Συνδεση raspberry σε ργαστηριο ΣΕΠΕΗΥ

Ξεκίνησε από socnafs, 07 Οκτ 2019, 08:29:40 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

socnafs

Τι κανουμε για να συνδεσουμε raspberry pi σε εργαστηριο ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 18.04 LTSP?

alkisg

Στο Ubuntu 16.04 και στο παλιό LTSP5 είχα προσθέση υποστήριξη για Raspberries και είχα γράψει αυτό το documentation.
Μετά είδα ότι δεν αξίζουν ως clients, ότι είναι πιο αργά από τα Pentium 4 που προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν, ότι δεν τρέχουν εφαρμογές exe, δεν έχουν driver για επιτάχυνση opengl άρα δεν παίζουν οι σχετικές εφαρμογές κλπ, οπότε δεν ξαναασχολήθηκα μαζί τους και σταμάτησαν να δουλεύουν στο 18.04.

Πριν λίγες μέρες ξαναδοκίμασα με το νέο LTSP19+ σε Ubuntu 18.04. Παρατηρήσεις:

  • Το Ubuntu MATE που επιλέγαμε για ομοιομορφία δεν αξίζει, το Raspbian είναι πιο προσαρμοσμένο για τα Raspberries και τα κάνει αρκετά ταχύτερα. Άρα ως βάση θέλουμε Raspbian.
  • Τα Raspberry Pi 2 και 3 είναι ακόμα πιο αργά από Pentiuim 4, οπότε αν κάποιος έχει επιλογή Pentium 4 ή Raspberries, καλύτερα να πετάξει τα Raspberries.
  • Τα Raspberry Pi 4 είναι πολύ πιο αξιόλογα. Ειδικά η έκδοση με 4 GB RAM σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερη από Pentium 4, ενώ φυσικά σε άλλες πολύ χειρότερη.
  • Ακόμα δεν έχουν ετοιμάσει σωστό bootloader (bootcode.bin) για εκκίνηση από το δίκτυο, οπότε θέλει "τοπικό kernel με αυτόματες ενημερώσεις" στην κάρτα SD, που έχει λίγο φασαρία.
Το κακό είναι ότι ενώ το κατάφερα για προσωπική χρήση, καταρχάς χρειάζεται το νέο LTSP, και κατά δεύτερο δεν το έχω ετοιμάσει ακόμα για γενική χρήση, αφού με τα μεγάλα έργα προμηθειών υπολογιστών που τρέχουν, θα περισσέψουν χιλιάδες Pentium 4, οι οποίοι είναι καλύτεροι, άρα δεν έχουμε λόγο να επενδύσουμε σε Raspberries.

Αν όμως υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν Raspberries και δεν μπορούν να βρουν Pentium 4 για να τα αντικαταστήσουν, ας σχολιάσουν σε αυτό το θέμα, μήπως αναγκαστούμε να τα υποστηρίξουμε...

Έτσι, μετά από όλα τα παραπάνω, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα δουλέψεις με τοπικές εγκαταστάσεις Raspbian χωρίς LTSP. Μπορείς όμως να βάλεις Επόπτη, tuxpaint, tuxtype κλπ, αν και θα χρειαστούν λίγο "πείραγμα" για να παίξουν σωστά λόγω του προβληματικού driver της κάρτας γραφικών των Pi· και πιθανώς οι κάρτες SD να φθείρονται και να θέλουν αλλαγή κάθε χρόνο.

Δημήτρης Γκίνης

Άλλη μια αποτυχημένη προμήθεια εξοπλισμού (από μέρους του Υπουργείου εννοώ.....)
Συμπέρασμα: λεφτά υπάρχουν (μόνο για πέταμα), μυαλά δεν υπάρχουν !!!!

ilias_s

#3
Γιατί μπλέκουμε το LTSP με ubuntu 18.04 με τα Raspberries; Έχουμε PC και single-board computers στο ίδιο εργαστήριο;

Ξέρω πως υπάρχει και το PiNet, που βασίζεται στο LTSP και στην ουσία είναι ένας server με raspberries για clients.  Όμως, το να έχουμε το LTSP με PC και Raspberry ταυτόχρονα (προφανώς μοιράζοντας διαφορετικά images αναλόγως τον τύπο του client) δεν ξέρω αν και κατα πόσο είναι εφικτό. Αν μιλάμε για ένα εργαστήριο μόνο με raspberries και ένα μηχάνημα για server, μάλλον το PiNet είναι η λύση αλλά τότε μιλάμε για ένα εργαστήριο με κάπως διαφορετικό προσανατολισμό από το τυπικό ΣΕΠΕΗΥ. Αυτά είναι/ήταν τα λεγόμενα Εργαστήρια Ανοιχτών Τεχνολογιών που στήθηκαν σε ορισμένα μέρη (είχα δει κάπου πως είχε στηθεί στο 5ο ΓΕΛ Βύρωνα).

alkisg

Το pinet βασίζεται εξ' ολοκλήρου στο LTSP για την εκκίνηση των Raspberries, δεν έχει δικό του σχετικό κώδικα. Ένας Άγγλος φοιτητής είχε έρθει πριν χρόνια στο IRC και τον βοηθήσαμε να το φτιάξει. Είναι περίπου σαν τις πρώιμες εκδόσεις των sch-scripts του 2008-2009, δηλαδή δείχνει έναν διάλογο για τη δημιουργία (μέσω εντολών LTSP) εικονικού δίσκου τύπου "chroot" και επιτρέπει μαζική δημιουργία χρηστών. Εμείς δεν το χρειαστήκαμε ποτέ αφού έχουμε τα νεώτερα και πιο εξελιγμένα sch-scripts που έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες.

Γύρω στο 2015-16 το Υπουργείο είχε ενημερωθεί για το 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, το pinet κλπ, και αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την Τεχνική Στήριξη, να βγάλει δικές του διανομές κλπ. Δυστυχώς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η Τεχνική Στήριξη έγραφε τον κορμό του LTSP, και χωρίς αυτόν το pinet δεν μπορούσε να δουλέψει. Οπότε αφού σταμάτησε η υποστήριξη των Raspberries στο ίδιο το LTSP, σταμάτησε να δουλεύει και το pinet (σε νέες διανομές).

Τον προηγούμενο μήνα ο developer του pinet ξαναήρθε από το IRC και τον βοήθησα να μπουτάρει Pi με το νέο LTSP, αλλά και πάλι δεν μπορεί να βγάλει νέα έκδοση pinet αν δεν υποστηρίξει πρώτα Raspberries το ίδιο το LTSP. Οπότε αν εμείς σε αυτό εδώ το θέμα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε Raspberries, τότε μόνο και το pinet θα μπορέσει να λειτουργήσει, αλλά και πάλι εμείς δεν θα το χρειαζόμαστε αφού πλέον θα είναι σαν τα sch-scripts του 2010 ενώ εμείς θα έχουμε τα sch-scripts του 2020.

Το να έχουμε LTSP με PC και Raspberries ταυτόχρονα δεν είναι δύσκολο, είναι το ίδιο το LTSP που προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλά chroots/images/VMs διαφόρων αρχιτεκτονικών.

ilias_s

Παράθεση από: alkisg στις 07 Οκτ 2019, 05:50:41 ΜΜ
...

Δυστυχώς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η Τεχνική Στήριξη έγραφε τον κορμό του LTSP, και χωρίς αυτόν το pinet δεν μπορούσε να δουλέψει.

Εδώ γελάμε..! Το Υπουργείο αποφάσισε να κόψει το κλαδί αλλά δε συνειδητοποίησε πως κάθονταν στη λάθος πλευρά του...  :D

Παράθεση από: alkisg στις 07 Οκτ 2019, 05:50:41 ΜΜ
... Οπότε αν εμείς σε αυτό εδώ το θέμα αποφασίσουμε ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε Raspberries, τότε μόνο και το pinet θα μπορέσει να λειτουργήσει, αλλά και πάλι εμείς δεν θα το χρειαζόμαστε αφού πλέον θα είναι σαν τα sch-scripts του 2010 ενώ εμείς θα έχουμε τα sch-scripts του 2020.

To PiNet είναι ένα ενδιαφέρον project ΑΛΛΑ θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι (βλ. Υπουργείο) πως ΟΥΤΕ μπορεί αλλά ΟΥΤΕ και πρέπει να υποκαταστήσει ένα ΣΕΠΕΗΥ με LTSP. Εκτός αυτού το οικονομικό όφελος είναι μηδαμινό στην καλύτερη (ένα φθηνό refurbished μηχάμηνα για client κοστίζει λιγότερο από ένα Pi 3/4 με όλα τα απαραίτητα -θήκη, SD, τροφοδοτικό-) και η πλήρης αξιοποίηση ενός RPi προϋποθέτει πως ο διδάσκων έχει τουλάχιστον μία εξοικείωση με τα επιπλέον χαρακτηριστικά που προσφέρει.

Πάντως, από προσωπική εμπειρία, η αξιοποίηση ενός RPi δεν απαιτεί LTSP/PiNet... To Raspbian μπορεί να σταθεί επάξια!!!

Παράθεση από: alkisg στις 07 Οκτ 2019, 05:50:41 ΜΜ
Το να έχουμε LTSP με PC και Raspberries ταυτόχρονα δεν είναι δύσκολο, είναι το ίδιο το LTSP που προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλά chroots/images/VMs διαφόρων αρχιτεκτονικών.

Αυτό είναι καλό... Αλλά δε θα έλεγα πως είναι και προτεραιότητα!

apassas

Καλημέρα σας. Να ζητήσω εξαρχής συγγνώμη για το σεντόνι.

Είμαι σε ένα σχολείο με κτίριο του 2016 (σύμπραξης ιδιωτικού-δημοσίου). Στα σχολεία αυτά έχουν εργαστήρια ανοικτών τεχνολογιών – edulab με χορηγία της Εθνικής. Το εργαστήριο έχει 23 raspberries και ένα server Ubuntu 16.04 LTS. Φέτος κουτσά-στραβά, ήμασταν και στο σπίτι με το webex, έκανα τη δουλειά μου.

Το θέμα είναι όμως ότι κολλούσε το Gcompris, το Tuxpaint. Σε μερικά raspberries έπρεπε κάθε φορά να εισάγω εκ νέου την αγγλική γλώσσα στο πληκτρολόγιο. Ή την έχανε ή την είχε εγκατεστημένη αλλά δεν την έδειχνε στον χρήστη για να την επιλέξει. Ο Epoptes δεν έβλεπε τα raspberries.

Είναι η πρώτη μου επαφή με raspberries και η δεύτερη με Ubuntu LTSP (Η πρώτη πριν χρόνια, είχα στήσει ένα εργαστήριο με Ubuntu LTSP 12.04, ακολουθώντας τις οδηγίες και πήγαιναν όλα ρολόι).
Δεν ξέρω αν μπορείτε να με βοηθήσετε, τι ενέργειες πρέπει να κάνω;

1. Πρέπει να κάνω format στα raspberries; Υπάρχει κάποια διανομή για raspberries η οποία να εγκαθιστά και τα εκπαιδευτικά λογισμικά Gcompris, Tuxpaint κτλ;
2. Μπορώ να κάνω κάτι για να βλέπω από τον Epoptes τα raspberries;

alkisg

Καλημέρα! Να πω καταρχάς κάποιες σκέψεις και το ξανασυζητάμε:

* Τα rpi2/rpi3 έχουν 1 GB RAM, πολύ λίγη για χρήση desktop, και πολύ αργή CPU.
* Τα rpi4/rpi400 είναι 10 φορές πιο γρήγορα από τα rpi2/rpi3, ενώ έχουν 4 GB RAM, αρκετή για σερφάρισμα.
* Ένα i3 δεκαετίας είναι 10 φορές πιο γρήγορο από rpi4/ρπι400, και γύρω στις 100 φορές πιο γρήγορο από rpi2/rpi3.
* Όλα τα rpi δεν τρέχουν .exe, δεν τρέχουν flash κλπ. Επίσης ο driver της κάρτας γραφικών τους έχει διάφορα θέματα και προγράμματα όπως το gcompris κολλάνε.

Έτσι θα πρότεινα όσοι έχουν rpi2/rpi3 να τα αντικαταστήσουν με παλιούς Pentium 4 με 1+ GB RAM, από αυτούς που πετάνε πλέον τα σχολεία κατά εκατοντάδες. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί τους.
Για νέες προμήθεις προτείνω να ΜΗΝ προμηθεύονται raspberries τα σχολεία, ούτε καν rpi4/rpi400, αλλά να παίρνουν αντίστοιχα φτηνά x86 μηχανήματα, π.χ. mini pcs ή refurbished.

Τώρα, ειδικά και μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε το εργαστήριο με Raspberries, προτείνω να γίνεται χρήση LTSP, και για να συντηρούμε ένα μόνο λειτουργικό αντί για 12, και γιατί οι κάρτες SD χαλάνε όλη την ώρα και θέλουν αντικατάσταση.
Εγκαθιστούμε τον LTSP server με τις κλασσικές οδηγίες από https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP
Μετά ακολουθούμε τις αγγλικές οδηγίες για Raspberries που έχω ανεβάσει στο https://ltsp.org/docs/installation/raspios

Αυτές χρησιμοποιούν τη διανομή Raspberry Pi OS (που προηγουμένως λεγόταν Raspbian), μαζί με Επόπτη, sch-scripts κλπ.

Δυστυχώς για την ώρα η διαδικασία είναι "advanced", θέλει τον χρόνο της. Αν φτάσουμε σε σημείο να τη χρειάζονται π.χ. πάνω από 10 εργαστήρια, να την αυτοματοποιήσω περαιτέρω...

apassas

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για τις οδηγίες.

Θα τα εφαρμόσω το πρωί και θα ενημερώσω.

Ναι, είχα διαβάσει που έλεγες ότι είναι αργά, έχω pi3.
Δεν ξέρω όμως επειδή είναι δωρεά της Εθνικής Τράπεζας αν επιτρέπεται να τα αντικαταστήσω.
Θα το ρωτήσω.