Ήχος οθόνης στα "νέα" μηχανήματα που παρελήφθησαν

Ξεκίνησε από falexakos, 23 Μαρ 2022, 08:48:03 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

falexakos

Γεια σε όλους.

Μου παραπονιούνται από κάποια σχολεία ότι τα ηχεία των Η/Υ που είχαν παραληφθεί το 2019, αυτά που κούμπωναν κάπου κάτω απ' τις οθόνες, με σχήμα σαν ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, βγάζουν πάρα πολύ αδύναμο ήχο. Αν πας να συνδέσεις συμβατικά ηχεία στην κάρτα ήχου του μηχανήματος, αυτό τα αγνοεί (φαντάζομαι λόγω default επιλογών στο Λ/Σ).
Για να μην κάθομαι λοιπόν και προσπαθώ να εξηγώ σε όλους πώς αλλάζουν την default sound output device σε Windows & Linux, ήθελα να ρωτήσω: Αφαιρείται εύκολα αυτό το ... "μαρκούτσι" απ' την οθόνη του Η/Υ; Αν θυμάμαι καλά, τα μηχανήματα είναι HP.

Ευχαριστώ.

mandarinos

Κανείς δεν θα έπρεπε να εκφέρει παράπονα, διότι τα πολυμεσικά monitors επίτηδες είναι ρυθμισμένα να βγάζουν αδύναμο ήχο. Διότι, αν τοποθετηθούν σε περιβάλλον με πολλούς χρήστες (πχ μιά δημόσια υπηρεσία), απ' τους -δυνατούς- ήχους από καμιά εικοσαριά monitors μέσα σε μιά αίθουσα, θα γινόταν της μουρλής - και σε κανένα τέταρτο, όλοι θα πηδούσαν απ' τα παράθυρα γιά να γλυτώσουν.
Ακόμη χειρότερα γιά σχολεία... παρεκτός αν θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε ωδεία γιά εκμάθηση trap! :D (Σκέψου και τις αστείες μονώσεις στα κτίρια... οι διπλανές αίθουσες θα συμμετέχουν στο πάρτυ, θέλοντας και μή...)

"Πρόβλημα" προκύπτει, αν είναι να κάνεις παρουσίαση σε μιά αίθουσα. Τότε, απλά ρυθμίζεις μία φορά έναν ΗΥ (των προβολών), και του συνδέεις ένα εξωτερικό ηχητικό σύστημα, τουλάχιστον ένα ζευγάρι ενεργητικά (δηλ. με ενίσχυση - πρίζα) ηχεία, γιά στερεοφωνικό ήχο. (Οι μερακλήδες, βέβαια, κι αν δεν σφάλλω, μπορούν να βάλουν σύστημα ακόμη καί 5.1 κατ' ευθείαν από το ΛΣ, ή 7.1 - αλλά δεν ξέρω αν υποστηρίζεται ήδη κατ' ευθείαν από ΛΣ, ή θέλει κονσόλα ήχου ενδιάμεσα.)

Τέλος, αν οι μαθητές θέλουν οπωσδήποτε ν' ακούνε ήχο, να βάλουν τα headsets των κινητών τους. Ίδιο βύσμα έχουν και οι ΗΥ, "jack 3άρι". Θα δουλεύουν μιά χαρά τα ακουστικά, κι η επαφή του μικροφώνου απλά θ' αγνοηθεί. (Τώρα, γιά προχωρημένες καταστάσεις, πχ τηλεδιάσκεψη με άλλα σχολεία: ας βάλουν ένα καλώδιο splitter, ώστε το μικρόφωνο να πάει στη δική του υποδοχή.)
Όσο γιά τη ρύθμιση του ΛΣ, ώστε να βγαίνει ο ήχος απ' τα ακουστικά τους, αφήστε τους ίδιους τους μαθητές να την κάνουν. Ξέρουν πολύ καλά, σας βεβαιώνω! :)

mandarinos

Μόλις το κοίταξα: το Linux υποστηρίζει (τουλάχιστον από το 2017) κατ' ευθείαν το πρότυπο 7.1 surround sound, αρκεί να το έχει η κάρτα ήχου.

Κοπυπαστάδα σχόλιο από εδώ: https://www.reddit.com/r/linuxquestions/comments/ov8a3a/does_71_surround_earphones_work_on_linux/

If your sound card is supported and 7.1 capable, as well as your 7.1 headphones, then yes. PulseAudio should show a 7.1 profile in
pavucontrol
, sometimes
alsamixer
does that or something similar. The specific distribution version is less relevant than the kernel version, since ALSA drivers are typically modules. So having an LTS with HWE is more advisable than latest short term support release.

Γιά λεπτομέρειες ρυθμίσεων:

https://www.linuxquestions.org/questions/linux-general-1/how-can-i-setup-virtual-7-1-surround-sound-in-alsa-4175610169/

Και καλύτερα, εδώ:

https://www.halfgaar.net/surround-sound-in-linux

falexakos

Βασικά θέλει να δείξει παρουσίαση ο/η εκπαιδευτικός και δεν έχουμε βιντεοπροβολέα στην αίθουσα ή αυτός έχει -επίσης- αδύνατο ήχο. Επιπλέον, επειδή ενδιαφέρει κυρίως ο ήχος, δεν πειράζει αν δεν βλέπουν καλά οι μαθητές την 22" οθόνη του καθηγητή. Τώρα βέβαια σκέφτομαι το άλλο: Αν ο τελευταίος "μοιράσει" μέσω του "Επόπτες" το Firefox ενώ παίζει το συγκεκριμένο κλιπ και οι μαθητές έχουν ακουστικά, θα πάρουν και τον ήχο στο τερματικό του/της έκαστος/η;
(Μια δοκιμή θα μας πείσει :) ).


mandarinos

Ισχύει με ηχεία. Προφανώς ισχύει και γιά ακουστικά.
(Επειδή οι δικοί μου μαθητές κατά κανόνα δεν κουβαλάνε ακουστικά μαζί τους, τους παρακαλώ να μηδενίζουν την ένταση στις δικές τους οθόνες, διότι γίνεται αλαλούμ.)

Αυτός είναι ο τρόπος, που τους δείχνω πράγματα: δέσμευση οθονών, επίδειξη, μετά απελευθέρωση και "κάν' τε το μόνοι σας".