Μεταφορά αποθηκευμένων κωδικών μαθητών από το Firefox, στην επόμενη χρονιά

Ξεκίνησε από d_oikon, 10 Μαΐου 2023, 12:45:06 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

d_oikon

Κάθε νέα σχολική χρονιά προχωράω σε διαγραφή των περιεχομένων του server (όσον αφορά τους χρήστες) με την
rm_home

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω κάθε νέα χρονιά είναι ότι οι μαθητές πρέπει να ξανά γράψουν, στο firefox, το όνομα χρήστη και κωδικό που έχουν στο ΠΣΔ έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουν τις σελίδες του ΠΣΔ (e-me, webmail, κλπ).

Επειδή φυσικά οι περισσότεροι δεν τα θυμούνται απ' έξω, πρέπει κάθε χρόνο στην αρχή, να φέρουν το χαρτί τους που αναγράφει το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους, να τα βάλουν, να τα αποθηκεύσει το firefox και μετά όλα οκ.
Εκεί αρχίζει η τρέλα :D . Αρκετοί ξεχνάνε να φέρνουν το χαρτί, άλλοι το έχουν χάσει, αυτοί που τα έχουν τον πληκτρολογούν λάθος, :o ....με αποτέλεσμα τελικά να περνάνε αρκετές εβδομάδες μέχρι τελικά όλοι να καταφέρουν να περάσουν τα στοιχεία τους και να ξεκινήσουμε!

Υπάρχει κάποιος τρόπος, ή αν δεν υπάρχει να δημιουργηθεί, ώστε οι κωδικοί του firefox των μαθητών να περνάνε αυτόματα στην επόμενη τάξη; Πχ οι κωδικοί του firefox του χρήστη e1-01 να περνάνε στον st1-01 κ.ο.κ.

Θα έλυνε ένα μεγάλο θέμα!!

Ευχαριστώ.

alkisg

Ένας τρόπος είναι να φτιάχνεις λογαριασμούς τύπου u23a01, το οποίο θα σήμαινε
"ο user που γράφηκε στο σχολείο το έτος 2023, τον βάλαμε στο "a" τμήμα της πρώτης τάξης (αν δηλαδή υπάρχουν πολλά τμήματα στην πρώτη) και έκατσε στον Η/Υ 01".

Έτσι οι λογαριασμοί εκφράζουν τη χρονιά εισαγωγής και όχι το τμήμα. Και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις τάξεις του σχολείου, διατηρώντας τις ρυθμίσεις, τους κωδικούς κλπ.

d_oikon

Οκ. Φαίνεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δουλέψει.

Βέβαια σκέφτομαι κάποια λειτουργικά θέματα που θα προκύπτουν, όπως:
  • Αύξηση των δεδομένων στον δίσκο, αφού δεν θα γίνεται πλέον εκκαθάριση στο τέλος του έτους και ο κάθε λογαριασμός θα "κουβαλάει" τα δεδομένα του από την Α τάξη έως την Στ,
  • Η αρχικοποίηση των λογαριασμών στο τέλος του έτους λύνει ζητηματάκια, όπως κακή χρήση/διαχείριση του λογαριασμού από μαθητή.
  • Upgrade του συστήματος. Μέχρι τώρα αν ήθελα να βάλω νέα έκδοση του Ububntu, έκανα μία καθαρή εγκατάσταση στο τέλος της χρονιάς (ή στην αρχή της επόμενης), χωρίς να με απασχολεί να κρατήσω τα αρχεία των χρηστών, αφού έτσι κι αλλιώς στο τέλος έκανα αρχικοποίηση με την
    rm_home
    
    Τώρα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γίνεται εγκατάσταση του νέου συστήματος χωρίς να πειράζονται τα αρχεία/δεδομένα των χρηστών.
  • Μία δυσκολία στην εποπτεία των μαθητών όταν κάνουν log in. Τώρα, αν ένας μαθητής θέλει να μπει (ή μπει κατά λάθος) στον λογαριασμό άλλου μαθητή, φαίνεται εύκολα στο epoptes. Πχ αντί για d1-01 βάζει e1-01 και φαίνεται εύκολα ότι μπήκε σε άλλη τάξη. Με τον νέο τρόπο θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να αντιστοιχεί το σχολικό έτος εγγραφής του με την τάξη που κάνει μάθημα.

Επίσης,
οκ αυτός ο τρόπος μπορεί να λύσει το θέμα που ανέφερα σε αυτό το topic. Αλλά αυτό θα γίνει από την Α τάξη την επόμενη χρονιά. Με τα υπόλοιπα τμήματα που έχουν ήδη λογαριασμό της μορφής a1-01 τι κάνουμε; Τα αλλάζουμε όλα υπολογίζοντας το έτος που βρίσκονταν στην Α τάξη;
Δηλ, μαθητής που είναι τώρα στο e1-02 (Ε1 τάξη στην θέση 02) να γίνει u18a02 (ο user που γράφηκε στο σχολείο το έτος 2018, που τον είχαμε βάλει στο "a" τμήμα της Α τάξης και έκατσε στον Η/Υ "02");







alkisg

Εφόσον κάποιος αποφασίσει να μεταβεί σε σχήμα "με βάση τη χρονιά εισαγωγής", τότε ναι την ερχόμενη χρονιά μπορεί να διαγράψει τους παλιούς λογαριασμούς και να φτιάξει για όλα τα έτη νέους με το νέο σχήμα.

Στον Επόπτη όπως ξεχωρίζει η τάξη a από την b, θα ξεχωρίζει και το 22 από το 23. Και μάλιστα θα είναι πιο εύκολο να πούμε στους μαθητές να αλλάξουν μια φορά τα ονόματά τους (display name, όχι username) και να τα βλέπουμε στον Επόπτη για όσα χρόνια κι αν είναι στο σχολείο, από ότι αν τους λέγαμε να τα αλλάζουν κάθε χρονιά στους μεταβαλλόμενους tmima-pc λογαριασμούς.

Ενώ για να λυθεί μόνο το θέμα με τα passwords που έθεσες, θα έπρεπε κάποιος να φτιάξει ένα σκριπτάκι που να τους εξάγει σε ένα αρχείο, και να τους εισάγει όταν κάνουν το πρώτο login. Εγώ δυστυχώς δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τέτοιο σκριπτάκι, αλλά αν το φτιάξει κάποιος μπορεί να το ανεβάσει εδώ...

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 11 Μαΐου 2023, 01:12:24 ΜΜΚαι μάλιστα θα είναι πιο εύκολο να πούμε στους μαθητές να αλλάξουν μια φορά τα ονόματά τους (display name, όχι username) και να τα βλέπουμε στον Επόπτη για όσα χρόνια κι αν είναι στο σχολείο, από ότι αν τους λέγαμε να τα αλλάζουν κάθε χρονιά στους μεταβαλλόμενους tmima-pc λογαριασμούς.
Ναι, ενδιαφέρον αυτό!
Όμως το κάθε username αφορά μηχάνημα, όχι μαθητή. Μέχρι τώρα με βάση το τμήμα και με τον νέο τρόπο με βάση την χρονιά εισαγωγής. Οπότε στο display name θα πρέπει να μπουν και τα δύο ονόματα των μαθητών (αν κάθονται δύο). Και το προβληματάκι είναι ότι αν αλλάξεις κάποιον θέση (συχνό φαινόμενο, αν δεν συνεργάζεται καλά με τον διπλανό του), θα πρέπει να κάνεις (ή οι μαθητές) αλλαγή του display name με τα καινούργια ονόματα των μαθητών που κάθονται στο pc. Το έχω καταλάβει καλά;🤔

Και κάτι άλλο. Πού/πώς γίνεται η αλλαγή του display name (από εμάς ή τους μαθητές);





alkisg

Στα σχήματα που χρησιμοποιούν τη θέση, όταν αλλάζουμε θέση στον έναν μαθητή της ομάδας, τότε πρέπει να μεταφερθούν τα αρχεία του, να αλλαχθεί το display name του κλπ.
Στα σχήματα που δεν χρησιμοποιούν τη θέση δεν χρειάζεται αυτό. Π.χ. κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί λογαριασμούς με μορφή u3107, ο (07)ος μαθητής που γράφηκε το 202(3) στο (1)ο τμήμα της πρώτης τάξης. Αλλά φυσικά αυτό έχει άλλα θέματα, ότι αν δύο μαθητές κάθονται στην ίδια θέση, χρησιμοποιούν τον λογαριασμό του ενός από τους δύο...

Το display name μπορεί να το αλλάξει ο καθηγητής από τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ και οι ίδιοι οι μαθητές από το users-admin ή το mate-about-me.

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 12 Μαΐου 2023, 10:01:11 ΠΜΑλλά φυσικά αυτό έχει άλλα θέματα, ότι αν δύο μαθητές κάθονται στην ίδια θέση, χρησιμοποιούν τον λογαριασμό του ενός από τους δύο...
Ναι, ισχύει. Εκτός αν και με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούσαμε την θέση.

Σίγουρα ο κάθε τρόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.
Αν και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούσαμε την θέση [πχ 31p07=Σταθμός εργασίας που οι μαθητές γράφτηκαν το 202(3) στο (1)ο τμήμα της Α τάξης στη θέση (p)c07], αν πρέπει να αλλάξουμε κάποιον μαθητή θέση (για ευνόητους λόγους), πάλι θα πρέπει να μεταφέρουμε αρχεία του και κωδικούς στον νέο σταθμό εργασίας.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Σίγουρα ο τρόπος που πρότεινες λύνει το θέμα "μεταφοράς των κωδικών στην επόμενη χρονιά" :)

Και κάτι τελευταίο. Φαντάζομαι ο ορισμός των νέων users (με τον τρόπο που είπαμε, να εκφράζουν τη χρονιά εισαγωγής) γίνεται επίσης στο "Δημιουργία χρηστών ανά υπολογιστή..." από το "Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ" έτσι;

alkisg

Ναι εφόσον υπάρχει ένα κοινό πρόθεμα π.χ. u31p, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο διάλογος μαζικής δημιουργίας νέων χρηστών και ομάδων.
Το πρώτο τμήμα θα είναι το u31p, το δεύτερο το u32p κλπ.

Έβαλα κι ένα u μπροστά γιατί στο Debian/Ubuntu προτείνεται το παρακάτω για τα usernames, που σημαίνει "ξεκινάει από πεζό γράμμα και μετά έχει πεζά γράμματα, νούμερα ή παύλες":

#NAME_REGEX="^[a-z][-a-z0-9_]*\$"