ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 20.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη

Ξεκίνησε από alkisg, 09 Ιουλ 2020, 12:43:00 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Είμαστε σε φάση δοκιμών για την νέα έκδοση της λύσης Ubuntu 20.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη για ΣΕΠΕΗΥ:

  • Ubuntu: προτείνεται καθαρή εγκατάσταση Ubuntu 20.04 το οποίο όμως υποστηρίζει μόνο 64bit clients, οπότε υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του νέου LTSP σε Ubuntu 18.04 32bit.
  • LTSP: ξαναγράψαμε εξ' αρχής το LTSP ώστε να δουλεύει με τις νέες διανομές. Λόγω μη υποστήριξης 32bit clients από το Ubuntu, το LTSP πια δεν υποστηρίζει thin clients. Όσοι χρειάζονται thin clients πρέπει να μείνουν στο παλιό LTSP και στο Ubuntu <= 18.04.
  • sch-scripts: η έκδοση 20.04 είναι έτοιμη στο αποθετήριό μας και υποστηρίζει το νέο Ubuntu.
  • Επόπτης: η έκδοση 20.01 είναι διαθέσιμη στα αποθετήρια του Ubuntu.
  • Wiki: οι βασικές σελίδες για την εγκατάσταση είναι έτοιμες, οι υπόλοιπες ενημερώνονται σιγά σιγά.
  • IRC: βοήθεια μέσω συνομιλίας IRC είναι και θα είναι διαθέσιμη για τα σχολεία.
Θα έρθουν πολλά ακόμα updates μέχρι τέλος Αυγούστου, αλλά η βάση για τις εγκαταστάσεις είναι έτοιμη. Όπως πάντα, ξεκινάμε ακολουθώντας επακριβώς τις παρακάτω οδηγίες:

https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP

Για μικρές απορίες ή παρατηρήσεις που μπορεί να αφορούν και άλλους συναδέλφους, χρησιμοποιήστε το παρόν θέμα. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως faq, frequently asked questions.
Για πιο προσωπικά προβλήματα όπως "δεν μου μπουτάρει ο τάδε client", ανοίξτε νέο θέμα.

ilias_s

#1
Ευχαριστούμε Άλκη!

Μία προκαταβολική ερώτηση... Στο ένα εργαστήριο (όλα FAT clients) έχω νέα μηχανήματα (UEFI) και μερικά παλιότερα (BIOS). Στη 18.04 τα νέα ήταν ρυθμισμένα για legacy boot. Τώρα φαντάζομαι τα καινούργια θα bootάρουν σε UEFI mode. Με τα παλιά αναμένεται να έχω κάποιο θέμα; Θα πρέπει να κάνω κάτι;


alkisg

Τα 64bit μηχανήματα θα παίξουν με τη μία όπως και να είναι ρυθμισμένα, είτε UEFI είτε BIOS.

gnikolaidis

Πρόβλημα με το boot των clients. Εχω δημιουργήσει τον εικονικό δίσκο και εκτελώ και τις εντολές ltsp. Η ενεργεια ltsp ipxe δεν ολοκληρώνεται (δείτε συνημμένο). Μήπως φταίει αυτό που οι clients δεν bbotαρουν;

alkisg

Σόρρυ ξέχασα μια εξάρτηση, δώσε:

sudo apt install ltsp-binaries

Μετά το ltsp ipxe δεν θα βγάζει πρόβλημα, αν και νομίζω ότι δεν φταίει αυτό που δεν εκκινούν οι clients.

gnikolaidis

Πράγματι, το ltsp ipxe ολοκληρώνεται κανονικά αλλά το πρόβλημα με τους fat clients που δε μπορούν να εκκινήσουν από την κάρτα δικτύου εξακολουθεί να υφίσταται.

Έχω διπλό-τριπλό-τσεκάρει τις οδηγίες εγκατάστασης και ρύθμισης (http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP) μήπως τυχόν παρέλειψα κάτι. Παλαιότερα είχα εγκαταστήσει και λειτουργήσει επιτυχώς και τις εκδόσεις 12.04 και 18.04.

Οι clients είναι όλοι 64bit. Έχει κάποιος-κάποια ιδέα τι μπορεί να φταίει; Υπάρχει κάποιο αρχείο log που μαρτυρά τι συμβαίνει και θα μπορούσα να ανεβάσω για έλεγχο;

Γιώργος Νικολαίδης
Γυμνάσιο Αρμενίου με Λυκειακές Τάξεις

alkisg

Γιώργο αν έχεις εκτελέσει όλες τις εντολές LTSP επιτυχώς, οι clients θα έπρεπε να μπουτάρουν.
Στον server, τρέξε `journalctl -f`, μετά ξεκίνα τους clients, και ανέβασε εδώ το output.
Στους clients, αν μπορείς βγάλε μια φωτογραφία με το κινητό για να φανεί πού ακριβώς σταματάνε.
Αυτό το κάνει σε όλους τους clients; Τι είναι, UEFI ή BIOS; Αν θες έλα και ένα πρωί από το IRC να το δούμε live· καλύτερα 09:00 με 11:00.

gnikolaidis

OK. Θα προσπαθήσω αύριο πρωί. Δοκιμάζω με clients uefi και legacy mode.

Ευχαριστώ.

gregflo

Kαλησπέρα Άλκη. Κάνω δοκιμαστική εγκατάσταση (στο δικό μου pc) του Ubuntu 20.04.Κατά την εγκατάσταση των νέων sch-scripts, παίρνω ένα μήνυμα λάθους (το επισυνάπτω) και δεν υπάρχει η ομάδα συστήματος teachers. Επίσης δεν μου ανοίγει το αρχείο ρυθμίσεων ltsp.conf. Όλες οι εντολές του νέου LTSP εκτελούνται κανονικά.

alkisg

@gnikolaidis, το media test failure test cable το έχω δει καμιά 100στή φορές. Τις περισσότερες σήμαινε "προβληματική καλωδίωση". Και κανά δυο σήμαινε "κόλλησε η κάρτα δικτύου και θέλει αποφόρτιση πυκνωτών, δηλαδή power on του υπολογιστή όταν δεν είναι στο ρεύμα".
Δεν μου έχει τύχει ποτέ αυτό το μήνυμα να σημαίνει "λάθος στον server", είναι πάντα "λάθος στον client".

Ανεξάρτητα τώρα από αυτό το μήνυμα, τρέχεις firewall ufw στον server, που μπορεί να μπλοκάρει κάποιες υπηρεσίες. Δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις με sudo ufw stop.

alkisg

@gregflo, σόρρυ λάθος μου, τρέξε τα παρακάτω για να το παρακάμψεις, και θα το διορθώσω αύριο/μεθαύριο:

Κώδικας: Bash
sudo /usr/share/sch-scripts/initial-setup.sh
sudo apt install -f

gnikolaidis

Παράθεση από: alkisg στις 09 Αυγ 2020, 06:16:57 ΜΜ
@gnikolaidis, το media test failure test cable το έχω δει καμιά 100στή φορές. Τις περισσότερες σήμαινε "προβληματική καλωδίωση". Και κανά δυο σήμαινε "κόλλησε η κάρτα δικτύου και θέλει αποφόρτιση πυκνωτών, δηλαδή power on του υπολογιστή όταν δεν είναι στο ρεύμα".
Δεν μου έχει τύχει ποτέ αυτό το μήνυμα να σημαίνει "λάθος στον server", είναι πάντα "λάθος στον client".

Ανεξάρτητα τώρα από αυτό το μήνυμα, τρέχεις firewall ufw στον server, που μπορεί να μπλοκάρει κάποιες υπηρεσίες. Δοκίμασε να το απενεργοποιήσεις με sudo ufw stop.

@alkisg είχες δίκιο. Το μήνυμα έχει να κάνει όντως με τον client. Συγκεκριμένα, προσπαθούσα όλο το προηγούμενο διάστημα να bootαρω χωρίς καλώδιο στο NIC αλλά μέσω Wireless NIC. Εντελώς αφηρημένος. Ο firewall όντως εμποδίζει την εύρεση του server. Απενεργοποιώντας τον (sudo ufw disable) ο client bootαρει, ωστόσο φτάνει ως ένα σημείο και κολλά για 2-3 λεπτά και κατόπιν εμφανίζει μια σειρά μηνύματα λάθους. Υπάρχει κάποιο log που μπορώ να σου στείλω τα μηνύματα εκκίνησης;

alkisg

Αν ο client τελικά μπουτάρει, τότε τα logs φαίνονται στην εντολή journalctl.
Αν δεν μπουτάρει, τότε θέλει φωτογραφία ή netconsole που όμως είναι πιο δύσκολο...

gnikolaidis

Παράθεση από: alkisg στις 12 Αυγ 2020, 11:05:28 ΠΜ
Αν ο client τελικά μπουτάρει, τότε τα logs φαίνονται στην εντολή journalctl.
Αν δεν μπουτάρει, τότε θέλει φωτογραφία ή netconsole που όμως είναι πιο δύσκολο...
journalctl στον client ή ston server;


gnikolaidis

Δύο video.
Video 1 (https://drive.google.com/file/d/1q7GT-PQd0pkpFEWIKB6NFWt0jJYWR6Pq/view?usp=sharing ) εκκίνησης client που κολλά αφού εμφανιστεί η τελευταία γραμμή μηνυμάτων για περίπου 2-3 λεπτά.
Video 2 (https://drive.google.com/file/d/1ATKlReZXE5-hC5XE7s8mwa_GXpV8pOog/view?usp=sharing ) με μηνύματα λάθους.

Τα video ίσως χρειαστούν rotation (https://www.vlchelp.com/rotating-video-in-vlc-media-player/)

alkisg

Υποπτεύομαι ότι ο client χάνει την IP του οπότε λίγα λεπτά αργότερα παραπονιέται για timeout στο δικτυακό δίσκο.
Μπορείς να το επαληθεύσεις κάνοντας `ping 192.168.1.128` (δηλαδή την IP του client) από τον server. Αν σταματήσει να απαντάει τη στιγμή που φαίνεται να κολλάει, αυτό φταίει.

Έχεις παίξει καθόλου με το netplan; Μήπως έβαλες κάπου ρυθμίσεις για το δίκτυο, και καταλήγουν στον client και χαλάει η IP του... Γενικά το netplan είναι να το αποφεύγουμε, πολύ φασαρία για το τίποτα! :)

gnikolaidis

Κάνοντας επανεκκίνηση στον client, του αποδίδεται η 192.168.1.129 από τον DHCP. Κάνοντας αμέσως ping από τον server προλαβαίνει να επιστρέψει δύο πακέτα και αμέσως κολλά μόλις στον client ξεκινά το ανέβασμα του ltsp img. Με netplan δεν ασχοληθεί και γενικώς δεν έκανα καμία δικτυακή ρύθμιση.

Οι δοκιμές μου γίνονται στο σπίτι (έχω πάρει τον server του σχολείου), φαντάζομαι ότι το ίδιο θα συμβαίνει και στο εργαστήριο. Θα προσπαθήσω να δοκιμάσω και με άλλο client.

alkisg

Στο σημείο που ο client φορτώνει το ltsp.img, φορτώνεται και ο kernel, και αρχικοποιείται για δεύτερη φορά η κάρτα δικτύου (η πρώτη ήταν από το BIOS/PXE), άρα το ping θα πρέπει να σταματάει για λίγο,
αλλά ακριβώς μετά κάνει κι άλλο DHCP request και ξαναπαίρνει IP (φαίνεται και στο πρώτο βίντεό σου, DHCPDISCOVER κλπ), οπότε τότε το ping θα πρέπει να ξαναδουλεύει, και να σταματάει αργότερα στο σημείο που λες ότι κολλάει.

gnikolaidis

Έκανα ενημέρωση λογισμικού. Δημιούργησα νέο εικονικό δίσκο και έτρεξα όλες τις εντολές ltsp. Έκανα επανεκκίνηση στο server.

Επανεκκίνηση και στον client! Και δούλεψε κανονικά! Επανεκκίνηση στον client και δεύτερη φορά. Δούλεψε και πάλι! Δεν ξέρω τελικά τι έφταιξε.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ενώ ξεκινά και παίρνει ip π.χ. 192.168.1.α, τελικά καταλήγει να έχει πάρει την επόμενη 192.168.1.α+1. Όλες οι υπόλοιπες φαίνονται ως δεσμευμένες. Δε θα εξαντληθεί κάποια στιγμή το ip pool του dhcp (router);


alkisg

Στην επόμενη επανεκκίνηση δεν παίρνει πάλι τις ίδιες, α και α+1;
Ή παίρνει τις α+2 και α+3;

Μερικοί routers κατά λάθος μπλέκονται με το client-id που είναι διαφορετικό (PXEClient vs Linux ipconfig) και δίνουν 2 IP, αλλά πάντως θα πρέπει να είναι οι ίδιες μετά από reboot...
Μπορούμε να πούμε στο Linux να επαναχρησιμοποιήσει την IP που είχε πάρει το PXE, αλλά ας το κάνουμε μόνο αν δούμε κάποιο θέμα...

gnikolaidis

Παίρνει τις a+2 a+3 κοκ...

Ευχαριστώ για το χρόνο και τη βοήθεια @alkisg


alkisg

Ποιος router είναι αυτός; Ακούγεται για πολύ προβληματικός...

Δοκίμασε λίγο το εξής: κάνεις reboot, στο μπλε μενού του ipxe επιλέγεις "Enter iPXE configuration", και βλέπεις την IP που πήρε. Μετά πατάς Alt+Ctrl+Del για να κάνει reboot χωρίς να φορτώσει τον kernel. Επαναλαμβάνεις 2-3 φορές. Παίρνει την ίδια IP ή διαφορετική;

gnikolaidis

Το δοκίμασα και παίρνει διαφορετική (α+1) κάθε φορά. O router που δίνει η Cosmote (Speedport Entry 2i).

alkisg

Ωραία αυτοί είναι πολύ κοινοί εύκολα θα βρω κάποιον για δοκιμή, αν και μέχρι στιγμής δεν είχα παρατηρήσει τέτοιο θέμα...

elf

Γράφω από τη νέα εγκατάσταση Ubuntu Mate 18.04, μοιάζει να είναι οκ μέχρι στιγμής, ένα θεμα με το πληκτρολόγιο έχω, δεν αλλάζει γλώσσα με alt και shift,  κλασικά
Alkisg σε προηγούμενο φορματ το είχες αλλάξει,  αλλά δε θυμάμαι τη ρυθμιση...

alkisg

@elf, λέμε για 18.04 ή για 20.04;
Τι βγάζει αυτή η εντολή;

Κώδικας: Bash
grep XKB /etc/default/keyboard


Έκανες εγκατάσταση στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά;
Έκανες επανεκκίνηση μετά την εγκατάσταση των sch-scripts;

elf

20.04
Βγάζει
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,gr"
XKBVARIANT=","
XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"

Παράθεση από: alkisg στις 02 Σεπ 2020, 01:05:41 ΜΜ
@elf, λέμε για 18.04 ή για 20.04;
Τι βγάζει αυτή η εντολή;

Κώδικας: Bash
grep XKB /etc/default/keyboard


Έκανες εγκατάσταση στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά;
Έκανες επανεκκίνηση μετά την εγκατάσταση των sch-scripts;

alkisg

ΟΚ μετακίνησα τα μηνύματα στο σωστό θέμα.

Το πρόβλημα το έχω αναφέρει εδώ: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/1892014
...αλλά το έχω διορθώσει με τα sch-scripts; θεωρώ ότι αν κάνεις μια επανεκκίνηση μετά την εγκατάσταση των sch-scripts, το Alt+Shift θα δουλεύει πάλι, σωστά;

Kermit, ο Βάτραχος

Επειδή αντιμετώπισα σήμερα το ίδιο πρόβλημα με την εγκατάσταση του 20.04, μπορώ να επιβεβαιώσω πως μετά από μια επανεκκίνηση το alt-shift δουλεύει.

Kermit, ο Βάτραχος

Καλησπέρα,

έχω ένα πρόβλημα με την ltsp nfs που αποτυγχάνει:

Γίνεται εκτέλεση της εντολής: ltsp nfs
Installed /usr/share/ltsp/server/nfs/ltsp-nfs.exports in /etc/exports.d/ltsp-nfs.exports
Job for nfs-server.service canceled.
LTSP command failed: systemctl restart nfs-kernel-server
Aborting ltsp

Η εντολή 'ltsp nfs' απέτυχε με κωδικό σφάλματος 1.
Πατήστε [Enter] για να κλείσετε το παρόν παράθυρο.


Κατά την εγκατάσταση του 20.04 νόμισα λανθασμένα πως θα αναγνωριστεί αυτόματα ένα διαμέρισμα στον hdd ως σημείο προσάρτησης για το το /home. Δεν το έκανε όμως και πρόσθεσα χειροκίνητα την αντιστοιχεί εγγραφή στο /etc/fstab. Κατόπιν έσβησα όλους τους χρήστες και τους ξαναδημιούργησα. Μήπως σε αυτή την διαγραφή/επαναδημιουργία κατέστρεψα κάτι;

Ένας client που δοκίμασα δεν ολοκληρώνει το φόρτωμα και σταματάει στο nfs mount σημείο.

alkisg

Κατά πάσα πιθανότητα με το "σβήσιμο" του home, σβήστηκαν και οι πληροφορίες των κοινόχρηστων καταλόγων.

Για χειρωνακτική επιδιόρθωση, δώσε `sudo pluma /home/Shared/.shared-folders`, βάλε τις σωστές ομάδες στο SHARE_GROUPS και μετά δώσε `sudo systemctl restart shared-folders` και `sudo ltsp nfs` (ή κάνε επανεκκίνηση τον server).

gregflo

Το προγραμματάκι win32loader που δίνει τη δυνατότητα εκκίνησης μέσω δικτύου από το δίσκο του client, χρησιμοποιείται με όλες τις εκδόσεις windows;

alkisg

Δουλεύει από Windows XP μέχρι και Windows 10, εφόσον χρησιμοποιείται BIOS/MBR.

Για UEFI/GPT, το παλεύουν αλλά την τελευταία φορά που το δοκίμασα δεν δούλευε ακόμα, δεν ξέρω αν το καταφέρανε τελικά.

Ένας γρήγορος τρόπος να δείτε αν τα Windows είναι εγκατεστημένα σε κατάσταση UEFI, είναι να ελέγξετε αν υπάρχει ένα μικρό fat partition στο δίσκο.

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: alkisg στις 04 Σεπ 2020, 06:41:38 ΜΜ
Κατά πάσα πιθανότητα με το "σβήσιμο" του home, σβήστηκαν και οι πληροφορίες των κοινόχρηστων καταλόγων.

Για χειρωνακτική επιδιόρθωση, δώσε `sudo pluma /home/Shared/.shared-folders`, βάλε τις σωστές ομάδες στο SHARE_GROUPS και μετά δώσε `sudo systemctl restart shared-folders` και `sudo ltsp nfs` (ή κάνε επανεκκίνηση τον server).

Ευχαριστώ, Άλκη, θα το επιχειρήσω την Τρίτη που θα ξαναπάω στο σχολείο.

za√‘ag

Καλησπέρα. Γράφω από τον σερβερ με το 20.04.1 LTSP ... δοκιμή από το σπίτι .... δουλεύει μια χαρά ... αύριο θα δοκιμάσω και στο σχολείο (τη 18.04 την έχω σε άλλο δίσκο)
Για αρχή:

Στην οθόνη που ζητάει όνομα χρήστη/κωδικό στους clients .... γίνεται να βγαίνει η παλιά οθόνη που δεν δείχνει τη λίστα, αλλά πρέπει να πληκτρολογήσει ο μαθητής; Θα δοκιμάσω και την αυτοματοποιημένη αλλαγή χρηστών από το σερβερ ... αργότερα
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

alkisg

Η παλιά οθόνη σύνδεσης LDM καταργήθηκε, αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ξαναγράφτηκε το LTSP από το μηδέν.
Πλέον χρησιμοποιούνται οι "κανονικές" οθόνες σύνδεσης που υπάρχουν και στις τοπικές εγκαταστάσεις Linux.
Μπορεί να γίνει προσαρμογή της νέας οθόνης σύνδεσης μέσα από το ltsp.conf, π.χ. για το αν θα δείχνει λίστα χρηστών ή όχι, αν θα έχει autologin ή passwordless login κλπ.

Για παράδειγμα:
LTSPDM_USERS="guest-*%{HOSTNAME#pc}"

Αυτό εμφανίζει στην οθόνη σύνδεσης του pc01 μόνο το λογαριασμό guest01, στο pc02 μόνο το λογαριασμό guest02 κλπ,
και οι επισκέπτες μπορούν να τους επιλέξουν και να πατήσουν enter για login χωρίς password,
ενώ παράλληλα υπάρχει από κάτω και η δυνατότητα να εισάγει κάποιος username/password, π.χ. a1-01/a1-01,
δηλαδή αυτή η ρύθμιση είναι περίπου ισοδύναμη με την παλιά οθόνη σύνδεσης.

Katsadouros_Dhm

Καλησπερα.
Στον server του σχολειου και σε νεο δισκο εγκατεστησα τα 20.04. Οταν εκκινουν οι clients εμφανιζεται η οθονη που φαινεται στο επισυναπτομενο. Η εκκινηση γινεται μεσω boot manager των windows. Αλλα και με cd που δοκιμασα εμφανιζει το ιδιο.
Σε αλλο δισκο υπαρχουν εγκατεστημενα 18.04 τα οποια δουλευουν κανονικα. Οι clients συνδεονται με την ιδια διαδικασια χωρις προβλημα.
Ολοι ειναι fat.
Ευχαριστω για οποιαδηποτε βοηθεια!

alkisg

Δεν έχει εκτελεστεί η εντολή `sudo ltsp ipxe` στον server. Μπορείς είτε από τερματικό είτε μέσα από το μενού "Εντολές LTSP" των sch-scripts.

Katsadouros_Dhm

Ευχαριστω για την απαντηση.
Δεν ετρεξα ολες τις εντολες ltsp...
Αυτο φταιει.
Θα ενημερωσω αυριο.

za√‘ag

Παράθεση από: alkisg στις 06 Σεπ 2020, 05:36:01 ΜΜ
Η παλιά οθόνη σύνδεσης LDM καταργήθηκε, αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ξαναγράφτηκε το LTSP από το μηδέν.
Πλέον χρησιμοποιούνται οι "κανονικές" οθόνες σύνδεσης που υπάρχουν και στις τοπικές εγκαταστάσεις Linux.
Μπορεί να γίνει προσαρμογή της νέας οθόνης σύνδεσης μέσα από το ltsp.conf, π.χ. για το αν θα δείχνει λίστα χρηστών ή όχι, αν θα έχει autologin ή passwordless login κλπ.

Για παράδειγμα:
LTSPDM_USERS="guest-*%{HOSTNAME#pc}"

Αυτό εμφανίζει στην οθόνη σύνδεσης του pc01 μόνο το λογαριασμό guest01, στο pc02 μόνο το λογαριασμό guest02 κλπ,
και οι επισκέπτες μπορούν να τους επιλέξουν και να πατήσουν enter για login χωρίς password,
ενώ παράλληλα υπάρχει από κάτω και η δυνατότητα να εισάγει κάποιος username/password, π.χ. a1-01/a1-01,
δηλαδή αυτή η ρύθμιση είναι περίπου ισοδύναμη με την παλιά οθόνη σύνδεσης.

Υπάρχουν κάπου οδηγίες για την αυτόματη (μαζική) σύνδεση τμημάτων;
Έχω κάνει χρήστες της μορφής:

a1a-{01...12}
a1b-.....
a2a-...
a2b-...

κλπ

Βολεύει η μέθοδος ή να τα κάνω κάπως αλλιώς;
«Δεν υπάρχει λόγος να θέλει κανείς έναν υπολογιστή στο σπίτι του»--Ken Olson, πρ. της DEC, 1977
«Τα 640KB RAM επαρκούν για να τρέξει κάθε πρόγραμμα»--Bill Gates
Δείτε κι άλλες ιστορικές ατάκες  εδώ

jim_katsar

Κατά την εγκατάσταση των καινούριων sch-scripts σε εξωτερικό δίσκο με UbuntuMate 18.04 32Bit μου εμφανίζεται το παρακάτω failed (στα shared-folders) όπως φαίνεται και από την επισυναπτόμενη εικόνα.
Τι μπορεί να συμβαίνει;
Προσπαθώ να εκτελέσω την εντολή κανα δυο μέρες.

alkisg

@za√'ag: δες εδώ.

@d_oikon: μετακίνησα το μήνυμά σου στο κατάλληλο θέμα, θα απαντήσω μάλλον αύριο.

@jim_katsar: σόρρυ είχα ξεχάσει να αντιγράψω τα ενημερωμένα sch-scripts στο αποθετήριο της 18.04. Τα ανέβασα τώρα, δοκίμασε ένα apt full-upgrade αύριο πρωί.

παρις

Υπάρχει ή 20.04 και η 20.04.01 πλέον. Να υποθέσω οτι βάζουμε την 20.04.01;

alkisg

Σωστά, να ενημερώσουμε τα links ώστε να δείχνουν στην 20.04.1 πλέον.

Kermit, ο Βάτραχος

Παράθεση από: alkisg στις 04 Σεπ 2020, 06:41:38 ΜΜ
Κατά πάσα πιθανότητα με το "σβήσιμο" του home, σβήστηκαν και οι πληροφορίες των κοινόχρηστων καταλόγων.

Για χειρωνακτική επιδιόρθωση, δώσε `sudo pluma /home/Shared/.shared-folders`, βάλε τις σωστές ομάδες στο SHARE_GROUPS και μετά δώσε `sudo systemctl restart shared-folders` και `sudo ltsp nfs` (ή κάνε επανεκκίνηση τον server).

Για την ιστορία, μου έβγαλε πως η υπηρεσία shared-folders δεν υπήρχε και επίσης υπήρχε μόνο ένα μέρος από τις ομάδες μου, οπότε έκανα επανεγκατάσταση διότι φοβήθηκα τι άλλο μπορεί να χάλασα.
Τώρα όλα καλά
Ευχαριστώ πολύ

d_oikon

Έκανα λοιπόν κι εγώ την εγκατάσταση του νέου Ubuntu 20.04/LTSP και με κάνα δύο ρυθμίσεις όλα (όσο έχω τεστάρει) δουλεύουν. Και οι clients ξεκινούν κανονικά.
Δύο πραγματάκια να ρωτήσω θέλω:

  • Κατά την εκκίνηση των clients εμφανίζει στην οθόνη το περιεχόμενο της φωτό που επισυνάπτω. Μετράει (φορτώνει λογικά) και στα τρία αρχεία vmlinuz, ltsp.img, initrd.img μέχρι το 100% και μετά ξεκινάει. Το θέμα είναι όμως ότι σε κάποια μηχανήματα αυτή η μέτρηση (ειδικά στο initrd.img) αργεί πάααααρα πολύ! Μου έτυχε και σε ένα μηχάνημα με 2G μνήμη να ξεκινάει σχετικά γρήγορα και κάποια στιγμή, σε ένα restart, άργησε πάρα πολύ!!
    Αυτή η μέτρηση/φόρτωση είναι φυσιολογικό να γίνεται σε κάθε εκκίνηση;
  • Στην login screen εμφανίζει την προτροπή να εισάγουμε όνομα χρήστη και μετά κωδικό, αλλά από πάνω μπορείς να επιλέξεις με το ποντίκι τους χρήστες οι οποίοι εμφανίζονται σε ένα κυλιόμενο μενού.
    Επίσης, όταν ο χρήστης κάνει login, πατώντας το μενού πάνω δεξιά (το γρανάζι) εμφανίζει και όλους τους άλλους χρήστες. Οπότε, αν θέλει με ένα κλικ μπορεί να συνδεθεί σε κάποιον άλλον. Νομίζω αυτή η επιλογή στο προηγούμενο Ubuntu την εμφάνιζε αν το χρήστης ήταν thin client.
    Αυτά μπορούν να αλλάξουν; Δηλ. Στην login screen να μην εμφανίζονται τα ονόματα των άλλων χρηστών και όταν συνδεθεί και επιλέξει το μενού πάνω δεξιά να μην του εμφανίζει το ονόματα των άλλων χρηστών.
Ευχαριστώ

alkisg

1) Αυτό το μέτρημα σημαίνει ότι το πρόγραμμα "ipxe" φορτώνει τον "πυρήνα και το initrd". Γίνεται υποχρεωτικά σε κάθε εκκίνηση. Κανονικά πρέπει να παίρνει κάτω από 5 δευτερόλεπτα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το είχα δει να χρειάζεται πάνω από μισό λεπτό, και αυτό είναι bug του ipxe όπου οι developers του ενδιαφέρονται να το διορθώσουν. Δυστυχώς δεν έχω κανένα pc εδώ κοντά που να εμφανίζει αυτό το πρόβλημα.
Γίνεται "workaround" με διάφορους τρόπους, αλλά θα πρέπει όποιος το πετύχει να έρθει από το IRC για να δούμε live ποιος του ταιριάζει.

2) Δες λίγο εδώ για τεκμηρίωση της οθόνης σύνδεσης:
https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/Προχωρημένα/Αυτόματη_σύνδεση. Αυτό που ζητάς είναι το LTSPDM_USERS, το οποίο αν ρυθμιστεί σωστά θα δείχνει είτε μόνο το Επισκέπτης 01 για το pc 01, είτε κανέναν, είτε όλους, ό,τι προτιμάς.
Ενώ για το γρανάζι, θα πρέπει να φαίνονται μεν οι άλλοι χρήστες, αλλά αφού ο χρήστης δεν θα έχει κωδικό, δεν θα μπορεί να συνδεθεί σε αυτούς.

xdv

Εγκατέστησα τα ubuntu20, δημιούργησα χρήστες, διαπίστωσα ότι οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν. 'Ομως.............
όταν έκανα ltsp initrd ο υπολογιστής δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εκτέλεση της εντολής.
έχω γράψει όλα αυτά και ακόμα περιμένω να τελειώσει.
Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε.

alkisg

Η ltsp initrd κανονικά κάνει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, μπορείς να κάνεις copy/paste όλα τα περιεχόμενα του τερματικού;

xdv

τα περιεχόμενα του τερματικού σε μια εικόνα στα συνημμένα
Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε.

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 09 Σεπ 2020, 12:44:40 ΜΜ
1) Αυτό το μέτρημα σημαίνει ότι το πρόγραμμα "ipxe" φορτώνει τον "πυρήνα και το initrd". Γίνεται υποχρεωτικά σε κάθε εκκίνηση. Κανονικά πρέπει να παίρνει κάτω από 5 δευτερόλεπτα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις το είχα δει να χρειάζεται πάνω από μισό λεπτό, και αυτό είναι bug του ipxe όπου οι developers του ενδιαφέρονται να το διορθώσουν. Δυστυχώς δεν έχω κανένα pc εδώ κοντά που να εμφανίζει αυτό το πρόβλημα.
Γίνεται "workaround" με διάφορους τρόπους, αλλά θα πρέπει όποιος το πετύχει να έρθει από το IRC για να δούμε live ποιος του ταιριάζει.
@alkisg Σχετικά με την καθυστέρηση, έκανα κάποιες αλλαγές στις μνήμες και γενικά σε κάνα δυο μηχανήματα που την παρουσίαζε (τελικά) δεν είναι μεγάλη. Υποφερτή  ;)

Παράθεση από: alkisg στις 09 Σεπ 2020, 12:44:40 ΜΜ
2) Δες λίγο εδώ για τεκμηρίωση της οθόνης σύνδεσης:
https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/Προχωρημένα/Αυτόματη_σύνδεση. Αυτό που ζητάς είναι το LTSPDM_USERS, το οποίο αν ρυθμιστεί σωστά θα δείχνει είτε μόνο το Επισκέπτης 01 για το pc 01, είτε κανέναν, είτε όλους, ό,τι προτιμάς.
Ενώ για το γρανάζι, θα πρέπει να φαίνονται μεν οι άλλοι χρήστες, αλλά αφού ο χρήστης δεν θα έχει κωδικό, δεν θα μπορεί να συνδεθεί σε αυτούς.
Σχετικά με το LTSPDM_USERS,
οι χρήστες μου είναι a1-01, a1-02, ..., st3-13 και τα hostname για κάθε τερματικό (τα έχω δηλώσει μέσα στο ltsp.conf): pc01, pc02...pc13
Θα πρέπει δηλαδή το LTSPDM_USERS  να το διαμορφώσω σε:
Κώδικας: bash
[clients]
LTSPDM_USERS="guest%{pc01#pc}"

και το παραπάνω να το αντιγράψω για κάθε hostname (δηλ. τερματικό);
...και θα εμφανίζει σε κάθε login screen, πχ για το pc01: "Επισκέπτης 01" καθώς φυσικά και το πεδίο όπου μπορεί κάποιος να γράψει το username του χειρωνακτικά;
Και αν δεν θέλω να βγαίνει καν το "Επισκέπτης 01", παρά μόνο το πεδίο όπου μπορεί κάποιος να γράψει το username του;

Ένα άλλο θέμα που έχω είναι το εξής.
Τον server δεν τον χρησιμοποιώ και ως τερματικό. Αλλά έχω έναν άλλον client για μένα. Έχω δημιουργήσει κι έναν χρήστη teacher και συνδέομαι εγώ εκεί. Έτσι το είχα μέχρι και πέρσι με την έκδοση 18.04. Είδα λοιπόν τώρα ότι στα προγράμματα δεν εμφανίζεται το epoptes κι επίσης, αν από τον client μου συνδεθώ ως administrator (αντί teacher), ενώ υπάρχει το epoptes δεν μπορεί να εκτελεστεί.
Αν θυμάμαι καλά, νομίζω ότι το epoptes τρέχει τοπικά στον server και πέρσι τον client μου τον είχα ως thin client (και συνδεόμουν ως teacher).
Υπάρχει λύση γι αυτό; Να μπορώ δηλ το epoptes να τον εκτελώ και από τον χρήστη teacher;

Μήπως όμως τελικά να δουλεύω κατευθείαν πάνω στον server από το να έχω ξεχωριστό τερματικό και username για μένα, έτσι ώστε να αποφύγω και διάφορα άλλα θέματα (πχ με δικαιώματα φακέλων κλπ); Ενδείκνυται;

Ευχαριστώ και πάλι κι ελπίζω να μην έγινα κουραστικός  :)


alkisg

@xdv, φαίνεται σαν να σου ανοίγει ένα κέλυφος shell. Αν γράψεις "return 0" και πατήσεις Enter εκεί, συνεχίζει;
Επίσης, αυτό πιθανώς να προκαλείται από κάποιο λάθος στο ltsp.conf σου, θες να το ανεβάσεις να το δούμε;

alkisg

Συνάδελφοι όταν βλέπετε να χρειάζονται πάνω από μία-δυο απαντήσεις, να ανοίγετε ξεχωριστά θέματα, για να είναι πιο εύκολα αναγνώσιμα, να παραπέμπουμε σε αυτά όταν επόμενοι ρωτάνε τις ίδιες ερωτήσεις κλπ.

@d_oikon: όταν οι χρήστες ακολουθούν συγκεκριμένο πρότυπο, βάζουμε μία κεντρική LTSPDM_USERS κάτω από το [clients], δεν χρειάζονται ξεχωριστές κάτω από κάθε [mac:address].

Παραδείγματα:

Κώδικας: Bash
[clients]
# Αυτό δείχνει μόνο τον guest0i σε κάθε pc0i
LTSPDM_USERS="guest%{HOSTNAME#pc}"
# Δείχνει και τον guest0i και τους users a1-0i, ..., st3-0i
LTSPDM_USERS="(guest|[abcde][0-9]*|st[0-9]*)-*%{HOSTNAME#pc}"
# Δείχνει οτιδήποτε τελειώνει σε 0i
LTSPDM_USERS=".*%{HOSTNAME#pc}"


Προσοχή, το %{HOSTNAME#pc} μπαίνει αυτούσιο χωρίς να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο. Όταν το HOSTNAME είναι pc01, το %{HOSTNAME#pc} αντιστοιχεί στο "01", δηλαδή είναι το νούμερο του client, και το χρησιμοποιούμε για να πούμε στην LTSPDM_USERS να δείξει μόνο τους χρήστες που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο PC.

Για να απενεργοποιήσουμε τελείως τη λίστα χρηστών, η κατάλληλη οδηγία είναι:
Κώδικας: Bash
[clients]
LIGHTDM_CONF="greeter-hide-users=true"


Αυτή αναφέρεται στην σελίδα τεκμηρίωσης του ltsp.conf.

Σχετικά με τον Επόπτη, υπάρχουν πολλές επιλογές. Η πιο απλή είναι να δουλεύεις κατευθείαν στον server. Η δεύτερη είναι να ρυθμίσεις τους epoptes clients ώστε να συνδέονται στο teacher-pc και όχι στον server. Και η τρίτη είναι να γίνει "passwordless ssh -X server epoptes" ώστε όταν τρέχεις τον Επόπτη στο teacher-pc, να τρέχει στον server και ας σου εμφανίζεται στο teacher-pc, αντίστοιχα δηλαδή με το παλιό LTSP. Πες τι προτιμάς για να γράψω σχετικές οδηγίες.

d_oikon

@alkisg σ' ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις.
Θα δοκιμάσω να δουλέψω κατευθείαν στον server και αν είναι θα επανέλθω.
Σ' ευχαριστώ πολύ για όλη την στήριξη που παρέχεις. Προσωπικά (και πιστεύω οι περισσότεροι εδώ μέσα) νιώθω ότι έχω ένα συνάδελφο/συνεργάτη δίπλα μου. Όχι απλά κοντά μου, δίπλα μου σε ό,τι προκύπτει!
... Ήμουν λίγο out of topic αλλά ας με συγχωρέσετε  :D

xdv

Λάθη είμαστε, ανθρώπους κάνουμε.

alkisg

Έχεις σβήσει κατά λάθος το πρώτο γράμμα "#" του ltsp.conf. Η πρώτη γραμμή θα έπρεπε να είναι:

# /bin/sh -n

gmav

Καλησπέρα, πέρασα κι εγώ σε 20.04 και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: ο browser στους clients "βλέπει" μόνο διευθύνσεις σχολικού δικτύου (sch.gr). Έτρεξα nslookup και επισυνάπτω στιγμιότυπο. Να σημειώσω πως το παράθυρο "Συνδέσεις Δικτύου" σε κάθε client είναι κενό. Τέλος, τα ίδια συμβαίνουν είτε έχω ρυθμίσει τη σύνδεση δικτύου στο server σε "Μόνο αυτόματες διευθύνσεις (DHCP)" είτε χειροκίνητα (10.Χ.Υ.10)



Δημήτρης Γκίνης

Πότε χρησιμοποιούμε το παρακάτω:
Διαχείριση ΣΕΠΕΗΥ->Εξυπηρετητής-> Ενέργειες->Αρχική εγκατάσταση

Στο wiki δεν γράφει κάτι (ή τουλάχιστον δεν το βρήκα εγώ)

alkisg

@Δημήτρη αυτό εκτελείται μόνο του κατά την εγκατάσταση και ρυθμίζει διάφορα στο σύστημα (άνοιξε το /usr/share/sch-scripts/initial-setup.sh να δεις).
Αλλά σε μερικές τραβηγμένες περιπτώσεις (π.χ. αν κάποιος εγκαταστήσει sch-scripts σε Ubuntu GNOME και εκ των υστέρων αποφασίζει να βάλει και το MATE), μπορεί να ξαναχρειαστεί να το εκτελέσουμε χειρωνακτικά.
Μην ασχολείστε, όποιος τύχει σε τέτοια τραβηγμένη περίπτωση και αναφέρει κάποιο από τα θέματα που λύνει αυτό το μενού, θα του πω εγώ να το τρέξει.

alkisg

@ddimakis, το παρόν θέμα είναι για την 20.04, εσύ έχεις την 18.04, άνοιξε ένα άλλο θέμα.

d_oikon

Σχετικά με την εντολή killall firefox στον επόπτη, παρατήρησα ότι δεν δουλεύει στο Ubuntu 20.04.
Έτρεξα την:
ps -ef | grep firefox
και μου βγάζει:
Κώδικας: bash
teacher@srv-7dim-iliou:~$ ps -ef | grep firefox
teacher     6196    2555 10 12:28 ?        00:03:44 /usr/lib/firefox/firefox
teacher     6267    6196  4 12:28 ?        00:01:26 /usr/lib/firefox/firefox -contentproc -childID 1 -isForBrowser -prefsLen 1 -prefMapSize 229928 -parentBuildID 20200831163820 -appdir /usr/lib/firefox/browser 6196 true tab

που απ' ότι καταλαβαίνω το όνομα της διεργασίας είναι "firefox". Αλλά δυστυχώς, η εντολή  killall firefox δεν "σκοτώνει" το πρόγραμμα.
Πρέπει να γράψω κάτι άλλο;

Ευχαριστώ.

alkisg

Παράθεση από: d_oikon στις 25 Σεπ 2020, 01:10:19 ΜΜ
eacher@srv-7dim-iliou:~$ ps -ef | grep firefox
teacher     6196    2555 10 12:28 ?        00:03:44 /usr/lib/firefox/firefox

Βάλε μαζί και το μονοπάτι, killall /usr/lib/firefox/firefox

d_oikon

Παράθεση από: alkisg στις 25 Σεπ 2020, 02:28:21 ΜΜ
Βάλε μαζί και το μονοπάτι, killall /usr/lib/firefox/firefox
Ναι, δούλεψε.
Σ' ευχαριστώ.

ktsiaras

Γεια σε όλους και καλή χρονιά!

Άλκη στο εργαστήριο με τους ανάμεικτους clients (32bit και 64bit) έχω ένα θεματάκι: το Libreoffice έχει ελαφρώς διαφορετικά εικονίδια στους μεν από τους δε.
Θα ήθελα να τα φέρω στην ίδια έκδοση για να μη μπερδεύονται οι μαθητές.  Η έκδοση του Libreoffice στο VM, είναι παλιότερη (6.0.7.3, ενώ το 64bit έχει την 6.4.6.2). 

Τι μου προτείνεις να κάνω;  Να κάνω κάποιο update στο Libreoffice του VM;  Υπάρχει τρόπος να κάνω update στην ίδια έκδοση με κάποια εντολή;

Ευχαριστώ

Δημήτρης Γκίνης

Αν δεν κάνω λάθος, έχει διακοπεί η υποστήριξη στην αρχιτεκτoνική των 32bits, άρα δεν υπάρχουν αναβαθμίσεις πέρα από την έκδοση 6.0.
Μία λύση είναι στο 64bit, να βγάλεις το 6.4.6.2 και να κατεβάσεις και εγκαταστήσεις το 6.0.7 +δημοσίευση :
https://newdesign.libreoffice.org/download/libreoffice-stable/?type=deb-x86_64&version=6.0.7&lang=en-US

Γνώμη μου: αν έχουμε 32 bits clients δεν αξίζει τον κόπο να εγκατασταθεί το 20.04, αυξάνει η πολυπλοκότητα  - και οι απαιτήσεις σε hardware -της εγκατάστασης χωρίς μεγάλο κέρδος, μια χαρά είναι και το 18.04. Αν μάλιστα δεν υπάρχουν thin, μπορείς να βάλεις και το νέο sch-scripts/ltsp. Όπως γράφει και το boss:

ΠαράθεσηΠρόσφατα εισήχθησαν κάποιοι περιορισμοί· το Ubuntu 20.04+ δεν υποστηρίζει 32bit clients και γι' αυτό τα νέα sch-scripts/LTSP δεν υποστηρίζουν πλέον thin clients παρά μόνο fat. Έτσι, υπάρχουν οι παρακάτω δυνατότητες εγκατάστασης:

Ubuntu 20.04 με τα νέα sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν μόνο 64bit fat clients (προαιρετικά γίνεται να υποστηριχθούν και 32 bit fat clients με επιπρόσθετη εγκατάσταση Ubuntu 18.04 σε VirtualBox)
    Ubuntu 18.04 με τα νέα sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν (και) 32bit fat clients
    Ubuntu 18.04 με τα παλιά sch-scripts/LTSP: για όσους έχουν (και) thin clients

alkisg

Συμφωνώ με Δημήτρη, δυστυχώς οι εκδόσεις του LibreOffice στο Ubuntu αλλάζουν μόνο όταν αλλάζει και η έκδοση του Ubuntu. Το να βάλεις διαφορετική έκδοση από αυτή που υπάρχει στα αποθετήρια μπορεί να είναι περιπέτεια.
Εφόσον ο server έχει Ubuntu 20.04 με dual boot Windows σε UEFI, και εφόσον έχεις 32bit clients αλλά όχι thin clients, πιθανές λύσεις είναι:

  • Το αφήνεις ως έχει με διαφορετικά εικονίδια.
  • Βάζεις Ubuntu 18.04/32bit/UEFI στον server ώστε να μην χρειαστεί να πειραχτούν τα Windows. Αυτό θα χρειαστεί και μπλοκάρισμα της έκδοσης του grub και πιθανώς περιορισμό της μνήμης σε 8 GB. Μετά το 32bit VM δεν θα χρειάζεται καθόλου, θα μπορεί να διαγραφτεί.
  • Βάζεις Ubuntu 18.04/64bit/UEFI στον server και κρατάς και το 32bit VM (δηλαδή σαν να μην είχαμε κάνει την αναβάθμιση σε 20.04).
  • Ξαναβάζεις εξ' αρχής τα Windows σε BIOS/MBR οπότε μετά το Ubuntu 18.04/32bit μπαίνει χωρίς να χρειάζονται κόλπα.
  • Κάνεις downgrade το LibreOffice της 20.04 χρησιμοποιώντας τις πηγές του 18.04 μαζί με apt pinning. Περιπέτεια.
  • Κάνεις upgrade το LibreOffice της 18.04 χρησιμοποιώντας τις πηγές του Debian μαζί με apt pinning. Περιπέτεια.

Προτείνω το (1) ή το (2).

gregflo

Σε server Ubuntu 18.04 64 bit μου βγάζει το εικονίδιο που επισυνάπτω..Μπορεί να γίνει αναβάθμιση στην  20.04 και με αυτό τον τρόπο;

alkisg

Ναι. Θα χρειαστεί όμως να απεγκατασταθεί το παλιό ltsp και να μπουν εξ' αρχής τα νέα sch-scripts με το νέο ltsp.

gregflo

Παράθεση από: alkisg στις 26 Οκτ 2020, 10:56:13 ΠΜ
Ναι. Θα χρειαστεί όμως να απεγκατασταθεί το παλιό ltsp και να μπουν εξ' αρχής τα νέα sch-scripts με το νέο ltsp.

Έχω ήδη τα νέα sch-scripts με το νέο ltsp. Mπορώ να πατήσω αναβάθμιση;

batos

#72
Καλημέρα.
Εγκατέστησα. 20.04 (κατεβασμένο χτές από το λινκ της ts.sch.gr) και μετά τα sch-scripts. Έκανα την Ρύθμιση του δικτύπου. Έφτιαξα και τον εικονικό δίσκο.
Δυστυχώς, ο σταθμός εργασίας δεν βλέπει  κανένα server στην εκκίνησή του (Bad or missing discovery list) και τελος.
Η ίδια διάρθρωση με δίσκο που έχει την 18.04 λειτουργεί κανονικά. Τα έχω κάνει 3-4 φορές από την αρχή εγκατάσταση. Το μόνο που παρατήρησα είναι ότι στα sch-scripts βγάζει μηνύματα σφάλαματος σχετικά με dns masq. Η έξοδος του αρχείου επισυννάπτεται.
Τι να κοιτάξω;

ps. Δοκιμή να εκκινήσει ως σταθμός ένας φορητός, βγάζει undionly.kpxe βρίσκει το IP του SERVER
και τέλος...

alkisg

Καλησπέρα, το μήνυμα του dnsmasq για την θύρα 53 είναι προσωρινό και αναμενόμενο, στη συνέχεια εκτελούνται τα sch-scripts και το επιλύουν.

Μια περίπτωση είναι να μην έτρεξες κάποια από τις αρχικές εντολές, ltsp image /, ltsp dnsmasq, ltsp ipxe, ltsp initrd, ltsp nfs, από τα μενού των sch-scripts.
Μια δεύτερη περίπτωση είναι ότι το undionly.kpxe δεν δουλεύει για ορισμένες κάρτες δικτύου και πρέπει να αντικατασταθεί από το ipxe.pxe, με την παρακάτω εντολή:

sudo wget boot.ipxe.org/ipxe.pxe -O /srv/tftp/ltsp/undionly.kpxe

batos

Καλησπέρα.
Πράγματι δεν είχα εκτελέσει τις εντολές αυτές από το μενου της Διαχείρισης ΣΕΠΕΗΥ (εκτός από την ρύθμιση δικτύου). Είχα την εντύπωση ότι δεν χρειάζονται.

Ευχαριστώ πολύ! :)

happiness

Και τώρα που γυρίσαμε όλο χαρά πίσω στα δημοτικά, σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφυ, έχω πρόβλημα στο εργαστήριο.
Δεν μπουτάρει κανένα client από δίκτυο. Έκανα πάλι ρύθμιση συνδέσεων δικτύου (μόνο αυτόματες). Έχω αναβαθμίσει στα καινούρια scripts. Τα windows στους clients έχουν δίκτυο κανονικά.

alkisg

Μήπως αλλάξατε router; Αν θες έλα από το IRC να το δούμε live.

alkisg

ΟΚ το πρόβλημα ήταν ότι έγινε αναβάθμιση στα νέα sch-scripts στο 18.04, αλλά δεν εκτελέστηκαν οι σχετικές εντολές LTSP του wiki.

lycourgus

Μία γενική ερώτηση που δεν κατάφερα να βρω απάντηση κάπου στο documentation:

Έστω πως στον server τρέχουμε διάφορες υπηρεσίες/services που δεν θέλουμε να τρέχουν στους clients. Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος (πχ κάποιο αρχείο) να δηλώνουμε ως blacklist κάποια services ώστε να μην ξεκινάνε στους clients;

(παραδείγματα: apache/squid/freeradius/samba κ.α.)

Άκυρο - μάλλον το βρήκα "MASK_SYSTEM_SERVICES" στο ltsp.conf ???

alkisg

Πλέον στο LTSP το καλύτερο προχωρημένο documentation είναι τα man pages. Είναι διαθέσιμα είτε τοπικά με εντολές όπως `man ltsp.conf`, `man ltsp image`, είτε online για παράδειγμα στο https://ltsp.org/man/ltsp.conf/

Από εκεί, διάβασε την περιγραφή του MASK_SYSTEM_SERVICES.
Μετά από αλλαγές στο ltsp.conf, μην ξεχνάτε να τρέχετε `ltsp initrd`.

lycourgus

Έχεις δίκιο - έψαχνα στο wiki αντί να κάνω το παλιό καλό RTFM  :D

happiness

Αντιστοιχώ hostnames με mac στο ltsp.conf.
Έχω βάλει την mac του υπολογιστή Α με το hostname ergpc06 και την mac του υπολογιστή Β με το hostname ergpc11. Παρόλα αυτά, ο υπολογιστής Α μπουτάρει με το όνομα ergpc11, ενώ ο υπολογιστής Β μπουτάρει ως standalone με όνομα ltsp45.
???

alkisg

Στο νέο LTSP, όταν πειράζουμε το ltsp.conf, ή όταν προσθέτουμε νέους χρήστες, πρέπει να τρέχουμε και την εντολή `ltsp initrd` από το μενού εντολές των sch-scripts.

https://ts.sch.gr/wiki/Linux/sch-scripts/Εντολές_LTSP

happiness

Παράθεση από: alkisg στις 03 Φεβ 2021, 10:21:55 ΠΜ
Στο νέο LTSP, όταν πειράζουμε το ltsp.conf, ή όταν προσθέτουμε νέους χρήστες, πρέπει να τρέχουμε και την εντολή `ltsp initrd` από το μενού εντολές των sch-scripts.

https://ts.sch.gr/wiki/Linux/sch-scripts/Εντολές_LTSP
Ευχαριστώ.

pgeorgo49

Καλημέρα, στο εργαστήριο μας, είχαμε UBUNTU 12, και εγκαταστήσαμε την έκδοση 20 παράλληλα με την παλιά έκδοση. Ομως όταν μπουτάρει ο server ανοίγει η παλιά έκδοση. Τι μπορούμε να κάνουμε;

alkisg

Καλημέρα pgeorgo49,

1) Αν ΔΕΝ εμφανίζεται η νέα έκδοση στο μενού του grub, τότε μπουτάρεις με την παλιά, και τρέχεις `sudo update-grub`.

2) Αν και πάλι δεν εμφανίζεται, μπουτάρεις από το live CD και έρχεσαι στο IRC για remote support.

3) Αν εμφανίζεται, μπουτάρεις στη νέα και τρέχεις `sudo dpkg-reconfigure grub-pc`. Εκεί, επιλέγεις να εγκατασταθεί στον δίσκο, π.χ. /dev/sda.

4) Αν μετά το (3) δεν έγινε προεπιλεγμένη η νέα έκδοση, τότε πάλι goto βήμα (2).

vansak

20.04.02 ltsp 64bit & sch-scripts : στους clients δε φαίνεται η επιλογή "προτιμήσεις" για να εκτελεστεί η ενεργοποίηση εγγραφής νέου χρήστη. Υπάρχει κάποια επιπλέον ρύθμιση γι αυτό??

Ευχαριστώ


bright

Παράθεση από: alkisg στις 09 Ιουλ 2020, 12:43:00 ΜΜ
Είμαστε σε φάση δοκιμών για την νέα έκδοση της λύσης Ubuntu 20.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη για ΣΕΠΕΗΥ:

  • Ubuntu: προτείνεται καθαρή εγκατάσταση Ubuntu 20.04 το οποίο όμως υποστηρίζει μόνο 64bit clients, οπότε υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του νέου LTSP σε Ubuntu 18.04 32bit.
  • LTSP: ξαναγράψαμε εξ' αρχής το LTSP ώστε να δουλεύει με τις νέες διανομές. Λόγω μη υποστήριξης 32bit clients από το Ubuntu, το LTSP πια δεν υποστηρίζει thin clients. Όσοι χρειάζονται thin clients πρέπει να μείνουν στο παλιό LTSP και στο Ubuntu <= 18.04.
  • sch-scripts: η έκδοση 20.04 είναι έτοιμη στο αποθετήριό μας και υποστηρίζει το νέο Ubuntu.
  • Επόπτης: η έκδοση 20.01 είναι διαθέσιμη στα αποθετήρια του Ubuntu.
  • Wiki: οι βασικές σελίδες για την εγκατάσταση είναι έτοιμες, οι υπόλοιπες ενημερώνονται σιγά σιγά.
  • IRC: βοήθεια μέσω συνομιλίας IRC είναι και θα είναι διαθέσιμη για τα σχολεία.
Θα έρθουν πολλά ακόμα updates μέχρι τέλος Αυγούστου, αλλά η βάση για τις εγκαταστάσεις είναι έτοιμη. Όπως πάντα, ξεκινάμε ακολουθώντας επακριβώς τις παρακάτω οδηγίες:

https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP

Για μικρές απορίες ή παρατηρήσεις που μπορεί να αφορούν και άλλους συναδέλφους, χρησιμοποιήστε το παρόν θέμα. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως faq, frequently asked questions.
Για πιο προσωπικά προβλήματα όπως "δεν μου μπουτάρει ο τάδε client", ανοίξτε νέο θέμα.

Καλησπέρα ακολουθώ τις οδηγίες για να κατεβάσω το ubuntu 20.04 ltsp αλλά δεν κατεβαίνει, παίρνω αυτή την απάντηση:

Not Found

The requested URL was not found on this server.
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at cdimage.ubuntu.com Port 443


alkisg

Καλησπέρα, ενημέρωσα τη σελίδα https://ts.sch.gr/wiki/Linux/Εγκατάσταση_Ubuntu ώστε να περιέχει τον σύνδεσμο για την τελευταία έκδοση 20.04.3 του Ubuntu αντί της παλιότερης 20.04.1.

exanemou

#90
χαίρετε
τοποθέτησα ενα νεο Η/Υ που δεν χρησιμοποιούταν στο εργ. με εγκατεστημένο το LTSP 18.04
Eιχε εγκατεστημένα τα win7 για αυτο και κατέβασα το WIN32loader. Στην εγκατάσταση εμφανίζει ένα παρ'αθυρο που ζητά σταθερή έκδοση ή δοκιμαστική. πάτησα σταθερή και μετά εμφανίζει μηνυμα g2ldr not found. Αν πατήσω αγνοησε τελειώνει η εγκατάσταση αλλά δεν μπαίνει σε δίκτυο εμφανίζοντας το ιδιο παραπάνω μηνυμα.

Τι κάνω;
Αν επιλέξω στο BIOS στην λίστα boot 1η επιλογή εκκίνηση από δίκτυο μπαίνει στο δίκυτο. Αν όμως γυρίσω στο μενου grub και επιλέξω εκκίνηση απο δίκτυο βγάζει το μηνυμα που εγραψα πρίν

alkisg

Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες από το παράθυρο που ζητάει σταθερή/δοκιμαστική και από το g2ldr not found;
Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρα Windows 7 να το δοκιμάσω...
Διάλεξες την τρίτη επιλογή με το PXE, όχι την πρώτη που είναι για εγκατάσταση Debian, σωστά;
https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP/Εκκίνηση_από_το_δίκτυο/Win32-loader

Αν θες μπούταρέ τον από το δίκτυο μέσω BIOS, και έλα από το https://ts.sch.gr/wiki/IRC να το δούμε live.

exanemou

ναι διάλεξα την 3η επιλογή
Εικόνα θα στειλω αυριο.

exanemou

εγκατέστησα ακόμα μια φορά το win32loader και ως δια μαγείας δεν έβγαλε το προβληματικό μηνυμα και λύθηκε το πρόβλημα

exanemou

όταν αναφέρεται για "καθαρή " εγκατάσταση , σημαίνει οτι δεν πρέπει να υπάρχουν παραλληλα διαφορετικές εγκαταστάσεις ubuntu πχ 16.04, 20.4;

alkisg

Δεν ξέρω πού ακριβώς το είδες αυτό, αλλά γενικά το "καθαρή εγκατάσταση" δεν έρχεται σε αντιδιαστολή με άλλες εγκαταστάσεις, όσες και να είναι αυτές. Κάθε μία εγκατάσταση είναι αυτόνομη.

exanemou

ΠαράθεσηΕίμαστε σε φάση δοκιμών για την νέα έκδοση της λύσης Ubuntu 20.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη για ΣΕΠΕΗΥ:
Ubuntu: προτείνεται καθαρή εγκατάσταση Ubuntu 20.04 το οποίο όμως υποστηρίζει μόνο 64bit clients, οπότε υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης του νέου LTSP σε Ubuntu 18.04 32bit.
Αν ο εξυπηρετητής έχει εγκατεστημένες δυο εκδόσεις ubuntu, όταν ο σταθμός εργασίας εκκινεί από το grub-ipxe πως ξέρει ότι θέλω πχ να εκκινεί από την έκδοση 20.04 και όχι από την 18.04;

alkisg

Θα εκκινήσει με ό,τι είναι ενεργό στον server εκείνη τη στιγμή.

Αν ο server μπουτάρει σε 20.04, θα δημοσιεύσει στο δίκτυο τον εικονικό δίσκο της 20.04, και οι clients θα ξεκινήσουν από αυτόν.
Αν ο server μπουτάρει σε 18.04, θα δημοσιεύσει στο δίκτυο τον εικονικό δίσκο της 18.04, και οι clients θα ξεκινήσουν από αυτόν.

wallia

Καλησπέρα σε όλους. Μετά από επιτυχή εγκατάσταση της έκδοσης 20.04 σε υπολογιστή με ρόλο server, μπαίνοντας με τον λογαριασμό του διαχειριστή, δεν εμφανίζεται κανένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας ούτε η πάνω μπάρα. Έχω δοκιμάσει διάφορες λύσεις αναζητώντας top bar missing ubuntu mate κλπ αλλά δεν έχω καταφέρει κάτι.


alkisg

Κατά πάσα πιθανότητα έχεις προβολικό (ή "οθόνη φάντασμα") συνδεδεμένο στον server, και το μενού εμφανίζεται εκεί (λειτουργία επέκτασης οθόνης).
Πάτα Ctrl+Alt+T για να ανοίξει ένα τερματικό, και τρέξε `mate-display-properties` για να βγει ο διάλογος ρύθμισης οθονών.
Από εκεί είτε απενεργοποίησε αυτή που δεν θες, είτε βάλε λειτουργία κλώνου, κλπ.

wallia

Σε ευχαριστώ πολύ!! Όντως έχει προβολικό, θα το δοκιμάσω την Παρασκευή που ξαναπάω στο εργαστήριο.

vaslat

Στο 20.4 υπάρχει πρόβλημα με το virtual box (6.1..26)? Το εγκατέστησα αλλά δεν το εμφανίζει....

alkisg

Κάνε ένα logoff/logon μερικές φορές κάποια προγράμματα δεν εμφανίζονται άμεσα στα μενού.
Ή δοκίμασε να τρέξεις virtualbox από τερματικό.

elenakispi

Καλησπέρα, εργαστήριο με ένα server και 10 υπολογιστές.
Όλοι είναι σεταρισμένοι με dual boot σε windows 7 και linux/εποπτη.
Στον server έχω δικαιώματα admin μόνο για το Linux. Στα windows όχι.
Την πρώτη μέρα bootαραν αυτόματα όλοι σε linux. Τη δεύτερη μέρα οι 3 από τους υπολογιστές των μαθητών μπήκαν στα windows (αυτόματα).
Πώς μπορώ να διαχειριστώ το δίκτυο από τα linux ώστε να bootάρουν όλοι ξανά σε linux? Σημειώνω ότι στους υπολογιστές των μαθητών δεν εμφανίζεται επιλογή-ερώτηση για το πού θα μπουν.

alkisg

Καλησπέρα elenakispi, διάβασε λίγο αυτήν την σελίδα: https://ts.sch.gr/docs/linux/ltsp/netboot/

Περιγράφει αναλυτικά δύο επιλογές, η μία είναι "από το BIOS" που τελικά δεν εμφανίζεται μενού επιλογής στους clients και που νομίζω ότι είναι αυτή που δουλεύεις,
και η δεύτερη είναι να εγκατασταθεί το win32-loader.exe ξεχωριστά σε κάθε σταθμό εργασίας ώστε να εμφανίζεται μενού επιλογής.
Όπου δυσκολευτείς ξαναρωτάς...

alex.zaf

Καλησπέρα,
Σε ήδη "στημένο" ΣΕΠΕΗΥ  με Ubuntu,LTSP,sch-scripts κλπ  με Dual Boot(Windows) πως προσθέτουμε 2 καινούριους σταθμούς εργασίας ; 


stam12

Παράθεση από: artemis στις 21 Μαρ 2022, 11:22:05 ΠΜΔηλαδή αν οι clients είναι 32 bit αναγκαστικά ο server θα πρέπει να έχει την έκδοση 18.04;
Παρόμοια ερώτηση ήθελα να κάνω κι εγώ. Παραγγείλαμε καινούριο μηχάνημα για να το χρησιμοποιήσω για server (με 64 bit επεξεργαστή προφανώς) αλλά οι clients έχουν χαρακτηριστικά όπως αυτά που φαίνονται στην εικόνα (32 bit). Ποια έκδοση λειτουργικού να εγκαταστήσω τελικά;

Επίσης το νέο μηχάνημα θα έχει προεγκατεστημένα πάνω του τα windows. Μπορώ να το κάνω "dual boot", ή θα πρέπει να διαγράψω τα windows;
Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο και το να ρίχνεις το φταίξιμο στον υπολογιστή είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

alkisg

@artemis είτε περίμενε λίγες μέρες να γράψουμε ένα guide είτε έλα από το chat-room για άμεση λύση.

@stam οι clients αυτοί είναι 64bit κι ας έχουν προς το παρόν 32bit λειτουργικό. Αλλά τα 2GB RAM είναι οριακά. Προτείνω να τους προσθέσετε RAM ώστε να έχει 3+ GB ο καθένας και να εγκαταστήσετε το 20.04 64bit στον server.
Αν δεν μπορείτε να τους αυξήσετε την RAM, τότε εγκατέστησε 18.04 32bit στον server, δεν χρειάζεται εικονική μηχανή. Πες τους όμως να έχουν εγκαταστήσει τα Windows  στο κλασσικό BIOS/MBR mode, όχι στο νέο UEFI/GPT. Εννοείται ότι θα μπορείς να έχεις dual boot.

alkisg

Συνάδελφοι ο στόχος του παρόντος θέματος ήταν να συλλέξει τις συχνότερες κοινές ερωτήσεις για Ubuntu/LTSP 20.04.
Δυστυχώς κατέληξε να περιέχει και αρκετά μηνύματα του τύπου "για να μην ανοίγω άλλο θέμα, ας ποστάρω εδώ".
Για καλύτερη οργάνωση είναι σωστότερο να ανοίγουμε ξεχωριστό θέμα για κάθε συζήτηση, ή να επαναχρησιμοποιούμε κάποιο που θεωρούμε ότι αναφέρεται ακριβώς στο ίδιο αντικείμενο.

Έτσι θεωρώ καλύτερο να κλειδωθεί το παρόν θέμα. Εννοείται ότι μπορείτε να ανοίγετε όσα νέα θέματα θέλετε, πηγαίνετε στον πίνακα Linux και πατήστε το κουμπί Νέο θέμα.