Δικαιώματα του administrator πάνω στα αρχεία των μαθητών

Ξεκίνησε από happiness, 05 Απρ 2016, 12:17:54 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

happiness

Ανακάλυψα ότι ως administrator δεν έχω πλήρη δικαιώματα πάνω στα αρχεία των χρηστών (μαθητών). Είδα την λύση με την αλλαγή των δικαιωμάτων με το sudo xdg-open /home, όμως παρόλο που όρισα "δημιουργία και διαγραφή αρχείων" στην κατηγορία "άλλοι", πάλι δεν έχω τα πλήρη δικαιώματα. Όταν κάνω τις αλλαγές στα δικαιώματα των φακέλων πρέπει να κάνω restart για να εφαρμοστούν; Επίσης, με αυτό που έκανα, ακόμα κι αν δουλέψει, σημαίνει πως θα έχουν πλήρη δικαιώματα και οι υπόλοιποι απλοί χρήστες πάνω στα αρχείων όλων των άλλων; Για να είμαι πιο συγκεκριμένη, αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα (φακέλων) που έχω ορίσει είναι:
ιδιοκτήτης -> δημιουργία + διαγραφή
ομάδα -> μόνο ανάγνωση
άλλοι -> δημιουργία + διαγραφή

alkisg

Ο administrator είναι ένας απλός χρήστης που τα sch-scripts του έχουν δώσει το επιπλέον δικαίωμα να είναι ιδιοκτήτης όλων των *κοινόχρηστων* αρχείων των μαθητών.
Δεν θέλουμε να έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά αρχεία των μαθητών, για παράδειγμα γιατί να έχει πρόσβαση στους αποθηκευμένους κωδικούς του firefox των μαθητών στον φάκελο .mozilla;

Ο root έχει πρόσβαση σε όλα, δηλαδή αν κάνεις sudo xdg-open /home τότε θα έχεις πρόσβαση.
Δεν θέλουμε να αλλάξουμε ιδιοκτήτη κλπ γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μπλοκάρεις τους ίδιους τους μαθητές από το να γράφουν στα αρχεία τους και έτσι να μην μπορούν καν να συνδεθούν (access denied),
και ούτε θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα εγγραφής σε όλους, γιατί τότε οι άλλοι μαθητές θα μπορούν να βλέπουν αποθηκευμένους κωδικούς κλπ,
μάλιστα κάποια προγράμματα όπως ssh αρνούνται να τρέξουν αν ο αντίστοιχος φάκελος (.ssh) δεν είναι ιδιωτικός (μη προσβάσιμος από άλλους).

Αν ντε και καλά θες να μπεις σε διαδικασία να έχει ο administrator (που είναι απλός χρήστης, και όχι ο root, που είναι ο διαχειριστής) αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία στο /home, ξεκίνα διάβασμα από το https://help.ubuntu.com/community/FilePermissionsACLs, αλλά θα είναι μη υποστηριζόμενο setup οπότε μην ζητάς εδώ βοήθεια μετά, ρώτα στο ubuntu-gr κλπ. :)

happiness

ok καταλαβαίνω. Έψαξα λίγο και εν τέλει έφτιαξα ένα script που εκτελεί την εντολή που μου έδωσες και κάνω έτσι την δουλειά μου. Ευχαριστώ.