Γενικό Λύκειο > Ταξινόμηση

Ταξινόμηση πίνακα με βάση το Όνομα

(1/3) > >>

michalis:
Καλημέρα και καλή χρονιά σέ όλους
Εχω μία ασκηση η οποία στο τελευταίο ερώτημα ζητά να γίνει η ταξινόμηση του με βάση τα ονόματα των πωλητών μια εταιρίας. μπορει κάποιος να προτείνει κάποια λύση?
ευχαριστώ.

dimitrios67:
Κανονικά τα ονόματα των πωλητων πρεπει να ειναι σε κάποιον πίνακα. Η μεταβλητη ειναι χαρακτηρας, και κανεις bubblesort...
Ελπιζω να βοήθησα

EleniK:
Φαντάζομαι ότι με βάση τα ονόματα, εννοεί αλφαβητικά. Σε αυτήν την περίπτωση κάνεις αύξουσα ταξινόμηση με βάση των πίνακα των ονομάτων αλλά παράλληλα αντιμεταθέτεις τους παράλληλους πίνακες.

Δλδ αν π.χ. η άσκηση αναφέρει το εισόδημα των Ν πωλητών και τα ονόματα και θέλει να εμφανιστούν τα ονόματα και δίπλα το εισόδημα των πωλητών με βάση τα ονόματα τους τότε:

Για i από 2 μέχρι N
  Για j από Ν μέχρι i με_βήμα -1
      Αν Ον[j]<Oν[j-1] τότε
          Temp1 <- Oν[j]
          Oν[j] <- Oν[j-1]
          Oν[j-1] <- Temp1
          Temp2 <- Εισ[j]
          Εισ[j] <- Εισ[j-1]
          Εισ[j-1] <- Temp2
       τέλος_αν
τέλος_επανάληψης
τέλος_επανάληψης

Για j από 1 μέχρι Ν
Εμφάνισε Ον[j], Εισ[j]
τέλος_επανάληψης

Με λίγα λόγια κάνεις αύξουσα ταξινόμηση με βάση τα ονόματα (7ο Κεφ) αλλά σε κάθε αλλαγή ακολουθεί και η αντιμετάθεση των εισοδημάτων έτσι ώστε οι δυο πίνακες να παραμείνουν παράλληλοι, δλδ οι αντίστοιχες θέσεις να αναφέρονται σε στοιχεία του ίδιου πωλητή.

petrosp13:
Οι γλώσσες προγραμματισμού υποστηρίζουν σύγκριση αλφαριθμητικών και μπορούν να κάνουν ταξινόμηση
Βέβαια, δεν ξέρω πόσοι από μας είχαμε προλάβει να το περάσουμε αυτό στους μαθητές πριν τις εξετάσεις τους 2004, όταν σε κάποιο ερώτημα ζητούσε την αλφαβητική ταξινόμηση κάποιων ονομάτων και οι περισσότεροι μαθητές έμειναν με την απορία

EleniK:
@petrosp_13
Νομίζω ότι αρκετά βοηθήματα είχαν ασκήσεις με αλφαβητική ταξινόμηση. Παρόλαυτα το υποερώτημα έπιανε 7 μόρια, οπότε ήταν καλό για να ξεχωρίσουν και όσοι σκέφτονταν εκτός από αυτούς βέβαια που το είχαν απλά διδαχθεί.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση