Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa

Ξεκίνησε από mandarinos, 13 Μαΐου 2021, 01:17:48 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρα!

Εντελώς ακαδημαϊκή απορία: να τρέχουν διπλά services; (Ή ενδεχομένως daemons, κλπ.) Λογικά, εφ' όσον σε ρωτάει στην αρχή ποιό GUI θέλεις, τότε πρέπει να παίρνουν μπρός μόνον όσα έχουν σχέση μ' αυτό, όχι τα υπόλοιπα. (Εννοείται, όσα έχουν σχέση καθαρά με το ΛΣ -πχ cron daemon-, θα ξεκινάνε έτσι κι αλλοιώς. Τα υπόλοιπα, τα καθαρά του GUI -επίσης λογικά- θα πρέπει να διαφοροποιούνται.)

Ήξερα πως όλα τα Unix-οειδή ΛΣ προσέχουν πολύ τη διαχείριση των πόρων του συστήματος. Μήπως εδώ δεν το κοίταξαν το θέμα; (Κι όχι μόνον η Canonical, αλλά κι οι υπόλοιποι.)

alkisg

Ακριβώς έτσι. Ενώ θεωρητικά υπάρχει υποστήριξη να γίνουν όλα σωστά, π.χ.

Κώδικας: Bash
$ grep ^OnlyShowIn /etc/xdg/autostart/orca-autostart.desktop 
OnlyShowIn=GNOME;MATE;Unity;Cinnamon;
$ grep ^After /lib/systemd/user/indicator-datetime.service 
After=indicators-pre.target


...στην πράξη δεν είναι όλα καλοκουρδισμένα και ορισμένα services καταλήγουν να τρέχουν και στο desktop environment που δεν τα χρειαζόμαστε.
Ενώ μερικά τρέχουν ακόμα και πριν την οθόνη σύνδεσης.

Εννοείται ότι όποιος βρει τέτοια προβλήματα και τα αναφέρει θα τα καλοδεχτούν,
αλλά όποιος δεν θέλει να πάει γυρεύοντας, δεν εγκαθιστά πολλά desktop environments μαζί...

mandarinos

Με την ευκαιρία, να ρωτήσω:

Μήπως υπάρχει κάποιο bug στο LTSP ή στον Επόπτη; Συγκεκριμένα, στο screen capture (όπου έσβησα τα ονόματα των μαθητών μου) εμφανίζεται το pc4 δύο φορές. Ακόμη κι αν το προηγούμενο παιδί δεν έκανε logout (γιά να φύγει απ' το pc4), σαφώς έκανε το επόμενο (προκειμένου να μπεί αυτό στον λογαριασμό του). Αλλά πώς έμεινε "υπόλειμμα";
(Και στο pc10 το ίδιο.)



alkisg

Υποθέτω ότι αυτό είναι bug του Linux Mint, ότι δεν τερματίζει τις διεργασίες των χρηστών κατά το logout.

Αν από τον Επόπτη κάνεις δεξί κλικ → Εκτέλεση → Άνοιγμα κονσόλας → Διαχειριστή, τοπικά,
και εκτελέσεις: ps faux | grep guest04
(ή όπως αλλιώς λένε τον χρήστη που υποτίθεται ότι έχει κάνει logout), βλέπεις τις διεργασίες του να τρέχουν ακόμα;

Κι αν ναι, με `killall -u guest04` από αυτό το τερματικό, τερματίζονται οι διεργασίες του και φεύγει και από τον Επόπτη;

mandarinos

Οκ, θα το δω αύριο. Και θ' ανεβάσω σε capture τις εξόδους των εντολών.

mandarinos

Καλημέρα!

Επειδή αρκετές φορές κάθονται ανά δύο παιδιά στον ίδιο υπολογιστή, πάλι σήμερα εμφανίστηκε το ίδιο φαινόμενο. (Πάλι στον ΗΥ 04, αλλά πιστεύω ότι αυτό ειδικά είναι συμπτωματικό. Οι τερματικοί ΗΥ είναι απολύτως ίδιοι από hardware, και δεν παρουσίασαν καμμία απολύτως δυσλειτουργία μέχρι τώρα.)

Το ένα παιδί έκανε "αλλαγή χρήστη" (όχι logout και μετά login), γιά να μπεί το άλλο. Όταν έδωσα τις εντολές απ' την κονσόλα του Επόπτη, τις έδωσα στο παιδί που βγήκε (δηλ. σε χρήστη-"φάντασμα" πλέον.) Απλά, έφυγε το "φάντασμα" απ' τον Επόπτη, αλλά το άλλο παιδί συνέχισε κανονικά. (Και το έβλεπα κανονικά απ' τον Επόπτη.)
Το capture με τις εντολές το επισυνάπτω.

Πάντως, μάλλον πρέπει να έχεις (έστω κάποιο) δίκιο γιά το Mint. Στον φορητό μου, στο σπίτι (Mint 18.3), όταν τα παιδιά μου αλλάζουν χρήστη και μπαίνει το καθένα στον χώρο του με "αλλαγή χρήστη", κολλάνε οι αναβαθμίσεις. Δηλαδή, ενώ σε χρήστη-παιδί (που φυσικά δεν το έκανα superuser), το οποίο μπήκε κανονικά κι όχι με αλλαγή χρήστη, μπορώ να κάνω upgrades κανονικά, δίνοντας το συνθηματικό μου, σε τυχόν "αλλαγή χρήστη" μου βγάζει διαγνωστικό κάπως ότι δεν μπορώ να κάνω upgrades. (Δεν θυμάμαι τώρα τί ακριβώς βγάζει - και δεν θυμάμαι αν το κάνει πάντα. Αλλά το έχει κάνει.)

mandarinos

Πάντως, θα ψάξω το αν γίνεται το ίδιο πράγμα (με χρήστες-"είδωλα") και στο δεύτερο εργαστήριο που θα στήσω με server-clients, με το Kubuntu. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα εδώ, αν παρατηρήσω κάτι παρόμοιο.

Μόνο που θ' αργήσω λίγο την εγκατάσταση, διότι πρέπει να χρησιμοποιήσω τρυπάνι (για τη στερέωση "καναλιών" γιά καναδυό καλώδια δικτύου), άρα αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει όταν δεν γίνονται μαθήματα. Δεν ξέρω ποιά μεσημέρια (μετά το τέλος του ωραρίου) θα έχω κανα μισάωρο ελεύθερο.

alkisg

Παράθεση από: mandarinos στις 19 Μαΐου 2021, 10:38:24 ΠΜ
Το ένα παιδί έκανε "αλλαγή χρήστη" (όχι logout και μετά login), γιά να μπεί το άλλο. Όταν έδωσα τις εντολές απ' την κονσόλα του Επόπτη, τις έδωσα στο παιδί που βγήκε (δηλ. σε χρήστη-"φάντασμα" πλέον.) Απλά, έφυγε το "φάντασμα" απ' τον Επόπτη, αλλά το άλλο παιδί συνέχισε κανονικά. (Και το έβλεπα κανονικά απ' τον Επόπτη.)
Το capture με τις εντολές το επισυνάπτω.

Εννοείται ότι αν γίνει "εναλλαγή χρηστών" τότε το σωστό αποτέλεσμα είναι να φαίνονται και οι δύο στον Επόπτη, ο ένας κανονικά και ο άλλος με μαύρη οθόνη.
Στο screenshot όμως δεν φαίνεται καμία διεργασία των χρηστών st*** και sm*** (η ίδια η grep δεν μετράει, είναι του root), οπότε η killall δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα.
Αν θες και live βοήθεια έλα κάποια στιγμή από το IRC: https://ts.sch.gr/wiki/iRC

mandarinos

Ά, οκ, να το ξέρω πως είναι "φυσιολογικό" (κανονική οθόνη / "μαύρη" οθόνη), άρα δεν πρόκειται γιά bug. (Τις διεργασίες πώς θα τις δω; από administrator; Στο Mint έχει: διαχείριση συστήματος / παρακολούθηση συστήματος - πολύ πράμα, αλλά δεν φαίνεται κάτι ειδικά γιά τους χρήστες, εκτός αν δεν το βλέπω εγώ.)

Με την ευκαιρία, να ρωτήσω ακόμη κάτι: τη φόρμα, όπου τα παιδιά δηλώνουν τα ίδια το user name και το συνθηματικό τους (σελίδα 40 του pdf του εγχειρίδιου της ΤΣ, σελίδα 36 στην αρίθμηση σελίδων), πώς την εγκαθιστώ; Υποθέτω ότι πρέπει να την εγκαταστήσω σε τερματικό, αφού το εκκινήσω στον τοπικό δίσκο στο Ubuntu, και μετά να βάλω (γιά μία και μοναδική φορά ανά τμήμα) τα παιδιά να συνδεθούν με τον server μέσω του Ubuntu του τοπικού δίσκου τους, να δώσουν το συνθηματικό τους. (Τα user names τα έχω έτοιμα.)
Η εγκατάσταση, όμως, ειδικά της φόρμας πώς γίνεται; πάλι με τα scripts της ΤΣ στον τοπικό δίσκο κάθε τερματικού; (Ναί, αλλά δεν θέλω να έχουν διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ και Επόπτη.)

Υγ: Προτιμώ να δρω αργά, διότι με βοηθάει να σκέφτομαι!   :) Τώρα, αν κάτι είναι τόσο επείγον, όντως θα χρησιμοποιήσω το irc.

alkisg

Για να δεις τις διεργασίες μέσω τερματικού γράφεις: ps faux

Για να τις δεις με γραφικό τρόπο στο MATE πατάς Ctrl+Shift+Esc, Προβολή → Όλες οι διεργασίες, και Επεξεργασία → Προτιμήσεις → Διεργασίες → Πεδία: [v] Χρήστης.

Για τη φόρμα signup, επειδή το νέο LTSP χρησιμοποιεί την κανονική οθόνη σύνδεσης όπου δεν υπάρχει κουμπί "signup", πρέπει να γίνει επιλογή των τερματικών από τον Επόπτη και εκτέλεση της παρακάτω εντολής:
sudo /usr/share/sch-scripts/signup

Να ενημερώσουμε και το wiki σχετικά με αυτήν την αλλαγή.

Όλα τα παραπάνω αφορούν το LTSP και δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τοπικές εγκαταστάσεις. Τις τοπικές εγκαταστάσεις τις αγνοούμε τελείως, δεν χρειάζεται να τις μπουτάρουμε ούτε μία φορά.

> Τώρα, αν κάτι είναι τόσο επείγον, όντως θα χρησιμοποιήσω το irc.

Α δεν εννοούσα σε σχέση με το πόσο επείγον είναι κάποιο θέμα. Απλά μερικά προβλήματα είναι πολυσύνθετα και μπορεί να χρειαστούν 5 μέρες να λυθούν με text chat (είτε IRC είτε φόρουμ), ενώ μπορεί να λυθούν σε 5 λεπτά μέσω απομακρυσμένης βοήθειας VNC. Το IRC δηλαδή κυρίως χρησιμοποιείται ώστε να συντονιστεί η απομακρυσμένη βοήθεια.

mandarinos

Καλημέρα!

Έτοιμο και το δεύτερο εργαστήριο, με Kubuntu 20.04 LTS! Και χωρίς πρόβλημα σε διαφορά ανάλυσης στην οθόνη από server σε τερματικά. (Ο σερβεράκος μας είναι ένα παλιό διπύρηνο Dell Optiplex 755, φορτωμένο όμως με 8 GBytes και ssd, κι έχει μιά οθόνη μικρότερη απ' τις των τερματικών.) Τη διαφορά την καλύπτει αυτόματα το Kubuntu.

Θέμα προς επίλυση:  :)
Επειδή στην οθόνη εισόδου το Kubuntu (σε αντίθεση με το Mint) βγάζει δύο μπάρες εισόδου στοιχείων (user name / συνθηματικό), αυτό σημαίνει ότι ο κάθε μαθητής πρέπει να ξέρει το user name του. Μέχρι τώρα, επειδή δούλευαν στο εργαστήριο 1 με το Mint, έβλεπαν όοοοολα τα ονοματεπώνυμα, διάλεγαν το δικό τους με το πάνω βελάκι, δίναν το συνθηματικό τους (όποιοι φτιάξανε), και μπαίνανε.
Στο Kubuntu, όμως, πρέπει να ξέρουν το user name τους. Εντάξει, είναι πανεύκολο να το μαντέψουν, επειδή τα έφτιαξα με "rule of thumb". Δηλαδή, ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι papadopoulos_gia . Κι αν υπάρχει δεύτερος Γιάννης Παπαδόπουλος, τότε ο δεύτερος είναι papadopoulos_gia2 .

Αλλά:

Υπάρχει τρόπος να τα εκτυπώσω μέσα από από τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ;

(Οκ, όμως, δεν κόλλησα. Επειδή δεν βρήκα επιλογή γιά εκτύπωση, απλούστατα έκανα επιλογή ανά τμήμα, μετά έκανα screen capture, και τέλος τύπωσα τις εικόνες. Αλλά, λέμε γιά έτοιμη επιλογή μέσα στο μενού.)

Υγ: Ρώτησα τα μαθητούδια μου αν τα κουράζει ο τρόπος επιλογής ονοματεπωνύμου με το βελάκι, ώστε ν' αλλάξω την είσοδο και να μη φαίνονται 300 ονόματα. Απάντησαν αρνητικά, οπότε το άφησα. Αλλά καλό είναι να δουν και κάτι άλλο, στο 2ο εργαστήριο. Καλό είναι να βλέπουν διαφορετικά πράγματα.


mandarinos

Θέμα 2ον:  :)

- Ξεκινάω το VirtualBox από τον server.
- Ξεκινάω τα εικονικά Ms-Windows 10 (επίσης στον server).
- Ξεκινάω το Remmina από τα τερματικά.
- Επιλέγω πρωτόκολλο RDP, server 192.168.67.1, και συνδέομαι από περισσότερα του ενός τερματικά.

Εντάξει, βλέπουν Windows (και με προδιαγραφές μεγέθους οθόνης, αν θέλουν), αλλά: όταν ένας μαθητής κουνάει το ποντίκι του, τότε όλοι οι δείκτες ποντικιού κινούνται ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο. Και στα τερματικά, και στον server!!!

Έκανα κάτι λάθος στο στήσιμο;

Εντάξει, δεν έχει σημασία, απλώς αυτή η δυνατότητα στο σχολικό εργαστήριο Πληροφορικής είναι προς επίδειξη και τίποτε άλλο. Αλλά ρωτάω εγκυκλοπαιδικώς, για την πληρότητα της εγκατάστασης. (Μιά που η εικονική μηχανή επάνω στον server αναφέρεται και στο εγχειρίδιο της ΤΣ.)

alkisg

> Υπάρχει τρόπος να τα εκτυπώσω μέσα από από τη Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ;

Αρχείο → Εξαγωγή ως .csv → Το ανοίγεις, το ρυθμίζεις και το εκτυπώνεις από το LibreOffice

> Ξεκινάω τα εικονικά Ms-Windows 10 (επίσης στον server).

Τα Windows 10 δεν επιτρέπουν πολλαπλές συνδέσεις απομακρυσμένων χρηστών.
Χρειάζεται η έκδοση server μαζί με την αγορά των αντίστοιχων αδειών CAL.
Οπότε επειδή αυτό βγαίνει πάνω από χιλιάρικο, έχω χρόνια να ασχοληθώ.

Υποθέτω ότι εσύ ενεργοποίησες τον remote desktop server στο VirtualBox αντί μέσα στα Windows, γι' αυτό και βλέπουν όλοι την ίδια επιφάνεια εργασίας.

Μια καλύτερη λύση είναι ο κάθε μαθητής να τρέχει το δικό του Windows VM τοπικά στον fat client, οπότε έτσι θα φτάσει καλύτερα και η μνήμη RAM.
Ψάξε λίγο εδώ στο φόρουμ ή στο wiki, το έχουμε περιγράψει αρκετές φορές.

mandarinos

Καλημέρα!

Όπως προανέφερα, οκ και το δεύτερο εργαστήριο με το Kubuntu 20.04 LTS.

Αρνητικό:
- Θέλει εισαγωγή χρηστών από τη δική του φόρμα (όπως και το Mint), αλλοιώς δεν εμφανίζει τους πάνω από 55. (Χειρότερα ακόμη κι από το Mint, που μας κάνει τη χάρη να εμφανίσει ακόμη μερικούς!  :) )
- Απαιτεί συνθηματικό, κι όπως ακριβώς το θέλει κι αυτό! (Τουλάχιστον 8 χαρακτήρες, γράμματα με αριθμούς μαζί, να μην είναι διαδοχή χαρακτήρων / αριθμών, να μην είναι "παλίνδρομο" - πχ 12344321.) Δεν δέχεται κενά συνθηματικά, αντίθετα από το Mint.

Αναγκάστηκα να ξαναπεράσω όλα τα user names με το χέρι και να δώσω το ίδιο συνθηματικό σε όλους. Η μεταφορά μέσω αρχείου .csv δεν βοήθησε. Τελικά, κατάλαβα πως η διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ είναι για να κάνει εύκολη διαχείριση των χρηστών (πχ να τους συνάψει σε ομάδες, κλπ), όχι να τους εισάγει. (Προφανώς η εισαγωγή, αλλά χωρίς να τσινάει το GUI, ισχύει μονάχα για το καθαρό Ubuntu. Δεν το δοκίμασα, αλλά για να το γράφει το εγχειρίδιο της ΤΣ...)

Θετικό:
- Διαπίστωσα πως, προγράμματα που δεν τρέχουν στον server (πχ Google Earth Pro αυτόνομο - που το έχω ως δοκιμαστικό) λόγω μη συμβατότητας της κάρτας οθόνης (λόγω παλαιότητας κυρίως, και δευτερευόντως λόγω chipset), τρέχουν μιά χαρά στα τερματικά.

Ο server του εργαστηρίου 1 είναι της ίδιας "οικογένειας" με τα τερματικά (Intel chipset για λειτουργίες οθόνης), και δεν παρουσιάζει διαφορετική συμπεριφορά σε τέτοιες περιπτώσεις.


mandarinos

Με την ευκαιρία:

Μήπως ξέρει κανείς τί γίνεται με τα chipsets λειτουργιών οθόνης; Τα Intel και nVidia (παρά το βρισίδι του Τόρβαλντς στην nVidia!  ;D ) δεν έχουν πρόβλημα. (Με το "δοκιμαστικό" μου, το Google Earth pro.) Τα άλλα που κυκλοφορούν, όμως;