ΜΕΡΙΚΑ VB SCRIPTS ΓΙΑ ΑΥΤΟΜ. ΔΗΜ./ΔΙΑΧ. ΧΡΗΣΤΩΝ/ΦΑΚΕΛΩΝ ΣΕ WIN 2003 SERVER

Ξεκίνησε από za√‘ag, 18 Σεπ 2009, 02:45:17 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

za√‘ag

Μετά από συνεννόηση με τον Άλκη δέχτηκε να μοιραστώ μαζί σας κάποια scripts σε vb που κατάφερα να κάνω μόνος μου πέρυσι για να στήσω μαζί με τον τεχνικό ΠΛΗΝΕΤ (ο οποίος τα πήρε τα scripts) ένα νέο server με windows 2003

Έφτιαξα λοιπόν πέρυσι κάποια scripts σε vb για να δημιουργήσω αυτόματα χρήστες και φακέλους στον νέο server με windows 2003.
Η φιλοσοφία μου ήταν η εξής:

Το εργαστήριο έχει 11 υπολογιστές με windows 2000 (τους αναβάθμισα σε XP professional gr με sp3) Τα τμήματα που έχουμε είναι 9 (3 για κάθε τάξη) και επειδή "σπάνε" στα 2 ... άρα είναι 18. Ήθελα λοιπόν να έχει ο κάθε μαθητής που κάθεται σε ένα pc να έχει το δικό του λογαριασμό, χωρίς να μπορεί να βλέπει τους φακέλους και τα αρχεία άλλων χρηστών. Έβαλα λοιπόν τα έγγραφα του καθενός στον server σε ένα partition D. Αν υπολογίσουμε το πλήθος των λογαριασμών είναι 18x11=198 λογαριασμοί.

Αυτοί έχουν την δομή:

user01a1a    user02a1a     user03a1a    user04a1a   ....   user11a1a
user01a1b                               ....................
user01a2a                               ....................
user01a2b                               ....................
.....              .....                ....               ....            ....                      .....
user01g3a                               ....................     
user01g3b    user02g3b      user03g3b   user04g3b  .....    user11g3b

Φυσικά ίσως είναι λίγο (έως πολύ) υπερβολικό το να έχουμε τόσους πολλούς χρήστες αλλά έτσι το σκέφτηκα και το υλοποίησα με τα scripts

Επιπλέον για το ΓΕΛ που συστεγάζεται και χρησιμοποιεί κάποιες ώρες για τις Α και Β λυκείου (έφτιαξα και για Γ λυκείου για "μελλοντική" χρήση) το εργαστήριο έφτιαξα και άλλους 33 λογαριασμούς με παρόμοια λογική: 11 υπολογ x 3 τάξεις: user01AL ... user11AL user01BL ... user11BL user01GL .... user11GL

Για να μπορώ να βλέπω πιο εύκολα και άμεσα τι εργασίες κάνουν τα παιδιά έφτιαξα ακόμα 2 scripts. Τα scripts τα έκανα να λειτουργούν με τη βοήθεια αρχείου excel στο οποίο είχα (από το σχεδιάγραμμα θέσεων του εργαστηρίου) τη θέση που κάθεται ο κάθε μαθητής. Έφτιαξα λοιπόν στο excel 3 στήλες: το username, την τάξη και το ονοματεπώνυμο κάθε μαθητή (υπάρχουν βέβαια και κενές θέσεις εργασίας). Το τμήμα το έπαιρνα μέσα από το username (πχ user04a3a --> ο μαθητής είναι στο Α3 και κάθεται στο σταθμό 4)

Το ένα script (REAL_NAMES_AND_USERS_FOLDERS.vbs) φτιάχνει στον server φακέλους με τα τμήματα και σε κάθε τμήμα φτιάχνει φακέλους με τα ονόματα των μαθητών.

Το δεύτερο script (REAL_NAMES_AND_USERS_COPY_FOLDERS.vbs) αντιγράφει τους φακέλους που έχουν τα έγγραφα του κάθε user στον σωστό φάκελο του μαθητή που έκανε το 1ο script.
Για ευνόητους λόγους "ασφάλειας" τα 2 αυτά scripts τα έκανα να λειτουργούν με παράμετρο (0 στο 1ο 1 στο 2ο) για να εκτελεστούν σε παράθυρο εντολών)

Αν έχετε απορίες ή παρατηρήσεις βάλτε σχόλια και τα συζητάμε...


ΥΓ
--
1) Τα scripts θα τα βάλω σε λίγη ώρα για να τα "σουλουπώσω" λίγο πρώτα γιατί τα έκανα λίγο πρόχειρα (μόνο εγώ θα τα καταλάβω) :) 

2) Ελπίζω να μην "κρασάρει" πάλι ο server του σχολικού δικτύου και μας λέει όπως χτες "Δεν αντιστοιχεί σε χρήστη" :)

3) Όπως είναι προφανές η χρήση των scripts θα ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ... σε μένα δούλεψαν σωστά .... έκανα και κάποιες πολιτικές για διάφορες λεπτομέρειες και μια βασική τοπική πολιτική (σε κάθε pc χωριστά) για να μην εμφανίζει το username του προηγούμενου που έκανε login αλλά να είναι κενό κάθε φορά που κάποιος κάνει login με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να το δώσει και να μην μπαίνει με το προηγούμενο.

4) Πρέπει να δείτε με ΠΡΟΣΟΧΗ τις παραμέτρους για τον server όπως πχ ποιες οντότητες υπάρχουν στο active directory (πχ εγώ έφτιαξα το tmimata)

5) Αν δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα (εγώ δεν ήξερα τίποτε πέρα από τα πολύ βασικά) καλό είναι να δείτε το site http://www.computerperformance.co.uk/vbscript/vbscript_user_create.htm ... το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ να κατανοήσω αρκετά πράγματα και να τα φτιάξω.

6) Αν κάποιοι έχετε προτάσεις για "βελτιστοποίηση κώδικα" ... φυσικά και είναι δεκτές (κανείς μας δεν τα ξέρει όλα) :)


Φιλικά
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

pgrontas

Πολύ ενδιαφέρον. Είχα σκοπό να φτιάξω και εγώ αλλά μάλλον θα χρησιμοποιήσω τα δικά σου.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

za√‘ag

Τα επισύναψα στο αρχικό post ...
Έβαλα και μερικά σχόλια μέσα στα scripts για να βοηθήσω περισσότερο.... ελπίζω να το πέτυχα :)

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! (είπα να σας βοηθήσω όχι να σας κάνω ζημιά και να έχετε πρόβλημα)

Ότι απορία έχετε και μπορώ να βοηθήσω (εδώ φυσικά υπάρχουν και πολύ καλύτεροι από μένα σε αυτό τον τομέα) βάλτε ερωτήσεις εδώ.

Μια ερώτηση (κρίσεως):

Τι θα προτείνατε να κάνω φέτος για τη νέα χρονιά; Οι μαθητές που φέτος άλλαξαν τάξη δεν θα έχουν πρόσβαση στα περσινά τους αρχεία (δεν ξέρω αν είναι και απαραίτητο) και οι παλιότεροι θα βρουν τα αρχεία των περσινών. Μια λύση είναι να σβήσω μόνο τα MYDOCUMENTS όλων των users, που είναι στο server, αλλά θα υπάρξει λόγος να ξανατρέξω το αντίστοιχο script ή θα γίνουν αυτόματα μόλις κάνουν login με το username τους;

ΥΓ..... Όσοι κατέχουν το "άθλημα" ας προτείνουν αλλαγές ώστε τα scripts να γίνουν πιο λίγα και πιο παραμετρικά (έκανα μόνο όσα καταλάβαινα και φοβήθηκα να κάνω πειράματα)
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Παράθεση από: zavag στις 18 Σεπ 2009, 05:01:39 ΜΜ
Οι μαθητές που φέτος άλλαξαν τάξη δεν θα έχουν πρόσβαση στα περσινά τους αρχεία (δεν ξέρω αν είναι και απαραίτητο) και οι παλιότεροι θα βρουν τα αρχεία των περσινών.

Τα τελευταία χρόνια δοκίμασα να έχω ξεχωριστό λογαριασμό ανά Η/Υ *και* τάξη, με username που προέκυπτε από τα επώνυμα των μαθητών που καθόταν σ' αυτόν. Πήγε πολύ καλά, από τη μία εγώ δεν ασχολούμουνα καθόλου με το αν αλλάζουν ταπετσαρία κτλ, αφού ο καθένας είχε τη δικιά του, και από την άλλη οι μαθητές αισθανόταν πιο "προσωπικούς" τους Η/Υ και νομίζω ότι τους πρόσεχαν περισσότερο. Και φυσικά με τον ίδιο λογαριασμό συνέχισαν και τις υπόλοιπες χρονιές.

Από φέτος θα δοκιμάσω να έχει κάθε μαθητής το δικό του λογαριασμό - φυσικά όπου κάθονται δύο, θα χρησιμοποιούν τον λογαριασμό του ενός. Έτσι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το email τους για username και το δικό τους password, οπότε να τα θυμούνται και εύκολα...

Εννοείται βέβαια όλα αυτά με scripts. Καλό θα ήταν αν υπήρχε εισαγωγή από .csv για Νέστωρα, e-school, ΠΣΔ κτλ, ώστε να μην χρειάζεται καθόλου δουλειά από τον καθηγητή για το άνοιγμα των λογαριασμών. Αφού έγινε το πρώτο, τα υπόλοιπα είναι εύκολα... :)