Backup workflow

Ξεκίνησε από Δημήτρης Δαλαγιώργος, 05 Μαΐου 2010, 11:26:15 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Δημήτρης Δαλαγιώργος

Τώρα που κυκλοφόρησε το Ubuntu 10.04 LTS θα ήθελα να φορμάρω απ' την αρχή τα μηχανήματα με το καινούριο λειτουργικό. Θα ήθελα να πάρω, όμως, backup των χρηστών και των αρχείων τους. Ποια θα πρέπει να είναι η σειρά των βημάτων; Π.χ. πρώτα παίρνω backup το home, μετά φορμάρω τους υπολογιστές, μετά ξαναδημιουργώ τους χρήστες (αλήθεια πώς εξασφαλίζω ίδιο userid?) και μετά κάνω restore;
Ενάντια στην ηλιθιότητα, ακόμα και οι θεοί, μάταια αγωνίζονται.
Friedrich Schiller

alkisg

Στον οδηγό εγκατάστασης ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu, το /home προτείνεται να το βάζουμε σε ξεχωριστό partition, ώστε να μπορούμε να εγκαθιστούμε νέο λειτουργικό διατηρώντας ανέπαφα τα δεδομένα των χρηστών, χωρίς να χρειάζεται backup/restore. Μάλιστα έτσι μπορούμε να δουλεύουμε ταυτόχρονα και την παλιά και τη νέα έκδοση του λειτουργικού με dual boot, ώστε να μπορούμε σε λίγα δευτερόλεπτα να γυρίσουμε στην παλιά έκδοση, αν η καινούργια μας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.

Αν τώρα δεν έχεις χωριστά partitions, μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες για backup/restore από το https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem/TAR

Για αποθήκευση και επαναφορά των λογαριασμών χρηστών, ώστε να πάρουν και το ίδιο userid, έχουμε φτιάξει σχετικό utility και το έχουμε ενσωματώσει στα sch-scripts. Τα sch-scripts όμως είναι για εργαστήρια με thin/fat clients (τα οποία συντηρούνται πιο εύκολα), όχι για αυτόνομες εγκαταστάσεις (δηλαδή αν τα εγκαταστήσεις στο server θα στον κάνουν αυτόματα και ltsp server). Μπορείς πιστεύω όμως να χρησιμοποιήσεις μια παλιά έκδοση του import/export users που έχω αναρτήσει σε αυτό το μήνυμα.

Να ξαναπώ για τους υπόλοιπους συναδέλφους ότι δεν προτείνεται να εγκαταστήσουν ακόμα την 10.04, αλλά τουλάχιστον μετά από κανά μήνα, για να λυθούν στο μεταξύ κάποια σημαντικά bugs, ή καλύτερα ακόμα αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προβλημάτων. Στη συνέχεια προτείνεται να μείνετε με αυτή για τα επόμενα 2 χρόνια, μέχρι δηλαδή την επόμενη LTS (την Άνοιξη του 2012, με εγκατάσταση πάλι τον Σεπτέμβρη).


aspd

Χρησιμοποιούσα το πρόγραμμα partimage για backup των partitions και του file system (είχα το ubuntu 9.04) και των δεδομένων των χρηστών.
Έστησα τα ubuntu 10.04 και είδα ότι  to partimage δεν υποστηρίζει ext4.

Με τι πρόγραμμα ή τι εντολές μπορώ να πάρω backup το file system 10.4 που είναι ext4;

gidarakos

Στη ίδια σελίδα του forum υπάρχει αντίστοιχο θέμα Backup workflow.
Το δοκίμασες και δε δούλεψε;

Wizard

Χωρίς να το έχω δοκιμάσει, υπάρχει το SystemRescueCd που περιλαμβάνει το FSArchiver που υποστηρίζει backup σε ext4.

aspd


To είδα το θέμα backup workflow, αλλά δεν έχω εμπειρία με το tar και θα μου ήταν πιο εύκολο κάποιο πρόγραμμα σαν το partimage. Αν δεν υπάρχει κάτι (θα δοκιμάσω και το FSArchiver που αναφέρθηκε) θα προσπαθήσω να καταλάβω τις εντολές και να τις εφαρμόσω. Ευχαριστώ

alkisg

Δεν είναι μόνο το tar, στη σελίδα https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem υπάρχει μια τεράστια συλλογή προτεινόμενων εργαλείων.
Για παράδειγμα, https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem/SimpleBackupSuite
Επίσης υπάρχει και το http://luckybackup.sourceforge.net/ που είναι Έλληνα.

Θα ενώσω το παρόν θέμα με το παλιό (backup workflow) ώστε να μην διασπάται η πληροφορία σε πολλά μέρη.

aspd

Τελικά αφού κοίταξα διάφορα για backup αποφάσισα να δοκιμάσω το tar (δε μου φάνηκαν τα άλλα πιο εύκολα). Φτιάχνω με tar το backup αρχείο, θα το κρατήσω σε εξωτερικό δίσκο, θα κάνω format το partition και μετά θα κάνω restore και να δω τι θα γίνει τελικά.

alkisg

Για το /home πρόκειται τελικά ή για ολόκληρο το σύστημα; Το /home καλύτερα να το βάζουμε σε ξεχωριστό partition. Σ' αυτήν την περίπτωση καταρχάς δεν χρειάζεται αντιγραφή μετά από φορμάτ, ενώ μπορούμε επίσης να το δουλεύουμε ταυτόχρονα με 2 διαφορετικές εκδόσεις μέχρι να γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα έκδοση (π.χ. 9.04 και 10.04). Τέλος, μπορούμε εύκολα να το αντιγράψουμε π.χ. και μέσα από το gparted.

aspd

Δεν προκειται για το /home, αλλά για το υπόλοιπο σύστημα. Το /home το έχω σε χωριστό partition, το έχω ήδη backup με το partimage και το μοιράζονται και  τα 9.04 και τα 10.04.


aspd

Τελικά πήρα backup με το FSArchiver, το οποίο είναι μέσα στο System Resque Cd 1.5.6.
To πρόγραμμα παίρνει backup ολόκληρο partition και μου ήταν εύκολη η χρήση του.
Δοκίμασα και το restore.

Δοκίμασα 2-3 φορές με το tar, αλλά ενώ έφτιαχνε το αρχείο κατέληγε σε error και στο χρόνο που έδωσα δεν καταλάβαινα τι ήταν αυτό.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

gidarakos

Παράθεση από: alkisg στις 05 Μαΐου 2010, 11:43:21 ΠΜ
Για αποθήκευση και επαναφορά των λογαριασμών χρηστών, ώστε να πάρουν και το ίδιο userid, έχουμε φτιάξει σχετικό utility και το έχουμε ενσωματώσει στα sch-scripts.

Δηλαδή πριν κάνουμε μια καινούργια εγκατάσταση (αφήνουμε ανέπαφο το partition /home), θα πρέπει πριν να έχουμε κάνει εξαγωγή χρηστών από τα sch-scripts (π.χ. σε ένα CSV στο φάκελο /home), έτσι ώστε στη συνέχεια με μία εισαγωγή να επαναφέρουμε UID,GID και οι χρήστες (και τα αρχεία τους) να είναι διαθέσιμοι;