Πολλαπλό disk cloning με Linux - πώς;

Ξεκίνησε από mandarinos, 02 Ιουν 2021, 08:53:20 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Καλημέρες!

Θέμα προς επίλυση:

Στο εργαστήριο, τα τερματικά έχουν στους δίσκους τους Ms-Windows και Ubuntu. Προσωπικά, δεν κάνω μάθημα με αυτόνομη εκκίνηση των τερματικών, αλλά με δικτυακή - φανατικός οπαδός του server/clients με Linux, γάρ. Ωστόσο, κάποιες αναπληρώτριες συναδέλφισσες προτιμούν να δουλεύουν στα Ms-Windows.
Τα Ms-Windows, όμως, κάνουν το εξής εκνευριστικό: σου πετάνε τις αναβαθμίσεις όταν δεν το περιμένεις! Και, παρά την ταχύτητα του δικτύου, οι αναβαθμίσεις αυτές θέτουν τον υπολογιστή "εκτός μάχης" για αρκετή ώρα. (Άσε που οι δίσκοι των τερματικών είναι συμβατικοί hdd...) Οπότε, πάει το μάθημα!

Τί κάνουμε εδώ;

Μία λύση είναι να βάλουμε όλα μαζί τα τερματικά να κάνουν αναβαθμίσεις μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου, και να πάμε σπίτι μας. Μέχρι την επόμενη μέρα, έ! θά 'χουν τελειώσει, δε μπορεί!  :)
Δυστυχώς, όμως, η Microsoft στέλνει αναβαθμίσεις αρκετών GBytes (πχ την 20H2, ή τη φετεινή πώς-τή-λένε) όποτε κρίνει αυτή, επειδή (σύμφωνα με το σκεπτικό της) παγκοσμίως έχει πολλές εγκαταστάσεις, άρα πρέπει να κατανείμει ορθολογικά το bandwidth των servers της. (Σωστό, μόνο που δεν σε ρωτάει αν εσύ εκείνη τη στιγμή ευκαιρείς, ή αντίθετα κάνεις κάποια δουλειά με τον ΗΥ σου!) Άρα, μπορεί τη μεγάλη αναβάθμιση να τη ζητάς εκτός ωραρίου (γιά να ξεμπλέξεις), μόνο που μπορεί να μην τη λάβεις τότε.

Όμως, εξ ίσου εκνευριστικό στις αναβαθμίσεις είναι και το Ubuntu. Είναι αλήθεια, πως -ως Linux- δεν σ' ενοχλεί· κάνει τις αναβαθμίσεις του, και παράλληλα δουλεύεις. Όμως, ξαφνικά σου πετάγεται ένα παράθυρο, που σε πληροφορεί ότι το νέο Ubuntu (πχ) 5.7.1 είναι έτοιμο. (Μάλλον τον πυρήνα εννοούν... αλλά γιατί δεν τον ενσωματώνουν στις λοιπές αναβαθμίσεις λογισμικού; ) Κι ακόμη, παρατήρησα ότι αν βάλω όλα τα τερματικά μαζί στο Ubuntu να κάνουν αναβάθμιση, δεν γίνεται. Ένα-ένα, ναί. Όλα μαζί, όχι. (Προφανώς ο server βλέπει ότι όλα τα αιτήματα αναβάθμισης έρχονται από μία -εξωτερική- ip του σχολείου, και σου λέει γιατί να στείλω πολλές φορές τα ίδια αρχεία; )

Εφ' όσον, τώρα, έχουμε αυτή την κατάσταση, σκέφτηκα το εξής:

Χρησιμοποιώ ένα τερματικό γιά να κάνω αναβαθμίσεις και στα δύο ΛΣ (στο οποίο, φυσικά, δεν κάθεται μαθητής), και μετά αυτό το κάνω disk cloning όσες φορές έχω τερματικά.

Βέβαια, ειδικά στα Ms-Windows, πρέπει κάθε φορά να επανεισάγω τον αριθμό άδειας για κάθε τερματικό (τους έχω καταγράψει όλους εξ αρχής), και ν' αλλάζω το όνομα του υπολογιστή. Δηλαδή, να ξαναδίνω user-02, user-03, κλπ. Αλλά θεωρώ πως, το να κάθομαι να περιμένω δέκα τερματικά (18 στα δύο εργαστήρια) να κάνουν αναβαθμίσεις x 2 ΛΣ, ισοδυναμεί με ανοησία.

(Συνεχίζω στο επόμενο.)

mandarinos

Άρα, τώρα τίθεται το ερώτημα ποιό είναι το καλύτερο πρόγραμμα γιά δικτυακό disk cloning. Κάτι μου λέει ότι το γηραλέο Clonezilla (https://clonezilla.org/) μπορεί να τα καταφέρει θαυμάσια, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη. (Σε τοπική αντιγραφή δίσκο σε δίσκο, δούλεψε μιά χαρά - όχι το εγκατεστημένο, αλλά σε cd, να κάνει εκκίνηση του ΗΥ το ίδιο.)

Στο μεταξύ, συμβουλευόμενος αυτήν εδώ την ιστοσελίδα: https://www.ubuntupit.com/best-disk-cloning-software-for-linux/ δοκίμασα να εγκαταστήσω τα FOG (https://fogproject.org/) και G4L (https://sourceforge.net/projects/g4l/), αλλά και τα δύο κολλάνε σε κάτι, που λέγεται tftpd-hpa (trivial ftp daemon, το hpa δεν ξέρω τί είναι), και η εγκατάσταση δεν ολοκληρώνεται (exits with error code).

Ερώτημα 1: Μήπως έχει δοκιμάσει κανείς κάποιο τέτοιο αξιόπιστο πρόγραμμα;
Ερώτημα 2: Ειδικά για το FOG, αν το έχει δοκιμάσει κάποιος, μπορεί να μου πεί τί κάνω λάθος και δεν εγκαθίσταται; Επισυνάπτω screen captures με τις ρυθμίσεις που έδωσα.

alkisg

Μερικές σχετικές σκέψεις:

> Τα Ms-Windows, όμως, κάνουν το εξής εκνευριστικό: σου πετάνε τις αναβαθμίσεις όταν δεν το περιμένεις!
Λύση: πας στον πίνακα ελέγχου και πατάς αναβολή αναβαθμίσεων για έναν μήνα.
Μέσα σε αυτόν τον μήνα, επιλέγεις εσύ όποτε θες να κάνεις αναβαθμίσεις. Problem solved!

> Όμως, εξ ίσου εκνευριστικό στις αναβαθμίσεις είναι και το Ubuntu.
Λύση: τα sch-scripts απενεργοποιούν αυτόματα τα background updates· όποιος δεν έχει sch-scripts μπορεί να τα απενεργοποιήσει τρέχοντας software-properties-gtk.

> σε πληροφορεί ότι το νέο Ubuntu (πχ) 5.7.1 είναι έτοιμο. (Μάλλον τον πυρήνα εννοούν... αλλά γιατί δεν τον ενσωματώνουν στις λοιπές αναβαθμίσεις λογισμικού; )
Λύση: αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες χαζομάρες του LinuxMint, που παγώνει τον kernel, δεν δίνει security updates, και μετά σου λέει αυτό πότε νομίζει ότι πρέπει να αναβαθμίσεις. Βάλε το απλό Ubuntu που ενσωματώνει τις αναβαθμίσεις του kernel με τις υπόλοιπες αναβαθμίσεις λογισμικού.

> παρατήρησα ότι αν βάλω όλα τα τερματικά μαζί στο Ubuntu να κάνουν αναβάθμιση, δεν γίνεται. Ένα-ένα, ναί. Όλα μαζί, όχι
Λύση: πέτα το LinuxMint.

> Βέβαια, ειδικά στα Ms-Windows, πρέπει κάθε φορά να επανεισάγω τον αριθμό άδειας για κάθε τερματικό (τους έχω καταγράψει όλους εξ αρχής), και ν' αλλάζω το όνομα του υπολογιστή.
Λύση: LTSP για Linux, CCBoot για Windows.

> και τα δύο κολλάνε σε κάτι, που λέγεται tftpd-hpa (trivial ftp daemon, το hpa δεν ξέρω τί είναι),
Λύση: αν έχεις dnsmasq εγκατεστημένο, είναι αυτό σε ρόλο TFTP daemon, οπότε πρέπει να το απενεργοποιήσεις πριν ενεργοποιήσεις το tftpd-hpa. Ο hpa είναι διάσημος προγραμματιστής που έχει βγάλει το syslinux, το pxelinux, την klibc, το tftpd-hpa κλπ.

Για clonezilla και fog δεν έχω εμπειρία, εγώ χρησιμοποιώ το ίδιο το LTSP για cloning.

mandarinos

Ξέχασα ν' αναφέρω ότι το Ubuntu των τερματικών δείχνει αυτή τη συμπεριφορά στις αναβαθμίσεις, ανεξάρτητα από το αν δουλεύει ο server μου, ή όχι. Πριν εγκαταστήσω τα scripts της ΤΣ, τα τερματικά έβλεπαν Διαδίκτυο διαμοιραζόμενο από το switch, χωρίς μεσολάβηση του server. Τώρα, αν ξεκινήσω τα τερματικά αυτόνομα κι ανοίξω μετά τον server (μέσα από τον οποίο περνάει το internet), ο server απλώς κάνει ip forwarding, δεν ελέγχει τίποτε.

Άρα, δεν φταίει το Mint. Πάντως, για την πληρότητα του πειράματος (και για να εξαλειφθεί ο πιθανός παράγων δυσλειτουργίας Mint), θα δοκιμάσω τί γίνεται και στο δεύτερο εργαστήριο - όπου πάλι ο server με το Kubuntu κάνει ip forwarding (και το internet περνάει από μέσα του). Αλλά και τότε που δεν είχαμε server στο 2ο εργαστήριο και τα είχα τα τερματικά κατευθείαν στο switch, τα ίδια γινόταν.

Θα δω, και θ' αναφέρω ευπειθώς!  :)

Με την ευκαιρία, τί γίνεται με τις δικτυακές ρυθμίσεις στο Linux; μαθαίνω ότι η νέα "στάρ" της δικτύωσης λέγεται Netplan, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο συμφωνεί με το παλιό πρότυπο (ή το έχει εκτοπίσει). Πάντως, είχαμε καλομάθει στα eth0:, eth1:, κλπ, και τώρα μας τα έκανε αγνώριστα!  :)


mandarinos

Καλημέρα!

Τόσο στο Mint, όσο και στο Kubuntu, έκανα τις εξής ενέργειες στον server, με κλειστά όλα τα τερματικά:
- cd /etc/default
- sudo nano dnsmasq
- αλλαγή, το:
                  # Whether or not to run the dnsmasq daemon; set to 0 to disable.
                  ENABLED=1
σε ENABLED=0
- reset (γιά να πάρει τη νέα ρύθμιση, κόβοντας δρόμο ά λά Ms-Windows!  :) )

Δεν εγκαταστάθηκε το FOG project. Αδυνατεί να εγκαταστήσει ειδικά το tftp, το tftpd-hpa, και το vstftp (αν θυμάμαι καλά το δεύτερο γράμμα). Όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα αρχεία (php, gawk, κλπ), τα εγκαθιστά μιά χαρά.

Έκανα κάτι λάθος; παρέλειψα κάτι; (Υπόψη, το wiki τους δεν με διαφωτίζει.)

Αλήθεια, εσύ Άλκη πώς κάνεις μαζικό cloning με το LTSP;

alkisg

Είναι καλύτερα να μην κάνεις τέτοιες δραστικές αλλαγές όπως η εγκατάσταση του fog project στον LTSP server, γιατί μπορεί μετά να χρειαστείς επανεγκατάσταση του LTSP server. Μέχρι LTSP και web server μαζί ΟΚ, αλλά πολλαπλοί ρόλοι server θέλουν προσοχή να μην γίνεται conflict μεταξύ τους.

Για την εγκατάσταση του tftpd-hpa, δώσε:
sudo nano /etc/dnsmasq.d/ltsp-dnsmasq.conf

Και άλλαξε το: enable-tftp
Σε: # enable-tftp

Μετά δώσε: sudo apt install tftpd-hpa
Και αν αποτύχει, ανέβασε ολόκληρο το αποτέλεσμα.

Για μαζική κλωνοποίηση με το LTSP, μπουτάρω τους clients, τους επιλέγω από τον Επόπτη, και είτε με το κουμπί εκτέλεσης εντολής είτε με δεξί κλικ άνοιγμα τερματικού ως root, δίνω μια εντολή του τύπου:
sudo dd if=/home/administrator/VMs/os/os-flat.vmdk of=/dev/sda bs=128k status=progress

Του χρόνου να 'μαστε καλά θα φτιάξω ένα script αντί για την εντολή dd, ώστε να μπορεί να γίνει κλωνοποίηση και απευθείας από online templates της Τεχνικής Στήριξης χωρίς LTSP.