Τελευταία μηνύματα

#1
Ceid φυσικά....  :)
Δεν χρειάζεται να ρωτάς.  8)
#2
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Αναβάθμιση Ms-Windows 10 π...
Τελευταίο μήνυμα από sgsfak - 24 Ιουλ 2024, 11:58:44 ΠΜ
Γεια σας, 

πιστευω θα ηταν καλο να αφήσουμε τα holy wars πισω μας ( εξάλλου όλοι ξερουμε οτι τα *BSD unixes  ειναι καλυτερα απο το Linux </sarcasm>)

Δυο παρατηρησεις με τα αντίστοιχα links:

* Και το RedHat επηρεάστηκε απο το crowdstrike : https://access.redhat.com/solutions/7068083https://www.theregister.com/2024/07/21/crowdstrike_linux_crashes_restoration_tools/ 

* Κύκλοι της Microsoft ριχνουν το φταιξιμο για την πρόσβαση στο kernel στην ..Ευρωπαικη Επιτροπη που για λόγους ανταγωνισμού τους "αναγκασε" απο το 2000 να αφήσουν και αλλες εταιρείες να εχουν ίδιο (με την Microsoft) επίπεδο πρόσβασης στα Windows: https://www.forbes.com/sites/davidphelan/2024/07/22/crowdstrike-outage-microsoft-blames-eu-while-macs-remain-immune/ 
#3
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Αναβάθμιση Ms-Windows 10 π...
Τελευταίο μήνυμα από mandarinos - 24 Ιουλ 2024, 09:12:45 ΠΜ
Μάλιστα!...

Αναρωτιέμαι, ειδικά γιά το Linux, ποιά η σκοπιμότητα να μπαίνει ένα ξένο πρόγραμμα ως γενικός επόπτης των διεργασιών του. Είναι σαν ν' αφήσεις τον τυχόντα καλεσμένο σου να κάνει κουμάντο στο σπίτι σου, πχ να φτιάξει φαγητό, τη στιγμή που δεν ξέρει ούτε πού βρίσκονται τα δωμάτια - πολλώ δέ μάλλον πού έχεις το αλάτι και τη ρίγανη. Είναι νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα τα κάνει θάλασσα.
Αν θέλαν οι λεβέντες τόσο σφιχτόν έλεγχο, που δεν τον έχουν οι ήδη υπάρχουσες διανομές, ας φτιάχνανε δικό τους Linux κι ας το βγάζανε στην πιάτσα διά πάντα ενδιαφερόμενον. Θα ήταν πολύ ομαλώτερη η μετατροπή του πυρήνα, προς αυτό που θα ήθελαν.

(Αξιοσημείωτο είναι, ότι στο άρθρο που παραπέμπεις, δεν γράφεται ότι επηρεάστηκαν τα "βαρέως επαγγελματικά" Linuxes Redhat / SuSE, ούτε κάν το "τεθωρακισμένο" Ubuntu το 24άρι.)

Τη Μάϊκροσοφτ με τίποτε δεν θα την αποκαλούσα "άσχετη". (Θα ήμουν εγώ άσχετος, αν δεν ήξερα πόση προσπάθεια χρειάζεται να γραφτεί ένα ΛΣ.) Αλλά δεν θέλω να χρησιμοποιώ Παραθύρια, εφ' όσον επιμένει (την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα) σε λάθος αρχιτεκτονικό μοντέλο: αφήνω να μπαίνουν ιοί, καί μετά τρέχω να τους εξουδετερώσω. Αφήνω, δηλαδή, τους κλέφτες να μπούν στο σπίτι μου, να σηκώσουν ό,τι μπορούν, και μετά τρέχω να τους πιάσω. (Και θα τους πιάσω σίγουρα, διότι τα antiviruses πάντα έχουν αποτέλεσμα.)
Προτιμώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, όσον αφορά ένα πρόβλημα που (γιά τους νουνεχείς) έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν άλλα σημεία "τρωτότητας", στα οποία το Linux οφείλει να δώσει προσοχή, και να γίνεται καλύτερο με κάθε έκδοση.

.................

Ευχαριστώ γιά τις παραπομπές! Πάντα χρειάζεται να έχουμε μιά καλύτερη εικόνα γιά το τί γίνεται στον κόσμο.
#4
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Αναβάθμιση Ms-Windows 10 π...
Τελευταίο μήνυμα από pgrontas - 22 Ιουλ 2024, 12:05:16 ΜΜ
Παράθεση από: mandarinos στις 21 Ιουλ 2024, 10:17:02 ΜΜΤο Linux ποτέ δεν θα κράσαρε εξ αιτίας ελαττωματικού προγράμματος - νομίζω, δηλαδή.
Κατ' αρχήν όχι μόνο θα κράσαρε και το Linux, αλλά ήδη κράσαρε από updates της ίδιας εταιρείας (Crowdstrike είναι η εταιρεία, το πρόγραμμα είναι το Falcon) τον Απρίλιο.
CrowdStrike broke Debian and Rocky Linux months ago, but no one noticed - Neowin
Απλά δεν έγινε τόσος ντόρος, το γιατί νομίζω το καταλαβαίνεις και μόνος σου.
Παράθεση από: mandarinos στις 21 Ιουλ 2024, 10:17:02 ΜΜΚαι, υποθέτω, κατά 99.9% όλοι οι ΗΥ που κράσαραν σε αεροδρόμια κλπ με το πρόγραμμα CrowdStrike, φορούσαν Παραθύρια 11άρια, όχι 10άρια. (Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντα σπεύδουν να έχουν την τελευταία λέξη από τεχνολογικές καινοτομίες, άρα τα 11άρια τα είχαν εδώ καί μήνες.).
Δεν ξέρω αν έτρεχαν 10 ή 11 ή κάτι άλλο, πάντως οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντα είναι συντηρητικές ως προς την αναβαθμίσεις τους ακριβώς για να μην έχουν τέτοια προβλήματα. Το εν λόγω update πουσαρίστηκε ως critical από την  CrowdStrike, γι'αυτό και έγινε η αυτόματη αναβάθμιση αποδεικνύοντας στην πράξη γιατί πρέπει να είναι συντηρητικές. Εκεί ήταν το μεγάλο λάθος της όλης διαδικασίας.

Επί της ουσίας το αν έπρεπε να είχε πρόσβαση το συγκεκριμένο λογισμικό στον πυρήνα του ΛΣ είναι μεγάλη κουβέντα την οποία καλύτερα να κάνουν άνθρωποι με εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. H MS λέει ότι είναι υποχρεωμένη για λόγος ανταγωνισμού να δίνει ισότιμη πρόσβαση με τον κώδικα των Windows σε όλα τα λογισμικά ασφάλειας  CrowdStrike Outage Has Roots in Microsoft's Antitrust Problems - Thurrott.com
Πάντως το συγκεκριμένο είδος λογισμικού (ένα υπερ antivirus που παρακολουθεί την επικοινωνία μεταξύ όλων των διεργασιών) μάλλον δύσκολο να μην έπρεπε να είχε, άλλα δεν είμαι ειδικός. Τώρα αν είναι καλό να υπάρχει τέτοιο λογισμικό είναι πάλι μεγάλη συζήτηση.

Παρά το γεγονός ότι έγινε πολύ μεγάλη φασαρία, στην πραγματικότητα λιγότερο από 1% των εγκαταστάσεων Windows επηρεάστηκε  Helping our customers through the CrowdStrike outage - The Official Microsoft Blog.
Ο λόγος της φασαρίας οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι επηρεάστηκαν κυρίως αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, τα οποία από την δεκαετία του 70  κιόλας - βλ. το ιστορικό σύστημα Sabre (Sabre (travel reservation system) - Wikipedia) είναι αυτοματοποιημένα και βελτιστοποιημένα ως προς την αποδοτικότητα όσο δεν πάει. Οπότε και η παραμικρότερη παραφωνία έχει μεγάλο αντίκτυπο  Why the Global CrowdStrike Outage Hit Airports So Hard | WIRED

Κανείς δεν έχει αντίρρηση με το ανοικτό λογισμό επί της αρχής, αλλά στην πράξη αν δεν υπάρχει δέσμευση στη συντήρησή του από επαγγελματίες, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει το κλασικό κόμικ του xkcd (https://xkcd.com/2347/) το οποίο είναι βγαλμένο από την πραγματική ζωή (πχ. το Heartbleed Bug του OpenSSL)

Γι' αυτό τον λόγο ζητούμε την επαγγελματική και όχι χομπίστικη υποστήριξη του LTSP και όχι επειδή η MS είναι 'κακιά' ή 'άσχετη' (που ειδικά το δεύτερο δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς).

ΥΓ: Τα 15 reboots είναι όντως αστείο, αλλά ενδομένως να έχει νόημα (κάθε φορά υπάρχει όλο και περισσότερος κώδικας φορτωμένος οπότε κάποια στιγμή ενεργοποιείται το τμήμα του που απομονώνει τον κακό driver) αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
#5
Τεχνική υποστήριξη / Απ: Αναβάθμιση Ms-Windows 10 π...
Τελευταίο μήνυμα από mandarinos - 21 Ιουλ 2024, 10:17:02 ΜΜ
Τελικά δεν πήγα, ούτε θα πάω.

Το Linux ποτέ δεν θα κράσαρε εξ αιτίας ελαττωματικού προγράμματος - νομίζω, δηλαδή. Και, υποθέτω, κατά 99.9% όλοι οι ΗΥ που κράσαραν σε αεροδρόμια κλπ με το πρόγραμμα CrowdStrike, φορούσαν Παραθύρια 11άρια, όχι 10άρια. (Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντα σπεύδουν να έχουν την τελευταία λέξη από τεχνολογικές καινοτομίες, άρα τα 11άρια τα είχαν εδώ καί μήνες.)

Linux / LTSP / school scripts, λοιπόν, και ξερό ψωμί! :)

Υγ: Το πρόβλημα, λέει, βρισκόταν σε λάθος εγγραφή κάπου στη registry, που διορθωνόταν με το χέρι· αλλά κι αυτό, πάλι... 15 διαδοχικά resets, γιά να στρώσει το μηχάνημα... Δεν μπορώ να καταλάβω αν η Μάϊκροσοφτ αυτοτρολλάρεται.

Κράτος μας, κάνε μας τη χάρη και μή μας φορτώνεις Παραθύρια στα σχολεία.
#6
Γ΄ Λυκείου / Απ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
Τελευταίο μήνυμα από evry - 19 Ιουλ 2024, 09:45:01 ΜΜ
Ο καθένας με βάση την εμπειρία του μπορεί να έχει ότι άποψη θέλει.
Όμως το πρόβλημα της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού ή του τι πρέπει να διδάσκεται κάποιος σε ένα εισαγωγικό μάθημα προγραμματισμού έχει λυθεί εδώ και χρόνια.

https://scholar.google.com/scholar?hl=el&as_sdt=0%2C5&q=python+elementary+school&oq=python+

https://scholar.google.com/scholar?hl=el&as_sdt=0%2C5&q=python+high+school&btnG=

https://scholar.google.com/scholar?hl=el&as_sdt=0%2C5&q=python+secondary+education&btnG=&oq=python+secondary

https://scholar.google.com/scholar?hl=el&as_sdt=0%2C5&q=python+first+language&btnG=&oq=python+first+

Αναφέρομαι πάντα σε μάθημα πληροφορικής Γενικής Παιδείας και όχι κατεύθυνσης ούτε σε εισαγωγικό μάθημα προγραμματισμού σε τμήματα πληροφορικής
#7
Γ΄ Λυκείου / Απ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
Τελευταίο μήνυμα από Δημητρης Μαλκοπουλος - 19 Ιουλ 2024, 06:06:56 ΜΜ
Το μαθημα της πληροφορικης ειναι τετοιο που δεν ειχαμε προηγουμενη εμπειρια στο θεμα του προγραμματισμου εκτος απο την β λυκειου οπου καναμε υπερβολικα βασικα πραματα (φετος εδεινα και εχω ασχολιθει με python και λιγο C απο μονος μου, μπορω να κανω καποια ωρθη κριτικη) αλλα ακολουθει μια τελειως διαφορετικη φιλοσοφια "δυσκολιας" σε σχεση με ολα τα αλλα παραδωσιακα μαθηματα που γνωριζουμε.

Το μαθημα της πληροφορικης, προσωπικα τουλαχιστον, πρεπει ως στοχο την κατανοηση της ΛΟΓΙΚΗΣ του προγραμματισμου σε ενα προημο σταδιο ετσι ωστε οταν ερθει η ωρα να προχωρισουμε να το ασκουμε σε ποιο μεγαλο βαθμο (ειτε μεσω του πανεπιστιμιου/ιεκ ειτε απο μονοι μας οσοι το επιθιμουν) να εχουμε αυτην την λογικη ηδη απο το σχολειο, αυτο μονο μεσω της εξασκισης αναπτυσσεται, οχι μεσω αποστιθησης θεωριας, θελει κοπο να λυσεις προβληματα (η ομορφια του ολου του μαθηματος)

Οποτε μια καλυτερη ερωτηση θα ητανε: γιατι να κανουμε τοσο πολυ τραβηγμενες ασκησεις στο φροντιστιριο και στα σχολεια αφου πανε αρκετα εξω την οπτικη και τον στοχο του μαθηματος? Μια αρκετα τραβηγμενη ασκηση στο ΑΕΠΠ ΔΕΝ ειναι σαν μια τραβηγμενη ασκηση των μαθηματικων.

Στα μαθηματικα πρεπει να εχεις κατανοησει την θεωρια σε καλο βαθμο και να την εφαρμοσεις στην ασκηση με τετοιο τροπο ετσι ωστε να φτασεις στο τελικο σου αποτελεσμα ΚΑΙ να συνδυασεις την δημιουργηκη σου σκεψη (πραγματι εγω ετσι εμαθα τα μαθηματικα και εγραψα 96.5 πανελε λογω κακου υπνου, 98 οεφε και ποτε μου δεν επεφτα απο 19, το μαθημα δεν ειναι αναγκαστικα αποστιθηση και μεθοδολογια οπως κανουνε πολλοι, εδω τουλαχιστον).

Στο ΑΕΠΠ η θεωρια ΔΕΝ υπαρχει (στις ασκησεις), δινεις κυριολεκτικα εντολες σε εναν υπολογιστη, πιο straightforward δεν υπαρχει

Μια τραβηγμενη ασκηση στο ΑΕΠΠ ειναι απλως ΠΟΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΕΣ ασκησεις ενωμενες ολες σε μια, το οποιο θυμιζει την δυσκολια της φυσικης (ξερετε που παω με αυτο)

Οποτε, καλυτερα που ειναι ετσι τα θεματα γιατι πραγματι εξεταζουνε την πραγματικη ουσια του μαθηματος. Eαν ακολουθουσαν την λογικη των τραβηγμενων ασκησεων θα ειμασταν οπως στην φυσικη, πολλοι θα μισουσανε το μαθημα και την ΕΠΙΣΤΙΜΗ το οποιο θα ηταν καταστροφικο για το μελλον πολλων ατομων με potential


Εαν φτασατε εως εδω, σας ευχαριστω που το διαβασατε  ολοκληρο και περνετε χρονο απο τις καλοκαιρινες σας διακοπες για να ασχοληθειτε με την παιδεια της χωρας μας
#8
Εξετάσεις 2002-2003 / Απ: Παρουσίαση / σχολιαμός των...
Τελευταίο μήνυμα από nikolasmer - 19 Ιουλ 2024, 09:44:42 ΠΜ
Δεν δουλεύει ο σύνδεσμος.  ;)
#9
Γ΄ Λυκείου / Απ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
Τελευταίο μήνυμα από ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ - 18 Ιουλ 2024, 02:35:25 ΜΜ
Αν μπει απευθείας στην Γ λυκείου η γλώσσα προγραμματισμού Python το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο για τους εξής λόγους:
- Οι μαθητές - υποψήφιοι δεν θα έχουν καθόλου γνώσεις προγραμματισμού (δομημένος, τμηματικός, αντικειμενοστρεφής)
- Θα καλούνται να κολυμπήσουν σε βαθιά νερά του δυναμικού προγραμματισμού (καθώς η γλώσσα προγραμματισμού Python είναι αντικειμενοστρεφής  και δεν έχει αρχή μέση και τέλος, για κάποιον άπειρο μαθητή δεν θα είναι και το ότι καλύτερο)
- Οι δυναμικές δομές δεδομένων όπως οι λίστες στην γλώσσα προγραμματισμού Python έχουν διαφορετικό τρόπο χειρισμού (δηλώσης, κατάτμησης, διαχείρισης).
- Οι λίστες που είναι η κατ' εξοχήν κύρια δομή στην Python όταν πρόκειται για δισδιάστατες είναι δύσκολες στην κατανόησή τους και στον χειρισμό τους σε σχέση με τους αντίστοιχους δισδιάστατους πίνακες (που δεν υφίστανται ως δομή στην Python)
- Επιπλέον η γλώσσα Python  η οποία διδάσκεται στο ΕΠΑΛ τομέας Πληροφορικής ξεκινάει από την Α' Λυκείου και φθάνοντας στην Γ διδάσκονται και άλλες μορφές αποθήκευσης δεδομένων ( τα αρχεία) διαφορετικός τρόπος χειρισμού και μετατρόπης - μεταφοράς τους σε λίστες και το αντίστροφο.

Εν κατακλείδι επειδή δίδαξα από την 1η χρόνια σε ιδιαίτερα το μάθημα της Python (2017) που για 1η φορά εξετάστηκε, δεν υπήρχε υλικό, ούτε βοηθήματα, τα σχολικά εγχειρίδια καθυστέρησαν αρκετούς μήνες να εκτυπωθούν και να διανεμηθούν στους μαθητές. 
Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει ενδιαφέρον ο τομέας της πληροφορικής στο ΕΠΑΛ και το συγκεκριμένο μάθημα.

Προτάσεις: 
- Στην σύγχρονη κοινωνία και εποχή της πληροφορίας την οποία διανύουμε καλό θα ήταν από τους εισηγητές το Μάθημα της Πληροφορικής να οργανωθεί να γίνει πιο ενεργό όχι μόνο στην τρίτη λυκείου αλλά να εισαχθούν επιπλέον μαθήματα και αντίστοιχες ώρες και στις δύο προηγούμενες τάξεις.
- Τέλος, καλό θα ήταν οι αντίστοιχοι συνάδελφοι πληροφορικής που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία να ασχολούνται και οι ίδιοι με το κομμάτι της Πληροφορικής ( έχουν τύχει περιπτώσεις ότι καθηγητές πληροφορικής έχουν μόνο τον τίτλο και καμία γνώση πάνω στο διδακτικό αντικείμενο - δεν αναφέρω περιστατικά αλλά είναι πολλά) 
- Η ευθύνη είναι όλων εάν η Πληροφορική ( Προγραμματισμός, δίκτυα κτλ) θα μπορέσει στις νέες γενιές μαθητών να περάσει και να μείνει.

Καλό Καλοκαίρι και Καλή Δύναμη σε όσους έχουν αρχίσει την προετοιμασία
#10
Γενικές εξετάσεις / Απ: Απαντήσεις από ΚΕΕ
Τελευταίο μήνυμα από dimitrios67 - 18 Ιουλ 2024, 12:01:24 ΜΜ
«Όπως και να έχει όμως δεν χάνετε τίποτα. Αυτό που έκαναν φέτος και έβαλαν μονάδες σε όλες τις εντολές»
Ακριβώς Ευριπίδη, δεν χάνουμε τίποτα! Οι ενδεικτικές λύσεις της ΚΕΕ ΔΕΝ είναι και οι «καλύτερες». Στα βαθμολογικά κέντρα (και ευτυχώς) τον πρώτο λόγο τον έχουν οι συντονιστές οι οποίοι είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί με εμπειρία. Οι λύσεις της ΚΕΕ είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ, ακόμη και στην μοριοδότηση.

Οι μονάδες ΔΕΝ είναι κουκιά μετρημένα, ο βαθμολογητής θα βάλει και την δική του κρίση, και παρ' όλα αυτά θα είμαστε στο  |β1-β2|<12. Αν θέλαμε «μετρημένα κουκιά» τις μονάδες, τότε θα έπρεπε να είχαμε μέχρι και 0.25 σε κάποια υπο-ερωτήματα ή το άριστα να ήταν το 250 και όχι το 100.