Τέλος υποστήριξης Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts από το ΙΤΥΕ

Ξεκίνησε από alkisg, 04 Ιαν 2024, 09:18:42 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gregflo

Παράθεση από: drpavlos στις 22 Ιαν 2024, 09:39:03 ΠΜΤι να πω!!!
Ειλικρινά δεν έχω λόγια.
Δουλεύω στα δημοτικά της Δ' Αθήνας χρόνια. Έχω στήσει τον Επόπτη ήδη σε δύο σχολεία. Συνειδητοποίησα το πρόβλημα σήμερα μόλις, που προσπάθησα να τον στήσω και στο σχολείο που ήρθα. Προφανώς, για άλλη μια φορά, ο εθελοντισμός, η συναδελφικότητα και η προσφορά δεν εκτιμήθηκε.
Εκείνο που δεν κατάλαβα και που δεν θα καταλάβω είναι γιατί το Υπουργείο πετάει τα χρήμα στα windows και δεν πάει στη δωρεάν λύση που προσφέρεται. Είναι προφανής φυσικά η απάντηση, ωστόσο δύσκολα γίνεται digest.
Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την βοήθειά σου, όλα αυτά τα χρόνια, κι ελπίζω να δοθεί σύντομα μία λύση.

Με εκτίμηση
Παύλος Κ. Δράκος
γιατί είναι ΑΣΧΕΤΟΙ!!!!

elf

Από ό,τι κατάλαβα, το θέμα είναι μόνο γραφειοκρατικό, δηλαδή η τηλε-εργασία καταργείται και δε λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα όπως συνήθως.
Δεν μπορεί να γίνει μια ρύθμιση στη σύμβαση να μην είναι ανά ώρα εργασίας αλλά ανά εργαστήριο που υποστηρίζεται; θα έχουν υπάρξει στο δημόσιο και συμβάσεις που δεν είναι με ωρομίσθιο. Εκτός και αν προβάλλουν το θέμα της τηλε-εργασίας για άλλους λόγους...
100 άνθρωποι εδώ μέσα λέμε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη για τη δουλειά μας και ακόμα περισσότεροι που δεν έχουν εκφραστεί.

alkisg

Αν κατάλαβα καλά υπήρχε ένα workaround, να ανατεθεί το έργο σε κάποιο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο να "προσλάβει" τους καθηγητές - αυτό τότε θα ήταν για συγκεκριμένο έργο και δεν θα θεωρούνταν τηλεεργασία.
Νομίζω αυτή η λύση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή απαιτούσε διόρθωση του τεχνικού δελτίου και ξανά από την αρχή εγκρίσεις από το Υπουργείο κλπ.
Ίσως αν φανεί η αναγκαιότητα του έργου, να μπουν στον επιπλέον κόπο και να το κάνουν είτε άμεσα είτε σε κάποια μελλοντική προκήρυξη.

Δυστυχώς στα γραφειοκρατικά είμαι κουμπούρας οπότε μπορεί να μην τα μεταφέρω σωστά.

mkassapakis

Καλημέρα, ποιός είναι ο υπεύθυνος φορέας/ομάδα/άτομο στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε για το θέμα αυτό;
Εννοώ να στείλουμε ο καθένας μας e-mail στον αρμόδιο εκφράζοντας την ανάγκη να βρεθεί άμεσα μία λύση.
Έχουμε κάποιο συγκεκριμένο mail σε κάποιο γραφείο του υπουργείου; στην Τεχνική Στήριξη; ή κάπου αλλου;
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

alkisg

@mkassapakis προσωπικά δεν γνωρίζω ποιο τμήμα του Υπουργείου είναι υπεύθυνο για την καλή λειτουργία των ΣΕΠΕΗΥ. Ελπίζω ότι αν μαζευτούν εδώ αρκετά καλά σχόλια, θα φιλοτιμηθεί κάποιος στην κατάλληλη θέση να σπρώξει το θέμα...

@d_oikon μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Αν κάνετε τα updates, ρισκάρετε να πάθετε κάτι σαν αυτό του Google Chrome, που από τον Οκτώβρη και μετά σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανοίγει. Για τέτοια προβλήματα συνήθως στέλνω νέα έκδοση sch-scripts που εφαρμόζει workarounds.
Αν δεν κάνετε τα updates, είστε απροστάτευτοι σε θέματα ασφαλείας, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόσφατο CVE και να σας στοχεύσει.

Αν το Υπουργείο θέλει (και) Linux στα σχολεία, πρέπει επειγόντως να φροντίσει για ομάδα υποστήριξης, πριν τα σχολεία αναγκαστούν να γυρίσουν στα Windows...

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 26 Ιαν 2024, 08:28:15 ΠΜd_oikon μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Αν κάνετε τα updates, ρισκάρετε να πάθετε κάτι σαν αυτό του Google Chrome, που από τον Οκτώβρη και μετά σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανοίγει. Για τέτοια προβλήματα συνήθως στέλνω νέα έκδοση sch-scripts που εφαρμόζει workarounds.
Αν δεν κάνετε τα updates, είστε απροστάτευτοι σε θέματα ασφαλείας, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόσφατο CVE και να σας στοχεύσει.
ok @alkisg. Δεν θα κάνω τα updates κι ο Θεός βοηθός.
Όπως φαίνεται λοιπόν, η μή συνέχιση της τεχνικής στήριξης εγκυμονεί και κινδύνους ασφαλείας για τα εργαστήρια. Αφού δεν θα υπάρχουν νέα updates από την τεχνική στήριξη!
Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν το υποργείο!

Νομίζω Άλκη ότι θα αργήσουμε να  γυρίσουμε στα windows γιατί ξέρουμε το τι σημαίνει αυτό (πολλές εργατοώρες για την συντήρησή του, παλαιοί υπολογιστές που θα "σέρνονται" με windows κλπ, έχουν αναφερθεί παραπάνω τα οφέλη με το σύστημα linux). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λειτουργούμε τα εργαστήρια με linux...όσο πάει....με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα!



pfan

Δεκαπέντε χρόνια τώρα χρησιμοποιώ την ολοκληρωμένη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts είτε στα σχολεία που δίδασκα είτε όταν ήμουν στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ και κάναμε σε δεκάδες σχολεία εγκαταστάσεις. Μια λύση που έδωσε στα σχολικά εργαστήρια ζωή με ελάχιστους πόρους (οικονομικούς, εργατοώρες κλπ). Ακόμη και σήμερα συνέδεσα τους διαδραστικούς πίνακες που ήρθαν στο σχολείο στον server και ο κάθε καθηγητής έχει το δικό του εξατομικευμένο περιβάλλον σε όποια αίθουσα βρεθεί και έχουμε και την δυνατότητα να ελέγχουμε όλους τους διαδραστικούς ταυτόχρονα.
Το υπουργείο για άλλη μια φορά σταμάτησε την χρηματοδότηση για την υποστήριξη ενός τέτοιου έργου που βασίζετε σε λογισμικά ανοικτού κώδικα, που εξοικονομεί χρήματα, που δίνει στους υπεύθυνους εργαστηρίων εργαλεία για ουσιαστική παιδαγωγική αξιοποίηση του εργαστηρίου. Γιατί άραγε το υπουργείο γυρνάει την πλάτη του σε τέτοιες λύσεις;
Ας κινητοποιηθούμε για κάτι που κάνει την εκπαίδευση καλύτερη...
Μια πρώτη κίνηση είναι ο καθένας από εμάς ας σηκώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα. Ελπίζω και ενώσεις των εκπαιδευτικών Πληροφορικής να κινητοποιηθούν.
Πάντα υπάρχει ελπίδα...
Πύρζα Φανή
Καθηγήτρια Πληροφορικής

anagsteki

Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι;
Ίσως να στείλουμε ομαδικά κάποιο e-mail όπως έγραψε και o mkassapakis
για να ζητήσουμε τη συνέχιση της στήριξης.
Μας γλίτωσε τόσα χρόνια από άσκοπο κόπο, άγχος, εργατοώρες, χρήματα και βελτίωσε σημαντικότατα την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του μαθήματός μας.

Επ' ευκαιρία πολλά ευχαριστώ και από μένα  στον ΑΛΚΗ για την ακούραστη προθυμία και βοήθειά του.

ckaltsidis

Δυστυχώς τα "χτυπήματα" συνεχίζονται στο μάθημα της πληροφορικής  και τους συναδέλφους. Μετά την ουσιαστική κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ήρθε και αυτό. Έχουν καταφέρει να απομακρύνουν άτομα που έχουν δώσει την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια. Μετά την κατάρρευση της τεχνικής στήριξης των σχολείων έρχεται και αυτό ως επιστέγασμα. Κρίμα... πολύ κρίμα...
Υ.Γ. Δεν έδωσαν σημασία στα 1000+ σχόλια της διαβούλευσης όταν καταργούσαν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ, υπάρχει περίπτωση να ακούσουν τώρα;


apapakL

#39
Πολύ κρίμα....

Χρησιμοποιώ το LTSP από το 2007. Τότε την εγκατάσταση την έκανα χειροκίνητα και όταν αποφάσισα να περιγράψω σε κάποια ανάρτηση την λύση έπεσα πάνω στον alkisg, ο οποίος εκείνη την εποχή ¨έπαιζε" και αυτός με το LTSP. Μάλιστα μου είχε εκμυστηρευτεί την πρόθεση του να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα sch-scripts. Από τότε, η λύση έχει τελειοποιηθεί και πλέον η εγκατάσταση είναι παιχνιδάκι. Πολλά χρήματα έχουν εξοικονομηθεί, χιλιάδες εργατοώρες συντήρησης και επίλυσης προβλημάτων των εργαστηρίων έχουν εξοικονομηθεί. Μακάρι να βρεθεί μια λύση.

Προσωπικά έστειλα ένα email με πληροφορίες για το γεγονός στο ellak gr, καθώς μια από τις δράσεις του είναι και η διάχυση του ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση.

Κάτι άλλο που θα κάνω είναι να αναρτήσω κάποιες πληροφορίες σχετικές μαζί με το url του παρόντος νήματος στον τοίχο μου στο facebook.

Δημήτρης Γκίνης

Θα πρότεινα στους (πρώην μιας και δεν είμαι πια εκπαιδευτικός) συναδέλφους υπευθύνους ΠΛΗΝΕΤ και μη, να ενοχλήσουν τους οικείους διευθυντές εκπαίδευσης καταθέτοντας γραπτά ή και προφορικά υπομνήματα, εξηγώντας τους τα οφέλη από τη υιοθέτηση της λύσης Ltsp/sch-scripts στα σχολικά εργαστήρια καθώς και τις συνέπειες από την την διακοπή της υποστήριξης τους.

Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους συναδέλφους που έχουν εμπλακεί στην υποστήριξη της δράσης όλα αυτά τα χρόνια μιας και δεν τους αναφέρω και αυτούς ονομαστικά, θα ήθελα όμως να σταθώ στην περίπτωση του Άλκη, ως παράδειγμα του πώς η δουλειά και η προσφορά ενός ανθρώπου που έχει γνώσεις, διάθεση, πείσμα και υπομονή (εφόδια όχι ανεξάντλητα ρε γαμώτο) μπορεί να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα τόσων συναδέλφων και μαθητών.

Αδελφέ, εγώ και οι πρώην μαθητές μου σε ευχαριστούμε.

happiness

Το μόνο που πράγμα που με είχε ΣΩΣΕΙ ως μη έχουσα οργανική, που κάθε χρόνο περιφερόμουν σε 2-3 καινούρια σχολεία με τυχαίες και χαοτικά διαφορετικές συνθήκες εργαστηρίων, κυρίως δημοτικών κιόλας, που ο εξοπλισμός τους ήταν συνήθως ο χείριστος. Είχα ξηλωθεί να αγοράσω πανάκριβο λάπτοπ για να το υποστηρίζει, αλλά είχα στήσει πάνω του (με την βοήθεια του Άλκη) ltsp. Έτσι είχα πάντα μαζί μου όλη την δουλειά μου, τους λογαριασμούς των μαθητών μου, πλήρη έλεγχο την ώρα του μαθήματος, γλίτωσα την επίπονη διαδικασία "στησίματος" των εργαστηρίων κάθε χρονιά, και κυρίως, είχα την ασφάλεια ότι όπου και να πάω το εργαστήριο θα "παίζει". Το υπουργείο ποτέ δεν υποστήριξε αυτή την λύση που θα μπορούσε να παρέχει εύκολη, ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ και ΠΑΡΕΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΙΜΗ εγκατάσταση σε ΟΛΑ τα εργαστήρια, με ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος για το κράτος (αλλά μεγάλο κόστος για τους κρατικοδίαιτους ιδιώτες). Τόσο καιρό υπήρχε γιατί το "σπρώχνανε" 2-3 άτομα που είχαν την "μούρλια". Αναμενόμενο πλήρως το ότι θα το αφήναν να πεθάνει αργά ή γρήγορα. Ευχαριστώ την ομάδα υποστήριξης του ltsp για όσο κράτησε.

fkoutsakas

Το 2005, στο πλαίσιο προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, επισκέφθηκα τα εργαστήρια πληροφορικής 2-3 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μίας επαρχιακής πόλη της Αγγλίας (Hull).
Από άποψη επιδόσεων οι υπολογιστές τους ήταν λίγο καλύτεροι από αυτούς που είχαμε τότε στα εργαστήρια πληροφορικής του ΕΠΑΛ Κατερίνης...
Με εντυπωσίασε όμως το γεγονός ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου είχαν προσωπικούς λογαριασμούς στο δίκτυο του σχολείου, στους οποίους συνδέονταν (όνομα χρήστη / κωδικός πρόσβασης) από οποιονδήποτε υπολογιστή του τοπικού δικτύου (roaming profiles) και είχαν πρόσβαση στα προσωπικά τους αρχεία, στις ρυθμίσεις τους, στα προγράμματα τους, με πολλαπλά παιδαγωγικά/εκπαιδευτικά οφέλη...
"Αυτό θα προσπαθήσω να το κάνω και στα δικά μας εργαστήρια", είπα φεύγοντας...
Εκείνη την εποχή η μόνη επιλογή που είχαμε ήταν λύσεις που πρόσφερε η Microsoft, αλλά το κόστος ήταν απαγορευτικό και η τεχνολογνωσία ελάχιστη και δυσεύρετη...
Μέχρι που το 2010-11 ανακαλύψαμε τη λύση Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts  https://el.ltsp.org/ για σχολικά εργαστήρια πληροφορικής. Ελεύθερη, ανοιχτή, δωρεά, ιδιαίτερα εύχρηστη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των εργαστηρίων πληροφορικής, με ενσωματωμένο πλήθος εκπαιδευτικού λογισμικού και το κυριότερο με ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ!!!
Το 2012 οργανώσαμε στο ΕΠΑΛ Πολυγύρου, μαζί με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χαλκιδικής, σχετική ημερίδα και επίδειξη εγκατάστασης από την ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts (περισσότερα εδώ https://okiriostonipologiston.blogspot.com/2012/12/ubuntu-ltsp.html ) κατά τη διάρκεια της οποίας στήσαμε Ubuntu LTSP σε δύο από τα τρια εργαστήρια πληροφορικής.
Από τότε σε όποιο σχολειό έχω εργαστεί η πρώτη δουλειά που κάνω είναι να στήσω Ubuntu/LTSP/Epoptes/sch-scripts  https://el.ltsp.org/ για σχολικά εργαστήρια, τόσο για τα απίστευτα εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει όσο και για την τεράστια διαχειριστική του ευκολία (για του υπεύθυνο του εργαστηρίου).
Αυτά τα 12 χρόνια έχω απευθυνθεί εκατοντάδες φορές στην τεχνική υποστήριξη του Ubuntu LTSP για σχολικά εργαστήρια και η ανταπόκριση ήταν ΑΜΕΣΟΤΑΤΗ, αποτελεσματικότατα και ευγενέστατη :-)
Να αναφέρω για παράδειγμα ότι το προ-προηγούμενο Καλοκαίρι όταν δεν κατέστη δυνατή η προσθήκη από απόσταση των νέων Raspberry Pis 400 στο δίκτυο του LTSP (μετά από 3-4 ώρες υποστήριξης με κέφι, ψιλή κουβεντούλα, χιούμορ και χαμόγελο) έστειλα ένα στα Γιάννενα, ο Άλκης το σενιάρισε και το έστειλε πίσω έτοιμο :-)
Όμως...
όπως έγραψε και η Fany Pyrza...
Το υπουργείο για άλλη μια φορά σταμάτησε τη χρηματοδότηση για την υποστήριξη ενός τέτοιου έργου που βασίζεται σε λογισμικά ανοικτού κώδικα, που εξοικονομεί χρήματα, που δίνει στους υπεύθυνους εργαστηρίων εργαλεία για ουσιαστική παιδαγωγική αξιοποίηση του εργαστηρίου. Γιατί άραγε το υπουργείο γυρνάει την πλάτη του σε τέτοιες λύσεις;
Ας ενώσουμε φωνές διαμαρτυρίας εδώ https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=9460.0
Ας κινητοποιηθούμε για κάτι που κάνει την εκπαίδευση καλύτερη...
Μια πρώτη κίνηση είναι ο καθένας από εμάς ας σηκώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το θέμα.

Σε δεύτερο χρόνο Άλκη μήπως θα πρέπει να συνταχθεί από εσάς ένα ενιαίο κείμενο το οποίο να περιγράφει συνοπτικά το πρόβλημα (με τη χρηση της σωστής ωρολογίας) καθώς και την/τις προτεινόμενη/ες λύση/εις και να το κοινοποιήσουμε/προωθήσουμε μαζικά;

φιλικά
Φίλιππος Κ.

ale3andro

Καλησπέρα και από εμένα,
πραγματικά πολύ άσχημα τα νέα σχετικά με το τέλος υποστήριξης.
Αν και δεν χρησιμοποιώ LTSP και sch-scripts, το epoptes είναι το δεξί μου χέρι στα σχολεία που διδάσκω.
Παρακολουθώ πλέον αυτό το thread ώστε να ενώσω τη φωνή μου στις κινήσεις που θα γίνουν.

ΥΓ. Ίσως θα μπορούσε να γίνει μια κρούση στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα υποστήριξης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου για τα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία

apapakL

Παράθεση από: ale3andro στις 28 Ιαν 2024, 08:36:37 ΜΜΊσως θα μπορούσε να γίνει μια κρούση στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα υποστήριξης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου για τα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία
Έχω ήδη στείλει ένα email:

Παράθεση από: apapakL στις 27 Ιαν 2024, 07:36:56 ΜΜΠροσωπικά έστειλα ένα email με πληροφορίες για το γεγονός στο ellak gr, καθώς μια από τις δράσεις του είναι και η διάχυση του ΕΛΛΑΚ στην εκπαίδευση.
Ίσως να είναι καλή ιδέα να το κάνουν και άλλοι. Στο info @ ellak . gr