Σωστό όνομα (hostname) του LTSP server

Ξεκίνησε από alkisg, 21 Ιαν 2016, 09:10:34 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

alkisg

Παλιότερα, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο LTSP προτείναμε όλοι οι LTSP servers να έχουν το όνομα (hostname) "server".
Πριν από κάποιους μήνες στείλαμε update που έλυσε αυτά τα προβλήματα οπότε πλέον είναι καλύτερο να βάζουμε το "επίσημο" όνομα του server:

Κάθε σχολείο του ΠΣΔ έχει κάποια ονόματα καταχωρημένα στο DNS. Για παράδειγμα, το (ανύπαρκτο) 12 Λύκειο Ιωαννίνων θα είχε τα παρακάτω:
Κανονικά μπορούμε να κάνουμε "ping" ή "nslookup" σε όλα αυτά τα ονόματα. Ή, να στήσουμε web server στον LTSP server και να τον βλέπουν οι μαθητές και εκτός σχολείου. Ή, να δώσουμε πρόσβαση στο τοπικό ΚΕΠΛΗΝΕΤ για να μπαίνει με ssh κλπ κλπ.
Δυστυχώς κάποια σχολεία, ιδίως κάποια δημοτικά που δεν είχαν ποτέ εργαστήριο Πληροφορικής, δεν είναι περασμένα στο DNS, αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί (αν θέλουν ας ζητήσουν από το helpdesk.sch.gr να τα περάσουν).

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν το "srv-12lyk-ioann" υπάρχει ή όχι στο DNS του ΠΣΔ, προτείνεται να ονομάζουμε τον LTSP server μας με αυτό το όνομα, που προκύπτει δηλαδή αν πάρουμε το αρχικό κομμάτι από την ιστοσελίδα του σχολείου, και βάλουμε "srv-" μπροστά του.

Για να αλλάξουμε το υπάρχον όνομα του εξυπηρετητή, δίνουμε τις παρακάτω εντολές:
Κώδικας: Bash
# Σύνδεση ως διαχειριστής
sudo -i
# Ορισμός της μεταβλητής HOSTNAME. Μόνο πεζά λατινικά και παύλες. Ούτε κενά ούτε κάτω παύλες ούτε τελείες:
HOSTNAME=srv-12lyk-ioann
# Ενημέρωση του αρχείου /etc/hostname:
echo "$HOSTNAME" > /etc/hostname
# Ενημέρωση του αρχείου /etc/hosts:
sed "s/^\(127.0.1.1[[:space:]]*\).*/\1$HOSTNAME/" -i /etc/hosts
# Ενημέρωση του συστήματος για το νέο hostname:
hostname "$HOSTNAME"
# Επανεκκίνηση του dnsmasq:
service dnsmasq restart
# Επαναρρύθμιση των sch-scripts ώστε να προσθέσουν ένα ψεύτικο όνομα "server" στο /etc/hosts:
dpkg-reconfigure sch-scripts
# Αποσύνδεση από το λογαριασμό διαχειριστή:
exit


Στη συνέχεια κάντε επανεκκίνηση του server ώστε να πάρει το νέο όνομα.

διδάσκων αει διδασκόμενος

Ευκαιρίας δοθείσης, υπάρχει οδηγία του ΠΣΔ για τους DNS που πρέπει να ορίσουμε σε ubuntu ltsp server; Έχω δεχτεί τα default από τότε που έστησα τον server δηλαδή πρωτεύων DNS: 127.0.0.1, δευτερεύων: 194.63.238.4 και τριτεύων 8.8.8.8. Υπάρχει οδηγία να βάλουμε DNS του ΠΣΔ 10.x.y.z;

Αυτά τα γράφω κατόπιν «τραβήγματος αυτιού» από το ΠΣΔ λόγω κάποιων διακοπών internet που τους ανέφερα. Υπάρχει λέει mail από τον Σεπτέμβρη (και που ήμουν εγώ; κοιμόμουν;) >:(

alkisg

Δεν υπάρχει DNS του ΠΣΔ στο 10.x.y.z.
Στο 10.x.y.10 θεωρητικά θα ήταν ο DNS server των Windows Server του εργαστηρίου, αλλά αυτά μας άφησαν χρόνους. :)
Αντί αυτού, ο LTSP server είναι και DNS server για το εργαστήριο, και γι' αυτό βάζουμε 127.0.0.1 (=localhost) πρώτο, ώστε να έχει caching για ταχύτητα.
Ο 194.63.238.4 (=nic.sch.gr) είναι ο κύριος DNS του ΠΣΔ.

Στον τρίτο υπάρχει το θέμα. Οι φετινές οδηγίες λένε να βάζουμε το 194.63.237.4 (=nic.thess.sch.gr), αλλά τα sch-scripts χρόνια πριν σταλούν οι οδηγίες είχαν βάλει το 8.8.8.8 (=google DNS) ακριβώς για την περίπτωση που το ΠΣΔ έχει πρόβλημα.
Το ΠΣΔ αποφάσισε φέτος να κόψει τους εξωτερικούς DNS servers για να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα για safer internet, και έτσι αν ο nic.sch.gr πέσει, δεν υπάρχει fallback στον nic.thess.sch.gr.

Έτσι όποιος θέλει μπορεί από τις ιδιότητες της σύνδεσης να αλλάξει το 8.8.8.8 σε 194.63.237.4.

διδάσκων αει διδασκόμενος

Ευχαριστώ πολύ, έκλεισε από μένα  :)

gidarakos

Παράθεση από: alkisg στις 25 Οκτ 2016, 11:29:09 ΜΜ
Στον τρίτο υπάρχει το θέμα. Οι φετινές οδηγίες λένε να βάζουμε το 194.63.237.4 (=nic.thess.sch.gr), αλλά τα sch-scripts χρόνια πριν σταλούν οι οδηγίες είχαν βάλει το 8.8.8.8 (=google DNS) ακριβώς για την περίπτωση που το ΠΣΔ έχει πρόβλημα.
Το ΠΣΔ αποφάσισε φέτος να κόψει τους εξωτερικούς DNS servers για να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα για safer internet, και έτσι αν ο nic.sch.gr πέσει, δεν υπάρχει fallback στον nic.thess.sch.gr.

Έτσι όποιος θέλει μπορεί από τις ιδιότητες της σύνδεσης να αλλάξει το 8.8.8.8 σε 194.63.237.4.

Τα sch-scripts συνεχίζουν να βάζουν τρίτο τον 8.8.8.8! Τον υποστηρίζει το ΠΣΔ ή έχει ξεχαστεί αυτή η ρύθμιση;

alkisg

Περιμένουμε από το αρμόδιο τμήμα του ΙΤΥΕ να υλοποιήσει αυτό: https://bugs.launchpad.net/sch-scripts/+bug/1781776
Έχει ανοιχτεί σχετικό δελτίο και στο helpdesk από τον Αύγουστο, δεν ξέρω γιατί καθυστερεί τόσο...

lycourgus

Αν θέλουμε να δώσουμε ονόματα μέσω DNS στους υπολογιστές του σχολείου, ποιό domain πιο ορθό να χρησιμοποιήσουμε; (Σκέφτομαι να εγκαταστήσω το bind9 στον server ώστε να λειτουργεί ως name server για το δίκτυο του σχολείου και ως caching name server γενικά για το δίκτυο).

alkisg

Οι LTSP servers έχουν ήδη εγκατεστημένο το dnsmasq και ρυθμισμένο να λειτουργεί ως caching DNS server, οπότε δεν χρειάζεται να μπλέξεις με το bind9.
Αν παρ' όλα αυτά το προτιμάς, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσεις την υπηρεσία DNS του dnsmasq, δίνοντας sudo ltsp-config dnsmasq --overwrite.

Τώρα για να βάλεις τους υπολογιστές στο DNS, κανονικά θα αρκούσε να τους δηλώσεις στο dnsmasq.conf ή στο /etc/hosts. Αλλά εφόσον στα σχολεία τις IP συνήθως τις δίνει ο router και όχι ο LTSP server, είναι πιο δύσκολο, ούτε στατικές IP έχουν ούτε ο router ενημερώνει κατάλληλα τον DNS server.

Υπάρχουν όμως άλλα πρωτόκολλα για την ονοματολογία των clients που έχουν δυναμικές IP, π.χ. avahi για Linux και winbind για Windows. Έτσι μπορείς να κάνεις ping pc12.local και να τον δεις άμεσα χωρίς καμία άλλη δήλωση ή ενέργεια.

lycourgus

Άλκη στην ουσία αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να δημιουργήσω ένα .local domain στο οποίο θα δώσω ονόματα σε τοπικές IP διευθύνσεις, ώστε όταν θέλω να δω κάποιον υπολογιστή του τοπικού δικτύου να μην χρειάζεται να πληκτρολογώ την IP. Πχ για τον server να βάζω server.local κλπ

Προφανώς, τα ονόματα μπορώ να τα βάλω στο dnsmasq.conf ή στο /etc/hosts (του server). Το search domain πως θα το ορίσω στον ltsp server και τους clients; (Αντίστοιχα στα windows ξέρω πως γίνεται σε όσους έχουν στατικές IP. Σε όσους παίρνουν από dhcp όμως;)

alkisg

Αυτό που λέω είναι ότι τα ονόματα .local υπάρχουν ήδη και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς να κάνεις τίποτα.
Το λογισμικό που τα κάνει αυτά λέγεται avahi-daemon και σαν πρωτόκολλο ονομάζεται multicast dns.

Αν για παράδειγμα έχεις έναν υπολογιστή που ονομάζεται ltsp123, μπορείς να κάνεις ping ltsp123.local χωρίς να τον δηλώσεις σε κανένα αρχείο,
ή αν έχεις έναν που ονομάζεται grammateia, μπορείς να κάνεις ping grammateia.local.

Για τους Η/Υ με windows ισχύει το ίδιο, αλλά (1) πρέπει να εγκαταστήσεις το πακέτο winbind και (2) δεν βάζεις το .local στο τέλος, σκέτο ping WINDOWS_PC.