Αστέριε,
προφανώς εννοείς αν υπάρχει μια φράση στο βιβλίο που να το λέει ξεκάθαρα. όχι, δεν υπάρχει σαφής πρόταση στο σχολικό βιβλίο όπως την εννοείς ή όπως θα την περιμέναμε. παρόλα αυτά, το βιβλίο είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό, αλλά η σαφήνεια προκύπτει συνδυαστικά από πολλές φράσεις του βιβλίου. τη σαφήνεια την εννοώ σε συνδυασμό με τις περιορισμένες γνώσεις του μαθητή.
π.χ. αναφέρει στην σελ. 17 στο "γλόμπο" ότι ο αλγόριθμος είναι μια συνταγή. παράλληλα, στη σελ. 20 υπάρχει το κομμάτι της τελευταίας παραγράφου "όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ... μέχρι ... αυτού του είδους των προβλημάτων". έτσι λ.χ. τη λύση ενός αδόμητου προβλήματος είναι πρακτικά αδύνατο να τη διδάξει αλγοριθμικά μαθητής, καθώς σύμφωνα με τον ορισμό του αδόμητου, δεν υπάρχει δόμηση/συνταγή, αλλά διαίσθηση.
δες επίσης και την τελευταία παράγραφο από την 2.1
η ερμηνεία της "σαφήνειας", όπως την έχω αντιληφθεί εγώ, βρίσκεται έμμεσα και στις ασκήσεις των παιδιών. το σχολικό βιβλίο δεν αναφέρεται σε αλγοριθμική επίλυση επιλύσιμων προβλημάτων, τα οποία οι μαθητές αδυνατούν να λύσουν αλγοριθμικά. έτσι το βιβλίο αρκείται στη δομή/ανάλυση σε υποπροβλήματα για μερικά προβλήματα βελτιστοποίησης (π.χ. αντιμετώπιση ναρκωτικών).
τέλος δες το βιβλίο καθηγητή, παρ. 2.5, σελ. 51, την 1η βούλα.
ΥΓ: όσα έγραψα είναι μάλλον άκυρα αν η συζήτησή μας και το θέμα που έθεσε ο Αστέριος ΔΕΝ αφορούν ΜΟΝΟ την ΑΕΠΠ.