στα τμήματα πληροφορικής, αλλά γενικώς πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου σκέψης, πέρα από το "έστω οτι ισχύει", "θεωρώ οτι", κτλ των μαθηματικών.

κρίμα για τα παιδιά.

Η βάση των αλγορίθμων είναι τα μαθηματικά και ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος. Για παράδειγμα όταν κάνεις πράξεις στο δημοτικό εφραμόζεις αλγορίθμους πχ αλγόριθμο πρόσθεσης (τα βάζεις το ένα κάτω από το άλλο για στοίχιση, κρατούμενα κλπ), πολλαπλασιασμού (ψηφίου με ψηφίο και ολίσθηση), διαίρεση. Αλγόριθμος είναι και η μετατροπή κάσμάτων σε ομώνυμα καθώς και οι οράξεις τους. Αλγόριθμος είναι και η εύρεση ΜΚΔ και ΕΚΠ 2 αριθμών (μάλιστα υπάρχουνι πάνω από ένας  αλγόριθμοι).
Ακόμα και όταν το πρωτάκι προσθέτει αριθμούς με τα δάχτυλα και αυτός είναι αλγόριθμος.
Η έννοια του αλγορίθμου είναι ριζωμένη μέσα στα μαθηματικά. Και μόνο για αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται νωρίτερα. Επίσης θα έπρεπε να αποκαλούμε από το δημοτικό τα πράγματα με το όνομά τους (πχ αλγόριθμος του πολλαπλασιασμού).
Ειδικά όταν διδάσκουμε τον πολλαπλασιασμό αλά ρωσικά είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι αυτό που κάναμε τόσο καιρό κάθετα δεν είναι ο πολλαπλασιασμός αυτός καθαυτός. Είναι απλά ένας από τους υπαρκτούς αλγορίθμους.

pgrontas

Παράθεση από: gpapargi στις 05 Ιουν 2009, 02:19:05 ΜΜ
Παράθεση από: _sleeper στις 05 Ιουν 2009, 12:36:41 ΜΜ
το σκεφτόμουν τις προάλλες. η ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. είναι τεταρτοκοσμική, μια κατηγορία από μόνη της.

βλέποντας το handicap που είχα όταν μπήκα στη σχολή -λόγω θεωρητικής κατεύθυνσης- σε σχέση με τα παιδιά της τεχνολογικής, κατάλαβα την αξία του αεππ. τώρα που πλέον το διδάσκω, ΞΕΡΩ πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά, όχι μόνο σ'αυτά που στοχεύουν στα τμήματα πληροφορικής, αλλά γενικώς πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου σκέψης, πέρα από το "έστω οτι ισχύει", "θεωρώ οτι", κτλ των μαθηματικών.

κρίμα για τα παιδιά.

Η βάση των αλγορίθμων είναι τα μαθηματικά και ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος. Για παράδειγμα όταν κάνεις πράξεις στο δημοτικό εφραμόζεις αλγορίθμους πχ αλγόριθμο πρόσθεσης (τα βάζεις το ένα κάτω από το άλλο για στοίχιση, κρατούμενα κλπ), πολλαπλασιασμού (ψηφίου με ψηφίο και ολίσθηση), διαίρεση. Αλγόριθμος είναι και η μετατροπή κάσμάτων σε ομώνυμα καθώς και οι οράξεις τους. Αλγόριθμος είναι και η εύρεση ΜΚΔ και ΕΚΠ 2 αριθμών (μάλιστα υπάρχουνι πάνω από ένας  αλγόριθμοι).
Ακόμα και όταν το πρωτάκι προσθέτει αριθμούς με τα δάχτυλα και αυτός είναι αλγόριθμος.
Η έννοια του αλγορίθμου είναι ριζωμένη μέσα στα μαθηματικά. Και μόνο για αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται νωρίτερα. Επίσης θα έπρεπε να αποκαλούμε από το δημοτικό τα πράγματα με το όνομά τους (πχ αλγόριθμος του πολλαπλασιασμού).
Ειδικά όταν διδάσκουμε τον πολλαπλασιασμό αλά ρωσικά είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι αυτό που κάναμε τόσο καιρό κάθετα δεν είναι ο πολλαπλασιασμός αυτός καθαυτός. Είναι απλά ένας από τους υπαρκτούς αλγορίθμους.

Μόνο που στο Λύκειο, τουλάχιστον, τα μαθηματικά είναι ασκήσεις χειρισμού συμβόλων χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τα παιδιά απλοποιούν αλγεβρικές παραστάσεις, λύνουν παραγώγους και ολοκληρώματα χωρίς όμως να τα έχουν αντιστοιχίσει με κάποιο πραγματικό πρόβλημα και χωρίς να νοιάζονται με το τι αντιπροσωπεύουν αυτά τα σύμβολα. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αυτή είναι η πραγματική φύση των μαθηματικών, αφαιρετικές έννοιες που περιμένουν κάποιος άλλος να τις εφαρμόσει. Μπορεί να έχουν δίκιο σε ανώτερο επίπεδο, αλλά τι διδακτικό οφελος έχουν οι μαθητές;

Αντίθετα στην ΑΕΠΠ, υπάρχει πάρα πολύ στενή σχέση με το πρόβλημα, τον συμβολισμό του αλλά και την επίλυση του, κάτι που δίνει και πρακτικά οφέλη στους μαθητές.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

Σούλας Βασίλης

Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρονται από τους συναδέλφους για το μάθημα μας. Δεν νομίζω ότι το Υπουργείο θα πέσει σε τέτοιο μεγάλο λάθος. Ζούμε στην εποχή της Τεχνολογίας και των Υπολογιστών. Αντί να πάμε σε αναβάθμιση όλων των μαθημάτων που έχουν σχέση με την Τεχνολογία και τους Υπολογιστές εμείς θα πάμε πίσω; Πραγματικά δεν θέλω καν να σκέφτομαι τέτοιο ενδεχόμενο.  :o :o :o :o  >:( >:( >:(
Σούλας Βασίλης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Δ.Π.Θ.
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19
http://users.sch.gr/vasisoulas
http://eclass.sch.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=%D4-52

evry

  Από πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού μας
από την πρώτη στιγμή είπα ότι το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών δεν έχει να κάνει μόνο με τα βιβλία αλλά και με τα μαθήματα τα οποία πρέπει να μείνουν, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από τα σχολεία.
Ήδη ξέρουμε ένα σίγουρο μάθημα το οποίο θα μπει στο δημοτικό από ότι φαίνεται, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης. Από την άλλη αντιδρούν οι θεολόγοι για το μάθημα αυτό. Θέλουν να μπουν αυτοί και να κάνουν θρησκευτικά στα δημοτικά γιατί οι δάσκαλοι δεν τα κάνουν καλά. Δεν έχουν την απαραίτηση επιστημονική επάρκεια στο θέμα.
      Και μου έρχεται στο μυαλό το εξής ερώτημα: Αν ο υπουργός προτείνει στους θεολόγους να τους βγάλουν οργανικές θέσεις στα δημοτικά αλλά να διδάσκουν και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης, τι λέτε θα αρνηθούν???

επίσης παρακάτω λέει
Θα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που γίνεται στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί, βεβαίως, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα υπάρχει η απαιτούμενη σύνθεση για όσο το δυνατόν καλύτερα- και πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ίδιων των παιδιών- προγράμματα σπουδών.

Εμένα αυτό κάτι μου κάνει στο στυλ, "αναλύστε τα επιχειρήματά σας, πείτε τις απόψεις για να αποφασίσω εγώ!!!". Κάτι τέτοιο βλέπω.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

P.Tsiotakis

Παράθεση από: evry στις 06 Ιουν 2009, 09:54:01 ΠΜΕμένα αυτό κάτι μου κάνει στο στυλ, "αναλύστε τα επιχειρήματά σας, πείτε τις απόψεις για να αποφασίσω εγώ!!!". Κάτι τέτοιο βλέπω.

Η ίσως και το στυλ: "αναλύστε τα επιχειρήματά σας, πείτε τις απόψεις σας στην επιτροπή. Τελικά θα γίνει η σύνθεση και θα αποφασίσουν οι σύμβουλοί μου που ξέρουν καλύτερα."

veni

Τελικά μας ενδιαφέρει περισσότερο το συνδικαλιστικό ή το παιδαγωγικό όφελος;  (ρητορικό ερώτημα)

Για τα παιδιά μας, το αύριο της χώρας μας ποιες είναι οι προτάσεις μας;
Τι εφόδια θέλουμε/μπορούμε να τους προσφέρουμε;
Κάτω από ποιες συνθήκες;

Μίλησε κανείς για ένα Κρατικό πιστοποιητικό γνώσεων χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο θα μπορεί να αποκτήσει απόφοιτος λυκείου ή / γυμνασίου;

Εάν τα μαθήματα γίνουν Γενικής παιδείας λύθηκε και το πρόβλημα;

Όπως με το μάθημα των Αγγλικών , το οποίο ένας μαθητής διδάσκεται 6 και πλέον χρόνια στο δημόσιο σχολείο και από την άλλη 1000δες ευρώ κατατίθενται στα φροντιστήρια από την τσέπη των γονέων – εκεί όπου καθένας με ένα Proficiency αποκτά επάρκεια για διδασκαλία (γιατί άραγε δεν υπάρχει ακόμη επίπεδο Γ2 (proficiency) και στο κρατικό;

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας δημιουργήθηκε όμως δεν σχεδιάστηκε παράλληλα τρόπος να στηριχθεί και να αναδειχθεί από το δημόσιο σχολείο.

Γιατί άραγε;

Έτσι έχουμε ένα καθηγητή μαριονέττα, απαξιωμένο, χωρίς κύρος (οι γονείς τον βλέπουν σαν εξωγήινο – ας είναι καλά τα φροντιστήρια σιγοψιθυρίζουν) που προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί με αυτές τις συνθήκες να προσφέρει.

Ρώτησε ποτέ κανένας τον καθηγητή αυτό πως νιώθει;

Όταν έχουμε χάσει το πλεονέκτημα της διδασκαλίας του νέου, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον μαθητή που ξέρει πως εξω... :-\ τα λένε καλύτερα
Πως αλλιώς μπορεί να αναγνωριστεί ο ρόλος μας και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αναγνώριση στην ελληνική κοινωνία;

Μας ενδιαφέρει αυτό ή όχι;

Έχουμε κάτι άλλο να προτείνουμε;

Αξιολόγησε ποτέ κανείς τις ατέλειωτες ώρες μαθηματικών / φυσικής / αρχαίων ενός απόφοιτου Γενικού Λυκείου;

Οτι στις επιμορφώσεις δασκάλων / καθηγητών στις ΤΠΕ είχαμε δασκάλους 23 ετών (είχαν τελειώσει το Λύκειο το 2001 !) ορισμένοι εκ των οποίων δεν ήξεραν επεξεργασία κειμένου μας προβληματίζει καθόλου;


veni

Βενιέρης Γεώργιος
Καθηγητής Πληροφορικής
Πιλοτικό (R.I.P.)  Γυμνάσιο

evry

#30
  Το θέμα είναι τι ενδιαφέρει αυτούς που είναι στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Λέτε να τους ενδιαφέρει το καλό της παιδείας? ή τουλάχιστον να έχουν "αγνές" προθέσεις? Το έργο το έχουμε δει χίλιες φορές.
   Για να πάει η πληροφορική μπροστά σε αυτόν τον τόπο δύο τρόποι υπάρχουν. ή να γίνει κάποτε υπουργός κάποιος συνάδελφος ή να γίνει υπουργός κάποιος που η γυναίκα του να είναι πληροφορικός. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος σε αυτή τη χώρα. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει και η ιστορία για όσους παρακολουθούν στενά τις αλλαγές στην παιδεία και τα ουσιαστικά κίνητρά τους.
    Θέλω να πω ότι υπήρξαν άνθρωποι τα τελευταία 20 χρόνια στο υπουργείο με "σχετικά" καλύτερες προθέσεις από τους σημερινούς, αλλά παρ'όλα αυτά τους έφαγαν οι συντεχνίες των "συναδέλφων" μας. Υπάρχει πιθανότητα να κάνουν κάτι οι σημερινοί?

   Τι να πρωτοθυμίσω, το δικό μας μάθημα την Ανάπτυξη Εφαρμογών που οι "σοφοί" το είχαν τρίωρο και ξαφνικά έγινε δίωρο ως δια μαγείας γιατί πήραν την μια ώρα κάποιοι που ήταν "πιο μέσα" στα πράγματα?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Laertis

....και συνεχίζοντας Ευριπίδη να θυμήσω την κατάργηση του μαθήματος Τεχνολογία Υπολογιστών & Λειτουργικά Συστήματα της Γ' τεχνολογικής το οποίο διδάχθηκε μόνο μια χρονιά (1999-2000) και στη συνέχεια αφαιρέθηκε απο την Τεχνολογική, το 2ωρο του μοιράστηκε η Φυσική και τα Μαθηματικά, και κατέληξε μάθημα επιλογής στην Γ Λυκείου. Κι όλα αυτά μόλις μια χρονιά μετά την εφαρμογή του περίφημου Νόμου Αρσένη.
Η ιστορία στην ελληνική εκπ/ση μας διδάσκει πολλά .......
Κι άντε σας λέω ότι η Πληροφορική αναβαθμίζεται, γίνεται γενικής παιδείας στο Λύκειο, πληθαίνουν οι ώρες διδασκαλίας άρα και οι ώρες των συναδέλφων Πληροφορικών κι επικρατεί γενικώς μια ευφορία. Προφανώς αυτό θα γίνει εις βάρος κάποιου άλλου μαθήματος του οποίου ή θα μειωθούν οι υπάρχουσες ώρες ή θα καταργηθεί απο γενικής παιδείας (λεγε με Θρησκευτικά). Και ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί η ιστορία που προανέφερα παραπάνω; 

Και σημειωτεόν , η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά ως φάρσα .....

Υ.Γ. Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι .....
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

evry


Εντελώς συμπτωματικά σήμερα σε τρεις διαφορετικές εφημερίδες δημοσιεύονται τρία διαφορετικά άρθρα από τρεις διαφορετικούς συγγραφείς. Δεν μιλάμε για τυχαία άτομα, ο ένας είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θάνος Βερεμής και ο 2ος είναι πρώην αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης. Το 3ο είναι συντάκτη της καθημερινής που ασχολείται με το ρεπορτάζ για την παιδεία.
   Και τα 3 μιλάνε για το ίδιο πράγμα, που είναι και το αγαπημένο του Παπαργύρη, την παπαγαλία.

Οι αιτίες του κακού
Στόχος είναι ο νόμος
Ασπίδα των μετρίων, η «παπαγαλία»

Στο 2ο άρθρο έχει ενδιαφέρον η άποψη του πρώην αντιπρύτανη σχετικά με το πως ξεκίνησε η παπαγαλία στο σχολείο

Ο Γεώργιος Ράλλης το 1976 θέλοντας να πατάξει το φροντιστήριο όρισε ότι τα θέματα των Πανελληνίων θα επιλέγονται μόνο από το σχολικό βιβλίο. Αφού δηλαδή τα θέματα δεν θα ήταν από άλλα βιβλία, δεν θα συνέτρεχε λόγος φροντιστηρίου. Αποτέλεσμα: Ωρες ολόκληρες κάθονταν οι μητέρες με το βιβλίο στο χέρι για να ελέγξουν αν τα παιδιά τους απαγγέλλουν σωστά την ύλη. Εννοείται ότι το φροντιστήριο συνέχισε να οργιάζει, γιατί ο λόγος της δημιουργίας του ήταν αλλού.

Αυτό είναι μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι με το να μπαίνουν δύσκολα θέματα στις εξετάσεις αυξάνεται η παραπαιδεία. Από τη στιγμή που έχεις εξετάσεις και υπάρχει ανταγωνισμός θα υπάρχει και παραπαιδεία. Αν όμως η ύλη είναι τεράστια και τα θέματα πρωτότυπα και δύσκολα τότε η παραπαιδεία θα δυσκολευτεί πάρα πολύ.

Από την άλλη ο Μπαμπινιώτης μιλάει για τρεις εξετάσεις το χρόνο για βάσεις θεμάτων, για ασκήσεις πολλαπλών επιλογών κλπ. Αυτό μάλλον για παπαγαλία μου ακούγεται.
   Από ότι φαίνεται μάλλον έχουμε μια σύγκρουση των σοφών όσον αφορά τη φιλοσοφία του συστήματος, που είναι πολύ βασικό. Για να δούμε που θα καταλήξει.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pthomop

Θέλω να προσθέσω το σχόλιο (δηλήτηριο)ενός γνωστού συνδικαλιστη της ΕΛΜΕ Γ΄Αθήνας, φιλόλογος, σχετικά με την πληροφορική σε μια από τις επισκέψεις του στο Λύκειο μου πριν ενα μηνα. Υποστήριξε οτι τα παιδιά έχουν αλλοτριωθεί, δεν διαβάζουν κανένα εξωσχολικό βιβλίο, το λεξιλόγιο τους έχει φτωχύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εκφράσουν συγκροτημένες προτάσεις, οτι οι υπολογιστές λειτουργούν σαν σκληρό ναρκωτικό και οτι γνωρίζει μεγάλο αριθμό παιδιών που παρακολουθούν συνεδρίες απεξάρτησης απο την χρήση Η/Υ κλπ κλπ.
Για αυτό η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι ώρες των φιλολογικών μαθημάτων διότι δεν αρκούν.
Βρε ουστ!!!! >:D

evry


  Ενδιαφέρουσα άποψη, αλλά πως τα ξέρει αυτά? Μπαίνει σε τάξη?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

ntzios kostas

Η συνηθισμένη παρεξήγηση Πληροφορική = Η/Υ.

Έπρεπε να ρωτήσεις τον φιλόλογο τι σημαίνει η λέξη πληροφορική.

Παράθεση από: pthomop στις 08 Ιουν 2009, 12:25:56 ΜΜ
Θέλω να προσθέσω το σχόλιο (δηλήτηριο)ενός γνωστού συνδικαλιστη της ΕΛΜΕ Γ΄Αθήνας, φιλόλογος, σχετικά με την πληροφορική σε μια από τις επισκέψεις του στο Λύκειο μου πριν ενα μηνα. Υποστήριξε οτι τα παιδιά έχουν αλλοτριωθεί, δεν διαβάζουν κανένα εξωσχολικό βιβλίο, το λεξιλόγιο τους έχει φτωχύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εκφράσουν συγκροτημένες προτάσεις, οτι οι υπολογιστές λειτουργούν σαν σκληρό ναρκωτικό και οτι γνωρίζει μεγάλο αριθμό παιδιών που παρακολουθούν συνεδρίες απεξάρτησης απο την χρήση Η/Υ κλπ κλπ.
Για αυτό η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι ώρες των φιλολογικών μαθημάτων διότι δεν αρκούν.
Βρε ουστ!!!! >:D
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

dimitrisyeah

Τελικά για να καταλάβω θα καταργηθεί το ΑΕΠΠ?

Αν είναι έτσι καλύτερα ας βάλουν καμιά C ή pascal για να υπάρχει μεγαλύτερη θέληση και ενδιαφέρον και να υπάρχει νόημα.
[size=150]
ΑΕΠΠ ΦΟΡΟΥΜ
[/b][/size][/url]
[size=200]
Το Μπλόγκ μου :-)
[/color][/b][/size][/url]

evry

Τι διαφορά έχει η pascal από το ΑΕΠΠ?
Παράθεση από: dimitrisyeah στις 08 Ιουν 2009, 05:48:53 ΜΜ
Τελικά για να καταλάβω θα καταργηθεί το ΑΕΠΠ?

Αν είναι έτσι καλύτερα ας βάλουν καμιά C ή pascal για να υπάρχει μεγαλύτερη θέληση και ενδιαφέρον και να υπάρχει νόημα.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

P.Tsiotakis

Από οτι λένε οι πληροφορίες, ο υπουργός μας θα γίνει εκπρόσωπος τύπου .

Έτσι, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει ... παράταση

evry


και στο υπουργείο παιδείας ουσιαστικά εκπρόσωπος τύπου ήταν  >:D. Τουλάχιστον θα κάνει αυτό που έχει σπουδάσει. Για να δούμε ποιος θα έρθει να συνεχίσει το "διάλογο".
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

P.Tsiotakis


dimitrisyeah

Παράθεση από: evry στις 08 Ιουν 2009, 06:20:32 ΜΜ
Τι διαφορά έχει η pascal από το ΑΕΠΠ?
Παράθεση από: dimitrisyeah στις 08 Ιουν 2009, 05:48:53 ΜΜ
Τελικά για να καταλάβω θα καταργηθεί το ΑΕΠΠ?

Αν είναι έτσι καλύτερα ας βάλουν καμιά C ή pascal για να υπάρχει μεγαλύτερη θέληση και ενδιαφέρον και να υπάρχει νόημα.

Υπάρχει διαφορά στο ότι η pascal είναι κάπως ποιό εξοικειωμένη.Πχ. η γλώσσα ως pascal είναι γνωστη παντού ενώ σαν ΑΕΠΠ πουθενά.
[size=150]
ΑΕΠΠ ΦΟΡΟΥΜ
[/b][/size][/url]
[size=200]
Το Μπλόγκ μου :-)
[/color][/b][/size][/url]

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: evry στις 06 Ιουν 2009, 09:54:01 ΠΜ
....
      Και μου έρχεται στο μυαλό το εξής ερώτημα: Αν ο υπουργός προτείνει στους θεολόγους να τους βγάλουν οργανικές θέσεις στα δημοτικά αλλά να διδάσκουν και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης, τι λέτε θα αρνηθούν???
....

Τώρα αυτό τι το ήθελες; Θέλεις να τους μπει καμία τέτοια ιδέα;

ntzios kostas

Εδώ κολλάμε φίλε Δημήτρη με τη σύνταξη της ψευδογλώσσας, σκέψου τι θα γινόταν αν βάζανε αληθινή γλώσσα. Δες λίγο το στόχο του μαθήματος. Δεν είναι ο στόχος του μία γλώσσα προγραμματισμού. Αν βάζανε pascal ή C ή fortran θα υπήρχε εκτροχιασμός από αυτόν τον στόχο και θα προσπαθούσαμε να διδάξουμε εντολές και όχι αλγοριθμική λογική. Επίσης πόσες μέρες νομίζεις ότι χρειάζεται ένας μαθητής, ο οποίος βέβαια έχει δουλέψει στο μάθημα, για να εφαρμόσει τις γνώσεις του σε μία από τις παραπάνω γλώσσες;   

Παράθεση από: dimitrisyeah στις 08 Ιουν 2009, 11:31:40 ΜΜ
Παράθεση από: evry στις 08 Ιουν 2009, 06:20:32 ΜΜ
Τι διαφορά έχει η pascal από το ΑΕΠΠ?
Παράθεση από: dimitrisyeah στις 08 Ιουν 2009, 05:48:53 ΜΜ
Τελικά για να καταλάβω θα καταργηθεί το ΑΕΠΠ?

Αν είναι έτσι καλύτερα ας βάλουν καμιά C ή pascal για να υπάρχει μεγαλύτερη θέληση και ενδιαφέρον και να υπάρχει νόημα.

Υπάρχει διαφορά στο ότι η pascal είναι κάπως ποιό εξοικειωμένη.Πχ. η γλώσσα ως pascal είναι γνωστη παντού ενώ σαν ΑΕΠΠ πουθενά.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

Michael

Παράθεση από: pthomop στις 08 Ιουν 2009, 12:25:56 ΜΜ
τα παιδιά έχουν αλλοτριωθεί, δεν διαβάζουν κανένα εξωσχολικό βιβλίο, το λεξιλόγιο τους έχει φτωχύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εκφράσουν συγκροτημένες προτάσεις, οτι οι υπολογιστές λειτουργούν σαν σκληρό ναρκωτικό και οτι γνωρίζει μεγάλο αριθμό παιδιών που παρακολουθούν συνεδρίες απεξάρτησης απο την χρήση Η/Υ κλπ κλπ.
Για αυτό η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι ώρες των φιλολογικών μαθημάτων διότι δεν αρκούν.

Ωχ… εγώ προτείνω στους μαθητές μου να παίζουν Grand Theft Auto (αλλά προς υπεράσπισή μου να πω ότι τους λέω να το κάνουν αυτό μόνο μέχρι να βγει επιτέλους το Starcraft II >:D). Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι τους προτρέπω να ακούν Prodigy και όλα αυτά τα πράματα του διαβόλου, μάλιστα με πολλούς κανονίζουμε και πηγαίνουμε μαζί σε… συναυλίες…
Έχω ελπίδα να σωθώ, ή θα πάω κατευθείαν στην κόλαση γιατρέ μου?

Όλα αυτά μου θυμίζουν τις βλακείες που έγραφα κι εγώ πέρσι στην έκθεση και γέλαγα μόνος μου γιατί περίμενα ότι πραγματικά είναι τόσο αφελείς ώστε να την πατήσουν.

Και για να ευθυμήσουμε περισσότερο, το φετινό θέμα της έκθεσης έχει ακόμη περισσότερο γέλιο. Καταστροφή βιβλίων από τους μαθητές κτλ. Εκείνο το πρωί μίλαγα με κάποιους μαθητές μου για το τι έγραψαν. Τα παιδιά μέσα στο άγχος τους μου έλεγαν αυτά που έγραψαν κι εγώ γελούσα γιατί αυτά που έγραψαν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις πράξεις τους. Είχαν προ πολλού καταστρέψει τα βιβλία της ΑΟΔΕ και της Βιολογίας Κατεύθυνσης, και τις σελίδες εντός ύλης τις είχαν συρράψει πρόχειρα (μέχρι να τις κάψουν κι αυτές). Εν ολίγοις, αρκετοί φιλόλογοι (και σχεδόν όλοι απ όσους έχω γνωρίσει), αποτελούν συνήθως κρατικοδίαιτα απολιθώματα που οι ίδιοι οι μαθητές έχουν ξεπεράσει προ πολλού. Έχω μεγάλο σεβασμό στα νέα παιδιά και στις ικανότητές τους, αυτό μου έχει δείξει η καθημερινή μου επαφή. Μακάρι να ήμουν ένας απ αυτούς κι ας έλεγε τα δικά του ο οποιοσδήποτε άσχετ... εε... συνδικαλιστής.

Α, και στο θέμα: Αν είναι να καταργηθεί η ΑΕΠΠ προτείνω να καταργηθούν και τα Μαθηματικά ώστε να μην υπάρχει απολύτως καμία απαίτηση για λογική σκέψη στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Ακόμα καλύτερα, ας τους δίνουμε μερικά ζάρια και όποιος φέρει το μεγαλύτερο άθροισμα κερδίζει. Αξιόπιστο σύστημα, χωρίς αναβαθμολογήσεις, διορθωτές και φροντιστήριο. Ήδη βλέπω την πρώτη διαφήμιση: Κι αν σου κάτσει?:D

gpapargi

#45
Παράθεση από: pgrontas στις 05 Ιουν 2009, 04:40:34 ΜΜ
Μόνο που στο Λύκειο, τουλάχιστον, τα μαθηματικά είναι ασκήσεις χειρισμού συμβόλων χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τα παιδιά απλοποιούν αλγεβρικές παραστάσεις, λύνουν παραγώγους και ολοκληρώματα χωρίς όμως να τα έχουν αντιστοιχίσει με κάποιο πραγματικό πρόβλημα και χωρίς να νοιάζονται με το τι αντιπροσωπεύουν αυτά τα σύμβολα. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι αυτή είναι η πραγματική φύση των μαθηματικών, αφαιρετικές έννοιες που περιμένουν κάποιος άλλος να τις εφαρμόσει. Μπορεί να έχουν δίκιο σε ανώτερο επίπεδο, αλλά τι διδακτικό οφελος έχουν οι μαθητές;

Αντίθετα στην ΑΕΠΠ, υπάρχει πάρα πολύ στενή σχέση με το πρόβλημα, τον συμβολισμό του αλλά και την επίλυση του, κάτι που δίνει και πρακτικά οφέλη στους μαθητές.

Παναγιώτη κανείς δε θα συμφωνήσει με αυτό περισσότερο από μένα. Τα έχω γράψει και σε hardcore μαθηματικό forum που συμμετέχω.
http://www.mathlinks.ro/viewtopic.php?t=275991

Τα μαθηματικά της Γ λυκείου (παράγωγος-ολοκλήρωμα) αναπτύχθηκαν και εξαπλώθηκαν τόσο πολύ γιατί περιέγραφαν τη φύση. Είναι αδύνατο να κάνεις φυσική χωρίς να ασχοληθείς με παραγώγους και ολοκληρώματα. Και είναι αδύνατο να καταλάβεις τα μαθηματικά όταν δεν μπορείς να εντοπίσεις το μοντέλο της μαθηματικής θεωρίας σου μέσα στη φύση.

Η λογική λέει λοιπόν ότι ένα μάθημα στο οποίο θα έκανες φυσική της Γ λυκείου αλλά θα αποδείκνυες τους τύπους με τα εργαλεία των μαθηματικών θα έφτανε για να καλύψεις την ύλη και των 2 μαθημάτων σε πολύ καλύτερο βαθμό από ότι γίνεται σήμερα και στο μισό χρόνο. Πχ γιατί να μαθαίνει ο μαθητής απέξω τον τύπο της ταχύτητας και της επιτάχυνσης στην ταλάντωση και να μην παραγωγίζει απλώς τον τύπο της απομάκρυνσης όπως κάνει στα μαθηματικά; Γιατί να μην ολοκληρώνει την επιτάχυνση για να βγάλει την ταχύτητα; Έτσι θα δει και τη φυσική σημασία της σταθεράς ολοκλήρωσης. Με μια τέτοια κίνηση αυτομάτως θα μάθαιναν τα παιδιά και τη φυσική και τα μαθηματικά.

Επίσης το σχολικό βιβλίο των μαθηματικών δίνει έμφαση στις φυσικές έννοιες (έτσι ξεκινάει η έννοια της παραγώγου) και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών λέει να δίνεται έμφαση στα προβλήματα. Είναι επιλογή των διδασκόντων να τα πετάνε έξω από την διδασκαλία.

Παράθεση από: pthomop στις 08 Ιουν 2009, 12:25:56 ΜΜ
Θέλω να προσθέσω το σχόλιο (δηλήτηριο)ενός γνωστού συνδικαλιστη της ΕΛΜΕ Γ΄Αθήνας, φιλόλογος, σχετικά με την πληροφορική σε μια από τις επισκέψεις του στο Λύκειο μου πριν ενα μηνα. Υποστήριξε οτι τα παιδιά έχουν αλλοτριωθεί, δεν διαβάζουν κανένα εξωσχολικό βιβλίο, το λεξιλόγιο τους έχει φτωχύνει σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εκφράσουν συγκροτημένες προτάσεις, οτι οι υπολογιστές λειτουργούν σαν σκληρό ναρκωτικό και οτι γνωρίζει μεγάλο αριθμό παιδιών που παρακολουθούν συνεδρίες απεξάρτησης απο την χρήση Η/Υ κλπ κλπ.
Για αυτό η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι ώρες των φιλολογικών μαθημάτων διότι δεν αρκούν.
Βρε ουστ!!!! >:D

Συνδικαλιστής και φιλόλογος είναι εκρηκτικό μείγμα. Για τους «συνδικάλες» έχω κάποια αρνητική άποψη. Κατά κανόνα είναι άνθρωποι που δε δουλεύουν και πολύ (στο αντικείμενό τους)… και ασχολούνται μανιωδώς με τα δικαιώματά τους… παραλείποντας επιμελώς να ασχολούνται με τις υποχρεώσεις τους.

Οι φιλόλογοι είναι αυτοί που κατέστρεψαν το μάθημα της ιστορίας μετατρέποντάς το από μάθημα κρίσης σε μάθημα τυφλής παπαγαλίας. Είναι υπεύθυνοι για το ότι σήμερα το «φιλολογικό μάθημα» θεωρείται ταυτόσημο της αποστήθισης.

Πριν λοιπόν προτείνει την αύξηση των φιλολογικών μαθημάτων ο γνωστός συνδικαλιστής της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, ας κάνει μια αξιολόγηση στις ηδη υπάρχουσες ώρες.  Πόσο έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης;

Πέρα από αυτό ταυτίζομαι με τον Κώστα. Είναι απαράδεκτο για μορφωμένο εκπρόσωπο κλάδου που νοιάζεται για την παιδεία, να μην καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ αλγορίθμου και video games.

evry

Η pascal και η ΓΛΩΣΣΑ που κάνουμε στην ΑΕΠΠ είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα εκτός από κάποιες μικροδιαφορές. Η ΓΛΩΣΣΑ είναι ουσιαστικά μια μετάφραση στα ελληνικά του βασικού υποσυνόλου εντολών της Pascal. Είτε κάνεις το ένα είτε το άλλο δεν έχει καμία διαφορά εκτός του ότι τα παιδιά θα δεχτούν πιο εύκολα τη ΓΛΩΣΣΑ επειδή είναι στα ελληνικά

Παράθεση από: dimitrisyeah στις 08 Ιουν 2009, 11:31:40 ΜΜ
Υπάρχει διαφορά στο ότι η pascal είναι κάπως ποιό εξοικειωμένη.Πχ. η γλώσσα ως pascal είναι γνωστη παντού ενώ σαν ΑΕΠΠ πουθενά.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dpa2006

θα ηθελα να κανω μια μικρη παρατηρηση
στη pascal τα υποπρογραμματα τα δηλωνεις πριν την αρχη(Begin) σε αντιθεση με τη ΓΛΩΣΣΑ,που τα δηλωνεις στο τελος,που θυμιζει περισσοτερο C.
κατα αυτον τον τροπο επιβεβαιωνεται και αυτο το οποιο αναγραφουν οι συγγραφεις στην εισαγωγη του βιβλιου,οτι η η ΓΛΩΣΣΑ εχει στοιχεια απο τις συγχρονες γλωσσες προγραμματισμου (προφανως της περιοδου που γραφηκε).
κατα τα αλλα συμφωνω με τους προλαλησαντες.  :)
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

evry


Σε αυτό θα διαφωνήσω, γιατί πολύ απλά δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο από σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, και μιλάω για γλώσσες προγραμματισμού μετά το 1990!!!!
Παράθεση από: dpa2006 στις 09 Ιουν 2009, 05:37:21 ΜΜ
οτι η η ΓΛΩΣΣΑ εχει στοιχεια απο τις συγχρονες γλωσσες προγραμματισμου (προφανως της περιοδου που γραφηκε).
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pgrontas

Παράθεση από: evry στις 09 Ιουν 2009, 06:17:50 ΜΜ

Σε αυτό θα διαφωνήσω, γιατί πολύ απλά δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο από σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, και μιλάω για γλώσσες προγραμματισμού μετά το 1990!!!!
Παράθεση από: dpa2006 στις 09 Ιουν 2009, 05:37:21 ΜΜ
οτι η η ΓΛΩΣΣΑ εχει στοιχεια απο τις συγχρονες γλωσσες προγραμματισμου (προφανως της περιοδου που γραφηκε).
Το σωστότερο θα ήταν να πούμε τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού τον καιρό που οι συγγραφείς ήταν φοιτητές :)
Εντάξει όμως πέρα από την πλάκα, είναι πλήρης η Γλώσσα (για το διδακτικό έργο το οποίο προορίζεται). Το μόνο σοβαρό που νομίζω ότι λείπει είναι κάτι αντίστοιχο με τα records της Pascal ή τα struct της C,ώστε να είναι δυνατή και η αφαίρεση σε επίπεδο δεδομένων.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

evry


  Για εκπαιδευτική γλώσσα προγραμματισμού για τα ελληνικά δεδομένα μια χαρά είναι δεν είπα το αντίθετο. Αν είχε και τις εγγραφές όπως είπες (που σημειωτέον είναι και στην ύλη, τις αναφέρει το βιβλίο) και είχε και κάτι από συμβολοσειρές, π.χ. έναν τύπο του στυλ Κορδόνι (String) θα ήταν όλα μια χαρά.
   Απλά όχι ότι είναι και σύγχρονη. Σύγχρονη γλώσσα για εισαγωγή στον προγραμματισμό είναι για παράδειγμα η python. Υπάρχουν άρθρα σε σοβαρά περιοδικά από επιστήμονες σχετικά με την χρήση της σαν πρώτη γλώσσα προγραμματισμού και έχουν αρκετά καλά επιχειρήματα.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

dpa2006

Παράθεση από: pgrontas στις 09 Ιουν 2009, 07:13:30 ΜΜ
Παράθεση από: evry στις 09 Ιουν 2009, 06:17:50 ΜΜ

Σε αυτό θα διαφωνήσω, γιατί πολύ απλά δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο από σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, και μιλάω για γλώσσες προγραμματισμού μετά το 1990!!!!
Παράθεση από: dpa2006 στις 09 Ιουν 2009, 05:37:21 ΜΜ
οτι η η ΓΛΩΣΣΑ εχει στοιχεια απο τις συγχρονες γλωσσες προγραμματισμου (προφανως της περιοδου που γραφηκε).
Το σωστότερο θα ήταν να πούμε τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού τον καιρό που οι συγγραφείς ήταν φοιτητές :)
Εντάξει όμως πέρα από την πλάκα, είναι πλήρης η Γλώσσα (για το διδακτικό έργο το οποίο προορίζεται). Το μόνο σοβαρό που νομίζω ότι λείπει είναι κάτι αντίστοιχο με τα records της Pascal ή τα struct της C,ώστε να είναι δυνατή και η αφαίρεση σε επίπεδο δεδομένων.
αυτο εννουσα,προφανως δεν το διατυπωσα σωστα. ???
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

dpa2006

Παράθεση από: pgrontas στις 09 Ιουν 2009, 07:13:30 ΜΜ
Παράθεση από: evry στις 09 Ιουν 2009, 06:17:50 ΜΜ

Σε αυτό θα διαφωνήσω, γιατί πολύ απλά δεν έχω δει κανένα απολύτως στοιχείο από σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού, και μιλάω για γλώσσες προγραμματισμού μετά το 1990!!!!
Παράθεση από: dpa2006 στις 09 Ιουν 2009, 05:37:21 ΜΜ
οτι η η ΓΛΩΣΣΑ εχει στοιχεια απο τις συγχρονες γλωσσες προγραμματισμου (προφανως της περιοδου που γραφηκε).
Το σωστότερο θα ήταν να πούμε τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού τον καιρό που οι συγγραφείς ήταν φοιτητές :)
Εντάξει όμως πέρα από την πλάκα, είναι πλήρης η Γλώσσα (για το διδακτικό έργο το οποίο προορίζεται). Το μόνο σοβαρό που νομίζω ότι λείπει είναι κάτι αντίστοιχο με τα records της Pascal ή τα struct της C,ώστε να είναι δυνατή και η αφαίρεση σε επίπεδο δεδομένων.
αυτο εννουσα,προφανως δεν το διατυπωσα σωστα. ???
μηπως υπαρχει καποια σχετικη εξελιξη;
Computer science (abbreviated CS or CompSci) is the scientific and practical approach to computation and its applications. It is the systematic study of the feasibility, structure, expression, and mechanization of the methodical processes (or algorithms) that underlie the acquisition, representation, processing, storage, communication of, and access to information, whether such information is encoded in bits and bytes in a computer memory or transcribed engines and protein structures in a human cell.source:http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science

nikosx

Νίκος Ξένος
Καθηγητής Πληροφορικής
nxenos@sch.gr

P.Tsiotakis


evry

Το παληκάρι αν κατάλαβα καλά απέδειξε ότι ο υπολογισμός της ισορροπίας Nash σε κάποιες περιπτώσεις (παιχνίδια 3 παικτών) δεν μπορεί να γίνει με πολυωνυμικό αλγόριθμο κάτι πολύ δύσκολο.. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ναι μεν έλυσε ένα ας πούμε θεωρητικό πρόβλημα, αλλά άξιζε τον κόπο? Δηλαδή αυτό ήταν από εκείνα τα προβλήματα για τα οποία έλεγες ότι μάλλον δεν γίνεται αλλά δεν μπορούσε κανείς να το αποδείξει.
    'Οπως για παράδειγμα ο Πέρελμαν, με την εικασία του Πουανκαρέ. οκ χαράμισε όλη τη ζωή του για να αποδείξει κάτι που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή. Άξιζε τον κόπο? Δηλαδή έχει νόημα άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα να καταπιάνονται με πρόβληματα τα οποία έχουν μόνο θεωρητική σημασία?
   
Παράθεση από: nikosx στις 11 Ιουν 2009, 04:29:08 ΜΜ
ορίστε, τα λέει και το παληκάρι: www.alfavita.gr/typos/t11_6_9_826.php
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

  Αν διαβάσει κανείς το άρθρο προσεκτικά και απομονώσει κάποιες λέξεις-κλειδιά και δεδομένης της ελληνικής πραγματικότητας που όλοι ζούμε στα σχολεία μπορεί να προβλέψει τα παρακάτω για κάθε περίπτωση
λιγότερη ύλη ==> η παπαγαλία, της παπαγαλίας, ω παπαγαλία
περισσότερα μαθήματα Επιλογής ==> η ώρα του παιδιού και αλχημίες διευθυντών για να βολέψουν τους δικούς τους
ζώνες πολιτισμού ==> αν είναι υποχρεωτικό για όλους μιλάμε για ΤΗΝ ώρα του παιδιού
διεύρυνση του καθημερινού ωραρίου ==> Να δω ποιοι θα κάθονται να κάνουν μάθημα μετά τις 14:00.
μείωση των διδακτικών εβδομάδων ==> Κάτι μου λέει ότι αυτό θα είναι το μόνο μέτρο με το οποίο θα συμφωνήσει η ΟΛΜΕ.
δημιουργία διαρκούς εξεταστικού κέντρου όπου, μετά την αποφοίτηση, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα μπορούν να εξετάζονται 3-4 φορές τον χρόνο. ==> προφανώς θα υπάρχει βάση θεμάτων και τα θέματα θα είναι στην πλειοψηφία τους πολλαπλών επιλογών.  Μιλάμε για πολύ κριτική σκέψη.

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί βγήκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις που ανέφερα παραπάνω (Βερεμής κα) και μίλαγαν για παπαγαλία. Αυτοί βλέπουν τι έρχεται.

Παράθεση από: Τσιωτάκης Παναγιώτης στις 11 Ιουν 2009, 09:04:34 ΜΜ
Νέο άρθρο, πιο γεμάτο...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4521354
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Michael

Παράθεση από: nikosx στις 11 Ιουν 2009, 04:29:08 ΜΜ
ορίστε, τα λέει και το παληκάρι: www.alfavita.gr/typos/t11_6_9_826.php

Μην τα δείχνεις αυτά δημοσίως γιατί κάποιοι μπορεί να μπερδευτούν και να νομίσουν ότι παγκόσμιος πρωταθλητής στο Counter Strike βγήκε Έλληνας και τότε… άσ’ τα να πάνε… ;D ;D

Στο άρθρο που παρέθεσε ο Παναγιώτης αναφέρεται ότι θα υπάρχει εξεταστικό κέντρο όπου ο καθένας θα μπορεί να δίνει εξετάσεις 3-4 φορές το χρόνο.
Αυτό συζητιέται και φημολογείται εδώ και πολύ καιρό, εξακολουθεί βέβαια να μου ακούγεται περισσότερο για αστείο αλλά ακόμη κι έτσι θα ήθελα να το δω να συμβαίνει, από περιέργεια και μόνο. Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η τελική επιλογή (εκτός κι αν οι εγγραφές στα πανεπιστήμια γίνονται κι αυτές 3-4 φορές το χρόνο :D).
Όπως και να χει το πράγμα, αυτά θα είναι άσχημα νέα για όσους θα ξεκινούν στην Γ Λυκείου και αντίστοιχα καλά νέα για τους απόφοιτους. Στις σχολές υψηλής ζήτησης τον πρώτο λόγο θα έχουν προφανώς οι απόφοιτοι οι οποίοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τον (συνήθως ήδη πολύ καλό) βαθμό τους. Αυτό φυσικά συμβαίνει και τώρα αλλά νομίζω σε μικρότερο βαθμό. Θα είχε ενδιαφέρον μια στατιστική έρευνα στους εισαχθέντες σε σχολές με βάση μεγαλύτερη των 18000 μορίων που θα εξέταζε το ποσοστό αυτών που πέρασαν με την πρώτη εξέταση, σε σχέση με τους απόφοιτους. Όποια κι αν ήταν τα αποτελέσματα, νομίζω ότι με το σύστημα που φημολογείται το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι το ποσοστό των επιτυχόντων μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολές υψηλής ζήτησης θα μειωθεί συγκριτικά με αυτό που συμβαίνει τώρα.

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που υπάρχει αναντιστοιχία στη ζήτηση για σπουδές σε κάποιες συγκεκριμένες σχολές σε σχέση με την προσφορά θέσεων, αναγκαστικά θα υπάρχει ένα σύστημα επιλογής. Οι λεπτομέρειές του δεν έχουν και τόση σημασία, οι υποψήφιοι δεν χρειάζονται παρά ελάχιστο χρόνο για να προσαρμοστούν και να επιλέξουν τη στρατηγική τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος. Οι πανελλαδικές μπορεί να έχουν χίλια δυο στραβά αλλά αν ήμουν υποψήφιος δεν θα μου άρεσε να αντικατασταθούν από ένα σύστημα που ανοίγει παραθυράκια. Ίδια θέματα είτε δίνεις στην Κρήτη είτε στον Έβρο, ίδια βαθμολόγηση. Αν εξασφαλιστεί αυτό, όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, παιχνιδάκια για να έχουν να περνούν την ώρα τους οι εκάστοτε πολιτικοί και "αρμόδιοι".
Μία φορά το χρόνο? 3-4 φορές το χρόνο? Who cares? Αφού σχεδόν οι ίδιοι θα μπουν έτσι κι αλλιώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ίδιοι κανόνες για όλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Αν όμως επιλεγεί ένα σύστημα όπου όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι θα μπορούσαν να είναι πιο "ίσοι" απ τους υπόλοιπους, αυτό ναι, θα με πείραζε πολύ.

gpapargi

Παράθεση από: evry στις 11 Ιουν 2009, 09:31:56 ΜΜ
Το παληκάρι αν κατάλαβα καλά απέδειξε ότι ο υπολογισμός της ισορροπίας Nash σε κάποιες περιπτώσεις (παιχνίδια 3 παικτών) δεν μπορεί να γίνει με πολυωνυμικό αλγόριθμο κάτι πολύ δύσκολο.. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ναι μεν έλυσε ένα ας πούμε θεωρητικό πρόβλημα, αλλά άξιζε τον κόπο? Δηλαδή αυτό ήταν από εκείνα τα προβλήματα για τα οποία έλεγες ότι μάλλον δεν γίνεται αλλά δεν μπορούσε κανείς να το αποδείξει.
    'Οπως για παράδειγμα ο Πέρελμαν, με την εικασία του Πουανκαρέ. οκ χαράμισε όλη τη ζωή του για να αποδείξει κάτι που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή. Άξιζε τον κόπο? Δηλαδή έχει νόημα άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα να καταπιάνονται με πρόβληματα τα οποία έχουν μόνο θεωρητική σημασία?
   
Παράθεση από: nikosx στις 11 Ιουν 2009, 04:29:08 ΜΜ
ορίστε, τα λέει και το παληκάρι: www.alfavita.gr/typos/t11_6_9_826.php

Αυτό είναι το κλασσικό δίλλημα των 2 μεγάλων επιστημονικών κατευθύνσεων: της θεωρητικής και της εφαρμοσμένης. Η άποψη των θεωρητικών είναι ότι τους αρέσει η αίσθηση  του να ξέρεις πως έχουν τα πράγματα ανεξάρτητα από το αν αυτό θα έχει κάποια εφαρμογή ή όχι. Είναι η αίσθηση ότι καταλαβαίνεις τι ακριβώς ισχύει και ποιοι είναι οι κανόνες που υπάρχουν στο παιχνίδι.

Πέρα από αυτό, ένα άλλο τους επιχείρημα είναι το ότι ποτέ δεν ξέρεις τι τελικά θα έχει πρακτική εφαρμογή στο μέλλον. Πχ ο Hardy ασχολιόταν με τα καθαρά θεωρητικά μαθηματικά γιατί τα θεωρούσε ένα ανώτερο είδος τέχνης. Έλεγε ότι η θεωρία αριθμών είναι άχρηστη και ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ποτέ θα έχει εφαρμογή. Τελικά βρέθηκε η εφαρμογή στην κρυπτογραφία. Χωρίς να είναι υπερβολικό αυτό που θα πω, αυτό μπορεί και να απογοήτευε τον Hardy. Για τους συνάδελφούς του ήταν ο «καθαρότερος όλων» στα μαθηματικά.

Ένα θεωρητικό φυσικό συνήθως τον ενδιαφέρει η καθαρά θεωρητική φυσική γιατί ασχολείται με τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης (πως λειτουργεί ο κόσμος). Μπορεί και να αδιαφορεί για τις εφαρμογές της. Την ίδια στιγμή στα μαθηματικά συνήθως τον ενδιαφέρουν μόνο τα εφαρμοσμένα (στη φυσική) ενώ αδιαφορεί για τα θεωρητικά.

Γενικά νομίζω ότι οι θεωρητικοί ασχολούνται με την επιστήμη τους για τον πρώτο λόγο (αίσθηση κατανόησης), αλλά χρησιμοποιούν το δεύτερο (μελλοντικές πρακτικές εφαρμογές) σαν επιχείρημα για να παίρνουν χρηματοδοτήσεις. Χωρίς χρηματοδότηση δε γίνεται τίποτα.

pgrontas

Παράθεση από: gpapargi στις 12 Ιουν 2009, 09:09:58 ΠΜ
Πέρα από αυτό, ένα άλλο τους επιχείρημα είναι το ότι ποτέ δεν ξέρεις τι τελικά θα έχει πρακτική εφαρμογή στο μέλλον. Πχ ο Hardy ασχολιόταν με τα καθαρά θεωρητικά μαθηματικά γιατί τα θεωρούσε ένα ανώτερο είδος τέχνης. Έλεγε ότι η θεωρία αριθμών είναι άχρηστη και ότι δεν τον ενδιαφέρει αν ποτέ θα έχει εφαρμογή. Τελικά βρέθηκε η εφαρμογή στην κρυπτογραφία. Χωρίς να είναι υπερβολικό αυτό που θα πω, αυτό μπορεί και να απογοήτευε τον Hardy. Για τους συνάδελφούς του ήταν ο «καθαρότερος όλων» στα μαθηματικά.

Και για του λόγου το αληθές, η "απολογία" του ίδιου του Hardy:
http://www.math.ualberta.ca/~mss/misc/A%20Mathematician%27s%20Apology.pdf
Άσχετα από όλα τα άλλα είναι καταπληκτική η τελευταία παράγραφος.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

sstergou

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα είχε σήμερα η Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=54248
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=54245

Το δεύτερο αναφέρει και τα εξής :
Η επιτυχής ολοκλήρωση του λυκείου να οδηγεί στην απόκτηση εθνικού απολυτηρίου έπειτα από εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο με νέα μορφή και νέες διαδικασίες ποιοτικής αξιολόγησης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με προφορικές εξετάσεις, συνθετική εργασία κι άλλες ανάλογες δοκιμασίες.

Τα διάφορα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ να καθορίζουν τον τρόπο εισδοχής των νέων φοιτητών. Κάποια από τα τμήματα να μπορούν να απαιτήσουν μόνο εθνικό απολυτήριο και να δέχονται εισακτέους ανάλογα με τον βαθμό του. Αλλα, τα πιο περιζήτητα, να μπορούν να απαιτούν και βαθμολογία των υποψηφίων σε συγκεκριμένα μαθήματα, να θέτουν συντελεστές βαρύτητας γι' αυτά, καθώς και άλλους τρόπους επιλογής που θα τους καθορίσουν τα ίδια τα τμήματα.

Η εισαγωγή θα γίνεται αφού ο υποψήφιος καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βαθμούς μαθημάτων, εθνικό απολυτήριο και βαθμό του, φάκελο εργασιών και φάκελο δραστηριοτήτων) στα τμήματα των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ, επιλέγοντας ο ίδιος με βάση τις επιθυμίες του και ιεραρχώντας ανάλογα τις σχολές επιλογής του.


Γιάννης Αναγνωστάκης

Mε αυτά που διαβάζω και ακούω, βλέπω να την σουτάρουν την Α.Ε.Π.Π...

nikosx

Καλημέρα,
εγώ, αντιθέτως, με αυτά που διαβάζω βλέπω ακόμα και πιθανή ενίσχυση του ρόλου της πληροφορικής και της τεχνολογίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια αφού πολλές περιζήτητες σχολές έχουν άμεση σχέση με τα παραπάνω (είμαι πολύ αισόδοξος σήμερα;).
Νίκος Ξένος
Καθηγητής Πληροφορικής
nxenos@sch.gr

P.Tsiotakis

Νίκο, συμφωνώ

επιπρόσθετα και επιλογής να είναι η ΑΕΠΠ, τη βλεπω μαθημα βαρυτητας για σχολες πληροφορικης

pthomop

Δεν ξέρω για σας αλλά το κείμενο της "Ε" επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μου. Μείωση μαθημάτων σε 9, υποχρεωτικά τα 4 και όλα τα άλλα επιλογής. 

" Δίνεται έμφαση στα μαθήματα γενικής παιδείας" δηλ. τα 4 καθιερωμένα στην συνείδηση μας ως βασικά και αναγκαία. Οι πληροφορίες μου βγήκαν αληθινές.

"και στο πλαίσιο αυτό εισάγεται Ζώνη Πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει μαθήματα υποχρεωτικά και εξεταζόμενα¨"
Έλεος. Η θεατρολογία ή κατι σαν αυτό θα είναι υποχρεωτικό?

Πιστεύει κανείς οτι θα επιλέγει Πληροφορική που η ύλη της είναι τεράστια και που τα περισσότερα παιδιά στο Λύκειο έρχονται με απέχθεια για αυτήν?


stratosg

Και μετά σου λέει πως ζούμε την εποχή της τεχνολογίας και της ανάπτυξης. Μπούρδες. Την εποχή του τεχνολογικού μεσαίωνα και σκοταδισμού ζούμε με αρχηγό της Ιεράς εξέτασης τον sir Μπ. (Και μη τολμήσει κανείς να σκεφτεί τον Μπιθικώτση).

Νομίζω πως η κρεατομηχανή δουλεύει καλά. Λίγα μαθήματα, ποικίλη ύλη σαν περιοδικό εβδομαδιαίου προγράμματος, όμορφα αμπαλαρισμένο πακετάκι να γυαλίζει στους κακόμοιρους γονείς, αποφυγή αντιδράσεων από τα τσιπιρίκια, παραγκωνισμός της πληροφορικής που έκατσε ως η μύγα στο γάλα μας, φιλικό χτύπημα στην πλάτη στους κυρίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο στόχος επιτεύχθει. Ημιμάθεια ότι χειρότερο απ΄ την αμάθεια. Δηλαδή αυριανές άβουλες και εύκολα καθοδηγούμενες μάζες.
Να φοβάσαι εκείνον που δεν έχει να χάσει τίποτα.

Καρκαμάνης Γεώργιος

Το να είναι επιλογής η ΑΕΠΠ για τις σχολές πληροφορικής δεν είναι άσχημο. Πάντα υπάρχουν παιδιά που θέλουν να περάσουν σε αυτές και  πόσο μάλλον αν την δώσουν και ένα συντελεστή.
Δείτε τι γίνεται με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

gpapargi

Παιδιά ηρεμία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το άρθρο λέει έγκυρα πράγματα. Καλά ακούγονται αυτά που λέει μέσα (πχ για ζώνη τέχνης και πολιτισμού και για μείωση της ποσότητας για χάρη της ποιότητας). Έπρεπε το σχολείο να έχει και τέτοια κατεύθυνση.
Αυτό που δε λέει είναι το πώς θα μπουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια. Λέει μόνο ότι θα το αποφασίσουν τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Αυτό δεν το θεωρώ αρνητικό. Πχ οι σχολές πληροφορικής είναι βέβαιο ότι θα ενδιαφέρονται για αλγοριθμικές επιδόσεις και όχι για το παπαγάλισμα της ΑΟΔΕ.

Αν τα ΑΕΙ/ΤΕΙ στηριχτούν μόνο στους σχολικούς βαθμούς αυτό θα είναι ολέθριο καθώς ο βαθμός θα εξαγοράζεται με χρήματα (ιδιωτικά σχολεία) και τόνους σάλιου από πολυετές γλείψιμο. Αλλά δεν πιστεύω ότι οι σοβαρές σχολές θα δεχτούν φοιτητές με βάση το σχολικό βαθμό και όχι κάποιες σοβαρές εξετάσεις.

Βέβαια είναι και ο τίτλος του άρθρου: «Εθνικό απολυτήριο αντί εξετάσεων». Δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς προκύπτει αυτό μέσα από το άρθρο. Πιθανόν η δημοσιογράφος να έφτιαξε έναν πιασιάρικο τίτλο για να ανεβάσει τις πωλήσεις… πράγμα πολύ συνηθισμένο στους δημοσιογράφους.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε αν  δε δούμε κάτι έγκυρο και οριστικό.

ntzios kostas

Πριν λίγο ο Μπαμπινιώτης στο flash.
Προτεραιότητα οι μικρότερες τάξεις. Μίλησε για τα νήπια και προ-νήπια και για το ολοήμερο στο Γυμνάσιο. Για το Λύκειο είπε ότι οι εξετάσεις πρόσβασης τουλάχιστον για τις δυνατές σχολές δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν. Ο υπολογισμός του βαθμού πρόσβασης θα βγαίνει αλγοριθμικά (χρησιμοποίησε τη λέξη αλγοριθμικά) με βάση τον προφορικό και γραπτό βαθμό.
Οι τελική πρόταση θα κατατεθεί στα τέλη Οκτώβρη και είναι στα χέρια της κυβέρνησης όποιας κυβέρνησης αν θα την υιοθετήσει.
Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

nikosx

καλησπέρα σε όλους,

όταν διαβάζω τέτοια άρθρα προβληματίζομαι λίγο

www.alfavita.gr/typos/t28_6_9_829.php

και κάποια σημεία ιδιαίτερου προβληματισμού:

Nέα ομαδοποιημένη και ελαττωμένη κατά πολύ ύλη, που θα εστιάζει μόνο σε ουσιώδη επιστημονικά θέματα

ουσιώδη;

Mειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από 6 που είναι σήμερα σε 4, ενώ αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης, αφού αυτός κυρίως θα διεξάγεται με θέματα πολλαπλών επιλογών (multiple choise). Σε συνεργασία με τον Eθνικό Φορέα των πανελλαδικών εξετάσεων τα ίδια τα πανεπιστήμια θα συνδιαμορφώνουν την εξεταστέα ύλη των 4 μαθημάτων και τους συντελεστές βαρύτητάς τους.

μαθηματικά φυσική χημεία έκθεση;
Νίκος Ξένος
Καθηγητής Πληροφορικής
nxenos@sch.gr

petrosp13

Είναι προτιμότερο να κάνουν αλγοριθμική παρά Χημεία, ακόμα και τα παιδιά που θα πάνε Ιατρική
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

koniordos

δεν ξέρω γιατί έχω την αίσθηση πως η ΑΕΠΠ θα γίνει κεφάλαιο των μαθηματικών...
Τσορώνης Τάκης
Ηλ.Μηχ. & Μηχ. Η/Υ ΕΜΠ

Michael

Παράθεση από: nikosx στις 29 Ιουν 2009, 04:57:49 ΜΜ


Mειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από 6 που είναι σήμερα σε 4, ενώ αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης, αφού αυτός κυρίως θα διεξάγεται με θέματα πολλαπλών επιλογών (multiple choise). Σε συνεργασία με τον Eθνικό Φορέα των πανελλαδικών εξετάσεων τα ίδια τα πανεπιστήμια θα συνδιαμορφώνουν την εξεταστέα ύλη των 4 μαθημάτων και τους συντελεστές βαρύτητάς τους.


Ναι, ένα τόσο πετυχημένο σύστημα όπως αυτό των multiple choice δεν θα μπορούσε παρά να επεκταθεί.  ;D ;D :D

(Αν θες να παίξουμε έτσι, ας παίξουμε έτσι. Έχεις την πρώτη κίνηση, do your worst... 8))

Γιάννης Αναγνωστάκης

Υπάρχει το εξής οξύμωρο πάντως...Οι συνάδελφοι απο άλλες ειδικότητες λένε οτι αποκλείεται να φύγει η  Πληροφορική από τις πανελλαδικές..Μόνο εμείς οι πληροφορικάριοι είμαστε πολύ απαισιόδοξοι...

pgrontas

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το περιοδικό Communications Of the ACM το οποίο ελπίζω να διαβάσουν όσοι μας εκπροσωπούν (αλήθεια ποιοι?) στις συζητήσεις για το νέο σύστημα εξετάσεων Computational Thinking(pdf).
Η συγγραφέας είναι στο Carnegie Mellon  αλλά και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σχετικά με την αξία της πληροφορικής και ιδιαίτερα της αλγοριθμικής σκέψης.
Και για όσους έχουν όρεξη και κάποιες διαφάνειες(pdf).
Νομίζω δίνει τις καλύτερες απαντήσεις, σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η θέση της πληροφορικής στην εκπαίδευση.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

Laertis

Εξαιρετικό το άρθρο και οι διαφάνειες Παναγιώτη. Μπράβο ...
Αποτυπώνει επακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει και πρέπει να χρησιμοποιηθεί απο όλους μας για να κάνουμε πράξη αυτό που ζητείται στην προτελευταία διαφάνεια.

Help make computational thinking commonplace
Help explain the science in computer science
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

ntzios kostas

Παναγιώτη μπράβο και από εμένα. Πράγματι δείχνει τη θέση της πληροφορικής στην εκπαίδευση, αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμα ότι οι αλλαγές θα είναι προς το καλό της εκπαίδευσης. Προσωπικά, βλέπω ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Είτε σχολεία, είτε πανεπιστήμια, δεν βλέπω κάποια βελτίωση σε σχέση με αυτά που ήτανε στα δικά μου χρόνια. 

Το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών δεν έχει σαν στόχο την εκμάθηση κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστικού περιβάλλοντος ούτε την καλλιέργεια προγραμματιστικών δεξιοτήτων από τη μεριά των μαθητών. Δεν αποσκοπεί στη λεπτομερειακή εξέταση της δομής, του ρεπερτορίου και των συντακτικων κανόνων κάποιας γλώσσας...

evry

Παράθεση από: koniordos στις 30 Ιουν 2009, 09:14:06 ΜΜ
δεν ξέρω γιατί έχω την αίσθηση πως η ΑΕΠΠ θα γίνει κεφάλαιο των μαθηματικών...

Προσωπικά δεν θα με χάλαγε καθόλου, να μπουν λίγα μαθηματικά στο μάθημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει κεφάλαιο των μαθηματικών. Και η φυσική στηρίζεται στα μαθηματικά αλλά δεν είναι κεφάλαιό τους. Μακάρι να είμασταν και εμείς έτσι.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

Αντιγράφω από σημερινό δημοσίευμα των Νέων
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4524695

Φυσική και Αρχαία από πρωτότυπο χαρακτηρίζονται ως τα δυσκολότερα  μαθήματα από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ενώ τα Νεοελληνικά  Κείμενα, η Πληροφορική και η Γλώσσα-Έκθεση από τα ευκολότερα.

ή ακόμα καλύτερα

Το μάθημα της «Πληροφορικής» μάλλον είναι δημοφιλέστερο στους μαθητές οι οποίοι είναι πλέον εξοικειωμένοι με τους Η/Υ και γι΄ αυτό η βαθμολογία που συγκεντρώνουν είναι σχετικά υψηλή.

Όταν κάποιος που δεν γνωρίζει διαβάζει αυτό το άρθρο που πάει το μυαλό του? Μήπως ότι η πληροφορική που είναι και τόσο εύκολη είναι ουσιαστικά δημιουργία εγγράφων στο word , σερφάρισμα στο internet άντε να κάνουμε και λίγο ramtype να μάθουμε και τυφλό σύστημα?

Επίσης δεν είναι περίεργο που η Έκθεση παρουσιάζεται από τα πιο εύκολα ενώ έχει ποσοστό αριστούχων 1-2% !!!!!!  :-\
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

P.Tsiotakis

το άρθρο επιβεβαιώνει το επίπεδο του δημοσιογράφου (πόσο έχει ψάξει το θέμα) αλλά και της εφημερίδας

petrosp13

"Λιγότερα μαθήματα, λιγότερες ώρες διδασκαλίας, λιγότερες εξετάσεις, λιγότερη ύλη και ελεύθερη εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν χαμηλή ζήτηση είναι το νέο προεκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην Παιδεία που πέφτουν στο τραπέζι αμέσως μετά το καλοκαίρι. "

:'( :'(
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

evry

Λιγότερο διάβασμα, λιγότερη δουλειά, λιγότερη προσπάθεια

αλλά

περισσότερο αραλίκι, περισσότεροι φραπέδες, περισσότερες ώρες στο playstation και την τηλεόραση και ένα σίγουρο χαρτί από το κολλέγιο της γειτονιάς (πως λέμε η Δέλτα της γειτονιάς) για να χωθούν στο δημόσιο οι ημέτεροι.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pgrontas

Τα τελευταία που ακούγονται για την μεταρρύθμιση κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι και γενικά και για μας.
Η Πληροφορική, από ότι καταλαβαίνω, στην γενική παιδεία θα υποβαθμιστεί σε δραστηριότητα. Άρα η αναβάθμιση της Πληροφορικής μάλλον πάει περίπατο...
Αλήθεια γιατί να μην έχουμε και ολοήμερο λύκειο,όπου μετά το 7ωρο θα υπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες αντί να μειώσουμε τις ώρες;;;
Για τις εισαγωγικές δεν αναφέρεται τίποτα.Αισιοδοξώ ότι γίνει κατανοητό ότι θα είναι πολύ χοντρό να μην υπάρχει μάθημα βαρύτητας για τις σχολές πληροφορικής.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson