Νέα βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου - πιθανές διορθώσεις

Ξεκίνησε από mandarinos, 27 Σεπ 2024, 10:18:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρες!

Σκέφτηκα ν' ανοίξω ένα thread με τις πιθανές παρατηρήσεις μας (γιά αβλεψίες, παραλείψεις, κλπ) επάνω στα νέα βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου, ώστε αυτές να ενσωματωθούν σε νέα έκδοσή τους. (Ή να εκδοθεί τομίδιο με παροράματα.)
Εννοείται πως η συζήτηση θα προχωράει, όσο προχωράει και η διδασκαλία (και η προετοιμασία μας, πρίν διδάξουμε).

Οι πρώτες δύο παρατηρήσεις:

(1) Νέο βιβλίο Γ' Γυμνασίου, σελίδα 11 του .pdf, 9 στην αρίθμηση: Επικεφαλίδα 1.2 "Αναδρομικοί αλγόριθμοι". Μήπως το πιό σωστό είναι "αυτοαναφορικοί", ή "αυτοκαλούμενοι", σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει;
(Παρεκτός αν αυτές οι λέξεις είναι ήδη "καβατζωμένες" κάπου αλλού, όπως πχ η λέξη "διαδικασία" γιά τα ΛΣ.)

(2) Παρομοίως νέο βιβλίο Γ' Γυμνασίου, σελίδα 18 του .pdf, 16 στην αρίθμηση: ποιά έκδοση της Python χρησιμοποιούμε; (Έχω την έκδοση 3.10.12 - εντολή: python3 -V, εκτελώ μέσα σε IDLE.)

Ρωτάω, διότι το προγραμματάκι που αναγράφεται, μου χτυπάει κατά την εκτέλεση.

Κάνω τα εξής:
Πληκτρολογώ μέσα στο IDLE. Σώζω με όνομα δοκιμή.py . Κλείνω IDLE.  Ανοίγω IDLE, φορτώνω, F5 / run. Και σταματάει, βγάζοντας ένα μικρό παράθυρο, που γράφει: Syntax error / invalid syntax, και σταματάει ακριβώς στο σημείο που φαίνεται στην επισυναπτόμενη εικόνα. (Δηλαδή, όχι μέσα στο κυρίως πρόγραμμα!)

Θεωρώντας ότι το προγραμματάκι είναι σωστό, σκέφτηκα ότι -πιθανώτατα- είναι ασύμβατη η έκδοση της Python που έχω, μ' αυτήν που το τρέχει· την οποία, όμως, δεν αναγράφει το βιβλίο.

evry

Γιατί δεν γράφεις τον κώδικα στον συντάκτη του IDLE και να κάνεις εκτέλεση από εκεί
Δεν πρέπει να είναι θέμα έκδοσης
1) γιατί η Python στο βιβλίο δεν χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά που αλλάζουν στις εκδόσεις
2) Η έκδοση που χρησιμοποιούμε είναι η έκδοση του Thonny 3.10.9
Κατέβασε το Thonny και όχι το IDLE είναι πολύ πιο φιλικό για τους μαθητές.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

mandarinos

Πληκτρολόγησα μέσα στον editor του IDLE. (Έχω πείρα από ασυμφωνίες εξωτερικών editors -ακόμη και γιά τελείως σκέτο text, ούτε κάν rtf- με editor από περιβάλλον προγραμματισμού, από παλιότερες δοκιμές με την FMS Logo.)

Πάντως, θα κατεβάσω και το Thonny. (Καλά θα κάνουν, όμως, να μην ανακατεύουν την πολιτική... φάτσα-κάρτα στο site τους· "red flag", που λένε, γιά την αφεντιά μου.)

Foto

Το idle είναι πολύ εύκολο. Ο λόγος που παίζει σε δυο παράθυρα, του editor και της κονσόλας άμεσων εντολών είναι ότι χρειάζεται να ανοίγεις modules για να παίρνεις πληροφορίες,  οπότε τα παράθυρα με κώδικα πολλαπλασιαζονται.
Για την εκτέλεση κσι μόνο δεν χρειάζεται το IDLE. Με εντολή py -m  file.py τρέχει από cmd.

Επειδή υπάρχει μπέρδεμα με τα παράθυρα, σε κάθε παράθυρο υπάρχει το μενού με τα ονόματα των άλλων παραθύρων, οπότε τα βρίσκεις από εκεί!

evry

Παράθεση από: Foto στις 27 Σεπ 2024, 06:09:02 ΜΜΤο idle είναι πολύ εύκολο. Ο λόγος που παίζει σε δυο παράθυρα, του editor και της κονσόλας άμεσων εντολών είναι ότι χρειάζεται να ανοίγεις modules για να παίρνεις πληροφορίες,  οπότε τα παράθυρα με κώδικα πολλαπλασιαζονται.
Για την εκτέλεση κσι μόνο δεν χρειάζεται το IDLE. Με εντολή py -m  file.py τρέχει από cmd.

Επειδή υπάρχει μπέρδεμα με τα παράθυρα, σε κάθε παράθυρο υπάρχει το μενού με τα ονόματα των άλλων παραθύρων, οπότε τα βρίσκεις από εκεί!

Συνάδελφοι έχετε καταλάβει ότι μιλάτε για μαθητές Γυμνασίου?
Τι λέτε?
Έχετε δοκιμάσει το IDLE σε μαθητές Α Γυμνασίου? Εγώ το έκανα αυτό 10 χρόνια. Λοιπόν δεν είναι καθόλου εύκολο στην αρχή.
Το Thonny είναι πολύ πιο φιλικό για τις ηλικίες αυτές.

evry

Παράθεση από: mandarinos στις 27 Σεπ 2024, 02:40:08 ΜΜΠληκτρολόγησα μέσα στον editor του IDLE. (Έχω πείρα από ασυμφωνίες εξωτερικών editors -ακόμη και γιά τελείως σκέτο text, ούτε κάν rtf- με editor από περιβάλλον προγραμματισμού, από παλιότερες δοκιμές με την FMS Logo.)

Πάντως, θα κατεβάσω και το Thonny. (Καλά θα κάνουν, όμως, να μην ανακατεύουν την πολιτική... φάτσα-κάρτα στο site τους· "red flag", που λένε, γιά την αφεντιά μου.)
Αυτό που έδειξες δεν ήταν στον editor αλλά στο shell.
Αυτό που λες με το red flag είναι μεγάλο θέμα. Το είχα σκεφτεί πολύ πριν το προτείνουμε. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να το χρησιμοποιήσει. Είναι όμως εξαιρετικό περιβάλλον. Δεν έχω δει κάτι καλύτερο για Python για μαθητές Γυμνασίου.

Foto

Το idle έχει βελτιωθεί!
Σημασία έχει ότι η python θα χρησιμοποιηθεί. Σε σχέση με τη pascal, είναι πιο εύκολη, αν και η pascal έχει τύπους και φέρνει και στη Γλώσσα.(ή για να το πούμε πιο δίκαια η Γλώσσα φέρνει στη ,Pascal). Το lazarus ide είναι πολύ καλό!!!
Τώρα για το γυμνάσιο η python αρκεί. Οπότε ας μείνουμε εκεί. Η python είναι χρήσιμη όσο χρήσιμα είναι τα modules που χρησιμοποιούμε. Δυστυχώς στην ύλη δεν έχουμε τέτοια χρήση. Τι γνώμη έχετε για τη χρήση modules;

evry

Προφανώς οι βιβλιοθήκες της Python είναι ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά της και δεν το θεωρώ κακό να χρησιμοποιηθούν. π.χ. στο Γυμνάσιο χρησιμοποιείται η Turtle.
Ωστόσο υπάρχει άσκηση στην Γ Γυμνασίου που για να για λυθεί χρειάζεται την numpy!  :laugh:
Θα το έχουμε στις λύσεις που θα βγουν σε λίγο καιρό

mandarinos

Λοιπόν. Βρέθηκε η άκρη.

Το προγραμματάκι, όταν το σώζει το IDLE, είναι όπως αριστερά στο επισυναπτόμενο. Δεν εκτελείται. Γιά να εκτελεστεί:
  • Πρέπει να το ανοίξουμε μέσα από το Thonny. (Δεν έχω δοκιμάσει με εξωτερικό text editor.)
  • Μετά, κάνουμε comments τις δύο πρώτες γραμμές (με #).
  • Αφαιρούμε τα >>> και τις τελίτσες.
  • Τραβάμε προσεκτικά την "οδόντωση" (indentation) των εντολών προς τ' αριστερά, κάνοντας delete 4 spaces στην καθεμία.
Τότε, οκ. Εκτελείται μιά χαρά!

Στο επισυναπτόμενο δεξιά σας έχω μιά λιγάκι πιό δημιουργική μορφή (κουβάρι πλεξίματος). Επίσης, έδωσα στη χελώνα Ελληνικό όνομα γιά δοκιμή, αλλά έπιασε.  :)

Σημειώστε ότι την ένδειξη του i (γιά το σε ποιό loop είμαστε), τη δείχνει σε άλλο παράθυρο.

evry

Παράθεση από: mandarinos στις 01 Οκτ 2024, 11:44:36 ΠΜΛοιπόν. Βρέθηκε η άκρη.

Το προγραμματάκι, όταν το σώζει το IDLE, είναι όπως αριστερά στο επισυναπτόμενο. Δεν εκτελείται. Γιά να εκτελεστεί:
  • Πρέπει να το ανοίξουμε μέσα από το Thonny. (Δεν έχω δοκιμάσει με εξωτερικό text editor.)
  • Μετά, κάνουμε comments τις δύο πρώτες γραμμές (με #).
  • Αφαιρούμε τα >>> και τις τελίτσες.
  • Τραβάμε προσεκτικά την "οδόντωση" (indentation) των εντολών προς τ' αριστερά, κάνοντας delete 4 spaces στην καθεμία.
Τότε, οκ. Εκτελείται μιά χαρά!

Στο επισυναπτόμενο δεξιά σας έχω μιά λιγάκι πιό δημιουργική μορφή (κουβάρι πλεξίματος). Επίσης, έδωσα στη χελώνα Ελληνικό όνομα γιά δοκιμή, αλλά έπιασε.  :)

Σημειώστε ότι την ένδειξη του i (γιά το σε ποιό loop είμαστε), τη δείχνει σε άλλο παράθυρο.

Θα ανοίξτε τον editor και θα πάτε στο πάνω παράθυρο και όχι στο shell
Εκεί θα γράψετε το πρόγραμμα και θα κάνετε Save as σε αρχείο .py.
Μετά όλα είναι καλά. Δεν αποθηκεύει τα >>
Εσείς γράψατε τον κώδικα στον διερμηνευτή και στην αποθήκευση προφανώς αποθήκευσε όλα αυτά.

Foto

Στο idle υπάρχει το νέο αρχείο που ανοίγει τον editor, όπως επίσης και η λίστα με τα τελευταία  προγράμματα που είχαμε  ανοιξει/σώσει.