sch-scripts: εγκατάσταση Ubuntu 10.04 / LTSP σε σχολικά εργαστήρια

Ξεκίνησε από alkisg, 09 Ιουν 2010, 03:35:30 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Νέα έκδοση 10.04.37, προστέθηκε αυτόματη απενεργοποίηση του flow control.

Όσοι έχουν gigabit σύνδεση server <=> switch και 100mbps σύνδεση switch <=> clients, και υποστηρίζει η κάρτα δικτύου του server τους το ethtool, θα δουν δεκαπλάσια ταχύτητα δικτύου.

Αν δεν έχετε ήδη εγκατεστημένο το ethtool (μπαίνει με τη λίστα πακέτων "Κοινά"), εγκαταστήστε το από το synaptic.

orchid

Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω μήπως και καταφέρω να ελέγχω καλύτερα τα 25 παιδιά της κάθε τάξης του δημοτικού και γλιτώσω τα "Κυρία, κυρία!"  :P
Άννα Βεσυροπούλου - ΠΕ19

apapakL

Παράθεση από: alkisg στις 23 Σεπ 2010, 10:56:07 ΜΜ
Νέα έκδοση 10.04.37, προστέθηκε αυτόματη απενεργοποίηση του flow control.

Όσοι έχουν gigabit σύνδεση server <=> switch και 100mbps σύνδεση switch <=> clients, και υποστηρίζει η κάρτα δικτύου του server τους το ethtool, θα δουν δεκαπλάσια ταχύτητα δικτύου.

Αν δεν έχετε ήδη εγκατεστημένο το ethtool (μπαίνει με τη λίστα πακέτων "Κοινά"), εγκαταστήστε το από το synaptic.

Και πάλι συγχαρητήρια για την απίστευτη δουλειά!!

Αν συνδέσω στο ήδη υπάρχον 100άρι switch ένα 5πορτο gigabit switch θα δω διαφορά στη ταχύτητα με την απενεργοποίηση του flow control;

alkisg

Δυστυχώς όχι. Το πιο φτηνό που μπορείς να βρεις που να κάνει δουλειά είναι κάτι τέτοιο (60 ευρώ).

haritak

Ερώτηση : Μπορεί ο server να είναι 10.04 64bit με clients i386 ?

alkisg

Μπορεί, αλλά δεν προτείνεται, ούτε από τα sch-scripts, ούτε από την Canonical, ούτε από την Adobe, ούτε από την Mozilla.
Για desktop χρήση (όπως είναι τα σχολεία) προτιμήστε ακόμα 32bit αρχιτεκτονικές, και αν έχετε πάνω από 4 Gb RAM θα μπει αυτόματα ο -pae kernel και θα τη βλέπει όλη.

elf

Μετά την αναβάθμιση του gpxe τρέχουν μια χαρά και τα 8 μηχανήματα!
Έφτιαξα 12x8=96 λογαριασμούς μεσα από το sch-scripts, όπως a1-01, a1-02,..., a2-01 κοκ, μόνο που δεν μπορώ να κάνω login με αυτούς γιατί είναι απενεργοποιημένοι. Δεν έβαλα password κατά τη δημιουργία. Υπάρχει τρόπος να τους ενεργοποιήσω μαζικά;

alkisg

Το πιο εύκολο είναι απλά να τους σβήσεις και να τους ξαναφτιάξεις:
for u in a1-01 a1-02 a1-03; do sudo deluser --remove-home $u; done

elf

Και μια τελευταία ερώτηση: έβαλα ένα ακόμα παλιό υπολογιστή με επεξεργαστή celeron 500mhz και 64mb κάρτας γραφικών. Το θέμα είναι ότι έχει 512mb ram γιατί περίσσευε από άλλο χαλασμένο υπολογιστή και ξεκινά ως fat client. Ισχύει αυτό ή υπάρχει λάθος στις ρυθμίσεις μου; Στην οθόνη εκκίνησης κινώ το ποντίκι και βλέπω να γεμίζει η οθόνη βελάκια, ενώ δεν καταφέρνω να συνδεθώ. Αν κατάλαβα καλά από το ltsp.conf  μπορώ να το εκκινήσω ως thin γράφοντας
[00:20:18:8D:EF:10]
LTSP_FATCLIENT=False
Είναι σωστό; Υπάρχει τρόπος να θέσω γενικό περιορισμό και για τον επεξεργαστή για να φορτώνεται ως thin ένα μηχάνημα;

alkisg

elf, καλύτερα να κάνεις ξεχωριστά θέματα για κάθε πρόβλημα ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τα βρίσκουν κι άλλοι συνάδελφοι.
Για τον fat client, ακριβώς όπως τα λες. Εφόσον έχει > 512 MB RAM και εφόσον έχεις φτιάξει fat chroot, προσπαθεί να δουλέψει ως fat client, αλλά αφού είναι τόσο παλιός, θα πάει πολύ καλύτερα ως thin, και επομένως βάλε LTSP_FATCLIENT=False όπως είπες.

Δεν υπάρχει τρόπος για να ορίσεις thin/fat με βάση τον επεξεργαστή, μόνο με βάση τη RAM, δηλαδή αν βάλεις FAT_RAM_THRESHOLD=600 τότε μόνο όσοι έχουν πάνω από 600 MB RAM θα φορτώνονται ως fat.

Για το πρόβλημα με το ποντίκι αν θες έλα από το IRC, αλλά δε νομίζω ότι αξίζει να τον δουλέψεις ως fat client τον συγκεκριμένο υπολογιστή...

Wizard

Θα μπορεί να κάνει κάποιος εγκατάσταση των sch-scripts αν κάνει καθαρή εγκατάσταση Ubuntu 10.10 ή πρέπει να πάει σε 10.04;
Επίσης, αν έβαζε κάποιος Linux Mint, λογικά τα sch-scripts δεν θα έπαιζαν σωστά;

alkisg

#41
Θα πρέπει να πάει σε 10.04. Δεν θα δημοσιευθεί καν πακέτο sch-scripts για την 10.10, ούτε και διορθωμένα πακέτα LTSP, gnome-session κτλ στα αποθετήρια, λόγω περιορισμένου ανθρωποδυναμικού και χρόνου για δοκιμές και διορθώσεις όχι μόνο στα sch-scripts αλλά και στο ίδιο το LTSP καθώς και σε άλλα πακέτα.

Το Ubuntu προσπαθεί να είναι φιλικό στον desktop χρήστη και αυτό το καταφέρνει καλά, αλλά ο συχνός κύκλος εκδόσεών του καθώς και το γεγονός ότι τραβάει τα πακέτα του από το Debian unstable για τις μη LTS εκδόσεις (ενώ στις LTS τραβάει από το testing), το κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις λίγο ασταθές τους πρώτους μήνες μετά την κυκλοφορία του. Δεν θα βόλευε να γίνεται υποστήριξη όλων των σχολικών εργαστηρίων αν αυτά αναβαθμίζανε λειτουργικό ανά εξάμηνο, θα είναι πολύ πιο σταθερό αν αυτό γίνεται ανά διετία, από LTS σε LTS.

Μάλιστα, οι LTS (Long Term Support) εκδόσεις λαμβάνουν αναβαθμίσεις για 3 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες μόνο για 1,5. Και στο μεσοδιάστημα βγαίνουν και αναβαθμισμένες εκδόσεις LTS, π.χ. 10.04.1, 10.04.2, 10.04.3 κτλ.

Επίσης, η 10.04 επειδή είναι LTS έκδοση θα δέχεται απευθείας upgrade στην επόμενη LTS, την 12.04.
Ενώ η 10.10 δεν είναι LTS και έτσι θα πρέπει να "περάσει" από όλα τα ενδιάμεσα upgrades για να φτάσει στην 12.04.

Αν τώρα κάποιος προχωρημένος χρήστης θέλει να δηλώσει χειρωνακτικά το deb http://ppa.launchpad.net/ts.sch.gr/ppa/ubuntu lucid main στις πηγές του ακόμα κι αν έχει την 10.10, ίσως τα sch-scripts να παίξουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά δυστυχώς αυτή η λύση δεν θα υποστηρίζεται.


Για το Linux Mint είχα ακούσει που ανέφεραν διάφορα προβλήματα στο LTSP (συγκεκριμένα με την υποστήριξη του LTSP για Mint, όχι γενικά προβλήματα του Mint), δεν το δοκίμασα όμως ποτέ. Αν κάποιος προχωρημένος χρήστης αποφασίσει να το βάλει και αντιμετωπίσει προβλήματα, θα πρέπει να τα λύσει στο κανάλι #ltsp ή στην αντίστοιχη mailing list. Τα sch-scripts λογικά θα παίξουν, αλλά και πάλι δεν έχουν δοκιμαστεί σ' αυτή τη διανομή.

alkisg

Αναρτήθηκε από την ΕΛΛΑΚ και το βίντεο της παρουσίασης των sch-scripts στην ημερίδα «Έργα ΕΛΛΑΚ για το Δημόσιο Τομέα»: http://conf.ellak.gr/publicsector/?page_id=12

gioufkas

Συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλεία. Θα ήθελα και εγώ να βάλω τους μαθητές μου στη φιλοσοφία του ανοικτού λογισμικού.

Θέλω να στήσω το project στο εργαστήριό μου.
Εχω ένα ρουτερ speedtouch 530i THOMSON
Hardware specifications
• Interfaces:
- LAN:
• 10/100Base-T (RJ45)
• MDI/MDI-x autosensing
• 1 Ethernet port
- WAN:
• ADSL line (RJ11) for ADSL/POTS or ADSL/ISDN
• Dimensions: 33 x 153 x 180 mm
(1.30 x 6.02 x 7.09 in.)
• Temperature: 0° to 40° C (32 to 105 F)
• Humidity: 20% to 80%
• AC voltage: 100 to 120, 220 to 240 V
• Frequency: 50/60 Hz
ADSL modem specifications
Και ένα switch tp-link 16-port 10/100Mbps
Οι υπολογιστές του εργαστηρίου είναι τριετίας

Πρέπει να πάρω άλλο switch (ή και ρουτερ) με τουλάχιστον μια θύρα gigabit;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

alkisg

Router δεν χρειάζεται, όμως για καλές ταχύτητες είναι απαραίτητο ένα switch με μία τουλάχιστον θύρα gigabit, σαν αυτό που είπα παραπάνω με τα 60 €.

Αν τυχόν οι υπολογιστές του εργαστηρίου έχουν gigabit κάρτες τότε αξίζει τον κόπο να πάρεις πλήρες gigabit switch, αλλιώς και με μία μόνο gigabit θύρα καλά είναι.