Τώρα μόλις το εκτέλεσα στο διερμηνευτή και δεν μου βγάζει λάθος και δεν το εκτελέι όντως καμία φορά. Ίσως να έχεις παλιά έκδοση εσύ ή εγώ του διερμηνευτή και να υπάρχει αυτό το χασμα. Θενκς btw.
Το συγκεκριμένο δεν μετατρέπεται γιατί δεν ξέρεις τι συγκριτικό τελεστή να βάλεις αφού δεν είναι ούτε θετικό ούτε αρνητικό το βήμα για να βάλεις <= και >= αντίστοιχα.
ααα, κάτσε ρε το κατάλαβα. Η σωστή απάντηση είναι πράγματι "Δεν θα εκτελεστεί καμία φορά" αφού αν το βάλεις στον διερμηνευτή θα σου χτυπήσει λάθος κατά τη μεταγλώττιση με το μήνυμα"Η τιμή του βήματος είναι μηδέν, επομένως η εντολή «Για» δεν πρόκειται να τερματίσει ποτέ"
Άρα αφού έχεις συντακτικό (σημασιολογικό κατά τη γνώμη μου) λάθος, δεν εκτελείται καμία φορά, σωστά? :D
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΆπειρηΓια
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
ΑΚΕΡΑΙΕΣ: ι, β
ΑΡΧΗ
ΓΡΑΨΕ 'Δώσε το βήμα (δοκίμασε 0): '
ΔΙΑΒΑΣΕ β
ΓΙΑ ι ΑΠΟ 10 ΜΕΧΡΙ 5 ΜΕ_ΒΗΜΑ β
ΓΡΑΨΕ ι
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Καταρχήν δεν είμαι μαθήτρια. Απλα θα ήθελα να ρωτήσω αν ορίζεται κάπου στο βιβλίο αυτή η περίπτωση. Στουσ μαθητές έχω πει ότι πάντα οταν βλέπουν βήμα 0 θα το βάζουν ατέρμων βρόχο οτιδήποτε είναι το από μέχρι.
Στο οεφε σήμερα το απαντησαν καμία φορά. Και διαφωνώ και θα ήθελα να μου το επιβεβαιώσετε
το πόσες φορές εκτελείται μια ΓΙΑ με μηδενικό βήμα αναφέρεται ξεκάθαρα στο βιβλίο μαθητή στη σελίδα 44 . Πρόκειται για ατέρμονα βρόχοΔίκιο έχεις ...
Έτσι το βήμα δεν μπορεί να είναι μηδέν, γιατί τότε ο βρόχος εκτελείται επ’ άπειρονΤι συζητάμε τόσον καιρό; :-\
Τα παραδείγματα όμως που λες σε java., c++ δεν επιβεβαιώνουν τίποτα, γιατί για παράδειγμα στις γλώσσες αυτές μπορείς να χρησιμοποιήσεις break ή να πειράξεις το μετρητή της επανάληψης. Αυτό δεν ισχύει και στην ψευδογλώσσα
Δηλαδή οι παρακάτω βρόχοι πόσες φορές εκτελούνται?Θα απαντούσα ότι σύμφωνα με το βιβλίο, η ΓΛΩΣΣΑ και η ψευδογλώσσα υλοποιήθηκαν έτσι ώστε να εκτελούνται άπειρες φορές και οι δύο.
Για χ από 10 μέχρι 1 με βήμα 0
Για χ από 1 μέχρι 10 με βήμα 0
για να απαντήσεις στο παραπάνω νομίζω ότι θα πρέπει να τις μετατρέψεις σε Όσο ώστε να φαίνεται η σειρά με την οποία γίνονται τα βήματα έλεγχος --> εντολές --> αύξηση
και ο μόνος τρόπος για αυτό είναι να δεις τι λέει το βιβλίο καθηγητή το οποίο δεν ξεκαθαρίζει τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση.
... αλλά η απάντηση "εκτελείται άπειρες" δεν είναι 100% σωστή, απλά είναι η πιο κοντινή στη σωστή που μπορεί να δώσει ένας μαθητής.
Η δική μου άποψη είναι ότι τέτοια εντολή με βάση αυτά που ξέρουμε δεν ορίζεται αυστηρά και ξεκάθαρα.
Για i από 1 μέχρι 3
εντολές
Τέλος_επανάληψης
Γράψε i
Για x από 1 μέχρι 10 με βήμα 0
εντολές
Τέλος_επανάληψης
Για x από 10 μέχρι 1 με βήμα 0
εντολές
Τέλος_επανάληψης
Κώδικας: [Επιλογή]Για i από 1 μέχρι 3
εντολές
Τέλος_επανάληψης
Γράψε i
Το συγκεκριμένο δεν είναι απλό και κατανοητό? Το Ι θα έχει τιμή +1 γι'αυτό και κολλάει πάνω και σταματά η ΓΙΑ
Κώδικας: [Επιλογή]Για i από 1 μέχρι 3
εντολές
Τέλος_επανάληψης
Γράψε i
Οι εκπαιδευτικοί, βαθμολογητές, καθηγητές κ.α. ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό το θέμα δεν είναι ζήτημα αξιολόγησης!
Συμφωνώ με τον Stefevan για την παρατήρηση στο τέλος του τέταρτου θέματος. Δεν μπορω να καταλάβω που αποσκοπεί αυτός ο περιορισμός.
1) (ΘΕΜΑ 1ο - Α5) το β mod γ πραγματικού τύπου ;1. Προφανώς θα εννοούν ότι μπορεί και να γίνει κάτι τέτοιο άσχετα αν δεν έχει νόημα. Θα μπορούσε να είναι π.χ. Α <-- β mod γ + Δ όπου Δ πραγματική
2) (ΘΕΜΑ 1ο - Β) Το 0 είναι θετικός ; Νέος ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ;;;
3) (ΘΕΜΑ 1ο - Ε) ΤΕΛΟΣ_ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ;;; Όπως ΤΕΛΟΣ_ΚΑΛΟ_ΟΛΑ_ΚΑΛΑ
Νομίχω ότι δεν υπάρχει το πως το βλέπει ο καθένας, αλλά, το πως διατυπώνεται μέσα στο βιβλίο στη σελιδα 44 όπως ανέφερα πιο πάνω.
Για ι απο 10 μέχρι 1 με_βήμα 0
...
Τέλος_επανάληψης
Πόσες φορές θα εκτελεστούν οι εντολές?? Προφανώς κάποιοι θα πουν μηδέν και άλλοι άπειρες ανάλογα το αν βλέπουν το 0 σαν αρνητικό ή θετικό αριθμό.
Νομίχω ότι δεν υπάρχει το πως το βλέπει ο καθένας, αλλά, το πως διατυπώνεται μέσα στο βιβλίο στη σελιδα 44 όπως ανέφερα πιο πάνω.
Το να λέμε ότι είναι άπειρες επαναλήψεις επειδή το λέει το βιβλίο, είναι σαν να το δεχόμαστε σαν κάποιου είδους αξίωμα.
Στη λύση του Δ, όπου χρειάζεται ταξινόμηση, θέλουν οι μαθητές να κάνουν ταξινόμηση όλων των πινάκων, και του 2D που δίνεται. Αντίθετα θα μπορούσε να δοθεί υπόδειξη να αποθηκεύσουν τις αρχικές θέσεις (για να μη χαθούν κατά την ταξινόμηση) των βαθμών, ώστε να μην χρειαστεί να ταξινομήσουν όλους τους πίνακες, κάτι το οποίο είναι προφανώς ανταποδοτικό. Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε έναν πίνακα δεικτών.
Έτσι μπορούμε να εισάγουμε την έννοια της δεικτοδότησης που είναι πολύ σημαντική όταν κουβαλάμε μαζί μας πολλούς "παράλληλους" πίνακες.
Ας μας σχολιάσει κάποιος το Α1 την πεμπτη ερώτηση που το απάντησαν σωστό. Το ότι είναι σωστό κανονικά όλοι το ξέρουμε. Συμφωνα με το αεππ όμως είναι σωστό?1) Νομίζω πως το μόνο που αναφέρεται σχετικά στο διδακτικό πακέτο είναι πώς "...όταν μία έκφραση εκχωρεί το αποτέλεσμα της σε μια μεταβλητή, η μεταβλητή και η έκφραση πρέπει να είναι του ίδιου τύπου..."
Σύμφωνοι, στο διδακτικό πακέτο δεν υπάρχει μετατροπή της ΓΙΑ σε ΟΣΟ, ούτε σχετικό διάγραμμα, και έτσι δεν ξέρουμε την "ακριβή συνθήκη τερματισμού".
Μια μικρή παρατήρηση (φαντάζομαι δε λέω κάτι νέο και, ούτως ή άλλως, δεν αφορά στο μηδενικό βήμα): στη σελ. 43 υπάρχει μια ΓΙΑ για την οποία δίνεται διάγραμμα ροής. Αυτό μας παρέχει κάτι "επίσημο" σε σχέση με την μετατροπή.
επί της ουσιάς τοποθετήθηκα με τα αντίστoιχά links μάλιστα!
πριν από λίγο καιρό γράψατε για το θέμα με το μηδενικό βήμα:
Επομένως το να μπαίνει ειδικά αυτό ως θέμα εξετάσεων δείχνει ένα από τα εξής: α) οι θεματοδότες είναι κάπως απόμακροι από τα συμβαίνοντα στο μάθημα, δεν παρακολουθούν την εξέλιξή του και ακολουθούν τη δικιά τους μοναχική πορεία, ή β) το κάνουν επίτηδες και επιλέγουν αμφιλεγόμενο θέμα ώστε να προκαλέσουν ντόρο, που θα λειτουργεί και σαν έμμεση διαφήμιση, ειδικά αφού προτείνουν τη συγκεκριμένη λύση. Όμως, όπως και να 'χει, θεωρώ ότι αυτό δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας από την πλευρά τους που δεν βοηθά ούτε το μάθημα ούτε τους μαθητές.
και σας απαντώ:
εάν ήταν έτσι δεν είχαμε ασχοληθεί ακόμα και μέσα από το στέκι με το θέμα αυτό,από παλαιότερα ακόμη! έχουμε ένα κακογραμμένο σχολικό βιβλίο από διαφορετικούς συγγραφείς. και πολλά άλλα ακόμα είναι τα θέματα που μας έχουν 'βασανίσει' μέσα από το στέκι για θέματα που δεν είναι καλά διευκρινισμένα. και εάν ξαφνικά το βλέπατε αυτό ως θέμα πανελληνίων το ίδιο θα απάντουυσατε?