Αποστολέας Θέμα: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa  (Αναγνώστηκε 1676 φορές)

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« στις: 13 Μαΐ 2021, 01:17:48 μμ »
Γειά σας!

Ελπίζω να μην κομίζω γλαύκα ες Αθήνας (δηλαδή να μην το έχει αναπτύξει άλλος συνάδελφος το θέμα και γίνομαι κουραστικός), αλλά έστησα εργαστήριο με server το Linux Mint 20.1 Ulyssa.

Στο σχολείο μου (9ο Γυμνάσιο Βόλου) ήμασταν -ας πούμε- τυχεροί, διότι τα περασμένα Χριστούγεννα μας φέρανε server p330 της Lenovo και τερματικά v530s_07icr πάλι της Lenovo, όπως δώσανε σε αρκετά άλλα σχολεία ανά την Ελλάδα. (Καινούργια μηχανήματα, αν και λίγο σιτεμένα, χωρίς πχ usb 3.0! Η δέ Lenovo τά 'χει ήδη καταργήσει.) Ωστόσο, η τύχη μας (μου) σταμάτησε εδώ, επειδή η αρχιτεκτονική server-client ΔΕΝ δούλευε!... αν καί (υποτίθεται) προεγκατεστημένη, με Ubuntu 18.04 σε server και τερματικά. (Επίσης, στα τερματικά δεν υπήρχε η φόρμα, όπου τα παιδιά συμπληρώνουν μόνα τους το συνθηματικό τους. Αυτή που αναφέρεται στο εγχειρίδιο εδώ: https://ts.sch.gr/docs/odigies-egkatastasis-diaxirisis/369-odigos-egkatastasis-xrisis-ubuntu-ltsp-sch-scripts-epoptes-ekdosi-20-04/file , στη σελίδα 40 του pdf.)

Νομίζοντας, λοιπόν, ότι κάποιοι άλλοι (κι όχι η αφεντιά μου) έκαναν λάθος / ξεχάστηκαν, πήρα φόρα κι έκανα εξ αρχής εγκατάσταση με Mint (αφού αυτό είναι "παιδί" του Ubuntu), παρ' ό,τι οι ίδιοι οι προγραμματιστές του έχουν δηλώσει πως δεν το σκέφτονται στον ρόλο του server.

Εν πάσει περιπτώσει, δούλεψε άψογα. (Αφού πρώτα τα Αγγλικά των Κινέζων στο ψιλοάθλιο BIOS / UEFI των Lenovo με ταλαιπώρησαν αρκετά - ώσπου να καταλάβω πως με τη λέξη "legacy" δεν εννοούν το ΛΣ, αλλά το πρωτόκολλο ipv4.)

Γιά όσους-ες συναδέλφους θέλετε τη συνταγή master chef:
 • Εγκαθιστάτε το Mint το 20.1 στον server .
 • Καλείτε τα scripts του παραπάνω εγχειριδίου της ΤΣ, την επάνω σειρά μέσα στο πλαίσιο στη σελίδα 28 του pdf . (Αν έχετε και 32μπιτα clients, βοήθειά σας!  ;D )
 • Περνάτε τα user names των παιδιών ένα-ένα (εργόχειρο style!  :) ) στη φόρμα του ίδιου του Mint, κι όχι από τη διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ. Αυτό, διότι αν ξεκινήσετε από την τελευταία, η φόρμα χρηστών του Mint (η οποία αυτο-συμπληρώνεται ταυτόχρονα) φρακάρει κάπου στα 63-64 ονόματα χρηστών. (Τα επόμενα που θα βάλετε, τα δέχεται μέν, αλλά δεν τα παρουσιάζει.)
 • Δίνετε τις κατάλληλες εντολές του LTSP, ακολουθώντας τις οδηγίες (και την ευκολία) της διαχείρισης ΣΕΠΕΗΥ. (Να προτιμήσετε δύο κάρτες δικτύου, ώστε ν' απομονώσετε το router και τον εκτυπωτή του εργαστηρίου.)
Αυτά (πολύ χοντρικά), κι είστε έτοιμοι-ες!

Αυτή είναι η βασική εγκατάσταση, και τα δυό λόγια που έγραψα απευθύνονται σαφώς σε έμπειρους-ες συναδέλφους στο Linux. Ωστόσο, εδώ και κάμποσο καιρό γράφω ένα λεπτομερές σχετικό εγχειρίδιο, που απευθύνεται και σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ιδέα. (Μη σου πω, που βλέπουν τους υπολογιστές και τα παρεμφερή μηχανήματα ως έργα του Ακατονόμαστου / θηρίον των Βρυξελλών / 666!!!  ;D  ;D  ;D ) Είμαι κάπου στα μισά - όταν το τελειώσω, φυσικά και θα το βάλω on-line.

Από εκεί και μετά (μετά τη βασική εγκατάσταση, δηλαδή), όσα λέει το εγχειρίδιο (και πρόλαβα μέχρι στιγμής να τα δοκιμάσω) όντως παίζουν. Πχ εγκατάσταση VirtualBox της Oracle και Ms-Windows μέσα σ' αυτό. (Καί Ms-Windows με Remmina απ' τα τερματικά.) Συνδέσεις εκτυπωτή / scanner, κανένα πρόβλημα. Παρακολούθηση των τερματικών με mac addresses μέσω του "Επόπτη", επίσης απροβλημάτιστη. Multicasting των μαθημάτων (πχ Αγγλικά, κλπ) στις οθόνες των μαθητών, επίσης.
Το μόνο μέχρι στιγμής πρόβλημα ( ; ), είναι πως όποιο παιδί θέλει συνθηματικό δικό του στο user name του, πρέπει να έρχεται στον server, να το βάζει μέσω της φόρμας χρηστών του Mint. (Με την επίβλεψη του διδάσκοντος, φυσικά. Και μετά, εντολή του LTSP για "εξαγωγή" του συνθηματικού για την επόμενη εκκίνηση του τερματικού.)

Αυτά, και εύχομαι καλή τύχη σε όποιον-α δοκιμάσει!

Υγ: Καταλαβαίνετε πως το συγκεκριμένο στήσιμο αγνοεί παντελώς τα προεγκατεστημένα στα τερματικά Ms-Windows 10 και Ubuntu 18.04 . Αν θέλουμε τοπική εκκίνηση, κρατάμε κλειστόν τον server, εκκινούν οι μαθητές, και μετά τον ανοίγουμε. Θα δουν και Internet (αφού αυτό τους ενδιαφέρει!  :) ), μιά που ο server κάνει ip forwarding κανονικώτατα.
Υγ 2: Ο ελεύθερος χρόνος μου δυστυχώς είναι ελάχιστος, οπότε πιθανώτατα θ' αργήσω ν' απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις σας. Νά είστε πάντα καλά!
Υγ 3: Ναί, παίζει και τροποποίηση για παράδειγμα του προκαθορισμένου greeter, της προκαθορισμένης εικόνας εισόδου, και κάποιων άλλων παραμέτρων. Αλλά για τώρα -ώσπου να τελειώσω το σύγγραμμα, δηλαδή-, ψάξτε τα μόνοι-ες σας. (Το Διαδίκτυο έχει πάμπολλες σελίδες με οδηγίες.) Πιστεύω πως είναι καλύτερα έτσι, διότι στην πορεία θα μάθετε πολλά χρήσιμα πράγματα.
Υγ 4: Αν το σχολείο σας τυγχάνει και βαθμολογικό κέντρο (τον Ιούλιο), μην ξεχάσετε να φτιάξετε και καμιά δεκαριά χρήστες ακόμη, του τύπου: bathmo-01, bathmo-02, κλπ. Χωρίς συνθηματικό εισόδου.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαΐ 2021, 04:25:17 μμ από mandarinos »

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Εγχειρίδιο για server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #1 στις: 14 Μαΐ 2021, 12:31:01 μμ »
Όπως προανέφερα, γράφω ένα αρκετά εκτεταμένο εγχειρίδιο για τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική δικτύου στο εργαστήριο Πληροφορικής.
Αυτό το εγχειρίδιο ξεκινάει από στοιχειώδες επίπεδο, κυρίως για να βοηθήσει συναδέλφους εκπαιδευτικούς χωρίς εμπειρία, στο να στήσουν ένα παρόμοιο εργαστήριο. Οι έμπειροι, βέβαια, προσπερνάνε· αν και στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να πάρουν ιδέες.

Θα ήθελα, όμως, βοήθεια από έμπειρους συναδέλφους (που ξέρουν από προγραμματισμό συστήματος και scripting), ώστε να προκύψει η "κυριλέ" λύση στο "πρόβλημα του 2ου εργαστηρίου". (Εκθέτω παρακάτω.) Προσωπικά, παρ' ό,τι γνωρίζω αρκετά πράγματα, δεν έχω χρόνο να καθήσω να γράψω κώδικα.

Εννοείται ότι πλέον το εγχειρίδιο (με κοπυλέφτ, βέβαια) από προσωπικό θα γίνει συλλογικό έργο, με πλήρη αναφορά σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ακολουθεί το "πρόβλημα του 2ου εργαστηρίου", καθώς και οι χονδροειδείς λύσεις μου.


mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Το 2ο εργαστήριο Πληροφορικής
« Απάντηση #2 στις: 14 Μαΐ 2021, 01:03:00 μμ »
Πραγματική κατάσταση - case study:

Στο σχολείο μου (Γυμνάσιο) υπάρχουν 5 τμήματα στην Α', 4 στη Β', 4 στη Γ'. Άρα, οι ώρες Πληροφορικής βγαίνουν: (5x4)+(4x2)+(4x2) = 36, ενώ το ωράριο του σχολείου είναι 32 ώρες. Εντάξει, στήσαμε δεύτερο εργαστήριο, προς μεγίστη χαρά και της ταλαίπωρης συναδέλφου, που βγάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα.  :) Αλλά προκύπτει η εξής πιθανή (προβληματική) κατάσταση προς επίλυση:
Εντάξει, τα α / β / γ / δ τμήματα "πιστώνονται" στο εργαστήριο 1, και τα x / y / z / ω στο εργαστήριο 2. Τί γίνεται, όμως, εάν χρειαστεί να διατεθεί το εργαστήριο 1 σε μιά πχ έκτακτη ομιλία; τα παιδιά του τμήματος που έχει μάθημα εκείνη την ώρα, απλούστατα θα πάνε στο (κατά πάσα πιθανότητα) κενό εργαστήριο 2, για να μή χάσουν το μάθημά τους. Ναί, ωστόσο με τέτοιο ενδεχόμενο υπαρκτό - και με user name ξεχωριστό γιά κάθε μαθητή (αυτά με "μαθητή ανά pc" κλπ μεσοβέζικα, αφήστε τα) :

(α) Πρέπει οπωσδήποτε οι servers και των 2 εργαστηρίων να έχουν τους ίδιους χρήστες, δηλαδή όλους τους μαθητές. Άρα, δεν μπορούμε να κάνουμε την πάπια, περνώντας στο 1ο εργαστήριο μονάχα όσους πάνε εκεί και τους υπόλοιπους στο 2ο.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο, να μην ξαναπερνάμε με το χέρι 300 άτομα και στον 2ο server. Άρα, πρέπει πχ να περάσουμε τους χρήστες με αρχείο csv. Εντάξει, αρκεί να ξεπεράσουμε τον σκόπελο του ότι η φόρμα χρηστών του Mint δεν δείχνει πάνω από 63-64 χρήστες. Αν το ξεπεράσουμε αυτό, οκ.

Προσωπικά, τί θα έκανα:
- θα ξήλωνα τον M.2 σκληρό του 1ου server,
- θα τον έβαζα σε μιά πλακέτα PCI-express για M.2 (εδώ, προσέχουμε το "κλειδί" του δίσκου να είναι ίδιο με το "κλειδί" της πλακέτας - αν δεν ξέρουμε απ' αυτά, ρωτάμε το πλησιέστερο άτομο που ξέρει),
- θα έβαζα την πλακέτα σε slot επέκτασης σε υπολογιστή που σηκώνει τέτοιους δίσκους ως εκκινήσιμους (κατασκευής περίπου από το 2015 και μετά),
- θα κοτσάριζα και τον σκληρό του 2ου server (M.2 με τον ίδιο τρόπο, ssd Sata3 με καλώδια),
- θα ξεκινούσα με Ms-Windows και αντιγραφτήρι το AOMEI backupper, τη τζαμπέ έκδοση  :) , που όμως κάνει εκκινήσιμα αντίγραφα (δοκιμασμένα κι εγγυημένα),
- θα έκανα την αντιγραφή,
- και, τέλος, θα έβαζα κάθε δίσκο πίσω στη θέση του.

Θα μου πείς, υπάρχει και το Clonezilla, άρα εκκινείς τον 1ο server από το CD του Clonezilla, αφού πρώτα κοτσάρεις τον δεύτερο σκληρό. (Κι αποφεύγεις τη φασαρία ξήλωνε-ξαναβάλε σε άλλον υπολογιστή.) Ναί, απλώς έχω κάτι τέρμινα να το χρησιμοποιήσω, και δεν ξέρω κατά πόσο είναι αποτελεσματικό σήμερα ένα τότε μισοπαρατημένο project. (Μιά δοκιμή θα δείξει - όποτε βρω χρόνο, όμως.)

(β) Εάν ξεπεράσουμε το πρώτο εμπόδιο, κι οι μαθητές βρούν το user name τους και στον 2ο server, τότε πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια των ασκήσεών τους. Δηλαδή, τα αρχεία που γράφουν στον δίσκο.
Εντάξει, εδώ η (πρώτη) λύση (που μας έρχεται στο μυαλό) είναι απλούστατη: λέμε στους μαθητές να κρατάνε τις ασκήσεις τους σε φλασάκια, και δεν τρέχει τίποτε. Τα μεταφέρουν από το ένα εργαστήριο στο άλλο.

Ωστόσο, αφού οι δύο servers βλέπονται μέσα από το δίκτυο, δεν θα ήταν ωραίο να υπάρχει ένα ulititάκι  / ένα script, που να κάνει αυτόματη (αλληλο)ενημέρωση αμφοτέρων των servers; Δηλαδή, όπως καταλαβαίνετε, σ' αυτή την περίπτωση οι δύο servers ουσιαστικά πρέπει να δουλεύουν σε κατοπτρική λειτουργία (mirroring).
Ναί, μόνο που επειδή το Linux δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, σαν κάτι άλλα ΛΣ (ονόματα δέ λέμε, υπολήψεις δέ θίγουμε!  :) ), δεν ξέρω κατά πόσο ένα script μπορεί να πάρει από μόνο του άδεια να μεταφέρει αρχεία από το /home του server 1 στο /home του server 2 (και αντιστρόφως). Οπότε, πάμε σε ημιαυτόματη λύση, δηλ. (όποτε υπάρχει τροποποίηση σε κάποιο από τα αρχεία των /home, ή προσθήκη νέου) να εμφανίζεται ένα σημαιάκι κάτω στη μπάρα (όπως με τις ανανεώσεις), κι ο εκπαιδευτικός που κάνει μάθημα εκείνη τη στιγμή, να δίνει την άδεια ενημέρωσης από θέση administrator.
Κι επειδή δεν είναι σωστό κάθε τρείς και λίγο να ξεπετάγεται το σημαιάκι, τότε θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε το σχετικό script να ειδοποιεί πχ στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας.

Αυτά, ως πρώτες σκέψεις. Θα χαιρόμουν πάρα πολύ, αν συνεισφέρατε στη λύση!
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαΐ 2021, 01:24:49 μμ από mandarinos »

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Τα περιεχόμενα του συγγράμματος!
« Απάντηση #3 στις: 14 Μαΐ 2021, 01:39:40 μμ »
Ο πίνακας περιεχομένων, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:

- - - - - - - - - - - - - - -

Δυό λόγια

Τα "προσεχώς" (ToDo list)

Προλεγόμενα
i. Σε ποιούς απευθύνεται
ii. Αγγλική, ή Ελληνική ορολογία;
iii. Τί καλύπτει και τί όχι

Εισαγωγή
i. Η σημερινή κατάσταση στο computing
ii. Τί ζητάμε από την τοπολογία server-clients
iii. Τί πράγματι παίρνουμε ως τελικό αποτέλεσμα
iv. Γιατί το Linux;
v. Προς τί η όλη περιγραφόμενη προσπάθεια;Μέρος Α' - η βασική εγκατάσταση

01. Το hardware
i. Υπολογιστές, motherboards, προσέσσορες
ii. Μνήμες
iii. Σκληρός δίσκος
iv. Οθόνη
v. Routers και switches
vi. Καλωδίωση και κλίπς RJ45
vii. Μεγέθη μνήμης

02. Το software του server
i. Εγκατάσταση του Linux Mint
ii-α. Ακριβής ρύθμιση των συνδέσεων του δικτύου
ii-β. Εγκατάσταση των scripts της Τεχνικής Στήριξης

03. Ρυθμίσεις στα τερματικά
i. Προκαταρκτικές ενέργειες
ii. Ρυθμίζοντας το BIOS / UEFI
iii. Δικτυακή εκκίνηση μέσα από ΛΣ; Όχι, ευχαριστώ!

04. Ξανά στον server
i-α. Χρήστες και ομάδες
i-β. Συνθηματικά (passwords) χρηστών
ii. Ρύθμιση της οθόνης εισόδου των χρηστών
iii. Τρόπος εισόδου των χρηστών
iv. Ρύθμιση του "Επόπτη"

05. Όλα μαζί σε λειτουργία
i. Δοκιμή πρώτης εισόδου σε τερματικό
ii. Δοκιμή καλής λειτουργίας του "Επόπτη"
iii. Δοκιμή μαζικής "εκπομπής" προς τα τερματικάΜέρος Β' - τα πρόσθετα

06. Περιφερειακά
i. Εκτυπωτής
ii. Scanner
iii. Κάμερα Διαδικτύου (Web camera)


07. Προαιρετικές εγκαταστάσεις

server
i. Πρόσθετο διδακτικό υλικό γιά άλλα μαθήματα
ii. Εγκατάσταση του VirtualBox (VB)
iii-α. Εγκατάσταση των Ms-Windows μέσα στο VB
iii-β. Εγκατάσταση του Remmina

τερματικά
iii-γ. Βλέπουμε τα Ms-Windows του VB με το RemminaΜέρος Γ' - παραλλαγές σ' ένα θέμα

08. Server και με άλλα ΛΣ παράλληλα

09. Το δεύτερο εργαστήριο

10. Στον Σύλλογο ΔιδασκόντωνΕπιλογικά

11. Κοστολόγιο

12. Σύνδεσμοι ανά κεφάλαιο

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Ήδη γραμμένα
« Απάντηση #4 στις: 14 Μαΐ 2021, 01:41:08 μμ »
Είναι τελειωμένα όλα, μέχρι και το τέλος του Μέρους Α'. Μένει να ρίξω, ίσως, ένα "χτένισμα".

Τα υπόλοιπα, γράφονται τμηματικά - ανάλογα τον ελεύθερο χρόνο και τα κέφια!

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 6192
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #5 στις: 14 Μαΐ 2021, 01:49:38 μμ »
@mandarinos, αν κατάλαβα καλά, η λύση που σου ταιριάζει καλύτερα είναι "ένας εξυπηρετητής, πολλά εργαστήρια":
https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/Προχωρημένα/Πολλά_εργαστήρια

Ένας LTSP server μπορεί άνετα να σηκώσει και 2 και 5 εργαστήρια.
Και ένας LTSP client σε κάθε εργαστήριο θα δουλεύει ως τοπικός Epoptes server.
Προτείνεται να έχει 2 κάρτες δικτύου σε λειτουργία bonding, για διπλάσια ταχύτητα.
Βέβαια αν προτιμάτε τη λειτουργία ξεχωριστού switch/υποδικτύου LTSP, κι αυτό γίνεται εύκολα.

Έτσι είναι πάρα πολύ απλή η εγκατάσταση και η χρήση του εργαστηρίου και δεν χρειάζεται κανένας συγχρονισμός.

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #6 στις: 14 Μαΐ 2021, 02:27:29 μμ »
Μάλιστα... Παρ' ό,τι διάβασα προσεκτικά (εκεί που μ' ενδιέφερε!) το εγχειρίδιο της ΤΣ, προσπέρασα το ότι μπορούμε να έχουμε κι άλλον (μονάχα) "Epoptes" server. Καλώς, αυτό κανονίζεται με λίγες δοκιμές. Συν (υποψιάζομαι) το να κάνω τη μαϊμού απάνω σε φορητή σκάλα, για να βάλω την απαραίτητη καλωδίωση για την απ' ευθείας σύνδεση των 2 εργαστηρίων.  :) :)

Επειδή, τώρα, μας έδωσαν server και 18 τερματικά, τα 10 πήγαν στο εργαστήριο 1, και τα υπόλοιπα 8 στο 2ο. Όπου έβαλα ως server ένα refurbished Dell Optiplex 755 του 2013 νομίζω, που τό 'χαμε και καθόταν.  :) (Αφού πρώτα του πέρασα το πιό πρόσφατο BIOS που υπήρχε διαθέσιμο απ' την εταιρεία του.) Έ, αφού σηκώνει 8 Giga μνήμη (DDR2 στα 667, μην παίρνουμε και θάρρος!), θα του προσθέσω σιγά-σιγά. Συν ένα δισκάκι sata-3 των 256 GBytes. Οπότε, πιστεύω μετά θα είναι αρκετά αξιοπρεπές ως σερβεράκος ανάγκης.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Όταν θα έχω περατώσει, θ' ανακοινώσω εδώ το αποτέλεσμα. (Και στο σύγγραμμα, βεβαίως-βεβαίως!  :) )


mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #8 στις: 15 Μαΐ 2021, 09:22:01 πμ »
Καλημέρα Άλκη, καλημέρα εις άπαντας!

Λοιπόν, λογικά θέλω / πρέπει να έχω τα εξής:
- Θέλω τον server του LTSP στο εργαστήριο 1, γιά όλα τα εργαστήρια που υπάρχουν / θα υπάρξουν στο σχολείο. (Για να μην ξαναπερνάω τον κατάλογο χρηστών σε δεύτερο, τρίτο... κοκ server.)
- Άρα, τα τερματικά και του εργαστηρίου 2 ξεκινάνε δικτυακώς απ' αυτόν.
- Άρα, συνδέω με απ' ευθείας καλώδιο το εργαστήριο 1 με το εργαστήριο 2 (κι αργότερα, ίσως, και άλλα εργαστήρια), ώστε τα εργαστήρια (κυρίως οι εκτυπωτές) να είναι απομονωμένα από το υπόλοιπο δίκτυο.

Με τις απαιτήσεις αυτές, η δικτύωση πρέπει να είναι κάπως, όπως φαίνεται στα σχήματα. (Έκοψα το σχήμα στα δύο, για να μη γίνει πολύ πλατύ.)

Το switch x4 υπάρχει απλά γιά δίκαιη κατανομή στα δύο εργαστήρια του διαθέσιμου bandwidth.

« Τελευταία τροποποίηση: 15 Μαΐ 2021, 09:49:03 πμ από mandarinos »

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #9 στις: 15 Μαΐ 2021, 09:31:38 πμ »
Τώρα, σ' αυτά:

- Ο server 2 ξεκινάει από τον δίσκο του, και του ορίζω στατική ip (μέσα στα πλαίσια του υποδικτύου 192.168.67.xxx). Και μάλιστα, ξεκινώντας από χαμηλά. (Διότι, όταν ξεκινάνε τα τερματικά, το dhcp αρχίζει να γεμίζει το υποδίκτυο με διευθύνσεις από ψηλά - 192.168.67.2, 192.168.67.3, κλπ.)
- Ορίζω στατικές ip και για τους εκτυπωτές των εργαστηρίων, με τον ίδιο τρόπο.
- Στον server 2 δεν εγκαθιστώ LTSP (γιά να μην κάνουν απ' αυτόν δικτυακή εκκίνηση τα τερματικά), αλλά εγκαθιστώ τον Επόπτη - και δή, χωρίς χρήση των scripts της ΤΣ. (Οδηγίες από εδώ: https://epoptes.org/installation/ )
- Ρυθμίζω τον Επόπτη του server 2, ώστε να βλέπει τα τερματικά του εργαστηρίου 2 και μόνον αυτά.

Πιστεύω ότι αυτές είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνω. Μόνο που απομένει ένα πράγμα: Πού μπορώ να βρω τα μαθήματα, ώστε να τα εγκαταστήσω όπως εγκαθιστώ τα υπόλοιπα προγράμματα; Εντάξει, με τα scripts της ΤΣ αυτή η δουλειά γίνεται αυτόματα, αλλά για τον server 2 θα ήθελα να την κάνω με τον κλασικό τρόπο εγκατάστασης.

Υγ: Αν κάποιοι συνάδελφοι δοκιμάσουν αυτή τη λύση και φτάσουν στο στάδιο να δώσουν στατικές ip, ας μην παραξενευτούν που αρχίζω από το 192.168.67.250, κι όχι από το 255. Το είχα δοκιμάσει παλιά στα γραφεία του συλλόγου, προσπαθώντας να ρυθμίσω φωτοτυπικό "θηρίο" με θύρα Ethernet, και (δεν ξέρω γιά ποιό λόγο) δεν δεχόταν με τίποτε τις διευθύνσεις από 251 μέχρι 255. Σε σημείο να με κάνει ν' αναρωτιέμαι αν στέκομαι στα καλά μου, κι αν όντως σκαμπάζω από Πληροφορική!  :) Οπότε, παθώς και μαθώς. (Άλλως: κάηκ' η γριά στο χυλό, κλπ.)

Αν έχει κάποιος την περιέργεια, θα του πω τη μάρκα και το μοντέλο από Δευτέρα. Δεν τα θυμάμαι τώρα.

Υγ 2: Σαφώς έχω χάριτας προς τον Άλκη για τη βοήθεια!

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 6192
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #10 στις: 15 Μαΐ 2021, 11:28:09 πμ »
Μιλώντας γενικά, στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται οι clients να ξεκινάνε και τοπικά (π.χ. Windows) και ο LTSP server να είναι offline, το 192.168.67.x υποδίκτυο δεν είναι κατάλληλο, είναι καλύτερα όλα στο ίδιο (είτε 10.x είτε 192.168.1.x).

Όταν χρησιμοποιείται το 192.168.67.x, τότε η IP του server πρέπει να είναι 192.168.67.1, ενώ οι clients παίρνουν IPs στο παρακάτω range που έχει ρυθμιστεί αυτόματα στο ltsp-dnsmasq.conf:
dhcp-range=192.168.67.20,192.168.67.250,12h

Σχετικά με το σχήμα που ανέβασες, μια χαρά είναι. Με δύο κάρτες δικτύου, το switch x4 δεν νομίζω ότι έχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με το να συνδέσεις απευθείας τον server στο switch1 x16.
Όμως αν δώσεις 12 ευρώ για το switch x4, και ακόμα 10 ευρώ για μια τρίτη κάρτα δικτύου για τον server, μπορείς να κάνεις:

Internet <-> eth0 [ltsp-server] eth1,2 <=> switch x4

Συνδέοντας με δύο καλώδια με το switch x4, διπλασιάζεις την ταχύτητα από 1 Gbps σε 2 Gbps, ενώ όποιος θέλει μπορεί να βάλει και ακόμα περισσότερες.
Οι eth1,2 θα είναι bonded μέσω network-manager, και θα έχουν κοινή IP=192.168.67.1.

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 6192
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #11 στις: 15 Μαΐ 2021, 12:35:30 μμ »
- Στον server 2 δεν εγκαθιστώ LTSP (γιά να μην κάνουν απ' αυτόν δικτυακή εκκίνηση τα τερματικά), αλλά εγκαθιστώ τον Επόπτη - και δή, χωρίς χρήση των scripts της ΤΣ. (Οδηγίες από εδώ: https://epoptes.org/installation/ )

Σόρρυ ήταν πολλά και μερικά δεν τα πρόσεξα με την πρώτη.

Ο server 2 είναι ltsp client, δεν έχει ούτε δίσκο ούτε λειτουργικό.
Δες αυτό: https://epoptes.org/documentation/run-fat/#locally
...το οποίο το έγραψα ως απάντηση σε αυτό: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=8589.0

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #12 στις: 16 Μαΐ 2021, 02:09:56 μμ »
Οκ, από αύριο δοκιμάζω τερματικό με δικτυακή εκκίνηση ("diskless") ως server του Επόπτη, με το LTSP στον κυρίως server. Δοκιμή με τρίτη κάρτα δικτύου κλπ, αργότερα. Να περάσω και το περίφημο καλώδιο πρώτα!

mandarinos

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 146
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #13 στις: 17 Μαΐ 2021, 12:39:10 μμ »
Καλημέρα εις άπαντας!

Το φωτοτυπικό, που δεν δεχόταν τις διευθύνσεις .250 έως .255, είναι το Rex Rotary MP2501sp. Απλώς για την ιστορία.

Η λύση "ένας LTSP server / περισσότεροι του ενός Epoptes servers" δούλεψε όντως, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Επειδή, όμως, σ' ένα παλιό 32μπιτο μηχάνημα (από χορηγία του 2001 στο εργαστήριο, με Ms-Windows XP πάλαι ποτέ στον δίσκο του) που είχαμε στον σύλλογο, το οποίο πλέον από σύγχρονα ΛΣ σήκωνε μόνο Ubuntu (32μπιτο σκέτο, ούτε κάν Kubuntu 18άρι 32μπιτο), είδα ξυνισμένα μούτρα (όταν το έφτιαξα ξανά έτοιμο προς χρήση), κι επειδή αρκετός κόσμος (ακόμη και συνάδελφοι-ισσες) αντιδρά (ακόμη σήμερα...) στο άκουσμα της λέξης "Λίνουξ", το σκέφτηκα... το ξανασκέφτηκα...

...και τελικά, θα εφαρμόσω μια μεσοβέζικη λύση στο 2ο εργαστήριο: server με Ubuntu 20.04 desktop με τα scripts της ΤΣ κλπ γνωστά μεν, ώστε να μεταφέρω εύκολα τους χρήστες με αρχείο .csv (και να ξεμπλέξω)...

...πλην όμως με φάτσα KDE-Plasma. Οπότε, οι αρχάριοι στο Λίνουξ θα βρουν ένα οικείο τους παραθυρικό περιβάλλον (με την "έναρξη" κάτω αριστερά, κλπ) και δεν θα τους πιάνει μεταφυσικός φόβος.  :)

Γιά όποιον συνάδελφο θέλει, οδηγίες για την εγκατάσταση του KDE-Plasma επάνω στο Ubuntu, εδώ: https://techsphinx.com/linux/install-kde-ubuntu/ .

Τώρα, θα με ρωτήσεις, γιατί δεν το έκανα αυτό και στο 1ο εργαστήριο;
- Επειδή θεωρώ το Mint λιγάκι πιό εύχρηστο απ' το Ubuntu.
- Επειδή είμαι παρορμητικός χαρακτήρας.  :)
- Επειδή, όταν βρίσκω ασυμφωνία σε εγχειρίδιο χρήσης και συσκευή / πρόγραμμα, πάντα ψάχνω την αιτία (και είμαι ικανός να ξεκινήσω το ψάξιμο από "λευκό χαρτί").
- Επειδή στην Πληροφορική, αν δεν διαβάζεις και δεν πειραματίζεσαι συνεχώς, μένεις πίσω απ' τις εξελίξεις.
- Και γιά ποικιλία, βρέ αδερφέ... μήπως φιλοτιμηθεί κανένα φιλομαθές παιδί και με ρωτήσει, να του πω δυό πράγματα παραπάνω - και πέρα απ' τη στάνταρ ύλη του μαθήματος.

alkisg

 • Τεχνικός / καθαρίστρια
 • *****
 • Μηνύματα: 6192
  • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: Server-client με Linux Mint 20.1 Ulyssa
« Απάντηση #14 στις: 17 Μαΐ 2021, 03:49:43 μμ »
...πλην όμως με φάτσα KDE-Plasma. ...
Γιά όποιον συνάδελφο θέλει, οδηγίες για την εγκατάσταση του KDE-Plasma επάνω στο Ubuntu, εδώ: https://techsphinx.com/linux/install-kde-ubuntu/.

Προσωπικά δεν μου αρέσει που το GNOME προσπαθεί να κάνει το interface συμβατό με μικρές συσκευές, αλλά σε βάρος της desktop εμπειρίας.
Το MATE ήταν καλή άμεση εναλλακτική, αλλά δεν έχει αρκετούς developers για μόνιμη λύση.
Οπότε έχω αρχίσει κι εγώ να εγκαθιστώ το KDE σε διάφορα συστήματα για να το βλέπω καθημερινά στην πράξη πώς πάει.  ;)

Μόνο να πω ότι δεν είναι καλό να εγκαθιστούμε μια έκδοση Ubuntu, π.χ. GNOME, και από πάνω να βάζουμε δεύτερο desktop environment, π.χ. KDE/Plasma, όπως προτείνει το άρθρο, επειδή κάποια services θα καταλήξουν να τρέχουν διπλά και θα βαραίνουν το σύστημα δίχως λόγο.
Καλύτερα λοιπόν καθαρό Kubuntu 20.04 ή καθαρό Debian Bullseye με KDE.

Btw για το Mint έχω αναφέρει αρκετές φορές την αρνητική άποψη που έχω, π.χ. εδώ.