Δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο για Η/Υ με Windows

Ξεκίνησε από alkisg, 04 Φεβ 2011, 10:58:29 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Περιγραφή
Το παρόν θέμα περιγράφει μια πολύ εύκολη μέθοδο για την προσθήκη δυνατότητας εκκίνησης από το δίκτυο σε υπολογιστές με Windows NT, 2000, XP, 2003, Vista, 2008, και 7, απλά εγκαθιστώντας το πρόγραμμα win32-loader.exe στα Windows.

Η δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση του σταθμού ως thin ή fat client (LTSP), για εγκατάσταση του λειτουργικού με WDS / FOG / netboot, για backups, partitioning κτλ. Δεν επηρεάζει καθόλου το υπάρχον λειτουργικό σύστημα και έτσι καλό είναι να εγκατασταθεί σε όλα τα ΣΕΠΕΗΥ με Windows. Βέβαια εάν το BIOS και η κάρτα δικτύου των σταθμών εργασίας υποστηρίζουν εγγενώς τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο, τότε το win32-loader δεν χρειάζεται.

Ιστορικό
Η διανομή Debian περιέχει μια εφαρμογή ονόματι win32-loader, η οποία προσθέτει στον boot manager των Windows τη δυνατότητα εκκίνησης Linux.
Εμείς πειράξαμε τον κώδικα του win32-loader ώστε αντί για Linux να φορτώνει το πρόγραμμα gPXE, το οποίο δίνει τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τους developers να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα upstream στον win32-loader, κάτι που όντως έκαναν. Όμως επειδή το gPXE δεν έχει ακόμα πακεταριστεί για το Debian, σε κάθε νέα έκδοση του win32-loader κάνουμε εμείς compile και αναρτούμε το win32-loader.exe εδώ.

Βήματα εγκατάστασης
Κάντε λήψη από την παρακάτω διεύθυνση και ξεκινήστε την εγκατάσταση:
http://ts.sch.gr/docs/kanonismoi-diadikasies/doc_download/327-ltsp-loader

Στο διάλογο επιλογής γλώσσας διαλέξτε «Greek» και στη συνέχεια πατήστε «Συμφωνώ» αφού διαβάσετε την άδεια χρήσης.

Στο διάλογο επιλογής τύπου εγκατάστασης, διαλέξτε «PXE mode: install a PXE loader to allow remote kernel loading.»:



Εάν βγει μια προειδοποίηση που αφορά τη συνέχεια της εγκατάστασης του Linux, αγνοήστε την, δεν μας ενδιαφέρει αφού εμείς εγκαθιστούμε μόνο τη δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο.

Στο διάλογο επανεκκίνησης, επιλέξτε «Ναι»:



Κατά την επόμενη επανεκκίνηση, ο boot manager των Windows θα εμφανίσει το παρακάτω μενού:



Εάν θέλετε να προσαρμόσετε το timeout ή την προεπιλεγμένη καταχώρηση του μενού, ακολουθήστε τις οδηγίες της Microsoft για την προσαρμογή του boot.ini.

Εάν για κάποιο λόγο θελήσετε να αφαιρέσετε τον win32-loader, μπορείτε να τον καταργήσετε από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων:


poursali

Άλκη ποια η διαφορά / τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη προηγούμενη λύση;
(βλέπω ότι πλέον το σχετικό θέμα δεν είναι sticky..)



οκ άκυρο, τώρα πρόσεξα ότι ήταν σε άλλο πίνακα εκείνο το θέμα...   :)
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

alkisg

Η διαφορά δεν είναι ο πίνακας που αναρτήθηκε το θέμα, αλλά το ότι η προηγούμενη λύση ήταν ένα τοπικό patch, ενώ πλέον ενσωματώθηκε upstream. Επομένως πια δεν υπάρχει ltsp-loader.exe, ούτε χρειάζεται να υπάρχει, αφού επαρκεί το win32-loader.exe.

Με άλλα λόγια. Όταν ένα πρόγραμμα δεν κάνει αυτό που θέλουμε, μπορούμε να του πειράξουμε τον κώδικα για να το κάνει. Αυτό λέγεται patch (μπάλωμα) και είναι βολικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Το πρόβλημα με τα patches είναι ότι όταν βγαίνει νέα έκδοση του προγράμματος, θα πρέπει να ενημερωθεί και το patch, γιατί το παλιό πιθανώς να μην κάνει. Αυτό θέλει και χρόνο και κόπο. Για παράδειγμα όταν ο win32-loader υποστήριξε τα Windows 7, ο ltsp-loader χρειάστηκε μήνες για να ενημερωθεί.
Έτσι καλό είναι όποια patches ενδιαφέρουν γενικά τον κόσμο και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τοπικές εγκαταστάσεις, να στέλνονται upstream στους προγραμματιστές για να τα ενσωματώσουν στον κώδικά τους. Έτσι κι έγινε, και το ltsp-loader.exe καταργήθηκε. Και επομένως όποια καινούργια έκδοση του win32-loader βγαίνει θα χρειάζεται απλά να την κάνουμε ένα compile χωρίς καμία αλλαγή. Και θα συντηρείται από τους developers του Debian, και θα μεταφράζεται σε ένα σωρό γλώσσες από τους μεταφραστές του κτλ κτλ.

Ουσιαστική διαφορά στη λειτουργικότητα αυτή τη στιγμή είναι η υποστήριξη των Windows 7. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν χρειάζεται πια να συντηρούμε δικό μας patch.

poursali

οκ κατανοητό.. το θέμα το έψαχνα απλά για να το παραθέσω, δεν εννοούσα ότι εκεί είναι η διαφορά... ;)

έγινες κατανοητός, Άλκη, ευχαριστώ :)
μετρον αριστον
είμαι τζαμπατζής, χρησιμοποιώ λίνουξ

Λάμπρος Μπουκουβάλας

άλκη, πολύ χρήσιμο το θέμα!

για ακόμη μια φορά, ζωγραφίζεις!
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται...


aspd

Εξαιρετικά χρήσιμη η εκκίνηση από δίκτυο με την εγκατάσταση του win32-loader. Το δοκίμασα σήμερα. Αύριο θα αλλάξω και το default στο boot.ini στα windows.
Τέρμα οι χαλασμένες δισκέτες gPXE, τα χαλασμένα CD, ... και τα χαλασμένα drives.
Ευχαριστώ πολύ.

Μία επιβεβαίωση (που ...δεν τη χρειάζομαι πια):
Το να μένει η δισκέτα ή το CD μέσα στο drive όταν κλείνουμε τον υπολογιστή, θα μπορούσε να χαλάσει το drive, σωστά;

aspd

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο τρόπο εκκίνησης στο boot.ini, ώστε οι υπολογιστές να ξεκινάνε από το δίκτυο πρέπει να αντικαταστήσουμε τη γραμμή που λέει κάτι σαν:

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT

με την:

default=C:\g2ldr.mbr

Όλα τα άλλα ήταν προφανή.

alkisg

Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες της Microsoft που γράφω παραπάνω, μπορείς να κάνεις την αλλαγή με γραφικό τρόπο χωρίς να ανοίξεις το boot.ini σε editor.

Επισυνάπτω screenshot.

aspd

Έχεις δίκιο, δεν το είδα.
Επειδή έχω windows 2000 και το link http://support.microsoft.com/kb/289022 που έχεις βάλει ήταν για xp, πήγα κατευθείαν στη σελίδα http://support.microsoft.com/kb/311578/el που λέει για τρόπο επεξεργασίας του boot.ini σε 2000 και εκεί μέσα δεν έχει γραφικό τρόπο.
Πάντως έλεγξα και γίνεται και στα 2000 με γραφικό τρόπο.
Όπως και να έχει, το εργαστήριο τώρα χωρίς δισκέτες κτλ είναι τέλειο :)

alkisg

Από χθες το win32-loader.exe ξεκίνησε να διατίθεται με ενσωματωμένο το iPXE και στα αποθετήρια του Debian:
http://ftp.debian.org/debian/tools/win32-loader/unstable/
οπότε όποιος χρειάζεται νεότερες εκδόσεις μπορεί να τις κατεβάζει από εκεί.

gioufkas

Καλημέρα έχω το εξής πρόβλημα.
Πριν απο καιρό είχα εγκαταστήσει μεσω virtual machine to ubuntu 10 LTSP και είχα ένα πρόβλημα με την κάρτα δικτύου το οποίο με την βοήθειά σας επιλύθηκε (σε παλαιότερο topic) κ όλα λειτουργούσαν μια χαρα.
Εγκατέστησα το 12.04 (καθαρή εγκατάσταση σε νέο partition) σύμφωνα με τις οδηγίες σας και στους client εγκατέστησα  το πρόγραμμα win32-loader.exe στα Windows 2000 και μου εμφανίζει το εξής μήνυμα που φαίνεται στo παρακάτω link, όταν κάνω boot από δίκτυο.

https://www.dropbox.com/s/1xsvig2qptue9au/problem.JPG

Το πρόβλημα τώρα υπάρχει και στο ubuntu 10 μεσω virtual machine.

Τί πρέπει να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

alkisg

Αφού είχες ήδη ρυθμίσει παλιότερα τους clients για να ξεκινάνε από το δίκτυο, δεν χρειαζόταν να βάλεις και το win32-loader.exe.

Πάντως το παλιότερο topic δεν είναι το ίδιο θέμα με αυτό που αναφέρεις τώρα.
Τότε, ξεκίναγαν από το δίκτυο (πιθανώς μέσω BIOS), και σταματούσαν στην πορεία επειδή έλειπε ένα module.
Τώρα δεν ξεκινάνε καν από το δίκτυο, σταματάνε πιο πριν. Ίσως να φταίει το ότι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις το win32-loader.exe σε onboard κάρτες αντί της ενσωματωμένης δυνατότητας του BIOS. Ή ίσως κάτι να μην έχει στηθεί σωστά στο server. Αν τελικά πάρουν μπροστά, θεωρητικά δεν θα ξαναχρειαστεί να κάνεις αυτό με το module που είχες κάνει στην 10.04, γιατί τώρα υπάρχει ήδη στον εικονικό δίσκο.

Ερωτήσεις:

  • Οι κάρτες είναι onboard ή pci;
  • Πώς ξεκινούσαν παλιότερα; Μέσω BIOS; Με παλιότερη έκδοση του win32-loader; Μέσω δισκέτας;

gioufkas

Ευχαριστώ για την βοήθεια...
Είναι on board και ξεκινούσαν από δίκτυο

alkisg

Εφόσον είναι onboard, βγάλε το win32-loader και ακολούθησε την πρώτη παράγραφο, δηλαδή να ρυθμίσεις το BIOS να ξεκινάνε από το δίκτυο (λογικά όπως το είχες και παλιότερα).