Λεπτομέρειες από 2 εγκαταστάσεις ubuntu ltsp 22.04 - 11/2023

Ξεκίνησε από aspd, 16 Νοε 2023, 02:51:43 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

aspd

Σήμερα μπορώ να πω ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος εργασιών στα εργαστήρια ltsp του σχολείου μου, που οδήγησε σε δύο λειτουργικά εργαστήρια ltsp 22.04. Φαίνεται να δουλεύουν όλα όπως θέλω και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχω κάποια απορία  :).

Περιγράφω σύντομα με τι ασχολήθηκα το τελευταίο διάστημα.
Είχα 2 εργαστήρια ltsp 18.04 με clients νέους και παλιούς με 4 ή 2 GB RAM.
Ήλθαν στο σχολείο 2-3 καλά μηχανήματα 8GB RAM, SSD δίσκο και i3 ή i5 επεξεργαστή και ήταν κρίμα να έχουμε πιο παλιούς servers στα εργαστήρια με παλιούς δίσκους και τα καλά μηχανήματα να είναι για δουλειές γραφείου.

1. Αγοράσαμε μνήμες για κάποια μηχανήματα και τις τοποθέτησα, ώστε όλα τα μηχανήματα του 1ου εργαστηρίου να έχουν 4 GB RAM.
2. Αναρωτήθηκα αν θα εγκαταστήσω 18.04 ή 22.04 στο 1ο εργαστήριο, γιατί νόμιζα ότι τα παλιά μηχανήματα ήταν 32bit. Προέκυψε ότι ήταν 64. Έστησα σε νέο μηχάνημα ubuntu 22.04.
3. Φτιάχτηκαν χρήστες user1, user2  (ήταν λάθος αυτό. Έπρεπε user01, user02)
4. Δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι φάκελοι, έγινε αντιγραφή αρχείων από παλιό server, εξαγωγή και εισαγωγή σελιδοδεικτών, στήσιμο εφαρμογών, εκτυπωτή, διαχωρισμός clients, ομάδα στο epoptes, virtual box με  windows, ρύθμιση remmina σε clients. κτλ. κτλ.
5. Δεν υπήρχε το χρήστες και ομάδες  και προστέθηκε με
    sudo apt install gnome-system-tools
6. Ήθελα να μη χρειάζεται password ο λογαριασμός teacher. Λύθηκε με
sudo pluma /etc/lightdm/lightdm.conf

και περιεχόμενο:
[Seat:*]
autologin-user=teacher

7. Λύθηκε το πρόβλημα με το  autologin  των clients, βάζοντας σωστά ονόματα στα μηχανήματα στο ltsp.conf και  RELOGIN_TIMEOUT=5).. Άλλη επιλογή ήταν το RELOGIN=0.
8. Στήθηκε το pivot. Χρειάστηκε να σβηστούν οι ρυθμίσεις του wine σε έναν client με rm -rf ~/.wine
9.Προέκυψε ότι πιο συχνά από παλιά μένουν κλειδωμένα μηχανήματα μετά από επίδειξη οθόνης.
Η λύση (που ακόμα δε δοκίμασα, γιατί έχουν κάποιες μέρες να μείνουν κλειδωμένα)  είναι  μάλλον sudo killall lock_screen.py 
αλλιώς sudo killall lock-screen

10. Αναρωτήθηκα τι να στήσω στο server του 2ου εργαστηρίου. Το να βάλω 18.04 σε uefi δεν θα ήταν εύκολο, ούτε είχε πολύ νόημα. Όμως είχα πολλά μηχανήματα με 2gb που ήταν μάλλον απαγορευτικό για 22.04.

11. Τελικά έβαλα 22.04 στο νέο μηχάνημα και έγιναν οι σχετικές ρυθμίσεις που γράφονται και παραπάνω βήματα 3-8 (χρήστες, κοινόχρηστοι φάκελοι, κτλ κτλ...) Για χρήστες έβαλα χρήστες user01, user02 που είναι πιο σωστό.

12. Ασχολήθηκα μερικές μέρες με κανιβαλισμό μηχανημάτων. Μετέφερα μνήμες όπου ήταν συμβατές από μηχάνημα σε μηχάνημα, αδειάζοντας κάποια μηχανήματα από μνήμη.  Τελικά φτιάχτηκαν 9 μηχανήματα με 4 gb, 1 με 3 και 2 με 2. Οι 3 τελευταίοι θα αντικατασταθούν άμεσα με κάτι καλύτερο.

13. Παιδεύτηκα με 1 client που δεν μπορούσα να βρω στο bios πώς να γίνεται η εκκίνηση από δίκτυο. Τελικά κάπου υπήρχε επιλογή για
Lan option Rom enabled
Network stack enabled

14. Ο νέος server στο 2ο εργαστήριο έκανε  κατευθείαν reboot μετά από shutdown. Άλλαξα πληκτρολόγιο (μάλλον περιττό) και απενεργοποίησα στο bios το wake on lan (Υπήρχαν επιλογές: a. disabled   b. lan only και c. lan with pxe boot). Λύθηκε το πρόβλημα.

Τελικά έχω 2 εργαστήρια με 2 servers το καθένα. Χρησιμοποιούνται ubuntu 22.04 και δείχνουν όλα να δουλεύουν σωστά. Οι παλιοί servers λειτουργούν σαν clients και αν χρειαστεί είναι λειτουργικοί ltsp servers με 18.04.

Οι εφαρμογές που έστησα (για Γυμνάσιο) είναι:
chromium, vlc, εκπαιδευτικό λογισμικό, openshot, kolourpaint, musescore, audacity, gimp, glossa, scratch, arduino, pivot (εκτός synaptic), avidemux (εκτός synaptic), virtualbox, remmina


To avidemux στήθηκε με:
avidemux
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo add-apt-repository ppa:xtradeb/apps -y
sudo apt update
sudo apt install avidemux-qt avidemux-cli


Το εκπαιδευτικό εκπαιδευτικό λογισμικό στήθηκε με:
sudo apt-get update
sudo apt full-upgrade --yes
sudo apt-get install sch-webapp-launcher


Όλα τα σχετικά με εγκατάσταση ubuntu,sch scripts, ρυθμίσεις δικτύου, δημοσίευση δίσκου, εγκατάσταση εφαρμογών ήταν πραγματικά πάρα πολύ εύκολα ακολουθώντας το wiki. (Tα έχω ξανακάνει βέβαια!)

Σημειώνω τα παραπάνω 14  σημεία, γιατί αυτές οι απλές βελτιστοποιήσεις/προβληματάκια μου πήραν αρκετό χρόνο να ψάξω, να δω αν υπάρχει αναρτημένο κάτι σχετικό, να ρωτήσω, να δοκιμάσω κτλ, οπότε το να είναι κάπου μαζεμένες είναι ίσως χρήσιμο. Σίγουρα έχω κάνει και άλλα πράγματα που δε σημείωσα. Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα το προσθέσω.

—----------------------
Αυτά και προχωράμε.....
Ευχαριστώ πάρα πολύ όσους βοηθάνε μέσω του forum και κυρίως τον Άλκη για την πολύτιμη και άμεση καθοδήγησή του.